Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Τα δύο πόδια της δημοκρατίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου


undefined
Η δυναμική που η Ζωή Κωνσταντοπούλου προωθεί στον κοινοβουλευτισμό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της νέας περιόδου όσον αφορά τη δημοκρατία |
 
Γίνονται τελευταία πολλές επιθέσεις στις πρωτοβουλίες της προέδρου της Βουλής τόσο για τη θέση της για τους νόμους που πέρασαν δίχως την παρουσία των φυλακισμένων της Χρυσής Αυγής, όσο και για τις άλλες της πρωτοβουλίες.
Η «πρωθυπουργικοκρατία» ήταν πάντα μια βαριά αρρώστια της ελληνικής δημοκρατίας ή μάλλον του τρόπου που λειτουργούσε.
Το Κοινοβούλιο παρουσιαζόταν σαν μηχανισμός νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων και τίποτα παραπάνω.
Σήμερα η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με εκβιασμούς και κυκλωτικές κινήσεις που της δένουν τα χέρια σε πολλά ζητήματα.
Η αυτονομία του Κοινοβουλίου, η σχολαστική τήρηση των κανονισμών, οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου, αποτελούν βασικά όπλα του ελληνικού λαού απέναντι στους εκβιασμούς των ευρωπαϊκών θεσμών και των άλλων κυβερνήσεων.
Η κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 150 βουλευτές με εκβιαστικό τρόπο μπορεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα δίχως να περιμένει να καταργηθούν από τη Βουλή αυτοί οι παράνομοι νόμοι.
Το επιχείρημα ότι έτσι «δικαιώνεται η Χρυσή Αυγή» είναι κοντόφθαλμο, γιατί ακριβώς καταπολεμάται έτσι ένας από τους τρόπους χρησιμοποίησης της Χρυσής Αυγής σαν μηχανισμού επιβολής μνημονιακών νόμων.
Η χορήγηση άδειας δεν σημαίνει απελευθέρωση και άλλωστε θα έπρεπε να είναι γενικό μέτρο που να παίρνεται σε διάφορες περιπτώσεις, όπως για μαθήματα ή δουλειά.
Οσον αφορά τις άλλες πρωτοβουλίες, όπως την επιτροπή για το χρέος και την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, πολλοί είναι που θα ήθελαν, με την επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής, να απονομιμοποιήσουν και να αποφύγουν αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως αποτελούν πολύτιμα όπλα στα χέρια του ελληνικού λαού.
Οπως και πολλοί είναι που δεν μπορούν να καταπιούν την αυτονομία μιας προέδρου της Βουλής από την πρωθυπουργική καθοδήγηση (Για να μην μιλήσουμε για όσους δεν μπορούν να χωνέψουν τη δυναμική επιθετική στάση μιας Γυναίκας, ρόλο που αποδέχονται μόνο από δεσπόζοντα Αρσενικά).
Η δυναμική που η Ζωή Κωνσταντοπούλου προωθεί στον κοινοβουλευτισμό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της νέας περιόδου όσον αφορά τη δημοκρατία και από τα καλύτερα όπλα του ελληνικού λαού στον δύσκολο αγώνα του.

* επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας Paris VII
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Χωρίς αντίλογο στη λογική των δανειστών

Χρήστος Γιανναράς ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
 Η λογική του κ. Σόιμπλε, λογική του Ευρωπαίου, είναι απλή, «τετράγωνη». Μας λέει στους Ελληνες: Ζητήσατε και επιμείνατε να γίνετε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικαλεστήκατε λόγους πολιτικούς και ιστορικούς. Δεν άργησε να φανεί ότι το μόνο που πραγματικά σάς ενδιέφερε, ήταν το χρήμα. Η πρώτη εικοσαετία της μετοχής σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν για σας ένα ξέφρενο πανηγύρι. Ποτέ στην ιστορία του νεωτερικού ελλαδικού κράτους δεν είχαν εισρεύσει τέτοιοι πακτωλοί χρημάτων στη χώρα σας. Σας χαρίστηκαν οι πακτωλοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να κατορθώσετε τη σύγκλιση της οικονομίας σας με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Σύγκλιση» δεν σήμαινε εξίσωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις χώρες της Ε.Ε. – αποτέλεσμα μιας γαλαντομίας των πλουσίων που μοιράζουν ελεημοσύνες στους φτωχούς. Το χρήμα σάς δόθηκε για να οργανωθεί η παραγωγικότητα της χώρας σας, να μεθοδευτούν οι καλλιέργειες, να ενισχυθεί η δημιουργική επιχειρηματικότητα, να γίνουν έργα υποδομής απαραίτητα για την ανάπτυξη της παραγωγής και την προώθηση της παραγωγής – δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, εκσυγχρονισμένη ακτοπλοΐα, αποδοτική δημοσιοϋπαλληλία, προηγμένη έρευνα.

Υστερα από είκοσι χρόνια ήταν πια φανερό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρωτοφανούς στην Ιστορία χρηματοδότησης μοιράστηκε από τα κόμματα στους πολίτες για να εξαγοράζεται η ψήφος τους.

Η Ελλάδα έμεινε κολλημμένη στην ίδια παραγωγική μιζέρια και κακομοιριά, αλλά οι Ελληνες έγιναν πλούσιοι, με επίπεδο καθημερινού βίου ασύγκριτο με αυτό των υψηλής παραγωγικότητας ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πολυτελή αυτοκίνητα, σπίτι εξοχικό για όλους, εκπληκτικοί δείχτες κατανάλωσης ποτών, κοσμημάτων, ειδών πολυτελούς αμφίεσης – ώς και στις πιο μικρές πόλεις της υπαίθρου ξεφύτρωσαν «μπουτίκ» με άκρως εξεζητημένα προϊόντα της επικαιρικής διεθνούς μόδας.

Η παραγωγικότητα υποβαθμιζόταν συνεχώς, τα «πακέτα» της Ε.Ε. λιγόστευαν, η χώρα στράφηκε, αναπόφευκτα, στον δανεισμό. Οι καταναλωτικές απαιτήσεις των Ελλήνων αυξάνονταν, το πελατειακό κομματικό κράτος γινόταν αδηφάγο, η διολίσθηση σε έναν εξωφρενικό υπερδανεισμό συντελέστηκε «ανεπαισθήτως». Η χώρα με τον καταναλωτικότερο πληθυσμό της Ευρώπης βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, της κατάρρευσης. Και τότε οι κυβερνήτες της (πρωθυπουργοί που δεν τους έχει ακόμα αγγίξει η Δικαιοσύνη) επέλεξαν, ο μεν την επαίσχυντη φυγή από το πρόβλημα, οι δε διάδοχοί του την παραίτηση από την ανεξαρτησία και αυτονομία της χώρας: αποδέχθηκαν την επιτρόπευση.

Η λογική της επιτρόπευσης ήταν (και είναι): Δημιουργήσατε οι Ελληνες χρέος τόσο μεγαλύτερο από τα όσα παράγετε, ώστε να είναι αδύνατη κάθε προοπτική να το ξεπληρώσετε, σε οποιοδήποτε βάθος χρόνου, από το παραγωγικό σας περίσσευμα. Ομως οι δανειστές σας πρέπει να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Και αφού δεν έχετε χρήμα, ούτε δυνατότητα να αποτρέψετε στρατιωτική εισβολή, θα υπογράψετε τη συγκατάθεση να κατασχεθούν περιουσιακά σας στοιχεία: Να αποκτήσουν οι δανειστές την ιδιοκτησία νησιών ή εκτάσεων γης ή ακτών με εμπορεύσιμη φυσική ομορφιά. Την ιδιοκτησία του οδικού και σιδηροδρομικού σας δικτύου, της παραγωγής ηλεκτρισμού και της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας. Οι δανειστές σας θα ενοικιάσουν σε εταιρείες και τη διαχείριση των αρχαιολογικών σας χώρων (οι εταιρείες μπορεί να είναι και τουρκικές ή σκοπιανές).

Με άκρα συγκατάβαση σας προσφέρουμε, λέει η λογική των Ευρωπαίων, μιαν εναλλακτική λύση: Εμείς, οι δανειστές σας, θα επιτροπεύουμε, με άμεσο επιτόπου έλεγχο, τόσο τη λειτουργία της οικονομίας σας όσο και τη λειτουργία κάθε πτυχής του κρατικού σας μηχανισμού. Θα καθορίζουμε τη λειτουργία των Τραπεζών σας, των νοσοκομείων σας, των ασφαλιστικών σας Ταμείων, το ύψος των αποδοχών και των συντάξεών σας. Μέχρι να φθάσετε σε επίπεδα παραγωγικότητας που να εξασφαλίσει την εξόφληση του χρέους σας. Ομως, έστω και με ασφυκτική επιτρόπευση, θα σας επιτρέψουμε να παίζετε, σαν άσχετο με τη ζωή σας  κουκλοθέατρο,  παντομίμα  «δημοκρατίας»:  Με  κόμματα,  Βουλή, εκλογές,  «ελευθερία»  πληροφόρησης.

***
Απέναντι στην τετράγωνη αυτή λογική των Ευρωπαίων τι θα μπορούσε να αντιτάξει μια διαφορετική, ας την πούμε «ελληνική» λογική. Τίποτα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει πια ούτε ίχνος του ελληνικού τρόπου. Ενας ιδιοφυής ιστορικός, που θα προσέγγιζε την Ιστορία χωρίς τα υποχρεωτικά πια ματογυάλια των δυτικών πλαστογραφήσεων (πρβλ. «Βυζάντιο», «γραικοί», «συνέχιση της ελληνικής φιλοσοφίας από τον Σχολαστικισμό» κ.λπ.) θα μπορούσε να μας πληροφορήσει, όχι να μας καταστήσει έμπειρους της διαφοράς κάποτε του ελληνικού τρόπου από τον τρόπο των βαρβαρικών φύλων και ορδών που συγκρότησαν τη μεταρωμαϊκή Δύση. Τη Δύση, που μετά την έξοδο του Ελληνισμού από το ιστορικό γίγνεσθαι (1453) μονοπώλησε, αντιστάσεως μη ούσης, την ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού «παραδείγματος».

Σήμερα ο λόγος για γόνιμη, προκλητική διαφορά του ελληνικού τρόπου από τον παγκοσμιοποιημένο πια τρόπο της Δύσης, παραπέμπει ή σε καραγκιοζιλίκια τύπου Καρατζαφέρη και Καμμένου ή σε ψυχοπαθολογικές υστερίες «γνησίων Ορθοδόξων». Για να αρθρωθεί σοβαρός, έντιμος λόγος σε αυτό το πεδίο, προϋποτίθεται σπουδή της ελληνικής διαχρονίας, από τον Ηράκλειτο ώς τον Γρηγόριο Παλαμά και, κυρίως, κριτήρια  αποτίμησης  των  δύο  τρόπων. Η Τέχνη παραμένει, βέβαια, ο αποκαλυπτικότερος  διασώστης κριτηρίων.

Επειδή, λοιπόν, το ζητούμενο είναι ανέφικτο, στην τετράγωνη λογική της «Ευρώπης» σήμερα θα συνεχίσουμε να αντιτάσσουμε τη μεταπρατική μας ανεπάρκεια (όπως θα έκανε και κάθε άλλη τριτοκοσμική απομίμηση του τυπικού προϊόντος της Δύσης, που είναι το έθνος - κράτος): Ή τον επαρχιωτισμό της επιδεικτικής ευφυΐας του κ. Βαρουφάκη ή τη μικρόνοια της ιδιοτέλειας του διδύμου Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στην πρώτη περίπτωση εισπράττουμε, τουλάχιστον, ψευδαίσθηση αξιοπρέπειας, στη δεύτερη μόνο ντροπή.

Έντυπη "ΚΑΤΗΙΜΕΡΙΝΗ"

Άλλα αντ’ άλλων…


undefined
Ποιος έχει την ευθύνη του δελτίου ειδήσεων, απόψε στο MEGA; Ότι θέλουνε λένε.
Ακούστηκε, ότι η κυβέρνηση θα «συγκαλέσει δημοψήφισμα» (συγκαλείται το δημοψήφισμα;), ενώ για…
την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από αντεξουσιαστές, είπαν, ότι γίνεται με αίτημα «την απελευθέρωση του Χριστόδουλου Ξηρού» (καμία σχέση)!
 

«Πρώτα αξιολόγηση και μετά νέα συμφωνία για την Ελλάδα»...


«Πρώτα αξιολόγηση και μετά νέα συμφωνία για την Ελλάδα»
Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, εκτιμά ο Μπενουά Κερά, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και παραπέμπει...
στην Αθήνα αναφορικά με την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος. «Όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρέχουσα αξιολόγηση, και εφόσον το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, θα συζητηθεί με το Eurogroup μια διάδοχη συμφωνία», δηλώνει ο κ. Κερέ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ο κ. Κερέ υπερασπίζεται το ρόλο, που έχει διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ελληνική υπόθεση, απορρίπτει ότι με την άρση της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα ασκήθηκε πολιτική πίεση και αναγνωρίζει την κοινωνική πίεση που προκάλεσε η προσαρμογή, την οποία, όμως, κρίνει ως αναπόφευκτη. «Πιστέψτε με, θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη», τονίζει ο κ. Κερέ και συμπληρώνει «Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος πιέζει».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. «Για να επιτευχθεί αυτό, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, να ασκείται συνετή δημοσιονομική πολιτική και να υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Έτσι θα εκλείψουν οι αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», παρατηρεί.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν πριν από ένα μήνα, ο κ. Κερέ αναφέρει ότι ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,5% το 2015 και σε 3,6% το 2016, δηλαδή σε επίπεδα που συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις επίπονες προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά ας μην γελιόμαστε: η προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη και, πιστέψτε με, θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη», δηλώνει.

Ωστόσο, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι θα πρέπει πάντοτε να αντλούνται διδάγματα από το παρελθόν. «Για παράδειγμα, πιστεύω πως σε πιο πρώιμο στάδιο του προγράμματος θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερη έμφαση στη μείωση της προσοδοθηρίας και την καταπολέμηση των οργανωμένων συμφερόντων στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ένας πιο δίκαιος επιμερισμός του βάρους της προσαρμογής. Επιπλέον, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση, η Ευρώπη δεν είχε τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους άλλοι οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία στηρίζει δίκτυα κοινωνικής προστασίας σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής», εξηγεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Kυριακή 8 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 10 Αποφθέγματα

-----------------------------------------------------------------------------------------
Η αρχετυπική αγωνίστρια γυναίκα στην εποχή της Μεγάλης Υφεσης το 1936 στις ΗΠΑ, στο κάδρο της ιστορικής σειράς φωτογραφιών της Ντοροθέα Λανγκ 
-----------------------------------------------------------------------------------------

 Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έστειλε, μέσω Facebook, o Αλέξης Τσίπρας :
«Εργαζόμενη, μάνα, άνεργη, επιστήμονας, σύζυγος, θύμα trafficking, αγωνίστρια...συνταξιούχα, αγαπημένη ή έκπτωτη, η γυναίκα καθημερινά δίνει μάχες για να οργανώσει την υποκειμενικότητά της μέσα σε ένα πατριαρχικά δομημένο κόσμο. Το λιγότερο που της οφείλουμε, είναι να αναγνωρίσουμε ότι, η ημέρα της γυναίκας είναι 365 φορές το χρόνο»
                                                                                             ---------
Το μήνυμα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι «χειραφέτηση των γυναικών - χειραφέτηση της ανθρωπότητας»
Το όραμα ενός κόσμου όπου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του, να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική δράση, να έχει πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, να έχει εισόδημα και να ζει σε κοινωνίες χωρίς βία και διακρίσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Πώς «εξατμίζονται» 5 εκατ. ευρώ ετησίως στα άνυδρα νησιά

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία έτη, αρκετά άνυδρα νησιά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη μεταφορά νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που έχει και την ευθύνη της μεταφοράς, το 2014 η Πολιτεία έστειλε νερό με υδροφόρες σε 7 νησιά στις Κυκλάδες και 5 στα Δωδεκάνησα. Τις μεγαλύτερες ποσότητες έλαβαν η Πάτμος (68.654 κυβικά), η Κίμωλος (55.340 κυβικά νερού), το Κουφονήσι (51.117 κυβικά) και η Αμοργός (33.936 κυβικά), ενώ μικρότερες ποσότητες νερού μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο, τη Σύμη, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τη Λέρο και τη Φολέγανδρο.
Είναι όμως η μεταφορά νερού δωρεάν; Κάθε άλλο. Το 2006-2014 διατέθηκαν 71,3 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά. Το 2014 διατέθηκαν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Η γενική εικόνα, πάντως, δεν είναι απαραίτητα αποθαρρυντική καθώς τα απαιτούμενα έργα, που θα καλύψουν τις ανάγκες σε επίπεδο υποδομών, εκτιμώνται στα 3,1 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
Στις Κυκλάδες, έχουν αγοραστεί 3 μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εγκατασταθεί καθώς εκκρεμεί η εκτέλεση των συνοδών έργων (Δονούσα, Αιγιάλη Αμοργού και Κίμωλος). Σε δύο νησιά (Κατάπολα Αμοργού, Ηρακλειά) δεν έχει γίνει ακόμα η αγορά των μονάδων αφαλατώσεων.
Στα Δωδεκάνησα, σε ένα νησί (Καστελλόριζο) υπάρχει μονάδα η οποία έχει χαλάσει και απαιτείται η αντικατάστασή της. Σε άλλα 4 νησιά οι μονάδες έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος). Τέλος, στο νησάκι Πλάτη της Καλύμνου εκκρεμεί η αγορά μιας μικρής μονάδας αφαλάτωσης (1 κυβικού/ημέρα) για τον ένα κάτοικο του νησιού.
«Στόχος μας είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν όλα τα νησιά επάρκεια νερού», λέει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου, Νίκος Ζωίδης. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει κατά παρέκκλιση τη λειτουργία των αφαλατώσεων πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Το θέμα συζητείται με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη».
Ωστόσο η συντήρηση των μονάδων παραμένει ένα μείζον ζήτημα: πέρυσι το καλοκαίρι οι δύο της Μυκόνου χάλασαν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να ανατεθεί κατεπειγόντως η αντικατάστασή τους ώστε να μην ξεμείνει το νησί από νερό (πάντως, ο ιδιώτης δεν έχει ακόμα εξοφληθεί). «Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε με τον αναπλ. υπουργό Ναυτιλίας Θόδ. Δρίτσα και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο το ενδεχόμενο ανάθεσης, μέσω διαγωνισμών, σε ιδιώτες τής συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στα μικρά νησιά», λέει ο κ. Ζωίδης. «Ή θα πρέπει να δώσουμε στους δήμους αντανακλαστικά ιδιωτικού τομέα ή να πάμε απευθείας στον ιδιώτη», λέει ο κ. Χατζημάρκος. «Υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη. Τα μεγάλα νησιά θα πρέπει να αναλάβουν μόνα την ευθύνη. Στα μικρά όμως θα μπορούσε να το αναλάβει η Περιφέρεια». Εκτιμάται ότι το κόστος του νερού σε μία μονάδα αφαλάτωσης την οποία θα διαχειρίζεται ιδιώτης θα είναι 1,5 ευρώ/κυβικό (συν 0,40 ευρώ/κυβικό ηλεκτροδότηση), όταν η μεταφορά κοστίζει 10 ευρώ/κυβικό. Τέλος, σημαντικό ζήτημα είναι η τιμολόγηση. «Πρέπει η δαπάνη να μετακυλίεται στον πολίτη, ανάλογα με τις δυνατότητες ανταποδοτικότητας», λέει ο κ. Ζωίδης.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Παραιτήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ.


ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
 Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. υπέβαλε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οπως ανέφερε στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.,  λόγω της συνεχούς ενασχόλησής του με τα ευρωπαϊκά θέματα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, η θέση του αντιπροέδρου θα ήταν ουσιαστικό και χρήσιμο να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξης και από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς.
«Επιθυμώ εδώ να δηλώσω ότι λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, θέτω σήμερα στη διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., ώστε αυτή σε αυτό το στάδιο που ακολουθεί να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξής μας. Θεωρώ επίσης ότι η κάλυψη και της δεύτερης θέσης αντιπρόεδρου από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς θα ήταν ουσιαστική και χρήσιμη», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος πήρε αποστάσεις από τη βασική επικοινωνιακή γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ., λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γύρισε την πλάτη στη Ν.Δ., καθώς και ότι δεν θα πρέπει να αποδίδεται η ήττα στην παροχολογία αντιπάλων.
«Στις 25 Ιανουαρίου ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία αντιπάλων μας. Πρέπει να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε λάθη που κάνουμε. Να τελειώσουμε σήμερα με την φοβική ΝΔ», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. 
Παράλληλα επέμεινε με έμφαση στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Ν.Δ. με ένα κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό προφίλ.
«Ο ιδεολογικός άξονας της παράταξης θα πρέπει να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο της φιλελεύθερης πολιτικής κοινωνικής και της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να προσδιορίζεται ως «χώρος συνάντησης και διαλόγου αστικών και δημοκρατικών ρευμάτων κοινωνίας». 
από kathimerini.gr

Η οικονομία συνεχίζει να αργοπεθαίνει, καθημερινά…


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Η οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη βελτιώνεται. Η κατανάλωση ενισχύεται καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει από τα 100 δολ./βαρέλι, που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, στα 51 δολ./βαρέλι. Το φτηνό ευρώ ενισχύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η ισοτιμία έχει πέσει στο 1,0976 με το δολάριο (χαμηλό 12ετίας) και τείνει προς το 1:1, εκεί που ήταν όταν γεννήθηκε το ευρώ πριν από 15 χρόνια. Πρώτα θετικά στοιχεία εμφανίζονται στις οικονομίες Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας. Και στην Ιταλία προβλέπεται επιστροφή σε μικρή ανάπτυξη μέσα στο τρέχον τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία δείχνει να ξεπερνά τα σημάδια αδυναμίας που εμφανίστηκαν από το καλοκαίρι και, εφόσον δεν υπάρξει Grexit και δεν αναζωπυρωθεί η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, προβλέπεται ότι θα εισέλθει σε φάση πραγματικής ανάκαμψης. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί 1,5% φέτος (αντί 1% προ διμήνου), τάση που ενισχύεται από το «πρόγραμμα Ντράγκι», τα 60 δισ. ευρώ που κάθε μήνα θα ρίχνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία από αύριο.

Ολες οι χώρες του κόσμου (σχεδόν όλες…) εκμεταλλεύονται το φτηνό και άφθονο χρήμα που κυκλοφορεί στις διεθνείς αγορές, για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, αντικαθιστώντας τα ομόλογα που είχαν εκδώσει με υψηλό επιτόκιο με νέα, με χαμηλότερο. Η Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 0,384 για τριετία και 1,684 για δεκαετία (από 1,089 και 2,939 αντίστοιχα, προ τριμήνου) κι έτσι αποπληρώνει το ΔΝΤ―το ξεφορτώνεται. Η Κύπρος ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, έχοντας λάβει μόνο τη μισή από τη βοήθεια που της είχε εγκριθεί―τα 5 από τα 10 δισ. ευρώ, περίπου.


 Η διεθνής συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή. Θα μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε;
 Υστερα από αλλεπάλληλα success stories, η οικονομία μας κείτεται βαριά εξασθενημένη. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό, η αλήθεια είναι ότι (μαζί με τις ρυθμίσεις-μαïμού) έχουν ήδη υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ. Αν η τρέχουσα αβεβαιότητα παραταθεί και συνεχιστεί το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν ούτε υγιείς, σήμερα, επιχειρήσεις. Η περαιτέρω καταστροφή της παραγωγικής βάσης και η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας (από το 26%...) δεν είναι σενάριο φαντασίας. Γιατί η οικονομία συνεχίζει να αργοπεθαίνει, καθημερινά.

Το βασικό είναι να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε με μια συμφωνία-πλαίσιο που περιέχει ένα σύνολο θεματικών τίτλων και ασαφειών. (α) Περιέχει τόσα πολλά, που καμία κυβέρνηση, οποιασδήποτε χώρας, δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει σε τόσο βραχύ χρόνο. Οσα κι αν κάνει, στο τέλος δεν αποκλείεται να της πουν «δεν είναι αρκετά». (β) Οπως φάνηκε ήδη, από τις πρώτες μέρες, οι ασάφειες παραλύουν την όποια δράση και χρησιμοποιούνται σαν «κρυψώνες» από αξιωματούχους που διαφωνούν με τη δύσκολη αλλά αναγκαία πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και με όσα αυτή συνεπάγεται.

Είναι δεδομένο ότι η διαχείριση της χώρας θα συνδιαμορφώνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Κι είναι άνευ ουσίας η συζήτηση αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Μνημόνιο ή αν υπάρχει ή δεν υπάρχει επιτήρηση―υπάρχουν και θα υπάρχουν και τα δύο, το θέμα είναι ποια πολιτική θα στηρίζουν. Η ουσία είναι ότι η χώρα πρέπει να αρχίσει να κυβερνιέται. Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει―σοβαρά πράγματα, όχι αστειότητες. Και ό,τι συμφωνήσει να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι δεν βοηθάει; Δεν βοηθάει η επανάληψη πρακτικών του πρόσφατου παρελθόντος: Να ξύνεις τον πάτο των δημόσιων ταμείων για να βρεις λεφτά. Να ασθμαίνεις τρέχοντας πίσω από κάθε δόση. Να κινδυνεύεις συνεχώς να κηρύξεις χρεοκοπία, να αναστέλλεις άλλες πληρωμές προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Να χάνεις χρόνο σε εθνολαϊκές μεταφράσεις ασαφών συμφωνιών, σε αναδιατυπώσεις «κακόηχων» εννοιών, σε έναν κλεφτοπόλεμο δηλώσεων και σε ανούσιους λεονταρισμούς. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, είναι εχθρός μας. Για να τον κερδίσουμε, οφείλουμε να τρέξουμε. Σε σαφώς χαραγμένο δρόμο.

Την ευθύνη της πορείας, έξω από την ύφεση αλλά μέσα στην Ευρωζώνη, την έχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Χαίρει ευρύτατης αποδοχής, μεγαλύτερης εκείνης προ των εκλογών. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μάλιστα, ότι αν έκανε τώρα εκλογές (παρεμπιπτόντως, με λίστα…), θα αναδεικνυόταν νικητής με ακόμη ευρύτερη διαφορά από τον δεύτερο, που θα βυθιζόταν στα ποσοστά του Μαΐου 2012. Αυτή η λαϊκή αποδοχή δίνει στον κ. Τσίπρα πολύ μεγάλα περιθώρια να κυβερνήσει απαλλαγμένος από τους καταναγκασμούς παραλυτικών εσωκομματικών ή άλλων ισορροπιών που εγκλωβίζουν τη χώρα στην αδράνεια. Και έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απειλείται να συρθεί σε βαθύτερη ύφεση, σκληρότερη λιτότητα.


Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Διάτρητο το σύστημα των καυσίμων

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
 Σε μία ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, εν έτει 2012, οι τελωνειακοί υπάλληλοι αμφισβήτησαν έντονα μια μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Μάρδα (νυν αν. υπουργού Οικονομικών), σύμφωνα με την οποία χιλιάδες βυτιοφόρα διέρχονταν κάθε χρόνο τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ μόνο στα... χαρτιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μάρδα, οι εξαγωγές βενζίνης προς τη γείτονα εμφανίζονταν το 2011 να είναι 50% υψηλότερες απ’ ό,τι οι εισαγωγές στα ίδια προϊόντα που δήλωνε η ΠΓΔΜ ότι παραλάμβανε από την Ελλάδα!

Οι τελωνειακοί αμφισβήτησαν τα στοιχεία, λέγοντας ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν τα καύσιμα τράνζιτ όπως και οι αποστολές καυσίμων από την ΕΚΟ προς τη θυγατρική της στο Μαυροβούνιο που «περνούσαν» τράνζιτ τα Σκόπια. Ακολούθησε ένα εξώδικο και κάποιες κουβέντες περί την εγκυρότητα των στοιχείων. Στην ανανεωμένη, δεύτερη εκδοχή της έκθεσης, ο κ. Μάρδας υποστηρίζει ότι η ζημία του κράτους συνολικά από το λαθρεμπόριο καυσίμων μπορεί να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έως τα 300-500 εκατομμύρια ετησίως, που εκτιμά ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Η αναλογία 5:1 όμως είναι μία τεράστια διαφορά ειδικά όταν αφορά στο μεγάλο κεφάλαιο εξυγίανσης των οικονομικών του κράτους. Τελικά, ποιας έκτασης είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων;

Κατ’ αρχήν, υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία για τον όγκο της αγοράς καυσίμων που δείχνουν τεράστια πτώση της κατανάλωσης. Ετσι, όποιος παρατηρήσει τις ποσότητες πετρελαίου κίνησης, ναυτιλίας και θέρμανσης που καταναλώθηκαν τα τελευταία διόμισι χρόνια σε εκατομμύρια χιλιόλιτρα, συμπεραίνει ότι μόνο το 2014 καταγράφεται μια μικρή αύξηση.

Οποιος προσέξει τα έσοδα μετά το 2012, οπότε εξισώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα δει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται μόνο στο πετρέλαιο κίνησης το 2014 λόγω της αύξησης των κυκλοφορούντων ντίζελ αυτοκινήτων κυρίως στους επαγγελματικούς στόλους.

Ο κ. Δημήτρης Τριμπόνιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών, υποστηρίζει ότι υπάρχει «ένας λαϊκισμός του λαθρεμπορίου», υποστηρίζοντας ότι τα διαφυγόντα για το Δημόσιο έσοδα μπορεί να μην υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Τριμπόνιας, άνθρωπος χαμηλών τόνων, λέει πάντως ότι «έχει βρεθεί μια κοινή γλώσσα» με τον πολιτικό του προϊστάμενο Δημήτρη Μάρδα.

Εισροές - εκροές

Το φθινόπωρο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά συμφώνησε σε μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με αιχμή την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στις 2 Φεβρουαρίου 2015 από τα περίπου 5.000 πρατήρια της χώρας τα «1.908 στέλνουν αδιάλειπτα στοιχεία, ενώ 1.044 αντιμετωπίζουν υστέρηση στην αποστολή των στοιχείων, ενώ 1.698 πρατήρια δεν αποστέλλουν στοιχεία...». Το ερώτημα που εγείρεται είναι τι γίνεται με τα πρατήρια που ήδη αποστέλλουν στοιχεία. Ποιος τα επεξεργάζεται; Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει στην «Κ» στέλεχος της φορολογικής διοίκησης που επιθυμεί την ανωνυμία του, «είναι ότι τα τιμολόγια των εταιρειών προς τα πρατήρια δεν συνδέονται με τις ποσότητες που δηλώνουν με βάση το σύστημα, ότι πωλούν οι πρατηριούχοι».

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μια σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) δεν είχαν εκδοθεί. Η ίδια κατάσταση παραμένει και σήμερα. Ειδικότερα, εκκρεμούν:

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι αγώνες είναι επίκαιροι...



«Σήμερα διεκδικούμε ξανά απελευθέρωση από πρακτικές και τακτικές που συνιστούν ζυγό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και μέγγενη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις της μετά το πέρας των...
εκδηλώσεων για την 67η επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Οι αγώνες αυτοί είναι επίκαιροι όσο ποτέ και η μνήμη βοηθά στην εμψύχωση και την εγρήγορση. Εκείνα που είναι σήμερα δεδομένα, αυτά που είναι σήμερα κεκτημένα, ήταν κάποτε ζητούμενα και διεκδικούμενα».

Οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν ως εξής: 

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και έτσι τιμά τους αγώνες του λαού μας για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Εθνική Ομοψυχία, Δημοκρατία, Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια.Οι αγώνες αυτοί είναι επίκαιροι όσο ποτέ και η μνήμη βοηθά στην εμψύχωση και στην εγρήγορση.
Εκείνα που είναι σήμερα δεδομένα, αυτά που είναι σήμερα κεκτημένα, ήταν κάποτε ζητούμενα και διεκδικούμενα. Σήμερα διεκδικούμε ξανά απελευθέρωση από πρακτικές και τακτικές που συνιστούν ζυγό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και μέγγενη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους τοπικούς παράγοντες προανήγγειλε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή, ώστε «να τιμήσουμε την 7η Μαρτίου, την 31η Μαρτίου και την 8η Μαΐου και να μάθουν, όσοι παρακολουθούν την Ολομέλεια της Βουλής, ότι η ιστορία της Δωδεκανήσου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής μας ιστορίας και της συλλογικής πατριωτικής μας διαδρομής προς την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία».
real.gr

Έρχονται οι κατοικίες μηδενικής κατανάλωσης...


Έρχονται οι κατοικίες μηδενικής κατανάλωσης
Το έργο HERB (Holistic Energy-efficient Retrofitting of residential Buildings-Ολιστική ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κατοικιών), στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ένα μεγάλης κλίμακας διεθνές πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ...
ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και βιομηχανίας.
 
Συγχρηματοδοτείται από το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων και αποδοτικών τεχνολογιών και λύσεων για την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κτίρια καταναλώνουν περίπου το 40% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων στην Ευρώπη.

«Οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος στην Ελλάδα αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ενεργειακές ανάγκες τους. Στις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει θέρμανση τα τελευταία τρία χρόνια και, όπως αποδεικνύουν οι περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι πολίτες ζουν σε τελείως ακατάλληλες εσωτερικές συνθήκες. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην υγεία τους. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν είναι δυνατόν τεχνικά, οικονομικά, αλλά και πολιτικά, να υπάρξουν λύσεις οι οποίες θα προσφέρουν άνεση στους πολίτες και τις στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», τονίζει ο καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνθος Σανταμούρης.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με την ευρωπαϊκή κοινότητα ανέλαβε να πραγματοποιήσει ένα επιδεικτικό έργο, με στόχο να αποδείξει ότι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους, χρησιμοποιώντας υλικά και συστήματα ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης και για τα 14 διαμερίσματα υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ και θα καλυφθεί πλήρως από το πρόγραμμα και από ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής υλικών.

Επιπλέον, οι ένοικοι του κτιρίου, όπως αναφέρει ο κ. Σανταμούρης, θα έχουν κάθε χρόνο έσοδα 2.500-3.000 ευρώ από τη ΔΕΗ με τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Με τα χρήματα αυτά θα καλύπτεται το κοινόχρηστο ρεύμα και το ρεύμα που θα χρησιμοποιείται από την αντλία θερμότητας για θέρμανση και ψύξη», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ακόμη όμως και χωρίς χρηματοδότηση μίας τέτοιας κλίμακας ενεργειακή αναβάθμιση αποδεικνύεται οικονομικά συμφέρουσα. Σύμφωνα με τον κ. Σανταμούρη, η απόσβεση της επένδυσης για όσους θέλουν να ανακαινίσουν ενεργειακά ένα κτίριο μπορεί να γίνει σε τρία ως πέντε χρόνια.

"Το Βήμα της Κυριακής"


Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν Βρυξέλλες και Αθήνα...


undefined
Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι, επιχειρούν να επαναφέρουν Μνημόνιο και τρόικα από την πίσω πόρτα και περιμένουν πότε θα εξαντληθούν οι αντοχές της Αθήνας: Η τακτική των...
εταίρων και δανειστών χτίζεται σε ορίζοντα διμήνου, το όπλο τους είναι πάντοτε η απειλή των άδειων ταμείων και στο αυριανό Eurogroup η ελληνική πλευρά καλείται και πάλι να «αγοράσει» χρόνο και να ελιχθεί μέσα στην παγίδα.


Επί του παρόντος, η ελληνική απάντηση σ΄αυτή την τακτική του τεχνητού αδιεξόδου είναι εκείνη της άμυνας δια των ελάχιστων παραχωρήσεων και του πολιτικού θορύβου. Αυτή η γραμμή αναμένεται να ακολουθηθεί τόσο στο αυριανό Eurogroup όσο και κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο το πολιτικό μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση – και προσωπικά ο πρωθυπουργός – με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και οι επιθετικοί τόνοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τη Λετονία για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια κατάρρευση της Ελλάδας.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθαρά το πολιτικό μας μήνυμα και θα θέσουμε άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Το πώς θα εξελιχθεί, ωστόσο, αυτή η άνιση αναμέτρηση θα το κρίνει η τελική αντοχή και το απόθεμα εναλλακτικών κινήσεων της ελληνικής πλευράς.

Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για κούρσα μεσαίων αποστάσεων και όχι για σπριντ. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν αναμένεται να κριθεί οριστικά στο αυριανό Eurogroup, καίτοι στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν και νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών, πέραν των 7 μεταρρυθμίσεων που καταθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές πιέζουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να ενταχθούν στη δέσμη των άμεσων μεταρρυθμίσεων οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση ωστόσο θα δώσει μάχη να «κλειδώσουν» οι 7 πρώτοι άξονες ρυθμίσεων πριν ανοίξει οποιοδήποτε άλλο μέτωπο.

Τακτικός στόχος σ’ αυτή την προσέγγιση είναι να ανοίξει και μια πρώτη χαραμάδα για χρηματοδοτική ανάσα στα κρατικά ταμεία – μια ανάσα, που η κυβέρνηση προτιμά να προέλθει μέσα από την αύξηση του πλαφόν στην πώληση εντόκων γραμματίων. Το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δις ευρώ δεν απορρίπτεται, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή καθώς θα σήμαινε περαιτέρω κλιμάκωση της πίεσης των εταίρων για «μνημονιακά» μέτρα.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη δήλωσε χθες πως, μέχρι στιγμής, «δεν έχει γίνει συζήτηση» επί πιθανού αιτήματος μερικής καταβολής της δόσης.

Στις «καθυστερήσεις» που παίζει η Αθήνα, άλλωστε, έχουν προσμετρηθεί και οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου με βάση τους οποίους το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου μπορεί να καλυφθεί. Οπότε, στόχος είναι η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με τους θεσμούς να μετατεθεί προς τα τέλη του Απριλίου και να δοθεί έτσι περισσότερος χρόνος για πολιτικές διαπραγματεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Πέμπτη.

Η ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη κλείσει, αλλά είναι ήδη δεδομένα τα ραντεβού που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
tvxs.gr

Τσίπρας: «Η ημέρα της γυναίκας είναι 365 φορές το χρόνο»...


undefined
Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έστειλε, μέσω Facebook, o Αλέξης Τσίπρας.

«Εργαζόμενη, μάνα, άνεργη, επιστήμονας, σύζυγος, θύμα trafficking, αγωνίστρια...
συνταξιούχα, αγαπημένη ή έκπτωτη, η γυναίκα καθημερινά δίνει μάχες για να οργανώσει την υποκειμενικότητά της μέσα σε ένα πατριαρχικά δομημένο κόσμο. Το λιγότερο που της οφείλουμε, είναι να αναγνωρίσουμε ότι, η ημέρα της γυναίκας είναι 365 φορές το χρόνο», εγραψε στα social media ο πρωθυπουργός και δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας, με μια ντουντούκα στα χέρια και τη γροθιά της υψωμένη.

undefined

Ο πρέσβης που ξεσκέπασε ΜΚΟ επικεφαλής της ΥΔΑΣ

Σπάνια οι κυβερνήσεις τοποθετούν τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και σπάνια μια καλή είδηση θεωρείται είδηση. Να που υπάρχουν όμως –ευτυχώς- εξαιρέσεις . Η είδηση είναι ότι σε μία από τις πιο αμαρτωλές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, στην ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε επικεφαλής της ένας διπλωμάτης που με τόλμη και παρρησία είχε δώσει αγώνα για την εξυγίανση της τα προηγούμενα χρόνια –και όχι χωρίς κόστος.
Menelaos Myrillas / SOOC
Της Βασιλικής Σιούτη
Η ΥΔΑΣ είναι η υπηρεσία μέσω της οποίας διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε ημέτερους, δια των ΜΚΟ που χρηματοδοτούσε, για -δήθεν σε πολλές περιπτώσεις- αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης είναι ο μόνος πρέσβης που αρνήθηκε να κάνει τα στραβά μάτια δίνοντας εγκρίσεις σε αμφισβητούμενης αξίας και διαφάνειας προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ  και όποτε έπεσαν στην αντίληψή του  ύποπτες ενέργειες ΜΚΟ δεν δίστασε να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών . Παρόλα αυτά,  οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΞ  δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να ρίξουν πραγματικά φως στις σκοτεινές αυτές υποθέσεις, γεγονός αναμενόμενο,  αφού οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις πήγαιναν σε ημέτερους.

Η τοποθέτηση του πρέσβη  Βαμβουνάκη  δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν έχει να φοβηθεί από την ουσιαστική έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει ο νέος επικεφαλής της ΥΔΑΣ.  Είναι πολύ πιθανό ωστόσο, να έχουν καταστραφεί και υπεξαιρεθεί αρχεία μετά και από διάφορες περίεργες υποθέσεις δήθεν διαρρήξεων που υποτίθεται ότι είχαν γίνει πέρσι στο υπουργείο.  Η μέχρι τώρα στάση του κ.Βαμβουνάκη πάντως,  δημιουργεί προσδοκίες ότι για πρώτη φορά αναμένεται να επαληθευθεί η φράση : «θα ριχθεί άπλετο φως».

Βλέπε επίσης:

Η δεκαετής Οδύσσεια ενός πρέσβη που ενημέρωνε το ΥΠΕΞ για το σκάνδαλο των ΜΚΟ, αλλά κανένας δεν ήθελε να ακούσει


 thepressproject.gr

Γερμανική τηλεόραση: Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα...

undefined

... να ζητήσει τα «πολεμικά χρέη» (ΒΙΝΤΕΟ)...
Αποτέλεσμα μιας έντονης (και συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) προσπάθειας του Μανώλη Γλέζου, του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές οφειλές, πολιτών που θέτουν το θέμα παντού, δημοσιογράφων και ερευνητών, είναι η ανάδειξη του θεμάτων των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μέσα στην Γερμανία. Έτσι το Γερμανικό κανάλι ασχολήθηκε ξανά με το θέμα.

Δείτε το βίντεο (στα Γερμανικά) αλλά και μια συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου, που δόθηκε μέσα στο Γερμανικό κοινοβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου.

Το σημείωμα της εκπομπής
«Γερμανικά χρέη του πολέμου στην Ελλάδα.  Τους τελευταίους μήνες, τέθηκε το ερώτημα κατά τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδα συχνά πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει οικονομικές απαιτήσεις για αποζημίωση για τη ναζιστική αδικία. Παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα δείχνουν υφίστανται μια τέτοια επιλογή, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τέτοιες αξιώσεις απέρριψε και πάλι και πάλι.
Στο τελευταίο τεύχος του ενημερωτικού προγράμματος «Μετωπική 21» παρουσιάζονται οι ελληνικές απαιτήσεις για αποζημίωση και αποκατάσταση κάτω από το μικροσκόπιο,
παρουσιαστής Ilka Μπρεχτ.

Το άρθρο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με Εισαγγελέα Martin Klingner και με τον Αργύρη Σφουντούρη, δάσκαλο και ανθρωπιστή σε μια σφαγή στο Δίστομο (Κεντρική Ελλάδα) έχασε τεσσάρων ετών το 1944 όλη την οικογένειά του».

Πηγή: "Κίνηση Ενεργοί Πολίτες" (από nonews-NEWS)

ακολουθεί η συνέντευξη τού Μανώλη Γλέζου στό κανάλι ZDF

η συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στή γερμανική τηλεόραση

 

Πηγή: "Κίνηση Ενεργοί Πολίτες"