Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Άλκη Ζέη: Πολύ δύσκολη η εποχή μας αλλά ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε Κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα


Παραπολιτική
-Κυρία Ζέη, ζήσατε δύσκολα και πολλά, Εμφύλιο, Δεκεμβριανά, πολιτική προσφυγιά... σε σχέση με εκείνες τις εποχές πώς βλέπετε και κρίνετε την εποχή μας;

Όχι! Δεν τη συγκρίνω εκείνη την εποχή με τη δική μας καθόλου! Δεν έχουν καμία σχέση οι δυο εποχές, δεν υπάρχει καμία σύγκριση! Ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε Κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα! Είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη και η δική μας εποχή αλλά τελείως διαφορετική από κείνη! Και το λέω συνέχεια! Το επαναλαμβάνω αυτό κι όταν ακούω να λένε πως έχουμε χούντα και έχουμε Κατοχή, θυμώνω!

-Ποια ήταν η... Χρυσή Αυγή εκείνης της εποχής και ποιες συνθήκες γέννησαν τη δική μας;

Μα και τότε υπήρξε ζωντανός ο φασισμός! Ήταν ο Χίτλερ, ήταν ο Μουσολίνι! Υπήρχαν οι φούρνοι, όλα αυτά τα εγκλήματα που δεν τα ξέραμε ακόμη! Εκ των υστέρων τα μάθαμε κι εμείς! Τότε τα ζούσαμε, βέβαια, αλλά το τι ακριβώς συνέβαινε δεν το ξέραμε ακόμα!

-Κυρία Ζέη, πώς βλέπετε την εποχή μας σε σχέση με αυτή την παλιά επίσης σκοτεινή εποχή; Και πώς αντιμετωπίζετε βέβαια και το αύριο;

Η πρώτη μας σκέψη και η πρώτη φροντίδα είναι το πώς θα απαλλαγούμε από τη Χρυσή Αυγή! Η πρώτη μας έννοια, ο φασισμός, πρέπει να είναι! Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και όταν πηγαίνουμε στα σχολεία, να συζητάμε με τα παιδιά για τον φασισμό!

-Κυρία Ζέη, πηγαίνετε συχνά σε σχολεία, σας ρωτούν τα παιδιά για τη Χρυσή Αυγή;

Πολύ συχνά πηγαίνω, βεβαίως πηγαίνω! Και όχι δεν με ρωτούν, εγώ είμαι εκείνη που φέρνω εκεί την κουβέντα!


Σχόλιο Παραπολιτικής: Στα 88 της χρόνια, η εμβληματική συγγραφέας Άλκη Ζέη βάζει στη θέση τους πολλούς φοβερά πιο επιπόλαιους νεότερους της. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα κατατάξουν κάποιοι κι αυτήν στις «κατοχικές μνημονιακές δυνάμεις».

27

Παράξενοι ταξιδιώτες…

Μπορεί να ‘ρθουν και να φύγουν. Μετά να ξανάρθουν και να ξαναφύγουν... Ποιοι;

Οι…
τροικανοί.

Ο Αλέξης (Παπαχελάς), έτσι την έχει δει την δουλειά. Μπορούμε να διαφωνούμε, μαζί τους, όσο τραβάει η ψυχάρα μας – που ‘λεγε κι ο Ρίζος. Σε ποια ταινία ακριβώς, δε θυμάμαι, θα σας γελάσω…

Μπορεί λοιπόν, να ξανάρθει η τρόικα, να διαφωνήσει με την κυβέρνηση και μέχρι το Φεβρουάριο να κάνει δύο – τρία ταξιδάκια.

Άλλωστε, όπως είπε ο Αλέξης, «το ποσόν της δόσης (κάπου 1,5 δις) δεν είναι μεγάλο, ώστε να μας δημιουργεί προβλήματα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Γιατί να μην τους κάνουμε και μεις τους μάγκες!

Η Σία Κοσιώνη τα μετέφρασε πολιτικά, όλα αυτά που άκουσε από τον Παπαχελά: Δηλαδή πάμε, σε μια ελεγχόμενη ρήξη. Κι όχι σε μια απόλυτη σύγκρουση.

Ακριβώς…

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα