Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Τό σκίτσο...

...τού Αρκά

Η ιστορία των μεταλλείων και των μεταλλειωτών στή Μύκονο...

Στην τελική φάση επεξεργασίας
το υλικό της έρευνας της Δήμητρας Βουλγαράκη
για τα μεταλλεία της Μυκόνου

Οι ακάματες  και πολύχρονες προσπάθειες της Δήμητρας Λοίζου- Βουλγαράκη για την καταγραφή της ιστορίας των μεταλλείων  και των μεταλλειωτών, έχουν μοναδική πυξίδα και πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης το μεράκι και την αγάπη της  για το τόπο.
Επιθυμία της είναι να σώσει από την λήθη ένα  σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Η όλη ερευνητική προσπάθεια ,  εξ αρχής  συνάντησε την αποδοχή και την υποστήριξη όλων μας μιας και γνωρίζουμε την μεθοδικότητα με την οποία διεκπεραιώνει ό,τι καταπιάνεται η αγαπητή φίλη και εκλεκτή Μυκονιάτισσα.
ολόκληρο τό δημοσίευμα  ΕΔΩ

Λάθη που κάνουμε με τα σκεύη όταν αποθηκεύουμε τρόφιμα

Με τη βοήθεια του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, Νίκου Κατσαρού, αποκωδικοποιούμε τη χρήση τάπερ, ποτηριών και μπουκαλιών

Γράφει
ο Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος
Aπό τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουμε στο σπίτι, είναι να ανοίγουμε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού και στο ίδιο μπουκάλι να τοποθετούμε λάδι από την ιδιαίτερη πατρίδα μας ή την ιδιαίτερη πατρίδα κάποιου φίλου ή συγγενή μας. Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το λάδι αυτό είναι το καλύτερο και κυρίως ότι το μπουκάλι στο οποίο το αποθηκεύουμε είναι απολύτως κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση.
Κάποιοι ενδεχομένως βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με ερασιτέχνες οινοποιούς, οι οποίοι περηφανεύονται για το κρασί που με κόπο δημιούργησαν με σταφύλια από το κτήμα τους. Οι ίδιοι για να εκδηλώσουν την ικανοποίησή τους και να τη μοιραστούν μαζί μας, σπεύδουν να μας φιλέψουν ένα μπουκάλι από το εξαίρετης ποιότητας κρασί σε πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου.
Άλλοτε, μία ηλικιωμένη -αν και όχι απαραίτητα ηλικιωμένη- συγγενής μας ενδέχεται να μας προμηθεύσει με τις δημιουργίες της κουζίνας της αποθηκευμένες σε πλαστικό τάπερ παγωτού, που έχει ταξιδέψει ήδη σε πολλά άλλα σπίτια πριν το δικό μας και έχει ήδη μπει σε δεκάδες διαφορετικά ψυγεία.
Τι κάνουμε λάθος; Το μεγαλύτερο είναι ότι αποθηκεύουμε τρόφιμα σε διάφορες συσκευασίες και χρησιμοποιούμε τις πλαστικές συσκευασίες τύπου PEΤ κατ’ επανάληψη, όπως λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ), Νίκος Κατσαρός.
Με τη βοήθειά του επιδιώκουμε να αποκωδικοποιήσουμε όσα από άγνοια διαπράττουμε σε βάρος της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε.
Γιά νά διαβάστε τι λέει ο Ν. Κατσαρός στο newsbeast.gr κάντε κλίκ ΕΔΩ

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έγινε ξενοδόχος στη Δημητσάνα...

Πήρε το δημοτικό ξενοδοχείο του χωριού
Σε διεθνές τουριστικό θέρετρο επιδιώκει να μετατρέψει την ιστορική Δημητσάνα ο -πολιτικά άφαντος-  Άρης Σπηλιωτόπουλος που καταφερε πριν από λίγες ημέρες να εκμισθώσει για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι επένδυσης ενός εκατ. ευρώ, το δημοτικό ξενοδοχείο του χωριού.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γορτυνίας ενέκρινε την προσφορά του πρώην υπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με μεγάλο κόστος επένδυσης και με πλήρη ανακαίνιση και επισκευή του ακινήτου που έπαψε να λειτουργεί πριν από τρία χρόνια, λόγω αποχώρησης του προηγούμενου ενοικιαστή.

«Αγαπώ το χωριό μου και είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί του. Είναι ο τόπος καταγωγής μ ου και έχω υποχρέωση να προσφέρω. Οφείλουμε να αναδείξουμε τη Δημητσάνα σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες υψηλού επιπέδου. Με τις γνωριμίες μου στους tour operators, ο στόχος μου γίνεται πιο προσιτός...» ανέφερε στους συγχωριανούς του, σύμφωνα με τη Real news, ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο δήμος είχε προκηρύξει δύο δημοπρασίες για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «Δημητσάνα» που διαθέτει συνολικά 30 δωμάτια, οι οποίοι όμως είχαν κηρυχθεί άγονοι. Έπειτα από αυτό, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, αποφασίστηκε η εκμίσθωση να γίνει με απευθείας ανάθεση, με όρους που θα καθόριζε το δημοτικό συμβούλιο και με έγγραφες προσφορές, τις οποίες θα εξέταζε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Γορτυνίας. Ο Δήμος πέτυχε μίσθωμα 1.900 ευρώ.

newsbeast.gr

«...ο πόνος για το Σύνταγμα είναι η άλλη όψη του πόνου για τη χαμένη εξουσία»

Οι «αντιμνημονιακοί»!
Μετά τους Βορίδη και Λοβέρδο και η Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της αναφέρεται σε μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας που κρίνει ως αντισυνταγματικά.
Αυτό φυσικά ποτέ και σε κανένα μνημόνιο δεν είχε εκφραστεί από τους συγκεκριμένους «διαμαρτυρόμενους» ως ισχυρισμός ακόμα κι αν ψηφίστηκαν από το 2010 νομοθετικά μέτρα αθρόων περικοπών συντάξεων, αθρόων καταργήσεων και παραβιάσεων εργασιακών δικαιωμάτων, πτώχευση ασφαλιστικών φορέων με το γνωστό κούρεμα, παραβιάσεις τους συνόλου των δικαιωμάτων εργαζομένων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων, κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, οι απολύσεις δια των αναγκαστικών μετατάξεων και μετακινήσεων, κατάργηση μισθών και δώρων, κλείσιμο νοσοκομείων κλπ.
Ολα εκείνα τα μέτρα που οι προηγούμενοι ψήφισαν ήταν για την Ντόρα Μπακογιάννη, το Μάκη Βορίδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο σύμφωνα «με κάθε λέξη του Συντάγματος» ώσπου ήρθε τώρα η τελική συμφωνία να ανατρέψει αυτήν την συνταγματική τάξη! Και βέβαια ευκαιρίας δοθείσης νάσου και η Χρυσή Αυγή που θα προσφύγει λέει στο ΣτΕ επικαλούμενη (τρομάρα μας) αντισυνταγματικότητα!
Τα μνημόνια είναι έτσι κι αλλιώς -σύμφωνα και με το ΣτΕ- αναγκαστική εφαρμογή έκτακτων μέτρων σε έκτακτες καταστάσεις και προ του εθνικού κινδύνου χρεοκοπίας. Κρίθηκαν δε μέχρι τώρα στο σύνολό τους, πλην συγκεκριμένων «ειδικών» εξαιρέσεων, ως συνταγματικά. Από την άλλη μεριά όλα αυτά τα μέτρα τα γεύτηκαν και εξακολουθούν να τα γεύονται οι πολίτες στο πετσί τους.
Η όψιμη όμως πολιτική υποκρισία των πλέον σκληρών υπερασπιστών των μνημονίων δεν πείθει κανένα ενώ ακόμα κι ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι ο πόνος για το Σύνταγμα είναι η άλλη όψη του πόνου για τη χαμένη εξουσία.

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Προκόπης Παυλόπουλος : Tώρα είναι η ώρα των εταίρων...

...να πράξουν το καθήκον τους έναντι της Ελλάδας...
Αποτέλεσμα εικόνας για Παυλόπουλος
Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι τώρα είναι η δική τους σειρά να πράξουν το καθήκον τους έναντι της Ελλάδας έστειλε εν όψει του...
αυριανού κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Και είναι η ώρα και των εταίρων μας να πράξουν το δικό τους. Τούτο δεν είναι μόνο θέμα εταιρικών σχέσεων, είναι θέμα εφαρμογής βασικών αρχών της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κυρίως των αρχών της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παραβρίσκεται σήμερα στην Κέρκυρα για τις εκδηλώσεις της 153ης επετείου της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

«Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε αυτή την ιστορική επέτειο της ενσωμάτωσης των Επτανήσων στον εθνικό μας κορμό, είναι να έχουμε πάντα κατά νου τον εμβληματικό συμβολισμό των Επτανήσων στο πλαίσιο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας και του λαού μας. Ιδίως δε κατά αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Η ιστορία, αλλά και ο πολιτισμός των Επτανήσων, μας υπενθυμίζουν τούτο. Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της και την προοπτική της παρά μόνο ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έχανε τα βασικά χαρακτηριστικά του, τον ίδιο τον προσανατολισμό του, δίχως την Ελλάδα στους κόλπους του» σημ,είωσε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στην Κέρκυρα στις 10.30 το πρωί και παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Μετά το πέρας της δοξολογίας παρέστη στην επετειακή εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ιόνιας Βουλής.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ενώσεως της Επτανήσου.