Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Wall Street Journal : Η συμφωνία καθυστερεί την ημέρα της Κρίσης

Η Ελλάδα εξασφάλισε επιπλέον οικονομική βοήθεια τεσσάρων μηνών μέσω του προγράμματος, ωστόσο με ελάχιστες παραχωρήσεις από την αταλάντευτη γερμανική πλευρά, αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η συμφωνία καθυστερεί την ημέρα της Κρίσης» η Wall Street Journal.
To ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, κάτι που την αναγκάζει να αναθεωρήσει πολλά από τα μέτρα κατά της λιτότητας, τα οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά.
«Η παράταση της προθεσμίας κατά τέσσερις μήνες υπολείπεται αυτής των έξι μηνών που είχε ζητήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και ενισχύει τη θέση των δανειστών της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη συμφωνία», προσθέτει ακόμη το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών προκάλεσαν ένταση ανάμεσα στις σχέσης της Αθήνας με τους εταίρους της και ιδιαίτερα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
από kathimerini.gr

Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν»...


FAZ: Τη Δευτέρα θα σοβαρέψουν τα πράγματα
«Τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν», είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung", στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα και το Eurogroup κατέληξαν σε μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να είχαν...
καταλήξει ήδη πριν από δέκα μέρες, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει την Δευτέρα, με την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.

«Αυτή την συμφωνία θα μπορούσαν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να την πετύχουν ήδη πριν από δέκα μέρες: ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα συνεχίζει το παλιό πρόγραμμα διάσωσης - κατ' αρχάς για τέσσερις ακόμη μήνες. Τα χρήματα θα καταβληθούν εάν η χώρα μεταρρυθμιστεί. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον νέο της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Όλα εντάξει; Εκ πρώτης όψεως», αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «εάν τη Δευτέρα οι μεταρρυθμίσεις μας δεν αρέσουν στους Θεσμούς, τότε θα έχουμε πρόβλημα - τότε η συμφωνία θα είναι νεκρή».

«Ο Βαρουφάκης όμως δεν λέει μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, διότι οι τιμές στη χώρα είναι πολύ υψηλές. Συγχρόνως το πρόβλημα είναι ακριβώς οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα. Η οικονομία δεν είναι ακόμη πραγματικά ανταγωνιστική. Ίσως οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα αποτελεσματικότερη, αλλά η κυβέρνηση θέλει και πάλι να σταματήσει κάποιες από αυτές», τονίζει ο αρθρογράφος της FAZ και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι «ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση της συμφωνίας προς όφελός του», καθώς, «σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, βλέπει κανείς στο κείμενο ‘εποικοδομητικές αμφισημίες'» και προσθέτει:

«Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι κανείς στην ΕΕ πιο σίγουρος ότι ο εταίρος δεν θα αμφισβητήσει τελείως την βασική συμφωνία. Το θέμα τώρα είναι η εμπιστοσύνη και, αν πιστέψει κανείς τους Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε και πάλι πολύ γρήγορα αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το πρώτο τεστ έρχεται την Δευτέρα. Τότε πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα σχέδια. Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό. Και μετά έρχεται σύντομα το δεύτερο τεστ, αν τα καταγεγραμμένα σχέδια θα εφαρμοστούν και στην πράξη».

Τσίπρας: Τέλος η τρόικα και τα μνημόνια...


 Τσίπρας: Παραλάβαμε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού - ΤΩΡΑ
"Παραλάβαμε την χώρα στο χείλος του γκρεμού",  δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο διάγγελμα του  ο  πρωθυπουργος, Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε, πως, η διαπραγμάτευση δεν τελειωσε χθες. 
Εκανε σαφές για άλλη μια φορά, πως, τρόικα και μνημόνιο τελειωσαν...

Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και τον πολεμο...


undefined
ΒΙΝΤΕΟ...
«Χθες πετυχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό, πετύχαμε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία, αποτρέψαμε σχέδια τυφλών συντηρητικών δυνάμεων για ασφυξία της Ελλάδας στις 28 Φλεβάρη», ανέφερε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
 «Είναι μια συμφωνια που ακυρώνει...
στην πράξη την λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλουν» ανέφερε.

Τόνισε ότι «χτες κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως και τον πολεμο, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας» αλλά υπογράμμισε ότι με την χτεσινή συμφωνία «αποδείξαμε ότι η ευρώπη αποτελεί πεδία διαπραγμάτευσης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «η χθεσινή μέρα είναι πιο σημαντική για την ευρώπη από ότι για την Ελλάδα».

Τέλος και στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι «σύμμαχος συμπαραστάτης και κριτής της κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός».

Δείτε το Βιντεο, ΕΔΩ...

Τα θετικά και τα «αγκάθια» της συμφωνίας


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 Υπό την ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας του Δημοσίου, το Eurogroup κατέληξε χθες σε μία κοινή ανακοίνωση, που ανοίγει τον δρόμο για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης. Οπως συμβαίνει σε μία διαπραγμάτευση, η κάθε πλευρά κερδίζει κάτι και χάνει κάτι άλλο. Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση κλείνει έναν κύκλο διαβουλεύσεων με κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τις αρχικές της θέσεις.Στη νέα συμφωνία, καθοριστικό και διπλό ρόλο θα παίξει η απόφαση για την επιστροφή των 10,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην παρούσα φάση είναι ότι με τη διαφαινόμενη συμφωνία δεν λύνεται το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου, που υπάρχει για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά τα θετικά για την κυβέρνηση στοιχεία:
1. Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δεν αναφέρεται πουθενά –ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς– η ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει «τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012». Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή των 10,6 δισ. του ΤΧΣ επιδρά θετικά, καθώς μειώνει το χρέος και δημιουργεί χώρο για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και χαλάρωση της λιτότητας.

2. Δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό του το υφιστάμενο Μνημόνιο. Η Αθήνα θα καταθέσει ώς τη Δευτέρα τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνονται:

1. Θα συνεχιστεί η εφαρμογή δράσεων του Μνημονίου, οπότε επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν κέρδισε την πλήρη του κατάργηση.

2. Τα κεφάλαια, ύψους 10,6 δισ., που έως τις 28/2 θα έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ, θα μεταφερθούν στον EFSF, γιατί η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες και όχι για χρηματοδότηση του Δημοσίου, όπως δήλωσαν οι κ. Μοσκοβισί (Ε.Ε.), Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Ρέγκλινγκ (EFSF).
3. Δεν αντιμετωπίζονται τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει γρήγορα και υπό ασφυκτική πίεση το πρόγραμμα στο οποίο θα ελεγχθεί, ενώ εξίσου γρήγορα θα πρέπει να κλείσει και τον έλεγχο για να εκταμιεύσει τις δόσεις που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

4. Για ό,τι μέτρο προωθήσει θα πρέπει να λάβει ισοδύναμα μέτρα.
5. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί από τους τρεις φορείς (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ), έστω κι αν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «τρόικα».

6. Στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει η φράση «ανθρωπιστική κρίση» που ήθελε η κυβέρνηση.

7. Η παράταση θα έχει ισχύ για 4 μήνες αντί για 6 μήνες που πρότεινε η Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα δεν θα είναι καλυμμένη όταν θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικής αξίας 6,7 δισ. Ετσι, θα κληθεί να βρει μόνη της η χώρα τα παραπάνω κεφάλαια από τις αγορές ή θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου σε δανεισμό από τους εταίρους της, συμφωνώντας σ’ ένα νέο πρόγραμμα μαζί τους. Σε ένα πρόγραμμα που θα έχει δάνεια και υποχρεώσεις, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

από kathimerini.gr

Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των 10,6 δισ. του ΤΧΣ



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου το Eurogroup, με τη χθεσινή του απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ικανοποιώντας ένα αίτημα του Βερολίνου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μεταφορά των 10,6 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι εάν η Αθήνα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που θα συμφωνηθούν και θεωρηθεί πιθανή η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε θα δεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας. Εως τότε, οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα θα καλύπτονται από τον ELA. Tέλος, η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε εκ νέου αίτημα να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες. Με τις αποφάσεις αυτές, η Ευρωζώνη κρατά ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για το Δημόσιο. Ετσι, η κυβέρνηση έχει μόνο μια εναλλακτική, την ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων. Αλλωστε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν σαφής. Οταν ερωτήθηκε για την απόφαση να μεταφερθούν στον EFSF τα κεφάλαια του ΤΧΣ, είπε πως αυτή ελήφθη για να μη χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. 
Πάντως, η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί...

Ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα...


undefinedΣυνεδριάζει το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο...
 Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αναμένεται να...
υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη -για το χθεσινό Eurogroup- ενώ θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία...

Νίκη, ή ήττα;...

Οι insiders των Βρυξελλών αποτιμούν...
undefined

Η πρώτη αποτίμηση των insiders σε μια δύσκολη συμφωνία έχει πάντα την δική της αξία. Κι αυτή την αποτίμηση έδωσαν χθες τη νύχτα μέσα από τα πρώτα τους σχόλια και τις εκτιμήσεις οι...
ανταποκριτές των πιο μεγάλων διεθνών μέσων στις Βρυξέλλες – οι δημοσιογράφοι και αναλυτές που έζησαν λεπτό προς λεπτό, και ενίοτε επηρέασαν, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ελληνο-ευρωπαϊκό θρίλερ.
Από τις εκτιμήσεις, τα tweets και τις instant αναλύσεις τους, αυτές ήταν οι πιο ενδεικτικές:

Ρόμπερτ Πεστον – BBC:
Ισως δεν πρόκειται για εντυπωσιακή άποψη, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα στη μάχη με τη Γερμανία απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Ελένα Σμιθ – Guardian:
Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια απειλή απόψε, που τελικά σφράγισε τη συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες θα έπαιρναν τον δρόμο της Κύπρου, με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αν δεν υπήρχε συμφωνία.

Ούγκο Ντίξον - Reuters:
Είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα έως το τέλος Απριλίου επειδή δεν το γνωρίζουν ούτε το ίδιο το Eurogroup και η Ελλάδα; Η άλλη μου ανησυχία είναι ότι η Ελλάδα ίσως εμφανιστεί με ελλιπή λίστα μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, μετά από παρεμβαση των πιο σκληρών στελεχών της Αριστεράς.

Πολ Μέησον – Channel 4:
Σε ποδοσφαιρικούς όρους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφυγε με μια οριακή ήττα αντί για ένα πιθανό νοκ άουτ. Να γιατί: Γιατί το draft δεν δίνει στη Γερμανία όλα όσα ζητούσε.

Πήτερ Σπήγκελ – Financial Times
Ξέρω ότι ο όρος «τρόικα» δεν χρησιμοποιείται, αλλά αυτή η συμφωνία εξακολουθεί να δίνει στην τρόικα τον έλεγχο για τα εάν η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα του προγράμματος και για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει.

Σόνι Καπούρ – re-think Europe
Eυχαριστούμε ΣΥΡΙΖΑ και Ελλάδα που προσπαθήσατε να αμφισβητήσετε μια λανθασμένη προσέγγιση και αφήγηση στην ευρωζώνη, η οποία δεν είχε αμφισβητηθεί επί μακρόν.
tvxs.gr

Κρούγκμαν: Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά...


Κρούγκμαν: Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά...
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τη συμφωνία στο Eurogroup και αναρωτιέται εάν αποτελεί νίκη της Ελλάδας ή νίκη της Γερμανίας.

Στο blog του στους «New York Times» με τίτλο «Δελφικό διάβημα», σημειώνει πως μάλλον η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ακόμη την αποδοχή ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει μεγάλο κακό. Κερδίζει, όμως, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και πιθανώς μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάποιοι βέβαια μπορεί να ισχυριστούν πως τα παραπάνω αποτελούν γερμανική και όχι ελληνική νίκη, σχολιάζει ο Π. Κρούγκμαν, αλλά όπως σημειώνει είναι πολύ νωρίς ακόμη να ανακηρυχτεί ο νικητής, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποδεχθεί και τι θα απορρίψει η Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις συνοδεύουν τη συμφωνία και τους τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, υπογραμμίζει.

«Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως τέτοια, που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί». 

«Η χώρα βαδίζει σε νέα κατεύθυνση»...


undefined
«Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Eurogroup.
Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης «η αντίδραση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την κατανόησή μας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που κατάφερε επί δυόμιση χρόνια ήταν να εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές της οποίες αποδεχόταν με παθητικότητα;». 
Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο άλλος εταίρος, της πάλαι ποτέ μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευ. Βενιζέλος, αντιγράφει το λεξιλόγιο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών μιλώντας για "τζάμπα μαγκιές"».

«Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ...

... η συμφωνία στο Eurogroup...
undefined

Εκτενή ρεπορτάζ για το χρονικό που οδήγησε στη συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Eurogroup για την Ελλάδα καλύφθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από...
όλα τα ΜΜΕ. Μάλιστα, ο βρετανικός Guardian μετέδιδε live όλες τις εξελίξεις.
 
«Η Ελλάδα κέρδισε τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη». Αυτός είναι ο τίτλος του BBC, που αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να έχει πρόβλημα ρευστότητας τον επόμενο μήνα. 

 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθώς αναφέρει ότι η συμφωνία «απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να έχει πρόβλημα ρευστότητας τον αμέσως επόμενο μήνα». Παράλληλα, το Bloomberg τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι και ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Γερμανία. 
Το γερμανικό Spiegel δίνει έμφαση στο σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. «Η συνεδρίαση άρχισε 3,5 ώρες αργότερα και όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα είναι μακρά. Ωστόσο, η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα», αναφέρει. 


«Η ευρωζώνη δίνει παράταση στην Ελλάδα υπό όρους» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde. «Τελικά, βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup στην τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», αναφέρεί η Le Monde και σημειώνει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά το αμέσως επόμενο διάστημα.

 «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων», αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times. 
Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                               από "ΤΑΝΕΑ"

Τό σκίτσο τού Γιάννη Καλαϊτζή



undefined
                                                                                                     από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Die Zeit: «Ο Σόιμπλε απομονώθηκε...

...μετά το "όχι" στην Ελλάδα»

Die Zeit: «Ο Σόιμπλε απομονώθηκε μετά το "όχι" στην Ελλάδα»
Στις συνέπειες του πρόωρου «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών τον έχει απομονώσει. 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν και το αίτημα της Ελλάδας θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα -και εδώ αναφέρεται στις δηλώσεις Γιούνκερ- στο κατηγορηματικό «όχι» του Σόιμπλε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «σκανδάλου» και όχι ενός αισίου τέλος στο δράμα χρέους της Ελλάδας.
Το πόκερ για το χρέος ξεκίνησε ξανά, αλλά με μία γεμάτη εκπλήξεις μάχη, σημειώνει η εφημερίδα. Αυτή τη φορά ο Γ.Βαρουφάκης δεν είναι μόνος εναντίον όλων, όπως φαινόταν ότι συνέβαινε στο Eurogroup της Δευτέρας, τονίζει η Zeit. 
Και συνεχίζει: Αυτή τη φορά γνωρίζει ότι έχει τον Γιούνκερ στο πλευρό του. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης συμμετέχουν, επίσης, ΕΚΤ και ΔΝΤ. 
Αυτή θα ήταν μία παράξενη ειρωνεία της Ιστορίας: η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ -οι τρεις θεσμοί που αποτελούν την τρόικα- ενωμένοι εναντίον του γερμανού υπουργού Οικονομικών, σημειώνει η εφημερίδα. 
«Ήταν ο Σόιμπλε που όχι μόνο εμπνεύστηκε την τρόικα, αλλά την υπερασπίστηκε πρόσφατα ενώπιον του Βαρουφάκη. Τώρα οι θεσμοί περιμένουν μία συμφωνία, αλλά ο Σόιμπλε πατά φρένο. Και ο Βαρουφάκης μπορεί να στρέψει κατηγορηματικά το δάχτυλο στο Βερολίνο» τονίζει η εφημερίδα. 
Η Zeit προσθέτει ότι ο Σόιμπλε «μαζεύει τα στρατεύματά του» και αναφέρεται στη στάση της Φινλανδίας που φαίνεται να στηρίζει τη Γερμανία και στον σκεπτικισμό από την πλευρά Βελγίου, Ισπανίας και Πορτογαλίας. 
Όσο ξεκάθαρο μέτωπο και αν θέλει ο Σόιμπλε, αυτό δεν υπάρχει, αναφέρει η Zeit, τονίζοντας ότι Ιρλανδία, Γαλλία και Ιταλία βλέπουν με καλό μάτι τα αιτήματα της Ελλάδας.
από tanea.gr

Το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα το κοινό έδαφος που επετεύχθη έπειτα από τον εντατικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης αποτυπώνεται και στο κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Οπως αναφέρεται σε αυτό «στόχος της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA), είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των προϋποθέσεων της τρέχουσας διευθέτησης, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, που θα μελετηθεί από κοινού από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Παράταση που θα γεφυρώσει το χρόνο των συζητήσεων για μία πιθανή επικείμενη διευθέτηση, μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας».
Οι ελληνικές αρχές, όπως επιβεβαιώνει το κοινό της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα και στη συνέχεια οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκώς αποτελεσματικές ως ένα θεμιτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα θα εξειδικευτεί και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί από τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Στο κείμενο επισημαίνεται παράλληλα, ότι η καταβολή της εναπομείνασας δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και η μεταφορά των κερδών του 2014 από το SMP θα επιτραπούν μόνο έπειτα από έγκριση της ολοκλήρωσης της επιθεώρησης της παρατεινόμενης διευθέτησης από τους θεσμούς.
Εξάλλου, επιβεβαιώνεται ότι οι πόροι, που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμοι στο πρόγραμμα-μαξιλάρι του HFSF, θα πρέπει να διατηρηθούν στην κατοχή του EFSF, ελεύθερα από δικαιώματα τρίτων μερών για την διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης. Οι πόροι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης. Θα αποδεσμευτούν μόνο μετά από αίτημα από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ.
Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται αναφορά και στις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για σταθερότητα και εξυγίανση του δημοσιονομικού τομέα, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές.
Τέλος, επιβεβαιώνεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών για κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
Με την τετράμηνη επέκταση αντί της εξάμηνης, η ΕΚΤ «δένει» ουσιαστικά την ελληνική πλευρά ώστε να πάρει άλλο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το πακέτο ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο. Οπως ορίζει η συμφωνία θα υπάρχει κανονικά πρόγραμμα με τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης καθώς και απόφαση του Eurogroup πριν από κάθε εκταμίευση δόσης. Η αξιολόγηση θα γίνει από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του χρέους, ενώ για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.
από kathimerini.gr

Πώς φτάσαμε σε συμφωνία


undefined ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 Πριν από την έναρξη του Eurogroup, το οποίο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και άρχισε με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών, είχαν πραγματοποιηθεί εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις είχαν πριν από την έναρξη του Eurogroup επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αντικείμενο τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.
από kathimerini.gr

Τι προβλέπει η συμφωνία...

undefined

...για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης...
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας την...παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες.
Επειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις των κυρίων Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη εμπλουτισμενο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι έκαναν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, συνομολογείται ότι δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου.

«Τρόικα τέλος» - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Ευρωπαίους
Ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες.
Αλλο σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.
Προσπάθεια να μπλοκαριστεί το κοινό ανακοινωθέν από Ισπανία-Πορτογαλία
Εις ό,τι αφορά τις πληροφορίες για καθυστέρηση στη συζήτηση στο κυρίως μέρος της συνεδρίασης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αυτή οφειλόταν στο γεγονός οτι δορυφορικές χώρες της Γερμανίας, και ειδικά Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν, έτσι όπως διαμορφωνόταν.
Στις 21:00, ανέφεραν πληροφορίες, ότι το κείμενο βρίσκεται πολύ κοντά σε τελική υιοθέτηση από το Eurogroup, όντας στη δεύτερη επιθεώρηση του και μέσα σε μισή ώρα πιθανώς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Συνέντευξη Τύπου, με την παρουσίαση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει ώρα 22:00 (ώρα Ελλάδος).
Υπόμνημα με συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις μέχρι την Δευτέρα
Μέχρι την Δευτέρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.
Πηγές από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει τη Δευτέρα έναν κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, διαφθορά και διοικητική μεταρρύθμιση για τους τέσσερις επόμενους μήνες.
Με την πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, πιθανότατα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Επίσης αναφέρεται πως δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι στο κείμενο, αλλά για την επίτευξη τους θα διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων για να ολοκληρωθεί ποσοτικά ο κατάλογος που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για δύο λόγους
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου. 
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο.

Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε αρωγός της ελληνικής προσπάθειας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη συμφωνίας και στο γεφύρωμα διαφορών.

Γιατί οι Ευρωπαίοι επέβαλαν την τετράμηνη παράταση
Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ.ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην εληνική πλευρά.
Κι αυτό διότι εκτός από τα 6,7δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει και στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 5,2 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου...

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό… Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».
Για άτακτη υποχώρηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας παράλληλα ως θετική έκβαση την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα του Eurogroup «είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επισημοποίηση της τούμπας της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015.
Θετικά κρίνει το Ποτάμι τα αποτελέσματα του Eurogroup
Θετική χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ επισημαίνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και προβλέπει η συμφωνία και δεσμεύεται ότι θα την στηρίξει.
«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε. Είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά από ότι φαίνεται το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρόν απομακρύνθηκε. Η κοινωνία πρέπει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και η οικονομία σε ένα κλίμα ηρεμίας να πάρει μια ανάσα» σημειώνεται στη ανακοίνωση του Ποταμιού.
Σχετικά με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το Ποτάμι υπογραμμίζει: «Οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις».
Επιφυλάσσεται τέλος να κρίνει από Δευτέρα τις κυβερνητικές επιλογές.
από kathimerini.gr

Πως αισθάνεστε που καταπατήσατε τη θέληση του ελληνικού λαού…


undefined
Η ερώτηση απευθύνθηκε ευθέως στον Νταίσελμπλουμ. Πως αισθάνεστε που καταπατήσατε τη θέληση του ελληνικού εκλογικού σώματος. Η απάντηση ήταν…


Εδώ έχουμε 19 μέλη και 19 εκλογικά σώματα.

Και μέσα σ’ αυτά τα 19 εκλογικά σώματα, ο Ντάισελμπλουμ έπνιξε τη θέληση του ελληνικού λαού, που εκδηλώθηκε, μόλις πριν από 25 ημέρες…

Ξεκίνησε αναστενάζοντας…


undefined
«Πρώτο μικρό βήμα, η συμφωνία»…

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό κι άρχισε να μιλάει. Οι πρώτες του λέξεις: Χρειάστηκαν 3 συνεδριάσεις, ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως…
Ελλάδα και ως Ευρώπη.
Στη συνέχεια μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και υπογράμμισε, πως «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα». Χαρακτήρισε τη συμφωνία σαν «το πρώτο μικρό βήμα».
Και όσον αφορά το χρέος είπε, πως «όλοι έχουν να κερδίσουν από μία έξυπνη αναδιάρθρωσή του»…

Αλλαγή σελίδας…

undefined
Τι λέει το Μαξίμου...

Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας τη συμφωνία του έκτακτου Eurogroup τονίζουν ότι η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να...
δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
Με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
Τονίζουν επίσης ότι οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία, τονίζουν από το Μαξίμου.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τέλος, οι πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού...

Βαρουφάκης: Υπέστημεν τεράστιες πιέσεις…


undefined
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν κυρίως από διαρροές στον Τύπο και δημιούργησαν κλίμα αστάθειας. «Αυτό σταμάτησε σήμερα», είπε και…
υπογράμμισε πως το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά 4 χρόνια διακυβέρνησης, ενώ αυτή η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα είναι μόνο για 4 μήνες…

Financial Times : Νέο Eurogroup την Τρίτη...

...αν δεν εγκριθούν τα μέτρα την Δευτέρα...
undefined


Τα επόμενα βήματα της συμφωνίας...

Επόμενος σταθμός στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι πλέον η Δευτέρα, όταν οι...
θεσμοί, δηλαδή η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που στην αξιολόγηση αυτή υπάρξει πρόβλημα, τότε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel, θα συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.

Ως πηγή του επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ...