Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ο Μητσοτάκης διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ

Tvxs Ανάλυση

tvxs.gr | 15 Ιαν. 2016
Όταν ένας Μητσοτάκης εκλέγεται αρχηγός στη ΝΔ, η πρώτη παράπλευρη απώλεια έρχεται στο ΠΑΣΟΚ: Θα μπορούσε να είναι η… εκδίκηση της ιστορίας, στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα, όμως είναι απλά ο στρατηγικός και υπαρξιακός εγκλωβισμός της, αυτοπροσδιοριζόμενης τουλάχιστον, κετροαριστεράς ανάμεσα στο νέο δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς.
Η εκλογή του φιλελεύθερου και κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διεμβολίζει ήδη το ΠΑΣΟΚ, θέτει σε κατάσταση πολιτικής αγωνίας το Ποτάμι και απειλεί να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς στην μετωπική σύγκρουση ενός νέου δικομματισμού.
Η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Φώφη Γεννηματά μετά το ανοιχτό φλερτ του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιάζει μόνον η αρχή αυτού του διεμβολισμού – μια αρχή, που ειδικά για το, εναπομείναν, ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηματοδοτεί ακόμη και τεκτονικού χαρακτήρα δονήσεις.
Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά, η οποία μάλιστα έγινε ερήμην του εταίρου της στην Δημοκρατική Συμπαράταξη Θανάση Θεοχαρόπουλου, δείχνει και την αγωνία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κόψει εξ αρχής κάθε απόπειρα απορρόφησης στελεχών ή ακόμη και συγχώνευσης του κόμματος στην δεξαμενή ενός νέου «ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού». Είναι μια δεξαμενή η οποία δεν βρίσκει συμπαθούντες μόνον στο πρόσωπο του Λεωνίδα Γρηγοράκου, για τον οποίον κανείς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά ότι υπήρξε από τους στενότερους και πιο πιστούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Κύκλοι της Φώφης Γεννηματά βεβαίως έσπευδαν χθες το βράδυ να...

Συνθηκολόγηση με το ΔΝΤ, ανοιχτή η αξιολόγηση

Tvxs Ανάλυση

tvxs.gr | 15 Ιαν. 2016

Με συνθηκολόγηση ως προς την παραμονή του ΔΝΤ και με μάχη συσχετισμών για να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση απαντά η κυβέρνηση στη νέα πίεση των δανειστών – μια πίεση, ηπιότερη μεν των δραματικών ημερών του 2015, αλλά συμπαγή και στοχευμένη σε κοινωνικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Ο ρόλος και η εμπλοκή του ΔΝΤ
Κατά τις πληροφορίες, η χρηματοδοτική εμπλοκή του Ταμείου θα...

«Πεπεισμένος» ο Γιούνκερ, για την επανένωση της Κύπρου...

... μέσα στο 2016...
"Πεπεισμένος" δήλωσε σημερα ο Ζαν Κλοντ  για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού εισέρχονται σε καθοριστική φάση.

«Έχω βαθιά πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιμένουμε μια συμφωνία για την επανένωση του νησιού αυτού»,ανεφερε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016 (.

«Ελπίζω πράγματι να γίνει αυτό γιατί αγαπώ πολύ τους Κυπρίους», των οποίων οι κοινότητες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, έχουν χωρίσει εδώ και 40 χρόνια, τόνισε.

«Ελπίζω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να δούμε την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος», κατέληξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής....
 

Απεργία ΠΝΟ: Δένουν τα πλοία για 48ωρες ...

...στις 20 και 21 Ιανουαρίου οι ναυτικοί για το ασφαλιστικό

Απεργία ΠΝΟ: Δένουν τα πλοία για 48ωρες στις 20 και 21 Ιανουαρίου οι ναυτικοί για το ασφαλιστικό

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την Τετάρτη και Πέμπτη 20 και 21 Ιανουαρίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πραγματοποίηση και νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση αυτή θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ.
newsbomb.gr

Τίγκα στούς "Δόκτορες" πλαστογραφίας τό Δημόσιο! (Σύννεφο τά πλαστά πτυχία)

Απολύθηκαν επτά υπάλληλοι της Βουλής με πλαστά πτυχία


tvxs.gr | 15 Ιαν. 2016
Σε επτά απολύσεις υπαλλήλων λόγω πλαστών πτυχίων προχώρησε η Βουλή. Οι απολύσεις δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Οι απολύσεις αφορούν:
  • Έναν επιστημονικό σύμβουλο στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τον οποίο «σύμφωνα με έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός στο αρχείο αίτησης αναγνώρισης. καθώς και ο ατομικός φάκελος στο όνομα του εν λόγω υπαλλήλου και ως εκ τούτου η πράξη αναγνώρισης του τίτλου της αλλοδαπής από το  τέως ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ, την οποία προσκόμισε εν γνώσει του και για ίδιον όφελος προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας την παράνομη πρόσληψή του…». Ο εν λόγω υπάλληλος προσελήφθη το 2011.
  • Μία υπάλληλο που διορίστηκε στη Βουλή το 1996 ως μετακλητή και μονιμοποιήθηκε το 1999 ως δακτυλογράφος. Όμως το απολυτήριο Λυκείου που προσκόμισε δεν άνηκε στην ίδια.
  • Έναν πρώην συνεργάτη βουλευτή με πλαστό απολυτήριο Λυκείου που μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση (διοικητικό – λογιστικό) το 2003.
  • Υπάρχουν και τέσσερις υποθέσεις ειδικών φρουρών που διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστογραφήσει το απολυτήριο Λυκείου. Συγκεκριμένα οι δύο πλαστογράφησαν τον βαθμό και οι άλλοι δύο δεν είχαν καν απολυτήριο Λυκείου. Από τους τέσσερις οι δύο είχαν προσληφθεί το 2003 και άλλοι δύο το 2007. Υπενθυμίζεται ότι το απολυτήριο λυκείου αποτελούσε απαραίτητο τυπικό προσόν διορισμού.

Παραιτήθηκε από την Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος

Παραιτήθηκε από την Πειραιώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 17:00
UPD:17:16


EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
της Άννας Δόγα
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-13,77% ο Άνθιμος Θωμόπουλος μετά από ένα μίνι σίριαλ που έλαβε χώρα το προηγούμενο διήμερο.
Τις πληροφορίες της Τετάρτης που ανέφεραν ότι ζητήθηκε η παραίτησή του από την κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως αλλά έκαναν τον γύρο της αγοράς, ακολούθησε διάψευση το πρωί της Πέμπτης από πλευράς του ΤΧΣ.
Μεσολάβησε πάντως η παρέμβαση από τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει το 9% της τράπεζας και σε επιστολή τους προς το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-2,27% αλλά και τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι το Ταμείο δεν έχει την αρμοδιότητα να παύει στελέχη διοίκησης των τραπεζών.
Το κλίμα ήταν βαρύ για τον κ. Θωμόπουλο και εντός της τράπεζας καθώς είχε χρεωθεί καθυστερήσεις στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς και έλλειψη συνεννόησης με άλλα στελέχη της τράπεζας.
Ο κ. Θωμόπουλος υπέβαλε εν τέλει την παραίτησή του μετά από τρία χρόνια παραμονής στην τράπεζα ενώ έως το 2012 ανήκε στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-6,60% όπου έφθασε ως τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
naftemporiki.gr 


Σημείωση "Ν.Μ." :   Δείτε καί ΕΔΩ

Συνάντηση Παυλόπουλου - Πούτιν στη Μόσχα

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην προεδρική κατοικία Νόβο -Ογκαριόβο στα περίχωρα της Μόσχας.

«Οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά τον άνθρωπο και τη δημοκρατία» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι όποιες διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ θα λυθούν το συντομότερο δυνατόν με βάση τις θεσμικές διαδικασίες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι με την επίσκεψή του στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 και κάλεσε τον κ.Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του έτους.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα .Τόνισε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του έτους Ελλάδος- Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν 37 εκδηλώσεις στις δύο χώρες. Ο κ.Πούτιν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα φιλικό κράτος με το οποίο η Ρωσία εχει μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς.

Ανταπαντώντας ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις για το έτος Ελλάδας - Ρωσίας μπορούν και πρέπει να κάνουν ακόμη πιο στενές τις διακρατικές σχέσεις και τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία να εμπεδωθεί η ειρήνη και να υπερασπιστεί ο άνθρωπος, από τις τρομοκρατικές επιθέδεις του Ισλαμικού Κράτους που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
kathimerini.gr

Εχει μπάρμπα... τον Κυριάκο...

Κυριάκος Μητσοτάκης Συντάκτης: 

Πολλά λέγονται περί ανιψιών που «διορίζονται» ή μετατίθενται σε γραφεία υπουργών. Η σχετική «καταιγίδα» δημοσιευμάτων κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες και πέφτει επί δικαίους και αδίκους. Χτες η Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διόρισε «και την ξαδέλφη του στο Δημόσιο», με το Μαξίμου να απαντά ότι η Ν.Δ. σημείωσε «νέο ρεκόρ θράσους».
Η κυβέρνηση τόνισε δε ότι «δεν μπορούμε να προσάψουμε την ίδια κατηγορία στον κ. Μητσοτάκη. Πολύ απλά, διότι, έχοντας εκθρέψει επί δεκαετίες το πελατειακό κράτος, η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το Δημόσιο».
Η αλήθεια είναι ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο «φως» η «Εφ.Συν.», το Δημόσιο αποτέλεσε καλό «καταφύγιο» για τη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια.
«Διορίζεται, από 26/06/2013, σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, o Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνα, με βαθμό Β’ και Μ.Κ. Βασικό Βαθμού κατηγορίας ΠΕ» ανέφερε η απόφαση της 7ης Αυγούστου 2013 που υπέγραψε ο τότε υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (βλέπε εικόνα).
Ο δε Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης είναι ανιψιός του σημερινού προέδρου της Ν.Δ., καθώς και γιος του Σπύρου Δημητριάδη και της Κατερίνας Μητσοτάκη. Η τελευταία είναι αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Διορισμός... με ουρές
Ο συγκεκριμένος διορισμός τού ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο ήταν μόνο η αρχή. Ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ., ως υπουργός, υπέγραψε ακόμα μία απόφαση στις 10 Νοεμβρίου του 2013. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «εξαιρούμε από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος [...] τον Γρηγόριο-Αλέξανδρο Δημητριάδη του Σπυρίδωνος, Δικηγόρο Αθηνών» .
Με άλλα λόγια, ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε πλέον τη δυνατότητα να ασκεί το επάγγελμά του παράλληλα με την εργασία του στο υπουργείο.

Ο Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης φέρεται, όπως είδαμε πιο πάνω, να είναι δικηγόρος. Πληροφορούμαστε όμως από το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3504) της 3ης Ιουνίου 2011 ότι καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «LINK 2U ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».
Στο ίδιο ΦΕΚ εμφανίζεται ως συμμετέχων στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ο «Γρηγόρης-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνος και της Αικατερίνης». Στις 11 Νοεμβρίου του 2012 η συγκεκριμένη εταιρεία καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Στις 4 Ιουλίου του 2012 καταχωρίστηκε όμως στο «Μητρώο Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Απαιτήσεις» μια εταιρεία με επωνυμία «LINK 2U ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ» (βλέπε εικόνα).
Οι μέτοχοί της; Σύμφωνα με το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 12458) της 2ας Νοεμβρίου 2012 δεύτερο μέλος του Δ.Σ. του εμφανίζεται ο Γρηγόρης-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνος και της Αικατερίνης, δικηγόρος (όλα τα έγγραφα και τα ΦΕΚ βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας).
Πολυπράγμων, όπως φαίνεται, ο συγκεκριμένος δικηγόρος, ο οποίος, παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στον χώρο των εισπρακτικών εταιρειών, είχε προσληφθεί στο γραφείο του υπουργού τότε και προέδρου της Ν.Δ. σήμερα, Κυριάκου Μητσοτάκη.

efsyn.gr

Μείωση 36% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ 

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα, που μεσοσταθμικά έχουν υποχωρήσει κατά 36% την τελευταία εξαετία. Αιτία είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, αλλά και η είσοδος νέων παικτών στον κλάδο, που δραστηριοποιούνται είτε μέσω των εναλλακτικών δικτύων είτε μέσω επιθετικών πολιτικών από τα ίδια τα παραδοσιακά δίκτυα των ασφαλιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», το 2015 το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ και διαμορφώνεται στα 179 ευρώ από 277 ευρώ που ήταν το 2010. Πρόκειται για το τιμολόγιο που περιλαμβάνει το μεσοσταθμικό ασφάλιστρο από όλες τις κατηγορίες οχημάτων, μεταξύ των οποίων και τα δίκυκλα – και από όλες τις περιοχές της χώρας.
Αν και η τιμή αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική του μέσου ασφαλίστρου ενός συμβατικού αυτοκινήτου, π.χ. 1.400 κυβικών και παλαιότητας 10ετίας, που σήμερα διαμορφώνεται μεταξύ 210 - 300 ευρώ ανάλογα και με τις καλύψεις, το μέσο ασφάλιστρο αποτυπώνει ξεκάθαρα την τάση πτώσης των τιμών τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια τάση επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα επίσημα στοιχεία της...

Στάσιμα τα έσοδα παρά τη φορολογική επιδρομή του 2015

Η «βροχή» φόρων στα μέσα του 2015 και συγκεκριμένα η επιβολή εννέα σκληρών μέτρων που έπληξαν το σύνολο των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων το 2015 μόλις κατά 0,08% σε σχέση με το 2014. Στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 39 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι το 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, από 136 εφορίες της χώρας, καθώς και οι εισπράξεις των τελωνείων ανήλθαν το 2015 στα 46,414 δισ. ευρώ, όταν οι αντίστοιχες του 2014 είχαν φθάσει στα 46,375 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στις επιστροφές φόρου που προβλέπει ο προϋπολογισμός (επιστράφηκαν 449 εκατ. ευρώ λιγότερα). Η αύξηση επί της ουσίας είναι μηδαμινή εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 επιβλήθηκαν εννέα σκληρά μέτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις με αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, το 2015 η κυβέρνηση προχώρησε σε:  
1. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. 
2. Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).  
3. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για...

Η επιλογή της παρακμής


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε μία άλλη χώρα, ακόμη και υπό τις αδικαιολόγητα μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης, τα μεγάλα της μουσεία θα έβγαιναν μπροστά για να διοργανώσουν εκθέσεις που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τα διεθνή ΜΜΕ. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης ή άλλων πόλεων θα προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την «άρτια επιστημονικά» οργάνωση μίας ακόμη ειδικής έκθεσης και θα έβλεπαν το μεγάλο κάδρο, τη μεγάλη εικόνα, τον μεγάλο, διεθνή διάλογο.
Η αδυναμία των ελληνικών, δημοσίων, μουσείων να προκαλέσουν διεθνή γεγονότα με τις εκθέσεις τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και πάλι μέχρις ενός σημείου, δείχνει τη συστολή, την ατολμία και ενδεχομένως την έλλειψη φαντασίας περισσότερο από την έλλειψη κονδυλίων.
Αλλωστε, ένα «καλό θέμα» έκθεσης, που θα μπορούσε να συγκινήσει, να προκαλέσει, να αφυπνίσει, μπορεί να βρει ευρύτερη υποστήριξη, και η ενδεχόμενη επιτυχία να αποτελέσει προηγούμενο. Είναι εντυπωσιακό να έχεις το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αυτούς τους θησαυρούς και να μην αποτελεί κάθε έκθεσή του αφορμή για πλήθος δημοσιευμάτων διεθνώς. Αλλά το κλειστό, ερμητικό και αυτοαναφορικό κύκλωμα του ελληνικού Δημοσίου, με την ευθυνοφοβία και τη γραφειοκρατική προσκόλληση στο γράμμα της υπηρεσίας, δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα τίποτε πέρα από όσα προσφέρει. Η έκθεση, π.χ., για το ναυάγιο των Αντικυθήρων ήταν πράγματι συγκλονιστική ως περιεχόμενο και είχε μεγάλη απήχηση. Αλλά σκέφτεται κανείς πόσο πιο δυναμικά θα μπορούσε να βοηθήσει την «υπόθεση» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αν υπήρχε και μια διάθεση να συμπαρασύρει αυτόν τον «δεινόσαυρο» προς την πραγματική ζωή της διεθνούς σκηνής μουσείων. Αυτό θα παραμείνει διαρκής εκκρεμότητα, όχι μόνο γιατί έτσι είναι η γραφειοκρατία του πολιτισμού στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και γιατί υπάρχουν και πολλοί που προτιμούν από ιδεολογία αυτήν την παρακμή.
kathimerini.gr

ΤΕΕ : Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών...

 ...από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο
                                      ***
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 12-1-2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 11-1-2016, καθώς και το σύνολο των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, εργοληπτικών και μελετητικών Φορέων των Μηχανικών σε κοινή τους σύσκεψη στις 12-1-2016 αφού έλαβαν υπόψιν τους τις καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του Κλάδου που επιφέρει η τυχόν ψήφιση του σ/ν της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που συνίστανται:
α.   Στην κατάργηση του Ταμείου μας ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και την ενοποίησή του σε έναν Φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του.
β.   Στις εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών για όλους τους Διπλ. Μηχανικούς, με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση και τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος, τους νέους Μηχανικούς δε στην μετανάστευση.
γ.   Στις τεράστιες μειώσεις των συντάξεων που προσδιορίζονται σε ποσοστά από 20%-40%, δηλ. συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης.
δ.    Στην οριστική κλοπή των ακόμα υψηλών (τηρουμένων των αναλογιών) αποθεματικών του Ταμείου.
ε.   Στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και Επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία ( θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα).
στ.  Στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία - πιστοδοσία από το νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου μας) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.
Η σύσταση τού ΤΕΕ έγινε, σύμφωνα μέ τό ΦΕΚ : 24/11/1923
Αποφάσισαν :
1.      Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), κατ’ αρχάς από 18-1-2016 έως 22-1-2016, με δυνατότητα συνέχισης με νεότερες αποφάσεις μας.
2.      Συντονισμό δράσης με όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς Φορείς της χώρας, με προτεραιότητα τους επιστημονικούς Φορείς του ΕΤΑΑ (Νομικούς, Υγειονομικούς).
3.      Συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα κλπ
4.      Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης όλων των Μηχανικών για τις συνέπειες αυτού του σ/ν. Ενεργοποίηση όλων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, των Α΄ βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ και όλων των Ενώσεων Μηχανικών σε συντονισμό και με άλλους Φορείς, για ποικίλες κινηματικές  δράσεις στις περιοχές ευθύνης τους.
Στόχος όλων των παραπάνω αγωνιστικών δράσεων καθώς και όσων στην πορεία προστεθούν είναι η αποτροπή ψήφισης αυτού του σ/ν που καταστρέφει το      Ταμείο, τον Κλάδο μας συνολικά και ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια για διέξοδο της χώρας και του λαού από την καταστροφική δουλεία των μνημονίων.
Τα παραπάνω επιδόθηκαν στους Υπουργούς Οικονομιών, Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως εξώδικη δήλωση ΤΕΕ και ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, κοινοποιούμενη σε όλα τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς, σε όλα τα άλλα Υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση.

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

23:05 | 14 Ιαν. 2016
tvxs.gr
1. Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζήτησε το Eurogroup [ΒΙΝΤΕΟ]. Τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε, δεν εξετάστηκε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.
2. Φόρο και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με λογαριασμό της HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο εν λόγω λογαριασμός ανήκε στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως ισχυριζόταν ο Σταύρος Παπασταύρου. «Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά», δήλωσε ο Παπασταύρου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη.  
3. Σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης επιφέρει το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από...

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Στο Ταμείο

tvxs.gr | 14 Ιαν. 2016
Φόρο και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με λογαριασμό της HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο εν λόγω λογαριασμός ανήκε στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως ισχυριζόταν ο Σταύρος Παπασταύρου. «Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά», δήλωσε ο Παπασταύρου, για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει πως «μακάρι να υπήρχαν δέκα Παπασταύρου στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται πως ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας  HSBC, γνωστή στην Ελλάδα ως λίστα Λαγκάρντ, είχε δηλώσει πως «είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας Λαγκάρντ δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα».
Ο Σταύρος Παπασταύρου επιμένει στον ισχυρισμό του πως ο ίδιος ήταν απλώς διαχειριστής του λογαριασμού και πως στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους, αμφισβητώντας τα στοιχεία. «Μόνη μου ασπίδα είναι η αλήθεια. Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά. Θέλω έλεγχους αλλά με ισονομία και αλήθεια», δήλωσε.
Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους οι ελεγκτές παρέβλεψαν τα στοιχεία της HSBC, που τον παρουσιάζουν ως διαχειριστή, και στηρίχτηκαν στα στοιχεία που έδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς, τη γνησιότητα των οποίων αμφισβητεί. Μάλιστα όπως λέει τα εν λόγω στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στις Αρχές μετά τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο Ερβέ Φαλτσιανί είχε δώσει νέα στοιχεία στις ελληνικές αρχές, μετά την επίσκεψη εισαγγελέων στο Παρίσι για να λάβουν κατάθεσή του. Όπως είχε δηλώσει τότε, αποκαλύπτοντας τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, εδώ και χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα.
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου γνωστοποιήθηκαν στον Σταύρο Παπασταύρου τις παραμονές των Χριστουγέννων και του δόθηκε προθεσμία έως τις 7 Ιανουαρίου για να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Η τελική κρίση των ελεγκτών αναμένεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του, εντός του οποίου οφείλουν να αποφανθούν οι αρχές.

Bloomberg: Συνάντηση με Τσίπρα σχεδιάζει η Λαγκάρντ


Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες όσο πλησιάζει η ώρα για την έναρξη του πρώτου ελέγχου των δανειστών, με την Αθήνα να επιδιώκει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απαραίτητη.
Μετά την περιοδεία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη για επαφές με τους ομολόγους του, φαίνεται ότι και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες ενόψει του ελέγχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, h γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου στο Νταβός της Ελβετίας (World Economic Forum). Η συνάντηση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου - αν και τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν, δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του στην Ελλάδα, δήλωσε η ίδια πηγή. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα είναι επίσης πιθανότατα στην ατζέντα των συζητήσεων.
kathimerini.gr