Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Χαλάρωση της λιτότητας ζήτησε ο Γιούνκερ: «Να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη»

Η Ομιλία
tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 12:02 | 14 Σεπ. 2016
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει του οποίου επιβάλλεται η πολιτική λιτότητας στις χώρες - μέλη.

Η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Όπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται «ευρηματικά» και προς όφελος της ΕΕ, προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη. 

Μεταξύ άλλων πρότεινε τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. «Προτείνω μία...

Χωριό προσφύγων, Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης. Ο Σύλλογος Γονέων καί Κη-δεμόνων αποφάσισε: όχι σχολείο στά νέα προσφυγόπουλα !

Μερικά ιστορικά στοιχεία γιά τό Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης
(από τή Βικιπαίδεια)
Στιγμιότυπο από μία "σατανιστική συνεδρίαση"...
(στό μακρινό "Beautifulcastle" 
τού Τexas)


...Σύμφωνα με μια εκδοχή, που υποστηρίζεται από παλιούς κατοίκους, το όνομα Ωραιόκαστρο προέκυψε μετά από πρόταση ποντίων προσφύγων εις ανάμνηση ιστορικού κάστρου που βρίσκεται στο Χατς της Άρδασσας του Πόντου.
Η περιοχή του Ωραιοκάστρου επιλέχθηκε από την επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων, το 1922, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τον Πόντο και τον Καύκασο. 
Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ήταν...
(περισσότερα στοιχεία στή Βικιπαίδεια)


                                                                         Η ανιστόρητη Απόφαση 
ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ... ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ...

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (14.09.16)

Ιστορίες πάθους με παλιά ιστιοπλοϊκά - Διεθνής Αγώνας Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών «Corfu Classic Yacht Race 2016»


Μπορεί ο 3ος Διεθνής Αγώνας Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών «Corfu Classic Yacht Race 2016» να μην πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα γιατί αέρας δεν φύσηξε, αλλά η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Τα πληρώματα των 28 σκαφών από διάφορες χώρες, που έδωσαν ραντεβού στον όμιλο της Κέρκυρας, απόλαυσαν με την καρδιά τους την προετοιμασία, τα πάρτι, ενώ ατελείωτες ήταν οι ιστορίες πάθους των ιδιοκτητών με τα παλιά ξύλινα σκάφη, τα περισσότερα ανακατασκευασμένα, που μοιάζουν να αντιδρούν σαν... άνθρωποι.
 Μπορεί ο 3ος Διεθνής Αγώνας Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών «Corfu Classic Yacht Race 2016» να μην πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα γιατί αέρας δεν φύσηξε, αλλά η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Τα πληρώματα των 28 σκαφών από διάφορες χώρες, που έδωσαν ραντεβού στον όμιλο της Κέρκυρας, απόλαυσαν με την καρδιά τους την προετοιμασία, τα πάρτι, ενώ ατελείωτες ήταν οι ιστορίες πάθους των ιδιοκτητών με τα παλιά ξύλινα σκάφη, τα περισσότερα ανακατασκευασμένα, που μοιάζουν να αντιδρούν σαν... άνθρωποι.
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
 Ο Γιάννης Μαρουλάκης λέει ότι μια φορά τον τιμώρησε επειδή έλειψε για ολιγοήμερες διακοπές. «Την είχα αφήσει εδώ και όταν γύρισα με πέταξε από τη σκάλα». Πήγε να ανεβεί και, τσουπ, παραπατά και πέφτει. «Δεν είναι τυχαίο», λέει. «Μου κρατούσε μούτρα». Αυτά έχουν οι έρωτες – και αυτός του κ. Μαρουλάκη, προέδρου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας, με την «Alexandra» του κρατά από το ’13 και είναι θυελλώδης.
Μην πούμε ψέματα, κι εμείς αργήσαμε να καταλάβουμε ότι δεν μιλούσαμε για γυναίκα αλλά για σκάφος. Αλλά τι σκάφος. Είχε ναυπηγηθεί το ’65 στο Ρίμινι της Ιταλίας από τον Francesco Nanni, που της χάρισε το όνομα της γυναίκας του, είχαν κάνει μαζί εννέα φορές τον διάπλου του Ατλαντικού, μία φορά μάλιστα στις Βερμούδες κινδύνεψαν σοβαρά. Κάποια στιγμή όμως ο ιδιοκτήτης της, μεγάλος πια, την εγκατέλειψε στην Κέρκυρα να βρει την τύχη της. Εκεί τη γνώρισε ο Γιάννης, που φρόντισε να της αποκαταστήσει τις πληγές και να την επαναφέρει στην αρχική της ομορφιά. Είναι γεμάτος τέτοιες ιστορίες ο κόσμος της κλασικής ιστιοπλοΐας, των ξύλινων σκαριών και των ιδιοκτητών τους που τραβούν μαζί πορεία. Βουτήξαμε λίγο σε αυτόν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, με αφορμή τον 3ο Διεθνή Αγώνα Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών «Corfu Classic Yacht Race 2016».


Ο αγώνας δεν έγινε τελικά ποτέ, αφού ο αέρας δεν μας έκανε τη χάρη να φυσήξει στα πανιά μας, ούτε το Σάββατο ούτε την Κυριακή, αλλά η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Αλλωστε, τα πληρώματα των 28 σκαφών από διάφορες χώρες που έδωσαν ραντεβού στον Ομιλο της Κέρκυρας γνωρίζουν ότι πολλά μπορούν να ελέγξουν, όχι όμως και τον άνεμο. Και απόλαυσαν με την καρδιά τους τα τρία πάρτι που έστησαν οι διοργανωτές. Οπως είπε χαριτολογώντας και ο πρόεδρος Επιτροπής Αγώνων Αντώνης Ασημάκος, «ως γνωστόν, η Αεροπορία βομβαρδίζει, το Πεζικό κάνει την κατάληψη αλλά το Ναυτικό την καλύτερη δεξίωση».

Μυστήρια σχέση
Επιχειρώντας να εξηγήσει τη μυστήρια σχέση που αναπτύσσεται στην παραδοσιακή ιστιοπλοΐα μεταξύ σκάφους και ιδιοκτήτη, ο Βρετανός Guy Venables διηγήθηκε το εξής: «Είχα κάποια στιγμή αποφασίσει να αγοράσω το δικό μου σκάφος. Βρήκα ένα πολύ όμορφο σκαρί που είχε βγάλει προς πώληση ένας Γάλλος. Είχαμε συμφωνήσει στην τιμή, όταν με ρώτησε: “Πού θα την βγάλεις στο νερό;”. “Στην Αγγλία”, του λέω. “Α συγγνώμη δεν γίνεται. Δεν θα της αρέσει η Αγγλία”». Ο Guy βρέθηκε στην Κέρκυρα ως πλήρωμα του πανέμορφου «Pandora», πιστού αντιγράφου σκάφους του 17ου αιώνα.

Οταν πριν από πολλά χρόνια ο Ρώσος ιδιοκτήτης της (σ.σ. τα ιστιοπλοϊκά είναι πάντα θηλυκού γένους) βρέθηκε δολοφονημένος στο Παρίσι, το πλήρωμά του πήγε στη Γένοβα, όπου ήταν αραγμένη η «Pandora» για να «γδύσει» το εσωτερικό της και να το πουλήσει, αφήνοντάς τη να βουλιάξει στο λιμάνι. Την ανέσυρε τη δεκαετία του ‘80 ένας Ιταλός και την ανακατασκεύασε. Στο συνεργείο του ήταν και ο 15χρονος Λούκα, ο οποίος ποτέ δεν την ξέχασε. Την αγόρασε πριν από λίγα χρόνια και τη μετέτρεψε σε σχολείο ναυτοσύνης. Η «Pandora» πλέει καθημερινά με πλήρωμα παιδιά 6-16 ετών που μαθαίνουν παραδοσιακή ιστιοπλοΐα, αλλά κυρίως πώς να συνεργάζονται σαν ομάδα.

Η διήμερη παρέλαση των μοναδικών σκαφών, με ανοιγμένα τα πανιά παρά τη νηνεμία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμη και των ιδιοκτητών καϊκιών. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ιδιοκτήτες κερκυραϊκών καϊκιών ήρθαν και μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν ξανά πανιά, τα οποία είχαν καταργήσει εδώ και χρόνια» λέει στην «Κ» η Αμαλία Κανελλοπούλου, από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων.

«Υπάρχουν πολλά τουριστικά σκάφη που είναι πραγματικά διαμάντια αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν το γνωρίζουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Διώνη», ένα από τα σκάφη που έκλεψε την καρδιά του κοινού, βρέθηκε από τον ιδιοκτήτη της κ. Σωτήρη Βλάχο, ιδρυτή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας, εγκαταλελειμμένη σε αποθήκη. «Σαπάκι» την έλεγαν οι ντόπιοι. «Η κλασική ιστιοπλοΐα είναι για εραστές», λέει η Αμαλία. «Θέλει να πηγαίνεις περισσότερο με τις ανάγκες του σκάφους παρά με τις δικές σου. Να το ακούς».
 
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
kathimerini.gr

Γιουνκέρ: Η Ε.Ε. βρίσκεται σε «υπαρξιακή κρίση»


Με την φράση η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε “υπαρξιακή κρίση” ξεκίνησε την ετήσια ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου σηματοδοτώντας την πορεία της ευρωπαϊκής επιτροπής μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.
Και ενώ τόνισε ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας δεν απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει όμως να μας αφυπνίσει, συμπλήρωσε ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.
Στο ζήτημα που αναμενόταν με αγωνία η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής, στο κατά πόσο πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι «δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύμφωνο ευελιξίας. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί έξυπνα και αυτό είναι που κάνουμε» αποφεύγοντας με έναν διπλωματικό τρόπο να πάρει θέση στο θέμα που χωρίζει τα κράτη μέλη του Βορρά και Νότου.
Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα αλλά τα δημιουργεί και ότι πρέπει να θυμηθούμε ότι Ευρώπη σημαίνει ειρήνη. Ο κ. Γιουνκέρ όπως αναμενόταν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι μία δύναμη που μπορεί να βοηθήσει την επανένωση της Κύπρου. Πρέπει να το κάνουμε, τώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψηφιακή ένωση  και στην δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τηλεπικοινωνίες που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2025 και στην επέκταση σε όλη την Ευρώπη των δικτύων 5G στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ίσως οι πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες του ήταν στον τομέα της άμυνας όπου ανακοίνωσε την δημιουργία αμυντικού ταμείου για να ενισχύσει την έρευνα και καινοτομία στον τομέα ενώ τόνισε πως η έλλειψη συνεργασίας στον αμυντικό τομέα ανάμεσα στα κράτη μέλη στοιχίζει από 25- 100 δισ ετησίως
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γιούνκερ υπογράμμισε την έκκληση του προς την Ελλάδα  «να προστατεύσει τους ασυνόδευτους ανηλίκους». Όσον αφορά την αλληλεγγύη, για τις μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις των προσφύγων από άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο και απαραίτητη για την ΕΕ, «όμως δεν μπορεί να επιβάλλεται».
Ο κ.  Γιούνκερ προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχήματος νεανικού εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δηλαδή σε χώρους υποδοχής προσφύγων ή σε φυσικές καταστροφές, όπως στον σεισμό στην Ιταλία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας, τόνισε πως «η Ευρώπη έχει αξίες, είμαστε δημοκρατικές, ανοικτές κοινωνίες ανοχής, αλλά μίας ανοχής που δεν μπορεί να έχει τίμημα την ασφάλειά μας».
Προανήγγειλε μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και θα διασφαλίζουν πως «όποιος μπαίνει στην ΕΕ κι όποιος βγαίνει από την ΕΕ θα καταγράφεται».
Όπως είπε ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών-μελών και ενισχυμένο ρόλο της Europol ενώ ανακοίνωσε την αποστολή 200 συνοριοφυλάκων και 50 οχημάτων στα σύνορα της Βουλγαρίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Online

Μειωμένος ο τζίρος των τουριστικών καταλυμάτων, πανελλαδικά, γιά τό α' εξάμηνο του έτους...

Μειωμένος ο τζίρος σε ξενοδοχεία και εστιατόρια το α΄ εξάμηνο


Πτωτικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικά, για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης παρουσίασε πτώση κατά 1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην πτώση κατά 11,2% που παρουσίασε ο κύκλος εργασιών των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σημειώνεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μειωμένες ήταν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε επίπεδο χώρας για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η πτώση στο εξάμηνο έφθασε σε ποσοστό 5,8% που σημαίνει απώλειες της τάξης των 242 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία και του Ιουλίου, οπότε θα διαπιστωθεί αν υπάρχει βελτίωση σε επίπεδο εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό.

Αλλά και οι αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν πτωτικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου βελτιώθηκε ο ρυθμός των αφίξεων, κυρίως...

Κρούγκμαν στο Athens Democracy Forum:«ακαδημαϊκό ερώτημα» η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

Κρούγκμαν στο Athens Democracy Forum: Καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξέφρασε νωρίτερα, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, o Πωλ Κρούγκμαν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι πρόκειται περί «ακαδημαϊκού ερωτήματος», καθώς είναι τέτοια η πολιτική δέσμευση των ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης «που τίποτα δεν θα τους πείσει να προχωρήσουν στη διάλυσή της».
Ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που «έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα» της εξόδου, είναι ένας πρωθυπουργός «χωρίς καθόλου διαπραγματευτική δύναμη» έναντι των επίσημων δανειστών της Ελλάδας.
Σε μία αποστροφή μάλιστα που δείχνει την επίδραση της φιλοσοφίας Βαρουφάκη στο σκεπτικό του, ο νομπελίστας και αρθρογράφος των New York Times δήλωσε πως, για να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, «η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει, αλλά δεν ήταν».
kathimerini.gr

Τό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου...