Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                     από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"  (06.09.15)

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Η Τουρκία «αδειάζει» τους μετανάστες στα ελληνικά παράλια

Αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών διαπιστώνουν αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι. Συνδέουν, μάλιστα, την πρωτοφανή, τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και την απόφασή της να μετάσχει από κοινού με τις ΗΠΑ σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους».
Την αλλαγή τακτικής της Τουρκίας, η οποία αντανακλάται στην ανεμπόδιστη «εκροή» μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες Ελληνες διπλωμάτες και αξιωματούχοι ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών. Οι αναλύσεις τους συμφωνούν στο ότι η αθρόα φυγή προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με την ανοχή, αν όχι τη συνδρομή, της τουρκικής αστυνομίας και ακτοφυλακής συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και βέβαια με την πάγια στρατηγική της γείτονος να ασκεί πίεση στην Ελλάδα και την Ε.Ε. προσδοκώντας διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Για την Τουρκία, εξάλλου, το...

Μήπως είμαστε σε απόκλιση από τον κόσμο;


Η κυβέρνηση της γειτονικής μας Τουρκίας συζητούσε με την Apple μια συμφωνία για τη διανομή στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης tablets με ενσωματωμένες τις παραδόσεις βασικών μαθημάτων, τις οποίες θα είχαν επεξεργαστεί επιτελεία από τους καλύτερους δασκάλους ώστε όλοι οι μαθητές να απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο παράδοσης, που θα τη μελετούσαν στο σπίτι τους όχι μία, αλλά όσες φορές ήθελαν και σε όποιες ώρες. Κατόπιν, στη σχολική αίθουσα, θα γινόταν ό,τι προσφέρει ένα φροντιστήριο, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αφομοίωση της ύλης – στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης. Η Τουρκία, δηλαδή, αποφάσισε να εισαγάγει ένα σύστημα διδασκαλίας που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να βελτιστοποιήσει τη διδασκαλία και το οποίο διαδίδεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.
Το σχέδιο προχωράει, με τη διαφορά ότι αντί της Apple, το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν τουρκικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτά γίνονται δίπλα, στη γειτονιά μας. Στην υπερήφανη Ελλάδα, σήμερα όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε συνηθίσει ενδελεχώς να μετράμε πόσες θα είναι οι κενές θέσεις δασκάλων όταν ανοίξουν τα σχολεία και περισπούδαστα να συζητούμε πότε και πώς θα καλυφθούν. Και, τελικά, με ανακούφιση καταλήγουμε (πάντα καθυστερημένα, βεβαίως αφού εκδηλωθεί το πρόβλημα...) να καλυφθούν τα κενά μέσω της διάθεσης για μισθούς κονδυλίων του ΕΣΠΑ που ορίζονται να χρηματοδοτήσουν την... Καινοτομία και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κόψιμο κάποιου δημοσίου έργου.
Τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, πρώτα τα αμερικανικά αλλά όχι μόνον αυτά, έχουν αναθέσει σε ακαδημαϊκές ομάδες υψηλού επιπέδου να διερευνήσουν πώς θα βελτιώσουν τη θέση τους στο νέο οικουμενικό τοπίο της εξ αποστάσεως φοίτησης. Τα σχετικά προγράμματα που ήδη εφαρμόζουν σε υβριδική μορφή απλώς προοιωνίζονται τις μεγάλες ανατροπές που κυοφορεί η ψηφιακή τεχνολογία (από τη σχετική αξία των πανεπιστημιακών campus, το αυξημένο ειδικό βάρος και τον σκληρότατο ανταγωνισμό μεταξύ του ακαδημαϊκού - ερευνητικού κεφαλαίου, μέχρι την κατακόρυφη μείωση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης που θα τείνει να συνθλίψει τα πανεπιστήμια που θα μένουν πίσω στην κούρσα της γνώσης, ανεξάρτητα από χώρα και πόλη της έδρας τους).
Στην Ελλάδα, πασχίζουμε (αλλά με εξαίρεση στιγμιαία διαλείμματα στην ιστορία του τόπου, δεν το πετυχαίνουμε...) να οργανώσουμε έναν άξιο λόγου δημόσιο διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και στο μεταξύ, κάθε υπουργός ή υφυπουργός κόβει και ράβει τις αλλαγές που εκείνος και πέντε παρατρεχάμενοι («συνδικαλιστές» συνήθως) κρίνουν ως «κατεπείγον» να επιβληθούν, σκαρώνοντας νόμους-κουρελούδες, χωρίς συνοχή, ειρμό, αρχή και τέλος. Νέες ευκαιρίες δημιουργούνται στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σιγουρέψουμε ότι θα τις χάσουμε.
Αν αυτό συμβαίνει στο κρίσιμο, ευαίσθητο και στρατηγικά σημαντικό πεδίο της εκπαίδευσης, εκεί όπου θεμελιώνεται το μέλλον, δεν συμβαίνει όχι μόνο εκεί. Οποιος παρατηρεί τις αλλαγές που ταχύτατα έως ραγδαία εξελίσσονται και τις επαναστατικές ανατροπές που συμβαίνουν σε κάθε πεδίο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο και τις αντιπαραθέσει με τη θεματολογία και το περιεχόμενο του δημοσίου διαλόγου στη χώρα μας, τείνει να καταλήξει σε ένα θλιβερό συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία αποκλίνουσα όχι μόνον από την Ευρώπη αλλά και από το μεγαλύτερο τμήμα του σύγχρονου κόσμου γενικώς. Οχι μόνον ο βασικός κορμός της, το πολύ μεγάλο μέρος αρμοδίων και αναρμοδίων, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις για να βελτιώσει τη διεθνή θέση της και τη ζωή του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν τις μαθαίνει, δεν ασχολείται με αυτές. Η δε δημόσια συζήτηση στρέφεται γύρω από τις ξύπνιες ατάκες που εκφωνούν οι εραστές της εξουσίας και διαμορφώνεται από τα καφενειακού, συνήθως, χαρακτήρα σχόλια που αναπαράγουν τα τηλεπαράθυρα.
Αλλού πηγαίνει ο κόσμος, αλλού η χώρα μας. Πού; Ασφαλώς δεν έχει προσδιοριστεί και, αν μη τι άλλο, κάθε άλλο παρά σαφές είναι. Γιατί από το ξέσπασμα της κρίσης, 2010, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να επεξεργαστούμε ένα κάποιο, εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα μετά την κρίση. Ακόμη χειρότερα, σήμερα, εν μέσω καταιγιστικής φλυαρίας περί ριζοσπαστικών θέσεων και ιδεών και περί του αστραφτερού νέου που έρχεται να εκθρονίσει το παλιό, ούτε στον προεκλογικό διάλογο παρουσιάζεται κάποιος μεγάλος στόχος που μπορεί να συγκινήσει ή, έστω, κάποια φρέσκια ιδέα σχετικά με κάτι σημαντικό που πρέπει να γίνει, που θα πρέπει να επιδιώξουμε και να πετύχουμε. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, σε τι καλό θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα όποια συναίνεση κι αν επιτευχθεί, αν δεν υπάρχουν σαφή σχέδια, φρέσκιες ιδέες και μεγάλοι στόχοι;
Αφού μάθαμε μαζί με την Αλίκη ότι, αν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, όλοι οι δρόμοι είναι ίδιοι...
kathimerini.gr

Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών


Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στο Θησείο, στο εσωτερικό του κτιρίου του Χάνσεν βρίσκεται ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της πρωτεύουσας

Το 24ωρο της Βασιλικής Θάνου...


Το πρόγραμμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, ξεκινά στις 05:30 το πρωί όπου  και προετοιμάζεται για την ατζέντα της ημέρας. 
Από το βράδυ της προηγουμένης -από το Μέγαρο Μαξίμου φεύγει περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα- έχει πάρει...
μαζί της τους σχετικούς φακέλους.

Σύμφωνα με την REAL NEWS, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, από την πρώτη μέρα που μπήκε στο Μαξίμου, εργάζεται ασταμάτητα. Συναντά σε καθημερινή βάση την πλειονότητα των υπουργών, έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπόλοιπους και, βεβαίως, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό επικοινώνησε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Η Αθήνα απάντησε αμέσως ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών. «Να μην τους περάσει από το μυαλό ότι επειδή υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», συμφώνησε η κ. Θάνου με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Με έχει εκπλήξει. Γνωρίζει το θέμα, αλλά και το συζητεί λεπτομερώς μαζί σου, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη σου», έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ την ίδια άποψη έχουν όλοι οι υπουργοί, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο.

Μόλις έφερε τά ψάρια η τράτα...

...Μόλις τώρα! Ακριβώς πρίν ...50 χρόνια!

Άλλες εποχές, σκληρότερες γιά τούς ψαράδες...

...λίγο μετά τό ΄60

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                          από τήν εφημεριδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Με ποιούς όρους και καινοτομίες θα γίνει το ντιμπέιτ

Τηλεμαχία

tvxs.gr 
05 Σεπ. 2015
Με δύο βασικές καινοτομίες θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Όπως αποφάσισε η άτυπη Διακομματική Επιτροπή, για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την δυνατότητα να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση, καθώς και να απαντήσουν σε ερώτηση που προηγουμένως τους έχει υποβληθεί.
Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 21.00, σε στούντιο της ΕΡΤ και με συντονιστή δημοσιογράφο της ΕΡΤ.
Ερωτήσεις θα υποβάλουν εκπρόσωποι από τους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλαδή τους ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.
Tους δημοσιογράφους θα τους επιλέξουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Μοναδική προϋπόθεση είναι το να να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ.
Οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης θα είναι οι εξής:
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30''. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.
Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.
Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, θα καθοριστεί από τους ίδιους, ενώ των πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Αναδίπλωση Μητρόπουλου: Τιμητική η 15η θέση στα ψηφοδέλτια, την αποδέχομαι



Αποδέχτηκε τελικά να μπει στην 15η και τελευταία θέση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος, όπως αποκάλυψε το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εκανε μάλιστα γνωστό ότι έχει ήδη ενημερώσει με sms τον Αλέξη Τσίπρα.
Το sms έγραφε «Σύντροφε Πρόεδρε, σε ευχαριστώ για την τιμή της πρότασης. Την αποδέχομαι. Καλή επιτυχία. Σε τιμώ, Αλέξης Μητρόπουλος»
Όπως τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, αναθεώρησε την αρχική του άποψη – την οποία είχε εκφράσει χθες και πάλι στον ΣΚΑΪ - να μην κάνει δεκτή την 15η θέση και να μην είναι υποψήφιος.
Εξήγησε μάλιστα, ότι άλλαξε γνώμη λόγω των πολλών μηνυμάτων που δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής και αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην τελευταία θέση - αν και στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στην περιφέρεια του - για να μη χρεωθεί ενδεχόμενη ήττα του κόμματος.
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι το Σάββατο θα παρευρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Σε άλλες του σημερινές δηλώσεις στο Mega, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι η 15η θέση είναι τιμητική για τον ίδιο, όχι για την ηγεσία του κόμματος
kathimerini.gr

Λαθροδημοσιογραφία...


Οι κριτικές φωνές που υψώθηκαν για το προχθεσινό απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί της «ασφυξίας» που προκαλούν τα «μιλιούνια» των «λαθραίων» στο Αιγαίο, ακριβώς την ημέρα της κορύφωσης του δράματος με τις συγκλονιστικές εικόνες των πνιγμένων προσφύγων από τη Συρία, υποχρέωσαν τη διεύθυνση της εφημερίδας να...
τοποθετηθεί.

Οχι μόνο δεν ζήτησε κάποιου είδους συγγνώμη, αλλά βγήκε κι από πάνω επιτιθέμενη στους «δήθεν ευαίσθητους και πολιτικά ορθούς» που υποστήριξαν την «αραβική άνοιξη» (και όχι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα) και που είναι «συνένοχοι στις σφαγές» και «κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ισλαμικό κίνδυνο, που δίνουν τα ρέστα για να εξισλαμιστεί η Ευρώπη, να εποικιστεί με ετοιμοπόλεμους μουσουλμάνους και να γεμίσει η Δύση με σφηκοφωλιές τζιχαντιστών».

Δηλαδή, για τους υπερπατριώτες της Δεξιάς, ο κάθε μικρός Αϊλάν απειλεί με το χαντζάρι την πολιτισμένη Ευρώπη του κάθε Φαήλου...
Δ.Τ. 
"Παρασκήνια" 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
 efsyn.gr

Aφθονο γέλιο...

 Με γραπτή της δήλωση η Φώφη Γεννηματά σημειώνει ότι και οι δύο προσφέρουν άφθονο γέλιο με τους χαρακτηρισμούς «αυτοφωράκιας» ο ένας, «δεν σφάξανε» ο άλλος.

«Ο στείρος και άγονος ανταγωνισμός τους δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο, είναι μια καρικατούρα. Βρίσκεται έξω και πέρα από τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνίδων και τον Ελλήνων» τόνισε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως πρόκειται για δοκιμασμένες συνταγές που έχουν ξεπεραστεί και καταδικαστεί στην συνείδηση του λαού.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι οι ηγέτες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να στήσουν το ίδιο σκηνικό με τις διπλές εκλογές του 2012 και τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά θα αποτύχουν γιατί οι πολίτες τους πήραν είδηση, δεν εγκλωβίζονται και δεν παραπλανούνται.

«Το μήνυμά μας σε τρεις λέξεις "Μόνο εμείς μπορούμε". Γιατί η ελπίδα απαιτεί δύναμη από ευρείες λαϊκές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Δεν θα αφήσουμε να δραπετεύσει κανείς από τις ευθύνες» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι απαιτείται συνεκτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί από τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση, συνεργασία, με στόχο την κατοχύρωση σταθερών λύσεων. Απαιτούν από όλους κοινή δράση για να βγούμε από την κρίση. Για να δώσουμε τέλος στα Μνημόνια», ανέφερε.

«Διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να αναδειχτεί μια τρίτη δύναμη που θα επιβάλει την συνεργασία, την πολιτική σταθερότητα με την συμμετοχή και των δύο μονομάχων» κατέληξε.
thepressproject.gr

Έρχεται χαλάρωση των capital controls...


Χαλάρωση των capital controls και αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης για επιχειρήσεις αλλά και δυνατότητα μεταφοράς των χρημάτων που δεν πήραν οι πολίτες εντός μιας εβδομάδας τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε, μιλώντας στη ΔΕΘ ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Πιο συγκεκριμένα...
προωθούνται:

- Η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως),
- Η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες,
το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ,
- Η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων,
-Η  κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις» υπογράμμισε επίσης.

Ο Τσίπρας παίζει ποδοσφαιράκι μέ τούς φίλους...

...καί κρατάει "άμυνα". Καί εδώ...

Ποιο... ξεκάθαρα δεν γίνεται...

Αφού η Ζωή εντάχθηκε ως συνεργαζόμενη στη Λαϊκή Ενότητα, κανονικά θα πρέπει να συμπαραταχθεί και με τη γραμμή που χάραξε ο Π. Λαφαζάνης περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Αλλά η Ζωή δεν...
το λέει καθαρά και δεν γνωρίζω εάν άρχισαν οι πρώτες διαφοροποιήσεις εντός του νέου κόμματός. 
Οταν ερωτάται, λέει το εξής: «Στο δίλημμα ευρώ, ή δημοκρατία, εγώ απαντώ ξεκάθαρα δημοκρατία». 
Ποιο... ξεκάθαρα δεν γίνεται...

  "BHMAτοδότης"