Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Δ.Ε.Θ. : Ο ένας δίνει, ο άλλος τάζει (Γυρεύουν -άραγε- κι άλλο μνημόνιο;...)

Τσίπρας δίνει, Μητσοτάκης τάζει, φέρτε (κι άλλο) Μνημόνιο! 
                                                                 
Αν η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται στην ανεύθυνη κυβερνητική παροχολογία, η υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν πρέπει να την ακολουθήσει. Ομως, ο Μητσοτάκης προηγήθηκε του Τσίπρα. Και οι δύο βλέπουν τις εκλογές και τους ψηφοφόρους που περιμένουν 
Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 7 Σεπτεμβριου 2018, 07:00 Πηγή: Protagon.gr
Κυριακός Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη ΔΕΘ

Γιώργος Καρελιάς 7 Σεπτεμβριου 2018
Η Ελλάδα έμεινε οκτώ χρόνια σε Μνημόνια. Βγήκε (τυπικά ή ουσιαστικά είναι άλλη συζήτηση) εδώ και είκοσι ημέρες. Και έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση –με καταστροφολογική διάθεση από την αντιπολίτευση– για το τι θα γίνει με τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές, η άνοδος των οποίων αποδίδεται στις παροχές που ετοιμάζεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που η παροχολογία εκπορεύεται και από την αντιπολίτευση. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων. Και όσοι καταστροφολογούν με τα spreads δεν αντιλαμβάνονται ότι, αν αυτά μείνουν υψηλά και σε ένα χρόνο από τώρα, δεν θα πληγεί η σημερινή κυβέρνηση. Το πρόβλημα θα το έχει η επόμενη, πιθανώς μια κυβέρνηση υπό την ΝΔ. Ας τα δούμε αναλυτικά: 

Παράμετρος πρώτη: Πρέπει ή όχι να αποτυπωθεί κάπως και η έξοδος από τα Μνημόνια; Δηλαδή, η κυβέρνηση ή εν δυνάμει (επόμενη) κυβέρνηση πρέπει να δείξουν ότι η χώρα μπορεί να κάνει δυο-τρεις κινήσεις, που να πείθουν ότι κάτι θα αρχίσει να αλλάζει μετά από οκτώ χρόνια; Οσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει, ας τολμήσουν να πουν ότι κακώς αποδεχτήκαμε το τέλος του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου και ότι έπρεπε να ζητήσουμε την παράτασή του, για να δανειζόμαστε φτηνά. Ομως, καμιά πολιτική δύναμη δεν το λέει. Διότι, απλούστατα, καμιά χώρα πουθενά στο κόσμο δεν μπορεί να ζήσει εις το διηνεκές με δανειακή προστασία και διαρκή στυγνή λιτότητα. Διότι έτσι η ολοκληρωτική κατάρρευσή της είναι θέμα χρόνου. 
Παράμετρος δεύτερη, οι παροχές και η παροχολογία. Είναι πράγματι εντελώς ανεύθυνο, για την παρούσα και για οποιαδήποτε κυβέρνηση, να τινάξουν στον αέρα το οικονομικό συμμάζεμα που έγινε επί οκτώ χρόνια, με παροχές και ταξίματα που δεν (θα) έχουν κανένα αντίκρυσμα και θα φέρουν δραματική οπισθοδρόμηση. Όμως, αν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, γιατί να μειωθούν από 1-1-2019 ξανά οι συντάξεις, από τις οποίες συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες ανέργων και το έχουν κατανοήσει ακόμα οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών; Γιατί δεν πρέπει να αποκατασταθεί στοιχειωδώς ο κατώτατος μισθός σε μια χώρα όπου έχει διαλυθεί κάθε έννοια προστασίας της εργασίας και η εργοδοτική αυθαιρεσία καλπάζει; 
Παράμετρος τρίτη: Ποιος παροχολογεί; Η προφανής απάντηση είναι η κυβέρνηση. Ομως, για όποιον παρατηρεί λίγο προσεκτικότερα, δεν υστερεί η αντιπολίτευση. Παράδειγμα πρώτο:

Ποινική δίωξη κατά Πατούλη άσκησε ο εισαγγελέας...

«Εμμονή» Πατούλη με ιδιωτική κλινική
Επιστολή Πατούλη κι απάντηση της «Εφ.Συν.»
Γιώργος Πατούλης Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για ρουσφέτι υπέρ ιδιωτικής οφθαλμοχειρουργικής κλινικής.
Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλη και 7 μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ.
Πρόκειται για δίωξη που ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών και...

Η Ακρίτα τρολάρει τον Αδωνη...

Κύριε Αδωνι Γεωργιάδη, το θεσπέσιο τουιτ σας για την χρησιμότητα των Λατινικών, το αντέγραψα 13 φορές και το έστειλα σε 13 παραλήπτες. Ένας που το αγνόησε, σέρνεται κουρέλι στους δρόμους κι ένας άλλος σαν απόκληρος γυρίζει στην κακούργα ξενιτειά. Αντίθετα ένας που το έστειλε 13 φορές, έβαλε στο βιογραφικό του ‘άριστη γνώση Λατινικών’ κι έγινε ανάρπαστος στην αγορά εργασίας. Κι ένας άλλος – άκουσον, άκουσον! – έφτασε να γίνει μέχρι και αντιπρόεδρος της ΝΔ. Τελικά, μεγάλη υπόθεση η ψήφος των συνταξιούχων με την περικεφαλαία του Μεγαλέξαντρου...
Eνα δισέλιδο έχουν ΤΑ ΝΕΑ σήμερα για τις αντιδράσεις κατά Γαβρόγλου με αφορμή την κατάργηση των Λατινικών από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Πέρα από το ρεπορτάζ η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις ειδικών καθώς και μια ΑΙΧΜΗ της Ελενας Ακρίτα κατά του Αδωνη Γεωργιάδη για το tweet στο οποίο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε:

«Η απόφαση για την κατάργηση της διδασκαλίες της Λατινικής Γλώσσης είναι αδιανόητη. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Κλασικές Γλώσσες (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) διδάσκονται παράλληλα καθώς αποτελούν την βάση του Πολιτισμού μας και εν γένει των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Αγράμματοι!».

Στην ΑΙΧΜΗ της η Ελενα Ακρίτα έγραψε τρολάροντας τον αντιπρόεδρο: