Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι παντελονάτοι

Είναι περίεργο που υπάρχουν κάποιοι που εκπλήσσονται από το... επίπεδο των Βορίδη και Λοβέρδου της συγκυβέρνησης Σαμαρά. Ο Τσακαλώτος πάντως πρέπει να τους στήσει άγαλμα. Χάρη σε αυτούς απέφυγε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
 

Γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος*
 
Παραέγινε το χάλι τους. Με τις αναφορές Βορίδη και Λοβέρδου στο αν φορά παντελόνια ή όχι ο Τσακαλώτος δεν χάθηκε απλά η μπάλα, ούτε απλά υποβαθμίστηκε το επίπεδο της Βουλής. Έγινε κάτι πολύ χειρότερο: ο σεξιστικός λόγος του φανατικού της εξέδρας, του καφενόβιου ρήτορα και του ψευτόμαγκα που ήπιε δυο.. τσίπουρα παραπάνω, πλασάρεται ως πολιτικός.
Με απλά λόγια, η ρητορική της πλάκας αντικαθιστά την συζήτηση και το κέντρο βάρους μεταφέρεται από την ουσία στις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα -παρά τα όσα δηλώνονται- να μην γίνεται ούτε στοιχειώδης ανάλυση της νέας καταιγίδας μέτρων που έρχεται, ούτε βέβαια κριτική στις αναμφισβήτητες υποχωρήσεις του Τσακαλώτου.
Δεν είναι ανεξήγητο αυτό. Και ο Λοβέρδος και ο Βορίδης είναι μνημονιακότεροι από τους υπαλλήλους της τρόικας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι αρεστοί στους “έξω” για να μπορούν να έχουν ένα ρολάκο... “μέσα”. Το να αλλάζουν την ροή των πραγμάτων λοιπόν, να εμποδίζουν την ουσιαστική συζήτηση για αυτά που ψηφίζονται και τις συνέπειες που θα έχουν, είναι καθήκον τους! Παρά τα επιφαινόμενα λοιπόν, την (αναμενόμενη) δουλειά τους έκαναν και για αυτό περιμένουν και μπόνους. Το έκαναν βέβαια σεξιστικά αλλά και αυτό αναμενόμενο ήταν. Λάθος -και το διέπραξε εν πολλοίς ο Τσακαλώτος- θα ήταν να περιμένει οποιοδήποτε αντιδράσεις και κριτική... επιπέδου είτε από τον Λοβέρδο, είτε από τον Βορίδη. Γιατί δεν πάει και πολύς καιρός από τότε που ο Λοβέρδος έδειξε το πραγματικό επίπεδό του και όχι το άλλο το λουστραρισμένο, του “πανεπιστημιακού” και του “συνταγματολόγου”, διαπομπεύοντας τις οροθετικές γυναίκες. Είναι δυνατόν αιφνιδίως, αυτός ο ίδιος πολιτικός να αλλάξει επίπεδο και να αποφύγει τα σεξιστικά και τα απαράδεκτα; Όπως δεν πάει και τόσος πολύς καιρός από τότε που ο Βορίδης κυκλοφορούσε με το τσεκούρι ανά χείρας, δείχνοντας πώς ακριβώς εννοεί την πολιτική κριτική και την αντιπαράθεση, ή από τότε που που ως αρχηγός... κόμματος γέμιζε τους τοίχους της Αθήνας με το “Κόκκινη κάρτα στους λαθρομετανάστες”, προσδιορίζοντας με αυτά που έλεγε και πολύ περισσότερο με αυτά που εννοούσε, το δικό του επίπεδο. Ο Τσακαλώτος λοιπόν είχε δίκιο όταν απαντώντας στους δύο πολιτικούς άνδρες είπε ότι “η Αριστερά οραματίζεται μια κοινωνία που τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη ότι είναι αρσενικό δεν θα είναι απαραίτητα καλό και ότι είναι θηλυκό δεν θα είναι απαραίτητα κακό”. Αλλά είχε άδικο όταν είπε ότι δεν περίμενε να πέσει σε αυτό το επίπεδο ο... Βορίδης, αλλά και όταν προσπάθησε να υπεκφύγει δηλώνοντας ότι δεσμεύτηκε να παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο αλλά δεν το εννοούσε και ήθελε απλώς να το “ακούσουν” οι θεσμοί. Γιατί έτσι, επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά αυτό που γνωρίζαμε όλοι από πέρυσι: ότι είναι κάκιστος διαπραγματευτής και οι εκπρόσωποι των δανειστών κλέβουν... εκκλησία. Για αυτό άλλωστε η υπαλληλία των Βρυξελλών διοχέτευσε ήδη από τον Μάρτιο στο Reuters τα βασικά σημεία της συμφωνίας, έτσι για να εκτεθεί ακόμα μια φορά ο Τσακαλώτος που τότε τα διέψευδε και τώρα τα λούζεται.
 
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και το κείμενό του δημοσιεύτηκε στο NEWS 247 




Εναντιώνονται οι ακτοπλόοι στήν απεργία τής ΠΝΟ...

Οι ακτοπλόοι καλούν την ΠΝΟ να αναστείλει τις κινητοποιήσεις...
Δεμένα πλοία λόγω απεργίαςΤην αντίθεσή τους για την κλιμάκωση της απεργίας της ΠΝΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι...
ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ), λέγοντας ότι αυτή θα καθηλώσει την επιβατική και εμπορευματική μεταφορά προς και από τα νησιά.

«Βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, από την οποία εκατομμύρια συμπολίτες μας προσδοκούν να κερδίσουν τα προς τα ζην στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας», επισημαίνουν και διευκρινίζουν ότι «ο τουρισμός για εκατομμύρια Έλληνες είναι η μόνη πηγή εσόδων και για τα νησιά μας η μόνη δίοδος οικονομικής ανάπτυξης».

Οι ακτοπλόοι υπογραμμίζουν ότι η αδυναμία μεταφοράς επιβατών αλλά και εμπορευμάτων για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες σε αυτήν την κρίσιμη για τον τουρισμό και την οικονομία στιγμή, θα πρέπει να αποφευχθεί και καλούν την ΠΝΟ, να αναστείλει την νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση με «αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ομοίως στο σύνολο της χειμάζεται από την οικονομική κατάσταση και τα μέτρα λιτότητας»...


efsyn.gr



ΠΝΟ: Συνεδριάζει εκ νέου αύριο, Πέμπτη 18 Μαϊου, το απόγευμα γιά τό τί "μέλλει γενέσθαι"...

Συνάντηση ναυτεργατών - Κουρουμπλή την Πέμπτη...
Πότε και πως έμεινε τυφλός ο  Παναγιώτης Κουρουμπλής;
Εν τω μεταξύ, αύριο, Πέμπτη 18 Μαϊου, το απόγευμα, μετά τη συνάντησή της στις 15:30 με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, αναμένεται να...
συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεων.

Τα κεντρικά αιτήματα των απεργών είναι το κοινωνικοασφαλιστικό, το εργασιακό, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η ΠΝΟ, σε γραπτό υπόμνημά της προς τον υπουργό, έχει θέσει το θέμα του μη προσδιορισμού του συντελεστή αναπλήρωσης στα συντάξιμα χρόνια των ναυτικών,(σ.σ: ένας ναυτικός με 20 χρόνια πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας να μπορεί να λαμβάνει την ανώτατη σύνταξη), τη ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές, αλλά και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2016 στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν. Επίσης, ζητά καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και της υπερεργασίας στα πληρώματα των πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ ζητά την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση, τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρει, «ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»...

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


Τι εννοεί ο «ποιητής»;..

Η ανάρτηση – γρίφος του Ευάγγελου Αντώναρου...
«Φωτιές» στους διαδικτυακούς του φίλους άναψε το απόγευμα της Τρίτης ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος με μια...
αρκετά αινιγματική ανάρτησή του στο Facebook.

«Λίγοι μήνες απομείνανε…
Κι είμαστε όλοι μαζί.
Κι είμαστε φυσικά πολλοί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Αντώναρος, στέλνοντας ένα μήνυμα – προάγγελο για κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.

Όπως είναι φυσικό το -πολλών αναγνώσεων- μήνυμά του, δεν πέρασε απαρατήρητο κι από πρόσωπα που μόνο για τη συμπάθειά τους στον Κώστα Καραμανλή δεν φημίζονται, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, βρίσκονται «ψηλά» στην ιεραρχία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Απεβίωσε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Σε ηλικία 93 ετών πέθανε σήμερα Τετάρτη 17 Μαίου ο Αριστείδης Αλαφούζος.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924.
Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1925, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το Σεπτέμβρη του 1940 μετακόμισαν στην Αθήνα για να διευκολύνουν το νεαρό Αριστείδη στις ανώτερες σπουδές του.
Τον Οκτώβρη του 1940 ξέσπασε ο πόλεμος και το Μάιο του ’41 η Ελλάδα πέρασε υπό Γερμανική κατοχή. Η ζωή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Στις 14 Δεκεμβρίου 1941 ο Ιωάννης Αλαφούζος, πατέρας του Αριστείδη, πέθανε και ο νεαρός Αριστείδης έπρεπε να δουλέψει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η πρώτη του δουλειά ήταν στη Μαλακάσα σε μια εταιρεία.. υλοτομίας. Την άνοιξη του 1943 σταμάτησε να δουλεύει για να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές του εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το φθινόπωρο πέρασε στο Πολυτεχνείο με υψηλή βαθμολογία και έλαβε υποτροφία μέχρι το τέλος των σπουδών του.
Οι σπουδές στο Πολυτεχνείο
Οι σπουδές στο Πολυτεχνείο είναι κανονικής διάρκειας 5 ετών. Λόγω του πολέμου όμως το Πολυτεχνείο έκλεισε για...

Τό σκίτσο...

από tanea.gr