Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ολοκληρωμένη συμφωνία θέλει ο Μοσκοβισί...

 
«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος...
στο Eurogroup.

Ακόμη ευχήθηκε να υπάρξει απόψε μια ολοκληρωμένη συμφωνία...
 

Πάντοαν: «Σύνθετη» η συζήτηση για το χρέος...

 
«Σύνθετη» και «πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε ότι...

επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα, ενώ εξήγησε ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο»...

 

Deutsche Welle : Πολιτικά αναγκαία η συμφωνία ΔΝΤ - ΕΕ...

Πολιτικά αναγκαία η συμφωνία ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό χρέος

Tην αναζήτηση κοινού τόπου με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους θα επιδιώξουν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...
η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ.

Χθες το βράδυ, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, δηλαδή στελέχη των θεσμικών οργάνων και τεχνοκράτες των χωρών της ευρωζώνης, παρότι συμφώνησαν μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τελικά το πράσινο φως του ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Έτσι τώρα το βάρος πέφτει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη θέση του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί ότι το Ταμείο εκπροσωπείται στη σημερινή συνεδρίαση από το διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του οργανισμού Πολ Τόμσεν.


«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια»
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι πάντως αρνητικό γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία διαφωνία μεταξύ των εταίρων, απλώς θα πρέπει να συμφωνήσουν και με το ΔΝΤ. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που στις διαφωνίες δεν εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας, η οποία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν χθες σε σχέση με διάφορες πτυχές του πολυνομοσχεδίου δεν είναι τέτοια που θα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Η επίτευξη συμφωνίας απόψε μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ είναι έτσι πολιτικά αναγκαία, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα με κάποια εθνικά κοινοβούλια βορείων χωρών της ευρωζώνης, τα οποία συνδέουν τις εκταμιεύσεις με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ συμφωνεί με τη σταδιακή προσέγγιση της ελάφρυνσης του χρέους που προτάσσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο θέλει περισσότερα βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι απόψε θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Όπως τονίζουν διάφορες πηγές, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι μια νέα ελληνική κρίση, για την οποία μάλιστα δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα.

  από DW

EgyptAir: Αλαλούμ με τα ευρήματα των Αιγυπτίων για τα αίτια συντριβής...


Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αρχική εξέταση των ανθρωπίνων υπολειμμάτων από το σημείο της συντριβής δείχνουν ότι σημειώθηκε...
έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

«Ο,τιδήποτε δημοσιεύεται για την υπόθεση αυτή είναι εντελώς ψευδές και απλές εικασίες που δεν προέρχονται από την ιατροδικαστική αρχή», σύμφωνα με το ΜΕΝΑ, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του επικεφαλής της υπηρεσίας Χισάμ Αμπντελχαμίντ.

Ιατροδικαστές έλαβαν την Τρίτη δείγματα DNA από συγγενείς των επιβατών του αεροσκάφους, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο, και να προχωρήσουν στην αναγνώριση των θυμάτων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Egyptair Σαφουάτ Μοσαλέμ.

Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής, τα οποία μπορεί να είναι εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια ή ατύχημα οφειλόμενο σε βλάβη.

Η εξέταση της ατράκτου ή των μαύρων κουτιών, εάν αυτά βρεθούν, θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες...

 

Ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Με τις ευλογίες της Κομισιόν και τους δικαιολογημένους φόβους ΜΚΟ και εθελοντών άρχισε σήμερα νωρίς πρωί η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, ενώ αργά χθες το βράδυ η αστυνομία απομάκρυνε αλληλέγγυους και δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών, όπου βρίσκονται περίπου 8.500 πρόσφυγες, που θα μετακινηθούν σε συνολικά εφτά, προς το παρόν, κέντρα φιλοξενίας.
Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει λεωφορεία με συνολικά περίπου 1.100 ανθρώπους για δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε Σίνδο, Κατερίνη, Ωραιόκαστρο και Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.
Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν ενημερωμένοι από χθες για την επιχείριση με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται εντάσεις.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του καταυλισμού, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Πλάνα αστυνομικής επιχείρησης στην Ειδομένη από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ
 

Την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή, έκανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης.
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να συνεχιστεί ώσπου να...

Στα 10,3 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Στα 10,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της δόσης για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG κατέληξε χθες στο να εισηγηθεί προς το Eurogroup την έγκριση 10,3 δισ. ευρώ και σήμερα αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως».
Βέβαια, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα αυτά αναμένεται να ρυθμιστούν από την ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα με την κατάθεση τροπολογιών και στη συνέχεια να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
από kathimerini.gr

Τίτλοι τέλους για το Mega;

The End
tvxs.gr 14:41 | 24 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 15:05 | 24 Μάιος. 2016
Το τέλος για το Mega φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Αν δεν συμβεί… κάποιο θαύμα τις αμέσως επόμενες ώρες το κανάλι της Μεσογείων θα αποτελέσει παρελθόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα κράτησε λιγότερο από 20 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος απέσυρε την πρότασή του για τη σωτηρία του καναλιού καθώς όπως σημείωσε οι υπόλοιποι μέτοχοι ήταν απρόθυμοι να βοήθήσουν στη διάσωσή του. 
Στους κόλπους των εργαζομένων επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Ήδη τις τελευταίες ώρες κάνουν αγωνιώδη τηλεφωνήματα στους συναδέλφους τους. Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. 
Πλέον ακούγεται ότι την Παρασκευή θα βγει μια ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πλέον η μετοχική σύνθεση Τηλέτυπος. 
Αν συμβεί αυτό το κανάλι θα περάσει στα χέρια των τραπεζών οι οποίες θα κηρύξουν την πτώχευση του σταθμού.

Δύσκολη παρτίδα για τον Σόιμπλε στο Eurogroup



Tvxs Ανάλυση 07:54 | 24 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:12 | 24 Μάιος. 2016
Δύο διαμετρικά αντίθετα οικονομικά μοντέλα – του ΔΝΤ και της Γερμανίας – κι ένα συντεταγμένο πλέον τόξο πολιτικής πίεσης – της Ουάσιγκτον πρωτίστως και της «μετριοπαθούς» Ευρώπης δευτερευόντως – καθορίζουν τον δρόμο που θα πάρει η υπόθεση του ελληνικού χρέους στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την, ντε φάκτο, μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% που ζητά το ΔΝΤ έως το ανώδυνο reprofiling που επιδιώκει η Γερμανία και από τα πλεονάσματα του 1,5% που θεωρεί ρεαλιστικά το Ταμείο έως το «ηρωικό» 3,5% που επέβαλε στο τρίτο Μνημόνιο το Βερολίνο, η απόσταση είναι περίπου κολοσσιαία.
Πολιτική απόφαση για λύση
Όμως, για τον Ομπάμα, την Μέρκελ και τις Βρυξέλλες αποτελεί πλέον ειλημμένη πολιτική απόφαση να κλείσει το ελληνικό δράμα – τουλάχιστον όσον αφορά τη διάστασή του ως παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού θρίλερ διαρκείας. Αυτή η απόφαση κατέστη κάτι περισσότερο από σαφής στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της G7 την περασμένη εβδομάδα στην Ιαπωνία, η ίδια η Μέρκελ την υπονόησε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και ο Λευκός Οίκος φρόντισε με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου – και όχι μόνον – να την γνωστοποιήσει σε άπαντες τους εμπλεκόμενους.
Ως εκ τούτου, το σημερινό Eurogroup είναι… καταδικασμένο να έχει happy end για την Ελλάδα, ακόμη κι εάν γι' αυτό χρειαστεί να καταβάλει για πρώτη φορά πολιτικό τίμημα – το ελάχιστο έστω – ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε. Και, κυρίως, ακόμη κι εάν χρειαστεί το βαθύ χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ να βαπτισθεί σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» και να ενδυθεί, διά της διπλωματικής οδού, με κάποιες βραχυπρόθεσμες παραχωρήσεις και ελαφρύνσεις για την Αθήνα και με μια μεσοπρόθεσμη «υποσχετική» για πιο δυναμική λύση στο θέμα του χρέους.
Πάνω από τα 10 δισ. η δόση
Κατά το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πουν το «ναι» στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εκταμίευση μιας υπερδόσης τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και θα αφήσουν ανοιχτό το θέμα του χρέους χαρτογραφώντας απλώς τη διαδικασία που, μέσα στους επόμενους μήνες, θα γεφυρώσει τις διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας.
Κατά το Bloomberg, το Eurogroup θα κλείσει την αξιολόγηση εκταμιεύοντας 11 δισ. προς την Αθήνα και θα επιχειρήσει να εγγυηθεί, προς το ΔΝΤ, τη βιωσιμότητα του χρέους δεσμευόμενο για μια σειρά τόσο βραχυπρόθεσμων, όσο και μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Κατά άλλες πληροφορίες, που φθάνουν από κοινοτικές πηγές,

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα Σε Τίτλους


tvxs.gr 22:42 | 23 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:25 | 23 Μάιος. 2016
1. Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg. 

2. Εμπροσθοβαρή και «άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ με την έκθεση βιωσιμότητας που – με μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας – δίνει στη δημοσιότητα 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
3. Ο «Πράσινος» Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος της Αυστρίας. Τέλος στο εκλογικό θρίλερ για την προεδρία της Αυστρίας μπαίνει, αφού μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν επικράτησε οριακά του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.
4. Εκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Στο επίκεντρο μπήκαν και τα ελληνοτουρκικά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, μετέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης. Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Διαβάστε επίσης: Τι συμφώνησαν Μέρκελ κι Ερντογάν
5. Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης - Πώς θα γίνει. Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι οι πρόσφυγες που ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.
6. Πανελλαδικές 2016: Οι απαντήσεις στα θέματα φυσικής και ιστορίας. Δεύτερη εβδομάδα πανελλαδικών εξετάσεων και οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα εξετάστηκαν σήμερα στην Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στην Φυσική (Θετικών Σπουδών). Τα θέματα της Ιστορίας κρίνονται μέτριας δυσκολίας και απευθύνονταν σε καλά διαβασμένους μαθητές. Τα θέματα της φυσικής ήταν βατά και φιλικά προς τους μαθητές κάτι που γίνεται μετά από πολλά χρόνια. Το Tvxs.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ δημοσιεύει τις απαντήσεις των θεμάτων.
7. Κύπρος: Δύσκολα τα επόμενα βήματα για Αναστασιάδη - Έχασε την πλειοψηφία ο συνασπισμός ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται, εξαιτίας των μνημονίων, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ έχασε την πλειοψηφία και πλέον αναζητά διεύρυνση συμμαχιών μέσα από τη νέα οκτακομματική βουλή. Μεγάλη συζήτηση ωστόσο έχει προκαλέσει και ένα ακόμη γεγονός, που ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν εδώ και καιρό: Η είσοδος στη Βουλή του ΕΛΑΜ… της κυπριακής Χρυσής Αυγής.
8. Γαλλία: Καταλήψεις σε διυλιστήρια, ελλείψεις στα καύσιμα. Ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων σαρώνει τη Γαλλία με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγούμενου κοινωνική και οικονομική κρίση με αφορμή την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται στην προμήθεια καυσίμων καθώς πολλά διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης βρίσκονται υπό κατάληψη από εργαζόμενους.
9. Κύβος Ερρίφθη: Προσφορά μαμούθ της Bayer για την εξαγορά της Monsanto. Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ανακοίνωσε και επίσημα πως κατέθεσε προσφορά στον αμερικανικό κολοσσό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η γερμανική εταιρεία κατέθεσε μια προσφορά που ξεπερνάει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 122 δολαρίων ανά μετοχή.
10. Η Καμπάνια: Ένα πλωτό νεκροταφείο προσφύγων στην Μεσόγειο [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ]. Περίπου 200 ταφόπλακες επιπλέουν στη Μεσόγειο, στην μνήμη όλων αυτών των προσφύγων που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον συριακό εμφύλιο και αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Η ταφόπλακα που ξεχωρίζει… αυτή του μικρού Αϊλάν Κουρντί, του παιδιού που έγινε το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης όταν ξεβράστηκε νεκρό στα τουρκικά παράλια.

Ο «Πράσινος» Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Στο νήμα

tvxs.gr 17:04 | 23 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:47 | 23 Μάιος. 2016
Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν εκλέγεται τελικά νέος πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ.
  
Τέλος στο εκλογικό θρίλερ για την προεδρία της Αυστρίας μπαίνει, αφού μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ. Το αποτέλεσμα που κρίνεται στο νήμα, ωστόσο δεν βάζει τέλος στην επέλαση του φόβου της ακροδεξιάς στη χώρα.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπης το βράδυ της Κυριακής, την πρωτιά είχε κερδίσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ με 51,9%, έναντι του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%. Οι 900.000 επιστολικές ψήφοι που καταμετρώνται όμως σήμερα ανατρέπουν το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του.
Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.
Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.
Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα...

Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σοβαρά τώρα;...

Άντα Ψαρρά
Πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είδαν ξανά χθες στη Βουλή εισηγητές της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας προφανώς σοβαρά κενά μνήμης.

...Κουμπάροι, καρτέλ στο γάλα, βασικός μέτοχος και ΜΜΕ, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ,...
απαγωγές Πακιστανών, κρατικές διαφημίσεις σε υπόδικους, παραδικαστικό, υποκλοπές, υπόθεση ζαρντινιέρα, εξαγορά της εταιρείας Γερμανός, ομόλογα, χρηματιστήριο, μίζες για όπλα, Βατοπέδι, Ολυμπιακό Χωριό, αυθαίρετα υπουργών, εξαγορά ΟΤΕ, SIEMENS, υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος, αυτοκτονία υπαλλήλου πολεοδομίας, παραχώρηση δανείων σε υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, C4I, ENERGA-HELLAS POWER, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, υπόθεση Παυλίδη, σκάνδαλο ΕΤΒΑ, TOR-M1, κακοτεχνίες στους οδικούς άξονες, πάρτι εργολάβων, λίστες στις ξένες τράπεζες, offshore και τριγωνικές συναλλαγές, Εθνικό Κτηματολόγιο, υπόθεση Στέγγου-Πάχτα, πώληση Ολυμπιακής στη MIG, πώληση ΟΠΑΠ, ιερές μπίζνες με χαρτιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άρματα Λέοπαρντ, Ερυθρός Σταυρός και «Ερρίκος Ντυνάν»-Μαρτίνης, δάνεια στο Μέγαρο και στον ΔΟΛ, υπόθεση Βγενόπουλου-Τράπεζας Κύπρου, υπόθεση Ρόντου, Λαυρεντιάδη, Μαυρίκου, παράνομη λειτουργία καναλιών, δόλιες πτωχεύσεις με εργαζόμενους απλήρωτους, σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις ΜΜΕ με διαφημιστικά πακέτα και προσωπικά δάνεια, συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις κομμάτων, στημένοι αγώνες, ατιμώρητα ρατσιστικά εγκλήματα, υπερβάσεις αυθαιρεσίας από τα σώματα ασφαλείας, απευθείας αναθέσεις, στημένοι διαγωνισμοί...

Η μνήμη ανατρέχει σε όλα αυτά και πολλά άλλα αναρίθμητα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν κάποιες από τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, με τις περισσότερες όμως να λιμνάζουν, ακόμα και να παραγράφονται, χάρη πάντα σε κάποια «θεϊκά» και αόρατα χέρια που γνώριζαν και γνωρίζουν τους μηχανισμούς της.

Σήμερα οι πολιτικοί που ανήκουν στη Ν.Δ. αλλά και στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν… παρέμβαση και μάλιστα πρωτοφανή στη Δικαιοσύνη. Σήμερα ο λόγος ενός επιχειρηματία, του οποίου η υπόθεση εκδικάζεται στην Κύπρο με τους δύο βασικούς συνεργάτες του να έχουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κρίνεται αρκετός για να γίνει λόγος στη Βουλή και στα ΜΜΕ περί πρωτοφανούς παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Η υπό δικαστική κρίση απόφαση μιας εισαγγελέως να οδηγήσει στο αρχείο μια υπόθεση που θεωρήθηκε από όλα τα ΜΜΕ όταν βγήκε στο φως ως τεράστιο σκάνδαλο, είναι το βασικό επιχείρημα στα περί παρέμβασης. Ενας επιχειρηματίας βρέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση και η υπόθεσή του τέθηκε στο αρχείο. Η Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο θέλει να ελέγξει αν αυτό έγινε σωστά και αν όντως η εισαγγελέας που την έθεσε στο αρχείο ήταν αρμόδια για να το πράξει.

Γιατί άραγε εκδηλώθηκε τέτοια ταυτόχρονη αντίδραση; Μάλλον αυτό έχει την εξήγησή του. Προφανώς συνηθισμένοι επί δεκαετίες όλοι όσοι ατιμώρητα βυσσοδόμησαν σε βάρος του δημοσίου χρήματος και των πολιτών ανατρίχιασαν με την πιθανότητα το ατιμώρητο να πάψει να αποτελεί κανονικότητα.

Προφανώς όσοι τους υποστήριξαν και κέρδισαν εξουσία και δύναμη σπεύδουν τώρα με τα επιχειρήματα περί παρεμβάσεων να ανακόψουν μια διαφορετική πορεία εφαρμογής του δικαίου. Ποιος στ’ αλήθεια πολίτης της χώρας πιστεύει ότι σήμερα γίνεται η φοβερή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;...