Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Παρωχημένη τακτική η κομματικοποίηση εκλογών στους επιστημονικούς συλλόγους τής χώρας...

Και τώρα; Ποιος θα την πληρώσει;

Η νίκη του Δημήτρη Βερβεσού σε βάρος του «γαλάζιου» Δημήτρη Αναστασόπουλου ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της αναιμικής επίδοσης του δεξιού υποψήφιου στον πρώτο γύρο (μόλις 17%) αλλά και ενός κλίματος αδιαφορίας και προσωπικών (αντί κομματικών) κριτηρίων που αρχίζουν να κυριαρχούν στους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που  επένδυσε στις εκλογές αυτές και κινητοποίησε το μηχανισμό της, προβλήθηκε αντίστοιχα από τα φιλικά ΜΜΕ και «πανηγύρισε» στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος κομματικός εξελέγη, θέλοντας να επιδείξει στην κομματική της βάση ότι είναι στον προθάλαμο της εξουσίας.
Είναι πολλά τα παραδείγματα με στελέχη της που ΝΔ μεταχειρίζονται τους επιστημονικούς συλλόγους ως μέσα ανάδειξης και εξυπηρέτησης φιλοδοξιών και μικροκομματικών συμφερόντων. Όμως αυτοί που ψηφίζουν είτε αδιαφορούν είτε βρίσκονται σε σύγκρουση με τη μικροκομματική λογική περασμένων δεκαετιών.
Η κομματικοποίηση εκλογών στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς είναι μια παρωχημένη τακτική που ανάγεται στο δικομματισμό των περασμένων δεκαετιών. Η ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υπενθυμίζει ότι η πολιτική της προσέγγιση παραμένει προσκολλημένη σε ένα «ντεμοντέ» παλαιοκομματισμό. Και μάλιστα, όταν χάνει, κάποιος πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις "ante portas"...

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις...
Εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ μέσα στον Μάρτιο του 2018 και διάθεσης του 17% της ΔΕΗ τον Ιούνιο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των τριών ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2018 προβλέπει η νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, έχει μάλιστα προκρίνει και μοντέλα αποκρατικοποίησης για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, στόχος παραμένει η διάθεση του 35%, προβλέπεται ωστόσο και η δυνατότητα διάθεσης μικρότερου ποσοστού με το ίδιο ισοδύναμο αποτέλεσμα. Η πρόβλεψη, φωτογραφίζει σενάριο πώλησης και ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean (45,47%), έτσι ώστε ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναζητηθεί μέσω διαγωνισμού να αγοράσει συνολικό ποσοστό 51% και το μάνατζμεντ το οποίο σήμερα ασκούν από κοινού Δημόσιο και Paneuropean. Το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού ένα κοινό πακέτο μετοχών του Δημοσίου και της Paneuropean κατά τα πρότυπα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ και οι δύο μέτοχοι θα εισπράξουν μεγαλύτερο τίμημα λόγω και της εκχώρησης του μάνατζμεντ. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου προϋποθέτει τη συναίνεση του ομίλου Λάτση, αφού η συμφωνία Paneuropean - ΕΛΠΕ προβλέπει δικαίωμα πρώτης προσφοράς σε περίπτωση που το Δημόσιο πουλήσει το ποσοστό του.
Στρατηγικός επενδυτής

«Η διαφθορά ανθεί όπου απουσιάζει ο έλεγχος,,,»

Ποιους ενοχλούν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης; ..
Η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) ήταν αφορμή για να γνωστοποιηθούν κάποια πράγματα, που ναι μεν τα γνωρίζει ο κόσμος, τα συζητά στα καφενεία, αλλά δεν λέγονται με τ’ όνομά τους από επίσημα χείλη. Για παράδειγμα, ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν δυσανεξία στον έλεγχο. Δημόσιοι υπάλληλοι, που πληρώνονται από την πολιτεία με καθήκον την εξυπηρέτηση του πολίτη, βρίσκονται σε… σύγχυση, «μπερδεύουν» αφεντικά και τελικά αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούν και ως εκ τούτου δεν θέλουν να ελέγχονται.

Η διαφθορά ανθεί όπου απουσιάζει ο έλεγχος, όπου υπάρχει ατιμωρησία, όπου δεν ερωτάται το πόθεν και το πώς. Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει την κατάληξη, το πού μας οδήγησε αυτό το καθεστώς που πήρε τη μορφή κρατικού μοντέλου -στις πανεπιστημιακές σχολές διδάσκεται ως «μεσογειακό μοντέλο» με αποτύπωση στο κοινωνικό κράτος όπου κυριαρχούν η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, η παραοικονομία κ.λπ.- στη χώρα μας, με καταστροφικά αποτελέσματα...