Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

“...τα ράσα δεν κάνουν τον παπά...”

Ιερά και ανόσια

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.
Ο Θεός κι η ψυχή του. Όποιος κι αν εξαπέλυε τέτοιο πυκνό σώμα μίσους και εναντίον οποιουδήποτε, η θλίψη θα εκυκλοφόρει εις όλας τας αρτηρίας, εις όλας τας φλέβας. Όταν, όμως, τα εξαπολύει ένας αξιωματούχος της ιεροσύνης, η κακία αποκτά και θεσμική αξία. Κάποιος που επέλεξε το σχήμα, υποτίθεται ότι το έπραξε για να υπηρετήσει αξίες. Όταν κυκλοφορεί με πολεμικές κραυγές και σκότος μοιράζει, τον άγιο νόμο του Χριστού δεν παραβιάζει; «Το “φτύστε τους” είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Για να τελειώνουμε, τα ωμοφόρια ή οι μίτρες δεν κάνουν τους Μητροπολίτες. Η Εκκλησία δεν είναι δικό του σπίτι και κανενός τσιφλίκι. Τη γενική ισοπέδωση και γενίκευση, όπως και τη βλακώδη αντίδραση -επίθεση σε ναό- δεν την κατανοώ. Την Εκκλησία τη γεννάει μια κλήση, όπως λέει η ίδια η λέξη. Κλήση συμμετοχής.
Για να τελειώνουμε, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά...

Γιατί αγαπήσαμε τον Στήβεν Χώκιγκ

Του Γιώργου Βεργόπουλου
Δεν αγαπήσαμε τον  Στήβεν Χώκινγκ κυρίως επειδή ήταν πολιτικά «δικός μας». Η γοητεία των ιδεών του και των ερμηνευτικών σχημάτων του για τον Κόσμο ήταν ανεξάρτητη των πολιτικών και κοινωνικών του απόψεων.
Δεν αγαπήσαμε τον Στήβεν Χώκινγκ ούτε επειδή αντιπάλεψε την σωματική ασθένεια με τρόπο εμβληματικό για τις δεκαετίες που έρχονται.  Επειδή δηλαδή αποτέλεσε από μόνος του την πλήρη απόδειξη πόσο πολύτιμος μπορεί να είναι για το σύνολο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα της αναπηρίας του.
Τον αγαπήσαμε κυρίως γιατί μας βοήθησε, ιδιαίτερα όσους δεν έχουμε διδακτορικό στη Φυσική, να αποκτήσουμε μια «φυσική εποπτεία» εννοιών που ο σκληρός πυρήνας τους περιγράφεται μόνον με ανώτερα μαθηματικά. Εννοιών που συνέχισαν το έργο του Αϊνστάιν στην προσπάθεια κατανόησης του χρόνου και της βαρύτητας και του τρόπου με τον οποίο από κοινού διαμορφώνουν την «υφή του χωροχρόνου»...

Το χρονικό του Χόκινγκ...

Α​​πέραντη η ήπειρος της Κοσμολογίας και μολαταύτα δεν μας περιέχει όλους. Τη λαμπρή σκέψη του Στίβεν Χόκινγκ, οι αδαείς μπορούσαμε να την παρακολουθούμε μόνο διαμεσολαβημένη από τον ανυπόκριτο θαυμασμό των συναδέλφων του. Δίχως τον εξοπλισμό της ειδικής γνώσης, τον θαυμάζαμε για το σπάνιο κουράγιο του, χάρη στο οποίο έκλεψε πάνω από μισόν αιώνα από το ιατρικώς προαναγγελθέν τέλος του, για να το επιστρέψει στην ανθρωπότητα υπό μορφή σοφίας και απαντοχής. Αλλά και υπό μορφή λυτρωτικού χιούμορ, όπως ιστορούν όσοι τον γνώρισαν. Αν δεν είχε χιούμορ άλλωστε, δεν θα τον απαθανάτιζαν με σεβασμό οι «Σίμπσονς»: από τον φαγά Χόμερ, από ποιον άλλον, έκλεψε ο Χόκινγκ την ιδέα πως το σύμπαν έχει τη μορφή ντόνατς, υποθέτω εσαεί διαστελλόμενου, ώστε να ικανοποιείται τουλάχιστον μερικώς ο ακόρεστα καταβροχθιστικός Ομηρος.

Πριν γίνει πολίτης του σύμπαντος, ο Χόκινγκ υπήρξε πολίτης του κόσμου. Πάντα ενήμερος. Και πάντα με την όρεξη της...

Τέλος οι «γουρούνες» από τους δρόμους...

πρόστιμο 1.000 ευρώ...
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταφορών «οι τετράτροχες μοτοσικλέτες (ATV) με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς». Θα έχουν όμως τη δυνατότητα να τις διασχίζουν κάθετα.

Η σωρεία ατυχημάτων και δυστυχημάτων από την άναρχη χρήση τους οδήγησε το υπουργείο στον περιορισμό τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα με άρθρο στο σχέδιο νόμου απαγορεύονται οι μέχρι 125cc, ενώ επιτρέπονται οι μεγαλύτερου κυβισμού. Κάτι που σημαίνει ότι η απαγόρευση ουσιαστικά βγάζει εκτός το σχεδόν 80% του στόλου των ATV που κυκλοφορούν στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά.

Στο άρθρο ξεκαθαρίζεται πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στον μισθωτή και στον οδηγό, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση του οχήματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                          
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ  
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ «ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ
Ένα σημαντικό βραβείο για το Δήμο Μυκόνου,  που πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο της διοικητικής του λειτουργίας και επιβραβεύει τη Δημοτική Αρχή για τις προσπάθειες για εξορθολογισμό και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.