Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                       από "ΤΑ ΝΕΑ" 31/10/15

Ο Βαγγέλης "θυμήθηκε" τον Βαρουφάκη : Darling, έκλεισα τις τράπεζες... (ΒΙΝΤΕΟ)


Eπίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τα "σκάγια" πήραν και τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αναφερόμενος στο...
κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή των capital controls, ο Βαγγέλης απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, είπε:
 Τότε δεν ήσασταν εσείς υπουργοί βέβαια. Ήταν ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος όπως μας είπε, το επεδίωκε κιόλας. Γιατί γύρισε χαρούμενος το βράδυ σπίτι και είπε ‘Darling έκλεισα τις τράπεζες’.’Darling ήρθε η ανακεφαλαιοποίηση τώρα 14,4 δισεκ. ευρώ, τα οποία μπαίνουν στο χρέος και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Δείτε το βίντεο: 
  

Το κήρυγμα του πρωθυπουργού

 
Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Ηταν μια εύκολη υπόθεση για τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Η... πάσα που δέχτηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκο, για τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε για τη φιλοξενία των 50 χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, ήταν ιδανική. Τον έφερε στο δικό του γήπεδο, της αριστερής ρητορικής περί αξιών, ανθρωπισμού, περιφρόνησης του χρήματος κ.λπ. Αστραψε και βρόντηξε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ο κ. πρωθυπουργός. Κι όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου ο υπερβολικός ενθουσιασμός, η σιγουριά και ο αγωνιστικός οίστρος θολώνουν την κρίση, σκόρπισε μαζί με τα μεγάλα λόγια υπερβολές και γενικεύσεις: Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός αλλά πλούσιος σε αξίες είπε, κι όταν άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί υψώνουν τείχη στους δύστυχους, εμείς εδώ σώζουμε ζωές, δίνουμε ένα πιάτο φαΐ, μια ζεστή αγκαλιά, χωρίς να ζητάμε τίποτα. Ισχυρίστηκε, δε, ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας, ότι δεν προβάλλουμε καμία αξίωση ως αντίτιμο και απήυθυνε ένα ρητορικό ερώτημα, όχι προς την αντιπολίτευση, αλλά προς τους Ευρωπαίους: πόσο αξίζει άραγε η ζωή ενός παιδιού; Εννοείται ότι το Κοινοβούλιο σείστηκε από τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα και πάλι.
Ο κ. πρωθυπουργός γλίστρησε χθες το πρωί στη θεωρία του ξεχωριστού και περιούσιου λαού, του περίπου γενετικά υπερέχοντος.Το πεδίο υπεροχής έτυχε να είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη. Αυτό που ήταν κάποτε λογική του δεξιού εθνικισμού, υιοθετήθηκε χωρίς σκέψη. Ολοι εμείς συντρέχουμε τους πρόσφυγες, ενώ όλοι οι άλλοι τους κυνηγούν. Ψευδή και τα δύο, καθώς ακόμη και σε χώρες όπου η ξενοφοβία είναι πλειοψηφικό ρεύμα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα προσέτρεχαν να σώσουν, να σκεπάσουν, να φιλοξενήσουν, να αγκαλιάσουν. Οπως και εδώ στη χώρα των ανθρωπιστών, την ίδια ώρα που φτωχοί νησιώτες προσφέρουν από το υστέρημά τους, άλλοι, «γάτοι», εκμεταλλεύονται τους ναυαγούς πουλώντας τους πανάκριβα από κινητά μέχρι νερό της βρύσης. Ετσι συμβαίνει στην αληθινή ζωή, αυτό μας διδάσκει η ψύχραιμη ανάγνωση της πραγματικότητας. Ναι, υπάρχουν επικρατούσες πολιτικές, κυρίαρχες τάσεις κατά περιόδους παντού στον κόσμο. Ολόκληροι ενάρετοι λαοί ευτυχώς δεν υπάρχουν.

Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός ρητόρευε απλώς. Προφανώς και ζητά ανταλλάγματα οικονομικά, γιατί αλλιώς στοιχειωδώς αξιοπρεπής φιλοξενία δεν υπάρχει.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


Εως 14,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών


Κεφάλαια τουλάχιστον 4,391 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσουν οι εγχώριες τράπεζες από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test που ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η ΕΚΤ οι εγχώριες τράπεζες χρειάζονται 4,391 δισ. ευρώ με βάση το βασικό και 14,4 με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test.
Αναλυτικότερα οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο διαμορφώνονται στα 263 εκατ. ευρώ και στα 2,7 δισ. με το δυσμενές για την Alpha Bank, στα 339 εκατ. ευρώ και 2,1 δισ. αντίστοιχα για την Eurobank, στα 1,576 εκατ. ευρώ και 4,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς οι ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο διαμορφώνονται στα 2,2 δισ. ευρώ και στα 4,9 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές. Η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας. 
Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας ότι αντανακλά την ανθεκτικότητα του κλάδου σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα προσελκύσουν κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τις απαιτήσεις του βασικού σεναρίου. Μάλιστα η Eurobank, με ανάγκες για το δυσμενές σενάριο 2,1 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,7 δισ. ευρώ αισιοδοξούν ότι μπορεί να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.
Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των τραπεζών για να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ θα δημοσιοποιήσουν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τα οποία δεν είχαν δημοσιευτεί εξαιτίας της εκκρεμότητας του stress test.
από kathimerini.gr

«Ρομπέν των αυθαιρέτων» δήμαρχοι και υπουργοί


 Χθες πραγματοποιήθηκε μόνο η μία από τις δύο προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Λούτσα. Ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί με έγγραφό του (δεξιά) την αναστολή όλων των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε κακοστημένο θέατρο εξελίσσεται η υπόθεση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική. Δήμαρχοι και υπουργοί διαγωνίζονται για τον τίτλο του «προστάτη αγίου» των παρανομούντων. Ακόμα κι όταν οι παρανομούντες έχουν πλέον εγκαταλείψει τα ακίνητά τους, αφού δεν τους δικαίωσε κανένα δικαστήριο. Το επιστέγασμα είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις κατεδαφίσεις σε δάση.

Η προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις έχει προκαλέσει τα χειρότερα ανακλαστικά της τοπικής αλλά και της κεντρικής διοίκησης. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατεδαφίσεων στα «Περιβολάκια» της Ραφήνας, σειρά είχε η περιοχή «Πράσινος Λόφος» της Λούτσας. Η μπουλντόζα, που πήγε συνοδεία εισαγγελέα την Πέμπτη για να κατεδαφίσει ένα αυθαίρετο, βρήκε τον δρόμο κλειστό από... υδροφόρα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας. Οταν ο εισαγγελέας που συνόδευε το συνεργείο ζήτησε από τον δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν τα δημοτικά οχήματα, εκείνος αρνήθηκε. Ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του κ. Μάρκου, ο οποίος διανυκτέρευσε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων για απολογία (τελικά ζήτησε και πήρε διήμερη προθεσμία).

Αν πιστέψει κανείς τα δημοσιεύματα των τοπικών σάιτ, ο κ. Μάρκου μετετράπη εν μια νυκτί σε τοπικό ήρωα, τον μόνο που κατάφερε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην ανάλγητη Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κατεδαφίζει τα σπίτια των φτωχών καταπατητών. Στα τοπικά ρεπορτάζ βέβαια δεν αναφέρεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ότι τα συγκεκριμένα δύο σπίτια ήταν... άδεια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν παραδώσει στο δασαρχείο προς κατεδάφιση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διοικητικής αποβολής (είχαν ανεγερθεί σε δημόσιες δασικές εκτάσεις). Στη μία από τις δύο περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριπτε κάθε επιχείρημα «διάσωσης» του αυθαιρέτου.


Η αιτιολογία

Για ποιο λόγο έδωσε ο δήμαρχος εντολή να παρεμποδιστεί με δημοτικά οχήματα η μπουλντόζα; «Τα σπίτια αυτά έχουν, καλώς ή κακώς, χτιστεί εδώ και 20 χρόνια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος της περιοχής Αντώνης Τούντας. «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, θα έπρεπε όλες οι κατεδαφίσεις να ανασταλούν μέχρι να ξεκαθαριστεί αν τα σπίτια μπορούν να νομιμοποιηθούν ή όχι».

Η μαχητικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούσε... να ταπεινώσει την κυβέρνηση. Ετσι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε προχθές νέο έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διατάζοντας τους υπαλλήλους ούτε λίγο ούτε πολύ... να προχωρήσουν σε παράβαση καθήκοντος! «Παρακαλούμε όπως αναβάλλετε προσωρινά τις κατεδαφίσεις στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων πολιτών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προτίθεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να ανασταλούν προσωρινά οι κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις έως την κύρωση από τη Βουλή των νέων δασικών χαρτών», αναφέρει η ανακοίνωση (όλη σε μια πρόταση).

Και τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από την επιστολή του υπουργού; Το ότι ο κ. Κουρουμπλής θεωρεί πως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι επικίνδυνες, γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο παρευρισκόμενους (ως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να προσφέρονται για φιλοθεάμον κοινό); Οτι ο υπουργός δεν γνωρίζει... πως τους δασικούς χάρτες δεν τους κυρώνει η Βουλή, αλλά ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Ή ότι υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να ανασταλούν τελεσίδικα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέσα σε δάση (χτισμένα κατά κανόνα από καταπατητές) μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες;


Τι λέει ο κ. Τσιρώνης

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης αρνείται πάντως ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει στις ελληνικές καλένδες ακόμα και αυτές τις λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση. «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», δηλώνει στην «Κ». Ερωτώμενος σε πόσα χρόνια πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, ο κ. Τσιρώνης είναι μάλλον αισιόδοξος, σε σχέση με όσα μας έχει διδάξει στην πράξη η πορεία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Οι δασικοί χάρτες θα έχουν καταρτιστεί και κυρωθεί σε 2-3 χρόνια», εκτιμά, «και δεν θα αποτελέσουν όχημα νομιμοποίησης παρανομιών, αλλά το αντίθετο». Η θλιβερή μειονότητα, λοιπόν, όσων τήρησαν τον νόμο και έχτισαν εκεί όπου επιτρέπεται και όσο επιτρέπεται θα πρέπει να κάνουν ακόμα λίγα χρόνια υπομονή μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Θα αξίζει τον κόπο, αφού θα δουν τους όποιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να ηγούνται, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκστρατείας κατεδάφισης αυθαιρέτων...

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests...

...των ελληνικών τραπεζών...
 Σήμερα το πρωί, στις 11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο θα αποτυπώσει...
το ύψος των κεφαλαίων που έχουν ανάγκη (η συμφωνία προβλέπει 25 δισ., όμως παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν το ποσό αυτό πέριξ των 15 δισ. ευρώ).

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) θα ανακοινώσει τους τελικούς αριθμούς και για τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση: Το βασικό (base line) και το δυσμενές.

 

"Spiegel": Οι Ευρωπαίοι «μαγειρεύουν» το χρέος ...

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι «μαγειρεύουν» το χρέος για να προσελκύσουν το ΔΝΤ...για να προσελκύσουν το ΔΝΤ...
Σκέψεις για διαφορετικό υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" σε σημερινό του δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ».

«Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στο μέλλον η...
λεγόμενη μικτή ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή η σχέση μεταξύ της καταβολής των τόκων και της αποπληρωμής χρέους και της οικονομικής ισχύος της χώρας. Επειδή οι δανειακοί όροι για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πολύ συμφέροντες, το αποτέλεσμα είναι έτσι πιο θετικό – και μια άφεση χρέους μη απαραίτητη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.

«Ένα τέτοιο "κούρεμα" χρέους όμως απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το γοητευτικό στοιχείο αυτής της ιδέας είναι ότι το ΔΝΤ, σε έγγραφό του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή μέθοδος υπολογισμού θα μπορούσε να έχει νόημα στην περίπτωση της Ελλάδας», συμπληρώνει το περιοδικό.

Ο Γκρέκο «επιστρέφει» στην Εθνική Πινακοθήκη

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος

Ο επί μία τετραετία επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος

Την παραίτηση του υπέβαλε ο επί μία τετραετία επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
Η παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο κ. Κ. Μποτόπουλος ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

από tanea.gr

Κραυγή αγωνίας από τους εθελοντές της Λέσβου: «Είμαστε αβοήθητοι». Συγκλονιστικές μαρτυρίες


Κραυγή αγωνίας από τους εθελοντές της Λέσβου: «Είμαστε αβοήθητοι» (βίντεο)

Σοκαρισμένοι από τις εικόνες της απόλυτης σκληρότητας που αντικρίζουν καθημερινά με τις σορούς προσφύγων που ξεβράζονται στα νερά του Αιγαίου, οι εθελοντές της Λέσβου στέλνουν τη δική τους κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά και φωνάζουν ότι είναι μόνοι και αβοήθητοι.

Κάτοικοι του νησιού, ψαράδες, δημοσιογράφοι και διεθνείς εθελοντές κατηγορούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς για την αποτυχία τους να προστατέψουν τις ζωές χιλιάδων προσφύγων που καθημερινά διασχίζουν το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία, πετώντας το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες.

Άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν φτάσει στο νησί, καθοδηγούμενοι από την δική τους προσωπική ευαισθησία, για να βοηθήσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους που κυνηγούν το όνειρο της Ευρώπης και που πολλές φορές δεν καταφέρνουν να το αγγίξουν.

Οι New York Times φιλοξενούν μαρτυρίες-σοκ από τους εθελοντές που βρίσκονται στη Λέσβο και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

«Υπάρχουν ολόκληρες σειρές μισοπεθαμένων παιδιών, που τα κρεμάμε ανάποδα για να τους βγάλουμε το νερό από τα μικροσκοπικά πνευμόνια τους» γράφει στην σελίδα της στο Facebook η Τρέις Μάιερς, εθελόντρια από την Βρετανία. «Έχουμε ασθενοφόρα, θρηνούμε, είμαστε τρομοκρατημένοι. Η όλη κατάσταση είναι βδέλυγμα για την ανθρωπότητα» συνεχίζει.

«Σήμερα είναι μέρα θανάτου» γράφει σε άλλη της ανάρτηση η κ. Μάιερς, περιγράφοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εθελοντών να σώσουν ανθρώπινες ζωές. «Μια γυναίκα έχασε το μωρό της και το σύζυγό της, μια άλλη είδε το τρίχρονο παιδί της να πεθαίνει μπροστά στα μάτια της και το άλλο της παιδί να μεταφέρεται στο νοσοκομείο».

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και εθελοντές τώρα. Τα άτομα που διαχειρίζονται αυτή την κρίση λειτουργούν χωρίς καμία υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και αυτό είναι εξωφρενικό. Είναι ακατανόητο οι κυβερνήσεις να επιτρέπουν τόσο πόνο» συνεχίζει.

Πάνω από 300.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασαν φέτος στη Λέσβο. Κάτοικοι και τουρίστες ρίχνονται στη μάχη της διάσωσης, δίνοντας τη δική τους ηχηρή απάντηση στην απουσία δράσεων από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

«Δεν μπορεί ο ΟΗΕ να κάνει κάτι;» αναρωτιέται ο Παναγιώτης Κουτσός, ψαράς στο επάγγελμα. «Είμαι μέσα στο νερό μέρα και νύχτα και δεν μπορώ να βλέπω παιδιά να πνίγονται. Εμείς εδώ στη Λέσβο δεν είμαστε κακοί άνθρωποι. Προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Είναι θέμα ανθρωπιάς. Μόνο που οι δυνάμεις που έχουμε δεν είναι αρκετές».

Ο Πίτερ Μπουκάρτ, επικεφαλής της οργάνωσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραδέχεται πως είναι μεγάλη η συμβολή των ισπανών εθελοντών στη διάσωση προσφύγων. Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης «ProActiva Open Arms».

«Είδαμε 300 ανθρώπους να ουρλιάζουν μέσα στη θάλασσα, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, ο ένας κολλημένος πάνω στον άλλο για να μην πνιγούν» λέει ο Όσκαρ Καμπς, ισπανός ναυαγοσώστης.

Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός κατά του νορβηγικού πληρώματος της Frontex. «Το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν σχοινιά στη θάλασσα λες και γύριζαν ταινία» λέει, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες των ελλήνων και τούρκων ψαράδων που «σώζουν πολλούς ανθρώπους».

«Ντρέπομαι για την Ευρώπη. Εμείς έχουμε γκρεμιστεί σωματικά και ψυχολογικά» πρόσθεσε ο ισπανός ναυαγοσώστης.

Ο Έρικ Κέμπσον, βρετανός γλύπτης που μαζί με την οικογένειά του ζει εδώ και 16 χρόνια στη Λέσβο, τους τελευταίους μήνες έχει αφιερωθεί στο να βοηθάει πρόσφυγες ακόμη και όταν ο καιρός αγριεύει.

Εξοργισμένος από την αδράνεια των διεθνών οργανώσεων αναφέρει: «Αυτές οι οργανώσεις έχουν εκατομμύρια και είναι άδικο να πέφτει το βάρος στους ώμους των κατοίκων. Ορισμένες φορές η συμπεριφορά τους είναι αηδιαστική. Είμαστε στην Ευρώπη και όλα τα φώτα πέφτουν πάνω τους» τονίζει. 

από tanea.gr

Νεκροί στο Αιγαίο, φράχτες στην Ευρώπη

Νεκροί στο Αιγαίο, φράχτες στην Ευρώπη

Μία τραγωδία χωρίς τελειωμό εκτυλίσσεται στις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο με δεκάδες ανθρώπους και μικρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, προσπαθώντας να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα. Είναι τις ίδιες μέρες, που ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν φράκτες για να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και που δείχνουν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Βερολίνου που διεμήνυσε την Παρασκευή ότι ο τεράστιος μεταναστευτικός όγκος που δέχεται η Ελλάδα, δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του μνημονίου και συνακόλουθα ούτε με κάποια ελάφρυνση των σκληρών μέτρων.

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, έκανε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει πως «τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Από το βήμα της Βουλής, απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας» επισήμανε και αναφέρθηκε στα τείχη και τους φράκτες που υψώνουν ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. Καποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης» σημείωσε.

Ζήτησε, δε, στάση υπευθυνότητας από την Ευρώπη και να μην πυροδοτούνται ρατσιστικά αντανακλαστικά και ακραίες φωνές.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».

Στα κέντρα των νησιών θα φιλοξενούνται προσωρινά είπε  έως 8.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα της ενδοχώρας έως 20.000 πρόσφυγες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, αλλά όχι άμεσα, την επιδότηση ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 20.000 προσφύγων από οικογένειες.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 πρόσφυγες στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά.

Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στην Κάλυμνο 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί. Πρόκειται για τρία βρέφη, οκτώ παιδιά, έξι γυναίκες και δύο άντρες.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.


Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις άντρες.

Από τις έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή του Αγαθονησίου εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από τις 28 Οκτωβρίου.

Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου ανασύρθηκαν άλλες πέντε σοροί -δύο γυναικών, μίας έφηβης και δύο βρεφών-, ανεβάζοντας στους 16 τους νεκρούς. Στους 274 είναι οι διασωθέντες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άλλο ένα άτομο. 
από tanea.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (30.10.15)

                                                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (30.10.15)

Μαζί με τις σορούς, το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό...

 
Η κριτική στην Ε.Ε. από τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", ηταν σκληρή. «Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον...
ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.
 «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητούσε να ενημερωθεί για τη συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις» είπε προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. 

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές. Μάλιστα αναφέρθηκε με αρνητική χρειά στο γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας» είπε μιλώντας για απάνθρωπο πρόσωπο των ευρωπαϊκών χωρών που υψώνουν τείχη και φράχτες απέναντι στους πρόσφυγες. 

«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και...

«Ξεβράζει» πτώματα η θάλασσα στη Λέσβο - 100 νεκρά προσφυγόπουλα σε δύο μήνες...

Εικόνες που σοκάρουν και συγκινούν...

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί -εξ αποστάσεως- για τους 22 νεκρούς των ναυαγίων σε Κάλυμνο και Ρόδο, στο Μόλυβο ακόμα μετρούν νεκρούς από το προχθεσινό ναυάγιο - Ανακοίνωση της οργάνωσης Save The Children αποκαλύπτει...
το μέγεθος της τραγωδίας:

Ακόμα και ο χαρακτηρισμός «υγρός τάφος» μοιάζει ελάχιστος, για να αποδώσει την τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο, ενόσω τα «κύματα» των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια, επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και, από κει, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί -εξ αποστάσεως- για τις 22 ψυχές -13 παιδιά και εννέα ενήλικες- που χάθηκαν σε δύο ναυάγια, σήμερα, στην Κάλυμνο και τη Ρόδο (διαβάστε περισσότερα εδώ) στη Λέσβο η θάλασσα εξακολουθεί να «ξεβράζει» πτώματα από το προχθεσινό, πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Μολύβου.

Όπως γράφει το lesvosnews.gr, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες έχουν ξεκινήσει το μακάβριο αγώνα για την περισυλλογή των σορών των δύστυχων αυτών ανθρώπων.

Τα περισσότερα πτώματα ξεβράστηκαν στο...

Βίντεο: Πιάστηκαν στα χέρια στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου... (γιά τά χρέη τής ΔΕΥΑΡ!)

Ξέφυγε από κάθε προηγούμενο η κατάσταση...

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των χρεών της ΔΕΥΑΡ, η διοίκηση της οποίας ζητά από το δήμο εγγύηση ώστε να κάνει...
τον διακανονισμό για το χρέος των 2,5 εκατ. ευρώ

Ξέφυγε από κάθε προηγούμενο η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, όταν ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια και τους χώρισαν οι… έκπληκτοι, αλλά ψυχραιμότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.

Όλα ξεκίνησαν, όπως αναφέρει το Goodnet.gr, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των χρεών της ΔΕΥΑΡ, η διοίκηση της οποίας ζητά από το δήμο εγγύηση ώστε να κάνει τον διακανονισμό για το χρέος των 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νίνος ζήτησε για μία ακόμα φορά από τη ΔΕΥΑΡ να φέρει στο Δ.Σ. καταστάσεις για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος των 2,5 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, λέγοντας πως δεν πρόκειται η παράταξη να ψηφίσει την εγγύηση του δήμου για τον διακανονισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ρευστότητα του δήμου αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

video... δείτε το επίμαχο σημείο στο 5.14

Ο Θοδωρής Νίνος, με έντονο ύφος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, ότι δεν κάνει ό,τι απαιτείται για την είσπραξη των χρεών των δημοτών προς την ΔΕΥΑΡ, κάνοντας λόγο για «πελατειακές σχέσεις» της δημοτικής αρχής με τους δημότες.

Αυτό εξόργισε το Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος σε εξίσου έντονο ύφος κατηγόρησε τον κ. Νίνο ότι λέει ψέματα, επικαλούμενος 26.000 ειδοποιητήρια που είχε στείλει η οικονομική υπηρεσία προεκλογικά σε δημότες που χρωστούσαν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά στο δήμο.

Η λεκτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και ο προεδρεύων της συζήτησης, Μανώλης Φουρφουλάκης, διέκοψε τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ο δήμαρχος, φεύγοντας από την αίθουσα, συνέχισε να φωνάζει στον Θοδωρή Νίνο, τον οποίο εξόργισε το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στον πατέρα του, αφήνοντας αιχμές για την εντιμότητα της οικογένειας.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκε προς το μέρος του δημάρχου, ζητώντας του να ανακαλέσει και προς στιγμήν οι δύο άντρες ήρθαν στα χέρια...

Στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς ο Μ. Λεμούσιας...

Την πόρτα του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς πέρασε ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, εκ των καταδικασμένων για την υπεξαίρεση...
των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Ο Μ. Λεμούσιας απολογήθηκε για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, πράξη που συνδέεται με το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο, την εμπλοκή στο οποίο ο ίδιος αρνείται. Αυτό επανέλαβε κι ενώπιον του ειδικού ανακριτή Δημοσθένη Στίγγα, ενώ, κατά πληροφορίες, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του Εφετείου που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών, τονίζοντας ότι έχει ήδη προσφύγει στον 'Αρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης με την οποία επιδιώκει την ακύρωση της παραπάνω απόφασης.

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να μην επιβληθούν σε βάρος του περιοριστικοί όροι, ενώ, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Μ. Λεμούσιας επέστρεψε στις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται.

Για το ίδιο αδίκημα απολογήθηκε πριν από 15 μέρες και αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων ο -επίσης καταδικασμένος για την υπεξαίρεση και προσφάτως αποφυλακισθείς- τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες κατέστησαν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος ύστερα από δίωξη που παρήγγειλε τον περασμένο Γενάρη ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος. Είχε προηγηθεί σχετική έρευνα με βάση τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης το οποίο τους είχε τιμωρήσει αρχικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης...

left.gr

Οι μάνες της Μυτιλήνης

Φωτογραφήματα
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
Οι μάνες της Μυτιλήνης. Το κρατάει σφιχτά και με τα δυό της χέρια, με το γόνατο ψηλά να ακουμπάνε τα ποδαράκια του. Τυλιγμένο και προστατευμένο, όχι για να το νανουρίσει, ούτε για να ταχταρίσει το άψυχο κορμάκι του. Η μάνα του το είχε ντυμένο και στολισμένο για το ταξίδι, μια άλλη μάνα, ξένη, άγνωστη, του προσφέρει την τελευταία του αγκαλιά.
AFP PHOTO / ARIS MESSINIS