Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

"Bild": Μήπως πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση οι Έλληνες;...


Bild: Μήπως πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση οι Έλληνες;
Με αυτό τον τίτλο η γερμανική λαϊκή εφημερίδα "Bild" αναφέρεται και αμφισβητεί την συμφωνία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Αντενάουερ το 1960 βάση της οποίας η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ...
έχει κλείσει νομικά το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Τη στιγμή που σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας αρνείται σθεναρά την οποιαδήποτε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς το ελληνικό κράτος, η γερμανική εφημερίδα Bild διερωτάται: «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;».

Στο άρθρο γίνεται λόγος για την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «ηθική ευθύνη». Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα.


Ωστόσο στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτού του λόγου απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και άρα η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.
enikonomia.gr

Αρνήθηκε να πληρωθει ο Σγουρίδης...



Στον Έβρο πήγε ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης έμεινε στην περιοχή δυο μέρες για να διαπιστώσει...
ιδίοις όμασι την καταστροφή από τις πλημμύρες και τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων.

Όπως αναφέρεται στην έγκριση για την μετακίνηση του κ.Σγουρίδη, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», «ο υφυπουργός δεν επιθυμεί ημερησίας αποζημίωσης».

Είναι μια καλή αρχή...
newpost.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                  από "ΤΑ ΝΕΑ"

Νικολούδης: Ο πατριωτισμός πολλών σταματάει...


...εκεί που αρχίζει να πονάει η τσέπη τους...

"Η προστασία της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου τόσο από εσωτερικές προσβολές – δηλαδή εγκλήματα υπαλλήλων του ίδιου του Δημοσίου – όσο και από...
εξωτερικές προσβολές, αποτελεί μέγιστο πρόταγμα για την κυβέρνηση και θα επιχειρηθεί με όλα τα διαθέσιμα ποινικά και διοικητικά μέσα και μέτρα" τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

"Στη χώρα μας δεν υπήρξε από το 1974 και μέχρι σήμερα, για 50 χρόνια, όχι αποτελεσματικός φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικξός μηχανισμός, δεν υπήρξε τέτοιος μηχανισμός που να λειτουργεί έστω στοιχειωδώς. Και μέσα μου πάντα έχω την απορία πώς μπορέσαμε ως κράτος να φτάσουμε μέχρι σήμερα σε αυτήν την κατάσταση- την κρίσιμη πράγματι - και αυτό δεν είχε συμβεί πολλά χρόνια πριν" ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας πως όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από τη μεταπολίτεσυη και μετά φέρουν σημαντικές ευθύνες.

Περιγράφοντας την κατάσταση όπως υφίσταται σήμερα σχετικά με την είσπραξη των φόρων, ο Παναγιώτης Νικολούδης είπε:
"Από το 2012 και μετά έγινε μία αρχή. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κυριολεκτικά τίποτα. Πήγαινε μόνο ο φορολογούμενος στον έφορο, ουδέποτε ο έφορος στον φορολογούμενο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Είναι σαν να επικαλείσαι τον πατριωτισμό κάποιου και σε τέτοια θέματα δεν φτάνει η επίκληση πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός πάρα πολλών σταματάει εκεί που αρχίζει να πονάει η τσέπη τους". 
enikos.gr

Ακυβέρνητο πλοίο στα ανοιχτά της Μυκόνου


ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρήνειας Μυκόνου, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μελίνα ΙΙ» με επταμελές πλήρωμα.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, το πλοίο δεν πραγματοποιούσε δρομολόγιο, ήταν κενό επιβατών και αγκυροβολημένο στην περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του, με συνέπεια να χτυπήσει μία από τις προπέλες και να τεθεί εκτός λειτουργίας η μία μηχανή.
Στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, σπεύδουν για βοήθεια δύο εμπορικά πλοία.
kathimerini.gr 

Σημείωση "Ν.Μ.": Πρόκειται γιά μία από τίς "παντόφλες" πού κάνουν μεταφορές, σκουπίδια κ.λ.π.

Bloomberg: Πιθανό Grexit θα φέρει ντόμινο αποχωρήσεων στην Ευρωζώνη...


Για το φαινόμενο ντόμινο σε ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ προειδοποιεί το Bloomberg, ενόσω οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
 
Υπό τον τίτλο «Is Greece Europe’s First Domino?», το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί πως... εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί το λεγόμενο «φαινόμενο domino», καθώς μετά την Ελλάδα την πόρτα της εξόδου θα δουν και άλλες χώρες.
 
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τις επιδράσεις στην Ευρωζώνη να φαντάζουν απροσδόκητες και εξαιρετικά επικίνδυνες» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται, καθώς η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% , όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%» εξηγεί εν συνεχεία.
 
Πώς η Ελλάδα θα βρει 21 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία
 
Ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση φαίνεται «άπιαστη», η Ελλάδα μπορεί να βρει 21 δισ. ευρώ το 2015 και να αποφύγει την χρεοκοπία και μάλιστα σχετικά γρήγορα εάν υπάρξει συμβιβασμός, σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Όπως επισημαίνεται σε νέο δημοσίευμα, το ελληνικό χρέος παραμένει μεγάλο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια δοκιμασμένη στρατηγική, της επέκτασης και προσποίησης. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου για να βγάλει η χώρα το χρόνο χωρίς να χρεοκοπήσει, πρέπει να βρει χρήματα την ώρα που μερικά από τα δάνειά της εκπνέουν, και πρέπει να πληρώσει τόκους.
 
Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελλάδας είναι να μετακυλήσει το χρέος της που λήγει αυτόν τον χρόνο. Πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 6,9 δισ. SDR (ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης) το 2015, που αντιστοιχούν σε 6,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που κρατείται από την ΕΚΤ και από ιδιώτες επενδυτές. Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 8,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.
 
Οι πληρωμές τόκων είναι μικρότερες, και ανέρχονται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ). Αυτές οι πληρωμές τόκων και αρχικού κεφαλαίου, δημιουργούν μια ακαθάριστη χρηματοδοτική ανάγκη της τάξης των 20,9 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ).
 
Στις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται, εσωτερικά.
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, ή σε 2,7 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του 2014, μένουν 18,2 δισ. ευρώ για να καλύψει. Επίσης, άλλα 1,3 δισ. ευρώ μπορεί να προκύψουν από το SMP και να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα 16,9 δισ. ευρώ.
 
Τονίζεται ακόμη ότι το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί εάν η Ελλάδα αποδεχόταν την τελευταία δόση της βοήθειας, που θα μείωνε το ποσό κατά 7,2 δισ. ευρώ, στα 9,7 δισ. ευρώ.
 
Επίσης, μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θα μείωνε το ποσό κατά άλλα 7,2 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον εκταμιεύσεις μέχρι αυτό το ποσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης.
 
Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία απομένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω έκδοσης νέων ομολόγων εάν οι αποδόσεις υποχωρήσουν σημαντικά.
 
Τέλος, η ΕΚΤ έχει επίσης συμφωνήσει να επιστρέψει ενδεχόμενα κέρδη αποκομίσει από αγορές assets.
 
Επομένως, το χρηματοδοτικό πρόβλημα αυτού του χρόνου, μπορεί να επιλυθεί απλώς με μια συμφωνία με το ΔΝΤ που δεν απέχει πολύ από τα ισχύοντα σχέδια, και να εξασφαλίσει μια πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη.
 
Επιπλέον, το Bloomberg τονίζει ότι ένας τρόπος για να μαλακώσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% στα επόμενα χρόνια.
 
Η διαφορά μεταξύ αυτού του ποσού και του 4%-4,5% που ζητά η τρόικα για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει μέρος των κοινωνικών δαπανών που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 
enikonomia.gr

Μ. Πιγκάς: «Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος ...


undefined...και οδήγησε την Ελλάδα σ' έναν τοίχο»...
Στην εκτίμηση ότι, η τρόικα που επέβαλε τη λιτότητα στην Ελλάδα τα έκανε όλα εντελώς λάθος και έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στον τοίχο, προέβη ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard στο Παρίσι η οποία...
συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Πιστεύω πως οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σ' έναν τοίχο και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σ' έναν τοίχο», δήλωσε ο Πιγκάς στον ραδιοσταθμό France Inter. «Ναι, πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πιγκάς επανέλαβε επίσης πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μια «αποδεκτή» αναλογία χρέους προς ΑΕΠ.
left.gr

Πόκερ στο Eurogroup: Αυτή την παρτίδα ποιος θα την πάρει;...


undefined 
Το αυριανό κρίσιμο Eurogroup και το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα όπως αυτή διαμορφώνεται από τον Τύπο της Τρίτης. Οι εφημερίδες προσπαθούν να...
αποκωδικοποιήσουν το ρόλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην διαπραγμάτευση Αθήνας – Βρυξελλών.

«Άνοιξαν τα πρώτα χαρτιά τους» είναι ο τίτλος του Έθνους που αναφέρεται σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοβουλία Γιούνκερ με συμβιβαστικές προτάσεις στην Αθήνα» και παρουσιάζει το σχέδιο Βαρουφάκη για «επιστροφή του 1,9 δισ. της ΕΚΤ και αίτημα για αύξηση των εντόκων κατά 8 δισ. ευρώ. Δεύτερο θέμα στην εφημερίδα η συνάντηση Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας. «Θετικός για τη συμφωνία – γέφυρα που επιδιώκει η Αθήνα και σε ρόλο μεσολαβητή με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» σημειώνει το Έθνος. 

«Παρτίδα για γερά νεύρα» τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών που συνοδεύεται από ένα φωτομοντάζ με μάρκες του πόκερ που φέρουν τα πρόσωπα των Τσίπρα, Μέρκελ, Γιούνκερ, Βαρουφάκη και Ομπάμα. «Φανερούς και κρυφούς συμμάχους βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση» σύμφωνα με την εφημερίδα. 

«Χτίζουν γέφυρα Αθήνα – Βρυξέλλες» γράφει η Αυγή που σημειώνει ότι ο Γιούνκερ θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν θετικός απέναντι στην ελληνική πρόταση. Σε πρώτο πλάνο στην εφημερίδα και η συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα με τον Αμερικανό πρόεδρο να προτρέπει: «Συνεργαστείτε για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη εντός ευρωζώνης». «Ο λαός να μη γίνει χειροκροτητής μιας διαπραγμάτευσης εντός αντιλαϊκών τειχών» είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη που αναφέρεται στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κοτσούμπα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. 

«Αναζήτηση λύσης σε ασφυκτικό πλαίσιο» γράφει η Καθημερινή. Η εφημερίδα σημειώνει και τις κινήσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο: «Στη Μόσχα ο Κοτζιάς, στο Πεκίνο ο Λαφαζάνης». «Προσπάθεια συμφωνίας 24 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup» γράφει ο Ελεύθερος Τύπος που κάνει λόγο για «κοκτέιλ Βαρουφάκη με 70% Μνημόνιο και 30% ΟΟΣΑ». «Παράθυρο αισιοδοξίας για συμβιβαστική λύση» βλέπει η Ναυτευμπορική, «έντονο παρασκήνιο» με πυρετώδεις διεργασίες για συμφωνία, η Ημερησία. 

«Μισό Μνημόνιο κρατάει ο Τσίπρας» σύμφωνα με τη Δημοκρατία που αναφέρεται στο «τι δίνει και τι παίρνει» ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και στο συμβιβαστικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο αυριανό Eurogroup. «Ελπίδες για συμφωνία με μεσολάβηση Γιούνκερ» γράφει η εφημερίδα που βλέπει έναν «απρόσμενο σύμμαχο» για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν είναι άλλος από τον καγκελάριο της Αυστρίας που συνάντησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ξανά τα Swiss Leaks. «Να σας φτιάξουμε μια offshore να μη φαίνεστε;»... ρωτά το πρωτοσέλιδο των Νέων. Στο κεντρικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στις «νέες απίστευτες αποκαλύψεις για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διεθνείς τραπεζίτες υποβοηθώντας τη νομότυπη φοροδιαφυγή».
tvxs.gr

New York Times :«Μια γραβάτα που δεν δένει»

Κρούγκμαν: Ο Βαρουφάκης δεν θα παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι...

undefined
Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους "New York Times"υπο το τίτλο «Μια γραβάτα που δεν δένει», υποστηρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προδώσει τους ψηφοφόρους της, γιατί...
δεν είναι σαν τις άλλες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφορείται από προσωπικά κίνητρα υποστηρίζει Πολ Κρούγκμαν σημειώνοντας ότι κανένας δεν έχει εξηγήσει στην κοινή γνώμη των Βόρειων χωρών τι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για ανακούφιση των αδυνάτων. 

«Η διαπραγμάτευση αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος»

«Αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι πιθανότατα δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν είναι μια νέα ένεση χρημάτων. Το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή η μείωση των πληρωμών για τόκους του υφιστάμενου χρέους», γράφει ο κ. Κρούγκμαν και προσθέτει:

«Και μας έχουν πει συχνά πως όλοι καταλαβαίνουν ότι ο επίσημος στόχος για το πλεόνασμα, στο 4,5% του ΑΕΠ, είναι παράλογος και ανέφικτος. Οπότε, στην πραγματικότητα η Ελλάδα ζητάει μόνο να αναγνωριστεί η πραγματικότητα που υποτίθεται ότι όλοι κατανοούν».

«Οι δανειστές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί»

Όπως αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις, λοιπόν, «φουντώνουν» γιατί αυτό «που κατανοούν όλοι» δεν εξηγήθηκε ποτέ στους ψηφοφόρους των ευρωπαϊκών κρατών του Βορρά. 

Επιπλέον, γιατί οι δανειστές έχουν συνηθίσει να περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις των χρεωμένων κρατών θα εγκαταλείψουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στο όνομα της υπευθυνότητας και αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί.

«Αλλά όπως είπα, η δυναμική είναι πολύ διαφορετική αυτήν την φορά»τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

«Ο Τσίπρας δεν εμφορείται από προσωπικά κίνητρα»

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, επικαλούμενος την παρατήρηση του δημοσιογράφου Matthew Yglesias, οι πολιτικοί των μικρών κρατών συνήθως εμφορούνται από προσωπικά κίνητρα να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της τρόικας ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των κρατών τους:

«Κανονικά θα πίστευε κανείς πως η καλύτερη επιλογή για ένα πρωθυπουργό είναι να προσπαθήσει να κάνει αυτά που θα τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί. Όσο δυσοίωνες και αν είναι προοπτικές, αυτή είναι η κυρίαρχη στρατηγική. 

Αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πιστεύω ότι οι ηγέτες των μικρών κρατών βρίσκονται σε μια κάπως διαφορετική κατάσταση. Αν εγκαταλείψουν το γραφείο τους έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός, υπάρχουν πολλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς για τις οποίες μπορεί να είναι κατάλληλοι ακόμα και αν τους απεχθάνονται οι συμπατριώτες τους. 

Στην πραγματικότητα, το να είναι εντελώς απεχθείς θα ήταν ένα συν. Η απόλυτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς την “διεθνή κοινότητα” είναι να κάνουν ότι θέλει η διεθνής κοινότητα ακόμα και έναντι μαζικής αντίστασης από το εγχώριο πολιτικό σώμα».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προδώσει τους ψηφοφόρους της» 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ωστόσο, μια αυθεντική αριστερή κυβέρνηση, σε αντίθεση με μια δεξιά, είναι πολύ διαφορετική, όχι για τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει είναι τρελές και επιθετικές, αλλά γιατί οι αξιωματούχοι της δεν θα κερδίσουν ποτέ την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί ποτέ σε συμβούλια τραπεζών, δεν θα γίνει πρόεδρος της BIS ή Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν θέλει να φοράει γραβάτες, το οποίο συνειδητά ή ασυνείδητα είναι ένας τρόπος να δηλώσει οπτικά πως δεν θα παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Οι νέοι Έλληνες ηγέτες θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν, σε προσωπικό επίπεδο, με βάση το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν δώρα παρηγοριάς για μια συμβατική αποτυχία, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν.

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις...


undefinedΣυγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους επικρατεί στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να...
προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα μεταβεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup με πακέτο πέντε σημείων με στόχο στον ένα ή τον άλλο βαθμό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα επιμένει μεταξύ άλλων:

• Σε πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που αρχικά προγραμμάτιζε, με το 30% των δεσμεύσεων του Mνημονίου είτε να καταργείται, είτε να αντικαθίσταται με πακέτο δέκα τουλάχιστον μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ.
• Σημαντική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη νέα κυβέρνηση να αποδέχεται πλεόνασμα το ανώτατο στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί 3%.
• Διευθέτηση του χρέους με swaps και άληκτα ομόλογα.
• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Αθήνα , επίσης εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αλλά και στην αύξηση του ορίου για την έκδοση έντοκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, ενώ ζητά να αξιοποιηθούν και τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Τις προθέσεις της Αθήνας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ περισσότερο συγκρατημένος υπήρξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που δήλωσε απλώς ότι «διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα».

Ο Άνχελ Γκουρία

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα έχει τετ α τετ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Στο περιθώριο της Συνόδου είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα στο Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η πρόταση της πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που προϊδεάζει ότι το όνομα του υποψηφίου είναι πιθανό να μην έχει οριστικοποιηθεί...
real.gr

Πολ Μέισον: Ο Γιούνκερ «έδωσε» τον Σαμαρά στον Τσίπρα...


undefined
 Αποκάλυψη που επιβεβαιώνει όσα είπε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε την...
εξάμηνη παράταση που του προτάθηκε και επέμενε σε δίμηνη, έκανε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του "Channel 4", Πολ Μέησον.

O Πολ Μέησον έγραψε στον λογαρισμό του στο twitter ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν εκείνος που αποκάλυψε το θέμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, έγραψε: “Εμαθα: Ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα: Προσφέραμε στον Σαμαρά παράταση 6 μηνών στο πρόγραμμα της τρόικας αλλά εκείνος ζήτησε δύο, περιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα της κρίσης”.

Χθες, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό ότι ήταν δική του επιλογή τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής:

«Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα Κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο.

Και αυτό σας το λέω πια μετά λόγου γνώσεως, αφού από τις επαφές μου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου.

Έτσι, αποκαλύπτεται πλέον σε όλους μας ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης και των μνημονιακών δυνάμεων στην πατρίδα μας. Ήταν και παραμένει τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και, εν τέλει, η αποτυχία της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, δηλαδή –προσέξτε- η αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.»
Aπό πλευράς ΝΔ δεν έγινε κανένα σχόλιο επί του θέματος.
topontiki.gr

Ουαί και αλίμονο...


undefined
«Έτσι και τον χειροκροτήσει κάποιος από σας (τον Τσίπρα) πίσω από την πλάτη μου, θα...
το δω στο βίντεο»...
jungle report