Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η διείσδυση τής τεχνολογίας στά άδυτα τών ...μυστηρίων...

Μή γράφετε στό fb ό,τι ...φτάσετε!
Αυτά πού φτάνουμε, συνήθως, τά φτάνουν όλοι... 
...ή τέλος πάντων κι άλλοι...

Τι στόχους αντέχει να θέσει ο πρωθυπουργός;

Κώστας Καλλίτσης  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Στέκομαι στο βασικό: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουνίου 2018. Τότε, η χώρα θα πρέπει να μπορεί να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές κεφάλαια για το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της. Αν αυτή η ικανότητά της δεν είναι διασφαλισμένη, θα αναγκαστεί να ζητήσει πιστωτική γραμμή από την τρόικα, ως δίχτυ ασφαλείας – αν κάτι «στραβώσει». Δεν θα της δοθεί εν λευκώ, αλλά με σύναψη νέου μνημονίου.
Αν θέλουμε να τελειώσουμε με τα μνημόνια, θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές σταδιακά εντός του 2017, με ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες, χτίζοντας μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων με την έκδοση νέων προϊόντων, συστηματικά. Με άλλα λόγια, αν και ο Ιούλιος 2018 ημερολογιακά είναι σε 20 μήνες, οικονομικά είναι αύριο.
Ας υποθέσουμε ότι δεν προκύπτουν αρνητικές εκπλήξεις, π.χ. ένα πισωγύρισμα στην Πορτογαλία, μια μεγάλη αναστάτωση από τη χρεοκοπία μιας γερμανικής τράπεζας, ένα εθνικιστικό φούντωμα στις επικείμενες αναμετρήσεις σε Ιταλία φέτος, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία το 2018. Για να βγούμε στις αγορές χρειαζόμαστε δύο πιστοποιητικά εμπιστοσύνης. (α) Από το ΔΝΤ –που, αν τίποτα δεν μεσολαβήσει και συνεχίσει να εκτιμά ότι το χρέος μας δεν θα είναι βιώσιμο, κανείς ιδιώτης δεν θα ρισκάρει να μας δανείσει. (β) Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αν η ΕΚΤ, που διαθέτει 80 δισ. ευρώ/μήνα για αγορές ομολόγων, δεν μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αν, δηλαδή, δεν δείξει ότι εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα) γιατί, άραγε, θα τα εμπιστευθεί ένα fund που τα κεφάλαιά του είναι λιγότερα από τις δικές της μηνιαίες αγορές;
Για να έχουμε πιθανότητες, πρέπει να τρέξουμε. Η αντιπολίτευση θα όφειλε να βοηθήσει σε αυτό, ασκώντας εύλογη και αυστηρή...

Η Γερμανία «ξαναφτιάχνει» στρατό...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να...
προσεγγίσει τον στόχο του NATO για τα κράτη μέλη του, που είναι να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Η Μέρκελ, που έκανε τη δήλωση αυτή στο συνέδριο της νεολαίας του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται, δεν προσδιόρισε πόσο θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της.

Η καγκελάριος εξήγησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα της είπε ότι δεν μπορεί η Ουάσινγκτον να δαπανά 3,4% του αμερικανικού ΑΕΠ για την άμυνα και η Γερμανία μόλις 1,2%.

«Για να φθάσουμε από το 1,2% στο 2%, χρειάζεται να τις αυξήσουμε κατά ένα μεγάλο ποσό», ανέφερε η Μέρκελ.

Για το 2016 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας ανέρχεται σε 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να αυξηθεί κατά €20 δισεκ. και πλέον για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ.

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά ο νέος γύρος συζητήσεων, Βαρδινογιάννη – Σαββίδη...

Σαββίδης - Τζίγγερ
Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας ο νέος γύρος συνομιλιών της οικογένειας Βαρδινογιάννη και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας στο STAR… Εξαιτίας της...
πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει το βράδυ της Παρασκευής τροπολογία που θα ορίζει τις ποινές στα κανάλια που εκπέμπουν παράνομα.

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν εξέλαβαν την τροπολογία που στη συνέχεια «πάγωσε», ως «αιτία πολέμου», με αποτέλεσμα να σκληρύνουν τη στάση τους σε όλα τα επίπεδα.

Το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ώρα – σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις συζητήσεις Βαρδινογιάννη – Σαββίδη, χωρίς ωστόσο να προδικάζει το αποτέλεσμα. Γίνεται όμως ξεκάθαρο ότι η πλευρά του STAR θα προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών αυστηροποιώντας τις θέσεις της, οι οποίες θα είναι πλέον λιγότερο ευέλικτες.

Κατά τα άλλα σημειώνεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης που επέστρεψε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες θα συναντήσει σε λίγα 24ωρα τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και από την πρόταση που θα του καταθέσει για την επόμενη ημέρα του STAR, θα εξαρτηθεί το μέλλον της συνεργασίας τους.

enimerosi24.gr

Η εκδικητική στάση Μητσοτάκη στο ΕΣΡ...

http://www.enimerosi24.gr/wp-content/uploads/2016/10/rev.jpg
Παρηγοριά η φωνή του Κωστή Χατζηδάκη...
Δεν έχει προηγούμενο η κυνική ομολογία της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη σύσταση του ΕΣΡ εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες… Πρόκειται για...

πρωτοφανή εκβιασμό σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση και μάλιστα δύο φορές μέσα σε 8 μήνες… αλλά και για θεσμική ανωμαλία από ένα κόμμα εξουσίας που δήθεν υπερασπίζεται τους θεσμούς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Είναι προφανές και στον πλέον αδαή ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πολιτεύεται με εκδικητική διάθεση σε μια κατεστραμμένη οικονομικά χώρα, υποτάσσοντας τα πάντα για να εξυπηρετήσει την προσωπική του ανάγκη ανέλιξης στην πρωθυπουργία με μοναδικό σκοπό να τιμωρήσει τη χώρα για την πρώτη φορά Αριστερά!

Μοναδική παρηγοριά ότι η εκδικητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εκφράζει το σύνολο των βουλευτών και των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Αφού ήταν σαφής η πρόθεση της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ υπό τον Βαγγέλη Μειμαράκη να συναινέσει στη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής… Αλλά και του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη δηλώνοντας προχθές στο ραδιόφωνο για το ίδιο θέμα, «Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ»!...

enimerosi24.gr

Να γιατί είμαστε δυστυχείς ως εργαζόμενοι, κάνοντας ανούσιες και εξαντλητικές δουλειές...

Ένα προβοκατόρικο άρθρο του David Graeber, καθηγητή του London School of Economics περιγράφει αυτό που ζούμε σήμερα, ως ύψιστη επιτυχία του καπιταλισμού. 

"Είναι σαν κάποιος να δημιουργεί θέσεις εργασίας, δουλειές που δεν έχουν κανένα νόημα και καμία ουσία και τίποτα να προσφέρουν, μόνο και μόνο για να μας κρατά όλους απασχολημένους": έτσι εμπρηστικά ξεκινά το άρθρο του για τη σύγχρονη εργασία και τις πραγματικές συνέπειες του καπιταλισμού ο David Graeber, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics.

Σπουδαία θέση για να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο και διαβάζοντας το άρθρο, ο Graeber τα καταφέρνει εξαιρετικά: 

"Στα 1930 ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε προβλέψει ότι η τεχνολογία θα είχε αναπτυχθεί επαρκώς μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, έτσι ώστε τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Αμερική θα ήταν εφικτό το 15ωρο (εβδομαδιαίως) σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη του ήταν σωστή. Με τεχνολογικούς όρους, ναι, έχουμε πλέον την ικανότητα για κάτι τέτοιο. Και πάλι, όμως, δεν μας συνέβη, δεν τα καταφέραμε. Αντίθετα, η τεχνολογία μας κατάπιε, όρθωσε τρόπους και μεθόδους για να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο. Και ακριβώς για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργήθηκαν δουλειές χωρίς απολύτως κανένα νόημα, χωρίς καμία ουσία. Εκατομμύρια ανθρώπων, σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική ειδικώς, ξοδεύουν τις εργατο-ώρες τους πάνω σε πρότζεκτ, για τα οποία αν τους ζητηθεί να εκφράσουν την πραγματική τους γνώμη, θα αποκαλύψουν αυτό που κρυφά πιστεύουν: ότι εργάζονται πάνω σε κάτι ανούσιο. Η ηθική και πνευματική ζημιά που προξενεί αυτή η κατάσταση είναι βαθύτατη. Είναι μια βαθιά πληγή στη συλλογική μας ψυχή. Ωστόσο, κανείς δεν τολμά να μιλήσει γι' αυτό. 

Γιατί ο Κέινς μας υποσχέθηκε την ουτοπία - στην οποία ακόμη πιστεύαμε στις αρχές της δεκαετίας του '60 - που δεν υλοποιήθηκε ποτέ; Μία λογική εκτίμηση σ' αυτό το ερώτημα, θα ήταν ότι...

Προσεχώς…

MEDIA
Μια από τις υποθέσεις που ξεχάστηκαν ήταν τα διάφορα “δώρα” της Siemens σε...
δημοσιογράφους.  Αυτές οι σελίδες χάθηκαν, ξεχάστηκαν, “θάφτηκαν” και μάθαμε μόνο για το ταξίδι ενός και μόνο δημοσιογράφου. Οι άλλοι τπροφανώς και δεν λάμβαναν τίποτα...

typologies.gr

Τera τό τού ...Μarconi κράτος!...

Έμπνευση από τον Μαρκόνι για ασύρματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων 1 Tbps με ραδιοκύματα
Οι ερευνητές του Rice University Έντουαρντ Νάιτλι (δεξιά) και Αϊντίν Μπαμπαχανί.
Rice University/Jeff Fitlow

Τραγουδώντας τό «Bella Ciao» πραγματοποιήθηκε η λαϊκή, μη θρησκευτική κηδεία του λογοτέχνη, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντάριο Φο...

Γιος του Ντάριο Φο: Ο πατέρας μου δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι...

Στην πλατεία του Ντουόμο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η λαϊκή, μη θρησκευτική κηδεία του λογοτέχνη, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντάριο Φο.

«Ο πατέρας μου δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Μπορεί να...
συμβεί, κάποιες φορές, άνθρωποι χωρίς εξουσία και οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, να καταφέρουν να αποκτήσουν μια κάποια εξουσία», είπε Iάκοπο Φο, ο γιος του εκλιπόντος Ιταλού νομπελίστα. «Είμαι βέβαιος ότι τώρα η μητέρα μου, Φράνκα Ράμε, και ο πατέρας μου είναι μαζί και γελάνε ξεκαρδιστικά», προσέθεσε συγκινημένος.

«Το να μιλάμε για τα όσα έκανε ο πατέρας μου, χωρίς να αναφερόμαστε στην πολιτική του δράση, είναι σαν να συζητάμε για ένα καλό κρασί, αγνοώντας το σταφύλι», είπε χαρακτηριστικά ο Ιάκοπο Φο, ο οποίος χαιρέτησε όλους τους συμμετέχοντες στην τελετή, στο τέλος της ομιλίας του, υψώνοντας το χέρι, με κλειστή γροθιά.

Στην τελετή, συμμετείχαν όλοι οι ιθύνοντες του κινήματος Πέντε Αστέρων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή του, Μπέπε Γκρίλλο. «Τώρα, μετά από τόσα σχόλια, θα πρέπει να δώσουμε λίγο τον λόγο στην σιωπή», τόνισε ο Π. Γκρίλλο.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στην κεντρική πλατεία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, παρά την βροχή που άρχισε να πέφτει αργά το πρωί. Η μεταφορά του φέρετρου του Ιταλού διανοούμενου και καλλιτέχνη από το θέατρο Piccolo Teatro Strehler μέχρι την πλατεία Ντουόμο, συνοδεύθηκε από τη μουσική του γνωστού τραγουδιού «Bella Ciao», ισχυρό σύμβολο της αντίστασης στον φασισμό.

«Η χώρα μας είναι αχάριστη. Όταν ο Ντάριο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ η μισή Ιταλία, από ζήλεια και με χλευασμό, προσπάθησε να μειώσει την αξία του», δήλωσε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, γνωστός για την προσωπική του στράτευση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της Νάπολης.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέππε Σάλα θέλησε να τονίσει ότι η πόλη του δεν απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Ντάριο Φο όσο ήταν ζωντανός, και θα πρέπει τώρα να οργανωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες να δώσουν την πρέπουσα αξία στην προσωπικότητά του και στην πολύτιμη παρακαταθήκη του.


Γκίζι: Η Γερμανία έχει καταστρέψει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα...

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Die Linke, Gregory Gisi μιλάει κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2oυ Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: "Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει", στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου -Τae Kwon Do, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
«Η Γερμανία έχει θέσει τέλος στην αλληλεγγύη της με την Ελλάδα, και γι΄ αυτό έχει καταστρέψει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) και μορφή της Αριστεράς στη Γερμανία.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, που βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή του 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για ένα πολύ ζωντανό, πολύ αποφασισμένο συνέδριο, παρά την πολύ δύσκολη τόσο για το κόμμα όσο και την ελληνική κυβέρνηση, που «εκβιάζεται να εφαρμόσει» ένα σωρό μέτρα τα οποία δεν θέλει.

Αναφερόμενος στην συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα λέει πως είναι «πολύ σημαντικό ότι συναντήθηκαν για να εκφράσουν επιτέλους από κοινού την αντίθεσή τους στην αυστηρή πολιτικής λιτότητας». «Είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν την λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανή μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017, δηλώνει ότι είναι υπέρ, «αλλά αισιόδοξος δεν είμαι για την ώρα,αν και γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος» και τονίζει: «Είναι όμως ιστορικά αναγκαίο να γίνει»...


aixmi.gr

«...αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και νέο Μνημόνιο»

Το Μνημόνιο του ΔΝΤ κι ένα ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα

Tvxs Ανάλυση  16 Οκτ. 2016
O πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης το προεξόφλησε ρητά, στην επιτροπή της Βουλής για το δημόσιο χρέος: «Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε, «σημαίνει και νέο Μνημόνιο».

Ο νυν υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης το έθεσε ως επιτακτικό ερώτημα χθες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζοντάς το και ως σημείο πολιτικής και υπαρξιακής καμπής για την κυβέρνηση: «Εάν η η απόφαση για το χρέος», είπε, «συνοδευτεί από νέο μνημόνιο πρέπει να απαντηθεί το πού πάμε».
Το «κακό» και το «χειρότερο» σενάριο
Eίτε μετά Μνημονίου όμως, είτε χωρίς, η κυβέρνηση δεν έχει εύκολα διλήμματα μπροστά της το επόμενο διάστημα. Και η επιλογή ανάμεσα σε «συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ» και σε «μη συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ» μπορεί να είναι απλώς το κακό και το χειρότερο σενάριο.
Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο η εικόνα αυτή έχει...

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ : Η Θέμις έχει τη δική της ιστορία από... παρεμβάσεις

Παραβιάσεις της ιεραρχίας 
με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, 
στενές πολιτικές συμπάθειες, 
αλλά και σφοδρές επιθέσεις 
έχουν χαρακτηρίσει και τον χώρο της Δικαιοσύνης
 15.10.2016
Παρεμβάσεις, εντάσεις και διαμάχες, ένα φαινόμενο που σημάδεψε συχνά και τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ καθόλου σπάνια ακόμα και τις ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Παραβιάσεις με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες της ιεραρχίας, στενές πολιτικές συμπάθειες, αλλά και σφοδρές επιθέσεις έχουν χαρακτηρίσει και τον χώρο των επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Τα «επεισόδια» αυτά πολλαπλασιάζονται στους πιο χαμηλούς βαθμούς της ιεραρχίας, ενώ η ελληνική κοινωνία έχει επανειλημμένα γίνει κοινωνός σκληρών δικαστικών αναμετρήσεων και αλληλοκατηγοριών για «ανάρμοστες» σχέσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Με αφορμή την τελευταία διαφαινόμενη αντίθεση στις τάξεις των δικαστικών και ειδικά μετά την αρχική ματαίωση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις άδειες, αλλά και την προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων με τον πρωθυπουργό για την οποία υπήρξαν υπαινιγμοί ακόμα και μέσα στη Βουλή περί συναλλαγής, ας θυμηθούμε κάποιες ανάλογες φάσεις «δικαστικο-πολιτικής» διαμάχης.
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
1988 (κυβέρνηση Α. Παπανδρέου) 
Ορίζεται ο Β. Μποτόπουλος πρόεδρος του ΣτΕ υποσκελίζοντας στην ιεραρχία τρεις αντιπροέδρους και 8 συμβούλους. Σφοδρές αντιδράσεις διατυπώνει ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Κων/νος Μητσοτάκης μιλώντας για «αναίσχυντη συναλλαγή». Η θητεία του χαρακτηρίζεται από σημαντικές αποφάσεις, όπως η εθνικοποίηση της βασιλικής περιουσίας, η ισονομία των δύο φύλων και ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων. Υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος, με 11 χρόνια θητεία.
1990 (κυβέρνηση Μητσοτάκη)
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση επιλέγει τον Β. Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με τη μεγαλύτερη -ιστορικά- βαθιά «βουτιά» στην επετηρίδα. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως τώρα δεν ήταν πλέον στην αντιπολίτευση οπότε η παρέμβασή στη Δικαιοσύνη ήταν… θεμιτή. Ο Β. Κόκκινος είναι ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος συγκρούστηκε ανοιχτά με τον συνάδελφό του Στ. Ματθία...

Η ιδιότυπη παράδοση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών...


Από τον ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ*
Σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί πολίτες θα εκλέξουν τον 45ο Πρόεδρό τους. Την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, κάθε 4 χρόνια, όπως ορίζει η πολιτική τους παράδοση. Αν και η εκλογή Αμερικανού Προέδρου είναι γεγονός παγκόσμιας σημασίας, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την πολιτική παράδοση της αρχαιότερης σύγχρονης δημοκρατίας. Ας δούμε μερικές βασικές πληροφορίες: 
Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος 
Ο Πρόεδρος, όπως και ο αντιπρόεδρος, δεν εκλέγονται άμεσα, διά της λαϊκής ψήφου, αλλά με έμμεση ψηφοφορία, από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου εκλέγονται ανά πολιτεία με απόλυτη πλειοψηφία για καθεμία από αυτές. Δηλαδή, αν κάποιος κερδίσει π.χ. τη Φλόριντα έστω και με μία ψήφο, παίρνει και τους 28 εκλέκτορες της Πολιτείας. Από το 1969 οι εκλέκτορες είναι 538, άρα ο μαγικός αριθμός για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος είναι οι 270 εκλέκτορες. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ο αντιπρόεδρος εκλεγόταν χωριστά, συχνά δε εκλεγόταν ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιος. Από τότε και μέχρι σήμερα εκλέγεται σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο. 
Για ποιον λόγο καθιερώθηκε το ειδικό εκλεκτορικό σώμα 
Κυρίως για τρεις λόγους: πρώτον, θεωρήθηκε ότι εκφράζει...

Από τον Κύρκο στη Μενεγάκη

 
Κάθισα εννιά ώρες μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσω τη συζήτηση στη Βουλή. Και αυτό που διαπίστωσα είναι πως είμαι βαριά άρρωστος. Μπορεί ένας άνθρωπος που είναι καλά στα μυαλά του να ξοδεύει μια ολόκληρη μέρα μόνο και μόνο για να απολαύσει τον μαζοχισμό του;
Γιατί περί αυτού πρόκειται. Καμιά σκέψη, κανένα επιχείρημα, καμιά σύγκρουση ή αντιπαράθεση ιδεών. Τα λεγόμενα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου διαφοροποιούνται μόνο στις βρισιές και στις εξυπνάδες.
Το δρομολόγιό τους είναι ίδιο και καθορισμένο από την Ε.Ε. Εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ που κάνει τη σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας, αλλά αδυνατεί να χαράξει πολιτική, με συνέπεια να συμπαρίσταται στο σύστημα σαν αριστερός ψάλτης.
Και φυσικά η Χ.Α. που είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή και ξέρει πολύ καλά να επωφελείται από τη σήψη του συστήματος. Γιατί, παρά το γεγονός ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση, δεν παύει να είναι και μια σημαντική πολιτική δύναμη (πάνω από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ). Σε αυτό όλοι μας έχουμε την τάση να εθελοτυφλούμε και θα το βρούμε μπροστά μας. Και όταν το καταλάβουμε, ίσως να είναι αργά.
Κατά τα άλλα, έχουμε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρώτη γεύση πήραμε από την εκστρατεία προσωπολατρίας του Τσίπρα. Ολη η Αθήνα γέμισε με τις φωτογραφίες του (του Ρόιτερ άραγε;). Και αυτό θα είναι και το νόημα του συνεδρίου. 2.800 πιστοί θα πάνε για προσκύνημα στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο όπου θα μπει η ταφόπλακα σε αυτό που λέγαμε Αριστερά.
Θα ευλογήσει ο μακαριότατος Φώτης Κουβέλης...