Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ο καιρός στή Μύκονο από 05.00π.μ.έως 14.00μ.μ.τής 18/2/14. (από allmetsat)

Ενημέρωση κάθε 15 λεπτά
2000 Ko      O παραπάνω "μετεωρολογικός χάρτης" τμήματος τής Ευρώπης -πού επικεντρώνεται στήν Ελλάδα- δέν είναι τίποτα άλλο παρά μία δορυφορική φωτογραφία (υπερύθρων) πού αποτυπώνει τή νέφωση στήν ευρύτερη περιοχή μας. Ανανεώνεται αυτόματα κάθε 15΄ περίπου*** καί επιτρέπει, στούς μετεωρολόγους, νά προβλέπουν εγκαίρως -σέ συνδυασμό καί μέ άλλα στοιχεία- τίς βροχοπτώσεις καί μερικά ακόμη καιρικά φαινόμενα. Η αναγραφόμενη ώρα (UTC) είναι η παγκόσμια ώρα. Προκειμένου νά έχουμε σωστή αντίληψη τού χρόνου απεικόνισης πού νά ανταποκρίνεται στήν παρούσα ώρα Ελλάδας : Στήν αναγραφόμενη παγκόσμια ώρα (UTC) προσθέτουμε 2 ώρες. Τό άθροισμα είναι η Χειμερινή ώρα*** Ελλάδας. Δηλαδή η ώρα πού ισχύει τώρα  στήν  Ελλάδα***
***Μέ προσέγγιση ενός τετάρτου τής ώρας λόγω μικρής καθυστέρησης γιά τή συλλογή, επεξεργασία καί αποστολή τών στοιχείων από τό δορυφόρο  
Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort, 4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                               ( kt = knots,   bf = beayforts 

 ακολουθεί η πρόγνωση :
                                                                                                          

Aπό τά κλεμμένα τού "λόρδου" Ελγιν

Σενάρια για 4 εκλογικές περιφέρειες

Πατήστε στην εικόνα να δείτε το γράφημα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ 
  Η αιφνίδια απόφαση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στις ευρωεκλογές να εισαχθεί για πρώτη φορά ο σταυρός προτίμησης ενδέχεται να συνοδευθεί και με ευρύτερες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την κατάτμηση της χώρας σε τέσσερις ή και τρεις μείζονες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να μην εκλεγούν με ενιαίο τρόπο από το σύνολο της Επικράτειας.

Συγκεκριμένα το σχέδιο-πρόταση που επεξεργάζονται εκλογολόγοι και έχει ήδη προωθηθεί στο Μαξίμου προβλέπει τη συγκρότηση μιας ενιαίας περιφέρειας της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας (πλην Αιτωλοακαρνανίας), άλλη μία που θα περιλάβει τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, μια τρίτη που θα ονομαστεί Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας και θα εντάξει την Ηπειρο, τα Ιόνια την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο, και μια τέταρτη που θα συγκροτηθεί με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στην εν λόγω πρόταση έχουν προϋπολογισθεί και οι έδρες αναλόγως του πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Προβλέπεται συγκεκριμένα η Αττική με τη Στερεά Ελλάδα να εκλέξουν 8 ευρωβουλευτές, η Βόρειος Ελλάδα με τη Θεσσαλία 7, η Νοτιοδυτική Ελλάδα 4, και τα νησιά με την Κρήτη 2 (το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι για πρώτη φορά 21).

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο λόγος είναι απλός. Σε όσες περισσότερες περιφέρειες χωρίζεται η επικράτεια, τόσο χάνεται η αναλογικότητα ενός εκλογικού συστήματος. Αν για παράδειγμα η χώρα «έσπαγε» στις 13 γνωστές μας εκλογικές περιφέρειες είναι αυτονόητο ότι θα αδικούνταν κατάφωρα τα μικρότερα κόμματα. Και τούτο διότι δεν θα μπορούσαν ίσως να εκλέξουν κανέναν ευρωβουλευτή, καθώς και οι 13 περιφέρειες θα γίνονταν, βέβαια, δυεδρικές ή μονοεδρικές και επομένως θα τις κέρδιζαν οι δύο πρώτοι (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ).

Επιπλέον σε μια τέτοια περίπτωση θα αδικείτο ίσως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει αποδειχθεί από το 2012 ότι συγκεντρώνει τις κύριες δυνάμεις του στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Επομένως η Ν.Δ. θα «έκλεβε» ίσως αρκετές έδρες στις υπόλοιπες περιφέρειες που προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού της στην Επικράτεια.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μια εναλλακτική πρόταση των εκλογολόγων που έχει επίσης προωθηθεί στο Μαξίμου είναι η χώρα να σπάσει σε ακόμη λιγότερες περιφέρειες. Δηλαδή σε τρεις κι όχι σε τέσσερις. Να ενταχθούν δηλαδή στην περιφέρεια της Αττικής/Στερεάς και τα νησιά του Αιγαίου μαζί με την Κρήτη και να δημιουργηθεί έτσι μια 10εδρική περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δημιουργείται ένα απολύτως δίκαιο εκλογικό σύστημα δεδομένου ότι και τα μικρότερα κόμματα θα μπορούν στην εν λόγω περιφέρεια να διεκδικήσουν τις έδρες που αναλογικώς θα κέρδιζαν σε όλη την επικράτεια.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σύστηματος είναι προφανή. Πρώτον θα εκλείψει ο υπαρκτός κίνδυνος να εκλεγούν στην ευρωβουλή μόνον «Αθηναίοι» πολιτικοί οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κανάλια. Δεύτερον θα υποχρεώσει για πρώτη φορά τα κόμματα να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν απήχηση και σε άλλες περιφέρειες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη ή τη Δυτική Ελλάδα), με συνέπεια η χώρα να εκπροσωπηθεί και γεωγραφικώς αντιπροσωπευτικότερα στην ευρωβουλή. Και τρίτον θα απαλλάξει τους υποψηφίους από την υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν μια πανελλαδική προεκλογική εκστρατεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιθανή διασύνδεσή τους με «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Ολα τούτα, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και βέβαια για να προωθηθούν σε νόμο πρέπει να τύχουν της έγκρισης και του ΠΑΣΟΚ.
kathimerini.gr

Αν δεν κάνω λάθος…

Όχι, δεν κάνει λάθος. Σωστά το θυμάται ο κ. Χρήστος Ξανθάκης (Μέσα και Παραμέσα – Ελευθεροτυπία):

Επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου στο Τουρισμού, δεν ήταν που η Ελλάδα είχε χρεωθεί τα μαλλιοκέφαλά της για…
προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά media ανά την υφήλιο;

Αν δεν κάνω κάνα φριχτό λάθος, οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες και διαφημίσεις δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να μη μας προβάλλουν με τίποτε (και να μας ψιλοϋπονομεύουν σε πρώτη ευκαιρία...) πλέον τα συγκεκριμένα media.

Τέτοιο σχέδιο, τέτοια προοπτική, τέτοια σκέψη...
 

O "νέος"...

Η πλάκα είναι ότι πλασάρει τον εαυτό του σαν ένα "νέο πολιτικό" με σύγχρονο λόγο.Μόνο που δεν είναι ούτε νέος ούτε σύγχρονος.Η δε πολιτική του σκέψη κινείται στα στερεότυπα της δεκαετίας του '80 για να μην πούμε και ακόμη πιο πίσω.Παράδειγμα η...

δήλωσή του που φιλοξενείται απόψε στα κανάλια: Αντίπαλός μου δεν είναι ο κύριος Καμίνης. Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα!
"Κόλπο" των πολιτικάντηδων (αντίπαλός μας τα προβλήματα) εδώ και σαράντα χρόνια.Αλλά όπως φαίνεται αυτά τα χρόνια δεν προήχθη ούτε κατ'ελάχιστον η πολιτική σκέψη του κυρίου Άρη Σπηλιωτόπουλου...
 

"Μπλόκο" από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών...

Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την νέα πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις...
μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών, ενώ αποφάσισε ότι θα ελέγχονται όσοι υπάλληλοι θα «μεταφέρονται» μέσω του θεσμού της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων

Ειδικότερα, το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπει ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη που τοποθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο ίδιο δικαστήριο.

Η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή στο ίδιο δικαστήριο μπορεί να μετατεθεί, είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότητα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εξάλλου, σε άλλη δεύτερη απόφασή της (την υπ΄ αριθμ. 1/2014) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας του νόμου 4172/2013, θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια, για το αν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων...
ΑΠΕ-ΜΠΕ