Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι 11 υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας

...αβέβαιη η έκβαση τού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου...

REUTERS/CHARLES PLATIAU
Ένδεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι ιδιαίτερα αβέβαιη, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Ακολουθούν οι υποψήφιοι, με αλφαβητική σειρά:

Νοθεύοντας το αποτέλεσμα, ο Ερντογάν πέτυχε Πύρρειο νίκη

Ραγκίπ Ντουράν
 «Το μέτωπο του “Όχι” θα είχε κανονικά κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά η κυβέρνηση “έκλεψε”». Αυτό πιστεύει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης που έχει ήδη κατέβει στους δρόμους από την Κυριακή το βράδυ. Ο Ερντογάν δε μπορεί πια να διευθύνει μια χώρα που έχει χωριστεί στα δυο.

* O Ραγκίπ Ντουράν, ένας από τους εγκυρότερους Τούρκους αναλυτές, γράφει στο Tvxs.gr για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την επόμενη ημέρα...

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για νοθεία και παρατυπίες στο  δημοψήφισμα, φωνάζοντας, «Κλέφτη!», «Όχι σε όλα, αντίσταση παντού», διαδήλωσαν την Κυριακή το βράδυ σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις μετά τη μικρή νίκη του προέδρου Ερντογάν.  Για πρώτη φορά από το 2002, χρονιά ανόδου στην εξουσία του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν), το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία στις επτά πιο μεγάλες πόλεις, όπου  το αποτέλεσμα ήταν σχετικά δύσκολο να νοθευτεί χάρη στην παρουσία εθελοντών-παρατηρητών μη-κυβερνητικών οργανώσεων.  
Δύο είναι τα γεγονότα που εξασφάλισαν τη νίκη Ερντογάν: Η Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών (YSK), η επίσημα υπεύθυνη υπηρεσία για τη διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, εξήγγειλε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ώρα που έκλειναν οι κάλπες, ότι «ψηφοδέλτια δίχως τη σφραγίδα της YSK θα καταμετρηθούν ως έγκυρα», κάτι που ο εκλογικός νόμος απαγορεύει. Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  που τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης, ξεκίνησε ήδη από τις 6 μ.μ. τη δημοσίευση πλαστών αποτελέσματων, τα οποία αναπαράχθηκαν από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, ενώ, σύμφωνα με το νόμο, τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να περιμένουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών. Το Anadolu έδινε αρχικά 67% υπέρ του «Ναι» και τελικά κατέβηκε στο 51%.
«Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μας ζήτησε και αποφασίσαμε να επικυρώσει τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη σφραγίδα της YSK(Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών). Ο λόγος; Έπρεπε να ενεργήσουμε έτσι...», δήλωσε ο Πρόεδρος της YSK...

Guardian: Μετάβαση από μια ασθενική δημοκρατία σε μια αναδυόμενη δεσποτεία...

«...η ζωή περιορίζεται ακόμη περισσότερο πλέον στην απλή επιβίωση...»

Η μετάβαση της Τουρκίας από μια ασθενική δημοκρατία σε μια αναδυόμενη δεσποτεία αποφασίστηκε με τη θέληση του λαού και
θα είναι ένα δώρο για τον άνδρα που το 1996 είχε δηλώσει πως «η δημοκρατία δεν είναι ένας στόχος, αλλά ένα εργαλείο», γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Μάρτιν Τσούλοφ.
Ωστόσο, επισημαίνει, το περιθώριο της νίκης ήταν μικρότερο απ' ό,τι ήλπιζε ο Ερντογάν και παραμένουν ερωτήματα για το αν η αυταρχική διακυβέρνησή του έχει πραγματικά τη λαϊκή εντολή.
Με το νέο σύστημα, οι έλεγχοι και οι ισορροπίες θα εξασθενήσουν και ο διαχωρισμός των εξουσιών θα καταστεί σχεδόν ανύπαρκτος. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα αντικατασταθεί από τη βούληση ενός ανδρός, ο οποίος θα μπορεί να εκλεγεί για δύο πενταετείς θητείες ως πρόεδρος, μη συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας θητείας του.
Αν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του, διευκρινίζει ο ανταποκριτής της Guardian, ο Ερντογάν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2034, επιπλέον των 14 ετών που ήδη βρίσκεται στην εξουσία.
Όμως οι υποστηρικτές του Ερντογάν φοβούνται πως η σαρωτική νίκη που χρειαζόταν για να εξασφαλιστεί ο νέος ρόλος του δεν επιτεύχθηκε. Μια τόσο σημαντική συνταγματική αλλαγή θα ήταν περισσότερο αξιόπιστη με μια μεγαλύτερη διαφορά ποσοστών.
Χθες βράδυ δεν επικρατούσε ευφορία στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει ο Μάρτιν Τσούλοφ. Υπήρχε αντίθετα το αίσθημα πως ο Ερντογάν ίσως να μην έκανε αρκετά.

Αντί να φέρει τη βεβαιότητα, μια νίκη με μικρή διαφορά μπορεί να διευρύνει ένα ρήγμα μέσα στο κυβερνών κόμμα και στη χώρα, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν ήδη δυσαρεστημένο ή αμφίθυμο με την ηγεσία. Για πολλούς στην Τουρκία, η ζωή περιορίζεται ακόμη περισσότερο πλέον στην απλή επιβίωση...

efsyn.gr

Μας δόθηκε η τιμή το Πάσχα να προσφέρουμε ανθρωπιά...

λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς για τους μετανάστες...
Μας δόθηκε η τιμή το Πάσχα να προσφέρουμε ανθρωπιά, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς για τους μετανάστες
«Αναχώρησαν σήμερα από το νησί μας ως ελεύθεροι πολίτες οι 50 μετανάστες που είχαν φθάσει μετά...
από SOS στο λιμάνι του Αργοστολίου το Μεγάλο Σάββατο απόγευμα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας σήμερα νωρίς το πρωί.

«Τα 13 παιδιά νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αργοστολίου με την φροντίδα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού παρουσία των μητέρων τους. Τελικά δεν είχαν τίποτε το ανησυχητικό, είχαν προφανώς ταλαιπωρηθεί από το ταξίδι και είχαν αδιαθετήσει.  Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ λοιπόν αναχώρησαν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, ευχαριστώντας το νησί μας θερμά και ευγνώμονες για όλα όσα τους προσφέραμε: ιατρική περίθαλψη, στέγη και φαγητό» είπε.

«Μας δόθηκε η τιμή το Πάσχα να προσφέρουμε ανθρωπιά, αλληλεγγύη και φροντίδα σε 50 συνανθρώπους μας, ήταν το καλύτερο Πάσχα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης... 

  kefaloniapress.gr

Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

για την επέτειο της Σφαγής του 1822...
Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Σφαγής του 1822 - Media

Στην επιμνημόσυνη δέηση και τις άλλες εκδηλώσεις στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά της Χίου, στη μνήμη των... χιλιάδων Χιωτών που σφαγιάστηκαν κατά την καταστροφή της Χίου τον Απρίλιο του 1822 θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου.
Το μοναστήρι αποτέλεσε και αυτό τόπο όπου διαδραματίστηκε μέρος της τραγωδίας της μεγάλης σφαγής...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Κάνει Πάσχα ή εμάς σουβλίζουνε;...

(ευθυμογράφημα τής Ελενας Ακρίτα)

Θύμισέ μου η Κασσιανή τι ήτανε;
Τροπάριο!
Το αγαπημένο μου. Αυτό και το «Σήμερον κρεμάται».
Εγώ πάλι ψυχοπλακώνομαι. Προτιμάω το...
«απ' τη ζωή μου είσ' απών, ε και λοιπόν, ε και λοιπόν».
Πώς τον λέγανε τον γκόμενο της Κασσιανής;
Πας καλά;
Θεόδωρο; Θανάση; Θέμη;
Θεογκόμενο;
Θεόφιλο; Από «θου», πάντως.
Εφαγε κι αυτή η καψερή μια χυλόπιτα. Κι αυτός πήρε την άλληνε! Πώς τηνε λέγανε την άλληνε;
Εδώ το αρνί το δεκάκιλο πήγε ένα 80άρι και θα μπω εγώ στην καΐλα πώς λέγανε τη γυναίκα του.. γκόμενου της Κασσιανής;
Θα διαφωνήσω!
Θα πικραθώ!

Εγώ είμαι άλλος τύπος. Πιο πνευματικός, πιο σκεπτόμενος, πιο Γιανναράς. Δεν με ενδιαφέρουν τα γήινα. Ειδικά, τέτοιες μέρες, με πιάνει μια θρησκευτική ανάταση.
Εμένα πάλι μια αλλεργική ρινίτιδα.
Ο άλλος πάνω στον σταυρό μες στο όξος και τη χολή κι εγώ θα κάτσω να ασχοληθώ πόσο πήγε ο οβελίας;
Δεν έχει «ΠΟΣΟ πήγε» ο οβελίας! «ΤΟΣΟ» πήγε ο οβελίας: 80 ευρώ.
Θα πάρεις αρνί ελληνικό ή αυστριακό;
Αυστριακό, να χορεύουμε τον «Γαλάζιο Δούναβη». Τι λέει, Παναγία μου;
Ελληνικό από αυστριακό έχει διαφορά. Πρέπει, πρώτα, να διαπιστώσεις την εθνικότητα.
Ναι, θα ρωτήσω το ίδιο. Το σφαχτάρι που κρέμεται στο τσιγκέλι με τα αίματα. Το πτώμα θα το ρωτήσω: «Η καταγωγή σας από Αυστρία; Τίποτα συγγένεια με τη Σίσσυ την πονεμένη αυτοκράτειρα έχετε;».
Είπες «αυτοκράτειρα»...

Κουρτς: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ...

"... η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία..."
Κουρτς: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ  - MediaΈνα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το οριακό "Ναι" για την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του...
τουρκικού Συντάγματος, "το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία", ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η χώρα αυτή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της ΕΕ, για το οποίο ο ίδιος αναμένει μία σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς "απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού", αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει, όπως λέει, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην ΕΕ που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαιώνει για την "υποστήριξή και την αλληλεγγύη" του, απευθυνόμενος, όπως τονίζει, "στο σχεδόν 50%" εκείνων που δεν στήριξαν στο δημοψήφισμα την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το "οριακό" αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του "Ναι", τονίζει σε σύντομη δήλωση του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε τη ρήξη με τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, "αλλά σχεδόν το ήμισυ των Τούρκων δεν τον ακολούθησαν"...
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «κοινωνικό φαινόμενο» της διαφθοράς στην Υγεία...


Από τα 160 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, τα 45 δισ. ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολόγησης, παράνομου πλουτισμού, προκλητής ζήτησης, υπερσυνταγογράφησης. Και από τα 100 δισ. ευρώ τη ιδιωτικής δαπάνης, τα 40 δισ. ήταν μαύρο χρήμα. Σύνολο: 85 δισ. μαύρο χρήμα!

Ο κόσμος το είχε τούμπανο και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κρυφό καμάρι ότι στην Υγεία επί δεκαετίες γινόταν πάρτι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλιστικών ταμείων που βρέθηκαν να μην έχουν να πληρώσουν συντάξεις. Το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής που με ευρύτατη πλειοψηφία (υπερψήφισαν 187 βουλευτές) αποφάσισε η Βουλή είναι ακριβώς αυτό: να φέρει στο φως τις υποθέσεις και να ποσοτικοποιήσει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και το όφελος των πιράνχας της Υγείας.

Σε αυτό δεν συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως επεσήμανε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για κάποιους «το φαγοπότι δεν είναι άξιο λόγου, πόσο μάλλον δεν είναι και άξιο διερεύνησης», διότι «ήταν περίπου ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα διατρέχει την κοινωνία οριζόντια και κάθετα και άρα δεν έχει κανένα νόημα να εξετάζουμε τέτοια ζητήματα». Η αιχμή είναι εμφανής για τον...

Ανησυχούν στή Γερμανία γιά τήν νέα πορεία τής Τουρκίας...

"Die Zeit": Ερντογάν, ο νεκροθάφτης της τουρκικής δημοκρατίας...
Die Zeit: Ερντογάν, ο νεκροθάφτης της τουρκικής δημοκρατίας 
Ανησυχίες εκφράζει ο γερμανικός Τύπος για την νέα πορεία της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα σύμφωνα με την "Deutsche Welle".

Και τώρα; Προς τα πού κατευθύνεται η Τουρκία μετά από ένα απόλυτα οριακό αποτέλεσμα; Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο;

Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής Die Zeit το οριακό και ασαφές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιβεβαιώνει τη διάσπαση και κατά συνέπεια δεν αποτελεί εντολή για εκ βάθρων αναδιαμόρφωση της χώρας.

«Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ιδιαίτερα ευρείες συναινέσεις» επισημαίνει η εφημερίδα. «Επιπλέον η εφορευτική επιτροπή παραβίασε τον εκλογικό νόμο, όταν ανακοίνωσε ότι καταμετρήθηκαν και ψήφοι που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα. Όλα αυτά βλάπτουν τη νομιμότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αλλά για τον αυταρχικό ηγεμόνα  Ερντογάν η νομιμότητα τού είναι αδιάφορη. Ο πρόεδρος από καιρό υπόσχεται μια νέα Τουρκία που θα ενώνει την περίπου εκατό χρόνων τουρκική δημοκρατία με το αυτοκρατορικό οθωμανικό παρελθόν. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ο νεκροθάφτης της τουρκικής δημοκρατίας. Ό,τι ξεκίνησε παλαιοτέρα ο...

Οικονομική Εισαγγελία: «Ξεσκονίζουν» 54 επιχειρήσεις...

για τα δανεικά και... αγύριστα...  
«Ξεσκονίζουν» 54 επιχειρήσεις για τα δανεικά και... αγύριστα - MediaΣτο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν 54 επιχειρήσεις οι οποίες δανειοδοτήθηκαν αδρά, αλλά τα δάνειά τους «κοκκίνισαν», με την πορεία τους ωστόσο να είναι θολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έρευνα της Αρχής κρίθηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν κατ' αρχήν 54 εταιρείες που κατά το παρελθόν δανειοδοτήθηκαν με μεγάλα ποσά, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα δάνεια που πήραν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που δόθηκαν. Ηδη από τον πρώτο έλεγχο έχουν εντοπιστεί 36 εταιρείες που έχουν ενεργό ΑΦΜ και 18 εξωχώριες εταιρείες, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καλούνται οι υπεύθυνοί τους.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της μίας δεν έδειξαν διάθεση συνεργασίας, η δεύτερη βρίσκεται σε πτώχευση, η τρίτη έχει ανταποκριθεί στον έλεγχο, ενώ μία ακόμη, μετά τον φορολογικό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη, κατέβαλε φόρο 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος το «ξεψάχνισμα» όλων, η πορεία των δανείων και η αναζήτηση ποινικών ή φορολογικών ευθυνών τόσο των εταίρων όσο όμως και εκείνων των τραπεζικών στελεχών που είτε χορήγησαν δάνεια με επισφάλειες είτε δεν έλεγξαν ως όφειλαν το.... δρομολόγιο των ποσών, αφού εκτιμάται ότι πολλά δάνεια κατέληξαν σε τσέπες ή σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ο έλεγχος της διαδρομής των χρημάτων είναι...