Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΙΝΗΜΑ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Φελνίκος 06/01/2015@9:11

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακατεύει την πολιτική τράπουλα και τροποποιεί τα αριθμητικά δεδομένα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η ίδρυση του κόμματος "Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών" δεν αλλάζει απλώς τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις (κυρίως μυστικές) δημοσκοπήσεις- αναμένεται να πλήξει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι καθώς το "Κίνημα" αυτοτοποθετείται (κάτι που προκύπτει και από τη Διακήρυξη που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου στο Μουσείο Μπενάκη) στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς.
Το κόμμα του Αλ. Τσίπρα μετά την κίνηση του Γ. Παπανδρέου θα πρέπει, λένε οι ειδήμονες περί τα εκλογικά, να ξεχάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας που εχει θέσει, ενώ, υπό προϋποθέσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το βράδυ των εκλογών να ζήσουμε ακόμη και ένα θρίλερ σχετικά με τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος η οποία μπορεί να κυμανθεί ακόμη και στο όριο του στατικού λάθους (συν-πλην 3%) με τελικό πάντως νικητή, όπως όλα δείχνουν, τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με μέτρηση που διενήργησε μία από τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για σημαντικό ξένο πελάτη της το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ 2,5 -3,5 μονάδες καθώς κεντροαριστεροί ψηφοφόροι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πρόθυμοι να ψηφίσουν ένα κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Και όλα αυτά μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου πριν δηλαδή ανακοινωθεί, και επισήμως, το "Κίνημα".
Επίσης το κόμμα Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μπορεί να αποσπάσει ακόμη και το 50% της δύναμης του ΠΑΣΟΚ καθώς τα στοιχεία στις 13 μείζονες εκλογικές περιφέρειες δείχνουν πως οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται στην πλειοψηφία τους στο νέο κόμμα. Και πιο συγκεκριμένα: Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου υπερτερεί (με ποσοστό 60% έναντι 40%) στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μοιράζονται 50% -50%. Στην Κρήτη το 80% των ψηφοφόρων του πάει στον Παπανδρέου έναντι 20% στον Βενιζέλο. Στη Δυτική Ελλάδα η αναλογία είναι 3/1 υπέρ του Παπανδρέου και στις άλλες περιφέρειες (Λεκανοπέδιο, Αιγαίο, Ιόνια, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Αν. Μακεδονία-Θράκη) υπερτερεί (με 60% έναντι 40%) το κόμμα του Παπανδρέου στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Με κόμμα Παπανδρέου η οροφή του Ποταμιού είναι το 5%, ενώ χωρίς αυτό θα μπορούσε να φτάσει και το 7%. Τα άλλα κόμματα (Χ.Α., ΑΝΕΛ, ΚΚΕ) το κόμμα Παπανδρέου δεν δείχνει να τα επηρεάζει, ενώ το "Κίνημα" μπορεί να αποσπάσει 1,5 -2,5 μονάδες από αυτούς που δηλώνουν αναποφάσιστοι (περιλαμβανομένων και αυτών που δηλώνουν "αλλο κόμμα"), καθώς και ένα μικρό ποσοστό (έως και 0,65%) από τη Ν.Δ. από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στην πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το κόμμα του Αντ. Σαμαρά επειδή φοβούνται μια κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόμμα του Γ. Παπανδρέου εισέρχεται στη Βουλή με ένα μίνιμουμ ποσοστό...

Τι Ελευθέριος, τι Ευάγγελος, Βενιζέλος να είναι!..

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε πολύ δύσκολη θέση λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αφού ο ίδιος είναι τελειωμένος πολιτικά είτε το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μπει στη Βουλή, είτε μείνει εκτός.

Μπροστά στο...
τέλος του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σε ομιλία του στην Καλλιθέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε το εξής:

«Στις εκλογές του 1920, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μικρασιατική εκστρατεία, οι Έλληνες πολίτες καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αλλά λίγο αργότερα, μετά την καταστροφή, τον έψαχναν για να εκπροσωπήσει αυτός τη χώρα στη διαπραγμάτευση για τη συνθήκη της Λoζάνης».

Πέρα από την ατυχή σύγκριση του εαυτού του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη σύγκριση της σημερινής Ελλάδας με την Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «ξεχνάει» να αναφέρει και μερικά άλλα στοιχεία αλλά αυτό είναι λογικό, αφού ξέρει πως απευθύνεται σε αμόρφωτους.

Ναι, οι πολίτες καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις εκλογές του 1920, αλλά ποιος ήταν αυτός που προκήρυξε τις εκλογές το 1920;

Μα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πολύ έξυπνο να προκηρύξεις εκλογές ενώ η χώρα σου είναι σε πόλεμο.

«Ναι, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος σεβάστηκε το Σύνταγμα που...

Αν μείνουμε στην Ευρωζώνη, ξέρουμε τι θα κάνουμε μετά;

7.1.15


Η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φουντώνει ξανά, αν και αυτή τη φορά είναι αρκετά λιγότεροι αυτοί που μοιάζουν πρόθυμοι να πιστέψουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Προσωπικά, η συζήτηση αυτή με ενοχλεί, όχι γιατί κάποιοι επενδύουν στο φόβο, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει ξανά στον αέρα η αίσθηση ότι αν αποφύγουμε και πάλι την απόλυτη καταστροφή, τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κυνηγάμε απερίσπαστοι το εθνικό όραμα επιστροφής στο μακάριο παρελθόν.

Το πρόβλημα λοιπόν τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν διαθέτουν το παραμικρό, έστω μεσοπρόθεσμο, σχέδιο για τη χώρα. Χρειάζονται εξίσου και οι δυο ένα μπαμπούλα, είτε αυτός λέγεται Τρόικα είτε Grexit, ώστε να κρύψουν από πίσω την τρομακτική ανεπάρκεια τους, την επίμονη άρνηση τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι η διαρκής στασιμότητα, η οποία αθροιστικά μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από μια εκκωφαντική χρεοκοπία. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή αλλά το τι σκοπεύουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια εντός της Ευρωζώνης.

Ως πότε θα μας αρκεί απλώς η αποφυγή της απόλυτης καταστροφής;
parapolitiki.com

Νέες δηλώσεις Σουλτς...

... ενάντια στις «ανεύθυνες εικασίες» για Grexit...
Νέο «φρένο» στις «ανεύθυνες εικασίες» περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, διαβεβαιώνοντας ότι...
«δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».

«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του 'Grexit' δεν βοηθούν αληθινά», υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt».

«Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε για το εάν η ευρωζώνη θα άντεχε πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε χθες ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Heute Journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ενήμερος και αδιάφορος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές...

Ενήμερος και αδιάφορος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

 Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε ενημερωθεί για τον επικείμενο αποκλεισμό από τις εκλογές 100.000 νέων που συμπλήρωσαν τα 18 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στην...
"Εφημερίδα των Συντακτών", μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2014 η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, γνώριζε πως θα προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντί όμως να επιληφθεί του ζητήματος, το αγνόησε για άγνωστο λόγο, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον με το προαναφερθέν υπηρεσιακό έγγραφο του είχαν προταθεί αρμοδίως οι συγκεκριμένες απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένες μηχανογραφικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2013 και περιμένει την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Οπως μας έχει γίνει γνωστό, αυτή η ενημέρωση είχε παρασχεθεί αρμοδίως και στον προκάτοχο του Αργύρη Ντινόπουλου, Γιάννη Μιχελάκη.

Η διαδικασία
Οι εθνικοί εκλογικοί κατάλογοι για τις εκάστοτε εκλογές αναθεωρούνται ανά δίμηνο μέσω λογισμικού δεκαπενταετίας.

Οι δήμοι κάθε δύο μήνες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημοτολόγιά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τους προχωρούν στην άντληση των καταλόγων με τους ψηφοφόρους, τις επικαιροποιούν με τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις και έπειτα με CD-ROM τις παραδίδουν «χέρι χέρι» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται προφανώς για μια τρομερά δαπανηρή σε φόρτο εργασίας και χρονοβόρα διαδικασία.

Υπάρχει όμως και η ουσιαστική επίπτωση που προκύπτει και αφορά τους «18άρηδες», αλλά και τους ετεροδημότες, καθώς κάθε χρόνο τους δύο πρώτους μήνες δεν δίνεται από το σύστημα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους καταλόγους. Η διαδικασία οριστικοποιεί τους καταλόγους τον Δεκέμβριο, αφού έχουν παραχθεί τα προς ενημέρωση δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχουν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψηφοφόρων.

Οσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για την εκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα.


Δεν κατεβαίνει στις εκλογές, ο Ψωμιάδης...




Την απόφασή του να μην πάρει μέρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κοινοποίησε ο πρόεδρος του Πατριωτικού Δικτύου Αφύπνισης (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α), Παναγιώτης Ψωμιάδης.
"Ο...
αγώνας για τη μεγάλη φιλελεύθερη οικογένεια αρχίζει αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Θα είμαι παρών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της μάχης" αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης σε γραπτή δήλωσή του.

 AΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                               
                                                                                                                                          "ΤΑ ΝΕΑ"

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Τα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να μηδενίσουν τα επιτόκια

Δίλημμα €1,95 τρισ. για γερμανούς καταθέτες

Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Δίλημμα €1,95 τρισ. για γερμανούς καταθέτες


Οι αποταμιευτές στη Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα το οποίο αναμένεται ενταθεί: πού να φυλάξουν το διαθέσιμο ρευστό και τις καταθέσεις τους, καθώς τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Πρόκειται για πtanea.grοσά που φτάνουν τα 1,95 τρισ. ευρώ.
Μια αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων μοιάζει με μακρινή προοπτική καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάρτιο Ντράγκι εξετάζει να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι αγορές κρατικών ομολόγων. Αυτά τα μέτρα από την ΕΚΤ μπορεί σχεδόν να μηδενίσουν στη Γερμανία τα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια επενδύσεων χαμηλού ρίσκου.
«Δεν θα είναι εύκολη χρονιά για τους αποταμιευτές» ανέφερε ο Μίκαελ Σάουφερτ που είναι αναλυτής στη Norddeutsche Landesbank. «Οι Γερμανοί είναι τόσο συντηρητικοί που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα γίνουν ακόμη πιο συντηρητικοί. Η τάση αναμένεται ότι θα είναι να αρχίσουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο» προσέθεσε.
Οι γερμανοί καταθέτες λαμβάνουν κατά μέσο όρο επιτόκιο 0,5% για τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση 10.000 ευρώ, σύμφωνα με δείγμα 104 τέτοιων καταθετικών προϊόντων τραπεζών. Τα επιτόκια των τραπεζών αυτών αρχίζουν από 0,01% και φτάνουν έως 1,3%.
Παράλληλα, τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank που είναι οι μεγαλύτερες στη Γερμανία δεν έχουν αρχίσει να χρεώνουν ακόμη τους πελάτες τους για καταθέσεις που έχουν σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άλλες όμως ακολουθούν ήδη τέτοια πρακτική. Η Deutsche Skatbank στη Θουριγγία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα αρχίσει να χρεώνει 0,25% σε ετήσια βάση για ορισμένες κατηγορίες λογαριασμών. Οι τράπεζες της Γερμανίας με καταθετικό προσανατολισμό (savings banks) - που διατηρούσαν το 38% των καταθέσεων σε όλη τη χώρα σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη του 2013 - δεν προτίθενται να χρεώνουν τους πελάτες τους.
© Bloomberg News
 tanea.gr

Επιτυχία τής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Βιντεοσκοπούσε κρυφά και ανέβαζε στο Internet τις ερωτικές του επαφές

Βιντεοσκοπούσε κρυφά και ανέβαζε στο Internet τις ερωτικές του επαφές

Δικογραφία σε βάρος 36χρονου σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία 33χρονης, που είχε σχέση μαζί του, ότι -χωρίς τη συναίνεσή της- βιντεοσκοπούσε και αναρτούσε στο διαδίκτυο τις ερωτικές τους στιγμές.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι προσωπικές τους στιγμές βιντεοσκοπήθηκαν χωρίς να το γνωρίζει η 33χρονη. Το οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκε σε τουλάχιστον δύο διαδικτυακούς τόπους, που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων.

Στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας, πραγματοποιήθηκε χθες έρευνα στο σπίτι του 36χρονου, καθώς και στον επαγγελματικό του χώρο, σε περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Κατασχέθηκε ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στον πενταψήφιο αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο : ccu@cybercrimeunit.gov.gr

tanea.gr

Αντε γεια, Βαγγέλη...

Πιο θλιβερός, από ποτέ. Θέλει την 3η θέση, για είναι ο ρυθμιστής, αλλά πάρα ταύτα το "ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ".
Βλέποντας την ήττα να έρχεται και ενδεχομένως να μην είναι εξαιτίας του, ετσι οπως το κατάντησε, το ιστορικό κόμμα του Ανδρεα Παπανδρεου στην βουλή, άρχισε κατά...
τα συνήθη να αγιογραφεί τον εαυτούλη του. "Εγώ", "εγώ" και πάλι "εγώ".
"Αγαπητοί φίλοι και συνομιλητές", έλεγε κάθε λίγο και λιγάκι στους Λυριτζή-Οικονόμου κι έστρωνε το τσουλουφάκι στο μέτωπο, για να κρύψει τον εκνευρισμό του.
Μάλλον το 'χει πάρει απόφαση πως έχασε...
 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ευαισθησία
Ένα κοριτσάκι σχηματίζει μια καρδιά σέρνοντας τα πόδια της σε μια παγωμένη πλατεία της Βαρσοβίας.
matrix24.gr

O "αγιασμός" τής κάλπης την 25η Ιανουαρίου, θά διώξει τούς καλικάντζαρους τής πολιτικής;..

                                                                     ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ   
Με τον αγιασμό των υδάτων φεύγουν από τα σπίτια οι καλικάντζαροι και τα παγανά. 
Για την πολιτική θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 20 ημέρες. 
Αν και πολύ φοβάμαι πως ο "αγιασμός" της κάλπης θα γίνει ίσως και πριν την 25η Ιανουαρίου και με τέτοιο δραματικό τρόπο που αυτοί που θα πέσουν στη θάλασσα δεν θα βρίσκουν τον σταυρό...
matrix24.gr


«Δίνει μάχες, κάνει έργο»…

Ρεσιτάλ πρωτοτυπίας διεκδικεί το προεκλογικό σλόγκαν του Κωστή Χατζηδάκη, που ανακοίνωσε σήμερα.

Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του πρώην υπουργού που ρίχνεται στη μάχη της Β` Αθηνών είναι «Δίνει μάχες, κάνει έργο».
Παράλληλα, δε θα μπορούσε να μην συμπλεύσει και με την γραμμή εκφοβισμού του Σαμαρά, γράφοντας το σημείωμα:
«Βρισκόμαστε στο παρά πέντε της δικαίωσης των θυσιών των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα και στο παρά πέντε μιας μεγάλης περιπέτειας».

Προβλέπουμε μεγάλη επιτυχία…

 

Έχει δίκιο ο Μπενίτο…

Η παράταξη… τσέπης είναι δικό του δημιούργημα!..

Σε μια κούρσα… νομιμοφροσύνης, αναφορικά με το ποιός εκφράζει το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει επιδοθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Φυσικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά υποστηρίζει ότι...
ο ίδιος είναι το ΠΑΣΟΚ. Από τη σκοπιά που το βλέπει, θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει άδικο. Το δικό του ΠΑΣΟΚ άλλωστε κατάντησε παράταξη… τσέπης, που χωράει σε ταξί. Και δεν έχει καμία σχέση με το “όλον ΠΑΣΟΚ”, που ο ίδιος ήθελε να εκφράσει.

Αυτή την πραγματικότητα θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Γιατί μεταξύ άλλων και προφανώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είχε προχωρήσει στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει το αυτονόητο: Δηλαδή, είχε παραιτηθεί από την ηγεσία, για να μην επιβαρύνει το ΠΑΣΟΚ με τη δική του αρνητική δημοφιλία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το παραδέχεται και ο ίδιος δημοσίως. “Μας μισούν”, συνηθίζει να λέει, με την έμφαση στον πρώτο πληθυντικό… ευγενείας.

Επέλεξε ωστόσο να μείνει στη θέση του. Με τίμημα τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Επειδή προφανώς προσδοκά να γίνει αντιπρόεδρος και… τρίτου πρωθυπουργού…

  ysterografa.gr

Ποιος φοβάται τη Σπυράκη; (Όπως λέμε: Ποιός φοβάται τή ...Βιρτζίνια Γούλφ;!...)

Ποιος φοβάται τη Σπυράκη;

Photo: Nikos Libertas / SOOC 
του Απόστολου Διαμαντή

Φαίνεται πως στο Μαξίμου επένδυσαν στα σίγουρα, επενδύοντας στον κλασικό φόβο της χρεοκοπίας. Πλην όμως η επιλογή της ΝΔ να επενδύσει στον φόβο είναι η σίγουρη οδός προς την αποτυχία. Για τους εξής λόγους: Πρώτον, ελάχιστοι έχουν κάτι να χάσουν, ακόμη και από μια κανονική χρεοκοπία. Διότι, όπως γνωρίζουμε, το 80% περίπου του πληθυσμού είναι άνεργοι, αγρότες χωρίς πλεονάσματα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι των 500 ευρώ, συνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε και τη βγάζουν μήνα τον μήνα. Όλοι αυτοί ακούνε περί χρεοκοπίας και απλώς χαμογελάνε. Δεν τους αφορά το θέμα.
Δεύτερον, οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες είναι κυρίως μικροκαταθέτες, κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και συνήθως κάτω και των 20 χιλιάδων. Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, ένας πολύ μικρός αριθμός καταθετών κινείται πάνω από τις 200 χιλιάδες ευρώ. Κάποιος που έχει 10 χιλιάδες σε μια τράπεζα ουδόλως ενδιαφέρεται για μια τραπεζική κρίση. Ενδιαφέρεται κυρίως να γλυτώσει φόρους και να κουρέψει τα δάνειά του. Δηλαδή κινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτον, το ζήτημα των επιπτώσεων μιας τραπεζικής κρίσης έχει ήδη προεξοφληθεί πολιτικά. Όσοι το αξιολογούν ως πιθανό ενδεχόμενο βρίσκονται ήδη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στους νεοφιλελεύθερους. Οι υπόλοιποι είτε δεν τους αφορά, όπως είπαμε, είτε δεν το αξιολογούν ως πιθανό, ως σοβαρό ενδεχόμενο, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα.
Τέταρτον, η επιλογή του φόβου ως βασικού επιχειρήματος προδίδει ηττοπάθεια, είναι ομολογία ήττας, δείχνει τον νικητή. Καθώς μάλιστα το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και το 2012, με αποτέλεσμα να εξαπατηθούν οι ψηφοφόροι, η εκ νέου χρήση του προκαλεί μάλλον οργή για τους χρήστες, παρά φόβο. Ο νεοδημοκράτης ψηφοφόρος που εξαπατήθηκε και το σκέφτεται να πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακούει τη Σπυράκη να του λέει πως θα χρεοκοπήσει, θυμάται αμέσως το 2012 και εξωθείται προς αντίθετη κατεύθυνση. Η τακτική αυτή του θυμίζει κάτι που έπρεπε να ξεχάσει, την εξαπάτησή του.
Όλο αυτό το πακέτο επιχειρημάτων είναι τέλος και ιδιαίτερα απεχθές, είναι υποτιμητικό για τον πολίτη. Είναι δυνατόν να κάθεται ένας σοβαρός άνθρωπος στην τηλεόραση και να βλέπει την κ. Σπυράκη να προσπαθεί να τον φοβίσει; Είναι βέβαιον ότι θα πράξει το ακριβώς αντίθετο.
Η ΝΔ έπρεπε να είχε τοποθετήσει ως εκπρόσωπό της ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος, που να εμπνέει κάπως πολιτικά, να εκφράζει την κεντροδεξιά παράδοση και να είναι πολιτικά αναγνωρίσιμο. Και ως προς το περιεχόμενο της προεκλογικής της επικοινωνιακής τακτικής, η ΝΔ έπρεπε προφανώς να επιμείνει σε όσα έπραξε, να τα προβάλει και να τονίζει απλώς την τεράστια διαφορά που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτά θα ήταν αρκετά, εάν τα εξέφραζε κάποιο σοβαρό πρόσωπο της κεντροδεξιάς.
Ούτως ή άλλως, το εκλογικό παιχνίδι για τη ΝΔ ήταν χαμένο εξαρχής, ήδη από τον Ιούνιο. Αυτό που κινδυνεύει να πάθει τώρα είναι όχι απλώς να χάσει τις εκλογές, αλλά να βρεθεί σε ένα μήνα μέσα σε μια πραγματικότητα, όπου ο Τσίπρας θα κλείνει συμφωνία με τους δανειστές και η ίδια θα έχει απομείνει με μόνη πολιτική παρακαταθήκη τις άσφαιρες απειλές της Σπυράκη. Η ΝΔ έπρεπε να στοχεύει πολιτικά στην επόμενη μέρα και όχι να φωνάζει στα παράθυρα.

Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών