Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Νομικό Συμβούλιο: Ανοικτές όλες οι χρήσεις για τους ελέγχους στις λίστες φοροδιαφυγής...


«Ανοιχτές» στους φορολογικούς ελέγχους που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις λίστες της...
φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων στο εξωτερικό) θα παραμείνουν όλες οι χρήσεις από το 2006 και μετά, όπως προκύπτει από την σχετική γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς την Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η γνωμοδότηση έχει παραδοθεί στην Διοίκηση της ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
 

Η ΑΑΔΕ θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.
Δεν προβλέπεται παραγραφή χρήσης όταν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.
Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.
Η απόφαση του ΣτΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων...


naftemporiki.gr