Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο Κ.Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ" 10/10/13

«Μαζεμένος» ο ΦΑΠ 3 ετών σε 5 μήνες


Του Προκοπη Χατζηνικολαου (Kαθημερινή 10/10)
Εως τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση για τον φόρο του 2013, ενώ ήδη «τρέχουν» οι δόσεις για 2011 και 2012
Σοκ έχει προκαλέσει σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων η λήψη και του τρίτου εκκαθαριστικού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013. Πλέον πρέπει να πληρώνουν στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την τρίτη δόση για τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 και την πρώτη δόση για τον ΦΑΠ του 2013.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι οι υπόχρεοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αποστέλλει μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ενδεικτικά της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τα οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (από τον Ιανουάριο του 2013) ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή των φόρων ακινήτων ανέρχονται στα 847 εκατ. ευρώ.
Διευθυντής μεγάλης εφορίας αναφέρει ότι «είναι χιλιάδες οι πολίτες που ζητούν ρύθμιση για την καταβολή των φόρων ακίνητης περιουσίας. Ζητούν μάλιστα περισσότερες δόσεις από τις 12 που προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη».
H απόφαση να αποσταλούν μέσα στο ίδιο έτος οι φόροι των ακινήτων και των τριών ετών ανήκει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση αυτή ελήφθη την άνοιξη του 2012, πριν από τις εθνικές εκλογές. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ», η αποστολή των εκκαθαριστικών το περασμένο έτος ματαιώθηκε μετά άνωθεν παρεμβάσεις γιατί θα συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο. «Υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε όλα τα στοιχεία του ΕΤΑΚ από το ηλεκτρονικό σύστημα taxis», λέει. Σημειώνεται ότι μέχρι και την άνοιξη του 2012 δεν είχαν καταβληθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και 2012.
Η σημερινή κατάσταση όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για πέντε μήνες (από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου) και τους τρεις φόρους είναι απόρροια των περυσινών πολιτικών τακτικισμών.

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, έρχεται το περιουσιολόγιο



Προκοπης Χατζηνικολαου
Την κατάργηση από το 2014 των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και στη θέση τους έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Φέτος, δηλαδή, είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Star, o υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε άδικα τα τεκμήρια, ωστόσο σημείωσε ότι θεσμοθετήθηκαν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για να τιθασευθεί η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ηλεκτρονικός έλεγχος Από το νέο έτος ενεργοποιείται το περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.
«Οταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου, δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη», είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα έτος ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τα εισοδήματα των φορολογουμένων από το 2014 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα θα υποχρεώσει όλους τους φορολογουμένους να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Δηλαδή, θα δηλωθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και οι αποταμιεύσεις (τραπεζικές καταθέσεις, επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα). Τα δεδομένα αυτά θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών.                       Προκοπης Χατζηνικολαου (Καθημερινή 9/10)