Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η πολιτική καθημερινότητα σκιτσαρισμένη...


Διαβολοβδομάδα


Κυριάκος Μητσοτάκης  
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το στοίχημα των 200 βουλευτών |  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με καθημερινές επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κλιμακώνεται η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. ενόψει της αναμέτρησης με την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών και τη συζήτηση του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής για την Ε.Ε., αναφέρθηκε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού (στον ΣΚΑΪ) και έκανε λόγο για θράσος και κυνισμό. «Δικαιολόγησε τα πάντα και δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να κάνει έστω μια ελάχιστη αυτοκριτική.
»Δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να αρθρώσει μια συγγνώμη -προσχηματικά έστω- προς τον ελληνικό λαό, τον οποίο συνειδητά εξαπάτησε», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
»Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που πολιτεύεται, ούτε τις πολιτικές του, καθώς έδειξε «ότι είναι αμετανόητος και αποφασισμένος να συνεχίσει τον δρόμο του λαϊκισμού αλλά και της απαράδεκτης μετάθεσης της ευθύνης από τις δικές του εγκληματικές επιλογές».
Στον εκλογικό νόμο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το στοίχημα των 200 βουλευτών. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πανηγυρίσει, αλλά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική.
Παράλληλα, όμως, ανεβάζει τους τόνους και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος» όπως είπε, και αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα:
Κάποια από τα λεγόμενά του υποδηλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, θεσμική άγνοια· στη χειρότερη, την πρόθεσή του να καταφύγει σε θεσμικές ακροβασίες που δεν συνάδουν με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του καταστατικού χάρτη της χώρας
Η Ν.Δ. θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που είχε επεξεργαστεί η επιτροπή υπό τον Κ. Τασούλα, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, θα επιμείνει στη θέση που είχε διατυπωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά για έσχατη λύση προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής.
Παράλληλα με αυτά τα δύο κορυφαία ζητήματα, η Ν.Δ. εντείνει τον πόλεμο για τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει δικό της κύκλο διαπλοκής. Ηδη οι πρώτες βολές του Κυρ. Μητσοτάκη παραπέμπουν σε σκληρή μάχη με τον Α. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο.
Το κεφάλαιο των προσωπικών σχέσεων κυβερνητικών στελεχών με ορισμένα από τα σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι αντικείμενο καθημερινής ενασχόλησης στο επιτελείο της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι η διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση θα έχει σοβαρά νομικά προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Μέχρις ότου κριθούν όμως τα νομικά θέματα, ο πολιτικός πόλεμος που έχει ανοίξει θα είναι -όπως χαρακτηριστικά λένε κοινοβουλευτικά στελέχη- αμείλικτος.
Στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας που έχει θέσει η Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να είναι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο.
Ειδικά για τους τομεάρχες του οικονομικού κύκλου και της καθημερινότητας, η εντολή είναι να απαντούν στις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, πιέζοντας την κυβέρνηση στη δύσκολη σχέση της με την κοινωνία λόγω των φορολογικών μέτρων και των συνταξιοδοτικών περικοπών.
efsyn.gr

ΤΑ ΝΕΑ «προαναγγέλλουν» (ξανά) πτώση μιας κυβέρνησης


 
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»
Το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» είναι βέβαιο ότι αποτελεί άλλο ένα κρίκο στην «ιστορική» αλυσίδα της κατά ΔΟΛ ενημέρωσης των πολιτών.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά με περισσότερο καθαρά αυτή τη φορά οικονομικά κίνητρα, λόγω και των υπέρογκων χρεών και δανείων της εταιρείας του Σ. Ψυχάρη, σήμερα η εφημερίδα αποφασίζει με κεφαλαία γράμματα ότι «ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ» επειδή:
• 1. Η διαφορά Μητσοτάκη –Τσίπρα είναι χαοτική
• 2.  Η κυβέρνηση αδυνατεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα τραπεζικά (!) και όχι μόνο και
• 3. Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό με αφορμή το θέμα (αποτυχίας υπερψήφισης) του εκλογικού Νόμου.
Το είδος του πρωτοσέλιδου δεν είναι ούτε πρωτότυπο ούτε νέο για το συγκρότημα.
Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι ο ΔΟΛ... βοήθησε στην πτώση την εκλεγμένης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1965, της πτώσης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989-1990.
Με μεγάλα πρωτοσέλιδα το 1990 στρεφόταν  ανοιχτά υπέρ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των οραμάτων του προβάλλοντας με πηχυαίους τίτλους την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων:
«Στροφή προς τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την Τρίτη πολλά "τολμηρά ανοίγματα". Ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά Πανεπιστήμια» : «Στροφή προς τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την Τρίτη πολλά "τολμηρά ανοίγματα". Ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Το 2000 η εφημερίδα χαιρετίζει τη νίκη Σημίτη, δημοσιεύοντας μόνο τη δική του φωτογραφία και εξαφανίζοντας τον Κ. Καραμανλή (που έως τότε κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα δεδομένων και των αμφίρροπων αποτελεσμάτων).
Το 2004 όταν διαφαινόταν το τέλος της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά το συγκρότημα δεν μπορούσε να περάσει στο άλλο στρατόπεδο χωρίς κλυδωνισμούς.
Έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα. Έτσι την παραμονή των εκλογών «Τα Νέα» θα φιλοξενήσουν ολοσέλιδο τον Γιώργο Παπανδρέου να χαιρετά στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και τίτλο «Ψήφο στο μέλλον έδωσε η Αθήνα. Η λαοθάλασσα ξεπέρασε κάθε προσδοκία» (6.3.2004), αλλά την επομένη υπήρξε ήδη η απόδοση ευθυνών στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Καθαρή εντολή στη Ν.Δ. Ψήφος τιμωρίας για τα λάθη της τετραετίας» (8.3.2004).
Είχε ανοίξει ο δρόμος έμμεσης στήριξης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος άλλο που δεν ήθελε παρά να αφήσει τα περί «νταβατζήδων» στα leftovers του Μπαραϊκτάρη. (Εφ.Συν. 1/2/2015 «Υπηρέτης πολλών αφεντάδων»).
Η πρόσφατη συνέχεια των πολιτικών στηρίξεων του κάθε νικητή των εκλογών (Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου) είναι επίσης γνωστή ενώ η έκπληξη των αναγνωστών της εφημερίδας κορυφώνεται το 2015 όταν τα πρωτοσέλιδα των Νέων βάφονται κόκκινα με ολοσέλιδες τις φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό όπως μάθαμε και από τη γάτα του Σ. Ψυχάρη άλλαξε αφού δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες να υπάρξει και πάλι το οικονομικό ακαταδίωκτο και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΔΟΛ.
Έτσι σήμερα έχουμε τον όμιλο υπερχρεωμένο, τους εργαζόμενους απλήρωτους και αρκετούς υπό απόλυση, τον εκδότη και κάποια τραπεζικά στελέχη να ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και το βλέμμα ανοιχτά στραμμένο πλέον αποκλειστικά στην προσμονή του νέου πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου της ΝΔ. Για να κάνει τι άραγε;
Σημειώνουμε εδώ ότι το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκ) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά 17 περίπου εκ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, 47% από την Εθνική και κατά 22% από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ο όμιλος ΔΟΛ και ο Στ. Ψυχάρης προσωπικά οφείλουν από δάνεια στις Τράπεζες το υπέρογκο ποσό των 190 εκατ.  ευρώ. (αναλυτικά στη σημερινή ΕφΣυν)
Συμπτωματικά και ανατρέχοντας σε πρωτοσέλιδα των Νέων τότε που κατάφερε για πολλοστή φορά να ξαναπάρει δάνειο και να μεταθέσει στο μέλλον τις πληρωμές ο ΔΟΛ αλιεύσαμε τα εξής δύο (είναι τυχαία;) εύγλωττα πρωτοσέλιδα: 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (16.07.16)

Πραξικόπημα ολίγων ωρών (όλο τό χρονικό)


Τουρκία Πολίτες πάνω σε άρμα μάχης | AP Photo/Selcuk Samiloglu
Στο κενό έπεσε η αιματηρή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν από μερίδα αξιωματικών του τουρκικού στρατού στην Τουρκία που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία αναχαιτίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας και πολλοί εξ αυτών συνελήφθησαν.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει έκκληση στον λαό της Τουρκίας να βγει στους δρόμους όταν μέχρι πρότινος απαγόρευε τις διαδηλώσεις.
Εντύπωση προκαλεί και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να περάσει τα μηνύματά του, πα ότι πολέμιός τους μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.
Πραξικόπημα στην Τουρκία  
AP Photo/Emrah Gurel

Θρίλερ διαρκείας

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής με ένα μπαράζ έκτακτων ειδήσεων. Πυροβολισμοί και χαμηλές πτήσεις μαχητικών τζετ και ελικοπτέρων κοντά στο γενικό επιτελείο, στην Άγκυρα, τανκς πάνω στις δύο μεγάλες γέφυρες του Βοσπόρου και μπροστά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης, οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες και «μαύρο» στα κρατικά κανάλια, το σκηνικό που διαμορφώθηκε.
Την ίδια ώρα πολλές υπηρεσίες του Ίντερνετ -Facebook, Twitter, YouTube κ.ά.- σταμάτησαν να λειτουργούν.
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε πως «τμήμα του στρατού διενεργεί απόπειρα στάσης».
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει πλήρως τη διακυβέρνηση της χώρας ώστε να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, το κράτος δικαίου και γενικότερα την ασφάλεια, που έχει πληγεί».
Με αυτή τη λακωνική ανακοίνωση στην υπό κατάληψη κρατική τηλεόραση, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες εκδήλωναν τις προθέσεις τους.
Το ανακοινωθέν υποστήριζε πως η δημοκρατία και το κοσμικό κράτος δικαίου καταλύθηκε από τον Ερντογάν, υποσχόταν ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα και τόνιζε ότι το Συμβούλιο εγγυάται την ελευθερία όλων των Τούρκων πολιτών «ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος ή γλώσσας».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας -τις δραματικές ώρες για τη γείτονα χώρα- απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό από το CNN Turk μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (!), υποστηρίζοντας ότι το πραξικόπημα θα αποτύχει διότι υποστηρίζεται μόνο από μια μικρή ομάδα αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, και κάλεσε τον λαό να βγει στις πλατείες και τα αεροδρόμια για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
(Στή συνέχεια διαβάστε γιά τήν «Ανατροπή τού σκηνικού»

Προς απόρριψη το αίτημα ασύλου των 8 πραξικοπηματιών, που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη


Αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό πρόβλημα υψηλού βαθμού δυσκολίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την προσγείωση τουρκικού αστυνομικού ελικοπτέρου, με επιβάτες οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Η Αθήνα, που ήδη από χθες το βράδυ στέλνει συντονισμένα με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, μηνύματα στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν διεμήνυσε άμεσα ότι επιθυμεί την επιστροφή του ελικοπτέρου σε τουρκικά χέρια ενώ καλείται να διαχειριστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλλαν οι οκτώ στρατιωτικοί που δεν αποκλείεται, επιστρέφοντας στην Τουρκία, να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν, ποινές που όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα περιλαμβάνουν και αυτή του θανάτου.
Πρακτικώς, και για προφανείς πολιτικούς λόγους, η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη. Το ζητούμενο, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες, είναι μόνον η ταχύτητα ικανοποίησης του αιτήματος έκδοσής τους που υπέβαλλε η Άγκυρα.
Η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη τονίζει ότι «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο». Η ίδια βέβαια υπογράμμισε ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν ότι στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας».
Την στιγμή που εκτυλισσόταν το θρίλερ με την τύχη του τουρκικού ελικοπτέρου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν εν πτήση από την Ουλάν Μπατόρ προς τη Μόσχα, τελική στάση πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Στην στάση του στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο ανέφερε («σε εγκάρδιο κλίμα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές) ότι «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του Τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».
Λίγο αργότερα, ο κ. Τσαβούσογλου ζητούσε την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία και εκδήλωνε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα το πράξει.
Το χρονικό και η φρεγάτα Γιαβούζ...

Τουρκικό ελικόπτερο με πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

 Διαφυγή

tvxs.gr 12:36 | 16 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 15:10 | 16 Ιουλ. 2016
Τουρκικό ελικόπτερο ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη, εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Μετά την προσγείωσή του αποδείχθηκε πως οι οκτώ επιβάτες του ήταν πραξικοπηματίες, οι οποίοι συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για ένα ελικόπτερο Black Hawk, με οκτώ επιβάτες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 ταγματάρχες, 3 λοχαγούς και 2 αρχιλοχίες. Μόλις το ελικόπτερο μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο απογειώθηκαν F16 και συνόδευσαν το τουρκικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου και προσγειώθηκε.
Οι επιβάτες είναι πραξικοπηματίες οι οποίοι ήθελαν να διαφύγουν από την Τουρκία για να γλιτώσουν τη σύλληψη. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και τελικά συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές. Οι οκτώ Τούρκοι συλληφθέντες, που είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά του βαθμού τους από τις στολές τους, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. 
Λίγη ώρα μετά τη σύλληψη των 8 πραξικοπηματιών η Τουρκία ζήτησε, όπως αναμενόταν, την έκδοσή τους. Το αίτημα έκδοσης ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο Twitter.
                                                                  -----
Nεότερη ανάρτηση
Πάντως, τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως πρόκειται για πραξικοπηματίες, οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία, στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν από την τουρκική κυβέρνηση. «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

από tanea.gr

Ο Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχτεί η κυβέρνηση Ερντογάν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 00:28 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 02:38 |
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.Πηγή: ANA
Ο Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχτεί η κυβέρνηση Ερντογάν
 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης—έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι—να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Αγκυρα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ενημερωθεί για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσιγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

tanea.gr

Ομπάμα: Να ακούσουμε αυτούς που νιώθουν μειονεκτικά από την παγκοσμιοποίηση


Η λιτότητα είναι ένας «σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη». Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παραθέτω μερικά ωραία αποσπάσματα, από το σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:

-Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις πολιτικές αυτές βρίσκεται η ρίζα  των ανησυχιών ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο.

-Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση.

-Σε όλες τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στα αγγλικά εδώ.

Η Κεντροαριστερά παράγει περισσότερους ηγετίσκους από όσους μπορεί να καταναλώσει


Ο Χάρης Θεοχάρης είναι κάποιος που έχει κατέβει μόλις μια φορά με σταυρό σε εθνικές εκλογές (Ιανουάριος 2015), συγκεντρώνοντας 18.185 σταυρούς στην αχανή Β' Αθηνών, όντας πιθανότατα ο πλέον τηλεοπτικά προβεβλημένος υποψήφιος του κόμματος του.

Ειλικρινά, δεν έχω την παραμικρή υποψία γιατί ο άνθρωπος αυτός νιώθει σήμερα ότι το πολιτικό μπόι του είναι τόσο μεγάλο που μπορεί από εδώ και πέρα να πολιτεύεται μονάχα ως «επικεφαλής πολιτικής κίνησης», δεν αντιλαμβάνομαι επίσης γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια βρίσκουν τόσο ενδιαφέρουσες τις επιλογές του.
Δεν ξέρω αν ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταδεχθεί να ασχοληθεί με τις περιπέτειες της Κεντροαριστεράς από το 2012 και μετά αλλά νομίζω ότι για τον...ψυχίατρο του μέλλοντος θα είναι σίγουρα μια φοβερή πρόκληση. Δεν γνωρίζω παράδειγμα άλλου πολιτικού χώρου όπου ο αριθμός των υποψήφιων ηγετών του είναι οριακά μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων του.
Και μετά στήνουμε επιτροπές διαλόγου για να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος ανέχεται τον ΣΥΡΙΖΑ... 

parapolitiki.com

Αμεση ανάλυση: Η νίκη Ερντογάν και η διαχείριση της διχασμένης Τουρκίας


Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Ταγίπ Ερντογάν να βγουν στους δρόμους, ο Τούρκος πρόεδρος είναι πολιτικά ενισχυμένος. Θα προωθήσει άμεσα την αναθεώρηση του Συντάγματος για να εγκαθιδρύσει και τυπικά την θεσμική παντοδυναμία του, και παράλληλα θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην πλήρη «εκκαθάριση» των ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις βαθμίδες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάλογης απόπειρας στο μέλλον.
Η μάχη για την εξουσία από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον ισχυρό άνδρα της χώρας και έφεραν την Τουρκία στα πρόθυρα εμφυλίου, είναι μια ακόμη, η πλέον δραματική ένδειξη, ότι ένα τμήμα της τουρκικής κοινωνίας - και δεν είναι μόνο κάποιοι μεμονωμένοι στρατιωτικοί - αντιδρά έντονα στην υποχώρηση των κοσμικών χαρακτηριστικών της και την διολίσθηση προς τον ισλαμισμό.
Με δεδομένο τον πλήρη έλεγχο που έχει ο Ερντογάν στα σώματα ασφαλείας, η απόπειρα πραξικοπήματος που είχε την σιωπηρή υποστήριξη πολλών και προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση πολύ περισσότερων, καταδεικνύει πως όχι μόνον η κοινωνία, αλλά και οι μηχανισμοί εξουσίας της γειτονικής χώρας είναι βαθιά διχασμένοι.
Η διαχείριση της διαίρεσης αυτής που απειλεί τον κοινωνικό και εθνοτικό ιστό της χώρας, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ενωτικό πνεύμα και παραχωρήσεις, κινήσεις στις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προβεί ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα το κλίμα στη γειτονική χώρα θα παραμείνει εύθραυστο. Η αβεβαιότητα θα πλήξει την οικονομία, με την επενδυτική δραστηριότητα να υποχωρεί και τον τουρισμό να δέχεται ένα ακόμη πλήγμα.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, ο Ερντογάν...

Όλα όσα έγιναν τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία



Διαβάστε εδώ όλα όσα έγιναν τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν. «Μην ανησυχείτε είμαστε στην αρχή του έργου μας. Ο λαός είναι η μόνη δύναμη που θα οδηγήσει το έθνος» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Την ίδια στιγμή αξιωματικοί του στρατού που συνδέονται με τον πραξικόπημα διαμήνυαν πως η μάχη συνεχίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Οι εν λόγω αξιωματικοί, που αυτοαποκαλούνται «Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα», καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.
Βομβαρδισμοί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Οι συγκρούσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, που μαίνονταν για οκτώ περίπου ώρες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ήταν πρωτοφανείς. Αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ενώ μαχητικά F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται το πρωί του Σαββάτου σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα, όπου τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Ανατολή.
* Ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου
* Ο βομβαρδισμός του προεδρικού Μεγάρου
* Τουρκικό ελικόπτερο κατά του κτιρίου των μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα
Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, όπως ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση. Οι μεγάλες αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης και η παρουσία της αστυνομίας ήταν μαζική. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν φιάλες νερού και τρόφιμα και στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών για να σηκώσουν μετρητά

Νύχτα Χάους

Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο: Πάνω από 1.500 οι συλλήψεις, 90 οι νεκροί


tvxs.gr 07:29 | 16 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:47 | 16 Ιουλ. 2016
Τεταμένη παραμένη η κατάσταση στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο. Οι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του προέδρου της χώρας και βγήκαν στους δρόμους όπως τους ζητήθηκε, ενισχύοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις. Πάνω από 1.500 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 90.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Αλικαρνασό, βρίσκεται ακόμη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» από όπου και συντονίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών. Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο στην Άγκυρα παραμένουν ακόμη πυρήνες πραξικοπηματιών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Οι ένοχοι θα πληρώσουν ακριβά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας ως υποκινητή των πραξικοπηματιών τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και σήμερα ορκισμένο εχθρό του. Ωστόσο ο Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, απέρριψε τις κατηγορίες. «Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους το πραξικόπημα και είναι προσβλητικό να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτό», δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Η τουρκική τηλεόραση που επαναλειτουργεί μεταδίδει πλάνα από συλλήψεις στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Στο βίντεο που ακολουθεί στρατιώτες εμφανίζονται να παραδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με ψηλά τα χέρια. Πάνω από 1.500 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέντε στρατηγοί και δεκάδες συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. «Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανωτές του συλλαμβάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Απέτυχε το πραξικόπημα...


Ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη...
Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο στην Τουρκία μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οργανώθηκε από μερίδα πρώην και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού. Μάλιστα, τις...
πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχτηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του. 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο» και πως οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, μερικοί από τους οποίους έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και πρόσθεσε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση. Πάντως, το κίνημα που πρόσκειται στον Γκιουλέν καταδίκασε το πραξικόπημα.


Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. 

Η απόπειρα διάπραξης στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Bουλής Ισμαήλ Καχραμάν ανέφερε στον ίδιο σταθμό ότι το Kοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος...

tanea.gr

Ενα πραξικόπημα που δεν το περίμενε κανείς...

Ενα πραξικόπημα που δεν το περίμενε κανείς
Μια ισραηλινή δημοσιογράφος τα είπε όλα. «Ο κόσμος σήμερα», έγραψε στο Twitter, «έχει ως εξής: πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ η...
σημαία της Γαλλίας φωτίζει τη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο». Πράγματι, ενώ οι Γάλλοι πενθούν για τους νεκρούς τους και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, οι Τούρκοι γυρίζουν σε εποχές που νόμιζαν ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο στρατός έχει ανατρέψει την κυβέρνηση στην Τουρκία τουλάχιστον τρεις φορές από το 1960. Το «Συμβούλιο για την Ειρήνη στην Πατρίδα», όπως ονομάζεται η στρατιωτική οργάνωση που έκανε το πραξικόπημα, ανακοίνωσε αυτή τη φορά ότι ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών. Ολοι όσοι έχουν εμπλακεί σε πράξεις προδοσίας, τόνισε, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Και ενώ οι φήμες για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος Ερντογάν και σε ποιες χώρες έχει ζητήσει άσυλο οργιάζουν, ένας αναλυτής που παρακολουθεί την Τουρκία από κοντά, ο Τιμ Ας, λέει στους Financial Times ότι το πραξικόπημα που σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ ήταν εντελώς απροσδόκητο. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP έχουν εδώ και χρόνια συγκρουστεί με τον στρατό και τα συμφέροντά του. Η εχθρότητα του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στο στρατό οφείλεται στη λαϊκή κληρονομιά της τουρκικής δημοκρατίας, της οποίας ο στρατός ήταν ιστορικά ο εγγυητής. Η άνοδος του ΑΚΡ συνοδεύτηκε από την εξασθένηση του στρατού, ο οποίος αναμιγνυόταν όλο και λιγότερο στις δημόσιες υποθέσεις. Ακολούθησαν διώξεις στους κόλπους του στρατού και η ανάληψη του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων από την κυβέρνηση.

Σταδιακά όμως οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και το Γενικό Επιτελείο βελτιώθηκαν. «Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ο Ερντογάν είχε συμφιλιωθεί με τα παλιά στοιχεία του βαθέος κράτους της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους ανθρώπους του δικτύου Γκιουλέν», λέει ο Τιμ Ας. Τον τελευταίο καιρό είχαν σημειωθεί μάλιστα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην Τουρκία, και ιδίως στην εξωτερική της πολιτική, με κυριότερες από αυτές την προσέγγιση με τη Ρωσία και το Ισραήλ, καθώς και επικείμενες συμφωνίες με τη Συρία.

Την έκπληξή τους εξέφρασαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ

Την έκπληξή τους για το πραξικόπημα εξέφρασαν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journalαπό τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι αυτοί επισήμαιναν ανωνύμως ότι ενώ ο τουρκικός στρατός είχε αποκτήσει τον τελευταίο καιρό εκ νέου ισχύ και επιρροή, όλοι πίστευαν ότι δεν μπορούσε πλέον να ελέγχει την πολιτική κυβέρνηση. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον θα χρειαστεί τις προσεχείς ημέρες έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική κυβέρνηση επέρριψε αμέσως την ευθύνη του πραξικοπήματος στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια. Στο παρελθόν, οι σχέσεις του Γκουλέν με τον Ερντογάν ήταν άριστες. Το 2013, όμως, οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν, όταν ο τότε πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι υποκίνησε τις έρευνες για διαφθορά με στόχο κυβερνητικά στελέχη. 

Η απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται σε μια πολύ τεταμένη συγκυρία στην Τουρκία. Στα τέλη του Ιουνίου του 2015, ο πόλεμος ξανάρχισε στις κουρδικές περιοχές, με τον στρατό να υποστηρίζει τις δυνάμεις της αστυνομίας στις εξεγερμένες κουρδικές πόλεις που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΡΚΚ.

Εκτός από τις συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι μεγάλες πόλεις της χώρας επλήγησαν από επιθέσεις που οργάνωσαν οι κούρδοι αντάρτες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, άλλες επιθέσεις με θύματα δεκάδες αμάχους αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, με τελευταία την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, στις 28 Ιουνίου, όπου βρήκαν τον θάνατο 44 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Σοονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντή του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute for Near East Policy, το πραξικόπημα θα περιπλέξει τα πράγματα με τις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν στο Πεντάγωνο να συναλλάσσεται με χώρες που η νόμιμη κυβέρνησή τους έχει ανατραπεί. Η σημασία της Τουρκίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως, είναι τόσο μεγάλη, ώστε η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να στερηθεί τη συνεργασία με την Αγκυρα...

tanea.gr

Αναλυτής: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία...

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ TOLGA BOZOGLU

Αν και η ηρεμία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην Τουρκία, όλα δείχνουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από...
μέρος του στρατού απέτυχε.

Αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τον Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, στη συμμετοχή, την αντίδραση των υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και τον ρόλο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Bahcesehir University στην Κωνσταντινούπολη, οι λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής:


  • Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που μετείχε στην απόπειρα
  • Το γεγονός ότι το καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, που αντέδρασε στην απόπειρα πραξικοπήματος.


iefimerida.gr

Επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν...

Στο «πόδι» το ελληνικό πολιτικό σύστημα...

Στο «πόδι» το ελληνικό πολιτικό σύστημα - Επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν
Επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν...

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη...
δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε διαρκή ενημέρωση, προχωρώντας και σε όλες τις απαραίτητες επαφές.

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα", "οι επικοινωνίες είναι συνεχείς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωνε χτες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Σε όλο το διάστημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα ότι στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση τον θεσμικό του ρόλο.

Χτες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Επικοινωνία με Ν. Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, από όπου ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επικοινωνία με Κυρ. Μητσοτάκη και Δ. Κουτσούμπα


Λίγο μετά τις 2:00, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα χτες βράδυ, είχε ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα...

newpost.gr