Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Γιατί η "Απλή Αναλογική" δέν είναι τό "βλαβερό" σύστημα πού παρουσιάζουν...

Μειοψηφίες που ξαναγίνονται «θηριώδεις» πλειοψηφίες...

του Γιώργου Κουτελάκη*
Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι πράγματι με βάση τα ισχύοντα εκλεγμένοι δήμαρχοι στον Β’ γύρο δεν θα διαθέτουν το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου που ο προηγούμενος νόμος τούς «παραχωρούσε» ανεξαρτήτως ποσοστών τους στον Α’ γύρο.

Με βάση την παραπάνω «οπτική» προσφεύγουν πολλοί στον ισχυρισμό της έλλειψης κυβερνησιμότητας στους δήμους. Αρα κατά τους ισχυρισμούς (των αντίθετων στην απλή αναλογική) θα επέλθει διάλυση των δήμων και επειδή οι δήμοι είναι οι πόλεις, θα επέλθει διάλυση των πόλεων και επειδή οι δήμοι στηρίζουν το κράτος στην άσκηση κοινωνικών πολιτικών του στην κρίση, θα επέλθει διάλυση του κράτους και επειδή αν διαλυθεί το κράτος, θα διαλυθούν οι ζωές μας, άρα η απλή αναλογική «διαλύει τους δήμους, το κράτος και τις ζωές μας», όπως προέβαλε το σλόγκαν της καμπάνιας της ΚΕΔΕ όταν ψηφιζόταν η απλή αναλογική (2018).

Στο σημείο αυτό θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί βάσιμα αν από τη δημοκρατία και την εξ αυτής εκπορευόμενη αρχή της ισοτιμίας της ψήφου είναι ουσιαστικότερη και προτιμητέα η αρχή της κυβερνησιμότητας, για χάρη της οποίας μπορεί να παραβλεφθούν βασικοί κανόνες της αντιπροσωπευτικότητας του όποιου εκλογικού συστήματος. Θα πρέπει λοιπόν να συνεννοηθούμε περί του αν το «κέλυφος» και η «ομπρέλα» για ένα δίκαιο και «βιώσιμο» εκλογικό σύστημα είναι η δημοκρατία και οι κανόνες της ή η κυβερνησιμότητα και οι αρχές της αποτελεσματικότητας...

Πρώτο ραντεβού μέσα στον καύσωνα...

Ροζ κραγιόν, γρανίτα φράουλα και η πρώην
Είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι εδώ στο διπλανό τραπέζι που καθόμαστε και μάλλον έχουν βγει πρώτο ραντεβού μέσα στον καύσωνα και αυτή έχει βάλει ένα ωραίο ροζ κραγιόν και έχει πάρει γρανίτα φράουλα που ταιριάζει λίγο με το φόρεμα της και τον κοιτάει και λιώνει κι αυτή και η γρανίτα της, κι αυτός έχει παραγγείλει φρέντο εσπρέσο σκέτο που δεν ταιριάζει..
με τίποτα εκτός απ' την πικρή του μούρη, και εδώ και 1 ώρα της μιλάει για την πρώην του με μικρά διαλείμματα που της μιλάει για το μεταπτυχιακό του και περιμένω να πάει κάποια στιγμή τουαλέτα αυτός για να της πω κρυφά «πρώτον πες μου από που πήρες το κραγιόν και δεύτερον πέτα του τη γρανίτα στο κεφάλι και ξεκίνα να τρέχεις, του αξίζει να μείνει για πάντα σκέτος, εγώ δεν είμαι παρεμβατική στις ζωές των άλλων, απλώς αυτόν δεν τον εγκρίνω».


Αννούλα Χιονιά / fb

Claudia Hirschfeld: Rock'n'roll-Medley

Τά παθαίνουν κι αλλού : Μαζικός τουρισμός καί χρέη στή ...Μιχαλού...!


Πιο γλυκά δεν ηχούσαν ποτέ τα ταμεία στην Πορτογαλία λόγω του τουρισμού. Το 2018, 30 εκ. επιβάτες προσγειώθηκαν στην πορτογαλική πρωτεύουσα, αύξηση που άγγιξε το 81% σε σχέση με τα προηγούμενα 5 χρόνια. 
Στα ολοκαίνουργια κρουαζιερόπλοια αναμένεται να ξεκουραστούν φέτος γύρω στους 600.000 τουρίστες, πάνω από 300 δένουν κάθε χρόνο στο λιμάνι της Λισαβόνας. Όμως το γιγαντιαίο τουριστικό κύμα δεν φέρνει μόνο πακτωλό χρημάτων, αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με τα οποία σχεδόν κανένας δεν ασχολείται.
Το 6ο πιο μολυσμένο λιμάνι της Ευρώπης
«Σε αντίθεση με την Φρανκφούρτη, στη Λισαβόνα δεν υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας του αεροδρομίου τις νυχτερινές ώρες και οι λίγες που υπάρχουν παραβιάζονται» λέει ο Φραντσίσκο Φερέιρα από την περιβαλλοντική οργάνωση Zero. Οι μετρήσεις ήχου είναι καταστροφικές. Τα αεροπλάνα τραντάζουν τα σπίτια όταν προσγειώνονται, το αεροδρόμιο βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Το κατακαλόκαιρο οι κάτοικοι δεν μπορούν να βρουν ησυχία ούτε στιγμή. Επιπλέον σκόνη και μικροσωματίδια επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Το ίδιο ανθυγιεινά ζουν οι κάτοικοι στο άλλο άκρο της πρωτεύουσας, στον ποταμό Τάγο. Πριν δύο χρόνια δημιουργήθηκε τερματικός για κρουαζιερόπλοια που κόστισε πάνω από 50 εκ. ευρώ. Βρώμα και δυσωδία.
Το λιμάνι της Λισαβόνας είναι το 6ο σε μέγεθος πιο βρόμικο της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και τα μικροσωματίδια. Όλα τα κρουαζιερόπλοια εκπέμπουν 86% περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορεί στη χώρα. Αλλά οι αρμόδιες αρχές και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται. «Παρά το ότι η κυβέρνηση συνεχώς κάνει λόγο για αειφορία και ουδέτερο αποτύπωμα ρύπων, δεν τολμά» υπογραμμίζει ο Φερέιρα. «Διότι η βιομηχανία τουρισμού υπολογίζει έσοδα πάνω από 15 δις ευρώ το χρόνο, κάτι που χρειάζεται η χώρα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή οικονομική κρίση. Και κλείνει τα μάτια».
Κλείνει μάτια κι αυτιά η κυβέρνηση
Και ενώ τα κρουαζιερόπλοια καίνε ανενόχλητα ντίζελ και δεν συνδέονται με τη δημόσια παροχή ηλεκτρικού, όταν βρίσκονται στο λιμάνι, η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι χειρότερη, γιατί βρίσκεται μέσα στην πόλη. Προσεχώς μάλιστα οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις θα γίνονται σε συχνότητα λεπτού. «Συχνά και μέσα στη νύχτα γίνονται 30 προσγειώσεις και απογειώσεις, ενώ επιτρέπονται 26. Στην οργάνωσή μας κάνουν περίοικοι συνεχώς παράπονα για θόρυβο χωρίς αποτέλεσμα» λέει ο Φραντσίσκο Φερέιρα. Χαρακτηριστικό του πώς η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει πρότζεκτ χωρίς να σέβεται το περιβάλλον, δείχνει το σχέδιο για δεύτερο αεροδρόμιο που σχεδιάζει να φτιάξει κοντά σε προστατευόμενη για πτηνά και φύση περιοχή, στη νότια ακτή του ποταμού Τάγου. «Τα σχέδια περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν συμπεριλαμβάνουν καμιά πρόταση για εναλλακτική θέση. Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει τον διάλογο, για το ότι δεν είναι σκόπιμο να χτιστεί νέο αεροδρόμιο μέσα στην πόλη, τουλάχιστον τα επόμενα 40 χρόνια» παραπονιέται ο Φερέιρα.
Πάντως το συμπληρωματικό αεροδρόμιο που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως κοστίζει 50 εκ. ευρώ λιγότερα από ότι ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο. Και παρά το ότι η περιβαλλοντική μελέτη αναφέρει ρητώς τα προβλήματα ηχορύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της. Η περιβαλλοντική οργάνωση Zero θα συνεχίσει τους αγώνες, ακόμη κι αν ξέρει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες στο τέλος να έχει επιτυχία.
Πηγή: Deutsche Welle

 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Ακατάσχετη EΡΤολογία καί νυχθημερόν παραπλάνηση...

Οι ερτολογούντες και η ανάμικτη σαλάτα πληροφόρησης...
Τελευταία πολλοί οι ΕΡΤολογούντες, απ την μία κι απ την άλλη πλευρά. 

Μία ανάμικτη σαλάτα πληροφόρησης, εντελώς άνοστη  με ολίγη από αλήθεια και αρκετό ψέμα με σχετική ασχετοσύνη.

Ενας αχταρμάς πληροφόρησης με εθελουσίες, εκατομμύρια, αριθμούς εργαζομένων και πάντα προς τα επάνω..

Υπάρχει απάντηση; Πάντα υπήρχε απάντηση, διαχρονικά κι αυτή είναι τα διεθνή πρότυπα, είχαν την ευκαιρία και  την δυνατότητα, ποτέ όμως και για λόγους που είναι  γνωστοί, δεν έριξαν κανένα βλέμμα προς τα εκεί.. 

Σε όποιον θέλει να ασχοληθεί, αυτή θα πρέπει να είναι  και η απάντηση σήμερα... 

                                                                                    ***
Να πω στους κυρίους και τις κυρίες που ενδιαφέρονται για την ΕΡΤ και γράφουν, γράφουν, μετράνε και προτείνουν, ότι στην Φινλανδία, μία χώρα μικρότερη σε πληθυσμό (5.500.000) απ την πατρίδα μας, η δημόσια τηλεόραση απασχολεί 3.200 εργαζόμενους. Εχει 4 κανάλια, 6 εθνικά ραδιόφωνα, 24 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κι άλλα πολλά περί των νέων μέσων. 

Η δομή και η λειτουργία της είναι βασισμένη και σχεδιασμένη πάνω στα πρότυπα του BBC.

Οταν λοιπόν θέλεις να νιώθεις κοσμοπολίτης, ευρωπαίος, καλό είναι να γνωρίζεις και πως κάνουν τηλεόραση εκεί, κάτι ξέρουν παραπάνω, ξεκίνησαν άλλωστε πολύ πριν από εσένα..

Αυτό είναι μία καλή βάση σκέψης για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να έχει η πατρίδα μας μία καλή τηλεόραση...

Από το Facebook του Αρ. Μεταξά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"