Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

tvxs.gr | 11 Δεκ. 2015
1. Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για τα μέτρα της υποδόσης του 1 δις. «Λευκός καπνός» προς το παρόν για τα κόκκινα δάνεια, ενώ συμφωνία υπήρξε και για το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ. Μετά τη συνεδρίαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση των συζητήσεων, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα καταθέσει εντός των επομένων ημερών και τα πρώτα μέτρα του «παράλληλου προγράμματος».

2. Τσίπρας σε Ντόρα: Σας ενοχλεί που δεν είμαι από τζάκι και έγινα πρωθυπουργός [Βίντεο]. Η ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σήμερα στην Ώρα του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. 
3. Δίωξη κατά Τραυλού (γ.γ. Υπουργείου Άμυνας) και Λιακουνάκου. Ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Σπυρίδωνα Τραυλού και σε βάρος επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των ελικοπτέρων τύπου Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.
4. «Όχι» στη μεταφορά μεταναστών στο Ελληνικό λένε τέσσερις δήμαρχοι [BINTEO]. Την αντίδραση των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά μεταναστών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, οι τέσσερις δήμαρχοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε 'αποθήκη ψυχών'», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».
5. Τί ψάχνει ο Σαμαράς στα χαρακώματα της ΝΔ; Σφυροκοπεί με μένος τον «ψεύτη» - όπως τον αποκαλεί - Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί τη μήνη του Γιώργου Παπανδρέου για την.... κλοπή του success story και του «κινήματος των μεταρρυθμίσεων», αλλά στο βάθος δείχνει και βλέπει, με όλες του τις κινήσεις, τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ωστόσο, αν και μέχρι σήμερα τηρούσε σιγή ιχθύος, με παρέμβασή του, εξέφρασε, μέσω συνεργατών του, τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
6. Γκάμπριελ: Η Μέρκελ συνυπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από το βήμα του συνεδρίου του SPD, εξαπέλυσε επίθεση κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως είναι συνυπεύθυνη για την άνοδο της Μαρίν Λε Πεν, καθώς η πολιτική της λιτότητας ενίσχυσε την ακροδεξιά. Η τοποθέτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποτελεί και το πρώτο σημαντικό ρήγμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.
7. Την απόφαση να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει από την Πέμπτη, έλαβαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους  δίνουν «πίστωση χρόνου» στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να υλοποιήσει τα αιτήματα τους. 
8. Ένα ακόμη ακραίο περιστατικό βίας κατά γυναικών έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Φρίκη προκαλεί η είδηση ότι τρεις άντρες πέταξαν με τη βία μία νεαρή έγκυο γυναίκα στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων, προκειμένου να αποβάλλει.
9. Αστυνομικοί στις ΗΠΑ σκοτώνουν στο ξύλο κρατούμενο [ΒΙΝΤΕΟ] Ο Φίλιπ Κόλμαν κοιμόταν στο κελί του, όταν εισέβαλλαν 6 αστυνομικοί και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, ενώ οι 2 έκαναν χρήση τέιζερ. Αρχικά ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε «τυχαίος», όμως η νεκροψία έδειξε πως είχε υποστεί βαριά τραύματα και το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος. 
10. Πρόστιμο έως 500.000 ευρώ σε όποιον καλλιεργεί ή εισάγει μεταλλαγμένα στην Ελλάδα. Το νέο νομοσχέδιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ για όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο καλλιεργεί ή εισάγει μεταλλαγμένους σπόρους στην Ελλάδα. Εφόσον η παράβαση αφορά σε καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», θα επιβάλλεται η άμεση καταστροφή της καλλιέργειας από τον καλλιεργητή.
11. Κόντρα Πιτσιρίκου - ΕΡΤ για τους παρουσιαστές του μαραθώνιου της UNICEF. Με μια ανακοίνωση η ΕΡΤ απαντάει σε δημοσίευμα του «Πιτσιρίκου» και στην προτροπή του προς τους αναγνώστες του να μην δώσουν «ούτε μισό ευρώ» στο μαραθώνιο της UNICEF που θα πραγματοποιηθεί μέσω της κρατικής τηλεόρασης, λόγω των παρουσιαστών.
12. Το «Carol» οδηγεί την κούρσα υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες. Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 73α κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς (Golden Globe Awards), που απονέμει κάθε χρόνο η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Hollywood Foreign Press Association), γνωστότερα ως Χρυσές Σφαίρες, εγκαινιάζοντας παράλληλα και την προ-οσκαρική περίοδο. Την κούρσα με πέντε υποψηφιότητες οδηγεί το όμορφο φιλμ «Carol» του Τοντ Χέινς, με τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα φαβορί επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως να λείπουν και οι σχετικές εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Γκάμπριελ κατά Μέρκελ: Με τη σκληρή λιτότητα βοήθησε τη Λεπέν...

Η σκληρή λιτότητα στην οποία επέμεινε η γερμανική Κεντροδεξιά υπό την Άγκελα Μέρκελ βοήθησε την άνοδο των ποσοστών της γαλλικής Ακροδεξιάς υπό την Μαρίν Λεπέν, τόνισε ο...
αντικαγκελάριος της Γερμανίας, υπουργός Οικονομίας της χώρας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αν και ο Γκάμπριελ συγκυβερνά με την Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του κόμματός του της επιτέθηκε:

«Πάντα προειδοποιούσα την Άγκελα Μέρκελ ενάντια στην προσπάθεια να επιβληθεί η πολιτική λιτότητας στη Γαλλία», καθώς ήδη προ διετίας ήταν φανερή η άνοδος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μ. Λεπέν, πρόσθεσε.

«Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες μας είχαν ακούσει, η κ. Λεπέν δεν θα είχε φθάσει τόσο μακριά», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας στο συνέδριο του SPD...
 

H γεωμετρική χωρο(α)ταξία τών πραγμάτων

Νέο Παγκόσμιο ρεκόρ λαϊκισμού ανά τετραγωνικό μέτρο

Μέ λίγη προσοχή είναι εμφανές ότι -δήθεν στό αδιάφορο- ο ένας υπεισέρχεται στό "μέτρο" τού άλλου.
Ένα νέο ρεκόρ γεννιέται...

Συμφωνία και επίσημα...

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο «σκόπελος» των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως ξεπεράστηκε, καθώς υπήρξε συμφωνία για την πώληση σε...
ξένα Funds των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και στεγαστικών δεύτερης κατοικίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις διαπραγματεύσεις, ως η συμφωνία για το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, δεν περιλαμβάνει ακριβής αριθμούς. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν συζητήσεις για μείωση του στόχου καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαίτησε λιγότερους πόρους απ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ένα από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- έως την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το σημερινό EwG, όπως έγινε γνωστό δεν αφορούσε την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων...

Νέα δίωξη κατά Θωμά Λιακουνάκου για τα ελικόπτερα Απάτσι


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου αλλά και του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Σπυρίδωνα Τραυλού, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Η δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Αντώνιο Ελευθεριάνο που διενήργησε την έρευνα μαζί με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου και αφορά την προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι σε σχέση με τη σύμβαση για την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Παράλληλα διώκονται και επτά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο εκείνη (2003) που μετείχαν στις διεργασίες της επίμαχης σύμβασης αλλά και στην εκτέλεσή της, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας αποστέλλονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τον υπουργό, τότε, Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Η έρευνα που κατέληξε και στην άσκηση ποινικών διώξεων αφορούσε τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφτηκε στο περιθώριο της σύμβασης για την προμήθεια δώδεκα ελικοπτέρων τύπου Απάτσι που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 594 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών από την Εισαγγελία Διαφθοράς διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση για τα αντισταθμιστικά υπογράφτηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε βάρος του δημοσίου.
Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο αξίας χαμηλότερης κατά  14  εκ. ευρώ, σε σχέση με ό,τι απαιτούσε ο νόμος ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, προέκυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του συστήματος Δαίδαλος και τα υλικά που προσφέρθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου ήταν κατά 9 εκατομμύρια χαμηλότερης αξίας από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα.
Σημειώνεται ότι η δίωξη για τα αντισταθμιστικά των ελικοπτέρων Απάτσι είναι η τέταρτη κατά σειρά που ασκείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις έχουν ασκηθεί για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, τα αντισταθμιστικά για τα άρματα Λέοπαρντ για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (Erieye) για το οποίο προφυλακίστηκε και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ενώ σε έρευνα βρίσκονται και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000 μεταξύ των οποίων και η διερεύνηση για την κύρια σύμβαση των ελικοπτέρων Απάτσι.
kathimerini.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

tvxs.gr | 10 Δεκ. 2015
1. Τι προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Tην πρώτη εβδομάδα του Γενάρη θα κριθούν όλα στο στοίχημα του ασφαλιστικού - ένα στοίχημα, στο οποίο η κυβέρνηση βάζει ως «εθνική κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων. Οι βασικοί άξονες του εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στους εκπροσώπους των δανειστών και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στις αρχές Ιανουαρίου.
2. Μαύρα Ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ: Το πόρισμα για τις διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ. Στον εισαγγελέα εστάλη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τα «μαύρα ταμεία» για την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την περίοδο 2012 - 2014. Σύμφωνα με το πόρισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωσε σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ για διαφημίσεις που μπορούσαν να μεταδοθούν δωρεάν. 
3. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, επικράτησε ένταση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και δημοσιογράφων. Δημοσιογράφος αποκάλεσε «σκύλο» τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος του απάντησε: «τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει».
4. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ανώτατο όριο στα επιτόκια και πάγωμα για μια περίοδο των τόκων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σύνδεση των πληρωμών με την οικονομικών ανάπτυξη, είναι οι τρεις άξονες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα.
5. Περίπου 2.250 μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα με λεωφορεία και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου, στο οποίο βρίσκονται ήδη ακόμη 700 άνθρωποι. Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσαν οι επιχειρήσεις στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί  απομάκρυναν και προσήγαγαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για εξακρίβωση στοιχείων «με προφανή σκοπό», όπως καταγγέλλεται, να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή».
6. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω υπουργικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη την Πέμπτη. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία. Αλλαγές στην κατανομή των νομών σε κλιματικές ζώνες. 
7. To ΣΔΟΕ «τσίμπησε» ιδιωτικό υπάλληλο με 18 εκατ. και καφετζή με 3 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2015.
8. Έπεσαν οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018. Εν τω μεταξύ σε συμφωνία κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.
9. Την πρώτη συνέντευξη του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αμερικανικό μέσο φιλοξενεί το ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης «Democracy Now!». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει αποφασισμένος να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να βρει τους κρυφούς χρηματοδότες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ενώ δείχνει την διπλωματική οδό με στόχο τη λήξη του εμφυλίου στη Συρία, στον αντίποδα των βομβαρδισμών που ξεκίνησε η Βρετανία.
10. «[...] Αυτό που προβάλλετο ως ένα κακό όνειρο, γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα. Γίνεται τόσο πολύ δε ορατό και έντονο, ώστε εγώ τουλάχιστον, μιλώ για έναν καλπάζοντα εκφασισμό ως μέλλον της Ευρώπης. [...] Φόβος για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχει [...] αρκεί, αυτό το μακελειό που γίνεται της εντοπιότητας, αρκεί ο ξεριζωμός των εντοπιοτήτων, αρκεί η εξαφάνιση, το ξερίζωμα ανθρώπων. Αρκεί, γιατί; Γιατί ακριβώς αυτό ενισχύει τον εκφασισμό. Ένας πόλεμος θα έλυνε τις διαφορές. Αυτή τη στιγμή ένας πόλεμος θα μπορούσε να μας γυρίσει πίσω για να ρωτήσουμε "Τελικά, τι είναι δημοκρατία;". Αλλά ένας πόλεμος δεν θα γίνει, για να μην γυρίσουμε πίσω και ρωτήσουμε "Τι είναι δημοκρατία;"». Ο καθηγητής φιλοσοφίας - συγγραφέας Στέφανος Ροζάνης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη στα πλαίσια της ακτιβιστικής Έρευνας για την Κρίση.
Πάμε Σινεμά - To Τvxs προτείνει: Οι πέντε καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά καινούργιες δημιουργίες στις αίθουσες. Ξεχωρίζουν οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» του Χιλιανού δημιουργού, Πατρίσιο Γκουσμάν. Επίσης αξιόλογες προτάσεις, αποτελούν και οι νέες σκηνοθετικές δουλειές της Αντζελίνα Τζολί, «Δίπλα στη Θάλασσα» και του Στίβεν Φρίαρς, «Το Πρόγραμμα».
* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου

Πανελλαδικές 2016: Δήλωση συμμετοχής τον Φεβρουάριο

Ο νέος  τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. 
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου και Δ΄ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα, υποβάλλουν στο Λύκειο φοίτησής τους σχετική Αίτηση − Δήλωση.

Με την Αίτηση − Δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

α) Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία (3) κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά,

β) Το τέταρτο (4ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα (1) Επιστημονικό Πεδίο,

γ) Το πέμπτο (5ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία,

δ) Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

Την Αίτηση − Δήλωση υποβάλλουν και οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό που απέκτησαν τον απολυτήριο τίτλο τους.

Για τη συμμετοχή τους σε νέα εξέταση η Αίτηση− Δήλωση υποβάλλεται στο Γενικό Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή σε αυτό που είναι πλησιέστερο στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Η Αίτηση−Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Αίτηση−Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε προθεσμία που ανακοινώνεται από το ΥΠΠΕΘ, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκ− πρόσωπο του εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους που επιθυμεί τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές, εκ φράζει την αυθεντική βούληση του ενδιαφερόμενου και δεν τροποποιείται.

Συντελεστές Βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών

Για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ενός ή περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, οι συντελεστές του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών κατά περίπτωση είναι:

Δύο (2) για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα: «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

Δύο (2) για τα τμήματα: Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας


από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

Ελεγχοι του ΣΔΟΕ: Καφετζής με 3,5 εκατ. ευρώ και αγρότης με 4 εκατ. ευρώ

Το... πάρτι συνεχίζεται

Φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά από τους έλεγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τους ελέγχους Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου και τα ποσά που αποκαλύπτονται προκαλούν ίλιγγο.
Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
  • Ιδιωτικός υπάλληλος – μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 18.426.220,84 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.847.184,89 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου  υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 3.645.906,03 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. 
  • Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.596.889,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
  • Συνταξιούχος υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 2.762.495,40 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Η σύζυγός του υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 392.059,88 € , ενώ προσαύξησε την περιουσία της κατά 13.603,57 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
  • Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε (765) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.979.043,91 €.
  • Επιχείρηση κατασκευής τεχνικών έργων εξέδωσε (745) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.007.611,98 €.
  • Επιχείρηση κατασκευής ρούχων εξέδωσε τριάντα τρία (33) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.539.197,25 €.
Αναλυτικά τα ποσά που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ:
PDF iconΈλεγχοι ΣΔΟΕ

από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

Σχολή οδήγησης Lamborghini για λίγους (VIDEO)

Σχολή οδήγησης Lamborghini για λίγους
 
Όπως πέρσι έτσι και φέτος στη βόρεια Ιταλία, η Lamborghini δημιούργησε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο χιόνι, στο πλαίσιο της Ακαδημίας Χειμερινής Οδήγησης. Εκεί, οι ιδιοκτήτες μιας Lamborghini μαθαίνουν τα μυστικά της οδήγησης επάνω στο χιόνι και τον πάγο. Φυσικά, οι επαγγελματίες – όταν δουν ότι κάποιοι πελάτες έχουν ταλέντο στην σπορ οδήγηση – τούς μυούν στο «ανάποδο» τιμόνι και το ντριφτάρισμα.
από tanea.gr

Σε μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην Αθήνα προχωρεί η ΕΡΓΟΣΕ

Ο ΟΣΕ, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενο τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα (φωτογραφία Αρχείου)
Σε μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην Αθήνα προχωρεί η ΕΡΓΟΣΕ
 
 
 
Στη μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προχωρεί η ΕΡΓΟΣΕ.

Η ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενο τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα.

Η εταιρεία, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση - για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου - που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και σε άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών.

Η διάσωσή τους αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των δέντρων. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών, ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο είναι πλέον στο τελικό του στάδιο και πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να υλοποιηθεί.

Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά τα ελαιόδεντρα, θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (δύο μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, ένα στην συμβολή των Οδών Αθανασίου Διάκου και Συγγρού και ένα στην πλατεία της μεγάλης του Γένους Σχολής) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σκοπός της ανέργειας αυτής, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, "είναι, οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάζουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας".
tanea.gr