Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ν. Ξυδάκης: "Από το μνημόνιο θα βγούμε, το ομολόγησαν και οι εταίροι"...

Την άποψη ότι η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο καθώς το ομολόγησαν και οι εταίροι, εξέφρασε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96.  
"Από το μνημόνιο θα βγούμε, αυτό το ομολόγησαν και οι εταίροι. Κατά τα άλλα είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να τηρούμε, όπως όλα τα κράτη το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και την πειθαρχία που επιβάλλει η ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για συμβατικές υποχρεώσεις μέσα σε ένα πολιτικό και οικονομικό ολοκλήρωμα", τόνισε.  
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς κάποιων κυβερνητικών στελεχών για την απόφαση του Eurogroup, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: "Κανένα πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης δεν πανηγυρίζει. Είναι μία μεγάλη ιστορική δοκιμασία την οποία έχει περάσει όλος ο ελληνικός λαός και οι αιρετοί", είπε και πρόσθεσε: "Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές για να πανηγυρίζει κανείς ή για να πέφτει στην απόλυτη κατάθλιψη. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι. Όχι για να πολεμήσουμε αορίστως εναντίον εξωτερικών εχθρών αλλά για να φτιάξουμε τη χώρα μας, να αναστηλώσουμε τη δημοκρατία, να την θωρακίσουμε, να στήσουμε την οικονομία στα πόδια της, όπως και το φρόνημα του ελληνικού λαού, την αυτοπεποίθησή μας και την αυτοεικόνα μας. Όλοι είμαστε πιο σοβαροί, πιο συνετοί, με μία βαριά και πικρή εμπειρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε"...

thestival.gr

Τζον Μέιναρντ Κέινς : "Αλλωστε, μακροπρόθεσμα, θα είμαστε όλοι νεκροί"!

Σαράντα χρόνια σκλαβιά και ΔουΝουΤου...
ΔΝΤ
Ξεκίνησα χθες να γράφω για το Κατάρ και τη σουρεαλιστική, όσο και εύφλεκτη κατάσταση στον Κόλπο, αλλά η επικαιρότητα -αυτός ο διάολος- δεν με αφήνει να αγιάσω.

Επειδή λοιπόν τυχαίνει να ασχολούμαι επαγγελματικά με τα διεθνή οικονομικά και τα μνημόνια του ευαγούς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 1997 σε γνωστά... λαϊκίστικα έντυπα, όπως ο «Επενδυτής» και ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», και επειδή εδώ πέρα στη Χώρα των Λωτοφάγων κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, ας ρίξω κι εγώ -εντελώς συνοπτικά- τις δυο δεκάρες που μου αναλογούν στον κουμπαρά της δημόσιας συζήτησης για το «ιστορικό» Eurogroup της Πέμπτης.

►1. Οσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον κόσμο ούτε έναν (1) ανεξάρτητο οικονομολόγο που να θεωρεί πως το ελληνικό χρέος, που σήμερα «τρέχει» με 172% του ΑΕΠ, είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Τη βιωσιμότητα του χρέους μας αμφισβητούν από την πρώτη στιγμή (2010) το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ μέχρι πρότινος και στη χώρα μας την υποστήριζαν μόνον οι μπιστικοί του Σόιμπλε – εξ ου και η κυβερνητική φιλολογία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. περί... ανένδοτων αγώνων για γραβάτες, παπιγιόν κ.λπ.

Είναι άλλωστε κανόνας στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ότι όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της, πηγαίνει σε στάση πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπεί – κάτι που έχει συμβεί στο νεοελληνικό κράτος έξι φορές, στο γερμανικό τουλάχιστον τρεις (με τελευταία εκείνη του 1953) και πάει λέγοντας.

Το αν αυτή η χρεοκοπία, που αποτελεί ένα de facto γεγονός για τη χώρα μας εδώ και επτά χρόνια, θα ήταν «τακτική» ή... άτακτη, τύπου Αργεντινής, είναι κάθε φορά θέμα συγκυρίας, επιλογών των (εκάστοτε) κυβερνώντων και φυσικά στάσης των δανειστών: σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προαπαιτούμενο (μπρρρρ...) για το επόμενο στάδιο, που παραδοσιακά συνίσταται σε ένα γενναίο κούρεμα των χρεών και, συνήθως, μια σειρά υποτιμήσεων του νομίσματος, έως ότου μετά το δεδομένο οικονομικό σοκ να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει και να πληρώσει το υπόλοιπο χρέος για να επιστρέψει στην «οικογένεια» των αξιόχρεων.

Αυτός ο ιστορικός μονόδρομος «σφραγίστηκε» εξαρχής για τη χώρα μας, διότι οι μεγαλύτεροι ιδιώτες πιστωτές μας –οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, που είχαν στα χέρια τους τον μεγάλο όγκο των ελληνικών ομολόγων και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν– συνωμότησαν με τις κυβερνήσεις τους για να μην υποστούν κούρεμα και χάσουν τα μπόνους τους μαζί με την κουτάλα.

Για την ακρίβεια, προκειμένου να μην απαιτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των γαλλογερμανικών τραπεζών από τις κυβερνήσεις τους, επελέγη να μεταφερθεί το βάρος στους Ευρωπαίους φορολογουμένους ώστε οι αδηφάγοι τράπεζες-ζόμπι να πληρωθούν στο άρτιο (100%), ενώ η Ελλάδα δενόταν οριστικά στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Μια απολύτως ανώμαλη διαδικασία που «νομιμοποιήθηκε» και παγιώθηκε διαδοχικά με το πρώτο μνημόνιο, το PSI (που φυσικά συνοδεύτηκε με την εγκληματική υπαγωγή του ελληνικού χρέους στο ασφυκτικό Αγγλικό Δίκαιο, μια πράξη εθνικής οικονομικής προδοσίας), τη «συμφωνία» του 2015 και τώρα με το... τέταρτο «μνημονιάκι» της Δεύτερη Φορά «Αριστεράς», που αποδέχεται και με τη βούλα την άτοπη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αντικαθιστά κάθε συζήτηση για κούρεμα με τις γνωστές «δεσμεύσεις» περί ελάφρυνσης, επιμήκυνσης κ.λπ.

►2. Οσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον κόσμο ούτε έναν (1) ανεξάρτητο οικονομολόγο που να θεωρεί πως ...

24 Ιουνίου : "Νέα Σελήνη", Μουσικό-θεατρική παράσταση στή Σχολή Καλών Τεχνών

Ο Δήμος Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ  μετά τις δύο επιτυχημένες εικαστικές εκθέσεις του Αλέξη Ακριθάκη  και Μιχάλη Κατζουράκη , διοργανώνει για φέτος  στης 24 Ιουνίου ημέρα Σάββατο, στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της  Σχολής Καλών Τεχνών Μυκόνου ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα ανοίξει της πόρτες της Σχολής στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Μυκόνου. 
Φέτος αποφασίστηκε η φιλοξενία ενός διαφορετικού δρώμενου που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο και όχι στα εργαστήρια της Σχολής. 
Πρόκειται για μια μουσικό-θεατρική παράσταση με τίτλο «Νέα Σελήνη».  Η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου συμπράττει με τον κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη, και μας ταξιδεύει στα ωραιότερα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών, απαγγέλλοντας συγχρόνως κείμενα σπουδαίων συγγραφέων που έχουν μιλήσει για τον έρωτα.Ο μαγικός αυτός κήπος, θα μας φιλοξενήσει σε μια βραδιά κάτω από τα λαμπερά αστέρια, μιας και εκείνη την νύχτα ξεκινά η νέα Σελήνη. Μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, με συντροφιά μόνο τα αστέρια και τη φωνή της Ρίτας Αντωνοπούλου . Μια βραδιά  νοσταλγίας, ρομαντισμού και έρωτα.
Σκηνοθεσία  Λευτέρης Γιοβανίδης.

Ανδριανή Κουφού
Πρόεδρος ΚΔΕΠΠΑΜ

Οι ηγέτες του κόσμου αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ...

Ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών
Θλίψη στον διεθνή πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ο Χέλμουτ Κολ υπήρξε ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 συναπτά έτη, από το 1982 έως και το 1996, όντας ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τηλεγράφημα στη γερμανική υπηρεσία σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιμη συμβολή του στην ενίσχυση της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χέλμουτ Κολ, «άλλαξε την ζωή (της) με καθοριστικό τρόπο», λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας.

Ο Κολ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998, ήταν...

H γνώμη τού Χέλμουτ Κολ γιά Σόιμπλε-Μέρκελ...

Όταν ο Χέλμουτ Κολ «έκραζε» Μέρκελ και Σόιμπλε
Ο Χέλμουτ Κολ, ο «Καγκελάριος της Επανένωσης», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.Υπήρξε Καγκελάριος από το 1982 έως και το 1998, γεγονός τον οποίο τον καθιστά ως τον μοναδικό Γερμανό πολιτικό που υπηρέτησε από αυτό το πόστο επί τέσσερις συνεχόμενες θητείες.Στη πολυτάραχη πολιτική σταδιοδρομία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ιστορικές στιγμές της σύγχρονης Γερμανίας και της ΕΕ με αποκορύφωμα την 3η Οκτωβρίου του 1990, την ημέρα της επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.
Επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών γνώριζε καλά τα πρόσωπα, που σήμερα ηγούνται της χώρας αλλά και της ΕΕ. Η άποψή του έχει καταγραφεί στο βιβλίο για τον «Πατέρα της Ένωσης», «Η κληρονομιά, τα πρωτόκολλα του Κολ». Πρόκειται για αποσπάσματα από τις πολύμηνες συζητήσεις του με τον δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν…
Ποια ήταν λοιπόν η γνώμη του για την Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας υπήρξε και πολιτικός μέντορας: Ένα «πολιτικό τίποτα». «Δεν ήξερε να φάει σωστά με μαχαίρι και πιρούνι και συμπεριφερόταν με τόσο αδέξιο τρόπο στα επίσημα γεύματα που τον ανάγκαζε να την ανακαλεί στην τάξη», ανέφερε μεταξύ άλλων για τη σημερινή καγκελάριο της Γερμανίας.
Όσο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Κόλ πρόκειται ή για ανίκανο ή για ραδιούργο. «Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω πρόθεσης, προσκάλεσε όλους τους εχθρούς μου να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για την εξόντωσή μου», ανέφερε, σχολιάζοντας το σκάνδαλο των κομματικών χρηματοδοτήσεων, που οδήγησε στην παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.
 16 Ιουν. 2017  
tvxs.gr

Πώς θα κατανεμηθούν τα 8,6 δισ. ευρώ της δόσης...

Τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση...
Το ταμείο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο με δεδομένες τις ασάφειες που περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν για το...
ζήτημα του χρέους, η ΕΚΤ φαίνεται προς το παρόν να έχει ακόμη «δεμένα» τα χέρια της αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΔΝΤ μπορεί να συναίνεσε για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα – χωρίς εκταμιεύσεις δόσεων προς το παρόν- ωστόσο συνεχίζει τις πιέσεις για άμεση διευκρίνιση των παραμέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε η απειλή της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας ότι θα μπλοκάρουν τη δόση, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι διώξεις κατά αξιωματούχων που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η δόση και τα εμπόδια
Το πιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης είναι η εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια...

"Όμφακες εισίν"...

Πιο ξινοί και από τον Σόιμπλε!..
Διάβασα με τη δέουσα προσοχή τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την αρθρογραφία κορυφαίων παραγόντων τους και τα σχόλια των φιλονεοδημοκρατικών μέσων ενημέρωσης για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Δεν...
περίμενα να την αποθέωναν. Άλλωστε δεν προσφέρεται για αποθέωση. Θα έπρεπε να είναι καλύτερη, θα μπορούσε όμως να είναι χειρότερη. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να σχετικοποιεί τις επιτυχίες των αντιπάλων της και να καταστροφολογεί όταν κάτι πηγαίνει στραβά με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Δουλειά των δημοσιολόγων που εργάζονται σε φιλονεοδημοκρατικά μέσα είναι να ανακαλύπτουν πονηρές λεπτομέρειες στο σώμα των αποφάσεων κι αν δεν υπάρχουν τέτοιες να τις κατασκευάζουν, γιατί αλλιώς θα είναι εκτεθειμένοι επειδή προέβλεπαν σε καθημερινή βάση Αρμαγεδδώνες ενώ αυτοί δεν ήρθαν.

Όμως δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση: Πρώτον, η προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogoup, οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ τα είχαν εξασφαλίσει από το 2014, αλλά η υπόθεση ναυάγησε γιατί ξεκίνησε η περιπέτεια του 2015.

Μ' άλλα λόγια η χώρα πλήρωσε βαρύ τίμημα γιατί οι Έλληνες έκαναν την αποκοτιά να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αυτούς που σχεδόν την είχαν σώσει. Το σύνδρομο της δικαίωσης και η μνησικακία των ρεβανσιστών. Δεν είναι πρωτοφανές. Παρατηρείται συχνά στην πολιτική. Οι πρώην εγκαλούν τους νυν και οι νυν όταν θα γίνουν πρώην θα εγκαλέσουν τους τότε νυν.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι η φρασεολογία των επικριτών της κυβέρνησης. Τόση επιθετικότητα και τόσο μένος ούτε ο γνωστός χολερικός Σόιμπλε. Ακόμη κι αυτός άφησε να εισχωρήσει στην παχυλή ξινίλα του μια σταγόνα αισιοδοξίας.

Με την ευκαιρία, την μπηχτή Σόιμπλε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα εδώ και καιρό αλλά οι Έλληνες μας ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη» , την οποία ανέδειξαν πομπωδώς τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, την διέψευσε ο υφιστάμενος του Ντάισεμπλουμ λέγοντας πως «δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, υπήρχαν πολλά προσχέδιο, όχι όμως το τελικό».

Για τους εγχώριους οπαδούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αυτή ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια και δεν υπήρχε λόγος να βρει μια μικρή θεσούλα στα ρεπορτάζ. Σοιμπελικότεροι του Σόιμπλε...

Τάσος Παππάς