Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
 
21:08 | 07 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Το Eurogroup έδωσε σήμα έναρξης της συζήτησης για το χρέος. Την άμεση επανέναρξη της αξιολόγησης και την ταχεία προώθηση της συζήτησης για το χρέος ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά την – σχετικά – σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
2. Η Τουρκία παίρνει 6 δις και βίζα και δίνει συμφωνία «ανταλλαγής» προσφύγων. Συνολικό ποσό 6 δις ευρώ στην Τουρκία ( διπλάσιο από το αρχικό) και σχέδιο μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων με αναλογία «ενας προς έναν», περιλαμβάβει το deal Ευρώπης – Αγκυρας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε μέσω Reuters. Στο ανακοινωθέν καταγράφονται οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές για να δοθεί τέρμα στην προσφυγική κρίση.
3. Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών...

Η Εκτόξευση πρός Βοϊνοβιτς


 (παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Γιάννη Ιωάννου)

Εκτός μνημονίου η Κύπρος...

Επισήμως εκτός Μνημονίου η Κύπρος

«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής...
Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. 

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε και επισήμως την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.

Η Κύπρος έλαβε το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου. 

Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που εξέρχεται του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει ο Φιλεύθερος, η έξοδος είναι «βρώμικη» σύμφωνα με την αργκό των Βρυξελλών (dirty exit), αφού αφέθηκε μια αξιολόγηση ανολοκλήρωτη, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο έπραξε και η Πορτογαλία το 2014, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.
 

«Έφυγε» ο εικαστικός, Παναγιώτης Τέτσης

Την τελευταία του πνοή άφησε αργά τό βράδυ τής Παρασκευής πρός Σάββατο ο εικαστικός και ακαδημαικός, Παναγιώτης Τέτσης, σε ηλικία 91 ετών

 
Ο Παναγιώτης Τέτσης διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα έργα του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέραν από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτίρια.

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925 και το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής ενώ την ίδια χρονιά γνωρίζει τους «πραγματικούς του δασκάλους», τον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Το 1943 σπουδάζει ζωγραφική στο προπαρασκευαστικό τμήμα της «Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών» στην Αθήνα, κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο.

Ακολουθεί η εισαγωγή του στα εργαστήρια της Σχολής, κοντά στον Κ. Παρθένη, απ' όπου αποφοίτησε το 1949. Μέλος της ομάδας Αρμός Α και αργότερα της ομάδας Αρμός Β, το 1951 διορίστηκε επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1953 έως το 1956, ο Π. Τέτσης εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Εκεί, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας.

Από το 1958 έως το 1976 διδάσκει στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (γνωστή αργότερα ως «Σχολή Βακαλό»), ενώ παράλληλα (έως το 1962) διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη «Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου». Το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει μεταξύ Ελλήνων υποψηφίων, για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ, όπου και εκτίθεται το έργο του. Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο «Το Ναυπηγείο», ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας. Λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών αρνείται τη συμμετοχή.

Το 1976 ο Π. Τέτσης εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η σύγκλητος τον εκλέγει πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 εκλέγεται τακτικό μέλο στην Ακαδημία Αθηνών.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Έχει παρουσιάσει έργα του σε 90 ατομικές και σε πάρα πολλές θεματικές - ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 


από thepressproject.gr

 (Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση έγινε σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου  στις 2.30 μ.μ. (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Στη νεκρώσιμη ακολουθία  παρέστη ο Μητροπολίτης Ύδρας – Σπετσών – Αιγίνης – Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.)

«Έφυγε» η αγωνίστρια Ευθυμία Κιάου


Ευθυμία Κιάου

Πλήρης ημερών (σε ηλικία 102 ετών) έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 6 Μαρτίου, η Ευθυμία Κιάου. Η διαδρομή της ζωής της συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την πορεία του Αριστερού κινήματος στην Ελλάδα επί έναν αιώνα.
Πρωτότοκη κόρη του Θωμά και την Λένκους (Ελένης) Γιουλέκα, γεννήθηκε το 1914 στη Νάουσα. Στα 15 της πήγε στην Κοζάνη, όπου φοίτησε στο Διδασκαλείο και στα 18 της έγινε δασκάλα. Διορίσθηκε αμέσως πρώτα στο Αρκουδοχώρι (σήμερα Αρκοχώρι), 6 χλμ από τη Νάουσα στο Βέρμιο. Ακολούθως υπηρέτησε δασκάλα στη Νάουσα, στη Νεάπολη Κοζάνης, στην Έδεσσα και πάλι στη Νάουσα ως το 1946, οπότε συνελήφθη με κατασκευασμένες κατηγορίες περί ανατροπής του πολιτεύματος, περί βίας κλπ, ουσιαστικά όμως για την αντιστασιακή δράση της και ως κομμουνίστρια.
Στη δεκαετία του '30 ήταν μέλος του Συλλόγου Δεσποινίδων Ναούσης «η Μέριμνα», του οποίου χρημάτισε πρόεδρος και μέλος του ΔΣ. Αντιτάχθηκε στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά και τότε έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έδρασε από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1946 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Γιαννιτσών ως κομμουνίστρια και για την αντιστασιακή της δράση. Πέρασε από τις φυλακές, διαδοχικά, της Βέροιας, του Αβέρωφ και της Θεμιστοκλέους στην Αθήνα, της Κάστορος στον Πειραιά, πάλι στου Αβέρωφ και στις Επανορθωτικές Φυλακές της Θεσσαλονίκης.
Το 1952 αθωώθηκε από το εφετείο της Θεσσαλονίκης για την καταδίκη από το Έκτακτο Στρατοδικείο και για δεύτερη υπόθεση, για παράβαση του Α.Ν 509/47, που “στήθηκε” μέσα στις φυλακές Θεσσαλονίκης.
Απολυμένη το 1946 από το δημόσιο, συνέχισε να δουλεύει με ιδιαίτερα φροντιστήρια σε μαθητές του Δημοτικού στην Νάουσα και αργότερα στην Αθήνα, όπου μετακόμισε το 1957, όταν βγήκε από την εξορία (Φολέγανδρο, Μακρόνησο, Άι- Στράτης) ο σύζυγός της Θωμάς Κιάος με την απαγόρευση διαμονής στη Νάουσα και υποχρεωτική παραμονή στην Αθήνα και μόνο. Ήταν τότε μέλος της ΕΔΑ, ενώ διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της και ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 1963 και 1964 στο νομό Ημαθίας.
Συνελήφθη πάλι στις 21 Απριλίου 1967 με την επιβολή της δικτατορίας. Εκτοπίσθηκε και φυλακίσθηκε στη Γυάρο, στις Φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης και στον Ωρωπό, από όπου απολύθηκε το 1972. Ήταν από τις πρωτεργάτριες στην ίδρυση της Προοδευτικής Ένωσης Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Ήταν μέλος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Το 1941 παντρεύτηκε με τον επίσης αγωνιστή και διωγμένο για τις ιδέες και τη δράση του, Θωμά Κιάο. Είχε ένα γιο το Νίκο Κιάο, ενώ το 1946, ήταν έγκυος και απέβαλε από τα βασανιστήρια. Είχε δυο εγγόνια, τη Μαργαρίτα και το Θωμά.
Η πολιτική κηδεία της θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016 στις 14.00 και η ταφή της την Πέμπτη στις 15.30 από το νεκροταφείο της Νάουσας. Η οικογένεια παρακαλεί αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα σε οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Η Τουρκία παίρνει 6 δις και βίζα και δίνει συμφωνία «ανταλλαγής» προσφύγων

Το deal
tvxs.gr | 07 Μαρ. 2016
Συνολικό ποσό 6 δις ευρώ στην Τουρκία ( διπλάσιο από το αρχικό) και σχέδιο μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων με αναλογία «ενας προς έναν», περιλαμβάβει το deal Ευρώπης – Αγκυρας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε μέσω Reuters.
Στο ανακοινωθέν καταγράφονται οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές για να δοθεί τέρμα στην προσφυγική κρίση.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται σχέδιο με βάση το οποίο η Τουρκία θα δέχεται πίσω στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και Σύρων χωρίς επίσημα έγγραφα.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δέχεται πρόσφυγες απ’ ευθείας από την Τουρκία σε αναλογία «έναν προς έναν»: Θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από την Ελλάδα.
Με βάση το ίδιο προσχέδιο,η Ε.Ε. θα διαθέσει επιπλέον 3 δις στην Τουρκία έως το 2018 για να ενισχύσει τις υποδομές φιλοξενίας σύρων προσφύγων, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά και ανεβάζοντας την συνολική οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα στα 6 δις ευρώ.
Επίσης, θα χαλαρώσει τις προδιαγραφές για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόοους από τον Ιούνιο, όπως ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Eurogroup έδωσε σήμα έναρξης της συζήτησης για το χρέος

Eurogroup
20:18 | 07 Μαρ. 2016
tvxs.gr
«Αξιόπιστη μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό και «περαιτέρω προσπάθεια» από την ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup με βάση την οποία το κουαρτέτο επιστρέφει από αύριο στην Αθήνα – μια συμφωνία, ωστόσο, που η σημαντικότερη πτυχή της είναι η δημόσια πλέον δέσμευση για έναρξη της συζήτησης για το χρέος μέσα «στο επόμενο διάστημα».
Την άμεση επανέναρξη της αξιολόγησης και την ταχεία προώθηση της συζήτησης για το χρέος ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά την – σχετικά – σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος μέσα στον Απρίλιο.
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι...

Το λάθος του Κυριάκου



tvxs.gr | 07 Μαρ. 2016
Απόστολος Διαμαντής
Η στρατηγική του Κυριάκου και της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση είναι η αναμονή, ενόψει μιας βέβαιης κυβερνητικής φθοράς. Ο συλλογισμός του επιτελείου του είναι ο εξής: εφόσον είναι βέβαιη η λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα συνοδεύονται από έκτακτη φορολογία και μείωση συντάξεων, εφόσον η κρίση του προσφυγικού θα καταφέρει επιπλέον πλήγματα στην κυβέρνηση, τότε ποιος ο λόγος να την σπρώξουμε προς την έξοδο και να μην την αφήσουμε να λάβει όλα αυτά τα μέτρα και εν συνεχεία, με σχετικώς καθαρό το τοπίο, να οδηγηθούμε σε νικηφόρες εκλογές;

Η στρατηγική αυτή μοιάζει λογική, αλλά παραγνωρίζει μια βασική αρχή της πολιτικής: την κυριαρχία του συγκεκριμένου πάνω στο αφηρημένο, την κυριαρχία των τακτικών κινήσεων έναντι της στρατηγικής. Με απλά ελληνικά, ως πολιτικός ηγέτης δεν μπορείς ποτέ να επενδύεις στο μέλλον, προσπερνώντας το παρόν. Εάν υπάρχει δυνατότητα νίκης σήμερα, δεν κάθεσαι να περιμένεις το αύριο. Το αύριο στην πολιτική είναι άγνωστο. Ειδικώς στη σημερινή Ελλάδα, όπου τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, είναι δυνατόν να είσαι σίγουρος πως σε ένα δύο χρόνια θα κερδίσεις εκλογές; Τώρα τις κερδίζεις σίγουρα. Αύριο ίσως. Θα αφήσεις το σίγουρο και θα πας στο ίσως;
Ο Τσίπρας δεν περίμενε
Πρόκειται για το ίδιο αφελές επιχείρημα, που κάποιοι απηύθυναν στον Τσίπρα, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2014. Γιατί δεν αφήνεις τον Σαμαρά να φέρει αυτός το νέο μνημόνιο και να τον πας τελειωμένο σε ένα χρόνο σε εκλογές; Το επιχείρημα εκείνο ήταν εξίσου αφελές. Εάν ο Σαμαράς εξέλεγε πρόεδρο, τότε θα λάμβανε αυτός την...

Παρέμβαση Ιερώνυμου για το προσφυγικό...


Παρέμβαση για το προσφυγικό, προ της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, έκανε από το λιμάνι του Πειραιά, όπου βρέθηκε κοντά στους...
πρόσφυγες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Αν θέλουν πραγματικά οι ηγέτες της Ευρώπης μπορούν να βρουν λύση στο Προσφυγικό», τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπογράμμισε ότι «χειρότερη από την οικονομική είναι η χρεοκοπία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης των αρχών της Ευρώπης».
Επισήμανε επιπρόσθετα ότι «θα θέλαμε να τους παρακαλέσουμε, να ευχηθούμε αλλά και να απαιτήσουμε ώστε να δούνε αυτό το πρόβλημα που είναι πολύ μεγάλο και να μην το βάλουνε στις πλάτες ορισμένων μόνον ανθρώπων». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «πρέπει, αφού είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι που είναι κοντά μας είναι αδελφοί μας, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν πολλές, αν θέλουμε. Φτάνει μόνο να το θέλουμε και εκεί είναι η ευχή μου και πιστεύω και η ευχή όλων μας, να βρεθεί κάποια λύσις».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μοίρασε 1.500 μερίδες φαγητού και 1.500 κρουασάν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο που έχει στηθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Συμμαχία των ανθρώπων...

«Αυτή η αλληλεγγύη που κινεί χιλιάδες εθελοντές σε νησιά της πρώτης γραμμής, στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στη Βικτώρια»…
 
Είναι το δράμα των προσφύγων, που καταφτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα, πολιτική υπόθεση; Φυσικά και είναι, αλίμονο. Αλλά υπόθεση κομματικής, πολύ περισσότερο μικροκομματικής, φασαρίας δεν είναι. Ούτε...
υπόθεση εντάσεων για το ποιος φταίει που έρχεται όλος αυτός ο κυνηγημένος κόσμος στην Ελλάδα. Κι αν επιμένουν ορισμένοι στην «κυρά Τασία» είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, που δεν αξίζει πια -νισάφι!- να ασχολείσαι μαζί τους. Όπως δεν αξίζει να φωνασκεί για -υπαρκτές- αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Κανένας κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί χωρίς προβλήματα ένα ανθρωπιστικό δράμα τέτοιων διαστάσεων.

Αναρωτιέμαι όμως και αν έχει νόημα, με όλη αυτή την ανθρώπινη δυστυχία σε λιμάνια και σε πλατείες, να ξοδευόμαστε σε αντιπαραθέσεις και διαλόγους κωφών, για να αντιμετωπίσουμε την -κρυφή ή φανερή- ξενοφοβία που κινεί διάφορους δημάρχους, δημοτικές αρχές, στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, μητροπολίτες. Ας το συζητήσουν μαζί τους οι δημότες τους, οι πιστοί, οι άνθρωποι που βάζουν τη ζωή των συνανθρώπων τους πάνω από τα μικρά συμφέροντα, που οδηγούν σε μεγάλα εγκλήματα. Αυτό που προέχει τώρα, αν το δει κανείς ψύχραιμα, είναι όχι τι λέμε, αλλά τι κάνουμε. Ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως κρατικός μηχανισμός. Και κυρίως ως πολίτες.

Μια συμμαχία ανθρώπων, αυτό χρειάζεται τώρα στα δύσκολα η Ελλάδα. Αριστεροί, δεξιοί, κομμουνιστές, πασόκοι, χριστιανοί, άθεοι, που τους ενώνει η αλληλεγγύη. Όχι η φιλανθρωπία, αν και ακόμα κι αυτή δεν είναι για πέταμα σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά η αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη που κινεί χιλιάδες εθελοντές σε νησιά της πρώτης γραμμής, στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στη Βικτώρια. Εθελοντές που είναι μια πραγματική πρωτοπορία στη δύσκολη και συχνά ψυχοφθόρα μάχη να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι. Ενώ συλλογικοί θεσμοί, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι κοινωνικές οργανώσεις, μπορούν να γίνουν -ήδη γίνονται- αποτελεσματικό εργαλείο δράσης.

Φταίει ο πόλεμος; Ούτε λόγος. Φταίνε οι μεγάλοι του κόσμου και του χρήματος; Σίγουρα. Φταίνε οι πρώην, οι νυν, οι επόμενοι; Το συζητάμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε τα καραβάνια της απόγνωσης, που χωρίς εμάς θα γίνουν καραβάνια θανάτου. Άρα; Άρα η κυβέρνηση θα -ή να- κάνει τη δουλειά της στην Ευρώπη, για να ανοίξουν επιτέλους οι πόρτες. Το κράτος θα -ή να- κάνει τη δουλειά του στη χώρα για να ανοίξουν χώροι φιλοξενίας. Αλλά η συμμαχία των ανθρώπων είναι εκείνη που θα εμφυσήσει ζωή σε κάθε σχεδιασμό. Και να το δείτε, αν η Ελλάδα βγει από την κρίση αυτή χωρίς υποκλίσεις στη βαρβαρότητα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Όχι για τους πρόσφυγες, αλλά για μας...

Θανάσης Καρτερός
Αναρτήθηκε από