Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η συμπεριφορά τών Κλαζομενίων καί τών Κλαζομενάκηδων*...

Αγένεια εις βάρος του Προέδρου...

Ακόμη συζητείται στην Κρήτη η συμπεριφορά της Ντ. Μπακογιάννη και του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τους εορτασμούς της...
επετείου από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Στους εορτασμούς έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά την εκδήλωση ο Πρ. Παυλόπουλος παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του και εκ μέρους της Ν.Δ. μετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης, η Ντ. Μπακογιάννη και άλλα “γαλάζια” στελέχη. Μεσούντος του γεύματος, λοιπόν, η πρώην υπουργός, όπως μεταδίδουν αυτόπτες μάρτυρες, σηκώθηκε, κατευθύνθηκε προς τη θέση όπου καθόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του είπε επιδεικτικά: “Κυριάκο, πάμε”.

Τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά και όλοι οι νεοδημοκράτες, σηκώθηκαν και έφυγαν από το γεύμα παραβιάζοντας βάναυσα το πρωτόκολλο, το οποίο θυμούνται στις... επισκέψεις ξένων ηγετών για να κριτικάρουν τον Αλ. Τσίπρα. Σημειωτέον ότι το πρωτόκολλο ορίζει ως “ανεπίτρεπτο” να αποχωρήσει κάποιος από ένα γεύμα ή δείπνο πριν φύγει ο αρχηγός του κράτους...

Ωστόσο τα παραπάνω έχουν άλλη μία ενδιαφέρουσα πτυχή: Με δεδομένη την “κυριαρχία” της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη, στα τοπικά ΜΜΕ δεν γράφτηκε ούτε μία επικριτική λέξη, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε εκείνη την ώρα...



Επανάσταση στην πρόγνωση καιρού υπόσχεται ο δορυφόρος GOES-R

REUTERS/NASA
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο από τη NASA, με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο δορυφόρος GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellite) της NOAA (National Oceanographic and Atmospheric Administration), ο οποίος υπόσχεται επανάσταση στον τομέα της πρόγνωσης καιρού.
Ο GOES-R είναι ο πρώτος μιας σειράς δορυφόρων με εξελιγμένη τεχνολογία και όργανα, που προορίζονται να παρέχουν πιο έγκαιρες και ακριβείς προγνώσεις καιρού και προειδοποιήσεις για θύελλες, τυφώνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, θα παρέχει και αυξημένες δυνατότητες πρόγνωσης διαστημικού καιρού.
**********************************************************************************************


Δείτε ακόμα
**********************************************************************************************
Σύμφωνα με τον Τοντ Μακναμάρα, μετεωρολόγο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η χρήση αυτών των δορυφόρων θα έχει...

Κακουργηματικές διώξεις για δύο υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος

Η πρώτη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου (φωτ. αρχείου).
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Κακουργηματικές διώξεις ασκηθηκαν από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς για δύο ακόμα υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Η πρώτη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Αμέσως ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη χρηματοδότηση, με το ποσό των 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ, με την επωνυμία «German Marshall Fund». Το επίμαχο ποσό δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ, με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις, Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το πού τελικά κατέληξε το ποσό που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου .
Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005. Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας.
Ωστόσο, από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008 , εν τούτοις αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της μέχρι το 2006 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αντίθετα , το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Το δια ταύτα της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς σφραγίστηκε με την άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τότε διοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) .
Και στις δύο περιπτώσεις η δικαστική έρευνα συνεχίζεται από ανακριτές κατά της Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
naftemporiki.gr

Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη λόγω 24ωρης της ΠΝΟ


Οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη»

Ανρί Ατλάν
o Ανρί Ατλάν
Σήμερα Δευτέρα, στις 19.30, στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31) δίνει τον λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει με κριτική διάθεση όχι μόνο τη θέση της επιστήμης αλλά και της ηθικής στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Ανρί Ατλάν μάς προσκαλεί να μοιραστούμε τις σκέψεις του -αλλά και την οργή του- αναφορικά με τον τρόπο διάδοσης της επιστήμης την εποχή της γενικευμένης επικοινωνίας ή, όπως αναφέρει, της «βιομηχανίας του ψέματος».
Σύμφωνα με τον Γάλλο στοχαστή, οι ερευνητές δεν μπορούν πλέον να παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους, όπως συνέβαινε άλλοτε.
Η μετάδοση της επιστημονικής πληροφορίας σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματά τους και με τα πρακτικά αποτελέσματά τους έχει γίνει αναγκαία, δεδομένου μάλιστα του αντίκτυπού τους στην κοινωνία.
Πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες αυτής της μετάδοσης στο μη εξειδικευμένο κοινό, η «κοινωνία της πληροφορίας» εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια «κοινωνία της επικοινωνίας» (βλ. και αποκλειστική συνέντευξη στη στήλη Μηχανές του Νου, «Εφ.Συν.» 19-11-16).
Στόχος του Ανρί Ατλάν σε αυτή τη διάλεξη είναι να δείξει, μέσα από διάφορα παραδείγματα, το πώς η επιστημονική έρευνα και γνώση μολύνονται από τις τεχνικές της επικοινωνίας.
Βιολόγος γιατρός, ερευνητής κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας, στρατευμένος στον αγώνα κατά του AIDS, πρωτοπόρος των θεωριών της πολυπλοκότητας και της αυτοοργάνωσης του έμβιου όντος, ο Ατλάν είναι ένας αντισυμβατικός επιστήμονας-διανοούμενος, επίγονος των μεγάλων ουμανιστών επιστημόνων που αντιτίθενται στα δόγματα και τις ιδεολογίες.
Τον Ανρί Ατλάν θα προλογίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό, η οποία θα ακολουθήσει (είσοδος ελεύθερη & ταυτόχρονη μετάφραση).

Σπύρος Μανουσέλης
efsyn.gr

Από τον μούφα θρίαμβο της Ν.Δ στην ΠΑΣΟΚάρα του Σπίρτζη...

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
«Εκλογές ΤΕΕ: Νίκησε η παράταξη της Ν.Δ. - "Βούλιαξε" ο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει το Πρώτο Θέμα. «Πρώτη δύναμη στους μηχανικούς η Ν.Δ. - Κατρακύλα για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τα Παραπολιτικά
«Μεγάλη νίκη πέτυχε η παράταξη που στήριξε η Ν.Δ. στις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στην 3η θέση» και τα ΝΕΑ με τη σειρά τους.
Όσο για τον Γιάννη Βρούτση, τον σκιώδη υπουργό Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας που... ορκίζεται σήμερα (διοργανώνουν στη Ν.Δ. τελετές παράδοσης-παραλαβής τερματίζοντας το σουρεαλισμό!), ανέβασε tweet στο οποίο προβλέπει πως «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση»...




Όπως διαβάζουμε σχετικά, η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών που πρόσκειται στη Ν.Δ. λαμβάνει 27,90%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ παίρνει 13,38% και, τέλος, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών - Οικολόγοι Μηχανικοί - Συνεργαζόμενοι έχει ποσοστό 7,31%.
Είναι όμως όντως τόσο μεγάλη η νίκη της Νέας Δημοκρατίας; Η απάντηση θα έρθει αν συγκρίνουμε τα τωρινά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα στις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το 2013. 
Τότε λοιπόν, τέτοιες ημέρες, η ΔΚΜ της Νέας Δημοκρατίας έπαιρνε 26,39% (ανέβηκε δηλαδή τώρα 1,5% - δεν τη λες και τεράστια άνοδο, έτσι;), ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ ήταν στο 23,05% (έπεσε τώρα περίπου 10%).
Όσο για τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε τότε ποσοστό 10,92%, γνωρίζει επομένως τώρα μία πτώση 3,6% (δεν είναι αμελητέα). 
Καταλαβαίνουμε, με άλλα λόγια, πως δεν είναι δα και κανένας θρίαμβος για τη Νέα Δημοκρατία, μην τρελαθούμε, έτσι;
Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που είναι καλύτερο: ποιος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στους μηχανικούς το 2013; Ο Χρήστος Σπίρτζης, σημερινός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
 
ΠΑΣΟΚάρα ΟΛΕ η κυβέρνησή μας, ΠΑΣΟΚάρα ΟΛΕ...

efsyn.gr

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κωστή Στεφανόπουλο...



Με αφορμή το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει...
μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr στη διεύθυνση http://www.ert.gr/sti-mnimi-tou-kosti-stefanopoulou-20-noemvriou-2016/, το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Αντ’ αυτού», παραγωγής 1999 με την Εύη Κυριακοπούλου, στο οποίο ο πολιτικός της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος μιλά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Αφηγείται την πρώτη γνωριμία του μαζί του στα Καλάβρυτα, όταν ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν υπουργός Εσωτερικών (1974-1976) και βουλευτής Αχαΐας. Αναφέρεται στην πολιτική αντιπαράθεσή τους στη Βουλή το 1981, εστιάζοντας στην αυθεντική πολιτική συμπεριφορά και το ήθος του Κ. Στεφανόπουλου. Κάνει μνεία στη φιλική σχέση τους και θυμάται περιστατικά της περιοδείας του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις μικρές Κυκλάδες, που φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του αλλά και του χαρακτήρα του.
Επίσης, κάνει λόγο για τη δράση του και την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, γεγονός που τον κατέστησε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος «εκφραστή της θέλησης όλου του ελληνικού λαού» και «λειτουργό της Δημοκρατίας».
 

Εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών : "Εις τόν Καιρόν"!...

Στις ελληνικές καλένδες η εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι εξαγγελίες για τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα εξισώνει τις εμπορικές τιμές με τις αντικειμενικές αξίες από τον Ιούνιο του 2017. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει ή διαφορετικά έχει ζητήσει την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να συμβαδίζουν με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να διαμορφώσει ένα σύστημα το οποίο θα αναπροσαρμόζεται σε τρίμηνη ή εξάμηνη βάση. Και αυτό, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων.
Η αλήθεια είναι ότι οι λιγοστές αγοραπωλησίας ακινήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό συνθήκες ανωτέρας βίας για να καλυφθούν ανάγκες των πωλητών, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βάσης δεδομένων...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Στεφανόπουλος

Σε ηλικία 90 ετών
tvxs.gr | 20 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:17 | 21 Νοε. 2016
Έφυγε από τη ζωή, στις 23:18 το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
Νοσηλευόταν στο «Ερρίκος Ντυνάν», από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με επιπλοκές πνευμονίας.
Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.
Πολιτικός βίος 
O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και  ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαΐας και υπουργός.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, - η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου -, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ύπατα Αξιώματα: Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.
Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.

Γαλλία: Πρώτος με διαφορά ο Φιγιόν, εκτός β' γύρου ο Σαρκοζί

Η μάχη


tvxs.gr | 20 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:32 | 21 Νοε. 2016
Οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ προηγούνται, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τα πρώτα, αποτελέσματα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σχεδόν στο 75% των εκλογικών κέντρων, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με διαφορά καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%. 
Ο Φρανσουά Φιγιόν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 28,2% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην τρίτη με 21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Εδώ έπεσαν και πάλι έξω οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον Σαρκοζί να περνά στο δεύτερο γύρο των προκριμματικών. 
Οι υπόλοιποι τέσσερις...

H ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου προς τον Μπιλ Κλίντον (κείμενο καί ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 19 Νοεμβρίου 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Χίλαρι Κλίντον, βρέθηκε στην Αθήνα.
Ενώ το κέντρο της Αθήνας δοκιμαζόταν από διαδηλώσεις και επεισόδια, στο προεδρικό Μέγαρο παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου της Ελλάδας και όπως ορίζει το πρωτόκολλο, έκατσαν κατά σειρά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος των Η.Π.Α Μπιλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και η πρώτη κυρία της Αμερικής.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος, εξεφώνησε τότε μία εξαιρετική ομιλία, αναφερόμενος στους δεσμούς της Ελλάδας με τις Η.Π.Α και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων όλα τα εθνικά θέματα.

Ιδιαίτερη σημειολογία έχει το γεγονός πως ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά σε ένα μείζον θέμα και εν έτει 2016, αυτό της Συνθήκης της Λωζάννης. Με μία προφητική θα έλεγε κάποιος δόση ο τότε ΠτΔ, αναφερόμενος στα διεθνή δίκαια τόνισε πως «η διεθνής κοινότης γνωρίζει πολύ καλά τας διατάξεις του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζει το Δίκαιον της Θαλάσσης, γνωρίζει τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάννης συμφώνως προς τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ιμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών»
Tα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας: 

Η βουλιμία για την εξουσία και οι αυταπάτες

["Αλλά η επιτυχία εξαρτάται από όλους. Εξαρτάται σημαντικά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η συνθηματολογία περί εκλογών ίσως χρησιμεύει στη συνοχή και στο ηθικό του «στρατεύματος». Χρήσιμη για τη χώρα θα ήταν η θετική συμβολή της στην εθνική προσπάθεια, με αυστηρότητα, λογική και ευθύνη. Η σύνδεσή της με την επιτυχία της χώρας είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος και για την ίδια τη Ν.Δ. Διαφορετικά, αναλαμβάνει ένα αχρείαστο ρίσκο: Η χώρα να τα καταφέρει και στη συλλογική μνήμη να μείνει εγγεγραμμένο ότι τα κατάφερε παρά την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία (ως θύμα αυταπατών και βουλιμίας για την εξουσία...) πάσχιζε να διακοπεί η προσπάθεια, ζητούσε εκλογές".]

Βουλιμία για την εξουσία, ένας κακός σύμβουλος
Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Oχι, το τέλος της ανηφόρας δεν φαίνεται. Αυτό που είναι ορατό, ωστόσο, είναι το ορόσημο για την ολοκλήρωση του γ΄ μνημονίου. Απομένουν μόνο 19 μήνες. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, η βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι και η έναρξη της σταδιακής εξόδου στις αγορές από τα μέσα 2017 είναι ανελαστικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της χώρας. Δύσκολος και σπουδαίος στόχος. Και χωρίς εναλλακτική. Αν αποτύχουμε, δ΄ μνημόνιο με νέα δάνεια εντός Ευρωζώνης απλώς δεν θα υπάρξει. Οι θυσίες θα πάνε χαμένες, στα παιδιά μας θα κληροδοτήσουμε την τραγωδία του μέλλοντος.
Η κοινωνία έχει αντλήσει διδάγματα από την 7ετή ταλαιπωρία της και θα ήταν χρήσιμο το πολιτικό προσωπικό να παραδειγματισθεί από αυτήν. Να μην επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος, να καταπολεμήσει το «σύνδρομο του Σωτήρα», να καταστείλει τη βουλιμία για την εξουσία, να δοκιμάσει –σοβαρά– να συνεννοηθεί.
Αν το είχε κάνει, τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν, εδώ και καιρό. Οταν, τέλη άνοιξης 2011, ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, πρότεινε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα τρίτο πρόσωπο, η αξιωματική αντιπολίτευση τον χλεύασε. Απαιτούσε εκλογές «εδώ και τώρα» προσδοκώντας να κερδίσει την εξουσία για να σώσει τη χώρα σκίζοντας το μνημόνιο και αντικαθιστώντας το με κάποιο χαρτί από το Ζάππειο – που θα μας οδηγούσε ευθέως εκτός Ευρωζώνης. Αν τότε είχε επιτευχθεί μια ευρεία συνεννόηση, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια ήδη από χρόνια. Επικράτησαν η βουλιμία για την εξουσία και οι αυταπάτες.
Οταν, Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο κ. Λ. Παπαδήμος κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση η οποία (με τη σύμπραξη εσωτερικών και ευρωπαϊκών παραγόντων) είχε κορυφωθεί, τα δύο τότε μεγάλα κόμματα επέβαλαν την υπουργοποίηση των δικών τους, διένειμαν τα ιμάτια της εξουσίας και συμφώνησαν η νέα κυβέρνηση να είναι βραχύβια – φοβήθηκαν, λες, μην τους πάρει «τη δουλειά». Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αφεθεί να διαχειριστεί την κατάσταση επί άλλους δέκα μήνες, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια. Πάλι, όμως, επικράτησαν η βουλιμία για την εξουσία και οι αυταπάτες.
Τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η τότε συγκυβέρνηση, βρήκε να την περιμένουν στα ταμεία 75 δισ. ευρώ – μας είχαν δοθεί 75 δισ. σε μία δόση, σε μία μέρα, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που εν πολλοίς είχε κάνει προσωπικά ο κ. Παπαδήμος. Αλλά ενώ είχαν λυμένα χέρια...