Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αντεξουσιαστές και... τουρισμός

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Είναι γεγονός ότι οι υπερβολές στην άσκηση κρατικής βίας από δυνάμεις καταστολής φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Πολύ περισσότερο μάλιστα η καταχρηστική άσκηση, η οποία συνήθως εμπεδώνει αίσθημα αδικίας στους πολίτες και υποδαυλίζει κοινωνική αναταραχή, συχνά ανεξέλεγκτη. Στην ιστορία της Μεταπολιτεύσεως υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταχρηστικής άσκησης. Κανείς δημοκράτης εχέφρων πολίτης δεν επικροτεί, στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας, τις παρεκτροπές. Η ανοχή όμως στην ανομία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόληψη για αποφυγή πιθανής καταχρηστικής άσκησης κρατικής βίας. Είναι μια ολέθρια αντίληψη, μια επικίνδυνη πρακτική, καθώς νομιμοποιεί την ανομία. Βασικό αξίωμα του πολιτεύματός μας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ελευθερίας του καθενός, όταν όμως δεν παραβιάζει την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου. Αυτή η ισορροπία στις δυτικές δημοκρατίες εξασφαλίζεται με τη θέσπιση και τήρηση νόμων και κανόνων.
Η αυτονόητη λύση είναι λοιπόν η χωρίς ακρότητες απαρέγκλιτη τήρηση της έννομης τάξης. Το τελευταίο διάστημα ζούμε στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια μια συντονισμένη προσπάθεια αντεξουσιαστών ή άλλων ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να δοκιμάσουν με βίαιη και παραβατική συμπεριφορά τις αντοχές της αριστερής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Να προκαλέσουν σύγκρουση, ώστε να καταγγείλουν τη «δήθεν αριστερή» κυβέρνηση. Καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, βανδαλισμοί, εμπρησμοί, καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του κομματικού του ραδιοσταθμού, προπηλακισμοί καθηγητών πανεπιστημίου που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις καταλήψεις κ.λπ. Ολα αυτά, υπό την απόλυτη απάθεια της Αστυνομίας, η οποία δεν υπάκουσε ούτε στις εισαγγελικές παραγγελίες για επέμβαση. Ακόμη κι αν κάποιος επεδείκνυε αδιαφορία για την ουσιαστική κατάλυση της ισονομίας της δημοκρατίας διά αυτής της πρακτικής, ακόμη κι αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σημαντικό μήπως και παρεξηγηθεί από τον «χώρο» ως όχι και τόσο αριστερός, από το να κινδυνεύσει το αγαθό της ασφάλειας, υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό στην παρούσα φάση: αρχίζει η τουριστική περίοδος. Ο τουρισμός για την ώρα κρατά όρθια τη χώρα, είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που λειτουργεί. Θα το ρισκάρει η κυβέρνηση;


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Συναντώνται εκτάκτως Βαρουφάκης – Λαγκάρντ την Κυριακή


Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ για μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης με την επικεφαλής του Ταμείου, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο έλληνας ΥΠΟΙΚ την Δευτέρα θα πραγματοποιήσει και σειρά επαφών με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί την Κυριακή με την κα Christine Lagarde, o υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα στις 10 πμ στην Ουάσινγκτον, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές) ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, νωρίτερα το Σάββατο, είχε διαψεύσει με ανακοίνωσή του δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προσωρινή ανάκληση των τενχικών του κλιμακίων στην Αθήνα, λόγω καθυστερήσεων στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επανέλαβε ότι στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί η δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά σημείωσε ότι οι εντολές πληρωμών θα δοθούν στις 8 του μηνός.
kathimerini.gr

Το μυστικό του ταξιδιού...

 Γιατί λοιπόν ο Γιάνης (μας) πάει να δει την Κριστίν? 
Το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή, ήταν αποκαλυπτικό. Η Αθήνα, παρακάμπτοντας τα αγκάθια των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών, είναι...

πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους μας και εμπόδιο μόνο έχει, την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ. 
Οπότε, η αποστολή του Βαρουφάκη, Πασχαλιάτικα στην Ουάσιγκτον, δεν έχει κανένα άλλο νόημα πλην του ότι να μεταπείσει - είναι καταφερτζής αυτός- την Κριστίν...

Πόσο μιζαδόροι είμαστε?...

 Νικολούδης: Στην Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται χωρίς μίζα...
Στα εξοπλιστικά, η μίζα ηταν θεσμοθετημένη στο 4%, είπε ο κ. Νικολούδης, υπουργός αρμόδιος για τα θέματα διαφθοράς. Αλλά, μη νομίζετε οτι μόνο εκεί - στο υπουργείο Αμυνας- γινόταν το πάρτι της μίζας. Οπως...
είπε ο κ. υπουργός, όλα τα λεφτά ήταν αλλού: Στο υπουργείο Υγείας. Εκεί το ποσοστό της μίζας έφτανε στο 23%!
Ήμαρτον κύριε Νικολούδη μου...
 

Μετακομίζουν...

 Φεύγουν από την Πλάκα και πάνε κοντά στον Καραμανλή (πλατεία Μαβίλη)...
Ξινή του βγήκε του Γιάνη (μας) η φωτογράφιση στο PARIS MATCH. Αναγκάστηκε να τα μαζέψει άρον άρον και να πάνε με την κυρά του (Δανάη Στράτου) στην πλατεία Μαβίλη, όπου ως γνωστόν έχει και το πολιτικό του γραφείο ο Κώστας ο Β', ο Κουρασμένος.
Πόσο το νοικιάζουν το σπίτι με θέα την Ακρόπολη? Τζάμπα πράμα. Μόνο...
1.700 ευρώ. 
Το διαμέρισμα είναι 175 τ.μ. , νεοκλασικό και όπως είπαμε, με υπέροχη θέα στον Παρθενώνα. 
Οσοι έχετε τον παρά, σπεύσατε γιατί οι "μουστερήδες" είναι πολλοί...
 

O "μ' αγαπάς" και η "σ' αγαπώ"...

 Τι σημαντικό θα πουν την ημέρα του Πάσχα (των Καθολικών)...
Ο Μιχάλης Ιγνατίου το είπε πολύ ωραία. "Η κυρία Λαγκάρντ συμπαθεί τον κ. Βαρουφάκη. Και ο κ. Βαρουφάκης συμπαθεί την κυρία Λαγκάρντ".
Γιατί λοιπόν να μην συναντηθούν ανήμερα του Πασχα (των Καθολικών). 
Η κυρία Λαγκάρντ θα πάει στην εκκλησία, θα φάει το μεσημέρι με τους οικείους της και...
θα δει τον κ. Βαρουφάκη, είπε ο Ιγνατίου . 
Στο δια ταύτα τώρα. Για να θελει ο κ. Βαρουφάκης να δει την κυρία Λαγκάρντ, αύριο, Πάσχα, σημαίνει, πως, κάτι πολύ σημαντικό θελει να της πει. 
Αυτό είναι βέβαιο...

Προς το Φάληρο ο Χαντζόπουλος...

Προς την “Καθημερινή” κινείται ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος μετά την αποχώρησή του από τα “Νέα” και τη σύγκρουση με τον διευθυντή της εφημερίδας,  Δημήτρη Μητρόπουλο. 
Οι σχετικές συζητήσεις της “Καθημερινής”- που έχει ήδη... στο δυναμικό της, τους σκιτσογράφους, Ανδρέα Πετρουλάκη και τον Ηλία Μακρή- με το Δ. Χαντζόπουλο, συνεχίζονται.
πηγη typologies.gr

Το παραπάνω σκίτσο έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του Δημήτρη Χαντζόπουλου, πριν την αποχώρησή του...

Pasokisation…

- Μα τι είναι το Pasok;..
- Είναι ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια..

Το γαλλικό λεξιλόγιο εμπλουτίστηκε με μία ακόμη λέξη ελληνικής προέλευσης: Pasokisation δηλ. «πασοκοποίηση». 

Ο...
πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούργκ, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση θεωρείται ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Les echos» ότι το σοσιαλιστικό κόμμα «βαδίζει στον δρόμο του ΠΑΣΟΚ» και κατηγόρησε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς για «Pasokisation», δηλαδή για μεγάλη στροφή προς τα δεξιά. 

Οι δηλώσεις του Αρ. Μοντεμπούργκ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις μελών της γαλλικής κυβέρνησης. «Ε, όχι και να μας κατηγορεί ότι έχουμε προσβληθεί από… Pasokisation», διαμαρτυρήθηκε υπουργός της κυβέρνησης Βαλς σε χθεσινή συζήτηση στο κανάλι LCI. Οπότε ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση ρώτησε αθώα: «Μα τι είναι το Pasok;». 

Για να δεχθεί την ακόλουθη απάντηση από τη δημοσιογράφο που διηύθυνε τη συζήτηση: «Είναι ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια»…

ΜΟΣκίτο - efsyn.gr

Αποχώρησε ο Χαντζόπουλος από ΤΑ ΝΕΑ...


Εκτός του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη βρίσκεται από την Παρασκευή, ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος.

O...
Χαντζόπουλος αποχώρησε από ΤΑ ΝΕΑ, στην οποία εργαζόταν επί σειρά ετών, εκφράζοντας διαφωνίες με τη διεύθυνση της εφημερίδας. 
newpost.gr

Εμμανουήλ Ξάνθος, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Αθανάσιος Τσακάλωφ...

Στήν πλατεία Φιλικής Εταιρείας οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Αλέξανδρος Υψηλάντης καί Αθανάσιος Τσακάλωφ δαφνοστεφανωμένοι καί τιμημένοι από τήν πατρίδα...

...παρακολοθούν ατάραχοι τά παράνομα παρκαρισμένα* επί τής "φιλικής, στό παράνομο παρκάρισμα", πλατείας καί δείχνουν νά έχουν μεγάλη κατανόηση ως διατελέσαντες, κι αυτοί, -σέ κάποιο μέτρο- "παράνομοι"...
Χθεσινοαπογευματινή φωτογραφία ενάμιση μήνα αφότου 
 η ...αριστερά μας -από λόγους μακροθυμίας-  επιτρέπει -δόξα τώ θεώ- γιά 45η μέρα τή λειτουργία καταξιωμένων "δεξιών γκέτο" εντός τής ελληνικής επικράτειας...
(γι' αυτό καί ο Πανούσης -ως νέος απόστολος- απευθύνει επιστολές πρός ενίους -καί όχι μόνον- ΣΥΡΙΖΑίους)
Δ.Ν.A.

*Σημείωση : H πινακίδα τού SMART -ήλεγξα επιτοπίως- βρίσκεται εντός τού αυτοκινήτου

Το... τσούγκρισμα θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα...

Στο περιθώριο των διαξιφισμών Ζωής - Κυριάκου, επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ότι η ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα είναι καθοριστική μόνο για την τύχη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. 

Aλλά...
και γιατί δρομολογήθηκαν κοινοβουλευτικά μείζονα ζητήματα: τη Δευτέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση της Εξεταστικής για το Μνημόνιο (με Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο στο μικροσκόπιο), την Τρίτη σε επιτροπή το σχέδιο Παρασκευόπουλου για το σωφρονιστικό -για το οποίο εκκρεμεί η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- ή ο νόμος επανίδρυσης της ΕΡΤ. 

Το... τσούγκρισμα αυγών θα συνεχιστεί στη Βουλή και μετά το Πάσχα...

Ε.Δ.Β. - efsyn.gr

Διαπραγμάτευση χωρίς πίεση ως το τέλος Απριλίου...


Λήξη συναγερμού σήμανε η κυβέρνηση σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο, να τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στις 9 Απριλίου ή να μην φτάσουν καν για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. 

Η νεότερη αποτίμηση, για τα...
στοιχεία της οποίας ενημερώθηκε ήδη από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας δείχνει ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, και ότι έχει τρόπο να παρατείνει το διαπραγματευτικό της χρόνο ως το τέλος Απριλίου. 

Αυτό το μήνυμα προσπάθησαν να το περάσουν με κάθε τρόπο από χθες το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί. 

Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Μάρδας, που σε πρωινή του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου είναι εξασφαλισμένη. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στους δημοσιογράφους είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και σε σχέση με το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση». 

Την ένταση αποκλιμάκωσαν και οι κυβερνητικές διαρροές, ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση θα ληφθούν στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου και ότι η κυβέρνηση δεν «καίγεται» για ένα έκτακτο Eurogroup, αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του Euroworking group στις 8 και 9 Απριλίου, ώστε να ληφθούν αμέσως αποφάσεις για την εκταμίευση. 

Η λήξη συναγερμού απευθύνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι ημερομηνία ορόσημο για τη διαπραγμάτευση και να ρισκάρει το ενδεχόμενο, να μην υπάρξει εκεί συμφωνία. 

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να προκληθεί πανικός. Ωστόσο, στην κυβέρνηση και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος ως τις 24 Απριλίου δεν είναι άπειρος. 

Ακόμα και αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, η εκταμίευση προϋποθέτει να συνέλθουν και τα κοινοβούλια κάποιων εταίρων και άρα η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Σε ότι αφορά πάντως τη διαπραγματευτική τακτική, η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι επιμένει στις κόκκινες γραμμές της και ότι εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση, πως θα επιτύχει μια συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να υποχωρήσει από αυτές. 

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης, ο οποίος κάλεσε με συνέντευξη του στον Real fm τους εταίρους να αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τα θραύσματα θα καταλήξουν τελικά και στους υπόλοιπους εταίρους».

Ο υπουργός εργασίας πάντως είπε ότι δεν θεωρεί πιθανό «το σενάριο της ρήξης», και πρόσθεσε πως αν προκύψει «θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας». 
real.gr

Αλλαγές για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων...


Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο νομοθεσίας, υπουργικών αποφάσεων και ενεργειών,για να "κλειδώσει" το σύστημα ελέγχου της διακίνησης καυσίμων και να μην παρουσιάζει "οπές διαφυγής", θα καταθέσει, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το υπουργείο Οικονομικών, ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να...
αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Μιλώντας σε εκδήλωση της "Ένωσης Οικονομολόγων Συναφών Επιστημόνων και Επιχειρηματιών", στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το οικονομικό έγκλημα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημερινό πλαίσιο του συστήματος ελέγχου διακίνησης καυσίμων και σε πιθανές αδυναμίες του. 

Μάλιστα, έφερε, ως παράδειγμα, την ύπαρξη δύο μορφών αποθηκών καυσίμων, τις χαρακτηρισμένες ως "φορολογικές", που βρίσκονται μέσα στα διυλιστήρια και τις λεγόμενες "ελεύθερες", των εμπόρων, που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

"Τα συστήματα εισροών και εκροών τοποθετήθηκαν μόνο στις "φορολογικές" αποθήκες και στα πρατήρια. Δεν τοποθετήθηκαν είτε στις "ελεύθερες", είτε στην αποθήκη εκείνη, όπου συγκεντρώνεται το αργό πετρέλαιο", τόνισε ο κ. Μάρδας και συνέχισε: "Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί έγινε αυτό το πράγμα; Δε μπορώ να αποδείξω μια απάντηση, που έχω στο μυαλό μου και γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να σας την πω. Αλλά, όταν υπάρχει μια αλυσίδα αξίας και θέλεις να συλλάβεις ένα φαινόμενο, πιάνεις όλους τους κρίκους της αλυσίδας κι όχι μόνο τους μισούς. Εμείς θα πιάσουμε όλους τους κρίκους της αλυσίδας".

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι διάφορες εκτιμήσεις ανεβάζουν τη φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, άλλες σε 500 εκατομμύριο ευρώ, αλλά ανεξαρτήτως αυτού - όπως είπε - πρωτίστως το θέμα είναι να "κλειδώσει" το σύστημα ελέγχου και να μην παρουσιάζει οπές διαφυγής".

Ο κ. Μάρδας, υπογράμμισε, ότι εξετάζονται, επίσης, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου τσιγάρων, του παράνομου τζόγου και για το "ξέπλυμα μαύρου" χρήματος, αρχικώς, αυτού που βρίσκεται στο εξωτερικό.