Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                                                             από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η κυβέρνηση σε αδιαθεσία

TVXS Ανάλυση


tvxs.gr | 19 Δεκ. 2015
Εδώ και εβδομάδες έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσκοπήσεις που δείχνουν κυβερνητική φθορά και συλλογική απογοήτευση για την παράταση της ύφεσης και της λιτότητας.

Οι ίδιες μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού παραμένει ισχυρό, ότι δηλαδή έχει μπροστά του πολλά χιλιόμετρα ακόμη, παρά τη συλλογική δυσθυμία για τη γενική εικόνα της κυβέρνησης. Με βάση και αυτά τα στοιχεία είχε ήδη κερδίσει έδαφος η ιδέα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μετά από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο) ώστε να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της προσπάθειας με νέους όρους και με θετική προοπτική την απομείωση του χρέους.
Η αναγκαστική απόσυρση του παράλληλου προγράμματος λόγω ενστάσεων των πιστωτών ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου όπου διαπιστώθηκε ότι οι εταίροι, παρά την επιθυμία τους να μην διασαλευτεί η πολιτική σταθερότητα, δεν πρόκειται να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα στην εξουθενωμένη από την υπεφορολόγηση και την πτώση βιοτικού επιπέδου κοινωνική πλειοψηφία. Οχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια ώρα οι εταίροι ασκούν μεγάλη πίεση στην ελληνική πλευρά για το προσφυγικό, η διαχείριση του οποίου γίνεται με όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό.
Το βασικό σενάριο
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι αν περάσει χωρίς τραύματα τον κάβο του ασφαλιστικού η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη και το καλοκαίρι θα υπάρχει μια εντελώς νέα κατάσταση με έναρξη του αναπτυξιακού κύκλου, επενδυτική δυναμική και ενίσχυση της απασχόλησης. Με άλλα λόγια πιστεύουν ότι αν βγει ο χειμώνας θα έχει κριθεί η πολιτική σταθερότητα μέχρι το 2019.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προεργασία για την διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ούτε γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης που, δυνητικά, θα συνεργάζονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. Κάπως έτσι αυτές οι συζητήσεις έχουν αναβληθεί για το νέο έτος, αφού απαντήσει το “κουαρτέτο” στην πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και αφού διαμορφωθεί χρονοδιάγραμμα για τις δύσκολες ψηφοφορίες (συνταξιοδοτικό, φορολόγηση αγροτών, κόκκινα στεγαστικά δάνεια) και την αξιολόγηση του προγράμματος που έχει ατύπως μετατεθεί για την άνοιξη.
Η συνοχή της συμπολίτευσης θα κριθεί είτε στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό είτε μετά την αξιολόγηση εφόσον τότε οι πιστωτές ζητήσουν νέα μέτρα. Και στη χειρότερη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή προκύψει θέμα συγκρότησης άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, το κρίσιμο στοιχείο θα είναι οι όροι που θα τεθούν για τη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης και ειδικά για την πρωθυπουργία. Οσο πιο ισχυρός πολιτικά είναι εκείνη τη στιγμή ο Α. Τσίπρας τόσο πιο μεγάλες θα είναι τα διαπραγματευτικές του δυνατότητες.
Ανακατατάξεις
Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό το πολιτικό τοπίο. Θα έχει φανεί αν η ΝΔ με τη νέα ηγεσία της πορεύεται ενωμένη ή όχι και αν έχει διάθεση συνεννόησης ή μόνο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως θα έχει καταλήξει κάπου το Ποτάμι στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στάση έναντι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, υπάρχουν απόψεις και υπέρ μιας εποικοδομητικής στάσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για εκ προοιμίου άρνηση, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του έναντι βουλευτών και στελεχών. Και πιθανώς θα έχει φανεί πόσο ισχυρή είναι η επιρροή του Ευ. Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα ακολουθεί γραμμή σκληρής αντιπολίτευσης, ενώ αρχικά η Φ. Γεννηματά δεν έδειχνε την ίδια ένταση.
Τα σενάρια εργασίας είναι αρκετά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: Είτε η κυβέρνηση θα πορευθεί με τη σημερινή της μορφή αγκομαχώντας μέχρι να βγει στο ξέφωτο μαζί με τη χώρα, είτε θα αλλάξει η σύνθεσή της λόγω διάρρηξης της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων), είτε θα συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός (που μπορεί να φέρει διάσπαση της ΝΔ και δημιουργία νέου κόμματος), είτε θα σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με τον ίδιο ή άλλον πρωθυπουργό. Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι υπαρκτό παρόλο που δεν έχει φανερούς υποστηρικτές αυτή τη στιγμή. Αν, πάντως, η λύση αναζητηθεί στις κάλπες, θα έχει αλλάξει στο μεταξύ (πιθανότατα) ο εκλογικός νόμος και επομένως ο πολιτικός χάρτης σε  ενεστώτα ή μέλλοντα χρόνο.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε την αυτοκτονία 22χρονης


tvxs.gr| 19 Δεκ. 2015
Την αυτοκτονία μίας 22χρονης γυναίκας απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της online διαδικασίας «Cyber Alert».
Από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολούθησε έρευνα και αλληλογραφία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες η αστυνομία ταυτοποίησε τα στοιχεία και τον τόπο διαμονής της.
Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και μετά από έρευνες εντοπίστηκε η 22χρονη, ενώ διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική της ακεραιότητα.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί αρμοδίως.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι των εκλογών της ΝΔ...


Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ.
Όσοι προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες θα πρέπει να..
γνωρίζουν:

- Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

- Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.

- Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)

- Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

- Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

- Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

Τσάϊ καί ...συμπάθεια

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές - βλέπουν «τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ

Αμφισβητείται η απόδοση μέτρων

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές - βλέπουν «τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ
«Τρύπα» 2 έως 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, τούς οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.
Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.
Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Το «θρίλερ» με την υποδόση
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία, όπως μετέδωσε το Mega, βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.
H προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.

tanea.gr

Πού πονάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σωκράτης Τσιχλιάς
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ

 
Νομίζω ότι κάκιστα έπραξαν όσοι στοχοποίησαν μόνο τον κ. Χ. Σπίρτζη μετά τη γνωστή σπαραξικάρδια ομιλία του στη Βουλή, κατά την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων. Ο υπουργός απλώς εφαρμόζει κατά γράμμα την επικοινωνιακή τακτική του κόμματός του... Ας θυμηθούμε το περιστατικό. Ενώ λοιπόν υπέγραψε τη σύμβαση, όπως ρητά είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός κατά τη θρυλική δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευσή του, δήλωσε ότι πονάει η ψυχή του που το έκανε και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν ούρλιαξε, λέγοντας «έπρεπε να ντρέπεστε για τους όρους του διαγωνισμού, για τη συμφωνία που κάνατε»! Αμέσως μετά χαμήλωσε λίγο την ένταση της φωνής, φαντάζομαι για να υπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του δράματος και είπε «δεν θα γίνουμε ποτέ σαν κι εσάς» πριν καθίσει. Αυτή τη νοηματική ακροβασία την είχε πρώτος εισάγει στον δημόσιο διάλογο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του μνημονίου: «Το ψηφίζουμε αλλά δεν το υιοθετούμε» είχε πει!

Και μετά την πρόσφατη παράσταση, εκτός από την παρανοϊκή επιχειρηματολογία, αποκαλύπτεται και μια εξοργιστική απόπειρα εξαπάτησης: ποιος υποχρεώνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο και να υπογράψει τη σύμβαση; Ουδείς. Το αποφάσισε η ίδια, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός ήταν η μόνη λύση, «για να μην τιναχτεί η χώρα στον αέρα». Εάν αυτό ισχύει ακόμη, τότε η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων είναι μέρος αυτής της σωτήριας λύσης... Γιατί λοιπόν οδύρεται ο Σπίρτζης, γιατί τον χειροκροτούν ωρυόμενοι οι υπόλοιποι; Εάν πιστέψουμε τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πονάει, εάν υποθέσουμε ότι η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα για την Πατρίδα, όπως ισχυρίζεται ο κύριος υπουργός, γιατί δεν ακολουθεί τη μόνη πρακτική, γιατί δεν υπακούει στη συνείδησή του, γιατί δεν παραιτείται; Γιατί δεν δείχνει τη συνέπεια που απαιτεί η κοινωνία από έναν διαφορετικό, έναν αριστερό πολιτικό; Πόσο κουτοί είμαστε όσοι σκεφτόμαστε τόσο συμβατικά. Είναι τελικώς τόσο απλό, αγαπητοί μου, διότι πρέπει να σωθεί η Ελλάδα, να μην τιναχτεί στον αέρα. Και πώς θα γίνει αυτό με μια επαίσχυντη, ζημιογόνο συμφωνία; Υποψιάζομαι με το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα άλλα κόλπα. Μα το «παράλληλο πρόγραμμα» απεσύρθη. Ελα ντε...

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οταν η Αθήνα γιόρταζε με στυλ

Νυχτερινή άποψη της οδού Σταδίου τα Χριστούγεννα του 1950
"αναρτήσας" ήταν, ήδη, πεντέμισι μηνών!)
******* 
(Η φωτογραφία είναι από το Φωτογραφικό Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας/Ενημέρωσης)
ολόκληρο τό άρθρο μέ πολλες φωτογραφίες : ΕΔΩ

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (19.12.15)


Πούτιν: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν θα βελτιωθούν ποτέ με την υπάρχουσα ηγεσί

   H Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τον τουρκικό λαό διαμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι δεσμοί της Μόσχας με την Άγκυρα δεν θα βελτιωθούν ενώ βρίσκεται στην εξουσία η νυν τουρκική ηγεσία.
«Θέλω να το επαναλάβω τώρα: εμείς θεωρούμε ότι ο τουρκικός λαός είναι ένα φιλικό έθνος προς εμάς και δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας συγκεκριμένα με τους πολίτες της Τουρκίας» επισήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί αύριο, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Oσον αφορά την νυν τουρκική ηγεσία, «τίποτα δεν είναι παντοτινό» τόνισε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ρωσία παραμένει θετική και έτοιμη να αναπτύξει την οικονομική και πολιτική συνεργασία της με την Ευρώπη, όπως επίσης να πολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία, παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας.
kathimerini.gr

Απάντηση στο GPS : Ακόμα δύο δορυφόροι για το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo

Ακόμα δύο δορυφόροι για το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo          Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει 30 δορυφόρους 
                                                                 (Πηγή: Galileo)                                               
 Κουρού, Γαλλική Γουιάνα 
Έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα, η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό GPS φαίνεται ότι πλησιάζει: δύο ακόμα δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν από τον ισημερινό ανοίγουν το δρόμο για την ενεργοποίηση του συστήματος πλοήγησης Galileo εντός του 2016.
Οι δορυφόροι 10 και 11 τέθηκαν σε τροχιά την Πέμπτη από ρωσικό πύραυλο Soyuz που εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της τροπικής Γαλλικής Γουιάνας στη Νότιο Αμερική.
Ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή 30 δορυφόρους που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το GPS. Τσιπ δορυφορικής πλοήγησης που λαμβάνουν σήματα και από τα δύο συστήματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μελλοντικά θα προσφέρουν αυξημένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αλλά και πολύ ακριβέστερο τμήμα.
Η υλοποίηση του Galileo έχει όμως καθυστερήσει σημαντικά λόγω μιας πληθώρας οικονομικών, πολιτικών και τεχνικών εμποδίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ελπίζει τώρα ότι το Galileo θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες το δεύτερο εξάμηνο του 2016, οπότε προγραμματίζεται να έχουν τεθεί σε τροχιά οι πρώτοι 16 δορυφόροι.
Αυτό βέβαια βασίζεται στην υπόθεση ότι όλες οι εκτοξεύσεις θα προχωρήσουν ομαλά. Τον Αύγουστο του 2014, οι δορυφόροι 5 και 6 τέθηκαν σε λανθασμένη, ελλειπτική τροχιά. Έκτοτε πάντως έχουν μετακινηθεί σε πιο κυκλικές τροχιές και εκτιμάται ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.
Οι δύο πρώτοι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά το 2011 και το 2012, ενώ από το 2016 και μετά θα πρέπει να εκτοξεύονται έξι δορυφόροι το χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει κονδύλι 7 δισ. ευρώ για το Galileo μέχρι το 2020, ενώ ενώ για τη συντήρηση, τη διαχείριση και την ανανέωση των δορυφόρων θα απαιτούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Καθένας από τους δορυφόρους κοστίζει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ και κάθε εκτόξευση με πύραυλο Soyuz τιμάται στα 65 με 70 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.
Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.
Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidυ.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Yποβαθμισμένα προβλήθηκε, από τή "βαρωνία" τών ΜΜΕ, η "έφοδος τών αρχών" στόν κορβανά τής UBS... // Άρθρο τού Θανάση Καρτερού

Ο καστανάς κι ο κορβανάς...
Σήμερα είδηση είναι ό,τι χτυπάει την κυβέρνηση. Η τρίχα που γίνεται τριχιά να την πνίξει...


  Έκαναν ντου τα σαΐνια στη φουφού του καστανά στη Θεσσαλονίκη. Κι έφτασε η αγριότητα της αστυνομίας και...
το δράμα του ανθρώπου μέχρι το τελευταίο ελληνικό σπίτι. Μάθαμε πόσα χρωστάει στο ΤΕΒΕ, πόσα στην εφορία, πόσα εδώ και πόσα εκεί. Δεν έμεινε κανάλι, εφημερίδα, ραδιόφωνο που να μην ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα. Και καλά έκαναν εδώ που τα λέμε. Άμα είναι κανείς δημοσιογράφος, όποιο Θεό κι αν λατρεύει, τέτοιο θέμα δεν το αφήνει. Ούτε ο Τσίπρας δεν το άφησε παρεμπιπτόντως - πήρε τηλέφωνο τον Τόσκα για να του ζητήσει να κόψει λίγο τη φόρα των ζηλωτών. Αν κι αυτό έπαιξε στα ψιλά κι όχι ψηλά.

Τίποτε παράξενο λοιπόν στη δημοσιότητα που πήρε το ντου στον χρεωμένο καστανά.  
Το παράξενο είναι η δημοσιότητα που ΔΕΝ πήρε το ντου, τον ίδιο καιρό, στον παραγεμισμένο κορβανά της UBS.  
Της ξένης, μεγάλης, και σίγουρης τράπεζας, στον κορβανά της οποίας αποδείχτηκε ότι φυλάγουν τα λεφτά τους -ροφούς λέμε, όχι μαριδάκι- ουκ ολίγοι επώνυμοι και ανώνυμοι συμπατριώτες μας. Και φυλάγοντας εκεί τα λεφτά τους, πλυμένα και όμορφα, γλίτωναν επίσης πλυμένα και όμορφα την εφορία. Αφήνοντας τα κορόιδα -μεταξύ των οποίων και τους αναξιοπαθούντες καστανάδες- να πληρώνουν το μάρμαρο.

Αυτό γιατί το έθαψαν τα άξια τέκνα και οι πανάξιοι νονοί της ενημέρωσης; Εντάξει ο καστανάς, αλλά γι' αυτό δεν τρέχει κάστανο; Έχει ξαναγίνει από καταβολής ελληνικού κράτους τέτοιο ντου; Με εισαγγελείς και αστυνομικούς να μπουκάρουν σε τράπεζα; Σε τράπεζα! Και να κατάσχουν κωδικούς και στοιχεία που οι πονηροί καταθέτες είχαν εναποθέσει στα άδυτα του τραπεζικού ιερού; Έχει ξαναβάλει καμιά κυβέρνηση χέρι στο μαύρο χρήμα και στη φοροδιαφυγή με τέτοια αποφασιστικότητα; Λέει κάτι ο καστανάς, από άποψη συμβολισμού, κι αυτό δεν λέει τίποτε; Δεν αξίζει καμιά προβολή, κανένα πρωτοσέλιδο, κανένα παράθυρο - έστω φεγγίτη;

Εσύ τα λες, εσύ τ' ακούς θα πεις. Σήμερα είδηση είναι ό,τι χτυπάει την κυβέρνηση. Η τρίχα που γίνεται τριχιά να την πνίξει. Εντάξει, αλλά δεν είναι και ταξικά συνεπείς οι βαρόνοι. Αυτό πρέπει να σημειωθεί. Βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ χέρι σε μεγάλους φοροφυγάδες, μεγάλους πλύντες, μεγάλες τράπεζες, μεγάλα κεφάλια, και τα Μεγάλα ΜΜΕ νίπτουν τας χείρας; Κύριοι, προσοχή! Θα σας χάσει ο Θεός αν συνεχίσετε έτσι...

Θανάσης Καρτερός

ΟΛΠ: Ο φόβος του χαμηλού τιμήματος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2015 09:55 |
ΟΛΠ: Ο φόβος του χαμηλού τιμήματος

Ενα θέμα ανησυχεί όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους παρακολουθούν από κοντά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η οποία και έχει μπει στην τελική ευθεία.

Δεν πρόκειται για τη Λαική Ενότητα, ούτε για τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (Σπίρτζης, Δρίτσας, κ.ά.) που αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά για το τίμημα που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι, για το λιμάνι, μνηστήρες.

Ακόμη και αν υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμος, ακόμη κι αν καταθέσουν -όπως ακούγεται- δεσμευτικές προσφορές και οι τρεις εναπομείναντες ενεργοί παίκτες στο διαγωνισμό, δηλαδή η κινέζικη Cosco, η δανέζικη APM Terminals, και η φιλιππινέζικη ICTS- ο φόβος είναι μη τυχόν τα τιμήματα που θα δώσουν, δεν είναι ικανοποιητικά και κινούνται κοντά στη απαξιωμένη χρηματιστηριακά αποτίμηση του λιμανιού. Εννοείται ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει άμεσα από τους υποψηφίους να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές, κ.ο.κ.

Κοιτάζοντας κανείς το ταμπλό του χρηματιστηρίου, η μετοχή του ΟΛΠ διαπραγματεύεται σήμερα στα επίπεδα των 14 ευρώ, και η κεφαλαιοποίηση του 100% του λιμανιού ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τo 51% του ΟΛΠ το οποίο και παραχωρείται, ισοδυναμεί με μόλις… 178,5 εκατ. ευρώ (σσ: όσο για το 67% που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός ισούται σήμερα με 234,5 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή, προ μηνός είχε αποτιμήσει την αξία της εισηγμένης ΟΛΠ στα 500 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας την "ασημικό σε τιμή ευκαιρίας”. Τότε μάλιστα η μετοχή βρισκόταν στα 15 ευρώ, όχι στα 14 ευρώ όπως σήμερα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι αντανακλούσε και πάλι την πραγματική αξία της εταιρείας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Εθνική έχει θέσει ως τιμή στόχο τα 20 ευρώ για το επόμενο 12μηνο.

Φυσικά στο ΤΑΙΠΕΔ προσδοκούν...

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ...

Φελνίκος
Νομίζω πως η χθεσινή μεγάλη είδηση δεν ήταν η υπερψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτουμένων, ούτε ο ξυλοδαρμός του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια, ούτε κάποια από τις άλλες που προβλήθηκαν πρώτες στα δελτία ειδήσεων. Η μεγάλη χθεσινή ειδηση είναι η γενναία αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα. Η παραδοχή των λαθών που έκανε σε σχέση με την πολιτική που άσκησε το πρώτο επτάμηνο η κυβέρνησή του. Η άρνηση του παρελθόντος και η προσγείωση στην πραγματικότητα αποτελεί πρωτίστως κέρδος για τη χώρα, η οποία ταλαιπωρήθηκε, και συνεχίζει να ταλαιπωρείται, από τις επιλογές της ("πρώτη φορά αριστερά") κυβέρνησης.
Τι είπε ο πρωθυπουργός σε δύο συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τους NY Times και το Channel 4: Πρώτον, "χάσαμε χρόνο". Όταν κάποιοι, τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2015, του λέγαμε να κλείσει αμέσως την πέμπτη αξιολόγηση, να πάρει τα επτά δις, να φορτώσει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και υποστηρίζαμε πως οι εταίροι-δανειστές τότε θα ήταν εύκολο να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σε μια νεοεκλεγμένη και μάλιστα αριστερή κυβέρνηση, μας έλεγαν ότι είμαστε μνημονιακοί και συμβιβασμένοι και αυτοί είναι επαναστάτες και θα καταργήσουν τα μνημόνια.
Δεύτερον, "στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Όταν κάποιοι του λέγαμε να κλείσει τη συμφωνία και να μην πάει στη συμφωνία - γέφυρα γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο οι δανειστές και ό,τι στο τέλος θα είμαστε εμείς που θα έχουμε το πρόβλημα επειδή δεν θα έχουμε χρήματα και θα παρακαλάμε να μας δανείσουν, άκουγε τον Βαρουφάκη και τους άλλους οικονομικούς φωστήρες. Όταν του λέγαμε να κλείσει τη συμφωνία τον Ιούνιο, πριν τελειώσει το Πρόγραμμα Στήριξης, γιατί μετά θα κλείσουν οι τράπεζες και θα μπουν capital controls και θα διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο, μας έλεγαν ότι καλλιεργούμε τον φόβο και διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις. Τώρα παραδέχεται ότι το λάθος ήταν δικό του, αλλά στο μεταξύ άδειασαν τα κρατικά ταμεία, έφυγαν τα χρήματα από τις τράπεζες, μπήκαν capital controls, επιχειρήσεις καταστράφηκαν και η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση.
Τρίτον, "αν τα ήξερα αυτά θα είχα πάρει από την αρχή γενναίες αποφάσεις". Όταν κάποιοι του λέγαμε να τολμήσει τον συμβιβασμό και ότι ο μόνος ορθός δρόμος είναι ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός, μας έλεγαν ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα και ότι αυτά τα λένε οι δανειστές. Δυστυχώς την απειρία ή την (καθυστερημένη) απόκτηση γνώσης του πρωθυπουργού και των υπουργών του σχετικά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες του δανεισμού και τη δημοσιονομική προσαρμογή την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Πιο ακριβά δεν γινόταν. Το ...φροντιστήριο κόστισε πάνω από το μισό του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να υπολογίσουμε τα συμπαραμαρτούντα -οικονομικά και μη.
Τέταρτον, "καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί". Μωρέ, τι μας λες! Όταν κάποιοι του τα λέγαμε, μας έλεγαν ότι είμαστε ηττοπαθείς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους αναγκάσει να γονατίσουν γιατι διαφορετικά θα τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα. Όταν λέγαμε πως το Grexit το εννοούν, μας έλεγαν ότι μπλοφάρουν. Όταν λέγαμε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην τήρηση των κανόνων και των συμπεφωνημένων, μας έλεγαν για τον Δαβίδ που κέρδισε τον Γολιάθ και άλλα ηρωϊκά και πένθιμα.
Πέμπτον, "δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου". Όταν του λέγαμε ακριβώς αυτό, μας έλεγαν ότι υποτιμάμε τη δύναμη του λαού και το εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν του λέγαμε πως ναι, κάποια στιγμή στο μέλλον η Ευρώπη θ' αλλάξει, αλλά η Ελλάδα τώρα έχει το πρόβλημα και δεν μπορεί να περιμένει, δεν αντέχει να περιμένει μέχρι ν' αλλάξει η Ευρώπη, μας έλεγαν για τους Podemos που έρχονται, για τον Μπέμπε Γκρίλο, τον Νάϊτζελ Φάρατζ και τα ευρωπαϊκα κινήματα κριτικής και αμφισβήτησης που φουσκώνουν. Τελικά, εμείς φουσκώσαμε από τυμπανισμό, άσε που με τις κυβερνητικές κωλοτούμπες κάναμε και κακό στους Podemos και τα ευρωπαϊκά κινήματα κριτικής και αμφισβήτησης που είχαν κάνει σημαία τον επαναστατικό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά, σημασία δεν έχει τι λέγαμε εμείς. Και μικρή αξία έχει να πούμε πως είχαμε δίκιο. Σημασία έχει τι λέει και κυρίως τι πράττει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός κρατάει το τιμόνι της χώρας. Εμείς είμαστε δημοσιογράφοι και σχολιαστές της επικαιρότητας. Μπορεί να λέμε σωστά η και λάθος πράγματα. Άλλοτε να έχουμε δίκιο κι άλλοτε άδικο. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν ούτε αυτοί που λαμβάνουν τα μέτρα και εφαρμόζουν τις πολιτικές. Σημασία έχει τι λέει και τι πράττει ο, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας. Και φυσικά, τις τελικές κρίσεις και αξιολογήσεις των κυβερνήσεων δεν τις κάνουμε εμείς, αλλά οι πολίτες στις κάλπες.
Χρέος δικό μας, των δημοσιογράφων, είναι να επικροτούμε το σωστό και να ψέγουμε το λάθος. Και σήμερα δεν μπορούμε να μην πούμε πως η αυτοκριτική του πρωθυπουργού ήταν μια γενναία και τίμια πολιτική στάση. Και μακάρι να εχει μάθει όντως από τα λάθη του. Και του αξίζει διπλός έπαινος αν συνεχίσει το δρόμο του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Εδώ είμαστε για να τον κρίνουμε...
matrix24.gr

Στο «φουλ οι μηχανές» του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις


Μέσα στους πρώτους μήνες του 2016

Ταχείες εξελίξεις στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του «Ελληνικού», του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εντός των πρώτων μηνών του 2016 ή και νωρίτερα εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως προέκυψε από  δηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα

ellΑναλυτικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του. «Στον Αστέρα είχαμε μια παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου απέρριψε, ορθώς κατά την άποψή μου, το σχέδιο, διότι προέβλεπε μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη που άλλαζε εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής. Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τους επενδυτές κι αποδέχτηκαν με το ίδιο τίμημα μια λύση πολύ κοντά σε αυτό που θέτει το ΣτΕ. Το νέο σχέδιο, επειδή είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα έχει προβλήματα, πατάει πάνω σε αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πιτσιόρλας.
Για το «Ελληνικό»
Σχετικά με το «Ελληνικό», «μια τεράστια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια», ο κ.Πιτσιόρλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι εντός των πρώτων μηνών του 2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τους επενδυτές για βελτιώσεις πάνω στο σχέδιο, ώστε να μπορέσει η επένδυση να μπει σε φάση αδειοδότησης και να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Στη διαπραγμάτευση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δήμοι και η περιφέρεια.
Για τον ΔΕΣΦΑ
Σε σχέση με την εταιρεία ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υπενθύμισε ότι αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων σχημάτων, ενός ιταλικού με μια μεγάλη εταιρεία, τη Snam και ενός βελγικού-ισπανικού (στο οποίο συμμετέχει η Flaxis), που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την αζέρικη Socar. «Και τα δύο σχήματα διενεργούν έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και πιστεύω ότι κι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο για να υποβάλλουν προσφορές και να γίνει τελικά η ολοκλήρωση του σχήματος που θα πάρει την εταιρεία. Αν αυτό ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι συνδέεται και με την ιστορία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), θα είναι ένα τεράστιο βήμα για τα θέματα φυσικού αερίου» υπογράμμισε.

Για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και EEΣΣΤΥ (Rosco)
O Φεβρουάριος φαίνεται ότι είναι ο μήνας- “κλειδί” και για την υπόθεση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Πιτσιόρλας και στο Νέο Ταμείο, στο οποίο θα υπαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το ΤΧΣ, τις ΔΕΚΟ και τα ακίνητα του δημοσίου. Όπως είπε, το νέο ταμείο θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί εντός των πρώτων μηνών του 2016.
Σε σχέση, τέλος, με την Εγνατία Οδό, επισήμανε ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα των άμεσων αποκρατικοποιήσεων, αλλά στο ευρύτερο του ΤΑΙΠΕΔ. “Είναι από τα θέματα που θα ακολουθήσουν το πρώτο κύμα. Μιλάμε για την παραχώρηση του δρόμου και όχι της εταιρείας”, διευκρίνισε.

matrix24.gr

Και μωρές και διακορευμένες

Είναι σοβαροί; Εχουν συναίσθηση πού βρίσκεται η κοινωνία και πού οι ίδιοι;
Δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλύσω σοβαρά, το τραγελαφικό σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων: Μια κυβέρνηση που καθημερινά και σχεδόν σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής δεν ξέρει τι κάνει, αλλά παριστάνει την θιγμένη πριμαντόνα εντός και εκτός συνόρων και μια αξιωματική αντιπολίτευση που περιμένοντας τον Νυμφίο – Πρόεδρο, κοιμάται με ροχαλητά και όνειρα εξουσίας.
Και καλά το «καραβάνι που προχωράει» κι αλλού πατάει, αλλού βρίσκεται. Το έχουμε εμπεδώσει, αυτό είναι και δεν αλλάζει,  δεν βελτιώνεται ούτε καν συνειδητοποιεί τι νέα βάρη έχει φορτώσει όχι στις…. καμήλες, αλλά στους πολίτες αυτής της χώρας. Οι άλλοι όμως; Οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες του φιλελευθερισμού και της κοινής λογικής; 
Εχουν κάποια σοβαρή δικαιολογία για την εικόνα που παρουσιάζουν την ώρα που καίγεται ο κόσμος γύρω τους; Τουλάχιστον στην παραβολή οι μωρές ήταν παρθένες, γεγονός που προσέδιδε το στοιχείο της αθωότητας και συνειρμικά της απειρίας, στοιχεία ελαφρυντικά σε σχέση με την επιπολαιότητα να μην έχουν αρκετό λάδι για τις λυχνίες τους. Εδώ όμως μιλάμε για κόμμα σαράντα ετών με τρεις εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς και κοντά τριάντα πρώην υπουργούς. Πιο διακορευμένη άρα πιο έμπειρη, σε σχέση με την εξουσία δεν υπάρχει, διότι το ΠΑΣΟΚ που κρατούσε τα πρωτεία, έχει συρρικνωθεί σαν κορινθιακή σταφίδα. 
Είναι σοβαροί; Εχουν συναίσθηση πού βρίσκεται η κοινωνία και πού οι ίδιοι; Εχουν χαζέψει εντελώς κλεισμένοι μέσα στα γραφεία τους ή έξω από αυτά αλλά περιστοιχισμένοι από κύκλους, παρατρεχάμενους, επιτελεία και συμβούλους; Πιστεύουν ότι αν πάνε 200-300 χιλιάδες την Κυριακή να ψηφίσουν για να φέρουν επιτέλους εκείνον τον Νυμφίο, θα λυθεί το πρόβλημα του πολιτικού αυτισμού στον οποίο έχουν περιπέσει; Ότι το 1.200.000 που τους ψήφισε στις τελευταίες εκλογές θα γίνει ξανά 3.200.000 όπως τις εποχές που κάτι εξέφραζαν κοινωνικά;   
Δεν τους ενδιαφέρει η decadence την οποία εκπέμπει όλο αυτό το παραγοντιλίκι και η παραπολιτική ίντριγκα, τα σενάρια και οι προβοκάτσιες, οι παρεμβάσεις και οι συμμαχίες της συμφοράς; Κοιμούνται; 
Φυσικά κοιμούνται και δη όρθιοι αλλιώς θα έβλεπαν, θα άκουγαν,θα αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα γύρω τους. Αλλά πάλι μπορεί να μην κοιμούνται, να είναι πιο «ξύπνιοι» να ενδιαφέρονται μόνο για το τι θα γίνει σε λίγους μήνες που το καραβάνι του….. «εθνάρχη της αριστεράς» θα ξεμείνει από υποζύγια κι η κοινωνία από αντοχές.
 Σε αυτή την περίπτωση όμως, «τάπαμε, τα συμφωνήσαμε, τα  κανονίσαμε» δεν χρειάζεται να σέρνουν τον κόσμο της κεντροδεξιάς στις κάλπες με την ψεύτικη ελπίδα για μια νέα αρχή. Ας τον αφήσουν στην ησυχία του κι ας ψηφίσουν μεταξύ τους . Ολοι μαζί σαν μηχανισμός είναι καμιά εικοσαριά χιλιάδες….

thetoc.gr

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

                                                                                                                       από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα και οι μαύρες στιγμές του 2015

Science

tvxs.gr | 18 Δεκ. 2015
Το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science» δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου, το Top 10 στην επιστήμη με τα σημαντικά επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει.
Η λίστα ωστόσο, περιλαμβάνει και τα «μαύρα σημεία», όπως η καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές.
Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2015 χαρακτηρίστηκε η ισχυρή τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, που φανέρωσε τις εντυπωσιακές δυνατότητές της να επεμβαίνει στο DNA με πιο ακριβή τρόπο από κάθε άλλη τεχνική έως τώρα.
Η μέθοδος έχει ήδη προκαλέσει και ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα, καθώς φέτος τον Απρίλιο Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Γιουνγιού Χουάνγκ, ανακοίνωσαν πρώτοι ότι προχώρησαν σε σκόπιμη γενετική τροποποίηση ανθρωπίνου εμβρύου.
Στη δεκάδα
- Το ταξίδι για πρώτη φορά σε δύο νάνους πλανήτες: Στον Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons και στη Δήμητρα από το σκάφος Dawn.

- Η ανάγνωση του γονιδιώματος του ηλικίας 8.500 ετών Ανθρώπου του Κένεγουικ στις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι Αμερικανοί έχουν ασιατική καταγωγή.
Ο πρόγονος μας Homo Naledi
- Η έρευνα που αποκάλυψε ότι οι ψυχολογικές μελέτες στην πλειονότητα τους δεν μπορούν να επαληθευθούν από άλλους επιστήμονες, γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία τους.
- Η διεύρυνση της ανθρώπινης οικογένειας με την ανακάλυψη στη Νότια Αφρική του Homo naledi, ενός νέου είδους ανθρώπου που έρχεται να προστεθεί στο γένος Homo.
- Η επιβεβαίωση -μέσω «τομογραφίας» σεισμικών κυμάτων- ότι οι στήλες μάγματος που φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, έχουν τη «ρίζα» τους στον πυρήνα του πλανήτη μας.

- Η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον ιό Έμπολα.
- Η γενετική τροποποίηση ενός μύκητα, ώστε να παράγει οπιοειδή (καταργώντας πλέον την αποκλειστικότητα της παπαρούνας του οπίου).
- Η ανακάλυψη ότι το λεμφικό σύστημα δεν σταματά στον λαιμό, αλλά επεκτείνεται και στον εγκέφαλο, λειτουργώντας ως «αποχέτευση» που τον καθαρίζει από τα απόβλητα.
- Η επιβεβαίωση του μυστηριώδους φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού), όπου δύο αντικείμενα, π.χ. σωματίδια, αλληλεπηρεάζονται ακαριαία από μεγάλες αποστάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟι δέκα κορυφαίοι επιστήμονες για το 2015

Οι «μαύρες» εξελίξεις για την επιστήμη το 2015
Η φετινή χρονιά είχε και τις άσχημες στιγμές της. Σύμφωνα με το «Science», τρεις ήταν οι χειρότερες:
-Η καταστροφή από το ISIS του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα και οι λοιπές αρχαιολογικές καταστροφές στην ίδια περιοχή, που αποτελούν εφιάλτη για αρχαιολόγους, ιστορικούς και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
- Η αποκάλυψη ότι ούτε ο χώρος της επιστήμης είναι απαλλαγμένος σεξιστικών σκανδάλων, καθώς ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο βρετανός νομπελίστας βιολόγος Τιμ Χαντ και ο Αμερικανός αστρονόμος Τζέοφ Μάρσι, αναγκάσθηκαν εφέτος να παραιτηθούν από τα πανεπιστήμιά τους (το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), λόγω ανάρμοστων σχολίων για τις γυναίκες συναδέλφους τους ή σεξουαλικής παρενόχλησης.
- Η παρεμπόδιση της κατασκευής στη Χαβάη του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου, από ντόπιους που, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, θεωρούν ιερό το όρος Μάουνα Κέα, όπου θα εγκαθίστατο το τηλεσκόπιο διαμέτρου 30 μέτρων. Η υπόθεση έχει παραπεμθεί στα αμερικανικά δικαστήρια με άγνωστη κατάληξη.

Συμφωνία Ρωσίας - Δύσης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία

Οδικός Χάρτης
tvxs.gr | 18 Δεκ. 2015 Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) κατέληξαν σε συμφωνία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Πλέον για να εγκριθεί οριστικά το σχέδιο απαιτείται η απλή ενημέρωση των υπόλοιπων 10 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς δικαίωμα βέτο έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις υπόλοιπες 10 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο για να τις ενημερώσει σχετικά με το κείμενο της απόφασης, ανέφεραν διπλωμάτες που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το βράδυ.
Αν και το ακριβές σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές, μέσω αυτού καλούνται όλες τις πλευρές (συριακό καθεστώς και αντιπολίτευση) σε κατάπαυση του πυρός και σε πολιτική διευθέτηση της Συριακής κρίσης. Δύση και Ρωσία φέρονται να συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Ακόμη με το σχέδιο καλούνται όλα τα μέρη να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις κατά αμάχων, ενώ εντός ενός μήνα θα σχηματιστεί μια διεθνής επιτροπή για την παρακολούθηση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών στη Συρία. Επιπλέον ζητείται από τον ΟΗΕ να καλέσει τις δύο πλευρές σε επίσημες συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και εντός Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν από κοινού Ρωσία και ΗΠΑ, και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα ή εταιρείες που εμπλέκονται εμπορικά με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                                    από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ρέντσι: Αγαπητή Ανγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ

Ρέντσι: Αγαπητή Ανγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ

Ιταλο-γερμανική ένταση επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

«Αγαπητή Άνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ» φέρεται να είπε ο Ματέο Ρέντσι στην Γερμανίδα καγκελάριο σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera - κάνονας αναφορά και στην παραχώρηση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια επίθεση εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά διατύπωση εύλογων ερωτήσεων.

«Σήμερα είχαμε δύο συζητήσεις ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται ακριβώς έτσι: το ότι κάνει κανείς εύλογες ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας» είπε ο Ρέντσι για να προσθέσει μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «δεν πρέπει αντιθέτως ούτε να φανεί κανείς υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν».

Επικαλούμενη πηγές από την Σύνοδο Κορυφής, η Corriere della Sera γράφει ότι υπήρξε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση -και ειδικότερα το ζήτημα του πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, τρίτου και τελευταίου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης μετά την τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ και το σύστημα επίλυσης τραπεζικών κρίσεων.

Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, επιθυμεί να γίνουν γρήγορα βήματα προς επίλυση του ζητήματος, όμως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ για την στάση του Βερολίνου ενώπιον μίας Ευρώπης που, όπως είπε, έχει χάσει θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ» γράφει η Corriere προσθέτοντας ότι την ιταλική θέση στήριξαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες Πορτογαλίας και Βουλγαρίας.

tanea.gr

Σύλληψη και απέλαση για όσους δεν δικαιούνται άσυλο...

Θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία...

Τον σαφή διαχωρισμό των μεταναστών από τους πρόσφυγες, την επιστροφή τους και την απέλασή τους μέσω Τουρκίας αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής, έπειτα από πιέσεις και της ελληνικής πλευράς, ώστε να αποσυμφορηθεί και η κατάσταση στην χώρα μας.

Σε...
αυτό το σημείο, εστίασε εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις παρεμβάσεις του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε σχετική αναφορά και στις δηλώσεις του.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ότι αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στο σημερινό τετ α τετ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Ήδη, από σήμερα έχει δοθεί εντολή για σύλληψη και κράτηση των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι και αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος των ροών προς την Ελλάδα, θα κρατούνται στα κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αθήνα προκειμένου να απελαθούν.
Τι αναφέρουν στα συμπεράσματα της Συνόδου

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, καταγράφονται ξεκάθαρα τα βήματα που καλούνται να πάρουν τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Συμβούλιο, πρέπει να γίνουν βήματα ως προς:

Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή και επανεισδοχή των ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ, και την παροχή επαρκούς συνδρομής στα κράτη μέλη για αυτές τις επιχειρήσεις.
Την ενίσχυση των μέτρων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Την διασφάλιση της εφαρμογής και της επιχειρησιακής συνέχειας των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου, της διάσκεψης της Μάλτας [σ.σ όπου συμμετείχαν και ηγέτες των χωρών της Αφρικής] – ειδικά ως προς το κομμάτι των επιστροφών, της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου...
 

«Ψηφίζει» (και) ο Τσίπρας στη ΝΔ;


Alexandros Michailidis / SOOC
Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 
 Τα σημάδια είναι πολλά, για να είναι τυχαία. Ένας-ένας οι «καραμανλικοί» πλέκουν το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, ορισμένοι μάλιστα σε βαθμό παρεξηγήσεως. Ετσι, αρχίζουν να φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει κανάλι συνεχούς επικοινωνίας της καραμανλικής Δεξιάς με την «καραμανλική» Αριστερά και σαφής προτίμηση του Πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της ΝΔ.

Πού υπάρχει αλήθεια και πού αρχίζει η μυθοπλασία; Ας δούμε τα γεγονότα:
  • Πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα «εθνάρχη της Αριστεράς», συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (περισσότερα εδώ).
  • Πριν από λίγες ώρες ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, από άλλη σκοπιά, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Τσίπρας «μοιάζει με τον  Ανδρέα Παπανδρέου τουλάχιστον ως προς το μπαλκόνι και το δημόσιο λόγο του»(εδώ).
  • Τις προάλλες, τη θεατρική  πρεμιέρα της παράστασης του Λάκη Λαζόπουλου, παρακολούθησαν στελέχη της ΝΔ όπως ο «καραμανλικός» Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Λαζόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή του, που ακολούθησε, καταφέρθηκε εναντίον ορισμένων υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ, παρεμβαίνοντας σε μια καθαρά κομματική διαδικασία.
Η εικόνα που ζωγραφίζεται από όλα αυτά επιδρά ήδη στην προεκλογική συζήτηση που γίνεται στη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής έχει εκφράσει την προτίμησή του στον Ευάγγελο  Μεϊμαράκη. Το γεγονός ότι «καραμανλικά» στελέχη εγκωμιάζουν τον κ. Τσίπρα, οδηγεί τους συνυποψηφίους του κ. Μεϊμαράκη να διατυπώνουν αιχμές ότι τον προτιμά για αρχηγό ο σημερινός πρωθυπουργός.

Αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης διατυπώνουν ανοιχτά το ερώτημα αν υπάρχει «κρυφό ειδύλλιο» Τσίπρα- Καραμανλή (εδώ), ενώ και πρώην αρχηγοί έχουν αφήσει αιχμές ακόμα και για μεροληπτική (υπέρ της κυβερνησης Τσίπρα) στάση του «καραμανλικού» Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (εδώ).

Πώς θα επιδράσουν αυτά στην επικείμενη εκλογή του αρχηγού της ΝΔ; Ηδη οι τρεις άλλοι υποψήφιοι (Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) αφήνουν αιχμές τόσο για τη στάση του πρώην Πρωθυπουργού, που μέσω «κύκλων» του τάσσεται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη όσο και για τον συνυποψήφιό τους, ότι έχει την «προτίμηση» του κ. Τσίπρα.

Ορισμένες απαντήσεις θα δοθούν την Κυριακή. Τόσο από όσους θα πάνε να ψηφίσουν όσο και από τις αντιδράσεις, που θα έχουμε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

protagon.gr