Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αγνωστες πτυχές της ζωής του Ευάγγελου Αβέρωφ

ΒΙΒΛΙΟ


«Εχω κόμπλεξ καθήκοντος». Αν το σκεφτείτε, οι τρεις αυτές λέξεις που συνθέτουν εκ πρώτης όψεως μια οξύμωρη, αλλά και τόσο χαριτωμένη φράση μπορούν τελικά ακόμη και να περιγράψουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Πόσω μάλλον ενός πολιτικού που όχι μόνον διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην πατρίδα του, αλλά είχε παράλληλα και μια σπάνια αίσθηση του χιούμορ και μπορούσε να υποβαθμίσει ακόμη και την αυταπάρνησή του για την Ελλάδα ως κομπλεξική αδυναμία του.

Θα έχετε καταλάβει ίσως ότι η προλογική φράση ανήκει στον Ευάγγελο Αβέρωφ. Την εκμυστηρεύθηκε πριν από πολλά χρόνια σε ένα από τους πολιτικούς του μαθητές, τον κ. Κώστα Τασούλα. Ο υπουργός Πολιτισμού δεν τη θυμήθηκε χθες τυχαία. Ηταν ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση ενός πραγματικά συναρπαστικού, όπως το περιέγραψε, βιβλίου που ο ίδιος πρόδωσε ότι το διάβασε απνευστί, όπως άλλωστε και ο κ. Αντ. Σαμαράς ο οποίος ήταν παρών στην ίδια εκδήλωση. Κι ήταν όντως απλά παρών στη μέση της αίθουσας «ως Αντώνης και φίλος», όπως τον αποκάλεσε η συγγραφέας του βιβλίου Τατιάνα Αβέρωφ, υπενθυμίζοντας όμως ότι τα αισθήματα «αγάπης και εκτίμησης ήταν αμοιβαία» και από πλευράς του πατέρας της για τον σημερινό πρωθυπουργό.

«Δέκα ζωές σε μια» είναι ο τίτλος του βιβλίου. Αλλά «και το βιβλίο είναι τρία σε ένα», όπως είπε ο κ. Τασούλας γνωστός και αυτός για το χιούμορ του. «Είναι ταυτόχρονα η βιογραφία του Ευάγγελου Αβέρωφ, η προσωπική αναζήτηση της κόρης του στα 25 χρόνια που πρόλαβε να ζήσει μαζί του, αλλά και μια πραγματική ιστορική μαρτυρία» εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας με πάθος και από στήθους για τον πολιτικό του μέντορα στο πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά χθες βράδυ την αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας.

«Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ευ. Αβέρωφ είναι ότι δεν του αρκούσε ούτε το βαρύ και σπουδαίο όνομα, ούτε η περιουσία της οικογενείας του. Ηθελε να αφήσει το προσωπικό του ανάγλυφο», είπε ο κ. Τασούλας και επέλεξε ένα άγνωστο περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ για να αναδείξει τον τρόπο που λειτουργούσε ο αείμνηστος πολιτικός. Ο Ευ. Αβέρωφ ουδέποτε είχε αποκαλύψει ότι εκτός από την περίοδο της χούντας είχε συλληφθεί και φυλακισθεί και την περίοδο της κατοχής στην Ιταλία. Τότε μάλιστα όχι μόνον κατόρθωσε να δραπετεύσει αλλά επί μήνες συντηρούσε στη ζωή και άλλους Ελληνες συγκρατούμενούς του με τους οποίους κρυβόντουσαν από κοινού. Και για να βρει τα χρήματα επισκεπτόταν κρυφά πλούσιες οικογένειες της Ιταλίας, όπως αυτήν του διάσημου από τότε κοσμηματοπώλη Βulgari στον οποίο ως εγγύηση υποσχέθηκε όχι ότι θα του τα επιστρέψει το ελληνικό κράτος, αλλά η δική του οικογένεια, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Η σύγκριση

Εξιστορώντας το περιστατικό, ο υπουργός Πολιτισμού σκοπίμως οδηγήθηκε και σε μια χρονικοπολιτική σύγκριση για να υπονοήσει πόσο υπερβολική είναι η διεκτραγώδηση της σημερινής εποχής, αν τη δει κανείς με μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά. «Το 1955 όσοι ήταν στη γενιά του Αβέρωφ ήταν μόλις 40 ετών αλλά είχαν είχαν ζήσει τρεις δικτατορίες, τρεις ανατροπές του θρόνου, επτά κινήματα, δύο πολέμους και έναν εμφύλιο. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν οι επόμενες γενιές των πολιτικών, δηλαδή και η δική μου, ότι εμείς καρπωθήκαμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που κατόρθωσε να διασφαλίσει με τις προσπάθειες και τις προσδοκίες της η γενιά που ηγήθηκε ο Αβέρωφ και ο Καραμανλής και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμά της» κατέληξε και, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπε ότι πρέπει σήμερα οι πολιτικοί να επιτύχουν στο δεκαπλάσιο τα αποτελέσματα που τους επιτρέπει ο ένας και μοναδικός τους βίος.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης o ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, που επέλεξε το εγκώμιο στη συγγραφέα γιατί απέφυγε την υμνογραφία, η δημοσιογράφος Κατ. Σχινά που εξήρε τον τρόπο που η Τατιάνα Αβέρωφ ύστερα από 25 χρόνια επέλεξε να σκιαγραφήσει τη ζωή της μαζί με τον Ευ. Αβέρωφ, ο συγγραφέας Στρ. Χαβιαράς που την ευχαρίστησε γιατί μοιράζεται με το κοινό τις... δέκα ζωές του αείμνηστου πολιτικού και βέβαια η ίδια που αρκέστηκε όμως σε πολύ λίγα λόγια: ειλικρινείς ευχαριστίες στο κοινό που την τίμησε, στον εκδοτικό της οίκο, το Μεταίχμιο και στον δημοσιογράφο Ηλ. Μαγκλίνη που συντόνισε την εκδήλωση.
kathimerini.gr

Άνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ ...

Το έπος των offshore εταιρειών


ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
 «Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις / που βρέθηκε ώς τα πέρατα του κόσμου να γυρνά...».
Οπως αρχίζει το έπος του ο Ομηρος, έτσι αρχίζει και το έπος των offshore. Στον ρόλο του «άνδρα του πολύτροπου», που τις τελευταίες ημέρες διεκδικεί ο Γ. Καρατζαφέρης, μεγαλούργησαν νωρίτερα εκλεκτοί συνάδελφοί του.

Πρώτος ξεκίνησε το ταξίδι του ώς τα πέρατα της νομιμότητας ο Γ. Βουλγαράκης, και ύστερα τσαλαβούτησε σε θολές, υπεράκτιες θάλασσες ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Κάπου στον δρόμο, συνάντησε πίσω από τους φοίνικες τους μοναχούς από το Βατοπέδι, ενώ στο βάθος ίσα που διακρινόταν ο υπουργός της μιας νύχτας, Γ. Βερνίκος. Αλλά αντί να ξεκινήσουμε και αυτό το έπος «in medias res», καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Είναι στην 1η ραψωδία του έπους των offshore που ο Α. Τσοχατζόπουλος ξεκινά για τη Μονρόβια της Λιβερίας, να στήσει τη Bluebell και την Torcaso, τις offshore που θα παίξουν Μονόπολη στους δρόμους των Αθηνών. Στον γυρισμό, όμως, η Βίκυ Σταμάτη ως άλλη Καλυψώ τον παρασύρει στο Four Seasons στο Παρίσι, και αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια: οι ανθρωποφάγοι Λαιστρυγόνες πετούν πέτρες έξω από το σπίτι της Δ. Αρεοπαγίτου, οι τηλεοπτικές Σκύλες «στολίζουν» με τα έξι τους κεφάλια τον πρώην υπουργό στα τηλεοπτικά κανάλια, και τελικά η Χάρυβδη τον ρουφά και τον ξεβράζει στην πίσω αυλή του Κορυδαλλού.

Ομως οι έτεροι υπεράκτιοι υπουργοί καθόλου δεν παραδειγματίζονται. Ο Γ. Βουλγαράκης, ας πούμε, μένει σαν το σκύλο Αργο πιστός στις offshore του, και με αγαπημένο μότο το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», αφήνει την τελευταία του υπουργική πνοή στο υπεράκτιο κατώφλι του Βατοπεδίου. Φυσικά, όταν αποκαλύπτεται πως και το Βατοπέδι ακόμα διαθέτει offshore, η ραψωδία αρχίζει να μοιάζει με παρωδία.

Οπότε ταιριάζει και το επόμενο επεισόδιο, αυτό που αντιστοιχεί στην τύφλωση του Πολύφημου, το οποίο περιλαμβάνει την παροδική τύφλωση όλων των στελεχών της κυβέρνησης, που δεν σκέφτηκαν πως ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας είναι μέτοχος της offshore που φέρει το όνομά του: «Vernicos Offshore Group SA».

Αποτέλεσμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το μάτι της κυβέρνησης, ο υπουργός παραιτείται, και στη θέση του μπαίνει ο μυθικός «Κανένας», όπως θα έλεγε χαμογελώντας θυμόσοφα ο Ομηρος, και κατσουφιάζοντας ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκτοτε, στα κύματα των offshore μένει μοναχό να κλυδωνίζεται το σκάφος «Iliatoras of London» που σαν την «Κριστίν» του Στίβεν Κινγκ έχει αποκτήσει δική του βούληση. Ή τουλάχιστον, κάτι τέτοιο υποστήριζε ο συνήθως πολυμήχανος, αλλά στο δικαστήριο κάπως αμήχανος, Πάνος Καμμένος, όσο ο Α. Γεωργιάδης τριγυρνούσε στα κανάλια κι έλεγε πως ο «Iliatoras» των 18 μέτρων ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία που είχε άμεση σχέση με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.

Βλέπετε, συνήθως, η ένταση κορυφώνεται όταν το τροπικό κλίμα των offshore εισβάλλει στην παγερή σιωπή της δικαστικής αίθουσας. Μια εμπειρία που πολύ σύντομα θα βιώσει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.
Οπως αναδύονται από τα κύματα τα μαγικά νησιά, έτσι αναδύθηκε από το βάθος της μνήμης των εφοριακών η παλαιά δήλωση πόθεν έσχες του Γ. Καρατζαφέρη. Αυτή στην οποία ανέφερε την υπεράκτια εταιρεία «Catalina LTD». Ποιος να έλεγε τότε, το μακρινό 1993, πως, όπως το νησί της Κίρκης μετέτρεψε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια, έτσι και το νησί της offshore θα μετέτρεπε τα ελικόπτερα Super Puma σε υπεράκτιες μίζες ύψους 1,65 εκατ. ευρώ;

Κάπως έτσι, ο Γ. Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος... υπεράκτιος κομματάρχης, αφού το ΛΑΟΣ για να συνεχίσει να υπάρχει, μάλλον θα χρειαστεί να μεταφέρει και αυτό την έδρα του στα νησιά Τερκς και Κέικος. Κι όσο για τον αρχηγό του... μπορεί να επιμένει ο Αδωνις Γεωργιάδης σε ρόλο Πηνελόπης να υφαίνει το σάβανο στα πηγαδάκια της Βουλής και να το ξηλώνει στα κανάλια, αλλά όπως ο ήλιος δύει στα τροπικά νησιά, αχνοφέγγει πια ο τελικός προορισμός ενός ακόμα θαυμαστή της θολής γραμμής των οριζόντων. Καθώς, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ετοιμάζει «welcome drink» στο προαύλιο του Κορυδαλλού, για τον Γ. Καρατζαφέρη ο παλιός στίχος έχει πια νέα έννοια: «Σημασία έχει το ταξίδι. Οχι ο προορισμός».
kathimerini.gr

Ο Τζορτζ Σόρος και ο…Tζορτζ Οffshoros...

Ο Τζορτζ Σόρος και ο…Πως συνδέονται οι δύο περιπτώσεις (ΦΩΤΟ)...

Η... φωτο, από newsbeast.gr:

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                             "TA NEA"

Πάπας Φραγκίσκος προς ιερείς:

  «Μην ζητάτε χρήματα για την τέλεση μυστηρίων»

Πάπας Φραγκίσκος προς ιερείς: «Μην ζητάτε χρήματα για την τέλεση μυστηρίων»

Να σταματήσουν να ζητούν χρήματα από τους πιστούς για την τέλεση των μυστηρίων, ζήτησε την Παρασκευή  ο Πάπας Φραγκίσκος από τους καθολικούς ιερείς, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Βατικανό.

«Πόσες φορές, μπαίνοντας σε εκκλησίες, βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμη κατάλογος με τις τιμές για την βάπτιση, ή για τις διάφορες ευχές; Ο κόσμος το θεωρεί σκάνδαλο», τόνισε ο Πάπας.

Ο Φραγκίσκος πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν μπορεί, κανείς, «να νοικιάσει μια Εκκλησία» αφού «δεν είναι δυνατόν να λατρεύεις δυο κυρίους: δεν γίνεται να λατρεύεις, συγχρόνως, τον Θεό και τα χρήματα».

 Ο ποντίφικας θέλησε, επίσης, να καταστήσει σαφές ότι «η λύτρωση είναι κάτι το οποίο δίδεται δωρεάν» και πως «δυο είναι τα πράγματα που ο λαός του Κυρίου δεν μπορεί να συγχωρέσει: τον ιερέα ο οποίος είναι φιλοχρήματος και εκείνον που κακομεταχειρίζεται τους ανθρώπους».

Πριν λίγο, ο αρχιεπίσκοπος της πόλης της Γένοβας 'Άντζελο Μπανιάσκο- ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας- θέλησε να απαντήσει έμμεσα στον πάπα, αποσαφηνίζοντας ότι «ο κάθε οβολός των πιστών δίνεται ελεύθερα και πρόκειται μόνον έναν τρόπο με τον οποίο συνεισφέρει, όποιος το επιθυμεί, στις υλικές ανάγκες της Εκκλησίας». 
tanea.gr

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ ...

 
Το ΔΝΤ τραβά το σχοινί μπλοκάροντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο εκπρόσωπος του ταμείου Δανός Ρίσι Γκογιάλ που πήρε την θέση του Π. Τόμσεν, παραμένει αμετακίνητος όσον αφορά το...
χρηματοδοτικό κενό και ζητά νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις , προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση για τις απαιτήσεις του.

Την στιγμή που οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία προκειμένου να έρθει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητος στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού κάτι για το οποίο το ταμείο έχει πέσει έξω αρκετές φορές στις προβλέψεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για την κατάθεση του προϋπολογισμού στην βουλή που έγινε χωρίς την έγκριση του.  

Η προκλητικότητα του Ρισί Γκογιάλ,- όπως εκτιμούν οικονομικοί και κυβερνητικοί παράγοντες – έχει να κάνει κυρίως με τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην χώρα μας στην μετά μνημόνιο εποχή. Πιέζει για να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο και όχι εκείνο του τεχνικού συμβούλου που θέλει η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να βάζει συνεχώς προσχώματα, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην βγει από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποι της Ε.Ε και του ΕΚΤ εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, είναι οριακές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών για μία τηλεδιάσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως ποτέ. Το ΔΝΤ διέρρευσε ότι η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς για να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Παράλληλα στη Νίκης γίνονται συσκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών που εμπλέκονται σε μνημονικές υποχρεώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τόσο με τον Γκίκα Χαρδούβελη όσο και με τον Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να συζητήσουν το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο,
ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα φαίνεται να έχουν μπλοκάρει, το πρακτορείο Bloomberg επικρίνει τη στάση των δανειστών και τους προτρέπει να «δώσουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία».

Χαρακτηρίζει, δε, «τοξικές» τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας που «σίγουρα θα αποτύχουν».

«Για ακόμη μία φορά οι πιστωτές δοκιμάζουν τις αντοχές της χώρας. Εάν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διαλύσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν για το αδύνατο και να βρουν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας» γράφει το Bloomberg

real.gr

Μεταμεσονύκτια …light απάντηση Βενιζέλου...

¡»«Õ¡-¬œ’À«-Ûı̘flÊÂÙ·È Á ÛıÊfiÙÁÛÁ Û˜ÂÙÈÍ‹ Ï ÙÔ ÌÔÏÔÛ˜›‰ÈÔ „È· ÙÁÌ Âˆ·ÒÏÔ„fi ÙÔı ÃÂÛÔÒ¸ËÂÛÏÔı Í·È ÙÁÌ ¯fiˆÈÛÁ ÙÔı ˆ·ÒÏÔÛÙÈÍÔ˝ ̸ÏÔı// –¡–¡Õƒ—≈œ’-¬≈Õ…∆≈Àœ”.(EUROKINISSI-√…¡ÕÕ«” –¡Õ¡√œ–œ’Àœ”) 

Οριστικοποιείται η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
Με την επιστολή – βόμβα που απέστειλε χθες το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταθέτοντας τις προτάσεις του για το μέλλον του κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου «έριξε ...
το γάντι», ζητώντας έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις από μηδενική βάση για όλα και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση αμέσως μετά το συνέδριο.
Ξεκαθαρίζοντας ότι ως βουλευτής του κόμματος θα τιμήσει την αποστολή του μέχρι τέλους, αφαίρεσε από τυχόν «καλοθελητές» το «επιχείρημα» της σταθερότητας της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο εσωτερικό του Κινήματος όμως, κατέστησε απολύτως σαφή τη θέση του, δεσμευόμενος να στηρίξει ένα πραγματικό εγερτήριο σοκ στο ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και την προσπάθεια συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως γίνεται σήμερα. Δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν η Χαριλάου Τρικούπη δεν αλλάξει ρότα, ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Η επιστολή με τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για την αποστολή της οποίας είχε δεσμευθεί μία μέρα νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρήκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς και σε τραπέζι που παρέθεταν προς τιμήν του, παράγοντες της περιοχής, μετά από την τελετή εγκαινίων νοσοκομείου της πόλης.
Έτσι, η «απάντηση» από την Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε πολύ αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα. Και παρότι αναμενόταν «σκληρή», δεν ήταν. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου του εισηγούνταν να ξεκαθαρίσει με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγμένο πρόεδρο ως το 2016» και να προκαλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον επιθυμεί τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να μαζέψει υπογραφές, όπως υπαγορεύει το καταστατικό του κόμματος, επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις. Εκτιμώντας προφανώς ότι...

ΠΑΣΟΚ σε Παπανδρέου: Συνέδριο; Μα τώρα κυβερνάμε με υπευθυνότητα τη χώρα!

Απορρίπτει τις προτάσεις Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ
Με σχόλιο του Γραφείου Τύπου απάντησε το ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ολόκληρο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Κυβέρνηση - χορηγός της Digea. O λογαριασμός στους πολίτες

Όσοι νόμιζαν ότι τα πλούσια δώρα της κυβέρνησης στην κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, την Digea, τελείωσαν με την παραχώρηση του φάσματος συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης, έναντι πινακίου φακής, κάνουν μεγάλο λάθος.
 του Νίκου Μιχαλίτση
Η Digea, τα ήθελε όλα για να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Κατόρθωσε να το πετύχει, αφού σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση έστησαν μια υποτιθέμενη δημοπρασία, έναν "πλειοδοτικό" διαγωνισμό, στον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει κανένας άλλος, λόγω των πολυάριθμων διατάξεων των προδιαγραφών που φωτογράφιζαν με ακρίβεια την Digea. Θα μου πείτε, αυτό έρχεται σε σύγκρουση και με τον ίδιο τον ορισμό της δημοπρασίας ή του πλειοδοτικού διαγωνισμού, αφού για να πλειοδοτήσει κάποιος απαιτούνται τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες. Και τί μ' αυτό; Στις ίδιες τις προδιαγραφές της "δημοπρασίας" υπήρχε ο εξωφρενικός όρος ότι, αν είναι μόνον ένας ο συμμετέχων, δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός αλλά συνεχίζεται. Τέτοιος όρος δεν έχει υπάρξει ποτέ σε διαγωνισμούς δημοσίου γιατί αντιβαίνει τον Κανονισμό Προμηθειών του Δημοσίου και την ενσωματωμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπουν ότι σε περίπτωση μιας μόνον συμμετοχής, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται για ευρύτερη συμμετοχή, ώστε να επωφεληθεί το Δημόσιο από τον ανταγωνισμό.

Η Digea, όμως, δεν ήθελε μόνο να παίξει μόνη της. Υπερχρεωμένοι, όπως είναι οι μέτοχοί της, ήθελαν να πάρουν τις συχνότητες μπιρ παρά. Η κυβέρνηση ακολούθησε απέναντί τους τη στάση με την οποία αντιμετωπίζει και την τρόικα: Ναι σε όλα! Έβαλε λοιπόν μια αστεία  τιμή εκκίνησης (18,3 εκατομμύρια €) για την 15ετή εκμετάλλευση του  συνόλου του φάσματος της ψηφιακής τηλεόρασης (240 MHz), στην οποία και αναδείχτηκε πανηγυρικά ...πλειοδότης, ελλείψει αντιπάλου, η Digea.

Αρκεί μια σύγκριση, με μιαν άλλη δημοπρασία, που ολοκληρώθηκε προσφάτως για να φανεί το μέγεθος του εγκλήματος. Το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή φάσμα συχνοτήτων 72 MHz, στην ίδια περιοχή συχνοτήτων, παραχωρήθηκε (μετά από 10 γύρους δημοπρασίας)  στις τρεις εταιρείες κινητής για 15ετή εκμετάλλευση έναντι 309 εκατομμυρίων €! Έδωσαν δηλαδή για το ίδιο χρονικό διάστημα και στην ίδια περιοχή συχνοτήτων,  φάσμα 240 MHz για 18,3 εκ. € στην Digea, ενώ στις εταιρείες κινητής 72 MHz για 309 εκ. €. Μικρή λεπτομέρεια: Τα 309 εκ. € έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2014 και με απαίτηση της τρόικας έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους προς τους πιστωτές μας. Το γιατί δεν ζήτησε η τρόικα ανάλογα κονδύλια και από τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης, φαίνεται ότι αποτελεί ανταπόδοση του δικού της "χρέους" στους μεγαλοκαναλάρχες, για την πολύτιμη στήριξη της πολιτικής που κατέστρεψε τη χώρα.

Νομίζετε όμως, ότι οι απαιτήσεις της Digea σταματούν εδώ; Όχι βέβαια. Ως μοναδικός πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, η Digea θα έπρεπε να προσφέρει καθολική υπηρεσία, δηλαδή τουλάχιστον στο 98% του πληθυσμού της χώρας (υπενθυμίζουμε ότι η ΕΡΤ κάλυπτε αναλογικά το 99,8% του πληθυσμού με 1.100 κέντρα εκπομπής). Η υποχρέωσή της αυτή θα σήμαινε αυξημένο κόστος, αφού ο αριθμός των αναμεταδοτών αυξάνεται εκθετικά, όταν θέλεις να καλύψεις δύσκολες για τη μετάδοση του σήματος περιοχές με μικρό σχετικά πληθυσμό.

Η Κυβέρνηση φρόντισε να ξαλαφρώσει την Digea και από αυτό το βάρος. Ας δούμε πώς τα κατάφερε και σε ποιους φόρτωσε το βάρος αυτό.
Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο τού  Νίκου Μιχαλίτση πιέστε ΕΔΩ

H λέξη της χρονιάς


Αντικαθιστά την περσινή νικήτρια "Selfie"

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης

Μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά στις συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά του καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου, επέλεξε φέτος η ειδική επιτροπή του Oxford Dictionary .
24Η λέξη Vape,  κέρδισε τις δημοφιλείς λέξεις bae (λέξη που αποτυπώνει την οικειότητα προς το έτερο ήμισυ), budtender, (που είναι ο νόμιμος πωλητής μαριχουάνας, normcore (που αποδίδει την τάση να φοράμε ντεμοντέ ρούχα επειδή βολεύει) και slactivism (που είναι ο ακτιβισμός μέσω internet)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρήμα Vapor αποτυπώνει την εισπνοή και εκπνοή του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η λέξη «επινοήθηκε» στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εταιρείες όπως η RJR Nabisco πειραματίζονταν με τα πρώτα «άκαπνα» τσιγάρα. Η λέξη αναβίωσε μαζί με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και ήρθε να αντικαταστήσει την πασέ λέξη και πράξη «κάπνισμα».

25
 matrix24.gr

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου...



Επιστολή βόμβα στο Βενιζέλο...
Ο Γ. Παπανδρέου ρίχνει το γάντι στο Βενιζέλο καθώς στην επιστολή που του απέστειλε πριν λίγο ζητεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο να...
συζητηθούν τα πάντα και να ληφθούν έκτακτες αποφάσεις για την πολιτική φυσιογνωμία και την πορεία του κινήματος.
 

Oλόκληρη η ανακοίνωση τού Γραφείου τού Γιώργου Παπανδρέου


Από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως είχε ήδη δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την
χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, του
απέστειλε σήμερα, την πρότασή του για την αναγέννηση και την
ανασυγκρότηση του Κινήματος.
Στην πρότασή του, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει: Η πρότασή μου, αφορά στην πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού φορέα που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες του Ελληνικού λαού, για τη Δημοκρατία και την Αλλαγή του τόπου - και τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη του βάρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σε κάθε περίπτωση δεν του αναλογούσε.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου έχω διατυπώσει επανειλημμένα τις απόψεις μου για τα ζητήματα που αφορούν το Κίνημά μας. Και εδώ και πολύ καιρό, έχω εκφράσει με παρρησία τις θέσεις μου, τόσο για το τι χρειάζεται το Κίνημά μας στην πορεία του προς το μέλλον, όσο και τις ενστάσεις και διαφωνίες μου για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά
καιρούς στο Κίνημα.
Ωστόσο, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κίνημά μας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις μου και την πρότασή μου γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους.
Με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη διαφάνεια. Όπως έκανα πάντα. Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι σαφής και συνοπτικός:
1. Οι όποιες διεργασίες συντελούνται σήμερα στο Κίνημα, ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και με τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος, σκοτώνει την ουσία.
2. Η ουσία είναι η Πολιτική. Η πολιτική είναι θέσεις. Από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ και στις καλύτερές του στιγμές, έθετε - και χωρίς φόβο - τα ουσιαστικά διακυβεύματα για τη χώρα. Μπορούσε έτσι και ένωνε πλατιά στρώματα του Ελληνικού λαού που διψούσαν για αλλαγές.
Την περίοδο 2009-2011, το ΠΑΣΟΚ έκανε το πατριωτικό του καθήκον. Μόνο του, χωρίς τη στήριξη καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Όμως, το διακύβευμα ήταν βαθύτερο. Το φάσμα της χρεοκοπίας προήλθε από τη γιγάντωση ενός μοντέλου πελατειακού καπιταλισμού. Από την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών.
Η διακυβέρνηση της χώρας, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009, συνέβαλε ώστε να κυριαρχήσουν αντιλήψεις και πρακτικές, που επέτρεψαν, πόροι και πλούτος του Ελληνισμού, να γίνουν βορά ισχυρών ιδιοτελών συμφερόντων. Επέτρεψαν, δηλαδή, να σπαταληθούν και εν τέλει να χαθούν, με ζημία για την οικονομική ανάπτυξη, το κοινό καλό και τον Έλληνα πολίτη.
Θεωρώ αυτονόητο ότι, μπροστά σε αυτό το διακύβευμα απαιτούνται θέσεις που να υπηρετούν αρχές και αξίες, θέσεις - και αγωνιστική διάθεση για αυτές - που να ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές και σοσιαλιστικές μας ρίζες.
Θέσεις, δηλαδή, που να διασφαλίζουν έμπρακτα το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό, με κοινούς κανόνες για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και γκρίζες περιοχές.
Καθαρές θέσεις, συνεχείς πρωτοβουλίες και μάχες για θεσμούς και πρακτικές που να προωθούν την ισονομία, την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία.
Αυτή και μόνο μπορεί να είναι η βάση για μια βιώσιμη οικονομία και για την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει και αξίζει να δοθεί. Αυτή η μάχη μπορεί να ενώσει ευρύτατα στρώματα του Ελληνικού λαού. Και αυτή η μάχη, απαιτεί και Συμμετοχή του κόσμου.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή. Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται. Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί.
3. Είτε το θέλουμε είτε – κάποιοι – όχι, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η θεσμική έκφραση της Παράταξης, των ευρύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει, λοιπόν, να το σεβαστούμε όλοι. Ο σεβασμός αυτός δεν είναι ζήτημα συμβόλων ή ονομάτων. Είναι ζήτημα σεβασμού των αρχών του, και εντέλει, όσων αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να αγωνίζονται, παλαιότερων και νεότερων, εμάς των ίδιων, αν θέλουμε να πάμε παρακάτω συντεταγμένα και με προοπτική.
4. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του. Υπαρξιακά ζητήματα του Κινήματος τα λύνει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει, ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί  σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του, κανενός άλλου.
Εν τέλει, η μετεξέλιξη είναι μέρος της ζωής, αλλά είναι και μια πολιτική - παιδευτική διαδικασία, ένα εργαστήρι ιδεών και προτάσεων, που δεν πραγματοποιείται ερήμην όσων πίστεψαν και πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος.
Γιατί η πραγματική μετεξέλιξη έχει νόημα, όταν δεν είναι φραστική αλλά όταν γίνεται ευθύνη του καθενός μας και συλλογικά όλων μας. Και αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η διαδικασία είναι συμμετοχική – βαθιά δημοκρατική.
5. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από την βάση. Τώρα.
6. Η πρότασή μου: α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.
β)  Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.
Ανοιχτό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής αλλαγής της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλους όσοι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τις δουλείες του παρελθόντος.
Ανοιχτό στην κατάθεση και συλλογική επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων από όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Μεταπελατειακής Ελλάδας.
Με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
Το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθυνθεί και προκειμένου η συμμετοχή τους να είναι και ουσιαστική, θα κληθούν να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου - με βάση τη δημοκρατική παράδοση και συγκρότηση του Κινήματος.
γ) Στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα.
δ) Αμέσως μετά το Συνέδριο, εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.

7. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα - που χρειαζόμαστε όλοι. Άμεσα. Είναι πρωτοβουλίες που υπηρετούν την πολιτική, τις δημοκρατικές αποφάσεις, τη συλλογική δράση. Είναι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποστολή του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Και μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον του. Μόνο με κινηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορεί να κινητοποιηθεί ξανά η βάση της Παράταξής μας - που σήμερα αποστασιοποιείται, αδιαφορεί, αισθάνεται πολιτικά άστεγη.
8. Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω - και γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας - για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία.
9. Είναι προφανές, κατόπιν όλων αυτών, πως αν, επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.
10. Στην κρίσιμη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή που θα πάει την χώρα μπροστά. Σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις, κτίζοντας ευρύτερες συναινέσεις και
συμμαχίες, με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή.
Όσο δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, το πολιτικό σκηνικό θα βυθίζεται στην αστάθεια, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γενικότερη ισορροπία και πρόοδο της χώρας, που τώρα πια, όλοι αντιλαμβάνονται – ακόμα και όσοι πρωταγωνίστησαν στην ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο δικαιώνουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πολιτικοί σχηματισμοί – παλαιοί και νεοπαγείς - ιδιοποιούνται μέρος των θέσεων του, πολλοί καρπώνονται  διάντροπα το έργο του, και όλοι μαζί το απαξιώνουν. Εμείς, οφείλουμε πια να το σεβαστούμε και να το υπερασπιστούμε.
Η ιστορία, η προσφορά, η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, όπως και η όποια αλλαγή του, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση και απόφαση δική μας, όλων μας.  Από τη βάση, κινηματικά, δημοκρατικά, συμμετοχικά.
Η ευθύνη για την σφυρηλάτηση της ουσιαστικής ενότητάς μας, με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στις αρχές μας, ανήκει σε όλους μας και στον καθένα χωριστά.
Έτσι διασφαλίζεται ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή του Κινήματός μας, να ανταποκρίνεται στα πραγματικά διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Η ευθύνη για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ανήκει στην ηγεσία του Κινήματος, που απαιτείται να λειτουργήσει με πνεύμα δημιουργικό».

Σημείωση Νέας Μυκόνου :
Ο κ. Παπανδρέου, εμμέσως αναφέρεται στο ζήτημα της προσωπικής του υποψηφιότητας στις επόμενες εκλογές βάζοντας ως όρο να υιοθετηθεί η κατεύθυνση που υποδεικνύει με το κείμενό του. «Αν αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσει μέχρι τέλους την αποστολή που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, αλλά διευκρινίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται «για καμία καρέκλα». 

Χέρι – χέρι και συμφέρει…



Γιάννης Μπαλάφας
Αποκαλυπτικό για τον αρχηγό του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ήταν  το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της Βουλής. Με βάση αυτό φαίνεται ότι ο κ.Καρατζαφέρης θα βρεθεί κατηγορούμενος για  3 κακουργήματα.
Ας δούμε όμως τα στοιχεία: Ο κ.Καρατζαφέρης μαζί με τον υιό του Ιωάννη  ίδρυσαν τον Δεκέμβριο του 92 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos  την εταιρεία Catalina International. Η εταιρεία αυτή δέχθηκε  το Νοέμβριο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008 τρία  εμβάσματα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες   Premium Properties και MALWERN.
Επίσης σύμφωνα με τους λογιστές ο Γ. Καρατζαφέρης είχε και την υπεράκτια Homeric GT με έδρα τα νησιά Turks and Caicos, που ιδρύθηκε το 1983 και μετονομάστηκε σε  Homeric TCI. Τέλος η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε στην Βουλή ότι ο κ. Καρατζαφέρης διαθέτει και τρίτη off-shore, με την επωνυμία «Deck Rock Limited».
Έχουν ενδιαφέρον και τα ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος . Ένας από αυτούς είναι ο κ.Σταύρος Κομνόπουλος. Όπως γράφει η Γιάννα Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ, «ο κ.Κομνόπουλος είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο ΕΑΤ - ΕΣΑ και βρισκόταν κοντά στον υπουργό Αθλητισμού της χούντας Κώστα Ασλανίδη. Όσοι παρακολούθησαν την πορεία του λένε ότι ίδρυσε την εταιρεία Κεστρέλ με ενθάρρυνση και του τότε καθεστώτος. Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στον χώρο των εξοπλισμών και η εταιρεία να γιγαντώνεται επί ΠαΣοΚ. Είχε τις αντιπροσωπείες των συστημάτων Mica, Scalp, Exoset, Canadair. Μόνο από την υπόθεση της προμήθειας των ανταλλακτικών των γαλλικών αρμάτων ΑΜΧ-30 ο κύκλος συναλλαγών της Κεστρέλ έφθασε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές ως το 1983... Ο Σταύρος Κομνόπουλος έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ των ναυπηγείων Ελευσίνας και διευθυντής της εταιρείας OREC (Εταιρεία Προώθησης Αμυντικού Εξοπλισμού), αλλά και στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πολλοί δεν θα γνώριζαν ούτε το όνομά του αν ο Αντώνης Κάντας δεν τον κατονόμαζε ότι τον δωροδόκησε με 400.000 ευρώ για να προωθήσει τους πυραύλους επιφανείας Exoset»…
Εδώ πυκνώνουν τα ερωτήματα που κάθε πολίτης έχει:
1) Τι χρειάζεται ένας πολιτικός τις offshore;;;
2) Αν δεν υπήρχαν ανώνυμες (…) καταγγελίες οι οποίες συνέδεαν τον κ.Καρατζαφέρη με τις συγκεκριμένες offshore και τις μίζες για την υπόθεση των Sumer Puma, θα μαθαίναμε  για την ύπαρξη αυτών των εταιρειών;
3) Αν όντως αποδειχθεί ότι ο κ.Καρατζαφέρης χρηματίσθηκε από τις εξοπλιστικές εταιρείες που ανέλαβαν την προμήθεια των Super Puma, λογικά δεν θα αναρωτηθούμε όλοι: «Μα καλά, οι μίζες πήγαν στον αρχηγό ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης (τότε) και δεν ενεπλάκη κανένας κυβερνητικός;
4) Πως γίνεται ένας πολιτικός να αποκτά τόσο μεγάλη περιουσία στη διάρκεια της θητείας του στο Κοινοβούλιο;
5) Υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί με offshore;
6) Θα βελτιωθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των πολιτικών (σύστημα πόθεν έσχες κλπ) τώρα που αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς για τον ουσιαστικό έλεγχο της περιουσίας των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου;
7) Θα αλλάξει το σύστημα προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων; Τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα εκτροφείο σκανδάλων και παράνομου πλουτισμού προσώπων και συγκεκριμένων κομμάτων;
8) Δεν πρέπει να ελεγχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών που έστειλαν τα εμβάσματα στον κ.Καρατζαφέρη; Δεν πρέπει να μάθουμε αν έστειλαν ανάλογα εμβάσματα σε άλλους πολιτικούς;
9) Εμείς οι απλοί πολίτες θα μείνουμε και με μια ακόμη απορία: Πως μπορεί κάποιος να υπηρετεί στο ΕΑΤ ΕΣΑ, να αναδεικνύεται στο χώρο των εξοπλισμών επί ΠΑΣΟΚ, να είναι «ικανός» και για εταιρείες εξοπλισμών και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για τα Ελληνικά Πετρέλαια; Εκτός και αν είναι σαν τα Super Puma,  δηλαδή «παντός καιρού»…
Όλα αυτά ενισχύουν την εικόνα των πολιτών για ένα πολιτικό σύστημα διαβρωμένο, ανίκανο να διοικεί αλλά ικανό να πλουτίζει, αποτελούμενο και από πρόσωπα που έχουν ύποπτη πορεία.
Εμείς, είμαι σίγουρος, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε όλη την αλήθεια. Το σύστημα αυτοπροστατεύεται. Ότι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε λόγω εσωτερικών αντιθέσεων τους (όπως το «ανώνυμο κάρφωμα» του κ.Καρατζαφέρη) και όχι λόγω των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου του δημοσίου.
Το τραγικό με αυτούς που μας κυβερνούν είναι ότι μιλούν για το «κακό δημόσιο» και απολύουν τις καθαρίστριες ενώ αφήνουν ελεύθερο και ανέγγιχτο όλο αυτό το βόρβορο των μιζών, των προμηθειών, της διαπλοκής!!!
Αυτοί δεν αλλάζουν από μόνοι τους. Ας τους αλλάξουμε εμείς…
 *Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσωπεί στην Επιτροπή Προγράμματος
tvxs.gr

«Άκου να δεις Γιώργο»…

Τραγελαφική συνομιλία Μεϊμαράκη – Καρατζαφέρη για τα υποβρύχια…

Οι πιέσεις του κ. Καρατζαφέρη ήταν τόσο μεγάλες για την παραλαβή των υποβρυχίων που ζήτησε και τον λόγο που η κυβέρνηση δεν τα παραλαμβάνει. 

Οταν ο...
κ. Μεϊμαράκης του είπε ότι διαπιστώθηκε πως το υποβρύχιο... γέρνει και ότι μία ελληνογερμανική επιτροπή προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με το γνωστό ύφος του τού είπε να τα παραλάβει, αφού οι Γερμανοί δέχονται να τοποθετήσουν στα πτερύγια του υποβρυχίου έναν πρόσθετο άξονα: 

«Ακου να δεις, Γιώργο, πληρώσαμε 150 εκατ. επιπλέον για να είναι τα υποβρύχια stealth, δηλαδή αόρατα από τα ραντάρ. Αν τοποθετήσουν αυτόν τον άξονα δεν θα είναι αόρατα, μπορεί να μη γέρνουν, αλλά δεν θα είναι αόρατα». Οπως λεγόταν τότε ο κ. Καρατζαφέρης επέμενε στην παραλαβή των υποβρυχίων και τότε ο κ. Μεϊμαράκης του είπε: «Αν τα παραλάβουμε τώρα, θα πρέπει να μας αφαιρέσουν οι Γερμανοί τα 150 εκατ. ευρώ που τους δώσαμε για τα stealth». 

Ο κ. Καρατζαφέρης έφυγε για να σκεφθεί, όπως είπε τότε...

«ΒΗΜΑτοδότης»

Απελπισμένος…

Η φήμη του Αντώνη Σαμαρά, περνάει τα ελληνικά σύνορα…

Ξερή, σκληρή, χωρίς περιστροφές η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στην εκατοντάδων λέξεων ανάλυσή της για...
την Ελλάδα, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού τμήματός της: «Ως πράξεις απελπισίας εκλαμβάνονται οι πρόσφατες πολιτικές μανούβρες του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες στο τέλος δεν θα προωθήσουν ούτε το συντηρητικό κόμμα του ούτε την Ελλάδα» γράφει ωμά. Συνεχίζει ανελέητη την επίθεσή της η δεξιά γερμανική εφημερίδα εναντίον του ομοϊδεάτη της Ελληνα πρωθυπουργού.

«Ο Σαμαράς έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά» γράφει και εξηγεί:

«Αν υποχωρήσει στην τρόικα, πέφτουν τα μούτρα του σε δυνάμει ψηφοφόρους του. Αν δεν υποχωρήσει, σπέρνει νέες αμφιβολίες στις αγορές χρήματος" - άρα ό,τι και να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, χαμένος θα βγει! Ο Γερμανός αρθρογράφος χλευάζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού να βγάλει την Ελλάδα νωρίτερα από το Μνημόνιο, έστω μόνο τυπικά.

«Ο Σαμαράς θέλησε να αυξήσει τη δημοτικότητά του μέσω της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το εξυγιαντικό πρόγραμμα που επιβλέπουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Ηλπιζε να κερδίσει συμπάθειες, αν κατόρθωνε να αδειάσει τους ελεγκτές της τρόικας και να προμηθεύεται φρέσκο χρήμα από τις χρηματαγορές, απευθείας και νωρίτερα από όσο ήταν σχεδιασμένο» γράφει…

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Γ. Δελαστίκ πατήστε εδώ