Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ευχαριστούμε όλους καί αντευχόμαστε!


 Πάρα πολλοί φίλοι έστειλαν στή "Νέα Μύκονο" καί στόν υπογράφοντα, μέ τήν ευκαιρία τού νέου έτους τά ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ καί τίς ευχές τους. Ευχαριστούμε όλους καί  αντευχόμαστε : ΕΙΡΗΝΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ καθώς καί ΔΥΝΑΜΗ γιά ΠΡΟΟΔΟ καί ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ.                                            Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

                                                                                                                    Οι ευχές τής ΚΕΠΟΜ από τήν κ.Άννα Καμμή

Η Ελλάδα ως delicatessen...

         του Θανάση Καρτερού                                                                                                     Η πικρόχολη διαπίστωση ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της έχει αποκτήσει ισχύ αδιαμφισβήτητης και καθολικής αλήθειας. Πράγμα φυσικό με την ανθρωποφαγία που έρχεται σ' αυτόν τον τόπο από παλιά, αλλά προσέλαβε τα τελευταία χρόνια χαρακτήρα καθολικού συμποσίου. Τρώγονται γυναίκες, άνδρες, πένητες, νέοι, γέροι, απροστάτευτοι, ανάπηροι, άρρωστοι, μικρομεσαίοι, μετανάστες, παιδιά -ό,τι αρπάξουν οι μασέλες της επίσημης και εντεταλμένης πατρίδας.

Πατριώτες και αξιωματούχοι, πολιτικοί και παράγοντες, κομισάριοι και αντιπρόσωποι, μιζαδόροι και αβανταδόροι, εκπρόσωποι και διπρόσωποι - ένας κόσμος ολόκληρος όχι μόνο περνάει καλά στην Ελλάδα, αλλά τρώει του σκασμού από την Ελλάδα και τελικώς καταβροχθίζει την Ελλάδα. Εν ονόματι της Ελλάδας πάντοτε. Μέσα από πατριωτικούς δεκάρικους και διαλογισμούς του τύπου τι είναι η πατρίδα μας, μην είναι οι κάμποι, αυτό διακρίνεται καθαρά: Η Ελλάδα έχει καταντήσει εκτός από όλα τα άλλα πρόσχημα για κάθε αδικία, σκληρότητα, ανισότητα και φαγοπότι εις βάρος της.
Λογοπαίγνιο και παίγνιο έχουν καταντήσει την κακόμοιρη την Ελλάδα. Εν ονόματι των αγίων συνόρων της και της αγίας κυριαρχίας της οι μίζες. Εν ονόματι της σωτηρίας της τα Μνημόνια. Εν ονόματι του λαμπρού μέλλοντός της το σκοτεινό παρόν. Κι αν αναρωτηθεί κάποιος τι σχέση έχει ο Σαμαράς με τον Κάντα, ο Βενιζέλος με τις μίζες, το ΠΑΣΟΚ με τη διαφθορά, η Ν.Δ. με το βρόμικο χρήμα, η πολιτική ελίτ με τους μεσάζοντες της αρπαχτής και τους εργολάβους της πηχτής, εύκολα μπορεί να καταλήξει ότι ένα πράγμα τους ενώνει και τους δονεί όλους: Η Ελλάδα! Η αγάπη για την Ελλάδα - διακηρυγμένη και διαφημισμένη με χίλιους τρόπους.
Έτσι η Ελλάδα έχει καταντήσει επιβαρυντικό στοιχείο. Είναι ύποπτο να την επικαλείται οποιοσδήποτε ασκεί εξουσία. Και η ευθύνη ανήκει σε κείνους που την έκαναν προπαγανδιστικό κλωτσοσκούφι για ίδιον όφελος...   tvxs.gr

Κον Μπεντίτ: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί...




Το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, συνέβαλαν στη γιγάντωση του ελληνικού χρέους...
Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι. Εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου η ήπειρός μας έχει δύο επιλογές: ή να επισπεύσει την...
ολοκλήρωσή της με δημοκρατικούς όρους ή να συνεχίσει να βολοδέρνει στο χάος της κρίσης αποσπασματικών και αυταρχικών πολιτικών.
Ο πρώην ηγέτης του γαλλικού Μάη του 1968 και σημερινός εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τάσσεται στην παρακάτω συνέντευξη ανεπιφύλακτα υπέρ της πρώτης επιλογής. Ο πυρήνας της, λέει, είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο θα διασφαλίζει  τα κοινωνικά δικαιώματα των ευρωπολιτών, καθώς και τα συμφέροντά τους στην παγκόσμια κοινωνία.
Ο ίδιος καυτηριάζει εξίσου ανεπιφύλακτα και την πολιτική της τρόικας, χωρίς να παραλείπει όμως την κριτική στα φαύλο πελατειακό καθεστώς που κυριαρχούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Ταυτόχρονα ασκεί δριμεία κριτική και στην αυξανόμενη ξενοφοβία και στον ρατσισμό στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί πάντως, διευκρινίζει, δεν είναι περισσότερο ρατσιστές από τους Έλληνες. Στο θέμα αυτό υπάρχει ισοπαλία.
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ανέφερε ότι:

«Είναι μεγάλο σκάνδαλο η πώληση πανάκριβων γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα που συνέβαλαν στη γιγάντωση του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμπόδισε αλλά αντίθετα, προώθησε αυτή την καταστροφική για την ελληνική οικονομία πώληση».
Αναφερόμενος στην τρόικα, τόνισε ότι: «η Ελλάδα είναι θύμα της πολιτικής της τρόικας αλλά και του εαυτού της, θύμα μιας τριαντάχρονης πελατειακής πολιτικής. Θα ήθελα επιτέλους να ακούσω μια φορά από τον Τσίπρα ποια ήταν τα λάθη της Αριστεράς στην Ελλάδα, από τον Σαμαρά ποια ήταν τα λάθη της Δεξιάς και το ίδιο από το ΠΑΣΟΚ και τους Πράσινους».
Επιπλέον, ο Κον Μπεντίτ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της κατάργησης της τρόικας καθώς όπως επισημαίνει: «πρόκειται για όργανο που δεν ελέγχεται δημοκρατικά. Και αυτό επειδή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».

Πηγή: Το Βήμα

Ο καιρός στήν Ταϋλάνδη -Πουκέ (από allmetsat)

Παρών καιρός στό Πουκέ  

(ώρα Ταϋλάνδης = ώρα UTC + 7 ώρες)

Η έκθεση έγινε στις 10:00 UTC                       (17.00 τοπική ώρα)
Άνεμος 09 kt  Δυτικός
Θερμοκρασία 29°C
Υγρασία 66%
Πίεση 1010 hPa
Ορατότητα 7000 m
Λίγα σύννεφα σε ύψος 610 m
Αρκετά σύννεφα σε ύψος 9144 m

Πρόγνωση Καιρού

Η έκθεση έγινε στις 05:11 UTC  
Πρόγνωση ισχύει από 04/1 στις 06 UTC έως 05/1 στις 12 UTC
Άνεμος 08 kt από κατευθύνσεις μεταβλητές
Ορατότητα 9000 m
Λίγα σύννεφα σε ύψος 610 m
Διάσπαρτα σύννεφα σε ύψος 9144 m
Πιθανότητα 30% :
Προσωρινή
από 04/1 στις 10 UTC έως 04/1 στις 14 UTC
Άνεμος 10 kt από κατευθύνσεις μεταβλητές με ριπές μέχρι 20 kt
Ορατότητα 4000 m
Λίγα σύννεφα σε ύψος 488 m , Σωρειτομελανίες.
Διάσπαρτα σύννεφα σε ύψος 610 m
Αρκετά σύννεφα σε ύψος 3048 m
καταιγίδα βροχή

Το ΣτΕ τραβάει "χειρόφρενο" στις μειώσεις των εφάπαξ

"Χειρόφρενο" στις νέες σχεδιαζόμενες μειώσεις των εφάπαξ αναμένεται να βάλει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, τα Ταμεία που στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων δεν δικαιούνται να δίνουν μικρότερο εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", το ΣτΕ γνωμοδοτώντας επί του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος έκρινε ότι το βοήθημα που παίρνουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι ευθέως αναλογικό με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι του και σε καμία περίπτωση μικρότερο από το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει με βάση τις αποδοχές τους.

Ούτως, το ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα χορηγούν το Δημόσιο και άλλα 20 ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Εξάλλου, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, το ύψος του βοηθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες προς τις εισφορές που καταβλήθηκαν.

Η γνωμοδότηση αυτή τη Συμβουλίου φρενάρει ή δημιουργεί νέες συνταγματικές προϋποθέσεις για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις τέτοιες που να περικόπτουν το εφάπαξ κάτω από τα επίπεδα των εισφορών που αναλογούν στις αποδοχές που έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Τα Ταμεία που επηρεάζει η απόφαση του ΣτΕ είναι:


  •     ΔΕΗ
  •     ΟΤΕ
  •     ΕΛΤΑ
  •     τραπεζοϋπαλλήλων
  •     στρατιωτικών
  •     11 φορέων πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων
  •     ξενοδοχοϋπαλλήλων
  •     εμποροϋπαλλήλων
  •     εργαζόμενων στα λιμάνια

Για το Δημόσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, 4 από τα 6 ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) έχουν καθαρά ανταποδοτικές παροχές χωρίς κρατική επιχορήγηση ή κοινωνικό όριο. Τα ταμεία αυτά είναι: των δημοσίων υπαλλήλων των κληρικών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.α.) και του προσωπικού του Ταμείου Νομικών.

Εξαιρούνται, αντίθετα, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και το ταμείο πρόνοιας των υπαλλήλων στα Επιμελητήρια, γιατί για τους εν λόγω φορείς υπάρχει εργοδοτική εισφορά που προέρχεται όμως από κρατικούς φορείς.  (Capital.gr)


Πηγή:www.capital.gr

Γερμανικό δημοσίευμα για την αναξιοποίητη έρευνα στην Ελλάδα


Στο δημοσίευμα τονίζεται μεταξύ άλλων, το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους» .

     
ReutersΔημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για το αναξιοποίητο κεφάλαιο της έρευνας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς κάνει ειδική αναφορά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Όπως επισημαίνει, «το αποτελούμενο στο μεταξύ από οκτώ ινστιτούτα κέντρο συγκαταλέγεται σε πολλούς ερευνητικούς κλάδους στα κορυφαία ιδρύματα της ΕΕ». Εκτός του Δημόκριτου γίνεται αναφορά και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.
Στο δημοσίευμα τονίζεται το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο ειδικά αυτά τα ινστιτούτα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. ‘Η Ελλάδα δεν θα σταθεί ξανά στα πόδια της μόνο με περικοπές των δημόσιων δαπανών και των μισθών’ διαπιστώνει ο Κρητικός».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη των κλάδων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας δεν αρκούν. Όπως διευκρινίζει, η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγικότητα. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει περισσότερα από ελιές και κρεβάτια ξενοδοχείων», τονίζοντας την ανάγκη στενότερης σύνδεσης της έρευνας με την αγορά.
efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΥΠΕΣ σε δημάρχους: Στον εισαγγελέα όσοι μονιμοποιούν συμβασιούχους


Απέστειλε εγκύκλιο στις αποκεντρωμένες διοικήσεις

ΥΠΕΣ σε δημάρχους: Στον εισαγγελέα όσοι μονιμοποιούν συμβασιούχους
O Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μιλά κατά την παρουσίαση του σχεδίου του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013. Το σχέδιο του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης παρουσίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (File: 13230982.jpg )



Αθήνα 
Αυστηρή προειδοποίηση στους δημάρχους και στις νομικές υπηρεσίες των δήμων να μην συμβάλλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις, με βάση εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποιεί με παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που δημοτικές αρχές είτε στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους είτε δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.

Στην εγκύκλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση και κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ή μίσθωσης έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνους μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ψέγει τις δημοτικές αρχές διότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες».

Επιπροσθέτως, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επικαλείται το γεγονός ότι οι κατατάξεις αυτές συνυπολογίζονται στην τήρηση της αναλογίας 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο Δημόσιο και ως εκ τούτου στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Επίσης υπογραμμίζει ότι «οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέχρις εξαντλήσεως των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών».

Συνεπώς, τονίζει, στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος. (TO BHMA οnline)

«Κι άλλος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται στα εξοπλιστικά»


ypovrixioΟ Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος τού Παναγιώτη Ευσταθίου, δήλωσε πως εμπλέκεται και άλλος πολιτικός πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ - εκτός του Άκη Τσοχατζόπουλου - στις μίζες για τα εξοπλιστικά συστήματα.
   
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Αtlas, Παναγιώτης Ευσταθίου, έχει κατονομάσει, κατά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση χρηματισμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ένα πολιτικό πρόσωπο «πρώτης γραμμής» που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και δεν είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Το παραπάνω ανέφερε στον «Σκάι» ο δικηγόρος τού Π. Ευσταθίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Εξάλλου, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε πως ο κ. Ευσταθίου έχει κατονομάσει 30 έως 40 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, σε χρηματισμούς και δωροδοκίες. Από αυτούς, το 90% είναι στρατιωτικοί και το 10% προέρχεται από το χώρο της πολιτικής.
Προφυλακιστέος ο Παπαχρήστος, εγγύηση από Ευσταθίου
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, Δημήτρης Παπαχρήστος, που κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα, φέρεται να ομολόγησε ότι ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς, διακινήθηκαν σε «παράνομες αμοιβές».
Αντίθετα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.                                                                                                                                            (EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 3/01/14)

Κινήσεις χρημάτων ύψους 4,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του προφυλακιστέου κ. Παπαχρήστου





Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας Wegmann, Δημήτρης Παπαχρήστος, κατονομάστηκε από τον προσωρινά κρατούμενο πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Α. Κάντα ως ένα από τα πρόσωπα που «μοίρασε» χρηματικά ποσά για «ωφέλιμες πληρωμές».




Εισροές και εκροές συνολικού ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λογαριασμούς του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.Απολογούμενος ο 78χρονος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, φέρεται να ομολόγησε ότι ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που εντοπίστηκαν διακινήθηκαν σε «παράνομες αμοιβές».
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς, Σπύρο Γεωργουλέα, ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, που κατηγορείται για την υπόθεση προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων από το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαχρήστος δέχθηκε πολλές και πιεστικές ερωτήσεις από τον ανακριτή προκειμένου να εξηγήσει τον λόγο που είχε λάβει από την εταιρεία WEGMANN, που εκπροσωπούσε, τα υπόλοιπα χρήματα αν δεν αφορούσαν «μίζες». Ωστόσο, ο κατηγορούμενος φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά ήταν για τα έξοδά του.
Ο 78χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι ο Αντώνης Κάντας εισέπραξε 950.000 ευρώ και όχι 750.000, όπως ισχυρίζεται το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατά τον κ. Παπαχρήστο, τις 300.000 ευρώ από αυτά, ο συγκατηγορούμενός του, Αντώνης Κάντας, τις «πήρε σε μετρητά». Συγκεκριμένα, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα το συνολικό ποσό των 750.000 ως δώρο για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού. Η σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και της εταιρίας Krauss-Maffei Wegmann έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.
Ανέφερε, επίσης, ότι από τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ επεστράφη πίσω στον αντιπρόεδρο της WEGMANN ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ο κατηγορούμενος δεν αναφέρθηκε κατά την ανάκριση σε νέα πρόσωπα που δωροδοκηθήκαν, πλην δύο απόστρατων αξιωματικών για τους οποίους είπε ότι έλαβαν συνολικά 54.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.              ("Καθημερινή" 3/1/14)