Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Κινούμενη άμμος τα χρέη των ΜΜΕ

11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τράπεζες
11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τράπεζες που φτάνουν τα 808.830.190 ευρώ
  Σωτήρης Μανιάτης
Τα... χειρότερα για τον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) και το MEGA (Τηλέτυπος) μπορεί να αποφεύχθηκαν, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, αλλά η κατάσταση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων ομίλων μίντια είναι... εκρηκτική.
Εχουν απολύσει πάνω από το 40% των εργαζομένων που διέθεταν πριν από μια πενταετία και συνεχίζουν, έχουν προχωρήσει σε περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και το 50%, και ετοιμάζονται και για νέες, αλλά παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να βρουν την ισορροπία τους σε ένα περιβάλλον που μοιάζει τα τελευταία χρόνια με κινούμενη άμμο.
Κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν χρέη μόνο σε τράπεζες, μέσω δανείων, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ! Στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει ήδη αναλυτικός φάκελος με την «ακτινογραφία» των δανείων μιντιακών ομίλων και συνδεόμενων επιχειρήσεων και μάλιστα αναλυτικά: ανά μέσο, τράπεζα, ποια από αυτά βρίσκονται σε ρύθμιση, ποια είναι ενήμερα, ποια είναι σε καθυστέρηση και πάει λέγοντας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφημερίδα των Συντακτών», 11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) που φτάνουν συνολικά τα 808.830.190 ευρώ!
Από αυτά, σε καθυστέρηση ή προσωρινή καθυστέρηση...

Μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις

Συνταξιούχοι
Το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών εντοπίζεται στη μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες του πολίτη EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  Τζώρτζης Ρούσσος
Οι αοριστολογίες και οι πολιτικοί-επικοινωνιακοί χειρισμοί στο ασφαλιστικό έλαβαν τέλος την Πέμπτη με τη δημοσιοποίηση του γενικόλογου αλλά δηλωτικού της πορείας που έχει αποφασιστεί να λάβει το ασφαλιστικό σύστημα πορίσματος της «επιτροπής σοφών»...
Τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το ύψος των μειώσεων σε ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά κυρίως το ποσοστό απώλειας εισοδήματος των νυν συνταξιούχων και δη όσων λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα να έχουν εξειδικευτεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσει τάχιστα η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις.
Ηδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις προκρινόμενες αλλαγές.
Εκεί λοιπόν τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τους… τυχερούς συνταξιούχους που δεν ζουν στα όρια της φτώχειας (δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).
Πίσω από τις φράσεις «συμμετοχική δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη των γενεών» κρύβεται το τσεκούρωμα στις μεγάλες συντάξεις που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.

Ψάχνουν τα κριτήρια 

Το πώς θα προκύψει το ποσοστό ακόμη είναι άγνωστο (αφού πρέπει να συνεκτιμηθεί και το πολιτικό κόστος).Ομως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να επωμιστούν μέρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για το 2016, η οποία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ετσι οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης ψάχνουν τα «κοινωνικοασφαλιστικά κριτήρια» που θα δώσουν τέτοιες περικοπές, οι οποίες θα σώσουν αφενός το αριστερό γόητρο της κυβέρνησης και αφετέρου θα «κορεστεί» η πείνα των δανειστών μας για αποκαθήλωση του κοινωνικού κράτους.
Το σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις θα προέρχονται από τον ανακαθορισμό των συντάξεων με βάση το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ετσι σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Κυβερνητικός στόχος είναι να τεθεί μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους.
Καθίσταται προφανές ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κατώτερο του σημερινού και δεν θα ξεπερνά το 55%.
Εκεί που αναμένεται σφαγή των συντάξεων είναι κυρίως σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης), αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 70% και τώρα θα μειωθεί η σύνταξή τους αφού θα συμπιεστεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
Οι μειώσεις αυτές θα κυμαίνονται από 20%-30% (ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου, τι έχει δώσει στο σύστημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και την ηλικία συνταξιοδότησής του).
Σε απόλυτους αριθμούς, δε, οι απώλειες ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες, καθότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπολογιστούν οι μειώσεις στα ποσά που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Φορολογία

Επίσης οι συνταξιούχοι, όπως δείχνει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, θα αναλάβουν και σημαντικό κομμάτι της φορολογίας με την οποία θα δίδεται η εθνική σύνταξη (άρα με έμμεσο μεν τρόπο θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος από συντάξιμες αποδοχές).
Ομως το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών δεν θα εντοπίζεται σ’ αυτές καθεαυτές τις μειώσεις αλλά στη μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες του πολίτη.
Είναι το σημείο στο οποίο αντιτάχθηκαν σφοδρά, όπως πληροφορούμαστε, δύο μέλη της επιτροπής (ο δικηγόρος επί Ασφαλιστικού Δικαίου Δ. Μπούρλος και ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Ξ. Κοντιάδης) και αφορά την προσπάθεια εισαγωγής οικονομικών σταθεροποιητών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι θα οδηγούν σε αυτόματες μειώσεις συντάξεων (κάτι σαν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που όμως θα «βαφτιστεί» διαφορετικά).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μέλη αντέδρασαν πολύ έντονα κάνοντας λόγο ότι αυτοί οι οικονομικοί σταθεροποιητές μαζί με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης οδηγούν σε ένα νέο, πλήρως εξατομικευμένο σύστημα, όπου το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι αβέβαιο…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


Ο βιασμός στο Παπάφειο


Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Με καθυστέρηση τριών ετών πληροφορηθήκαμε μια φρικώδη πράξη κακοποίησης ανήλικου από ανηλίκους, που συνέβη στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο του 2012 το δύστυχο επτάχρονο θύμα βιάστηκε από ένα δεκατριάχρονο, υπό τις επευφημίες μάλιστα τεσσάρων άλλων ανηλίκων. Συμβαίνουν δυστυχώς ανάμεσα σε παιδιά τέτοια και χειρότερα περιστατικά απίστευτης σκληρότητας και βίας που κόβουν την ανάσα. Επιβάλλεται ευλόγως η άμεση εμπλοκή δικαστικών αρχών αλλά και ειδικών επιστημόνων τόσο με το θύμα όσο και με τους θύτες. Το παιδάκι κατάγγειλε το περιστατικό στην κοινωνική λειτουργό, η οποία ενημέρωσε τη διοίκηση του ιδρύματος. Από το σημείο αυτό αρχίζει ο δεύτερος κύκλος της φρίκης και της ντροπής, η εγκληματική αμέλεια των ενηλίκων. Με βάση τους άγραφους νόμους της σιωπής και της συγκάλυψης, που συχνά επικρατούν σε τέτοια ιδρύματα διαχρονικώς και παγκοσμίως, οι γραφειοκράτες ευθυνόφοβοι της διοίκησης δεν ενημερώνουν καμία αρμόδια αρχή, παρά μόνο 15 ημέρες μετά το περιστατικό ζητούν την απομάκρυνση του δράστη από το ορφανοτροφείο επειδή παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά! Για κακή τύχη του μικρού, η Εισαγγελία δεν αντιδρά άμεσα στο αίτημα και ο δράστης εγκληματεί και πάλι. Το παιδί καταλήγει στο νοσοκομείο, οι διωκτικές αρχές αναμειγνύονται αναγκαστικά. Η Εισαγγελία ζητά να ασκηθεί δίωξη και εις βάρος του διευθυντή και μελών του Δ.Σ. του ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.
Και αίφνης εμφανίζεται ο μητροπολίτης Ανθιμος, πρόεδρος του ιδρύματος, ο οποίος δυσανασχέτησε από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα. Στην ανακοίνωση του αγίου αυτού ανθρώπου δεν υπάρχει ίχνος συμπόνιας για το άτυχο παιδάκι: ο τριπλός βιασμός ονομάζεται κακοποίηση τροφίμου! Ενοχλήθηκε ο μητροπολίτης από τα μέσα ενημέρωσης, διότι εκτιμά ότι πλήττεται η φήμη του ιδρύματος... Είναι ο ίδιος άνθρωπος που διαρρηγνύει τα άμφιά του κάθε φορά που οργανώσεις ομοφυλοφίλων επιχειρούν να παρελάσουν στην «πόλη του». Ιερό μένος, αποστροφή και πύρινοι λόγοι εναντίον της ελεύθερης ερωτικής επιλογής ενηλίκων και ούτε μία κουβεντούλα για έναν απεχθή βιασμό που είναι βέβαιον ότι έχει καταρρακώσει ψυχικά το δύσμοιρο παιδί.


από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Βήματα πολιτισμού : Στήν Αλόννησο καταργούν τήν πλαστική σακούλα...

Καταργεί από 1η Δεκεμβρίου η Αλόννησος την πλαστική σακούλα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 Την 1η Δεκεμβρίου, η Αλόννησος πρόκειται να καταργήσει την πλαστική σακούλα. Το φιλόδοξο εγχείρημα έχει την υποστήριξη όλου του νησιού, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να κάνει άλματα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αν τα καταφέρει, η Αλόννησος θα γίνει η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει μια τόσο σημαντική αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Ολόκληρη χαρακτηρισμένη Natura και στην καρδιά του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, η Αλόννησος φιλοδοξεί να αποκτήσει την ταυτότητα του πλέον Πράσινου ελληνικού νησιού. «Ο κόσμος εδώ είναι ευαισθητοποιημένος από παλιά, όχι επειδή ήρθαν οι νόμοι και οι απαγορεύσεις», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης. «Υπάρχει μια οικολογική συνείδηση, που μπορεί οι παλιότεροι να την ονόμαζαν αλλιώς, αλλά στην ουσία της υπήρχε».

Ο κ. Βαφίνης μιλάει με ενθουσιασμό για τα πρόσφατα περιβαλλοντικά επιτεύγματα του νησιού. «Οταν ξεκινήσαμε την ανακύκλωση το 2012, δεν περίμενα ότι ο κόσμος και ειδικά οι μεγαλύτεροι θα συμμετείχαν. Τώρα όμως βλέπεις τις γιαγιάδες να είναι πρώτες στην ανακύκλωση. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα βήματα που κάνουμε».

Το νέο εγχείρημα της Αλοννήσου είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας. «Την περασμένη άνοιξη συμμετείχα σε ένα συνέδριο για την ανακύκλωση στα νησιά. Εκεί τέθηκε το θέμα της πλαστικής σακούλας από κάποιους επιστήμονες και αυτά που άκουσα με επηρέασαν. Είναι ένα υλικό που χρειάζεται 400-500 χρόνια για να εξαφανιστεί και προκαλεί τεράστια ζημιά, στη στεριά και στη θάλασσα. Το συζητήσαμε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε, με τη βοήθεια των οργανώσεων MOm και Μεσόγειος SOS».

Ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τους επαγγελματίες του νησιού. «Αποφασίσαμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινάει η κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ηδη οι επαγγελματίες σταμάτησαν τις παραγγελίες και αντ’ αυτών παρήγγειλαν άλλες σακούλες, πάνινες ή πλαστικές πολλαπλών χρήσεων, που θα τις χρεώνουν. Τα καταστήματα ρούχων ήδη δουλεύουν 80% με χάρτινες σακούλες. Ακόμα και τα μαγαζιά με τα σουβενίρ δέχθηκαν να παραγγείλουν τις χάρτινες, που είναι λίγο πιο ακριβές. Η Μεσόγειος SOS και το Ιδρυμα “Θάλασσα” θα προσφέρουν 2.000 πάνινες σακούλες και έντυπο υλικό, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε καμπάνια για τους επισκέπτες».

«Η Αλόννησος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και πολύ θετικό κλίμα σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον», λέει η κ. Ναταλία Ρουμελιώτη, υπεύθυνη θεμάτων παράκτιας διαχείρισης της οργάνωσης Μεσόγειος SOS. Η οργάνωση συμμετέχει στο DeBag, μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου με κοινοτική χρηματοδότηση (LIFE). «Η μείωση της πλαστικής σακούλας είναι σημαντική για το περιβάλλον, είναι εύκολη και, επιπλέον, υποχρέωσή μας βάσει της νέας κοινοτικής νομοθεσίας. Οσο κι αν ακούγεται μεγαλεπίβολο, νομίζω ότι η Αλόννησος θα τα καταφέρει».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης. Σίγουρα δεν περιμένουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει πλαστική σακούλα στο νησί. Ευελπιστούμε όμως ότι σε ένα χρόνο θα τα έχουμε καταφέρει».

Κοινοτική οδηγία
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Οδηγία για τη μείωση της χρήσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας (τύπου σούπερ μάρκετ), με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025 (ενδεικτικά, σήμερα στη χώρα μας καταναλώνονται 242 σακούλες/άτομο ετησίως). Ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται.
από kathimerini.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ποιος φοβάται τον Ολάντ;

TVXS Ανάλυση
 | 17 Οκτ. 2015
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα (22-3 Οκτωβρίου) θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό γεγονός γιατί θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία στην οποία τα σοσιαλιστικά κόμματα στον ευρωπαϊκό Νότο παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Pasokification
Ο λόγος για τον οποίο το σοσιαλιστικό κόμμα αρνείται τη συνεργασία με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού είναι ο φόβος για pasokification, σύμφωνα με τον όρο που καθιερώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να περιγραφεί η εκλογική κατάρρευση της κεντροαριστεράς μέσα από μια δεξιά μετάλλαξη. Το ίδιο σύνδρομο δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι και οι Σοσιαλιστές δίνουν μάχη για την πρώτη θέση, ενώ οι Ciudadanos (Πολίτες) ενισχύθηκαν από την κρίση στην Καταλονία (18% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και προβάλλουν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος, όπως και οι Podemos (κινούνται γύρω στο 15% με βάση τις μετρήσεις), εφόσον κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της κεντροαριστεράς.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να θέλει μια στροφή προς τα αριστερά στην Ιβηρική προκειμένου να ενισχυθεί ο ίδιος ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017 με τις πιέσεις που δέχεται από δεξιά να γίνονται όλο και ισχυρότερες.
Η τροπή που παίρνουν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό Νότο προφανώς και συνδέεται με την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα. Οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν ανοιχτά πλέον ως μοναδικό αξιόπιστο συνομιλητή τους στη χώρα τον Α. Τσίπρα και δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παρουσιάζονται ως φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές. Αυτό έγινε σαφές την προηγούμενη εβδομάδα με το μήνυμα του Επιτρόπου Μοσκοβισί που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή σε κάθε ψηφοφορία που συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος. Τη συνέχεια έδωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο ντ Αλέμα, ο οποίος σε εκδήλωση του Δικτύου της Α. Διαμαντοπούλου με ομιλητές τους Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί πως αυτό το κόμμα ηγεμονεύει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Η αμηχανία των «ενδιάμεσων»
Ολα αυτά φέρνουν σε αμηχανία τόσο την Φ. Γεννηματά όσο και τον Στ. Θεοδωράκη που έχουν λόγους να περιμένουν ανάλογα σήματα και από τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι ότι ο Φρ. Ολάντ μιλώντας στην ελληνική Βουλή θα ζητήσει να στηριχθεί η κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ενώ ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο του δεν έχει απαντήσει στη Χ. Τρικούπη αν θα υπάρξει κατιδίαν συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά. Δεν αποκλείεται να παραθέσει τραπέζι προς τιμήν του ο ΠτΔ, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών του ευρωπαϊκού τόξου, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις επιδιώξεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.
Το κοινό αίτημα που υπέγραψαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή δημιούργησε την εντύπωση προσέγγισης μεταξύ τους. Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του Σπ. Λυκούδη που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω προσέγγισης των δύο κομμάτων χωρίς να εξειδικεύει κάποια πιθανή κατάληξη. Η σχετική συζήτηση είναι σε κάποιο βαθμό προσχηματική δεδομένου ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι συζητούν την αυτοδιάλυσή τους για την συγκρότηση από μηδενική βάση ενός νέου πολιτικού φορέα, ενώ και η εκλογική τους συμπαράταξη (όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ και ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές) δεν μπορεί να κριθεί από τώρα αφού δεν υπάρχουν στον ορίζοντα κάλπες.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...


ΦΩΤΟ...
Είναι γνωστό -οτι ο Καραμανλής στηρίζει Μεϊμαράκη, για την προεδρία της ΝΔ. 
Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και χθες στη βουλή με το...
χειροκρότημα του, όταν ο Βαγγέλης ολοκλήρωσε την ομιλία του... 

Δέ θά μάς λείψει ο Ευαγγελάτος!

Τον διώξαν κλωτσηδόν από το MEGA...

 Ηταν σαν τη μύγα μες το γάλα...
Η επίσημη δικαιολογία από την πλευρά του, καθ' ημάς "Μπαζούκας", Ν. Ευαγγελάτου ήταν οτι δεν του δίναν φέτος την εκπομπή ON LINE.
Στην...
πραγματικότητα, παρά τις όποιες αμαρτίες του καναλιού, ο Ευαγγελάτος δεν κόλλαγε με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του δελτίου ειδήσεων.
Το στίγμα της κίτρινης δημοσιογραφίας, τον ακολουθεί παντού. 
Αλλωστε ο ίδιος, δεν καταβάλλει και καμία σοβαρή προσπάθεια για να το αποβάλλει ... 

Τα προαπαιτούμενα πέρασαν με 154 «ναι»


Τα προαπαιτούμενα πέρασαν με 154 «ναι»

Η ΝΔ ψήφισε «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο 14 (αφορά την μη διάσπαση του ΑΚΑΓΕ - Ταμείο Χρηματοδότησης των Επόμενων Γενιών - με στόχο την χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων αλλά και την 25ετία στο δημόσιο βάσει του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνου). Το ΠΑΣΟΚ «όχι» σε όλα εκτός από τα άρθρα 14 και 17 (αφορά ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ). Το Ποτάμι «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο 10 (αφορά ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης). Το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή«όχι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η όποια με επιστολή της - που όμως δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα - έκανε γνωστό πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων. Από την ψηφοφορία έλειπαν ακόμη πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι κ.κ. Α.Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο Γ.Μανιάτης καθώς και η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι). 

tanea.gr

Xειρότερη η κατάσταση στη Δημόσια Εκπαίδευση στη Μύκονο

Gymnasio Mykonou
Προς :
. Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγο
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νικόλαο Μανιό
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση
Κοιν.:
. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο
. Προϊστάμενο Α' Βαθ. Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστο Καφτηράνη
. Προϊστάμενο Β ' Βαθ. Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστο Μιχαλόπουλο
. Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά
Μύκονος 16 Οκτωβρίου 2015
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Οι οικονομικές συγκυρίες , η κρίση, η ολιγωρία και τα λάθη της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας που οδήγησαν στην έλλειψη μεγάλου αριθμού διδασκόντων στο ξεκίνημα και αυτής της σχολικής περιόδου, οι σοβαρές αποφάσεις που έλαβαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών για την πρωτοφανή αναστολή λειτουργίας σχολείων του νησιού, συγκεκριμένα του 1ου και 2ου Δημοτικού, αμέσως μετά τον Αγιασμό αλλά και η έγκριση των αποφάσεων αυτών από την αντίστοιχη διεύθυνση α' βάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτήρισαν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Στην Πρωτοβάθμια η κατάσταση ήταν η χειρότερη όλων των ετών, ενώ οι ελλείψεις σε δασκάλους ακόμη παραμένουν. Το 1ο και το 2ο Δημοτικό λειτούργησαν τελικά στο τέλος Σεπτεμβρίου με πολλά κενά.
Στη Δευτεροβάθμια η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη, μια και το Γυμνάσιο- Λύκειο λειτούργησαν έστω και με τετράωρα αρχικώς, αλλά οι ελλείψεις συνεχίζονται:
Στο Γυμνάσιο λείπουν δέκα καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και στο Λύκειο τέσσερις, αλλά οι τρεις από αυτές αφορούν σημαντικές ειδικότητες που επηρεάζουν δραματικά την Γ' Λυκείου και την προετοιμασία της για τις πανελλαδικές ενώ στα χρόνια προβλήματα στέγασης του ΕΠΑΛ προστίθεται και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού σε οκτώ σημαντικές ειδικότητες, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την λειτουργία του.
Δεν θα θέλαμε να μπούμε στη μεγάλη συζήτηση του κατά πόσο η απόφαση του κλεισίματος των σχολειών ήταν σωστή ή όχι καθώς υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Ούτε επίσης το κατά πόσο τα κλειστά σχολεία από μόνα τους -πέρα από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες- αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσο πίεσης στην κυβέρνηση με τις εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στο θεσμικό ρόλο του σχολείου ως φορέα γνώσης.
Θα επιμείνουμε όμως στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στα μέσα Οκτωβρίου τα δημόσια σχολεία του νησιού δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά με αβέβαιο ορίζοντα για την κάλυψη των κενών θέσεων αφού οι πρόσφατες προσλήψεις συμβασιούχων δεν αρκούν για την κάλυψη όλων των θέσεων σε όλη την Ελλάδα και η Μύκονος παραμένει ένας ακριβός τόπος διαμονής για υπαλλήλους με πετσοκομμένους μισθούς.
Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλη δυσπιστία ως προς τους τρόπους που θα πορευτεί η δημόσια εκπαίδευση την εποχή της καταστροφής και των μνημονίων και προβληματισμό ως προς το αν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ως δημόσιος θεσμός με κύρος και δυνατότητες να διαμορφώσει ολοκληρωμένους πολίτες και με κριτική σκέψη.
Η ΚΕΠΟΜ θεωρεί ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο.
Ειδικά στις Κυκλάδες που λόγω της νησιωτικότητας είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν οι μαθητές σε άλλους δήμους ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής και ευκολότερη / οικονομικότερη μετακίνηση.
Ανεπίτρεπτο επίσης και για τους λόγους που αναφέρονται συχνά πυκνά και αφορούν την οικονομική προσφορά της Μυκόνου στο ΑΕΠ, αλλά και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στην τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των νησιών- πράγμα που απαιτεί από την Πολιτεία καλό προγραμματισμό και ειδική μέριμνα.
Αντ' αυτού αντιμετωπιζόμαστε ως «πολυτελής» προορισμός, με κριτήριο μόνο το οικονομικό επίπεδο ορισμένων επισκεπτών και ορισμένων κατοίκων του νησιού χωρίς να υπολογίζεται η τραγική κατάσταση δημόσιων δομών και υπηρεσιών που υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων που δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.
Πέρα από τα κίνητρα που πρέπει να δώσει ό ίδιος ο Δήμος για την εξομάλυνση της κατάστασης, ρωτάμε τον υπουργό παιδείας , τους βουλευτές του νομού και όλους τους αρμόδιους φορείς:
- Πότε θα λυθούν τα εκπαιδευτικά προβλήματα στο νησί της Μυκόνου για την τρέχουσα σχολική χρονιά;
- Με τι τρόπους θα ενεργήσουν ώστε να μην εμφανιστούν τον επόμενο χρόνο;
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς σε περιοχές όπως η Μύκονος με τις υψηλές τιμές ενοικίασης στέγης, υψηλό κόστος ζωής ειδικά μετά και την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ και τελικά για την ενίσχυση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης;
Για την ΚΕΠΟΜ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυκόνου
Άννα Καμμή   Δημήτρης Ρουσουνέλος
&
Οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων
Δήμητρα Νάζου   Ματίνα Μανδηλαρά

«Aνοιχτές» υποθέσεις : παράταση φορολογικού ελέγχου...

Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση φορολογικού ελέγχου σε «ανοιχτές» υποθέσεις

INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Η τροπολογία κατατέθηκε σε συνέχεια της σχετικής προαναγγελίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Τροπολογία για την παράταση κατά ένα έτος της δυνατότητας του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο σε όσες υποθέσεις έχουν ήδη εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες ή εκδοθούν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Η τροπολογία κατατέθηκε σε συνέχεια της σχετικής προαναγγελίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.
«Η τροπολογία αυτή, κλείνει οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπήρχε και αναδείχθηκε αυτές τις μέρες» είπε ο κ. Αλεξιάδης και εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί ομόφωνα.
naftemporiki.gr