Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ντράγκι: Ο λαϊκισμός έχει αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντράγκι

Η εξάπλωση των λαϊκιστικών κινημάτων απειλεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις προσπάθειες να βρεθούν ενιαίοι τρόποι αντιμετώπισης για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και...
άλλες κοινές ανησυχίες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais που δημοσιεύεται σήμερα.

Σε κάποια από τα εντονότερα σχόλιά του τον τελευταίο καιρό για τις πολιτικές εξελίξεις, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών είναι «τώρα η μετανάστευση, τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφάλειας, η άμυνα και η προστασία των συνόρων».

«Όλα αυτά είναι υπερεθνικές υποθέσεις που απαιτούν μια κοινή απάντηση. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η κατάλληλη απάντηση, αλλά αυτό έχει αποδυναμωθεί προσφάτως, εν μέρει λόγω των λαϊκιστικών κινημάτων», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κόμματα. Ωστόσο, μια σειρά από κινήματα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσά τους το βρετανικό UKIP και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας.

Παράλληλα, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα αυξάνεται όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αύξηση φόρων από τις υψηλότερες που καταγράφονται μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ η φορολογία στην Ελλάδα το 2015
Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθε για το 2015 η φορολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Οργανισμού η αναλογία των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε πέρσι ελαφρά στο 34,3% από 34,2% το 2014, ενώ αύξηση σημειώθηκε στις 25 από τις 32 χώρες του ΟΟΣΑ που παρείχαν σχετικά στοιχεία.
Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο επίπεδο στην 50ετή περίοδο που ο ΟΟΣΑ συγκεντρώνει στοιχεία για την φορολογία. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προήλθε κυρίως από την αύξηση της φορολογίας σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και από την φορολόγηση της εργασίας. Στην Ελλάδα τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν το 2015 κατά 1%, αύξηση που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, και ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ από 35,8% το 2014.
Στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2015 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στην Ελλάδα από το 33,4% στο 36,8%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση της φορολογίας στην...

Aνακατατάξεις στόν ημερήσιο Αθηναϊκό Τύπο...


"Κλείδωσε" ΤΑ ΝΕΑ περνάνε στον Αλαφούζο
Αλαφούζος - Παπαχρήστος
Καθοριστικός ο ρόλος του Παπαχρήστου
Σχεδόν «κλείδωσε» η συμφωνία Ψυχάρη – Αλαφούζου για ΤΑ ΝΕΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εφημεριδα περνάει στον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος αναλαμβάνει το management, τη διαχείριση και την ανάπτυξη του φύλλου… με στόχο ΤΑ ΝΕΑ να αποκτήσουν ξανά τη δυναμική τους. Στην ουσία ο Γιάννης Αλαφούζος θα αναβαθμίσει το φύλλο, οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να πληρώνονται ξανά και η εφημερίδα θα επιστρέψει σε κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν αναλαμβάνει τα χρέη της εφημερίδας που παραμένουν στον ΔΟΛ, αλλά τη διαχείριση και την αναβάθμιση της απο “δω και πέρα. Επίσης ο τίτλος της εφημερίδας παραμένει υποθηκευμένος στις τράπεζες.
Τέλος ξεχωριστή αναφορά επιβάλλεται στον Γιώργο Παπαχρήστο που είχε καθοριστικό ρόλο στο deal φέρνοντας τους δυο άνδρες κοντά στη συμφωνία.

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2016, 3:48 μμ 
enimerosi24.gr

Κιλιτσντάρογλου καλεί Γιλντιρίμ να πάρει πίσω 18 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα

Σε μία άνευ προηγουμένου εθνικιστική διαμάχη, ώστε να αποδειχθεί ποιος είναι πιο «πατριώτης» από τον άλλο, έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία, με νέο επεισόδιο να γράφεται από τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Ο ηγέτης του κεμαλικού CHP σε συνεδρίαση του κόμματος, υποστήριξε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα 18 μικρών νησιών στο Αιγαίο έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Η ελληνική σημαία κυματίζει σε 18 νησιά. Τα νησιά αυτά ανήκουν σε μας, αλλά υπάρχει η δική τους σημαία πάνω, γιατί η Ελλάδα τα κατέλαβε και η ρητορική τους είναι η γλώσσα του εθνικισμού«, υποστήριξε ο Κιλιτσντάρογλου.
Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική αναφορά, καθώς ο τούρκος πολιτικός κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει δράση: «Λένε στη Λωζάνη: Χάσαμε 18 νησιά. Και εγώ ρωτάω τον Μπιναλί Γλιντιρίμ. Θα τα πάρει πίσω αυτά τα 18 νησιά; Είστε εθνικιστής, δεν είστε;».


Το 10% του πληθυσμού κατέχει το 89% του παγκόσμιου πλούτου

Ανισότητα

tvxs.gr | 30 Νοε. 2016
Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report για το 2016, οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι.

Το πλούσιο 1% κατέχει το 50,8% του παγκόσμιου πλούτου. 
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση: Το 2009 το ποσοστό ήταν 45,4%.
Η «ψαλίδα» της οικονομικής ανισότητας είναι αυτή τη χρονιά ακόμη μεγαλύτερη. 
Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού φτάνει δε, στο αστρονομικό 89% του παγκόσμιου πλούτου.

ΠτΔ: Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή στη Β. Κύπρο...

pavlopoulos
Στις νέες προκλήσεις Ερντογάν για την Κύπρο απάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ορκωμοσίας των...
νέων ακολούθων στο ΥΠΕΞ. Όπως σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε».

«Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». «Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. «Είναι καλό να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά»...

aixmi.gr

Τ΄ακούς Γιάννη;... (Η αλήθεια πίσω από μια φωτογραφία και η προπαγάνδα από τα Lidl)

Η απάντηση του Άρη Χατζηστεφάνου στον Γιάννη Λοβέρδο...
Αφού προσπάθησαν να παραπληροφορήσουν με φωτογραφίες νοσοκομείων από άλλες χώρες και χοντροκομμένα ψέματα για την υποτιθέμενη αμύθητη περιουσία του Φιντέλ Κάστρο, ορισμένοι δημοσιογράφοι επιστρέφουν με...
μια από τις παλαιότερες ιστορίες που αναπαράγουν τα ακροδεξιά site σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιάννης Λοβέρδος παρουσίασε φωτογραφία του Κάστρο δίπλα στον δικτάτορα Πινοσέτ και χαρακτήρισε «αφελείς ελληνάρες» όσους μίλησαν θετικά για τον Κουβανό ηγέτη.

Βέβαια, η φωτογραφία τραβήχτηκε δυο χρόνια πριν από το πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA για την ανατροπή και τη δολοφονία του προέδρου Αλιέντε στη Χιλή.

Ο Πινοσέτ ήταν τότε Γενικός Διοικητής της Φρουράς του...

Το σκληρό παρασκηνιακό παζάρι των επόμενων τριών 24ώρων γιά μιά "συμβιβαστική λύση", στή σκιά του δημοψηφίσματος Ρέντσι...

Το σχέδιο συμβιβασμού Αθήνας και δανειστών
Tvxs Ανάλυση

Tvxs Ανάλυση  | 30 Νοε. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Το σχέδιο είναι έτοιμο στο τραπέζι, η διέξοδος επιδιώκεται και πάλι δια του επώδυνου, πλην ανεκτού -πολιτικά και κοινωνικά- συμβιβασμού, και ο τελευταίος απρόβλεπτος, όσο και καταλυτικός, παράγοντας είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.

Κατά την προσφιλή παρομοίωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μπορεί να είναι απλώς μια ακόμη ευρωπαϊκή κλωτσιά που θα σπρώξει το «τενεκεδάκι» της ελληνικής κρίσης παρακάτω.
Σ’ αυτή τη συγκυρία όμως είναι μάλλον και η μοναδική διαθέσιμη δίοδος προς τον συμβιβασμό που διακαώς επιζητούν -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, και παρά τις εκατέρωθεν ρητορικές απειλές περί εκλογών και 4ου Μνημονίου- τόσο η Ευρώπη όσο και η Αθήνα.
«Όχι νέα μέτρα μετά το 2018»
Στον εν λόγω συμβιβασμό η Ευρώπη προσφέρει τον -επίσης κατά Τσακαλώτο- «καθαρό διάδρομο» για το χρέος κι ανοίγει την πόρτα για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Και η ελληνική πλευρά βάζει έναν έσχατο, και ουσιαστικά μοναδικό, όρο -να μην ζητηθεί η προληπτική λήψη και περιγραφή νέων μέτρων για τη μεταμνημονιακή τετραετία 2019-2022.
Πρόκειται για έναν όρο, η αποδοχή ή μη του οποίου εξαρτάται πλέον αποκλειστικά και μόνον από το ΔΝΤ και επ’ αυτού αναμένεται να εστιάσει και το σκληρό παρασκηνιακό παζάρι των επόμενων τριών 24ώρων -ένα παζάρι, που διεξάγεται στη σκιά του δημοψηφίσματος Ρέντσι και της αγωνίας για μια νέα, ιταλικής αφετηρίας πλέον, ευρωκρίση.
 
 
Τι ζήτησε ο Πιερ Μοσκοβισί
Το σχέδιο της απεμπλοκής -υπό την αίρεση πάντοτε του ρόλου που θα επιλέξει το ΔΝΤ -κόμισε στην Αθήνα, με πλήρεις λεπτομέρειες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και, στην πράξη, το επιβεβαίωσε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κατά τις πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, ο Πιερ Μοσκοβισί...

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ : Αποστάσεις στις πολιτικές λιτότητας και το δόγμα Σόιμπλε

Αμφισβήτηση εκ των έσω για τις πολιτικές Σόιμπλε
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
                                                                     EPA/BERND VON JUTRCZENKA
 
Ο κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης Μέρκελ και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κρατά αποστάσεις στις πολιτικές λιτότητας και το δόγμα Σόιμπλε για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας το ερώτημα «εάν η πολιτική ζημιά την οποία προκαλεί η πολιτική της λιτότητας βαρύνει πιο πολύ από την τήρηση αρχών».
Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε ομιλία του Ίδρυμα «Φρίντριχ Έμπερτ» -γράφει το Spiegel- γυρίζει την πλάτη σε αυτή την πολιτική καθώς «η επιμονή για οικονομίες δεν βοηθά πολλές χώρες να πάνε παραπέρα».
Ο πρόεδρος του SPD τάχθηκε στην ομιλία του κατά της αυστηρής πολιτικής λιτότητας προκειμένου να τηρηθούν συγκεκριμένοι στόχοι ελλειμμάτων στην Ευρώπη και επομένως κατά της πολιτικής την οποία υποστηρίζουν επί χρόνια οι χριστιανοδημοκράτες Μέρκελ και Σόιμπλε (σ.σ. αν και το κόμμα του συνεργάζεται με τους χριστιανοδημοκράτες) .
«Δεν υποστηρίζω το απεριόριστο δημόσιο χρέος», είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη και οι μεταρρυθμίσεις κατά την αξιολόγηση των ελλειμμάτων».  
 30.11.2016
efsyn.gr

Τό σκίτσο τού Κώστα Γρηγοριάδη...

                                                                       ...από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Μ. Κοττάκης («Αίθουσα Σύνταξης»): Πάμε για επώδυνο συμβιβασμό…

Η αξιολόγηση θα κλείσει. «Αλλά μ’ ένα επώδυνο συμβιβασμό», σχολίασε ο Μανώλης Κοττάκης, στην «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σ’ όλη αυτή την κατάσταση της διαβούλευσης, υπάρχει ένα...
έλλειμμα σοβαρότητας και από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση.
«Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «να γίνεται ο κακός χαμός, να υπάρχει μια κυβέρνηση 1,5 έτους και η αντιπολίτευση να ζητάει επίμονα εκλογές»…
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

 

Δήλωση του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά γιά τήν απώλεια τού π.βουλευτή Κυκλάδων Ιωάννη Χωματά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                  Μύκονος, 29-11-2016
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                     
 MYKLOGO2
                                                                                                  
  ΔΗΜΑΡΧΟΣ                            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Συλλυπητήρια του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά στην οικογένεια του εκλιπόντος Ιωάννη Χωματά π.Βουλευτή Κυκλάδων»

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου και την αμέριστη συμπαράστασή μου, τόσον εμού προσωπικώς όσο και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, στην οικογένεια του εκλιπόντος Γιάννη Χωματά.
Θα τον θυμόμαστε ως τον ιατρό των Κυκλάδων μας, έντιμο βουλευτή και εξαίρετο άνθρωπο, του οποίου η εξέχουσα προσωπικότητα επέδρασε ουσιαστικά στον κοινοβουλευτικό βίο της Ελλάδας.
Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για εμάς και τη νέα γενιά.
Αιωνία η μνήμη του.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μυκόνου

Στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας...

Δοκιμάζονται οι «κόκκινες γραμμές» των θεσμών
Στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δοκιμάζουν ο ένας τις «κόκκινες γραμμές» του άλλου, με την Αθήνα να φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό ενός συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ο οποίος μπορεί να φθάσει έως και τα 3,6 δισ. ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τοποθετήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, οι οποίοι επί της ουσίας επιδίωξαν να θέσουν τις «κόκκινες γραμμές», ενόψει των αποφάσεων για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δικό του πρόγραμμα, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις πολύ κοντά σε εκείνες του υφιστάμενου μνημονίου.
Ωστόσο, οι όροι που έχει θέσει το Ταμείο για να συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Το Ταμείο στην πράξη ζητεί τα εξής:

Τσίπρας για Φιντέλ: Το παράδειγμά του θα μας συντροφεύει για πάντα (ΒΙΝΤΕΟ)


Επικήδειο στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο εκφώνησε στην Plaza de la Revolucion στην Αβάνα, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μοναδικός ηγέτης ευρωπαϊκής και εν γένει δυτικής χώρας που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις της κουβανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο» ενώ προχώρησε σε ευθεία παραβολή της επανάστασης στην Κούβα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς σημειώσε πως «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια... και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα, στις νίκες και στις ήττες μας, στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
Με το χαιρετισμό, «"hermanos y hermanas" (αδερφοί και αδερφές), γενναίε λαέ της Κούβας» ξεκίνησε τον επικήδειό του, που κατά το πρώτο μέρος ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της Ιστορίας για το νησί της Κούβας. Και με τα λόγια του πρωθυπουργού, ο Φ. Κάστρο ήταν ένας «μεγάλος επαναστάτης του 20ου αιώνα. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο, τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας συγχρόνως ότι είναι «μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνέκρινε τους δύο λαούς. Ο ελληνικός λαός είπε, «ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί, όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του».
Η σύμπτωση των δύο λαών καταγράφηκε εξάλλου και στα επαναστατικά συνθήματα της ιστορίας τους: «Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959», ενθυμήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Και ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, «παρέα με τον Τσε», με το σύνθημα αυτό προμετωπίδα τους, «στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί» που μετέτρεψε (ο εκλιπών) την Κούβα «από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».
Αλλά τα επιτεύγματα του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας του, καθώς, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για τα πολιτικά συμπεράσματα της προσπάθειας που καταβλήθηκε στην Κούβα μισό αιώνα τώρα: «Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί», συνέχισε ερχόμενος στα καθ' ημάς, «εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
Κλείνοντας,τον επικήδιό του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα έχει ως εξής: