Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Τό σκίτσο τής ημέρας από τόν Κ.Μητρόπουλο

                                                                                                                  από "ΤΑ ΝΕΑ"

Διπλή «βόμβα» των WikiLeaks για Τόμσεν - Βελκουλέσκου και διαπραγμάτευση - διαβάστε όλη τη συνομιλία

Διπλή «βόμβα» των WikiLeaks για Τόμσεν - Βελκουλέσκου και διαπραγμάτευση - διαβάστε όλη τη συνομιλία
Απόρρητη συνομιλία Τόμσεν, Βελκουλέσκου, Πέτροβα για Ελλάδα αποκαλύπτουν τα WikiLeaks. Τα «εκρηκτικά» πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Mega, εάν τα πρακτικά της συνομιλίας είναι αληθινά, τότε τίθεται τεράστιο θέμα για την «ανεξαρτησία», ως οφείλει να έχει, του κ. Τόμσεν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς διαφαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της χώρας μας.

Ταυτόχρονα τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. Αποκαλύπτεται, πάντως, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου επιστρέφει το Σάββατο- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Επίσης, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.
 

(ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος)

Τσίπρας προς Λαγκάρντ: Αμφίβολη η εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ. Προκόπης Παυλόπουλος : ανοίγει την πόρτα εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα.

Την βαθιά ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα, διατυπώνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που απέστειλε το Σάββατο στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας θέτει στην επικεφαλής του ΔΝΤ ευθέως την ερώτηση, αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.
Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»
Η επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αναμενόταν να αποσταλλεί απο τον πρωθυπουργό, στον απόηχο της δημοσίευσης από το WikiLeaks διαλόγων κορυφαίων στελεχών του Ταμείου, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το χρέος και την αξιολόγηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές για την ατζέντα που ακολουθεί ο κ. Τομσεν και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ευρώπη, μη διστάζοντας να θέσει με τους χειρισμούς του σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή και χωρίς να αναγνωρίζει την πίεση που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα υφίσταται από την οικονομική κρίση αλλά και από το προσφυγικό.
Ειδικότερα, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι από τις συνομιλίες αποκαλύπτεται ότι υπάρχει σχεδιασμός ακόμη και για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με επίγνωση των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει στο βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ διατυπώνεται εμμέσως εκβιασμός προς την κα Μέρκελ. Ολα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν άπο τον κ. Τσίπρα στις επικοινωνίες που έχει ζητήσει να κάνει με την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ είχε κύκλο επαφών και με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Από τη στάση της κυβέρνησης αλλά και το διάλογο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργείται το έδαφος για ρήξη της Αθήνας με το ΔΝΤ, εκτός κι αν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στην επιστολή Τσίπρα, «αδειάσει» τον κ. Π. Τόμσεν.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους διαλόγους μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος φέρεται να ανοίγει την πόρτα εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα.
«Οπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως...

Γιώργος Σταθάκης : Αποτρόπαια η σκέψη για Grexit…

Είναι persona non grata ο κύριος Τόμσεν;…

Τι λέει ο κ. Σταθάκης…

Ο εκβιασμός μιας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης με τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι τίποτα άλλο από μία αποτρόπαια σκέψη, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Στην ερώτηση, από πού διέρρευσαν οι συνομιλίες στα Wikileaks απάντησε στην παρουσιάστρια του MEGA «δεν ξέρω. Δεν κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ». 

«Είναι persona non grata ο Τόμσεν, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές;»

Εδώ ο κ. Σταθάκης απάντησε με διπλωματικό τρόπο: «Είναι θέμα του ΔΝΤ να αξιολογήσει αυτά που λέει ο κ. Τόμσεν»

Στο κρίσιμο ζήτημα, αν μας εξυπηρετεί ή όχι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας είχε ως εξής: «Το σοβαρό θέμα της μείωσης του χρέους, είναι δεν είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υφίσταται καθώς αναφέρεται ρητά στην συμφωνία που κάναμε το καλοκαίρι».
 

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται...

Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ - «Δεν θέλω να εργαστώ σε εχθρικό περιβάλλον»
Στο δρόμο του αγώνα...
...οι έλληνες καλλιτέχνες με σύνθημα "οι κρατικές χορηγίες είναι ελληνική εφεύρεση και πρέπει να δίνονται μόνο σε Έλληνες"...

H τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνισμού. Ο προκλητικός καλλιτέχνης έγινε άθελα του η αιτία να...
ξυπνήσει ο κοιμισμένος γίγαντας που λέγεται ελληνικός καλλιτεχνικός χώρος. Ο αμετροεπής Βέλγος κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν έξι χρόνια βαθιάς κρίσης και κοινωνικής διάλυσης - να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους Έλληνες καλλιτέχνες που σύσσωμοι εξεγέρθηκαν εναντίον του για να υπερασπίσουν τις εθνικές αξίες, την ελληνική τέχνη και τη λαϊκή δημιουργία από τις καταχθόνιες αποικιοκρατικές απόπειρες αφελληνισμού τους.

Από σήμερα, κορυφαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Κολλάτος, η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μιμή Ντενίση, ο Αργύρης Παντζάρας και αμέτρητοι άλλοι, βαδίζουν ενωμένοι σαν μία γροθιά, το δρόμο του αγώνα. Σύνθημα τους είναι το επαναστατικό "Οι κρατικές χορηγίες είναι.. 
ελληνική εφεύρεση και πρέπει να δίνονται μόνο σε Έλληνες". Φήμες μάλιστα θέλουν ακόμα και αυτό το ιερό τέρας του ελληνικού πολιτισμού, τον Μάρκο τον Σεφερλή, να είναι εξοργισμένος και έτοιμος να κηρύξει ανένδοτο εναντίον του απαράδεκτου Βέλγου και της προδοτικής κυβέρνησης που τον επέβαλλε. Τα παλλόμενα πέη του Φαμπρ ξύπνησαν τους κοιμισμένους όρχεις των Ελλήνων ανθρώπων της τέχνης που πλέον δεν θα ξύνονται αλλά θα πολεμούν για μία καλύτερη Ελλάδα. 
Η 1η Απριλίου του 2016 θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας ως η μέρα που σε ένα ταπεινό θέατρο με το συμβολικό όνομα "Σφενδόνη", γεννήθηκε η σύγχρονη Φιλική Εταιρία, για να φέρει την εκ νέου απελευθέρωση του έθνους από τον ξένο, πολιτισμικό αυτή τη φορά, ζυγό. 
Ευχαριστούμε κύριε Φαμπρ!

Δημήτρης Τσίρκας (fb)
zoornalistas.blogspot.gr

Ποιος θέλει πραγματικά τη Χίλαρι Κλίντον για Πρόεδρο;


 02 Απρ. 2016
Άκης Κοσώνας
Το πιο πιθανό είναι να γίνει Πρόεδρος η Χίλαρι.  Όχι επειδή τη θέλουν και την αγαπούν. Αλλά επειδή αφενός την σπρώχνει όλος ο μηχανισμός του Δημοκρατικού κόμματος και αφετέρου επειδή αν τελικά επικρατήσει του Σάντερς στη μάχη για το χρίσμα, θα βρει απέναντί της (μάλλον) τον Ντόναλντ Τραμπ. Κι εκεί το σύστημα (ακόμα και των ρεπουμπλικάνων) θα στηρίξει Χίλαρυ «με χίλια» αφού αν του προκύψει Τραμπ δεν θα ξέρει πώς να τον χειριστεί και τι να κάνει μαζί του.
Άλλωστε ο Τραμπ δεν έχει και οργανική σχέση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το κόμμα ήθελε στην αρχή τον Μάρκο Ρούμπιο, όταν δεν τράβηξε και αποσύρθηκε από την «κούρσα» ήθελε οποιονδήποτε άλλον πλην του Τραμπ. Τον Κρουζ δηλαδή ή τον Κέισις που είναι «κανονικοί» πολιτικοί. Κι ας προέρχεται ο Κρουζ από το ακροσυντηρητικό  «Κίνημα του Τσαγιού» που είχε κάνει διάσημη την παράξενη Σάρα Πέιλιν από την Αλάσκα, υποψήφια αντιπρόεδρο του Τζον Μακ Κέιν αν αυτός κέρδιζε τον Ομπάμα. Αλλά δεν κέρδισε.  Κι έτσι δεν έγινε και η Πέιλιν αντιπρόεδρος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από οκτώ χρόνια Ομπάμα στην προεδρία, είναι χαλαρές για μια αλλαγή. Όχι ότι απελευθερώθηκαν ξαφνικά οι ψηφοφόροι και θα ψηφίσουν επαναστατικά, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικό ακροατήριο τόσο για τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν είναι καν πολιτικός, όσο και για τον αριστερό (για τα μέτρα των ΗΠΑ) σοσιαλδημοκράτη γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρναρντ Σάντερς που κηρύττει αναδιανομή πλούτου επιτιθέμενος σε «αγορές» και Γουόλ Στριτ. Ο οποίος, επίσης, δεν διστάζει να κάνει ευθεία κριτική στην Χίλαρι λέγοντας (της) «εμένα δεν μου πληρώνει τις περιοδείες η Goldman Sachs», θυμίζοντας έτσι (συνειρμικά) στον κόσμο τις υπερβολικές αμοιβές που εισέπραττε η Χίλαρυ από πανεπιστήμια (ιδιωτικά και δημόσια, χωρίς να κάνει την αυτονόητη διάκριση) για να μιλήσει σε εκδηλώσεις τους. Υπόθεση που είχε κάνει σάλο στις ΗΠΑ το 2014 και το 2015 αφού πολλοί δεν συγχωρούν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών αυτή την «δολαροφονική» (κατά το «δραχμοφονική»)  εισπρακτική διάθεση.

Κάτι άλλο που βαραίνει την Χίλαρι είναι η καταγραφή της (και από μερίδα του Τύπου) ως απατημένης συζύγου που δρα κινούμενη από την τάση (αυτο)επιβεβαίωσης, ως αντίδοτο- απάντηση σε όσα τράβηξε από τον Μπιλ Κλίντον αναφορικά με τις συχνές ερωτικές του περιπέτειες. Το σύνδρομο της απατημένης συζύγου (ακόμα και αν δεν πάσχει από αυτό) της έχει αποδοθεί, όπως και μια τάση εκδικητικότητας προς τις κατά καιρούς ερωμένες του προέδρου- συζύγου της.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Σάντερς είναι καθαρός, δεν έχει εξαρτήσεις, αλλά είναι μεγαλύτερης ηλικίας (68 η Χίλαρι, 74 ο Σάντερς) και δεν έχει εμπειρία διοίκησης. Είναι άγνωστο πού θα παιχτεί το εσωκομματικό παιχνίδι και τι τελικά θα βαρύνει στην απόφαση των μελών του Δημοκρατικού κόμματος που θα στείλουν έναν από τους δύο για υποψήφιο Πρόεδρο. Η κούρσα εκλογών σε πολιτείες συνεχίζεται και τελειώνει στις 7 Ιουνίου. Αν επικρατήσει η Χίλαρι, θα είναι με μικρή διαφορά, κάτι που θα παρουσιάζει τους πολίτες που ψηφίζουν Δημοκρατικούς, διχασμένους. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Σάντερς δεν είναι καν μέλος του κόμματος, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι θα γινόταν αν η πρώην ΥΠΕΞ είχε απέναντί της καμιά δεκαριά «γερά» στελέχη των Δημοκρατικών ως ανθυποψηφίους;
Μιας και το αναφέρουμε, έχει κανείς απάντηση, πώς και δεν κατέβηκαν να διεκδικήσουν το χρίσμα σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών; Μήπως υπήρχε σχετική άτυπη οδηγία (υπόδειξη?) για την προώθηση της πρώην ΥΠΕΞ ως υποψηφίας Προέδρου; Όλα αυτά τα δεδομένα και ερωτήματα κάνουν ενδιαφέρουσες τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου 2016) στις ΗΠΑ.

* Ο Άκης Κοσώνας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Παρίσι. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στο περιοδικό «Αντί» (1983-1987) και στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Απογευματινή, Έθνος, Βήμα, Καθημερινή. Έκανε για πολλά χρόνια ραδιόφωνο στον Αθήνα 9.84, του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ και Γ.Γ. του ΕΟΤ. Εργάστηκε στο ΑΠΕ (1996-2015), έχοντας την ευθύνη των εκδόσεων του πρακτορείου. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αγορά». 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο

ΔΝΤ : «...η παιδική χαρά για τις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις...»

"Το ΔΝΤ συνωμοτεί για να οργανώσει χρεοκοπία στην Ελλάδα"...
Paul Mason: Το ΔΝΤ συνωμοτεί για να οργανώσει χρεοκοπία στην Ελλάδα - MediaΤο ΔΝΤ πιάστηκε, με τα αιματοβαμμένα χέρια, να συνωμοτεί για να οργανώσει «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα και να την οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του δημοψηφίσματος για την έξοδο ή την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον.
«΄Όχι» γράφει ο δημοσιογράφος, «αυτό δεν είναι το σενάριο της επόμενης ταινίας του James Bond, είναι η απομαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας, ανάμεσα στους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου».
Η αποκάλυψη έγινε από το WikiLeaks μιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, λίγο πριν από την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ από την Ελλάδα που είχε δώσει το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Η ουσία είναι, γράφει ο Μέισον, ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα νούμερα που χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο. Την ίδια ώρα η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει στη συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ γιατί το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα το επιτρέψει.
Καθώς τσακώνονται για τους αριθμούς, οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν θα «μαγειρέψουν» την επόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση χρέους και αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδέχονται οι Γερμανοί.
Τότε γράφει ο Μέισον, ο Τομσεν έριξε την βόμβα. «Τι πρέπει να γίνει για να έρθουν όλοι στο σημείο να λάβουν μία απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία στιγμή όπου λήφθηκε μία σοβαρή απόφαση και ήταν όταν η Ελλάδα έμενε χωρίς χρήματα και ήταν υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Σωστά;». Η Βελκουλέσκου του απαντά «σωστά». Τότε ο Τόμσεν συμπληρώνει «Πιθανώς αυτό πρέπει να γίνει ξανά. Σε αυτή την περίπτωση (του πιστωτικού γεγονότος και εάν είναι να ξαναγίνει) θα μας πάρει αρκετό χρόνο μέχρι τον Ιούλιο και είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση για ένα μήνα πριν από το Brexit, έτσι σε κάποιο βαθμό θα θέλουν ένα διάλειμμα (για την Ελλάδα) και θα ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα».  
Η Βελκουλέσκου είπε ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι μέσα στον Απρίλιο. Για να λάβει την απάντηση από τον Τόμσεν «αλλά αυτό δεν θα είναι ένα γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να τους…». Και ο διάλογος συνεχίζεται, γράφει ο Μέισον. Η Βελκουλέσκου συμφωνεί ότι χρειάζεται ένα γεγονός, αλλά λέει ότι δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι.
Αφήστε με να αποκωδικοποιήσω, συμπληρώνει ο Μέισον. Το «γεγονός» είναι μία οικονομική κρίση που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο χρόνο όταν έκλεισαν οι τράπεζες και εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με οικονομική και ψυχολογική καταστροφή.
Με τη μόνη διαφορά ότι το ΔΝΤ θέλει να επιβάλλει αυτή την καταστροφή την ώρα που το ελληνικό έθνος φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η χώρα είναι επιφορτισμένη με μία από τις πιο περίπλοκες και νομικά αμφίβολες επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων στην σύγχρονη ιστορία.
Η Ελληνική κυβέρνηση είναι εξαγριωμένη, «δεν θα αφήσουμε το ΔΝΤ να παίζει με τη φωτιά» ανέφερε κυβερνητική πηγή στον Μέισον.
Αλλά το θέμα δεν βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, γράφει ο Μέισον. Στο τέλος ο Τόμσεν υπαινίσσεται το κείμενο του διαλόγου, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω από όλους η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει εάν θα τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.
Το κείμενο της απομαγνητοφώνησης, που αντιμετωπίστηκε με οργή και δυσπιστία από την Αθήνα, θα πέσει σαν βόμβα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ. 
Είναι αυτοί που διακρατούν το χρέος των 300 δισ. της Ελλάδας
Είναι ολόκληρη η Ευρώπη, με άλλα λόγια, την οποία το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ.
Γίνεται καθαρό από το διάλογο, συμπληρώνει ο Μέισον, ότι το ΔΝΤ έχει γίνει η παιδική χαρά για τις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις.
Το να φαντασιώνονται την επιβολή ακόμη ενός γεγονότος που είναι πιο κοντά στη χρεοκοπία, αποκαλύπτει τα επίπεδα της αδιαφορίας τους για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων, την κυριαρχία των κρατών και των δημοκρατικών δομών.
Αποδεικνύει επίσης για άλλη μία φορά ότι ο πυρήνας του οικονομικού δόγματος που καθοδηγεί τις οικονομικές ελίτ δεν δίνει καμία σημασία για τους ανθρώπους, ακόμη και αν η επιβολή του δόγματος τους γίνει με το κόστος μιας αποτυχίας ενός κράτους, καταλήγει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θέλει ο Παυλόπουλος...

Παυλόπουλος: Έπρεπε από καιρό η ΕΕ να είχε αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ

Την πεποίθησή του, που έχει εκφράσει και δημόσια, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε από καιρό να έχει αναλάβει το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό με φόντο την αποκάλυψη του Wikileaks για τη διαπραγμάτευση με...
την Ελλάδα.

«Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».
 

Βρυξέλλες: Από την Αθήνα εξαρτάται...



η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης...
Στο χέρι της κυβέρνησης, αποκλειστικά, βρίσκεται η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τους Ευρωπαίους να έχουν συνταχθεί με το ΔΝΤ στη λογική των...
πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2017 και 2018, ενώ πλέον οι τέσσερις οργανισμοί που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα, έχουν συμφωνήσει να υποστηρίζουν ο ένας τα αιτήματα του άλλου.

Οι εταίροι συντάσσονται με το ΔΝΤ στο θέμα των μέτρων, το ΔΝΤ συμφωνεί με τους εταίρους στην ελάφρυνση του χρέους και είναι σαφές για όλες τις πλευρές - και την ελληνική - ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2015 δεν μπορεί να προέλθει από μείωση του χρέους, καθώς η Ελλάδα δεν πληρώνει χρέος προς τους Ευρωπαίους ως το 2022.

Στην πράξη, η Koμισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και μετά την τηλεδιάσκεψη του euro working group την Παρασκευή και τα ίδια τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δέχονται πλέον ότι αφενός ο στόχος του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει, αφετέρου η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να τον καλύψει.

Για την ακρίβεια, η γνωστή φράση “additional adjustment” (πρόσθετη προσαρμογή) που μπορεί να σημαίνει τα πάντα - ακόμα και προσαρμογή με αύξηση του ΑΕΠ - έγινε “additional savings” (πρόσθετη εξοικονόμηση) στα σχετικά κείμενα που ανταλλάσσουν οι υπουργοί, υπονοώντας μόνο τα έσοδα και τις δαπάνες.

Σε σχέση με την «ποιότητα των μέτρων» οι εκπρόσωποι...

"Επίθεση" Παπαδημούλη στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη...

“Επίθεση” Παπαδημούλη στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη  – ΦΩΤΟ

Για υποκρισία κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με μήνυμα του στο...
Twitter.

«Η ΝΔ άφησε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,5% το 2009. Πήρε μέτρα 60 δισ. ευρώ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σε 5 χρόνια. Τώρα, σκούζουν για μέτρα 5,4 δισ. σε 3 χρόνια. Υποκρισία!», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.



Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημούλης, με νέο του tweet αναφέρει: «Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαρακτηρίζει και ορθά, "άκρα" τους Καρατζαφέρη-Μπαλτάκο, αλλά αναβαθμίζει στη ΝΔ, Βορίδη-Γεωργιάδη. Και αντίφαση και υποκρισία».

 

Wikileaks: Ελλάδα, ο κακός σου δαίμονας, το ΔΝΤ...


Πάλι τυχερός ο Τσίπρας. Παίρνει ανάσα, την ώρα της ασφυξίας, από τους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου

Το χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό ζήτημα αποκαλύπτει έγγραφο με τους διαλόγους από...
τηλεδιάσκεψη του Ταμείου στις 19 Μαρτίου, που διέρρευσε μέσω Wikileaks.
Οι διάλογοι-φωτιά μεταξύ του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ίβα Πέτροβα είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία συμφωνία εάν δεν ληφθούν μέτρα 2,5% του ΑΕΠ.
Ο Πολ Τόμσεν εμφανίζεται αποφασισμένος να μην δεχτεί «μικρό πακέτο μέτρων», μια θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και η Ντέλια Βελκουλέσκου που απαντά: «Όχι τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».
Μάλιστα, η κ. Βελκουλέσκου φαίνεται ότι κατηγορεί τους Ευρωπαίους για πισωγυρίσματα και τονίζει ότι σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης υπάρχουν ακόμα «αγκάθια».
«Σε όλα αυτά έχουμε σημαντικό αριθμό ανοιχτών θεμάτων που είναι όλα πολιτικά, όσον αφορά τους Έλληνες» φέρεται να λέει η κ. Βελκουλέσκου.
Οι ίδιοι διάλογοι δείχνουν ότι ο Πολ Τόμσεν θέλει να πιέσει την Μέρκελ και να της «υπενθυμίσει» ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα θα είναι πολιτικά επιβλαβής για αυτήν και θα οδηγήσει σε «άβολες ερωτήσεις στην Μπούντεσταγκ».
Σύμφωνα με όσα λέει, ο κ. Τόμσεν σκοπεύει να συνδέσει χαλαρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με το προσφυγικό ζήτημα και τότε να προσεγγίσει την κ. Μέρκελ με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και κατάφερε να βάλει το Ταμείο στην Τρόικα παρά τις έντονες αντιθέσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών, όπως ο Νικολά Σαρκοζί.
Τα πρακτικά δείχνουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται αναποφάσιστη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά φαίνεται ότι κλίνει προς το «όχι», καθώς όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο.

 ethnos.gr

"Πολύ ανησυχητική η πορεία του"...

Ο Ομπάμα επικρίνει τον Ερντογάν: Πολύ ανησυχητική η πορεία του - Media

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την...
ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ομπάμα πάντως επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

«Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε πολλούς φίλους και εταίρους, συνεργαζόμαστε μαζί τους, συντονιζόμαστε μαζί τους, εκτιμάμε τις προσπάθειές τους και υπάρχουν διαφορές. Στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, εκφραζόμαστε, κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».
 

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου...

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου για το έγγραφο του Wikileaks, όπου αποκαλύπτονται διάλογοι-φωτιά μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουκέσκου.

Στην σύσκεψη συμμετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλο το οικονομικό επιτελείο καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι διάλογοι έδειξαν πως το ΔΝΤ σχεδίαζε να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα αν το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως μια απειλή για άμεση οικονομική καταστροφή είναι απαραίτητη ώστε να αναγκαστούν οι άλλοι «παίκτες» να δεχθούν τα μέτρα του Ταμείου, ωστόσο το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα παραλύσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως η απειλή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα «σημείο απόφασης», πείθοντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά.
 

Η «ταπετσαρία» του Γαλαξία...



Κοιτάζοντας το κέντρο του γαλαξία μας με τα υπέρυθρα μάτια του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα. Σε αυτή εικονίζεται το πιο...
μεγάλο σε αριθμό αλλά και μεγαλύτερης πυκνότητας αστρικό σμήνος του Γαλαξία. Το σμήνος αυτό υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερα από 500 χιλιάδες άστρα.

Στην εικόνα που τα στελέχη της NASA χαρακτήρισαν «ταπετσαρία» διακρίνονται μπλέ αστέρες, που είναι άστρα με θερμοκρασία και φωτεινότητα πολλαπλάσια από τους άλλους τύπους άστρων. Οπως φαίνεται και στην εικόνα μεγάλο μέρος της περιοχής καλύπτεται από πυκνά νέφη κοσμικής ύλης (σκόνη και αέρια).


  από tovima.gr

Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ...


Ύστερα και από την κατακραυγή αλλά και τις διαστάσεις που είχε πάρει το θέμα με την τοποθέτησή του στο Φεστιβάλ Αθηνών, σήμερα ο Γιαν Φαμπρ δήλωσε...
παραίτηση.

Και μάλιστα, δεν το ανακοίνωσε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν κυρίως επειδή ο ίδιος απέκλεισε ελληνικές παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών.

thepressproject.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | Τελευταία ανανέωση 22:33 | 01 Απρ. 2016
1. «Ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες υπήρξε στο έκτακτο EuroWorking Group, που εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Με πυξίδα το θετικό σενάριο και με στόχο να κλείσει το deal με τους δανειστές εντός του επόμενου 20ημέρου μπαίνει η κυβέρνηση στον κρίσιμο Απρίλιο – τον μήνα που θα καθορίσει όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις. Ποιό είναι το σχέδιο υπέρβασης και οι 3 άξονες του Μαξίμου.

2. Κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με αιχμή τα ευγενή ταμεία, περικοπές στο εφάπαξ, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% και «μαχαίρι» στα μερίσματα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό που θα μπει, από τη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειστών και Γιώργου Κατρούγκαλου.
3. Ενας… αρραβώνας κατ΄ανάγκη, ένα θολό «κέντρο» και μια κατακερματισμένη κεντροαριστερά, και ουκ ολίγοι… κουμπάροι, μνηστήρες και υποψήφιοι αρχηγοί σηματοδοτούν την αφετηρία του εγχειρήματος για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου» - του πόλου, που διεκδικεί πολιτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί πως η Πορτογαλία ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές, καθώς όπως διαπιστώνει «είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί για το 2016 στις Βρυξέλλες.
5. Στα άκρα. Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ζητάει ομόφωνα η συνέλευση των καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου του Γιαν Φαμπρ. Την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ αναδιπλώνεται και γνωστοποιεί μέσω νέας ανακοίνωσης πως θα συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί – υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ και  πως θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
6. Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει την επικαιροποιημένη οδηγία της Ε.Ε. για ένα κοινό σύστημα ασύλου. Δύο διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 60 του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση της αίτησης ασύλου. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης πριν από το Πάσχα. Εν τω μεταξύ, αναστάτωση επικράτησε στη Χιο, καθώς πρόσφυγες έσπασαν τον φράχτη και έφυγαν από το HotSpot για να φτάσουν στο λιμάνι του νησιού, περιμένοντας ένα πλοίο να τους μεταφέρει στην Αθήνα. 
7. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ενωμένης Ευρώπης. Ο άνθρωπος που είπε την πιο διάσημη… μισή φράση. Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάνννης Μουζάλας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Στο μεταξύ, συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στη χώρα στις 8 το πρωί, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339.
8. Η ουσία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι τα κέρδη τους και οι νεκροί μας. Οι εξελίξεις του πολέμου κατά της τρομοκρατίας του ISIS στη Μέση Ανατολή υποδεικνύουν ότι ο στόχος των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των συμφερόντων που εξυπηρετούν, είναι η αποδυνάμωση και όχι η εξάλειψη του εχθρού. Γράφει ο Μιχάλης Γιαννεσκής.
9. Η φωτογραφία ενός δίχρονου αποστεωμένου παιδιού από τη Νιγηρία, να πίνει νερό από το μπουκάλι μια Δανέζας εθελόντριας είχε κάνει το γύρο του κόσμο πριν λίγο καιρό. Οι γονείς του παιδιού το εγκατέλειψαν γιατί πίστεψαν ότι είναι μάγος. Έκτοτε περιφερόταν μόνο του στους δρόμους, τρώγοντας τα αποφάγια άλλων. Μια άλλη ζωή ξεκίνησε όμως για τον Hope. Δείτε πως είναι σήμερα, 8 εβδομάδες μετά.
10. Η Ζάχα Χαντίντ, έφυγε από τη ζωή χθες, εντελώς απροσδόκητα, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 65 ετών. Δείτε τα ωραιότερα έργα της Ζάχα Χαντίντ μέσα σε 4:30 λεπτά.
* Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

EuroWorking Group: Θετικό σήμα για ολοκλήρωση αξιολόγησης πριν τις 12 Απριλίου

Μηνύματα


tvxs.gr | 01 Απρ. 2016
«Ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες υπήρξε στο έκτακτο EuroWorking Group, που εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.
Τα παραπάνω υποστήριξε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, υπογραμμίζοντας πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, δήλωσε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.  Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, στα δημοσιονομικά μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Κομισιόν επιθυμεί η συμφωνία του Αυγούστου «να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση». 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


                                                                                                                     από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (01.04.16)


Μπαράζ ελέγχων από την εφορία

Σχέδιο: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του 2016
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 08:15

Στο σχέδιο του 2016 περιλαμβάνονται e-κατασχέσεις θυρίδων, χρηματοοικονομικών προϊόντων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και πάνω από 50.000 έλεγχοι.

Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr
Ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματιστηριακών προϊόντων, «στενή» παρακολούθηση τραπεζικών κινήσεων, δανειακών συναλλαγών και χρηματοπιστωτικών προϊόντων περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για το 2016 της ΓΓΔΕ, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξησης των δημόσιων εισπράξεων για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου αναγκαστικής είσπραξης με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, καθώς στην επέκταση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας, λόγος για τον οποίο ξεκινά και νέο «σαφάρι» για έσοδα με εξονυχιστικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών με την αποστολή ειδοποιητηρίων ακόμη και σε μικροοφειλέτες.
Φέτος ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΓΓΔΕ θα δώσει έμφαση: * στη διενέργεια ελέγχων χρήσεων 2011 και μετά, με μεγαλύτερη αναμενόμενη εισπραξιμότητα * στον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό * στον εντοπισμό ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των στοιχείων * στη διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας * στη διενέργεια στοχευμένων προληπτικών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής * στη διεξαγωγή ελέγχων και ειδικών ερευνών απάτης στον ΦΠΑ.
Από φέτος εξάλλου προχωρά η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη, ειδικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, εντός και εκτός φορολογικής διοίκησης, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Με δεδομένη, εξάλλου, την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, η ΓΓΔΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο αλλά και στη συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 42,5% κατόπιν εφαρμογής ειδικών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον του 28% αυτών. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι θα προχωρήσει και στη διενέργεια 83.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά πρωτίστως την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Οσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΓΓΔΕ προγραμματίζει για φέτος περισσότερους από 50.000 ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ βάζει στόχο όπως οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ ανέλθουν στα 31,892 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από τελωνεία σε 12 δισ. ευρώ. Η ΓΓΔΕ προαναγγέλλει και την κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα έως το τέλος του 2016, αλλά και τη νέα αναβολή της υλοποίησης του περιουσιολογίου, που μετατίθεται για τις αρχές του 2017.

Η κρίση «ψαλίδισε» τζίρο 6 δισ. ευρώ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Infobank Hellastat: Πώς από το Top 100 του κλάδου χάθηκαν 26 εταιρείες στην πενταετία 2010-2014 - Ποιες οι προβλέψεις για το 2016


EPA/JUSTIN LANE