Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Νέο προεδρείο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων...

Νέα πρόεδρος στη ΕΔΕ είναι η Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη...
Στην ανασυγκρότηση του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προχώρησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης...

H κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία διαδέχεται στη θέση αυτή την κυρία Βασιλική Θάνου πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, αναδείχθηκε η σύνθεση του νέου προεδρείου της ΕΔΕ, η οποία έχει ως εξής:

πρόεδρος: Μαργαρίτα Στενιώτη, εφέτης,

αντιπρόεδρος – εκπρόσωπος τύπου: Χαράλαμπος Μαυρίδης, εφέτης,

αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Κασαλιάς, αντεισαγγελέας εφετών,

γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών,

αναπληρωτής γενικός γραμματέας: Χρήστος Παπαδήμας, πρωτοδίκης και ταμίας η Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, ειρηνοδίκης...

Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ για την πολιτισμική ειρήνη στη Μέση Ανατολή

  Διεθνής διάσκεψη θρησκευτικών ηγετών της περιοχής, στην Αθήνα
Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ για την πολιτισμική ειρήνη στη Μέση Ανατολή



Αντωνιάδου Μαρία
Την ώρα που η Μέση Ανατολή αναφλέγεται και πάλι. Την ώρα που η Συρία και η Παλαιστίνη αποτελούν εκ νέου σημεία ανάφλεξης Πατριάρχες και εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων από διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια προσπάθεια διαλόγου και καταλαγής.

«Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν γίνεται να αποδέχονται μια Μεσόγειο χωνευτήρι ψυχών»  τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει το
υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή».

Ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι στόχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η «θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών». Ταυτόχρονα επεσήμανε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα social media στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της απομόνωσης των ακραίων και φανατικών φωνών.

«Ως θρησκευτικός ηγέτης ζητώ συγνώμη, στο μέτρο που μου αναλογεί γιατί δεν έπραξα περισσότερα ως θρησκευτικός ποιμένας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος στην προσπάθεια στήριξης των προσφύγων.
tovima.gr

Βαρθολομαίος: Απαράδεκτο να είναι κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τη στήριξή του για την επαναλειτουργία της εξέφρασε ο Παυλόπουλος
Βαρθολομαίος: Απαράδεκτο να είναι κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης



Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι μόνο σύμβολο που αφορά το έθνος και την ορθοδοξία, αλλά αποτέλεσε και το λίκνο από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ο κ. Βαρθολομαίος.

«Ως "βοηθοί εκπληρώσεως" αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που σας υποδέχομαι και εσάς και την ακολουθία σας» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Χάλκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για «θέμα που μας καίει» και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή για 44 χρόνια. «Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες» είπε.

Τόνισε ότι η Σχολή δεν είναι θέμα «πολυτέλειας», ούτε ένα θέμα «προσωπικού γοήτρου», αλλά θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο, προκειμένου μπορεί να εκπαιδεύει σαν τα στελέχη της, τους κληρικούς και τους θεολόγους, όχι μόνο από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από το κλίμα άλλων αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όταν η Σχολή Λειτουργούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι υποδέχεται τον επικεφαλής της ορθοδοξίας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού. «Εσείς μέσα από τον ρόλο σας μπορείτε να αναδείξετε ότι η ορθοδοξία μπορεί να εγγυηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της περιοχής μας» είπε.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και αφού εξήρε την μόρφωση και την ευρυμάθειά του, του ευχήθηκε να αποτελεί πάντα τον εκφραστή της ενότητας του ελληνικού λαού.
από tovima.gr

Τελευταία έρευνα δείχνει προβάδισμα Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ

Συγκεντρωνει 49% έναντι 32% του Τζιτζικώστα και 15% του Μητσοτάκη
Τελευταία έρευνα δείχνει προβάδισμα Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ



Ως πιθανότερος νικητής για την προεδρία της ΝΔ προβάλλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας Prorata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 49% και ακολουθούν οι Απόστολος Τζιτζικώστας με 32%, Κυριάκος Μητσοτάκης με 15% και Αδωνις Γεωργιάδης με 4%.

Στο ίδιο ερώτημα, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 55%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 25%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 16% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 4%.

Παράλληλα, στην έρευνα που δημοσιεύεται τη Δευτέρα καταγράφεται το ενδιαφέρον για τις εκλογές στη ΝΔ: Ενδιαφέρον εκφράζει το 41% («αρκετά» το 22% και «πολύ» το 19%), ενώ αδιάφορο δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων («καθόλου» το 43% και «λίγο» το 16%).

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο, ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, ενώ αδιάφορο δηλώνει το 25%.
tovima.gr

Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για έκτακτη εισφορά 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες...

...για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος 

Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου, που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες. yperg
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο, «τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ακόμα ότι «η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».
από matrix24.gr

Τι κοινό έχει η Coca Cola με TA NEA;...

"...πάει με όλα"!

Είναι το νέο αστείο που κυκλοφορεί στη δημοσιογραφική πιάτσα μετά τη στροφή των τελευταίων μηνών των ΝΕΩΝ και το εκπληκτικό είναι αλήθεια πρωτοσέλιδο της περασμένης Παρασκευής στο οποίο η απογευματινή του ΔΟΛ έκανε...
επίθεση στη ΝΔ για την υπόθεση Σταθάκη…. Στο πρωτοσέλιδο της και προλαμβάνοντας ακόμη και το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής η εφημερίδα υποστήριξε ότι οι εξηγήσεις του υπουργού είναι επαρκείς και αναλυτικές και δεν τίθεται θέμα. Την ίδια μέρα η Αυγή κρατούσε διακριτικές, αλλά σαφείς αποστάσεις από τον Γιώργο Σταθάκη!

Ενθυμούμενοι το πρόσφατο παρελθόν όπου αρχικά τα ΝΕΑ είχαν γίνει fanzin του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων ΠΑΣΟΚων υπουργών στη συνέχεια η εφημερίδα μετατράπηκε στα… ΝΕΑ του Αντώνη (Σαμαρά) και τώρα διεκδικεί με πάθος την κυβερνητική εκπροσώπηση από την Ολγα Γεροβασίλη κυκλοφόρησε το αστείο για το αναψυκτικό που πάει με όλα!

Αλλοι βέβαια λένε ότι κακώς κατηγορείται η εφημερίδα αφού οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και για να επιβιώσει κάποιος πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον όπου ζει. Οπότε το τίμημα για την επιβίωση είναι η εφημερίδα να πλέει με το πολιτικό ρεύμα της κάθε εποχής. Είναι και αυτό ένα επιχείρημα…

enimerosi24.gr

Σέλφι με τα νιάτα...


ΦΩΤΟ...
Στην Έδεσσα βρέθηκε ο  Βαγγέλης.
Εδωσε το παρών στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πολης και δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει selfie με τα νιάτα...

«Βράζουν» και περιμένουν οι Ευρωπαίοι για την υπόθεση Σαββαΐδου...

«Ουδέν σχόλιο», είναι η επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών στο θέμα που «έσκασε» για μια ακόμα φορά με τον/την επικεφαλής της κατά τα άλλα ανεξάρτητης...
Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά αν συνομιλήσει κανείς κατ' ιδίαν με αξιωματούχους αντιλαμβάνεται πόσο τεταμένη είναι για μια ακόμα φορά η ατμόσφαιρα.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όταν ο Χ. Θεοχάρης εξωθήθηκε σε παραίτηση με λίαν άκομψο και οφθαλμοφανή τρόπο, οι Ευρωπαίοι τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, λέγοντας ότι «αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα.

«Ενδόμυχα θέλουμε να αποφευχθεί η αρνητική εντύπωση της πολιτικής παρέμβασης» τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, δίνοντας μια πρόγευση του τι θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Επί της ουσίας, οι δανειστές είχαν αναδείξει από την πρώτη στιγμή ως μείζον θέμα την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φοροελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αποτέλεσε μια από τις αιτίες τριβής με την κυβέρνηση Σαμαρά το ότι η ΓΓΔΕ δεν μπορούσε να ελέγξει καν τους πόρους που χρειάζεται έτσι ώστε να λειτουργήσουν π.χ. τα κλιμάκια ελέγχου ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, αφού δεν διέθετε δικό της Προϋπολογισμό.

Επιπλέον, οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι η μεταφορά 500 εφοριακών και 3.500 υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ ήταν απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις αποκαλούμενες μεγάλες υποθέσεις.

iefimerida.gr

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών...

  Τι προβλέπει...
Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ για τα κανάλια ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, ελάχιστο προσωπικό 400 εργαζομένων, ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου καθώς και φορολογική και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων.

Ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση από τον υπουργό επικρατείας ενώ την προκήρυξη του διαγωνισμού θα κάνει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. 

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο, ΕΔΩ 


Δείτε την αιτιολογική έκθεση, ΕΔΩ


Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με βάση το νομοσχέδιο ο τελικός αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, μετά από γνωμοδότηση του ΕΣΡ. Σύμφωνα, δε, με σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ο αριθμός των αδειών αυτών θα είναι «μικρός». 

Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου

Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο

Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα

Το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλουν οι μέτοχοι θα είναι:
8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με γενικό περιεχόμενο
5.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού - θεματικού περιεχομένου
2.000.000 ευρώ για κανάλια με μη ενημερωτικό περιεχόμενο
Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο θέτει ως ελάχιστα όρια τα εξής:
400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
200 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά θεματικού περιεχομένου
50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
20 εργαζόμενοι για μη ενημερωτικά κανάλια
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαφάνειας, προβλέπεται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, ενώ θα απαιτείται φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται ομαλά.
Στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν ανώνυμες εταιρίες, κοινοπραξίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και θα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.
tvxs.gr

Σαββαΐδου: «Θέμα αρχής να παραιτηθεί» διαμηνύει το Μαξίμου...

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης...
Στα χαρακώματα είναι το Μαξίμου με την Κατερίνα Σαββαΐδου, με αιχμή την παραμονή της τελευταίας στη θέση της Γενικής Γραμματέος Δημοσίων Εσόδων, παρά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει άμεσα παραίτηση...
Μετά την εμπλοκή της κυρίας Σαββαΐδου σε δύο δικαστικές υποθέσεις, εκ των οποίων στη μια ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «είναι ζήτημα αρχής η παραίτησή της». Κύκλοι της κυβέρνησης επεσήμαναν χαρακτηριστικά:
Για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι θέμα αρχής, καθώς αφορά ζητήματα διαφάνειας. Γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Σαββαΐδου η παραίτησή της.
Όπως ανέφεραν, «η κ. Σαββαΐδου απολογείται αύριο, και αν προκύψει κατάχρηση του ρόλου της, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες'».
Νωρίτερα, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά ότι για το θέμα «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές σε τέτοιες θέσεις».

Η απαίτηση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου να παραιτηθεί, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση «είναι ευαίσθητη σε θέματα ηθικής τάξεως» δεν γίνεται δεκτή από την κ. Σαββαΐδου.
Κι όπως γράφει χαρακτηριστικά «όχι μόνο γιατί δεν βλέπει το λόγο να το κάνει, αλλά και γιατί πίσω από αυτή την άκρως προσβλητική για την ίδια προσπάθεια διαβλέπει ότι υποκρύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να την καταστήσει εκ προοιμίου ένοχο για ζητήματα για τα οποία δεν έχει καν κληθεί από τη δικαιοσύνη να εκθέσει τις απόψεις της».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν η κα Σαββαΐδου άκουσε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ του απάντησε: «Δεν βλέπω η κυβέρνηση να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία για τους δύο υπουργούς της και τα πόθεν έσχες τους»...
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η κ. Σαββαΐδου έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων.
Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας συμπίπτει με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία.
Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος.
Επίσης, η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.
Καλά ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας και συνεπώς απορρίφθηκε...

newpost.gr

Μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά...



Τουρκικά μαχητικά προέβησαν τη Δευτέρα σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα...

Ειδικότερα, στο FIR Αθηνών εισήλθε ένας σχηματισμός δύο αεροσκαφών καθώς και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN - 235. Συνολικά πραγματοποίησαν...

22 παραβιάσεις και εννέα παραβάσεις στην περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική...
 

"...στο φορολογικό τοπίο των επόμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσουν πολλά «φασούλια»..."

Εβδομάδα φόρων 
Κάθε μέρα αγκαλιά με την Εφορία

Κάθε μέρα αγκαλιά με την Εφορία

Σήμερα πέφτει ο πέλεκυς των αυξημένων επιτοκίων στις εκατό δόσεις. Αύριο η έλευση της τρόικας σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα των φορολογικών ισοδυνάμων, Τετάρτη - Πέμπτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και έως την Παρασκευή κλειδώνουν οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το επίδομα θέρμανσης.

Διαβολοβδομάδα με τα όλα της ενώ στο φορολογικό τοπίο των επόμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσουν πολλά «φασούλια». Από τα τέλη κυκλοφορίας στα οποία το οικονομικό επιτελείο μελετά αλλαγές ακόμα και για φέτος, έως το ενδεχόμενο να επιβληθεί παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των αποδείξεων εντός των επομένων μηνών όπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναζητά τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων. Επιχειρεί παράλληλα να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα μετατόπισης των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, είτε τα βάρη αφορούν τη φορολογία ακινήτων είτε τη φορολογία εισοδήματος είτε επιμέρους τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από ενοίκια. Αυτά θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σιγά σιγά. Ορισμένα, στις αρχές του 2016. Η κρυάδα όμως για πολλούς φορολογουμένους αρχίζει από σήμερα.

Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, οι εργαζόμενοι δούλεψαν φουλ το περασμένο Σαββατοκύριακο ώστε να περάσουν στο σύστημα οι πρώτες αλλαγές στις εκατό δόσεις, από σήμερα. Για οφειλέτες με χρέος άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3% στο 5%, αυξάνοντας την ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 10.000 ευρώ στα 500 από 300 ευρώ. Ανάλογα, επιβαρύνονται εφεξής και οι μηνιαίες καταβολές για την εξόφληση της οφειλής. Με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας αυξάνεται το επιτόκιο από 0% σε 5% για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

ΚΑΘ' ΟΔΟΝ Ο ΕΝΦΙΑ. Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα εκκαθαριστικό πάνω - κάτω σαν το περυσινό, εάν δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών τοποθετείται χρονικά την ερχόμενη Τετάρτη - Πέμπτη χωρίς εκπλήξεις, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι βεβαιώνεται κάθε φόρος πάνω από 1 ευρώ, σε αντιδιαστολή με πέρυσι όταν φόρος ακινήτων έως 5 ευρώ δεν βεβαιωνόταν και δεν ήταν απαιτητός.

Από χθες, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης άρχισε να «τρέχει» απαλλαγές και εκπτώσεις (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και χαμηλά εισοδήματα όπως και μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα) προκειμένου να βγει ο τελικός λογαριασμός, με στόχο το αργότερο την Πέμπτη να αναρτηθούν τα ραβασάκια στο Taxis. Ο συνολικός λογαριασμός αναμένεται και φέτος κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΦΠΑ. Το αργότερο έως την Παρασκευή θα έχουν ανακοινωθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης και την τύχη του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια. Οι αποφάσεις συναρτώνται με τις διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη (οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένονται αύριο στην Αθήνα), καθώς τυχόν κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση απαιτεί ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Για το επίδομα θέρμανσης η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευση περικοπής του επιδόματος από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η ανακοίνωση των δικαιούχων.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τρία σενάρια. Το πρώτο κωδικοποιείται στη φράση «δίνουμε στους ίδιους δικαιούχους λιγότερα», το δεύτερο είναι το αντίστροφο, δηλαδή «δίνουμε σε λιγότερους τα ίδια» και το τρίτο συνδέεται με ενδεχόμενη πλήρη κατάργηση του επιδόματος.

Παρότι το τελευταίο ενδεχόμενο αρχικά είχε απορριφθεί, δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί ιδίως εφόσον το πετρέλαιο θέρμανσης βγήκε στην αγορά με τιμή ίση από την περυσινή, μετά την επίδραση του επιδόματος. Περίπου 85 λεπτά το λίτρο φέτος, χωρίς επίδομα, κοντά στα 85 λεπτά πέρυσι για τους δικαιούχους επιδόματος.

Αν περάσει το τρίτο σενάριο, θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει μέρος του κόστους κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα φανεί και το περιθώριο ελιγμών όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης ενοικίων από φέτος. Η διάταξη για αύξηση των συντελεστών αποσύρθηκε και εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης περισσότερων κλιμακίων χωρίς αφορολόγητο, με στόχο όμως αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τα τέλη κυκλοφορίας. Σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης τελών Δακτυλίου για όσους μπαίνουν στον μικρό Δακτύλιο της Αθήνας απορρίπτονται ως ανεφάρμοστα τουλάχιστον για φέτος, αλλά εξετάζεται λίφτινγκ σε ορισμένες καραμπινάτες αδικίες όπως εκτιμώνται από κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.


Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αυξήσεις τελών για ιδιοκτήτες ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μεγάλης αξίας («δεν μπορεί να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ιδιοκτήτης ΙΧ αξίας 40.000 ευρώ» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών), χωρίς να αποκλείεται και μικρή αύξηση τελών της τάξης των 5 - 10 ευρώ για τα μικρά ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Επιβαρύνσεις εξετάζονται και για τα μεγάλα (ακριβά) εταιρικά ΙΧ όπως άλλωστε και εξίσωση των τελών κυκλοφορίας (προς τα πάνω) για ίδια μοντέλα αυτοκινήτων, τα οποία επειδή κυκλοφόρησαν με ορισμένους μήνες διαφορά έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι «να μεταφέρουμε τα βάρη από τα μικρά και φτηνά στα μεσαία και ακριβά». 
tanea.gr

Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά στον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του ΕΡΜΗΣ


Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρις κανένα ελαφρυντικό, καταδίκασε το Τριμελες Εφετειο Κακουργημάτων τον Γιάννη Σμπώκο, για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επι υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στους συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Δ/νσης εξοπλισμων, Αντώνη Καντά και τον Νικο Λεονταρίτη, στέλεχος της Δ/νσης εξοπλισμων, το δικαστηριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 25 ετών και 20 ετών αντιστοιχα, αναγνωρίζοντας τους τα ελαφρυντικά της ειλικρεινους μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετα την πράξη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενω ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για να του δοθεί αναστολή, χαρακτηρίζοντας το ως "μη νομιμο".

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολη στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα και απαγόρευσης εξοδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στερηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.
από kathimerini.gr

Καταδίκη γιά τίς μίζες...

Ένοχοι οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για τις μίζες του «Ερμής 2»

tvxs.gr| 19 Οκτ. 2015
Ένοχους κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και τους τρεις κατηγορουμένους για τις μίζες  του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2». Οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» έγιναν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο συνήγορος του Αντώνη Κάντα σημείωσε την επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, καρφώνοντας ποσά και ονόματα που ήταν «στο απυρόβλητο» μέχρι τότε.
Όσον αφορά την εμπλοκή του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοζατζόπουλου, οι ευθύνες του έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ευθύνες καταλογίζονται επίσης και στον Ζαχαρία Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει.