Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ο αργός- πολιτικός- θάνατος του Αλέξη Τσίπρα

Alexis Tsipras, Peristera Baziana

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Του Γ. Λακόπουλου
Πρώτα η ελαφριά πλευρά των εξελίξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε συνοφρυωμένος έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας  -τον οποίο δεν ψήφισε παρότι προέρχεται από το κόμμα του που τον ψήφισε, γιατί όπως εξήγησε τότε δεν τον εκτιμά ως πολιτικό- για να του πεί -κατά τις πληροφορίες- ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή» και εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνουν εκλογές.  Θέατρο του παραλόγου: ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος. Τον  Πρωθυπουργό έπρεπε να επισκεφτεί.
Αλλά  για να πάμε στα σοβαρά, είτε παίρνει στα σοβαρά κανείς τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου είτε όχι, δεν χρειάζεται ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει να «τελειώνει» η παραμονή του Πρωθυπουργού στην εξουσία. Τελειώνει μόνος του.  Ο αργός- πολιτικός-θάνατος του Αλέξης Τσίπρα είναι ολοφάνερος –και προβάλλεται καθημερινή σε ζωντανή μετάδοση.
Πώς τα κατάφερε ένας Πρωθυπουργός που ως το περασμένο καλοκαίρι είχε την ολόθερμη στήριξη των κοινοτικών εταίρων της χώρας, και της υπερατλαντικής δύναμης, αλλά και των Ρώσων να περιπέσει στην τρικυμία που ταρακουνάει το κυβερνητικό σκάφος αυτή την περίοδο;
Πώς γίνεται ένας χαρισματικός πολιτικός να έγινε τόσο εύκολα χλεύη των ηττημένων και να του πουλάνε πνεύμα οι ορντινάτσες της  διαπλοκής;
Για ποιο λόγο ένας αριστερός πολιτικός -που κάνει την πιο προχωρημένη δουλειά σε ότι  αφορά το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις της  χώρας- όχι απλώς να μη το κεφαλαιοποιεί, αλλά να  διευκολύνει όσους ετοιμάζονται να του πουν «ωραία τα έκανε, άντε στο καλό  τώρα και να μη χαθούμε;»...

Καθοδηγώντας τον Κυριάκο...

Πρωτοσέλιδο
Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»
01.11.2016
Η άμεση υποστήριξη του ΔΟΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει περάσει πλέον σε άλλη πίστα. 
Μέχρι τώρα και σε ότι αφορούσε τον πατέρα Μητσοτάκη, αλλά και σε ότι αφορούσε τη Ντόρα Μπακογιάννη υπήρχε κατά καιρούς μια εμφανής, αλλά πάντως σχετικά χαλαρή σχέση υποστήριξης.
Σήμερα πλέον ο ΔΟΛ έχει περάσει στο στάδιο της άμεσης καθοδήγησης του αρχηγού της Ν.Δ. με αμφίβολα για τον ίδιο και το κόμμα του πολιτικά αποτελέσματα.
Στο σημερινό κύριο και ανυπόγραφο «ρεπορτάζ» των Νέων που συνοδεύει το μοναδικό πρωτοσέλιδο με τη συνάντηση Παυλόπουλου - Μητσοτάκη πέραν του ότι δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για το περιεχόμενο της συνομιλίας, διαπιστώνεται η «ψυχρότητα» που χαρακτηρίζει τη σχέση τους εδώ και καιρό και διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα κατάλληλα μηνύματα στον ΠτΔ και του «ολισθηρού» δρόμου που έχει πάρει υποστηρίζοντας την κυβέρνηση. 
Μάλιστα, ο συντάκτης του «ρεπορτάζ» έκανε κι ένα βήμα παρακάτω για λογαριασμό του αρχηγού της Ν.Δ. διερμηνεύοντας τη σκέψη Μητσοτάκη πληροφορεί τους αναγνώστες ότι «δεν θέλει να πιστέψει ο Κυριάκος τα λεγόμενα (;) ότι ο πρόεδρος είναι μαζί με την κυβέρνηση και βοηθά ενεργά- κάτι που δεν θα ήταν ωφέλιμο (!) για τον πρόεδρο, την ιστορία του και την παράταξη από την οποία προέρχεται».
Βέβαια η εφημερίδα μάχεται δυναμικά για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όχι φυσικά για την ανεξαρτησία του προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίον και έμμεσα εμφανίζεται να απειλεί μέσω της βούλησης Μητσοτάκη.
Το διαφωτιστικό «ρεπορτάζ» τελειώνει με την «είδηση» ότι ακούστηκε στη συνάντηση η λέξη «μαντάρα», που δεν μπορεί παρά να αφορούσε την τηλεοπτική αδειοδότηση!

Σε άλλη γραμμή ο Μεϊμαράκης

Βαγγέλης Μεϊμαράκης
ΕUROKINISSI
Υπέρ της άμεσης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τάχθηκε -μιλώντας σε συνεργάτες του- ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καθώς θεωρεί ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση καταργείται επί της ουσίας η αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά.
Επίσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι πιστεύει πως η λύση πρέπει να δοθεί ανεξαρτήτως προσώπων, παρότι εκτιμά τον Ροδόλφο Μορώνη, τον οποίο άλλωστε είχε προτείνει και ο ίδιος επί της προεδρίας του.
Τα λεγόμενα του κ. Μεϊμαράκη έρχονται σε αναντιστοιχία με τη «γραμμή» του κόμματός του καθώς γίνονται την ώρα που η Ν.Δ. απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Ροδόλφος Μορώνης και αντιπροτείνει τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρουμάνο.
Επίσης, σε αντίθεση με το αίτημα του κόμματος για κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου Παππά, ο κ. Μεϊμαράκης κάνει λόγο για αντισυνταγματική διάταξη του επίμαχου νόμου, η οποία μάλιστα έχει καταργηθεί.
Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης ζητάει συναίνεση την ώρα που το κόμμα του θέτει όρους και προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής του νέου Δ.Σ. του ΕΣΡ.
efsyn.gr

«Μάι νέιμ ιζ Μπάιρον»!

«Μάι νέιμ ιζ Μπάιρον». Ιστορική φράση, με την οποία (αν θυμάμαι καλά) αυτοσυστήθηκε στην ηθοποιό Σάρον Στόουν, όταν αυτή επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κατόπιν αυτού, δεν μας ξανάρθε...
«Μάι νέιμ ιζ Μπάιρον». Ιστορική φράση, με την οποία (αν θυμάμαι καλά) αυτοσυστήθηκε στην ηθοποιό Σάρον Στόουν, όταν αυτή επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κατόπιν αυτού, δεν μας ξανάρθε...

 ΦAΛHPEYΣ
kathimerini.gr

Τό επίκαιρο σκίτσο τής...

                                                       ...τής Έφης Ξένου
από tanea.gr

Χρέος αλλά και ασφαλιστικό στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου

To έγγραφο

tvxs.gr 14:57 | 01 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:17 | 01 Νοε. 2016
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προετοιμάζει το έδαφος για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου που αφορά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε εσωτερικό έγγραφο στα ολλανδικά για την ημερήσια διάταξη του Eurogroup και του Ecofin της 7ης και 8ης Νοεμβρίου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα αφορούν...

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                        από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (01.11.16)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γιά τό πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (7.600.000 ευρώ σε 400 περίπου δικαιούχους)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

7,6 εκατ. ευρώ σε 400 νέους αγρότες, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)  2014-2020


Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)  2014-2020.

Η πρόσκληση κατανέμει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πιστώσεις 7.600.000 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 400 περίπου δικαιούχους.

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων Νέων Γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακή ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που θα διαθέτουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Τα κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων είναι:
  • Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει  το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 41ο έτος
  • Να έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά ως γεωργοί αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση κατά το 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης
  • Η γεωργική εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000€
  • Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2016
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί 
  • Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4. Το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσεται από σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική στήριξη του υποψηφίου έως την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου

Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ. Το βασικό ποσό ενίσχυσης είναι τα 17.000 ευρώ και προσαυξάνεται :
    • κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και
    • κατά 2.500 € όταν η εκμετάλλευση στη μελλοντική κατάσταση έχει ζωική παραγωγική κατεύθυνση.

Ως περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης-φακέλων  από τους ενδιαφερομένους ορίζεται η 31 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2016.

Αναλυτικότερα στοιχεία για τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που διέπουν το μέτρο υπάρχουν στην αναλυτική πρόσκληση του μέτρου στην ιστοσελίδα:
  1. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.pnai.gov.gr και στον σύνδεσμο  
  1. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου στη Ρόδο τηλέφωνα 2241364914, 2241364913 και 2241364928  στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων στη Σύρο τηλ.2281098828 και 2281098833 καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΠΝΟ στις 24 Νοεμβρίου...

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), εξήγγειλε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για την...
«άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων» και καταγγέλλουν την «σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του Κράτους».
Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας η ΠΝΟ διαπίστωσε πως «τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών δυστυχώς θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις νέες ρυθμίσεις και απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου και του Νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό».

Παράλληλα, οι ναυτεργάτες τονίζουν ότι τα πολλά σημαντικά προβλήματα του κλάδου τους και των άλλων κλάδων δεν αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα από τους υπεύθυνους και το Κράτος και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 24ης Νοεμβρίου.

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων με σαφή μείωσή τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων μας, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, οι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

Η Ομοσπονδία καλεί τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της 24ης Νοεμβρίου
 

Μετά τήν κρίση : Κάθε χρόνο και δυσχερέστερη η θέση των γυναικών...

Η κρίση μεγαλώνει το χάσμα των δύο φύλων
92η η Ελλάδα μεταξύ 144 κρατών - Κάθε χρόνο και δυσχερέστερη η θέση των γυναικών

Η θέση της χώρας στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων άρχισε να επιδεινώνεται σταδιακά από το 2007. 
SHUTTERSTOCK
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
Στην Ελλάδα της κρίσης η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα ανοίγει, με τις γυναίκες να συναντούν τα τελευταία χρόνια νέα εμπόδια στη συμμετοχή και την ανέλιξή τους στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
Το χάσμα στα ποσοστό απασχόλησης διευρύνεται, η διαφορά στις απολαβές καλά κρατεί, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 8,5 μονάδες υψηλότερο, η συμμετοχή τους στα ανώτατα κλιμάκια των επιχειρήσεων περιορίζεται στο 10% και στη Βουλή στο 18%.
Στη φετινή κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων η χώρα μας βρίσκεται στην 92η θέση, σε σύνολο 144 κρατών, και στη δεύτερη χειρότερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν πριν από δέκα χρόνια ήμασταν στην 69η.
Η ελληνική «γυάλινη οροφή» αποδεικνύεται άκρως ανθεκτική. Ο όρος γυάλινη οροφή, που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1986 από την εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρεται σε όλα εκείνα τα αόρατα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στη σταδιοδρομία τους στους τομείς της έρευνας, της επιστήμης, της πολιτικής, στον δρόμο για την κατάκτηση θέσεων ευθύνης σε πάσης φύσεως οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Προκαταλήψεις, στερεότυπα, παγιωμένες αντιλήψεις για τον ρόλο τους στο σπίτι, στην κοινωνία, στην επαγγελματική ζωή, «φρενάρουν» την ανέλιξή τους ακόμη και σε χώρες που κανένα θεσμικό - νομικό εμπόδιο δεν υπάρχει.
Στην Ελλάδα επιτεύχθηκαν σημαντικές «ρωγμές» από τη δεκαετία του ‘80 έως και εκείνη του 2000, χωρίς, ωστόσο, να ανατραπεί η αντίληψη εκείνη που θέλει τη γυναίκα να έχει τη βασική (ή ακόμη και αποκλειστική) ευθύνη για τις δουλειές του σπιτιού, την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Η θέση της χώρας στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων άρχισε να επιδεινώνεται σταδιακά από το 2007.

Ν. Καραμούζης : Βελτίωση του κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων 25 δισ. εντός διετίας

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Καραμούζης είπε μεταξύ άλλων πως «θα πρέπει σε γενικές γραμμές να παραδεχτούμε, ότι η κοινή διάθεση έχει μεταστραφεί από τον θυμό και αρνητισμό που την χαρακτήριζε, στην νηφάλια αποδοχή της ανάγκης η Ελλάδα να τακτοποιήσει τα του οίκου της» (φωτ. αρχείου).
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Μία βελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εντός 18 - 24 μηνών, εκτιμά ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association – UK, και αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Καραμούζης είπε ότι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην ελληνική οικονομία, θα ξεκινήσουν να μειώνονται από το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η αντιστροφή της τάσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι κάτι που συνδέεται μόνον με τη διαχείρισή τους από το τραπεζικό σύστημα που είναι απαραίτητη, αλλά και από την επιστροφή της χώρας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, την άρση των capital controls, την πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση κλπ.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Καραμούζης είπε μεταξύ άλλων πως «θα πρέπει σε γενικές γραμμές να παραδεχτούμε, ότι η κοινή διάθεση έχει μεταστραφεί από τον θυμό και αρνητισμό που την χαρακτήριζε, στην νηφάλια αποδοχή της ανάγκης η Ελλάδα να τακτοποιήσει τα του οίκου της».
Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr

Απαισιοδοξεί για την ανάπτυξη του 2017 η έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

«Αναμφίβολα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Όμως, ουδείς εχέφρων θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (σσ. όπως αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο)», τονίζεται στην Έκθεση.


«Διαπιστώνουμε περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ. Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!» υπογραμμίζει η Έκθεση.
Για την ανάπτυξη το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλιστα, υπερθεματίζει». Προσθέτει: «Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν. Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής (=τρίτο Μνημόνιο)».
«Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου» εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού που επαναφέρει το ζήτημα του χρέους και των μειωμένων πλεονασμάτων.
«Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!» υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης».
Παράλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «το χρέος δεν είναι ο μόνος παράγοντας αβεβαιότητας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, η γραφειοκρατία, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι φορολογικοί συντελεστές, η αστάθεια στη νομοθεσία, οι δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων και στη δικαιοσύνη. Επομένως, η επενδυτική ώθηση που χρειάζεται η χώρα θα προέλθει όχι μόνον από τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο (με όσες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν)».
economy365.gr

Άκαρπη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων, παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα και την νέα πρόταση του Νίκου Βούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε να μην επισπευστεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα.
Διάσκεψη των Προέδρων
Η υποψηφιότητα του Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συγκέντρωσε 16 «ναι», τρία λιγότερα απ’ όσα απαιτούνταν για να εκλεγεί.
Παρότι μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι άλλαξαν την ψήφο τους από αρνητική σε θετική, δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία 4/5 που απαιτείται για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ανεξάρτητους Έλληνες), έξι «παρών» (ΝΔ και ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).

Η τελική πρόταση για το ΕΣΡ που τέθηκε σε ψηφοφορία και η οποία απορρίφθηκε, ήταν η εξής:
Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.
Ως μέλη προτάθηκαν:
•    Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
•    Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
•    Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
•    Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
•    Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
•    Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Νίκου Βούτση.
Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην...