Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

«Να ζήσετε! Τώρα τρέχω να συλλυπηθώ»



Του Κωνσταντίνου Ζούλα


Η ώρα ήταν περασμένη και η παρέα, βοηθούντος και του κρασιού, είχε χαλαρώσει. Τον τότε υπουργό Γεωργίας Ευάγγελο Μπασιάκο –που μας είχε καλέσει 6-7 δημοσιογράφους σε ένα εστιατόριο– δεν τον ήξερα. Χάριν όμως μιας ιστορίας που μας διηγήθηκε εκείνο το βράδυ του 2005, ομολογώ τον εκτίμησα. Αν μη τι άλλο για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και, κυρίως, το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ.
«Ρε Βαγγέλη, πες μας ειλικρινά πώς προλαβαίνετε όλους τους γάμους και τις κηδείες όταν συμπίπτουν την ίδια μέρα», τον ρώτησε ένας εξ ημών που τον ήξερε καλά, και η βραδιά απέκτησε τρομερό ενδιαφέρον. «Α, αυτό είναι το μυστικό κλειδί της επιτυχίας», έλαμψε ο Μπασιάκος και ιδού όσα μας αποκάλυψε: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρετε ότι οι βουλευτές έχουμε χαρτογραφήσει όλους τους παπάδες του νομού μας. Ξέρουμε ποιοι είναι οι “γρήγοροι”, αυτοί δηλαδή που τελειώνουν τα μυστήρια στο πατ κιουτ, και ποιοι κάνουν τη λειτουργία τραγουδιστά, δηλαδή αργά και “βασανιστικά”. Οταν λοιπόν το ίδιο απόγευμα έχουμε 4 ή και 5 γάμους σε αντίστοιχα χωριά, σχεδιάζουμε το πλάνο της διαδρομής μας βάζοντας πρώτα τους “γρήγορους” και μετά τους “αργούς” παπάδες»...
...«Ακολούθως, βλέπουμε αν είμαστε καλεσμένοι από την οικογένεια του γαμπρού ή της νύφης. Και ξεκινάμε τη διαδρομή μας πάντα από τις προσκλήσεις των γαμπρών, διότι όταν φτάσουμε στην εκκλησία τους χαιρετάμε όλους και φεύγουμε “διακριτικά”, χωρίς βέβαια να περιμένουμε τη νύφη, που πάντα αργεί. Στον τρίτο γάμο συνήθως φτάνουμε αφού έχει αρχίσει το μυστήριο, όποτε υπάρχει αντικειμενικό κώλυμα να ευχηθούμε σε νεόνυμφους και γονείς. Εκεί εφαρμόζουμε το εξής κόλπο: Μπαίνουμε από την πλαϊνή είσοδο της εκκλησίας και, διασχίζοντας σιγά σιγά τον ναό, βγαίνουμε από την απέναντι, φροντίζοντας να μας δουν όσο περισσότεροι γίνεται. Και αυτό για να ενημερώσουν αργότερα τους συγγενείς ότι “τα κατάφερε και ήρθε ο βουλευτής, αλλά έπρεπε να φύγει”. Αν παρ’ ελπίδα στον τελευταίο γάμο φτάσουμε αφού έχουν αποχωρήσει όλοι, δηλαδή και οι νεόνυμφοι και οι καλεσμένοι, υπάρχει μία ακόμη λύση. Ζητάμε από τον καμεραμάν του γάμου –αυτός πάντα φεύγει τελευταίος– να ανοίξει την κάμερα και να μας πάρει ένα πλάνο, στο οποίο περιχαρείς αναφωνούμε “να ζήσετε να σας χαιρόμαστε»! Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει έστω στο βίντεο του γάμου η φάτσα του βουλευτή, ακόμη και αν όλοι αναρωτιούνται αν είναι φαντομάς που κανείς δεν τον είδε στην εκκλησία;».
Αφορμή για να θυμηθώ το «ευθυμογράφημα» Μπασιάκου, που θα μπορούσε να ονομαστεί «πώς σε μια μέρα προλαβαίνoυμε 4 γάμους και μία κηδεία», ήταν μια απίστευτη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Καλαντζή. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τους μισθούς των βουλευτών, είπε το εξής αμίμητο: «Το Σαββατοκύριακο πήγα σε δύο γάμους και σε δύο κηδείες! Ξέρετε πόσο μου στοίχισαν; Δεν έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις όταν δεν είσαι βουλευτής»...
Ε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, νομίζω ότι στην αυθόρμητη δήλωση του κ. Καλαντζή και στις κατάπτυστες παρεμφερείς δικαιολογίες συνάδελφων του μπορεί κανείς να βρει τους λόγους της καθολικής απαξίας που νιώθουμε για τους πολιτικούς. «Πρέπει να αμειβόμαστε καλά, για να μην υποκύπτουμε σε πειρασμούς», είχαν το θράσος να πουν κάποιοι από τους 300. Χωρίς καν να περνάει από το μυαλό τους ότι το ίδιο φαιδρό επιχείρημα θα μπορούσαν να επικαλούνται οι εφοριακοί, οι γιατροί, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί και εν γένει όσοι αμείβονται από το Δημόσιο. Εν προκειμένω, όμως, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που αναδεικνύει το θράσος τους. Διότι τι μας λένε, αν το σκεφτείτε; «Ναι μεν ζητήσαμε την ψήφο σας για να σας εκπροσωπήσουμε, αλλά, για να παραμείνουμε ηθικά ακέραιοι να μην τα “πιάσουμε” από τα διαπλεκόμενα, θα πληρωνόμαστε, ακόμη και εν μέσω κρίσης, όσο ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας».
Περιθώρια, βέβαια, να αντιδράσουμε προ των εκλογών δεν έχουμε πολλά, καθώς οι ίδιοι εγκρίνουν τους μισθούς τους. Σκεφτόμουν, ωστόσο, ότι θα είχε ενδιαφέρον να διοργανωθεί μια διαδικτυακή ψηφοφορία, στην οποία οι πολίτες θα απαιτούσαμε π.χ. να μη μας ξαναστείλουν οι 300 ούτε ένα γράμμα, μήπως και καταλάβουν ότι τα 909 ευρώ (!) που λαμβάνουν μηνιαίως ως «ταχυδρομική ατέλεια» συνιστούν σκανδαλώδη πρόκληση στην εποχή του Ιντερνετ. Ή, ακόμη καλύτερα, να δεσμευθούμε όλοι ότι δεν θα ξανακαλέσουμε κανέναν τους στους γάμους και στα βαφτίσια μας. Για τις κηδείες δεν το συζητώ, ούτως ή άλλως, η παρουσία τους ήταν ανέκαθεν το τελευταίο που απασχολούσε τον... πάλαι ποτέ ψηφοφόρο τους.                                                                                        "Καθημερινή"        Σάββατο 23/11

Μετά τη Μέρκελ τι;



Του Σωκρατη Τσιχλια
Θετική χαρακτήρισαν, τουλάχιστον όσοι πολιτικοί σχολιαστές διάκεινται ευμενώς προς την κυβέρνηση, τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά. Θετικώς αντιμετώπισαν και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου - και ήταν πράγματι. Σημειώθηκε η ελληνική πρόοδος, το αξιοθαύμαστο επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποβαθμίστηκαν οι διαφωνίες και εκκρεμότητες με την τρόικα, περίπου αναγγέλθηκε η καταβολή μιας ακόμη δόσης. Αλλά βεβαίως, όπως όλοι περίμεναν άλλωστε, δεν είχαμε δημόσια ανακοίνωση, ούτε καν πρόγευση πήραμε, για τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το υπέρογκο ελληνικό χρέος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν κάνει σαφές ότι τα του χρέους μετατίθενται οριστικώς και αμετακλήτως για μετά τις ευρωεκλογές. Οι δανειστές μας δεν ρισκάρουν να ανακοινώσουν τις διευκολύνσεις προς την Ελλάδα πριν ψηφίσουν την άνοιξη οι Ευρωπαίοι, φοβούμενοι τη διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού και την καταψήφιση των κομμάτων που κυβερνούν. Αρα, γι’ αυτό που ο πρωθυπουργός επιθυμούσε εδώ και καιρό να εκμαιεύσει υπόσχεση, δημοσίως δεν πήρε τίποτα.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πολύ φοβούμαι ότι αφορούν ελάχιστους τεχνικούς της πολιτικής και της επικοινωνίας. Τίποτα απ’ όσα συμπαθητικά είπε η κ. Μέρκελ δεν απαντούν στις μεγάλες αγωνίες των Ελλήνων πολιτών. Δεν απαντούν στην οργή των υπερφορολογημένων μικρομεσαίων στρωμάτων που βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να αφανίζονται και τις περιουσίες τους να απειλούνται. Δεν απαντούν στις εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν αφορούν τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας. Ούτε το 30% του πληθυσμού που διαλύεται μέσα στην ανεργία. Δεν είναι, άλλωστε, δουλειά της Γερμανίδας καγκελαρίου να δώσει λύσεις και απαντήσεις στους Ελληνες. Το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι δουλειά του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Υπό αυτήν την έννοια, η γενικώς θετική συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά αφορά κυρίως τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που συγκυβερνούν. Πιθανόν να παίξει τον κατευναστικό ρόλο που υποτίθεται ότι χρειάζεται. Αλλά η πατρίδα επείγεται για άλλα...                                        (Καθημερινή 23/11/΄13)

Σκίτσο του Hλία Mακρή

                                                                                                                                           (Kαθημερινή 23/11/΄13)

Πρώτα βήματα κατά αυθαιρεσιών



Κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων, αρχικά στην Αιτωλοακαρνανία και τη Μύκονο

Του Γιωργου Λιαλιου
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών... επάνω στο κύμα ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Η αρχή θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία και τη Μύκονο, με μικρό αριθμό κατεδαφίσεων. Την πολύτιμη δράση χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο με 400.000 ευρώ.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανά τη χώρα κάνουν δειλά τα πρώτα τους βήματα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, ξεκινώντας από σχετικά μικρές σε μέγεθος, αλλά κραυγαλέες πολεοδομικές παρανομίες στον αιγιαλό. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, για την πλούσια σε αυθαιρεσίες νησιωτική Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει με 5 αυθαίρετα στις περιοχές Φτελιάς, Αγίου Στεφάνου, Πουλιού, Λια και Ορνού στη Μύκονο, ενώ θα ακολουθήσουν η Αστυπάλαια και η Νάξος. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη», λέει στην «Κ» η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου. «Πρέπει να αποδείξουμε εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την αυθαιρεσία».
Κι αν στο Αιγαίο ξεκινούν με ένα μικρό αριθμό αυθαιρέτων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου γίνεται εδώ και καιρό η πιο συστηματική δουλειά για την καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης σε δάση και αιγιαλούς. Στα τέλη του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκε η καταγραφή 1.047 αυθαιρέτων: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 473, Δυτικής Ελλάδας 315 και Ιονίου 259 (βλ. «Κ» 30.12.2012). Τα 880 από τα 1.047 αυθαίρετα βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, ενώ τα 167 σε δάση. Επίσης δημιουργήθηκε ένα λογισμικό, με βάση το οποίο μπορεί να κρίνεται η «βαρύτητα» του κάθε αυθαιρέτου, ώστε να καθορίζεται η προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις.
«Επρόκειτο να ξεκινήσουμε με δύο αυθαίρετα στην Τουρλίδα της Αιτωλοακαρνανίας. Μαθαίνουμε ότι το ένα ξεκίνησε να το καθαιρέσει εκείνος που το κατασκεύασε. Ενώ ο ιδιοκτήτης του δεύτερου υπέβαλε δικαστικά αίτηση αναστολής», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Παν. Βαγιώτας. «Τα περισσότερα αυθαίρετα που θα κατεδαφίσουμε είναι μάντρες, προβλήτες και κατασκευές εστιατορίων και καφετεριών πάνω στο κύμα».
Οπως αναφέρει ο κ. Βαγιώτας, εκτός από τα αυθαίρετα στην Αιτωλοακαρνανία, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατεδαφιστούν:
- Αυθαίρετες κατασκευές, ξύλινες ή μεταλλικές, από εστιατόρια και καφέ/μπαρ στο Παράλιο Αστρος Αρκαδίας.
- Περίπου 10 αυθαίρετα από το Δερβένι έως το Κιάτο Κορινθίας.
- Τρία αυθαίρετα στο Διβάρι και ένα στο Ναύπλιο Αργολίδας.
«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι εσχάτως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να τα κατεδαφίσουν μόνοι τους», λέει ο κ. Βαγιώτας. «Προφανώς έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο και προτιμούν να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος κατεδάφισης, παρά να τα κατεδαφίσει η πολιτεία και να τους στείλει τον λογαριασμό».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα έτος έγινε η πρώτη, πιλοτική κατεδάφιση έξι παραπηγμάτων στο Επιτάλιο Ηλείας, ενώ φέτος τον Μάρτιο επιχειρήθηκε η κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων στο Ηράκλειο Κρήτης, την οποία διέκοψε... η υπουργός Τουρισμού.                                                                                                                                    (Καθημερινή 23/11)

Προσφυγή φορολογούμενου στο ΣτΕ για την επιβολή του ΦΑΠ

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιβολή του ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων) τη διετία 2011-2012 ζητεί φορολογούμενος με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο πολίτης, που δηλώνει ότι δεν έχει εισόδημα λόγω της οικονομικής κρίσης, στην προσφυγή του σημειώνει ότι έχει τρία ακίνητα, εκ των οποίων στα δύο έχει την ψιλή κυριότητα και στο τρίτο την πλήρη κυριότητα. Όμως και τα τρία ακίνητα, όπως υποστηρίζει, δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα.
Ακόμη, αναφέρει ότι η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και αν υπάρχει αυτή πρέπει να είναι ανάλογη με το βαθμό που υπάρχει, αλλά και το άρθρο 5 του συνταγματικού χάρτη περί φοροδοτικής ικανότητας του φορολογουμένου.
Ο φορολογούμενος υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει ΕΤΑΚ, ΤΑΠ  και το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταβολή, μέσα σε λίγα χρόνια, του ισόποσου της αξίας των ακινήτων σε φόρους.
Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί από το ΣΤΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Δηλαδή θα συζητηθεί με διαδικασίες «εξπρές», ενώ  η πιλοτική απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.                                                                              (Ναυτεμπορική)

Μπράβο ρε Δέσποινα...



Βανδή: Νότη, εμένα οι γονείς μου ήταν μετανάστες, αποχωρώ από το σχήμα λόγω Χ.Α


Παραπολιτική
Πριν από λίγη ώρα, η γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: Τον Νότη τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν 16 χρόνια. Από τότε κατάλαβα πως ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, όπως και αν ακούγεται και μεταφράζεται αυτό, ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και με συνέπεια ωστόσο ως προς και τα δύο, όλον αυτό τον καιρό. 
Ακραίος και ανατρεπτικός σε αξίες και πιστεύω. Δικαίωμα του κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, να λέει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει.
Διαφωνούσα κατά καιρούς σε πολλά από αυτά που έλεγε, άλλοτε συμφωνούσα, όσο εξτρεμιστικά και αν εκφραζόταν (Νότης είναι αυτός). Παρά την διαφορετική άποψη που έχουμε γενικότερα στις σχέσεις, στην ζωή και τη δημοκρατία, θεωρούσα ότι καλλιτεχνικά θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε σε μια μουσική σκηνή. 
Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αποχωρώ με λύπη.
Και κάτι τελευταίο…
Εμένα οι γονείς μου ήταν μετανάστες…
Αυτό.
Σχόλιο Παραπολιτικής: Νωρίτερα ο Νότης Σφακιανάκης είχε επαναλάβει για μια ακόμα φορά τη στήριξη του στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας αυτή τη φορά ότι «επιβάλλεται» να στηριχθεί το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Απεριόριστος σεβασμός στη Δέσποινα Βανδή για το θάρρος της αλλά και για το κόστος της επιλογής της που αναλαμβάνει................................................................................................................................



Οι πρώτες αντιδράσεις για την αποχώρηση της Βανδή από το σχήμα με τον χρυσαυγίτη Σφακιανάκη, ηρθαν από...
τα social media.

Διαβαστε μερικά, απ' τα tweets:

 

Τατσόπουλος για Νότη: Σκάνε μύτη πάλι από τον υπόνομο...

Για "χρυσά λαρύγγια" που φλέρταραν με τα "χρυσά βλαμμένα" κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος σε...
ανάρτησή του στο facebook, αναφερόμενος σε τραγουδιστές που στήριξαν τη Χρυσή Αυγή με δηλώσεις τους, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη.


Ο Π. Τατσόπουλος αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Εικάζω ότι δεν είχε περάσει απαρατήρητο πως το τελευταίο δίμηνο, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα Χρυσά Λαρύγγια που φλέρταραν με τα Χρυσά Βλαμμένα είχαν λουφάξει στα λαγούμια τους. Ως εκ τούτου, το δυσοίωνο με τις νέες δηλώσεις Νότη Σφακιανάκη, όπου εκφράζει τη διττή εκτίμησή του για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τη Χρυσή Αυγή, δεν είναι ότι παραδέχεται για πρώτη φορά τόσο απροσχημάτιστα ότι είναι φασίστας -περί αυτού δεν τρέφαμε την παραμικρή αμφιβολία. Το δυσοίωνο είναι ότι οι φασίστες σαν κι ελόγου του, ύστερα από τις δολοφονίες των Χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, θεωρούν τη Χρυσή Αυγή αρκούντως "ξεπλυμένη" για να σκάσουν πάλι μύτη από τον υπόνομο»...
newsbeast.gr

Το πληγωμένο φασιστόπουλο...




«Σαν πληγωμένο φασιστόπουλο στο χώμα, ψάχνω τη δύναμη να κρατηθώ ακόμα. Δικό σας», έγραψε η...
Έλενα Ακρίτα παραφράζοντας στίχο του τραγουδιού του Νότη Σφακιανάκη.