Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Φυσική ανάγκη

τού Ηλία Μακρή
Το κάνει από μικρός. Τον κατάλαβα από τη φωνή... Εννοώ τον ένδοξο υφυπουργό Μάρδα, ο οποίος δεν μπορεί αν δεν πετάει από μία κάθε εβδομάδα. Δεν μπορεί – πώς το λένε; Είναι φυσική του ανάγκη. «Τα capital controls», δήλωσε, «δεν είναι πρόβλημα, ως και οι τουρίστες τα ξέχασαν». Βάσει της ίδιας ακριβώς λογικής, ένας γιατρός θα μπορούσε να ανακοινώσει τον θάνατο ενός ασθενούς στους συγγενείς με κάτι τέτοιο: «Σήμερα δεν έχει κανένα πρόβλημα αναπνοής, διότι δεν χρειάζεται πια τον αέρα»... 

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ"
τού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ




Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                               από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"(14.04.16)

Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου του ιδιοκτήτη της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Μόλις πέντε λεπτά κράτησε η εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στο "λουκέτο" της Ηλεκτρονικής Αθηνών. Η συνέντευξη Τύπου του ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Ιωάννη Στρούτση στον όγδοο όροφο του ΕΒΕΑ διεκόπη από εργαζόμενους της επιχείρησης που διαμαρτύρονταν για την απόφαση και απαιτούν να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν.
Τελικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Ιωάννης Στρούτσης αποχώρησε από το ΕΒΕΑ χωρίς να ολοκληρωθεί η συνέντευξη. Ωστόσο, συμφωνήθηκε να υπάρξει ραντεβού με τους εργαζόμενους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ηλεκτρονική Αθηνών, μια από τις πλέον γνωστές αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδώνβάζει «λουκέτο» μετά 66 χρόνια λειτουργίας.
Χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά.
Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.
kathimerini.gr

Με μηχανή πήγε στον Πειραιά η Γεννηματά...

Με μηχανή πήγε στο λιμάνι του Πειραιά η Γεννηματά (Photos) - Media

Με μηχανή πήγε στο λιμάνι του Πειραιά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά έφτασε...
στην προβλήτα Ε2 πάνω σε μια μηχανή, φορώντας το κράνος της.



Επισημαίνεται ότι η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί σε σύσκεψη για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. 

 

Στην Ουάσινγκτον με δύσκολη αποστολή...

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...
λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών διακόπηκαν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου στις 18 Απριλίου.

Σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ενημέρωσε από κοινού με την Ντέλια Βελκουλέσκου το εκτελεστικό συμβούλιο για την πορεία των διαβουλεύσεων με την Αθήνα.

Στην ελληνική πλευρά προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η επιμονή του Ταμείου σε δεύτερη συνεχόμενη έκθεσή του να κάνει αναφορά στην πιθανότητα ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση Fiscal Monitor Report, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα του 2016, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει περισσότερο περίπλοκη ή ακόμα και να αποθαρρύνει την εφαρμογή αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων το 2016.

Το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν στελέχη του, προεξάρχοντος του Πολ Τόμσεν, έχουν φορτώσει στις πλάτες της χώρας μας σωρεία δικών τους λαθών στις πολιτικές που επέβαλαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας ως ένα μόνιμο άλλοθι για να υπεκφεύγουν των δικών τους ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

Αναδεικνύει έτσι την εκτίμηση ορισμένων οικονομολόγων εκτός ΔΝΤ, οι οποίοι ερμηνεύουν τη δεύτερη αυτή έκθεση ως πρόθεση του Ταμείου να δρομολογήσει είτε ένα τέταρτο είτε ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως ξεπερασμένο σε πολλά σημεία του, τα οποία θεωρεί ότι χρήζουν αναθεώρησης και αναπροσαρμογής.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τη δύσκολη «αποστολή» που θα έχει από αύριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Aμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

efsyn.gr

Νέο μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο...


Σε νέες προκλήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με σωρεία υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα...
δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, εισήλθαν στις 11:32 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις:
στις 11:33, πάνω από τις Οινούσσες, στα 22.000 πόδια
στις 11:41, πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
στις 11:46, πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
στις 11:50, πάνω από την Παναγιά, στα 25.500 πόδια
στις 11:53 πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
στις 12:19 πάνω από τις Οινούσσες, στα 34.000 πόδια.
Μάλιστα στην πρώτη υπερπτηση στις 11:33 πάνω από τις Οινούσσες υπήρξε και εμπλοκή με ζεύγος Μ-2000 της πολεμικής αεροπορίας.
Τα τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 12:20 βόρεια της Χίου.
Τα δύο αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
 

Ταξίδι-αστραπή σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι Φωτο : ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Από το Παρίσι στο Στρασβούργο και από εκεί στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, που μετά τη χθεσινή συνάντησή του με Φρανσουά Ολάντ βλέπει στις 12 το μεσημέρι τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Πολύ καλό κλίμα»

Η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να είναι η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι «η συμφωνία έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό» και πως «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς προκαλούν τις καθυστερήσεις».
Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών ΕΦ.ΣΥΝ.
«Είναι προς το συμφέρον όλων η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς κάθε μέρα που περνά προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζοντας θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό, τόνισε, «δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου».
Βάλλοντας κατά του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ακόμα και το Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εκτίμησή του για ύφεση 0,2%. «Τα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε προστατεύουν τους αδύναμους και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς και σε ποιες οικονομικές κατηγορίες θα κατανεμηθούν τα βάρη».
Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός πλάνου το Βερολίνο

Στα σχέδια του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν φαίνεται να είναι συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει και άλλοτε διαβεβαιώσεις από την Καγκελαρία, οι οποίες στη συνέχεια «ακυρώνονταν» από τις κινήσεις των σκληρών οικονομικών κύκλων του Βερολίνου.
efsyn.gr

Τι ζητά ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους

TVXS Ανάλυση 07:31 | 14 Απρ. 2016
Μία εβδομάδα έως, το μέγιστο, ένας μήνας είναι το χρονικό όριο που θέτουν κυβέρνηση και ευρωπαίοι για να κλείσει το, πολιτικό πια, deal της αξιολόγησης – ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αίρεση της υπέρβασης της διαφωνίας ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος και της κάλυψης των τελευταίων, όσο και επίπονων, διαφορών μεταξύ Αθήνας και δανειστών στα μέτρα του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν, κατά το Μαξίμου, χθες το βράδυ στα Ιλίσια ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στην άλλη εβδομάδα – ήτοι, έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου -, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ενώ και τα μηνύματα από το Βερολίνο δείχνουν πως, από την ευρωπαϊκή πλευρά τουλάχιστον, η απόφαση για λύση είναι ειλημμένη και αναζητείται η τελική εκείνη φόρμουλα που θα αμβλύνει τις πολιτικές «γωνίες» για όλες τις πλευρές.
«Δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες»
Στο πλαίσιο αυτό, Βερολίνο και Κομισιόν έστειλαν, διακριτικά αλλά με σαφήνεια, τα μήνυματά τους για τα δύο νομοσχέδια – ασφαλιστικό και φορολογικό – που προωθεί προς κατάθεση η κυβέρνηση, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για κίνηση που δεν συνιστά μονομερή ενέργεια και στοχεύει στην επιτάχυνση της αξιολόγησης, και ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να υπενθυμίσει στον Φρανσουά Ολάντ, και εμμέσως και στους λοιπούς εταίρους, ότι η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
Οι κινήσεις αυτές δίνουν και τον άξονα στο οποίο θα κινηθεί η τελική φάση της διαπραγμάτευσης, με τον μεν πρωθυπουργό να επιδιώκει, προσωπικά πλέον, την πολιτική επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Αυγούστου, τους δε ευρωπαίους να ισορροπούν ανάμεσα στην αναγκαία «ευελιξία» προς την Αθήνα και στην – εξίσου αναγκαία – συμμαχία με το ΔΝΤ.
Η πιθανή διέξοδος στην κόντρα με το ΔΝΤ
Η εν λόγω συμμαχία αναμένεται επίσης να επαναβεβαιωθεί στη σύνοδο του Ταμείου το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι το «αγκάθι» της διαφωνίας ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος και το μίγμα των μέτρων θα ξεπεραστεί μέσω δύο πιθανών διόδων: Είτε δια της προσωρινής εξαίρεσης του Ταμείου από το πρόγραμμα – έως ότου κριθεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων και αποτιμηθεί η επίπτωσή της στη βιωσιμότητα του χρέους - , είτε δια της «περιορισμένης» συμμετοχής του ΔΝΤ με την εγγύηση της παράλληλης έναρξης της συζήτησης για μια ήπια ελάφρυνση (reprofiling) του χρέους.
Ενδεικτική επ΄αυτού είναι η χθεσινοβραδυνή δήλωση Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Broookings, ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να περιοριστεί μόλις στο 10%, ενώ και η δήλωση Σόιμπλε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσει κανείς» θεωρείται, εν μέρει, απάντηση και στα επιθετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών από πλευράς του Ταμείου.
Εάν τα σενάρια αυτά επαληθευθούν και επέλθει η… ενδοθεσμική ανακωχή, η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις διαπραγματεύσεις θεωρείται, τόσο από κυβερνητικούς όσο και κοινοτικούς παράγοντες «διαχειρίσιμη».
Τα ανοιχτά μέτωπα στα νέα μέτρα
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, κατά τις πληροφορίες, η απόσταση έχει περιοριστεί κοντά στα 100 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί έστω και με αμφισβητούμενης απόδοσης μέτρα, όπως η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Στο ασφαλιστικό το «αγκάθι» είναι οι επικουρικές συντάξεις όπου οι περικοπές θεωρούνται δεδομένες – το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι σε ποια έκταση θα φθάσουν και τούτο θα κριθεί από το εάν θα γίνει δεκτή τελικά ή όχι η αύξηση των εισφορών.
Οι πιο μεγάλες διαφορές υπάρχουν στα κόκκινα δάνεια, όπου η ελληνική πλευρά θεωρεί με τις υπαναχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Μέχρι στιγμής διασφαλίζεται μόνον η πρώτη κατοικία και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας το πολύ για έναν χρόνο, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, ΔΝΤ και ΕΚΤ αξιώνουν πωλήσεις ακόμη και ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και η τελική μάχη διαγράφεται επίπονη.

Ο αγράμματος Σταύρος…

Καλά, πέρα από τα άπειρα λεκτικά φάλτσα, δεν γνωρίζει και στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν εταιρείες του Εξωτερικού (κι είναι και αρχηγός κόμματος τρομάρα του).

Για την offshore στην Αγγλία του μακαρίτη κυρ Ηλία (Καμμένου) που μίλησε, πρώτον στην Αγγλία δεν υπάρχουν offshore και δεύτερον, ο…
πατέρας του αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, έκανε μια κανονική εταιρεία, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς ο άνθρωπος πέθανε.

Για το θέμα αυτό, που έπεσε στα βράχια, ο Καμμένος δήλωσε «συνεχίζουν την επίθεση ακόμη και στο νεκρό πατέρα μου».

Ο αρχηγός του «Ποταμιού», καλός ταβερνιάρης, αλλά αγράμματος, αγνοεί πως offshore εταιρείες δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Αγγλία, αλλά στις λεγόμενες μη συνεργάσιμες χώρες (Μπαχάμες, Νήσοι Κέιμαν κλπ)…
 


Ο ψεύτης βοσκός

Μάρτιν Σουλτς
Ο κ. Σουλτς δεν προβληματίστηκε για την απέχθεια που νιώθουν οι λαοί απέναντι σ’ ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που αποφασίζει γι’ αυτούς ερήμην τους;
 

Η Ευρώπη είναι εδώ και καιρό σε κατηφορικό δρόμο. Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο από την Ε.Ε. θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς -εθνικούς και ευρωπαϊκούς- έχει χαθεί. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ε.Ε. πιο λειτουργική
Ποιος τα λέει αυτά; Μην πάει το μυαλό σας στον Γιάνη Βαρουφάκη και στους συνήθεις υπόπτους του ευρωσκεπτικισμού -αντιδραστικούς ή αριστερούς ριζοσπάστες. Πρόκειται για δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς!
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός από μόνο του. Ωστόσο, ο κ. Σουλτς δεν είναι ένας απλός σχολιαστής ούτε ένας χαμηλόβαθμος αξιωματούχος με μικρό εκτόπισμα και περιορισμένη ισχύ. Κατέχει υψηλή θέση στην ιεραρχία και έχει ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει. Είναι απορίας άξιο που δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτε.
Δεν έβλεπε τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές; Δεν ανησυχούσε με τα ευρήματα των ερευνών που αποτύπωναν τη δυσφορία των Ευρωπαίων πολιτών για τις πολιτικές λιτότητας και για τις τεράστιες ανισότητες; Δεν τρόμαξε με την ενίσχυση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων;
Δεν θορυβήθηκε με την αύξηση της επιρροής των σχημάτων που ζητούν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα; Δεν ενοχλήθηκε με την ασφυκτική κυριαρχία της θέσης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική -θέση βεβαίως που υπηρέτησε με ζήλο και η δική του πολιτική οικογένεια, η Σοσιαλδημοκρατία; Δεν συνειδητοποίησε ότι η πιο αποκρουστική εκδοχή της Ευρώπης, που δεν αρέσει πια, ήταν η συμφωνία-πραξικόπημα που επέβαλαν αυτός και οι όμοιοί του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015;
Δεν προβληματίστηκε για την απέχθεια που νιώθουν οι λαοί απέναντι σ’ ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που αποφασίζει γι’ αυτούς ερήμην τους; Δεν κατάλαβε ότι το μοντέλο της γερμανικής Ευρώπης, που χτίζουν μεθοδικά οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας του, συναντά ισχυρές αντιστάσεις;
Οταν πολλοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα παραπάνω και ζητούσαν αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική, περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αυτός και η γραβατωμένη κουστωδία των γραφειοκρατών τούς αντιμετώπιζαν με καταιγιστική αηδία, αποκαλώντας τους γραφικούς, εξτρεμιστές και φανφαρόνους ακτιβιστές.
Τώρα ο κ. Σουλτς έρχεται στα λόγια τους. Καθυστερημένη διαύγεια, ζαβλακωμένη αυτοκριτική. Προκύπτει πάντως το ερώτημα: Η αγωνία του είναι ειλικρινής ή θα εξανεμιστεί αν οι Βρετανοί επιλέξουν να μείνουν στην Ε.Ε. για να επιστρέψει φουριόζικη λίγο πριν από τις εκλογές στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η Λεπέν και ο Μπέπε Γκρίλο με στρατηγικές εξόδου κερδίζουν έδαφος; Ως πότε όμως θα περνάει το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό και τον κακό λύκο;

Τάσος Παππάς
efsyn.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα σε τίτλους


Τvxs.gr 21:26 | 13 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:20 | 13 Απρ. 2016
1. «Επιχείρηση απεμπλοκής» από τον Τσίπρα με διπλό στόχο. Τα δύο νομοσχέδια, το ταξίδι στην Ευρώπη, η «κατοχύρωση» της συμφωνίας του Αυγούστου. Reuters: Τί θα ζητήσει η Ελλάδα για το χρέος στη σύνοδο του ΔΝΤ. Μαξίμου: Τα δύο νομοσχέδια είναι εντός πλαισίου της συμφωνίας. Απάντηση στις αιτιάσεις ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν «μονομερείς ενέργειες» δίνει η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι τα νομοθετήματα προωθούνται για να επιταχυνθεί η αξιολόγηση. Γερμανικό Υπ. Οικονομικών: Υπάρχει μόνο μια λύση, αυτή που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι. 

2. Πρόσφυγες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη στην ΕιδομένηΧώρους προς ενοικίαση για τη δημιουργία κέντρων προσφύγων αναζητά η κυβέρνηση. 
3. Πόσα πλήρωσαν σε φόρους οι Έλληνες εφοπλιστές το 2013 - 2015. Τα στοιχεία στη Βουλή παρουσίασε ο Τρύφων Αλεξιάδης μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ. 
4. Πάπας: Πάω στη Λέσβο για να δείξω την αλληλεγγύη μου στους πρόσφυγες. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, το Σαββάτο 16 Απριλίου. Φοιτητές θεολογικής σχολής ικετεύουν μετά δακρύων να ακυρωθεί η επίσκεψη του Πάπα. 
5. Οδηγίες για να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση. Τις οδηγίες με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
6. Το ΠΑΣΟΚ κήρυξε πόλεμο στη... ΝΔ μέσω twitter
7. Γαλλία: Κίνημα «Nuit Debout» ή η κραυγή μιας γενιάς. Η Γαλλία αποκτά τους δικούς της «αγανακτισμένους» για ένα καλύτερο μέλλον. 
8. Ανοίγει παράθυρο για αθώωση της Σαράποβα που βρέθηκε ντοπαρισμένη. Oι Ρώσοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η πρωταθλήτρια θα καταφέρει τελικά να δηλώσει «παρούσα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2016 στο Ρίο.
9. Αρχαία ταφή 80 ανδρών με χειροπέδες αποκαλύφθηκε στο Φαληρικό Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, ανακαλύφθηκε πολυάνδριο, ομαδική ταφή 80 δεσμωτών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες.
10. Tvxs Cinema - Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ιταλικός Κινηματογράφος και Νεορεαλισμός. Τον πρωτοπόρο του ιταλικού νεορεαλισμού, Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977), έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς όχι μόνον του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, τιμά αυτή την εβδομάδα -από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου- η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. 
* Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη

Προσφυγικό : Ο «μεσογειακός διάδρομος» άνοιξε και η Ευρώπη «τρέχει»


Tvxs.gr 22:58 | 13 Απρ. 2016
«Ένας ανησυχητικά μεγάλος» αριθμός μεταναστών καταφθάνει στην Λιβύη, για να διασχίσει την Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί νέο κύμα προσφυγικών ροών, για να αποφύγει ένα νέο χάος στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 10.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, ενώ 2.300 είχαν φτάσει τον Μάρτιο του 2015.

«Ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Λιβύη είναι ανησυχητικός» είπε ο Τουσκ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα της με την Ιταλία, για να προλάβει νέο μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.
Σημειώνοντας πως η αναρχία που επικρατεί στη Λιβύη αποκλείει προς το παρόν τη σύναψη μιας αντίστοιχης συμφωνίας με αυτή που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία, ο Τουσκ τόνισε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν για την διαχείριση νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, όπως και στην Μάλτα.
Παράλληλα, προειδοποίησε για επανάληψη παρόμοιων απειλών με εκείνων που έθεσαν κράτη-μέλη της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης κίνησης που προβλέπει η Σένγκεν, στην περίπτωση που η Ιταλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν συνεργαστούν για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές.
Διαβάστε επίσης: Μετά το ντε φάκτο κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού ενεργοποιείται ο εναλλακτικός «μεσογειακός διάδρομος»
«Σε ό,τι αφορά την βαλκανική οδό, αναλάβαμε δράση πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν» σημείωσε ο Τουσκ. «Γι' αυτό το λόγο η πλήρης συνεργασία μας με την Ιταλία και την Μάλτα σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για να την αποφυγή αυτού του σεναρίου στο μέλλον» πρόσθεσε.
Η Βιέννη, που μαζί με το Παρίσι και το Βερολίνο, εκφράζουν παράπονα ότι η Ιταλία απλά «αφήνει να περάσουν» μετανάστες που κατευθύνονται βόρεια, σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στη μεθοριακή διέλευση στο Πέρασμα Μπρένερ, πολυσύχναστο πέρασμα στις Αλπεις, για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.
Η Ρώμη απορρίπτει την κριτική που της ασκείται, αλλά κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ιταλία, που είδε τους αριθμούς αφίξεων μεταναστών να μειώνονται τον περασμένο χρόνο, δεν έχει την ικανότητα ή την προθυμία να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών και να κρατήσει τους ανθρώπους καθ' όσον οι ιταλικές αρχές επεξεργάζονται οι αιτήσεις ασύλου.

Συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ: Κοινή θέση το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας

Στο Παρίσι


Tvxs.gr 21:41 | 13 Απρ. 2016
Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Κοινή εκτίμηση φέρεται να ήταν η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο την θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος. Όπως επισήμανε η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ενδεικτικά και σχετικά με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. Όσον αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε στον Γάλλο Πρόεδρο πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.
Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, να αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται πως μέρος των συνομιλιών των δύο ανδρών έγιναν τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία συμβούλων.

Το ΔΝΤ στον... γάμο του Καραγκιόζη...

Εαρινή συνεδρίαση ΔΝΤ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται με μια νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επειτα από λίγους μήνες όμως διαπιστώνεται ότι το Ταμείο έπεσε έξω και ότι οι προβλέψεις του σημάδεψαν στον...
γάμο του Καραγκιόζη.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 το Ταμείο υποβάθμισε πέντε φορές τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2013.

Επί ενάμιση χρόνο δηλαδή, σχεδόν κάθε τρεις μήνες, οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναθεωρούσαν τις προβλέψεις τους καθώς διαπίστωναν ότι αστόχησαν.

Το Ταμείο δημοσιοποιεί οικονομικές προβλέψεις 4 φορές τον χρόνο. Τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των κοινών ετήσιων συνόδων του με την Παγκόσμια Τράπεζα, όταν και δίνει στη δημοσιότητα μια σειρά εκθέσεων -μεταξύ των οποίων και η World Economic Outlook- αλλά και ενδιαμέσως, τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο κάθε χρόνου δηλαδή, με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις.

Στην εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποίησε χθες στην Ουάσινγκτον το Ταμείο δεν... πρωτοτύπησε.

Αναθεώρησε -όπως αρκετές φορές νωρίτερα στο παρελθόν- την προηγούμενη εκτίμησή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2%, έναντι 3,1% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ενάμιση χρόνο, τον Οκτώβριο του 2014, το Ταμείο εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσεγγίσει φέτος το 4%.

Τρεις μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, υποβάθμισε αυτήν του την πρόβλεψη στο 3,7%. Τον Απρίλιο του 2015 οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του 2016 στο 3,8%, εκτίμηση που διατήρησαν και τον Ιούλιο.

Από εκεί και πέρα κατάλαβαν ότι πάλι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά φέτος και ξεκίνησαν το γνωστό τους μπαράζ υποβαθμίσεων, στο 3,6% τον Οκτώβριο, στο 3,4% τον περασμένο Ιανουάριο και στο 3,1% χθες.

Το μεγάλο ερώτημα με αυτές τις αστοχίες του Ταμείου είναι γιατί σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν κεφάλια.

Το ΔΝΤ συνιστά -και επιβάλλει διά ροπάλου- στις χώρες που προσφεύγουν σε αυτό τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις άνευ ελέους απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προς χάριν της οικονομικής αποτελεσματικότητας και εξορθολογισμού.

Ομως για τα καλοπληρωμένα και φοροαπαλλασσόμενα στελέχη του που διαρκώς πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους δεν ισχύει το ίδιο.

Τα λάθη για την Ελλάδα
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προέβλεπαν το 2010 ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, όμως η ελληνική οικονομία συνεχίζει έπειτα από έξι χρόνια να βυθίζεται στην ύφεση επειδή, όπως επανειλημμένα παραδέχθηκε το ίδιο το Ταμείο, έγινε λάθος με τους πολλαπλασιαστές και τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη.

Ο Πολ Τόμσεν ως υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος απέτυχε παταγωδώς και μάλιστα δύο φορές.

Αντί να τιμωρηθεί για την ανεπάρκειά του και να σταλεί από τους προϊσταμένους τους να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια μικρή χώρα της Αφρικής, αναβαθμίστηκε και σήμερα είναι ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, σχεδιάζοντας από τηλεφώνου πιστωτικά γεγονότα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε πριν από λίγους μήνες. Οι επιλογές αυτές όμως μόνον ορθολογικές δεν είναι.

Κατά τα άλλα, στη χθεσινή έκθεσή του το Ταμείο φοβάται περισσότερο απ’ όλα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας:

α. το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα,

β. συνέχεια των χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγούς χώρες,

γ. απότομη προσγείωση της αναπτυξιακής τροχιάς της Κίνας, που θα προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία,

δ. μη οικονομικούς παράγοντες, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, πολιτικές διαφωνίες, τρομοκρατία, προσφυγικές ροές και πιθανές παγκόσμιες επιδημίες.

Μπάμπης Μιχάλης   
efsyn.gr