Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Κλήση σε 12 ακόμα άτομα για τη δράση της Χ.Α.

Του Κωστα Ονισενκο
Δώδεκα ακόμα άτομα, μέλη ή στελέχη της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο των κατηγορουμένων για το κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθούν να καταθέσουν στις εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Παράλληλα, μακραίνει ο κατάλογος των εγκληματικών ενεργειών που εξετάζονται ενδελεχώς.
Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών λειτουργών μπαίνουν: 1. Η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα. Το θύμα πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του όταν του επιτέθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο άτυχος αλλοδαπός δέχθηκε χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο και εξέπνευσε. Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας 25χρονος και ένας 29χρονος. Στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν προπαγανδιστικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. 2. Η επίθεση σε βάρος 17χρονου μαθητή σε σχολείο του Π. Φαλήρου. Ο ανήλικος μαχαιρώθηκε σε ενέδρα από δύο άτομα τον προηγούμενο Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Ενας 20χρονος που συνελήφθη για την επίθεση φέρεται να έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου. 3. Η οργανωμένη επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο άτομα. 4. Η επίθεση στο μπαρ Quantro στην οδό Λεμεσού, τον Σεπτέμβριο του 2012, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν. Για την επίθεση (είχαν γίνει επιθέσεις σε άλλα δύο μπαρ αλλοδαπών και σε γραφεία της τανζανικής κοινότητας στην ίδια περιοχή) είχαν συλληφθεί δύο άτομα, ένας εκ των οποίων είχε καταθέσει ότι συμμετείχε σε τάγματα «περιπολιών» υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής.            (Καθημερινή 5/11)
Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με άλλα περιοριστικά μέτρα που υπέβαλε ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χ.Α. Χρήστος Παππάς. Προ ημερών ανάλογο αίτημα είχε απορριφθεί και για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Στις 15 Ιανουαρίου 2014 θα συζητηθεί στο ΣτΕ η απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα








Η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου προσδιόρισε για την 15ή Ιανουαρίου 2014 τη συζήτηση της προσφυγής της Ζωοφιλικής-Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014. Εισηγήτρια της υπόθεσης ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και βοηθός της ο Χρήστος Νέγρης.Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2013 η κ. Θεοφιλοπούλου, με προσωρινή διαταγή της, απαγόρευσε προσωρινά πανελλαδικά το κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η εν λόγω Ένωση στο ΣτΕ. Αν δεν εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ ισχύει μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει η Ένωση και θα συζητηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2014.
Η Ζωοφιλική-Οικολογική Ένωση Ελλάδος υποστηρίζει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση για το κυνήγι είναι αντισυνταγματική, αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις, καθώς και με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.            (Καθημερινή 5/11)

Τι είπε ο Μπένυ και «κούφανε» τους βουλευτές του...




Κυριολεκτικά παγωτό έμειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν άκουσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην διάρκεια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να τους λέει το εξής αμίμητο: Πρέπει να...
προτάξουμε το εμείς και όχι το εγώ, δηλαδή αυτό που κάνω εγώ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλληλοκοιτάχτηκαν με απορία ενώ κάποιοι κρυφογέλασαν.

Η προτροπή Βενιζέλου έγινε αντικείμενο συζήτησης με σκωπτική διάθεση, καθώς αν κάτι για το οποίο δεν διακρίνεται ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη είναι η σεμνότητα και συλλογικότητα του.

Αντίθετα ακόμη και στενοί συνεργάτες του έχουν να λένε για το υπερτροφικό εγώ του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης .
Μάλιστα κάποιος εκ των βουλευτών έλεγε ότι, αυτό το οποίο έπρεπε να πει και να πράξει ο Βενιζέλος είναι : «Να πάμε από το εγώ στο εμείς και θα πρέπει πρώτα από όλα να το κάνω εγώ».

matrix24.gr

Άμα δέν ενθουσιαστείς καί μέ τήν Άντζελα ...καλά σαράντα !..




Ιδιαίτερα διαχυτικός εμφανίστηκε σήμερα ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Κάθισε δίπλα στην Άντζελα Γκερέκου και...
χάρηκε τόσο, που αμέσως την αγκάλιασε και της έδωσε ένα φιλί...

"...φέρεται να έχει λάβει..."




Δάνειο ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Marfin φέρεται να έχει λάβει ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, την εποχή που την τράπεζα διαχειριζόταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου,  η έκθεση της επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής δείχνει ότι το συγκεκριμένο δάνειο θεωρείται «χαμένο». Θυμίζω ότι το όνομα του Γιώργου Τράγκα υπάρχει και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν εμπόδισε τον κ. Τράγκα να εξελιχθεί σε αντιμνημονιακό είδωλο των απανταχού Ελληναράδων οι οποίοι επιβράβευσαν τη ραδιοφωνική του εκπομπή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ακροαματικότητας κι εκείνος δεν τους απογοήτευσε κι εξελίχθηκε στον πιο θερμό χορηγό επικοινωνίας της Χρυσής Αυγής.

Αχ Ελλάδα...

Ένοχος ο Ψωμιάδης...


 Ενοχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους Μάκη Ψωμιάδη, Μητρόπουλου, Ριαβόγλου, Κωτούλα και Αμανατίδη για την δίκη για το σκάνδαλο των ύποπτων αγώνων.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών είναι οι...
υπόλοιποι από τους 11 κατηγορούμενους.

Αυτοί είναι οι: Γιώργος Χριστοβασίλης, Σταύρος Ψωμιάδης, Βαγγέλης Αγγελής, Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Χαβενετίδης και Γιάννης Παπακώστας.

Ετσι, θα ακολουθηθεί η νομική διαδικασία για όσους κρίθηκαν ένοχοι.

Η εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την ενοχή των 5 καταδικασθέντων για τα εξής αδικήματα:

Μάκης Ψωμιάδης: α) απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, β) δωροδοκία και δωροληψία κατ' εξακολούθηση.

Κωνσταντίνος Ριαβόγλου: α) δωροληψία και δωροδοκία κατ' εξακολούθηση β) παράνομο στοιχηματισμό.

Θωμάς Μητρόπουλος: Δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση.

Διονύσης Κωτούλας: Δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση.

Περικλής Αμανατίδης: Δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να υπολογιστεί στην όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο για την ποινή τους, τον πρότερο έντιμο βίο και τις κινήσεις τους μετά την γνωστοποίηση των κατηγοριών τους.

Η Εισαγγελέας ζήτησε να μην υπολογιστεί κάτι τέτοιο για τους καταδικασθέντες, εκτός από τους Διονύση Κωτούλα και Περικλή Αμανατίδη.

woop.gr

Στον εισαγγελέα 143 εφοριακοί για εμβάσματα 100.000 ευρώ

Στοιχεία για 143 προϊσταμένους και υπαλλήλους εφοριών, οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ, αποστέλλονται στους οικονομικούς εισαγγελείς από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, έρευνες για τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων υπαλλήλων διενεργούνται και από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, καθώς και από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις για τους επίορκους εφοριακούς, με επιστολή που απέστειλε στον ειδικό γραμματέα του σώματος, Παρασκευά Νομικό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι από το 2009 και εντεύθεν εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα που αθροιστικά ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί την άμεση και κατά προτεραιότητα εξέταση των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη ποινικά ή πειθαρχικά ή υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό. «Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος των εν λόγω υπαλλήλων αποτελεί «υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους πρόσφατους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, την... τιμητική τους στο πεδίο των ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» φαίνεται ότι έχουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε πολεοδομίες. Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν υπάλληλοι πολεοδομίας οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, δικαστική υπάλληλος με καταθέσεις άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και υπάλληλος δασικής υπηρεσίας ο οποίος εμφανίζει αδικαιολόγητες καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Αντίστοιχα, εκτεταμένους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων διενεργεί και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Από τις 13 περιπτώσεις που ελέγχονται, τέσσερις έχουν εντοπιστεί με ανακριβείς δηλώσεις, ενώ για εννέα συνεχίζεται η έρευνα.
Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους από τα εμβάσματα του εξωτερικού αποτελεί πάντως σημείο προβληματισμού και στα επιτελεία των κομμάτων. Ενδεικτικά, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν προτάσεις για τη φορολόγηση όσων έχουν εμβάσει χρήματα στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού κενού.

Παραγωγή ανεργοεργατών



Tου Παντελη Μπουκαλα
«Είμαστε κράτος.Υπάρχει πλαίσιο και νομοθεσία. Οποιος εργαζόμενος αισθάνεται ότι καταπατoύνται τα δικαιώματά του μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο». Στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση χρωστάμε αυτά τα παρηγορητικά και παραινετικά λόγια. Τα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές βράδυ. Καλοσύνη του, βέβαια, που αποδέχτηκε ότι υπάρχει κάποια απορρύθμιση στο εργασιακό περιβάλλον, ότι υπάρχει και εργασία μαύρη, ανασφάλιστη, απλήρωτη. Μόνο που η θεραπευτική του μέθοδος φαίνεται εξίσου υπεύθυνη και αποτελεσματική με την πρόταση του κ. Σημίτη, σε άλλους καιρούς, όταν είπε το περίφημο «όποιος έχει στοιχεία, να πάει στον εισαγγελέα».
Η πολιτεία, τα υπουργεία και οι μηχανισμοί τους δεν επιτρέπεται να βολεύονται στον ρόλο ενός κυτίου παραπόνων ή καταγγελιών. Αυτή τη δουλειά την έχουν αναλάβει όσα κανάλια λειτουργούν σαν υποδοχείς της κοινωνικής αγανάκτησης ή απόγνωσης, που τη χρησιμοποιούν σαν όπλο στον πόλεμο της θεαματικότητας. Ο υπουργός γνωρίζει (ή οφείλει να γνωρίζει, αυτό απαιτεί το αξίωμά του) ότι το εργασιακό περιβάλλον απέκτησε γνωρίσματα ζούγκλας. Οτι σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων κονταροχτυπιέται με το ένστικτο της ατομικής επιβίωσης. Οτι πολλοί εργοδότες μετέτρεψαν σε προσοδοφόρο πρόσχημα την κρίση για να απολύουν, να μειώνουν μισθούς, να κατακρατούν το δώρο, να πληρώνουν σε είδος, να διώχνουν εκδικητικά συνδικαλιστές.
Οφείλει να γνωρίζει ότι, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταφύγει στο υπουργείο ένας εργαζόμενος που βρίσκεται στα όρια της απελπισίας, επειδή αδυνατεί να συντηρήσει την οικογένειά του και νιώθει να σαρώνονται οι αξίες και οι πεποιθήσεις του. Και δεν είναι εύκολο, όχι μόνο επειδή ξέρει ότι θα ακούσει απλώς κάποιες φράσεις υποκριτικής συμπάθειας, αλλά και επειδή με την κίνησή του αυτή θα έρθει αμέσως αντιμέτωπος με το αφεντικό. Που έμαθε πια (λόγω «έκτακτων συνθηκών») να εκφοβίζει, να απειλεί, να εκβιάζει - και να πραγματοποιεί τις απειλές του:
«Οποιoς δεν δέχεται μείωση - σπίτι του. Οποιος αρνείται να βάλει πλάτη και θέλει ο φιλοτομαριστής να μην πληρώνεται “έναντι” - σπίτι του· τόσοι αναγκεμένοι άνεργοι υπάρχουν, έτοιμη λεία. Οποιος δεν συμμορφώνεται με το ελαστικό ωράριο - σπίτι του. Οποιος μπλέκει τα συνδικάτα - σπίτι του. Οποιος δεν θέλει να δουλέψει Κυριακή - σπίτι του. Οποιος λέει ότι θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας - σπίτι του. Οποιος δεν ανέχεται να ανήκει στις εννιακόσιες χιλιάδες όσων δουλεύουν και πληρώνονται με δεκάμηνη καθυστέρηση, δεν ανέχεται δηλαδή να είναι εργαζόμενος-άνεργος, ένας ανεργοεργάτης, και διαμαρτύρεται - σπίτι του».
Ποιο σπίτι του; Αυτό που απειλείται με πλειστηριασμό, κι ας είναι το μοναδικό του. Διότι το ορέχτηκαν τα αμείλικτα funds που αγόρασαν κόκκινα δάνεια, τζογάροντας πάνω στη ζωή των αδύναμων αυτού του κόσμου – του νέου, μα και τόσο παλιού.                                                                                                                                      (Καθημερινή 4//12/13)

Προβληματικός και υφεσιακός ο προϋπολογισμός

  
Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Πρωτοφανή χαρακτηριστικά παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2014 (Π.14) σε σύγκριση με όλους τους προηγούμενους που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή από το 1974 μέχρι, ακόμα, και εκείνον του 2013.

Παρ’ ότι δεν είναι ο πρώτος προϋπολογισμός -τα σημαντικότερα στοιχεία του οποίου, πριν κατατεθεί στη Βουλή, έχουν περάσει πρώτα από την έγκριση της τρόικας-, είναι ο πρώτος ο οποίος θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά τελεί υπό αίρεση της τρόικας, η οποία αμφισβητεί τις προβλέψεις του. Στην περίπτωση που η τρόικα κρίνει ότι, μετά την ψήφιση και την έναρξη εφαρμογής του σημαντικότερου νόμου που ψηφίζει κάθε χρόνο η Βουλή, επιβάλλεται η αλλαγή του, θα αναγκάσει την κυβέρνηση, επίσης για πρώτη φορά, να καταθέσει για ψήφιση από τη Βουλή συμπληρωτικό προϋπολογισμό σύμφωνο με τις υποδείξεις της.

Σε προηγούμενα έτη, το τελικό αποτέλεσμα της διαχείρισης του κάθε έτους από την κυβέρνηση, δηλαδή το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του έτους αυτού, αποτυπωνόταν προς το τέλος του έτους εκτέλεσής του και εκτιμήσεις για την επίτευξη των στόχων του δίνονταν σε ένα τμήμα της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους (όπως συμβαίνει και φέτος). Ενδεχόμενη κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, κατ’ απαίτηση της τρόικας, θα σημαίνει νέες θυσίες του λαού, ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που εκείνη έχει καθορίσει, άρα υποκατάσταση από αυτήν τόσο της εκτελεστικής όσο της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή κατάλυση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα που παρουσιάζει ο Π.14.

Προβληματικές, όμως, είναι και οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα του 2013, αν πράγματι υπάρχει το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ (δηλαδή λιγότερο από το μισό στα εκατό του ΑΕΠ), η τρόικα δεν το αναγνωρίζει, και θα το αποδεχτεί τον Απρίλιο του 2014, αν το επιβεβαιώσουν τα οριστικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Το ότι πρόκειται για εικονικό και όχι πραγματικό πλεόνασμα έχει πολλές φορές αναλυθεί και επιπλέον μπορεί, ακόμα και αυτό, να μετατραπεί σε έλλειμμα, δεδομένου ότι είναι τόσο μικρό.

Ο Π.14, όμως, αντί, όπως παρουσιάζεται, να είναι αναπτυξιακός, είναι και πάλι, όπως και εκείνοι των τριών προηγούμενων ετών, όχι στην έκτασή τους αλλά πάντως υφεσιακός. Πώς είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη 0,6%, δηλαδή κατά 967 εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2005, σε ένα ΑΕΠ πάνω από 160 δισ. ευρώ, όταν για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να μετατραπεί σε ανάλογη ύφεση, την οποία, μάλιστα, προβλέπει ο ΟΟΣΑ να ανέλθει σε -0,4% στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα.

Πώς θα προκύψει ακόμα και η προβλεπόμενη μικρή αύξηση του ΑΕΠ, όταν σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Π.14, προβλέπεται μείωση τόσο της ιδιωτικής (κατά 1,6%) όσο και της δημόσιας κατανάλωσης (κατά 4,0%), δηλαδή το μεγαλύτερων μεγεθών του ΑΕΠ; Η ποσοστιαία μείωση της δημόσιας κατανάλωσης θα προέλθει βασικά από νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά και στις δαπάνες για υγεία, παιδεία και πρόνοια και σε άλλες.

Στην εισηγητική έκθεση προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων (η οποία αποτελεί πολύ μικρότερο μέγεθος του ΑΕΠ από εκείνο της κατανάλωσης) κατά ποσοστό 5,6%. Αυτή η αύξηση αναμένεται βασικά από τις ιδιωτικές επενδύσεις, δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν μόνο κατά 150 εκατ. ή 2,3%. Και η μικρή αυτή, όμως, αύξηση είναι αμφίβολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η κυβέρνηση, αν πιεστεί από την τρόικα, θα την περικόψει.

Από πού θα προέλθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί, και μάλιστα κατά μεγάλα ποσοστά; Ενα σημαντικό μέρος επενδύσεων γινόταν στην οικοδομή. Η οικοδομική, όμως, δραστηριότητα έχει καταρρεύσει. Ανάκαμψή της δεν προβλέπεται το 2014, δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες έτοιμα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα και σε εκείνα που ενοικιάζονται, οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν τα ενοίκια. Εξάλλου αύξηση των άλλων επενδύσεων σε σχέση με το 2014 θα ήταν εύλογη, αν προβλεπόταν μια σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας.

Αύξηση, επίσης, προβλέπεται και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, και μάλιστα σχεδόν διπλάσια εκείνης του 2013. Δεδομένης της προοπτικής ισχνής ανάπτυξης του συνόλου της ευρωζώνης το 2014, είναι αμφίβολο αν επιτευχθεί τόσο υψηλός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, έστω και αν αυτή στηρίζεται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Μετά από τα όσα προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των φόρων, και μάλιστα στην ακίνητη περιουσία, το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ. ή το 1,6% του ΑΕΠ το 2014, έναντι των 800 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ το 2013, δηλαδή τετραπλάσιο, όχι μόνο είναι υπεραισιόδοξο και στηρίζεται στα όσα προαναφέρθηκαν για τα βασικά στοιχεία του Π.14, αλλά είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε έλλειμμα. Πολύ περισσότερο όταν οι προβλεπόμενοι επιπλέον φόροι το 2014 είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν. Απόδειξη, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο κατά 7,1 δισ. ευρώ το 10μηνο του 2014.

……………………………………………………………………………………………………..

* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ                                       Σημείωση "Ν.Μ." : (Δημοσιεύθηκε τή Δευτέρα 2/12/΄13 στήν "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ")