Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (11.08.15)

                                                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Υπάρχει καί η άλλη ΜΥΚΟΝΟΣ...

Αγνώριστη ΜύκονοςΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
 Ακολουθούμε Μυκονιάτες φίλους σε απομακρυσμένες, ήσυχες παραλίες, σε νέα και παλιά ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό σε λογικές τιμές, σε μπαρ που κρατούν την αυθεντικότητά τους, και ανακαλύπτουμε ένα νησί αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι θέλουν τα στερεότυπα.
Aδικα με πείραζαν οι φίλοι: «Μετά την Αφρική και την Ασία, τι δουλειά έχεις στη Μύκονο; Και ειδικά μέσα στην κρίση;». Πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψα στο νησί για πρώτη φορά. Mε το μπορντό 2CV διέσχισα χωματόδρομους που φτάνουν σε ερημικές παραλίες. H Mύκονος κρύβει μυστικά. Τα γνωρίζουν κάποιοι ντόπιοι και ξένοι που έχουν δεθεί με το νησί. Ηρθαν στα νιάτα τους από πολύ μακριά - Αμερική, Βραζιλία, Αυστραλία. Ερωτεύτηκαν τα παραδεισένια νερά του Μπλιντρί (Super Paradise). Μεγάλωσαν, άλλαξαν συνήθειες, όμως η Μύκονος έμεινε κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής τους. Και εκμυστηρεύονται το καταφύγι τους σε όσους ξέρουν ότι θα το εκτιμήσουν.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί πηγαίνουν ακόμα στη Μύκονο για να ακούσουν εκκωφαντική μουσική σε μια πολυσύχναστη παραλία, πάνω σε πανάκριβης ενοικίασης ξαπλώστρα τύπου σοφά, με υφασμάτινο ουρανό. Μύκονος γι’ αυτούς είναι νυχτοπερπατήματα των διασήμων στα Ματογιάννια και shopping δύο η ώρα το πρωί, clubbing στις πέντε στο Cavo Paradiso και οφθαλμόλουτρο στην Ψαρού. Η άλλη Μύκονος είναι γοητευτική, αυθεντική, ποιοτική και πιο οικονομική απ’ ό,τι νομίζουμε.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ
Στις παραλίες όπου μόνος ήχος είναι ο παφλασμός των κυμάτων και το τραγούδι του γλάρου, δεν πληρώνεις για ξαπλώστρα. Το σώμα αναπαύεται στη ζεστή άμμο και σκιά βρίσκεις κάτω από βράχια, στα λιγοστά αλμυρίκια ή στη δική σου ομπρελίτσα. Κολύμπι στο απέραντο γλαυκό, μες στο σύμπλεγμα των ηλιαχτίδων που βουτούν και χάνονται στο βυθό. Πέτρα και λιγοστά έως καθόλου κυκλαδίτικα σπίτια στην πλαγιά.
> Δυτικά του Αη Γιάννη, ακολουθώντας το χωματόδρομο, η μικροσκοπική, απάνεμη Κάππαρη είναι από τα καλύτερα μυστικά όσων ξέρουν καλά το νησί, με τη θέα στη Δήλο και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.
> Αν δεν φυσάει πολύ, αξίζει να ακολουθήσεις τον ελικωτό χωματόδρομο από την παραλία Χουλάκια (από τον παραλιακό δρόμο του Τούρλου προς τον Αγιο Στέφανο) για το Φανάρι, με τον παλιό φάρο του Αρμενιστή, για την υπέροχη θέα και τα συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα.
> Ο πηγαιμός προς τον Φωκό (έπειτα από δέκα λεπτά χωματόδρομο, ακολουθώντας ταμπέλες από την Ανω Μερά) θυμίζει σκηνή ταινίας γουέστερν. Θα δεις ιππείς να χαίρονται τη βόλτα με τα άλογα διασχίζοντας (www.horseland.gr, Τ/6945-778.962) το ηλιόλουστο ξεροβούνι με τη σουρεαλιστική κορυφογραμμή, για να φτάσουν στη θάλασσα. Παράκτια στον υδροβιότοπο αποδημητικών πουλιών και ερωδιών που σχηματίζει το φράγμα, κάποιοι ψαρεύουν και αγναντεύουν την όχθη. Λίγο μετά τον χρυσαφένιο Φωκό, υπάρχει η ακόμη πιο ήσυχη παραλία Μυρσίνη.
> Κινούμενη προς Ανω Μερά, κάνω στάση για οικονομικό κολατσιό στα Καλαμάκια. Επειτα, με κατεύθυνση τη Λια, στρίβω αριστερά-βόρεια και από διαφορετικό χωματόδρομο γυρίζω πίσω στο χρόνο στην παραλία Μερχιά, προστατευμένη από τους αέρηδες, με θέα στο κυκλαδίτικο ξωκλήσι κάτω από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία.
> Στα νότια, λίγα μέτρα πριν από τη δαντελωτή Λια (1 ομπρέλα συν 2 ξαπλώστρες 12 €), ο δρόμος που ανεβαίνει στο γεφυράκι περνάει πάνω από την Τσάγκαρη με τα σμαραγδένια νερά. Παρκάρεις και κατεβαίνεις με τα πόδια (προσοχή στα φίδια). Κατάλληλη για γυμνιστές. Από εκεί, μέσω μονοπατιού φτάνεις και στην επόμενη παραλία, τη Φραγκιά.
> Από το χωματόδρομο που ξεκινάει από Ανω Μερά κινείσαι ανατολικά προς Πάνω και Κάτω Τηγάνι. Δύο σπίτια όλα κι όλα, βράχια και σπηλιές, θέα στο Τραγονήσι και μπάνιο με την ησυχία σου.
> Ο Λούλος κοντά στο Καλό Λιβάδι έχει βράχια για βουτιές και έναν αστραφτερό γιαλό με βοτσαλάκια. Ευωδιές ασφόδελου, ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού μπερδεύονται μεθυστικά με την αιγαιοπελαγίτικη αρμύρα.
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
> Από το παιχνίδι που έπαιζε με βότσαλα και καπάκια η Χρυσούλα, έβγαλε το καπηλειό της Αμάδες (Καμπάνη 2, Αγία Κυριακή, Τ/22890-78.801, 15€ με οικογενειακό κρασί), πιστεύοντας ότι αξίζει να θυμόμαστε το παιδί που έχουμε μέσα μας. Κεφτεδάκια, φέτα τηγανητή με σουσάμι και σταφύλια, σαλάτα Αμάδες με ελληνική παρμεζάνα, ακούσματα Μαρινέλλας και Λιζέτας Καλημέρη, βραδιές με νησιώτικα βιολιά και περουβιάνικα πνευστά.
> Στην μπάρα και στα τραπεζάκια του Μαεριού (οδός Καλογερά, Τ/22890-28.825, 25 € με κρασί), τα δίδυμα αδέλφια σερβίρουν...

Πανσέληνος 29 Αυγούστου 2015, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2015: μνημεία, μουσική, θέατρο, κι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Λίγα φυσικά φαινόμενα εκπέμπουν τη γοητεία και τον ρομαντισμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Η σχεδόν μυστηριώδης έλξη που το ολόγιομο φεγγάρι -και ειδικά αυτό του Αυγούστου που είναι και το πιο «κοντινό»- ασκεί επί χιλιετίες στους ανθρώπους όλων των ηπείρων και των πολιτισμών τούς οδηγεί να το παρακολουθούν έκθαμβοι, υπνωτισμένοι θα έλεγε κανείς, και ακόμα να δημιουργούν μύθους και ιστορίες για να το φέρουν στα μέτρα τους.

Κι επειδή ο ρομαντισμός της φεγγαράδας καθρεφτίζει ιδανικά εκείνον των αρχαίων μνημείων -μην ξεχνάμε πως και οι νεοκλασικοί ζωγράφοι του 18ου αιώνα από αυτά εμπνέονταν- δεν υπάρχει πιο ταιριαστός τόπος για παρατήρηση και ρεμβασμό με φόντο την πανσέληνο από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους που ούτως ή άλλως αφθονούν ανά την επικράτεια. Ετσι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε για ακόμα μία χρονιά τη λειτουργία δεκάδων τέτοιων χώρων, μνημείων και μουσείων κατά τις νυχτερινές ώρες της 29ης Αυγούστου, ώστε να φιλοξενηθούν οι περισσότερες από 140 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί εκεί για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το αργότερο ώς τη μία το πρωί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αρχικά εκείνη που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό. Η βραδιά εκεί θα περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με την Π.Ε. Καβάλας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ «Via Egnatia 2015».

Κατά τα λοιπά, από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις αναμένεται να είναι εκείνη του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών θα συμμετάσχει και πάλι στον εορτασμό, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό ώς τα μεσάνυχτα. Ο Ναός του Ποσειδώνα με το φεγγάρι σαν ήλιο να φωτίζει τη θάλασσα γύρω του είναι ένα θέαμα μοναδικό! Εξίσου μοναδική όμως προβλέπεται να είναι η βραδιά και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, όπου ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Κότσιρας θα δώσουν τη δική τους μουσική παράσταση. Το ίδιο και στις σπουδαίες ανακτορικές αρχαιολογικές τοποθεσίες της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια) που θα είναι επίσης προσβάσιμες. Πρέπει τέλος να σημειωθεί πως η Ακρόπολη, ως συνήθως, δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις λόγω της παρουσίας του εργοταξίου αλλά και της ολισθηρότητας του εδάφους σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό που θα καθιστούσε κάτι τέτοιο μάλλον επικίνδυνο.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Από τά αδημοσίευτα τού Αρκά...


Ο Αρκάς σχολιάζει τήν ...αέναη επικαιρότητα!


Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Η συντεχνία των χαστουκιών...


11 Αυγ. 2015
tvxs.gr

Άλλοι πουλάνε βόμβες, άλλοι θερίζουν πρόσφυγες.



11 Αυγ. 2015

TVXS Σχόλιο Του Σ. Κούλογλου

Σχεδόν πανηγύριζε προχθές, η άλλοτε αριστερή Liberation, για το μοναδικό ίσως επίτευγμα της προεδρίας Φρανσουά Ολάντ: «Από την άνοδο της στην εξουσία το 2012, η γαλλική κυβέρνηση σημειώνει συνεχείς επιτυχίες στη πώληση όπλων στο εξωτερικό». Και όπως φαίνεται από το πίνακα παρακάτω, δεν είναι μόνο η γαλλική βιομηχανία όπλων, που σημειώνει παρόμοια ρεκόρ: οι πολεμικοί εξοπλισμοί στην Ασία και ιδίως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν χρυσωρυχείο για όλες τις χώρες-παραγωγούς οπλικών συστημάτων.

Οι βομβαρδισμοί και οι πόλεμοι παράγουν βέβαια και εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά για το πρόβλημα αυτό υπάρχει ο συνήθης ύποπτος: η Ελλάδα. Το νέο κύμα προσφύγων του προηγούμενου μήνα, αυξημένο κατά 750% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έδωσε την αφορμή για νέες συκοφαντικές επιθέσεις των διεθνών ΜΜΕ εναντίον μιας χώρας, στην οποία οι πολιτικές λιτότητας έχουν καταντήσει τα νοσοκομεία χωρίς νοσοκόμους και τα ασθενοφόρα χωρίς βενζίνη.
Αφορμή για την νέα επίθεση ήταν μια επικριτική δήλωση κατά των ελληνικών αρχών από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνήθως η Αρμοστεία αποφεύγει να ασκεί κριτική σε κυβερνήσεις και να εμπλέκεται σε πολιτικές διαμάχες. Αλλά μιας και αποφάσισε να παραβεί τον κανόνα σχετικά με την Ελλάδα (στην συνέντευξη που έδωσε στο BBC ο υπεύθυνος της έφτασε να αναφερθεί στην διεξαγωγή του πρόσφατου δημοψηφίσματος!) καλό θα ήταν η Αρμοστεία να μιλήσει κάποια στιγμή,όχι μόνο για τις σαφείς ελληνικές ελλείψεις, αλλά και για τις αιτίες που δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων: τους πολέμους που προκαλούνται και για να πουληθούν περισσότερα όπλα, τις επεμβάσεις και τις εισβολές που διαλύουν χώρες και προκαλούν χάος.
Αυτές ακριβώς τις γενικότερες αιτίες προσπάθησα να υπενθυμίσω στην πρόσφατη, μαγνητοφωνημένη  συνέντευξη μου στο BBC. Αναφέρθηκα δύο φορές στους βομβαρδισμούς της Συρίας και της Λιβύης και στην εισβολή του Ιράκ το 2003, από τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα. Πως είναι δυνατόν το Λονδίνο να αρνείται να αναλάβει ένα μέρος του βάρους από το κύμα των προσφύγων από την Μέση Ανατολή, όταν είναι ακριβώς η διάλυση του Ιράκ που γέννησε το Ισλαμικό Κράτος με όλα τα σημερινά τραγικά παρεπόμενα; Οι συνάδελφοι του BBC μου έδωσαν αρκετό χρόνο, αλλά δεν θεώρησαν σκόπιμο να συμπεριλάβουν τις αναφορές αυτές στα αποσπάσματα της συνέντευξης που τελικώς μεταδόθηκαν...

* Στο αριστερό μέρος η πρόβλεψη για το γαλλικό ρεκόρ στις πωλήσεις το 2015. Στο δεξιό το μερίδιο των χωρών παραγωγών-όπλων στις παγκόσμιες πωλήσεις την περίοδο 2010-14.

Κως: Με πυροσβεστήρες και γκλομπ, κυνηγούν τους μετανάστες!... Τα… γυρνάει ο νταής αστυνομικός...


Εικόνες ντροπής που σοκάρουν και προκαλούν...

-Τα γυρνάει τώρα ο νταής αστυνομικός.
-Τι δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού...
Χθες, ήταν ο νταής αστυνομικός - που χαστούκισε έναν μετανάστη, κρατώντας στο άλλο του χέρι ενα μαχαίρι. Σήμερα, οι νέες εικόνες που φτάνουν από την Κω, προκαλούν μεγαλύτερη ντροπή και αγανάκτηση.
Ολα άρχισαν με την...
απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες στο στάδιο του νησιού, "Ανταγόρας", πράγμα που τους βρήκε αντίθετους, καθώς διαμαρτύρονται για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών.
Έτσι, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σημειώθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.
 Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε με τους αστυνομικούς να κυνηγούν και να χτυπουν τους πρόσφυγες με τα γκλομπ, ενώ εγινε και χρήση πυροσβεστήρων -ανάμεσα στους μετανάστες, βρίσκονται έγκυες και μικρά παιδιά!- κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Ιδου μερικές εικόνες ντροπής...

Δήμαρχος Κω: Θα χυθεί αίμα!
Νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι...

Πιέσεις για πρόωρες εκλογές...


Οι περίπου 25 βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία δεν πρόκειται βεβαίως να παραδώσουν τις έδρες τους. Ετσι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι...
εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, μια ομάδα στενών συνεργατών του, όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου, εισηγούνται, αν πάμε σε εκλογές, αυτές να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. «Το γοργόν και χάριν έχει», όπως είπε χαρακτηριστικά είς εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Μια άλλη ομάδα (όπως π.χ. οι Αλ. Φλαμπουράρης και Ι. Δραγασάκης) εισηγείται να γίνουν οι εκλογές αργότερα. 

Ο κ. Τσίπρας πάντως περιμένει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη Βουλή (και η ψηφοφορία στα ξένα κοινοβούλια) και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στα πλάνα της τις εκλογές». Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία της Πέμπτης και κυρίως από το πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα...
ΒΗΜΑτοδοτης