Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Το "πονηρό" σχέδιο της Μέρκελ στο Αιγαίο»...

Tageszeitung: Το «πονηρό» σχέδιο της Μέρκελ στο Αιγαίο

Πλήθος σχολίων έχει προκαλέσει στον γερμανικό τύπο η απόφαση για περιπολίες νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα...
η εφημερίδα Tageszeitung γράφει:

Όχι, η Άγκελα Μέρκελ δεν κλείνει τα σύνορα της Γερμανίας, ούτε ακολουθεί την προτροπή βουλευτών της να βάλει συρματοπλέγματα μετά την πόλη Πάσαου, ούτε δίνει εντολές πυροβολισμού (σσ: των προσφύγων) όπως προτρέπει το δεξιό κόμμα AfD. Και ούτε χρειάζεται. Μαζί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ η καγκελάριος βρήκε μια πιο κομψή λύση. Απλά μεταφέρει τα σύνορα και το ταξίδι των προσφύγων θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι τα νατοϊκά πλοία θα επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους σώζουν στο Αιγαίο και συμπεραίνει ότι «οι πρόσφυγες δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να αιτηθούν ασύλου στην ΕΕ».

Σημειώνει επίσης ότι όλο αυτό είναι πολύ βολικό για τη Μέρκελ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και έρχονται στη Γερμανία μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων θα μειωθεί, (σ.σ. Η Αγκ. Μέρκελ) δεν χρειάζεται να θυσιάσει το Σένγκεν. Ταυτόχρονα αποφεύγει άσχημες εικόνες αστυνομικών που διώχνουν πρόσφυγες στα σύνορα Βαυαρίας-Αυστρίας. Οι άσχημες σκηνές θα εκτυλίσσονται στο κατάστρωμα των νατοϊκών πλοίων, όπου στρατιώτες θα επιστρέφουν τους ανθρώπους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους. Η διαφορά είναι ότι το κατάστρωμα δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο σε τηλεοπτικά συνεργεία όσο τα σύνορα στη Βαυαρία. Δεν χαλάει η εικόνα της καλόκαρδης καγκελαρίου των προσφύγων. Και για αυτό το σχέδιο της Μέρκελ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι πονηρό».
 

Γραμμή από ΤΟ ΒΗΜΑ παίρνει ο Κυριάκος…

Γραμμή από ΤΟ ΒΗΜΑ παίρνει ο Κυριάκος

Στην αγωνία του να βάλει πλάτη στη διαπλοκή παπαγαλίζει ο,τι του λένε…

Την τελευταία αποστροφή του λόγου του επί της τροπολογίας που επιχειρεί να βάλει τάξη στο 25χρονο ραδιοτηλεοπτικό χάος...
ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τη δανειστεί από κει που χτυπά η καρδιά της διαπλοκής τον ΔΟΛ… Αφού η μικρή ιστορική αναδρομή στον Ναπολέοντα και τις 4 εφημερίδες με την οποία έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή είχε δημοσιευθεί νωρίς το πρωί στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΒΗΜΑτος» όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σπίρτζης!

Τελικά ο μέγας στιβαρός μεταρρυθμιστής εξελίσσεται σε πρώτης τάξεως γατάκι, αν όχι παπαγαλάκι της διαπλοκής!

 

Καλά, δεν ντρέπονται εκεί στην ΕΡΤ;


Να γίνεται της κακομοίρας με το Αγροτικό και να μας δείχνουν ράγκμπι και ρεπορτάζ για το ανοσοποιητικό σύστημα και τα ντεσιμπέλ των θορύβων της πολης!...

Αιώνια ΕΡΤ! Αδιόρθωτοι. Όπως ήταν πάντα – για να μην πούμε και χειρότεροι ακόμη!

Είναι...
δυνατόν να μην έχουν συνεχείς ζωντανές συνδέσεις με τα όσα συμβαίνουν στο Σύνταγμα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά να παρουσιάζουν ιατρικά θέματα και αθλητικά του κ@λου, όπως είναι το ράγκμπι – άθλημα με το οποίο ουδείς ασχολείται στην Ελλάδα; 
Καλά, δεν ντρέπονται;!... 

Σήμα κινδύνου για την υπεραλίευση στη Μεσόγειο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
 «Φάτε μάτια ψάρια», γιατί η Μεσόγειος δεν έχει άλλα, μπορεί να λέμε σε λίγα χρόνια. Σε επικίνδυνο σημείο βρίσκονται τα αποθέματα ψαριών στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης, όπως προειδοποιούν ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το 96% των ιχθυαποθεμάτων στα ευρωπαϊκά νερά της Μεσογείου υφίσταται υπερεκμετάλλευση. Μάλιστα, για είδη όπως ο μπακαλιάρος, το μπαρμπούνι, η πεσκανδρίτσα και το προσφυγάκι, τα τρέχοντα ποσοστά θνησιμότητας έχουν ξεπεράσει κατά έξι φορές το επίπεδο που εξασφαλίζεται η αειφορία τους, δηλαδή η αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με στοιχεία κυρίως από Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει καν διαθέσιμα στοιχεία...
Την υπεραλίευση καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC), μεταξύ αυτών το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» από την Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις, έπειτα από συνάντηση εργασίας στις 9-10 Φεβρουαρίου στην Κατάνια της Σικελίας, καλούν τον Επίτροπο Vella και τους εκπροσώπους των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αναστραφεί η τρέχουσα ανησυχητική κατάσταση. «Η χρόνια πολιτική αδράνεια και η άρνηση του προβλήματος από πλευράς των αρχών, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του αλιευτικού τομέα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» κ. Αναστασία Μήλιου, μαζί με τους εκπροσώπους των Fundacio ENT, Greenpeace Ιταλίας, Legambiente, Marevivo και MedReAct. «Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι παράγοντες υποβάθμισης, θα είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση των αλιευτικών πόρων» τονίζεται. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν τη θέσπιση έκτακτων μέτρων και σχεδίων αποκατάστασης για τα είδη ψαριών, των οποίων η θνησιμότητα λόγω της αλιείας έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Επίσης, ζητούν την ουσιαστική προστασία των ευαίσθητων παραγωγικών θαλάσσιων οικοτόπων, μέσω της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας που επί χρόνια αγνοούν επιλεκτικά οι περισσότερες μεσογειακές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα. Ακόμα, την ενίσχυση του ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων, στη θάλασσα και την ξηρά, με παράλληλη εφαρμογή κυρώσεων.

«Το αποτέλεσμα της δράσης και του έργου από δύο γενιές πολιτικών, αλιευτικών αρχών και ψαράδων, είναι να έχει προκληθεί τέτοια δραματική υποβάθμιση στις θάλασσές μας, όση δεν προκλήθηκε μέσα σε χιλιάδες χρόνια. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τεχνοκρατικούς και γραφειοκρατικούς όρους» ανέφερε η κ. Μήλιου.

Για να επανέλθουμε σε επίπεδα που κάνουν δυνατή την αναπαραγωγή των ειδών, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, η αλίευση του γαύρου πρέπει να περιοριστεί κατά 52%, του μπακαλιάρου έως και 90%, του ψαριού προσφυγάκι 89%, του μπαρμπουνιού 76%, της κόκκινης γαρίδας 49% και της σαρδέλας 57%. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ελληνικές θάλασσες, καθώς το υπουργείο δεν έχει υποβάλλει αλιευτικά δεδομένα στην Ε.Ε. (όπως οφείλει) εδώ και οκτώ χρόνια. Δεν πρόκειται όμως απλά για μια απαράδεκτη παράλειψη κατάθεσης στοιχείων. Κάθε φορά που επιχειρείται η εφαρμογή μέτρων στην Ελλάδα, αυτά αναιρούνται λόγω έλλειψης... στοιχείων.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (12.02.16)

Μεγάλη συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Στη δημιουργία κοινής εταιρείας η οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργεί 33 υπερμάρκετ της αλυσίδας Μαρινόπουλος συμφώνησαν ο Όμιλος Σκλαβενίτης και ο Όμιλος Μαρινόπουλος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς γίνεται ανάμεσα στην μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της χώρας, την «Μαρινόπουλος» και σε μία από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις του κλάδου, την «Σκλαβενίτης». Με τη συμφωνία η «Μαρινόπουλος» αποκτά σημαντική οικονομική ανάσα, ενώ η «Σκλαβενίτης» πρόσβαση με υπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες έχει ως εξής:
Ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.
Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:
«Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

kathimerini.gr
 

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες…

Ξιφούλκησαν Δένδιας – Καμμένος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (Βίντεο)Με 154 «ναι» και 102 «κατά»… Απόντες Καραμανλής – Μεϊμαράκης…

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και έπειτα...
από έντονη αντιπαράθεση η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Κατά ψήφισαν 102 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως επίσης και η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη. 

Οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίφθηκαν.

Μεταρρύθμιση, μια κακοποιημένη λέξη...

Γιάννης Δραγασάκης

Τάσος Παππάς

  Είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις: «Eίναι προφανές ότι μια μεταρρύθμιση πρέπει να καταφέρει να πείσει -για να μην πω τον πιο αυστηρό όρο να εμπνεύσει- για το αποτέλεσμά της.
Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσει, όχι απλώς την ανοχή, αλλά, ει δυνατόν, την ενεργητική υποστήριξη αυτών που θα πρέπει να την κάνουν πράξη».

Πολύ σωστά. Ομως, γιατί πάντα υπάρχει ένα «όμως», στην περίπτωσή μας τα «όμως» είναι αρκετά:
■ Να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης γιατί η λέξη έχει κακοποιηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια. Δεν πρόκειται για μια ουδέτερη ιδεολογικά έννοια-άλλωστε τέτοιες έννοιες δεν υπάρχουν.
Μεταρρύθμιση είναι, για παράδειγμα, η μείωση του κράτους, η συρρίκνωση των μηχανισμών πρόνοιας, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι ανεξέλεγκτες αγορές, η κυριαρχία των ιδιωτών στην ασφάλιση, όπως υποστηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι παλιάς και νέας κοπής.
Μεταρρύθμιση είναι και η επιστροφή στο Δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και οι πολιτικές που έχουν στόχο την καθολική ασφάλιση, την πλήρη απασχόληση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Η απόσταση που χωρίζει τη μία αντίληψη από την άλλη είναι τεράστια, παρά το γεγονός ότι και οι δύο κινούνται εντός του πλαισίου του συστήματος. Συνεπώς πρέπει κάθε φορά να δίνονται καθαρές απαντήσεις στο διπλό ερώτημα: «Από ποιον και για ποιους;».
■ Αυτός που οργανώνει τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχει πειστεί και ο ίδιος για την αναγκαιότητά τους. Αν δεν τις πιστεύει, αν τις κάνει με το ζόρι, δεν θα είναι αποτελεσματικός, δεν πρόκειται να πείσει ούτε φυσικά να εμπνεύσει και βεβαίως δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα κινητοποιηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα ανθρώπων, η εμπλοκή της οποίας είναι απαραίτητη για να ευδοκιμήσει ένα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα.
Μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν κοινωνικό έρεισμα θα αποτύχουν, ακόμη κι αν επιβληθούν σε πρώτο χρόνο με αυταρχικές μεθόδους ή με εκβιαστικά διλήμματα.
■ Στην πολιτική, παρότι θα το ήθελαν κόμματα και ηγεσίες, δεν υπάρχει μηδενισμός του κοντέρ. Το ό,τι κάναμε κάναμε, πάμε τώρα γι’ άλλα, εξορίζοντας το παρελθόν στη λήθη, δεν ισχύει, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτό το παρελθόν είναι τουλάχιστον προβληματικό και σε τσιγκλάει όταν προσπαθείς να το φασκιώσεις.
Αν είχες χαρακτηρίσει τον κοινωνικό διάλογο προσχηματικό και στημένο, δεν μπορείς σήμερα να εγκαλείς όσους σου ζητούν να αποσύρεις τα πάντα πριν κάτσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν.
Αν είχες ενοχοποιήσει τον συμβιβασμό, κάνοντας λόγο για ταξική προδοσία, δεν μπορείς σήμερα να δυσφορείς που κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν τα ίδια πράγματα. Αν είχες στηρίξει την κινητοποίηση κάθε κλάδου, ανεξαρτήτως της βασιμότητας των αιτημάτων του, επειδή σε διευκόλυνε στο αντιπολιτευτικό έργο σου, δεν δικαιούσαι να εκπλήσσεσαι όταν κοινωνικές ομάδες -εκπαιδευμένες και από σένα- λειτουργούν με στενά και ιδιοτελή κίνητρα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

Ο καιρός στή Μύκονο από Ε.Α.Α. (χάρτης υπερύθρων - allmetsat)

Ενημέρωση τού χάρτη κάθε 15 λεπτά περίπου 
2000 Ko
(Ευγενική χορηγία: Sat24.com) 

H αναγραφόμενη ώρα (UTC) είναι η παγκόσμια ώρα. Προκειμένου νά έχουμε σωστή αντίληψη τού χρόνου απεικόνισης πού νά συμπίπτει μέ τήν παρούσα ώρα Ελλάδας : Στήν παγκόσμια ώρα (UTC) προσθέτουμε 2 ώρες. Τό άθροισμα είναι η Χειμερινή ώρα*** Ελλάδας. Δηλαδή η ώρα πού ισχύει τώρα  στήν Ελλάδα***
  
***Μέ προσέγγιση ενός τετάρτου τής ώρας λόγω μικρής καθυστέρησης γιά τή συλλογή, επεξεργασία καί αποστολή τών στοιχείων από τό δορυφόρο 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ώρα Ελλάδας (Χειμερινή) = ώρα UTC + 2 ώρες
 
{Ώρα Ελλάδας (Θερινή) = ώρα UTC + 3 ώρες}  

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Γιά τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες ΜΥΚΟΝΟΥ από Εθν. Αστερ. Αθηνών (μετρήσεις στό παλιό λιμάνι, κτίριο Μαύρου) κάντε κλίκ στό :    
 Μετεωρολογικός Σταθμός
   

Ο καιρός τώρα καί τό προσεχές εννιάωρο (από allmetsat ) Πιέστε :   ΕΔΩ
Γιά  10ήμερη πρόβλεψη τών ανέμων (από allmetsat) Πιέστε : ΕΔΩ 
{οι μετρήσεις τού  allmetsat  γίνονται στόν πυργο ελέγχου τού αεροδρομίου}
Γιά πρόβλεψη τριημέρου (από meteo.gr). Πιέστε : ΕΔΩ
 weather forecasts (meteo.gr) : weather forecasts for MYKONOS, Greece





********Γιά flightradar24  πιέστε ΕΔΩ********  

marine traffic//χάρτης πλοίων σέ πραγματικό χρόνο : πιέστε EΔΩ
——————————————————————————————————————–---------------
Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort, 4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                               ( kt knots,   bf = beauforts)
——————————————————————————————————————–--------- 

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                 από "ΤΑ ΝΕΑ"

Wikileaks. Πρεσβεία ΗΠΑ : Έλληνες μεγιστάνες έχουν ζημιογόνα ΜΜΕ για πολιτικοοικονομική επιρροή

Απόρρητα Έγγραφα

11 Φεβρουαρίου, 2016

Πάνος Παναγιώτου
Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένας «πόλεμος» μεταξύ τηλεοπτικών καναλιών και της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίο άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με άμεσο τρόπο υποστηρίζει τη θέση ότι τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια αποτελούν εστίες διαφθοράς, ζημιογόνες για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, συμπληρώνοντας πως λειτουργούν χωρίς άδειες αλλά και ότι ο αριθμός τους είναι δυσανάλογος του πληθυσμού της Ελλάδας με αποτέλεσμα η διαφημιστική πίτα να μην είναι αρκετή για όλα και έτσι να καταγράφουν ζημίες οι οποίες τελικά και επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο.
Για το λόγο αυτό ο κ. Παππάς υποστηρίζει πως πρέπει να τεθούν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η δεοντολογία αλλά και ότι πρέπει να περιοριστούν οι άδειες σε τέσσερις.
Από την άλλη πλευρά τα κανάλια, έχοντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης, έχουν εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για οπορτουνισμό, λασπολογία και φασιστική συμπεριφορά.
Αν και η αλήθεια ποτέ δεν είναι απόλυτη και το πιθανότερο είναι ότι οι πολίτες, ποτέ δε θα μάθουν αν και σε ποιο βαθμό ευσταθούν οι κατηγορίες που εξαπολύονται εκατέρωθεν ή όχι, για τις ΗΠΑ η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει προς την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Charles Ries, το πραγματικό επίκεντρο της αδιαφάνειας και της διαπλοκής εντοπίζεται στην ιδιωτική βιομηχανία των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) η οποία χαρακτηρίζεται ως υπερμεγέθης και ζημιογόνα, ενώ σημειώνεται πως τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν χωρίς άδειες.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται ρητά σε δύο εμπιστευτικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία και κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2006 και τα οποία δημοσίευσε το WikiLeaks. Το πρώτο έγγραφο, περιλαμβάνει μόνο μία περιορισμένη αναφορά με συνοπτικά σχόλια για τα ελληνικά ιδιωτικά ΜΜΕ και την ΕΡΤ, ενώ το δεύτερο αποτελεί μία εκτενή ανάλυση για τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας, το σκοτεινό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και τον ρόλο που παίζουν στη συντήρηση ενός δικτύου πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής.
Και τα δύο έγγραφα υπογράφονται από τον Charles P. Ries, Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα από το 2004 μέχρι το 2007. Ο Charles Ries δεν είναι ένας υπηρεσιακός διπλωμάτης της σειράς αλλά ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο των ΗΠΑ το οποίο επιλέχτηκε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα οικονομίας, ενέργειας και δημοσίων σχέσεων σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ΕΕ, λίγο μετά την ίδρυση της ευρωζώνης. Ήταν κύριος Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2000-04), υπεύθυνος για την επίβλεψη των σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με την ΕΕ στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Επιπλέον, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Συντονισμού για την Οικονομική Μετάβαση του Ιράκ αναλαμβάνοντας επικεφαλής μίας από τις πιο σημαντικές διεθνείς διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.
Η πολιτική δύναμη του Charles Ries ενισχύεται από το γεγονός ότι η σύζυγος του, Marcie Berman Ries, είναι, επίσης, σημαίνον πρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας. Νυν πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, με ειδικότητα σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ελέγχου όπλων η Ries διετέλεσε διευθύντρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις, επικεφαλής της αποστολής στην Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο, πρέσβειρα στην Αλβανία, υπεύθυνη Πολιτικο-Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Ιράκ.και επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερκών των ΗΠΑ και στο τμήμα Πυρηνικής και Στρατηγικής Πολιτικής.
Τον Απρίλιο του 2006, ενόψει της επίσκεψης της Υπουργού εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Ελλάδα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα συνέταξε μία εμπιστευτική αναφορά προς την Ουάσιγκτον με τους κυριότερους τίτλους προς συζήτηση και οδηγίες για μία σειρά θεμάτων. Στην αναφορά συμπεριλαμβάνονταν μία ενότητα με τον τίτλο ‘Τύπος (ΜΜΕ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας’ όπου γινόταν μία σύντομη, γενική περιγραφή των ελληνικών ΜΜΕ. Στην περιγραφή του, ο Αμερικανός πρέσβης  προχωρά σε μία σαφή διάκριση μεταξύ των ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων και της δημόσιας τηλεόρασης, προτείνοντας στην Κοντολίζα Ράις να επιλέξει την ΕΡΤ, με το επιχείρημα πως προσπαθούσε να διατηρήσει μία ισορροπία στον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων.
‘Προτείνουμε μία συνέντευξη με την ΕΡΤ” γράφει ο πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, η ΕΡΤ  ‘κάνει μία αξιοπρεπή προσπάθεια να παρουσιάσει ισορροπημένες ειδήσεις’. ‘Σε μία πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη με τον αξιόλογο διπλωματικό ανταποκριτή της ΕΡΤ, περιμένουμε σοβαρές, εγκρατείς ερωτήσεις για τη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το όνομα των Σκοπίων, το Κόσοβο, το Ιράν, το Ιράκ και το πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα … Περιμένουμε τμήμα της συνέντευξης να τρέξει κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων, με άλλους σταθμούς να χρησιμοποιούν τμήματα στις δικές τους αναμεταδόσεις. Η συνέντευξη, στο σύνολο της, θα μεταδοθεί την επόμενη ημέρα από την ΕΡΤ’ αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2006, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις στην Ελλάδα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κοινοποίησε στο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον ένα χαρακτηρισμένο ως ‘ευαίσθητο’ έγγραφο, όπου γινόταν μία εκτενής, εμπιστευτική ανάλυση του τομέα των ελληνικών, ιδιωτικών, ΜΜΕ.
Στην περίληψη της ανάλυσης αναφέρεται ότι κάτω από τα φαινομενικά φυσιολογικά λειτουργούντα ΜΜΕ της Ελλάδας, κρύβεται ένα σύμπλεγμα συμφερόντων όπου εμπλέκονται Έλληνες μεγιστάνες με σαφή στόχο τη χρήση του Τύπου για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών τους συμφερόντων.
‘Με μία πρώτη ματιά τα ελληνικά ΜΜΕ μπορεί να μοιάζουν με αυτά στις ΗΠΑ, με ένα μείγμα εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας, τηλεοπτικών  και ραδιοφωνικών σταθμών, εθνικών και τοπικών και με Συνταγματικές εγγυήσεις για την ελευθερία του Τύπου’ αναφέρει το έγγραφο. ‘Ένας πιο προσεκτικός έλεγχος αποκαλύπτει μία ελληνική βιομηχανία ΜΜΕ ελεγχόμενη από μεγιστάνες των επιχειρήσεων, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτούν τις ζημιογόνες δραστηριότητες τους στο χώρο των ΜΜΕ μέσω άλλων επιτυχημένων επιχειρήσεων τους. Οι δραστηριότητες τους στο χώρο των ΜΜΕ τους επιτρέπουν, με τη σειρά τους, να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή.’
Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης για τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως αποτυπώνεται στο ευαίσθητο αμερικανικό έγγραφο, γίνεται μία σύντομη αναφορά στην ιστορία τους και στον τρόπο που οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες συνέβαλλαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς. Με ένα άλμα στο μέλλον το έγγραφο μεταφέρεται στο 2006 για να εξηγήσει πώς Έλληνες μεγιστάνες του πλούτου έχουν στήσει μία ζημιογόνα και ελεγχόμενη βιομηχανία ενημέρωσης  την οποία χρηματοδοτούν οι ίδιοι από άλλες δραστηριότητες τους με μοναδικό στόχο την εκμετάλλευση της για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τους.
‘Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή περίπου 160 εφημερίδες, 180 τηλεοπτικούς σταθμούς, 800 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 3500 περιοδικά και μόλις 10 εκ.ανθρώπους. (Η Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό, έχει 35 εφημερίδες, 62 τηλεοπτικούς σταθμούς και 221 ραδιοφωνικούς σταθμούς)’ αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου διερωτώμενοι ‘πώς είναι δυνατόν όλα αυτά τα ΜΜΕ να λειτουργούν επικερδώς;’ πριν δώσουν οι ίδιοι την απάντηση: ‘δε λειτουργούν επικερδώς.   Χρηματοδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους που, αν και καλωσορίζουν οποιοδήποτε εισόδημα από τις δραστηριότητες των ΜΜΕ τα χρησιμοποιούν κυρίως για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή και ως εκ τούτου ενδιαφέρονται λιγότερο για τα κέρδη από τα ΜΜΕ’.
Σε επόμενη ενότητα της ανάλυσης στο ευαίσθητο αμερικανικό έγγραφο, με τίτλο ‘Ποιοι είναι τα ΜΜΕ;’ περιγράφεται, με επίκεντρο τη βιομηχανία ενημέρωσης, ένα σύστημα διαπλοκής που δρα στην Ελλάδα ελέγχοντας τα ΜΜΕ και την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου, ‘τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στην Αθήνα βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία μίας μικρής ομάδας ανθρώπων που έχουν κληρονομήσει ή δημιουργήσει περιουσίες στους τομείς της ναυτιλίας, των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, του πετρελαίου, των ασφαλειών κλπ και οι οποίοι είναι ή υπήρξαν συνδεδεμένοι εξ αίματος, γάμου ή μοιχείας με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και / ή με άλλους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης ή των επιχειρήσεων’.
‘Για παράδειγμα’ συνεχίζουν οι συντάκτες του εγγράφου από την αμερικανικής πρεσβεία της Αθήνας, ο εφοπλιστής και μέτοχος του Mega Channel, Βαρδής Βαρδινογιάννης, είναι ο καλύτερος φίλος του Χρίστου Λαμπράκη, εκδότη των εφημερίδων ‘Το Βήμα’, ‘Τα Νέα’, των \Athens News’ και του ειδησεογραφικού πόρταλ ‘in.gr’ και ο Λαμπράκης έχει συμβάσεις για την κατασκευή δημόσιων έργων. Τα δύο παιδιά του Βαρδινογιάννη έχουν παντρευτεί με μέλη των εφοπλιστικών οικογενειών Γουλανδρή και Νομικού. Η αδελφή του Βαρδινογιάννη, Ελένη, είναι παντρεμένη με το βουλευτή .. Γιάννη Κεφαλογιάννη .. ‘
Τα ‘διαπλεκόμενα συμφέροντα’ στην Ελλάδα αναφέρονται ‘συγκεκριμένα και αποκλειστικά στο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των μέσων ενημέρωσης, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης’ γράφουν οι συντάκτες του εγγράφου παραθέτοντας σχόλιο του τότε υπουργού Εμπορίου και Ναυτιλίας σχετικά με το πώς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μετατρέπουν την ελληνική κυβέρνηση σε μαριονέτα που τα εξυπηρετεί. ‘Οι σχέσεις είναι πιο περίπλοκες και αιμομικτικές από εκείνες μεταξύ των θεών, των ημίθεων και των ανθρώπων της ελληνικής μυθολογίας’ σημειώνουν οι συντάκτες του εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προσθέτοντας ότι ‘όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί λειτουργούν χωρίς άδειες μέχρι τώρα, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών’ .
‘Προηγούμενες κυβερνήσεις, στην προσπάθεια τους να πετύχουν ευνοϊκής δημοσιότητας, έκαναν τα στραβά μάτια σε παράνομους ελιγμούς των μέσων ενημέρωσε σε διάφορους τομείς και τους παρείχαν ακόμη και φοροαπαλλαγές’ αποκαλύπτει το έγγραφο.
Όσον αφορά στους δημοσιογράφους το έγγραφο αναφέρει ότι είναι ανεπαρκώς αμειβόμενοι και συνήθως πρέπει να κάνουν πολλές δουλειές απλά και μόνο για να βγάζουν τα προς το ζην και ‘να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους’. Αυτό τους αφαιρεί δύναμη και τους κάνει να γίνονται ιδιαίτερα ‘ανήσυχοι′ για το τί σκέφτονται γι’ αυτούς τα ‘πολλά αφεντικά τους’. Στη συνέχεια το έγγραφο αναφέρεται σε επαφή που είχε η αμερικανική πρεσβεία με μία ‘επί μακρόν εργαζόμενη δημοσιογράφο στο  Mega Channel’ η οποία και υποστήριξε ότι σε όλα τα χρόνια εργασίας της στο κανάλι ‘θυμάται μόνο μία περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους πέντε ιδιοκτήτες του δέχτηκε κριτική από το σταθμό’.
Η ανάλυση, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που παρατίθενται στα συγκεκριμένα εμπιστευτικά έγγραφα από τον πρώην αμερικανικό πρέσβη στην Αθήνα Charles Ries και τα οποία συντάχθηκαν και εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρέχουν μία σαφή εικόνα της, μυστικής αλλά πραγματικής άποψης των ΗΠΑ για την ελληνική βιομηχανία ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.
Δεν είναι, όμως, μόνο σε εμπιστευτικά έγγραφα που διατυπώνεται αυτή η εκτίμηση αλλά και σε διεξοδικά ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως το Reuters, το οποίο δημοσίευσε το Δεκέμβριο του 2012 μία εκτενή δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα. Σε αυτό, αφού πρώτα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερες πανελλαδικές εφημερίδες από τη Γερμανία ή τη Βρετανία, κάνει σαφείς και ονομαστικές αναφορές σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ τους οποίους εμπλέκει στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, με ιδιαίτερη μνεία στο MEGA Channel.
‘Οι πολιτικοί που έρχονται σε ρήξη με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης διακινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αρνητικά δημοσιεύματα’ γράφει το Reuters παραθέτοντας δηλώσεις πρώην υπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ότι ιδιοκτήτης ιδιωτικού ΜΜΕ του ζήτησε στο παρελθόν να σταματήσει μία δικαστική διερεύνηση υποθέσεων του ενώ ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας που χρωστούσε ένα εκατομμύριο ευρώ σε δημόσια επιχείρηση επικοινώνησε μαζί του σε μία προσπάθεια να πετύχει μία συμφωνία για να αποφύγει την πληρωμή του χρέους του.
Το πρόβλημα της σύγκρουσης συμφερόντων, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θίγει και η Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) η οποία δίνει στην Ελλάδα τη χειρότερη βαθμολογία στην Ευρώπη και μία από τις χαμηλότερες διεθνώς στο δείκτη διαφάνειας, κάνοντας συγκεκριμένες αναφοράς στον τομέα των ΜΜΕ.
Έτσι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το πρακτορείο Reuters και την Transparency International, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς και η κυβέρνηση έχουν δίκαιο και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (τουλάχιστον κάποια εξ αυτών) έχουν άδικο.
(ακολουθούν τά απόρρητα έγγραφα)

Δραματική προειδοποίηση Μεντβέντεφ…

Μεντβέντεφ: Χερσαία επέμβαση στη Συρία θα πυροδοτούσε νέο παγκόσμιο πόλεμο

«Χερσαία επέμβαση στη Συρία, θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο…»

Δραματική προειδοποίηση ενάντια σε μία χερσαία επέμβαση στη Συρία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της...
Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση ενός πολέμου», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να ξεκινήσουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο», συνέχισε και πρόσθεσε:

Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά: θέλουν ένα μόνιμο πόλεμο;

Θα ήταν αδύνατον να νικήσει κανείς γρήγορα σε έναν τέτοιο πόλεμο, πρόσθεσε, σύμφωνα με τη γερμανική μετάφραση των δηλώσεών του, «ιδίως στον αραβικό κόσμο όπου οι πάντες πολεμούν τους πάντες».

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του ΝΑΤΟ, το Σύμφωνο «εξετάζει το ενδεχόμενο» να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.
 

Τσίπρας σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ : Πουλάτε εκδούλευση στους καναλάρχες...


Η ομιλία
21:40 | 11 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Το μήνυμα ότι σήμερα μπαίνει τέλος στην διαφθορά και τη διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έστειλε από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός. Λίγο πριν την ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και γενικότερα στην αντιπολίτευση για τη στάση τους απέναντι στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου τονίζοντας ότι «κάνετε πλάτες στους καναλάρχες και τους πουλάτε εκδούλευση».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 
Και διεμήνυσε: «Δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε, είναι λαϊκή επιταγή». 
Σημεία τη ομιλίας του πρωθυπουργού
Οι υπόγειες διαδρομές είναι γνωστές σε όλους μας. Η πολιτική εξουσία νέμει τη μιντιακή κι αυτή προσφέρει υποστήριξη στην πολιτική εξουσία και αναπαράγει το σάπιο σύστημα. Ένα σύστημα που είναι από τις βασικές αιτίες που η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε. Μέσα Ενημέρωσης χρεοκοπημένα στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά χρεοκοπημένα κόμματα. 
Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες αυτή είναι η δομή της διαπλοκής στη χώρα χρόνια τώρα. Ακόμη κι αν κάποιες κυβερνήσεις θέλησαν να συγκρουστούν δεν τα κατάφεραν. Ή το έκαναν επιφανειακά. Συνέβη όμως εξαιτίας της κρίσης τα δυο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, να την χάσουν. Έναν χρόνο πριν ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα και το κατεστημένο. 
Όσες φορές ήρθαν λίστες φοροδιαφυγής και στοιχεία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δικές κυβερνήσεις φρόντιζαν να τις κρύβουν σε συρτάρια. Τώρα που όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται να πληρώσουν κάποιοι αντιδρούν. Τελικά θα έχουμε όχι δέκα Παπασταύρου, όπως ευχόταν ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά 110 Παπασταύρου. Και θα κληθούν όλοι να πληρώσουν. 
Και βέβαια θα πληρώσουν φόρους και άδειες και πρόστιμα και οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες. 
Για τη στάση της αντιπολίτευσης στο διαγωνισμό
Και σήμερα έχουμε το εξής παράδοξο έρχεται όλοι εσείς που συγκροτήσατε αυτό το πλέγμα της διαπλοκής και προσπαθείτε και τώρα να τους κάνετε πλάτες. 
Δεν φτάνει που κρύβατε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν φτάνει που καλύπτατε την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης όσο ήσασταν στην κυβέρνηση κάνετε τώρα ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα. 
Και πουλάτε σε αυτούς τους κυρίους και εκδούλευση ότι θα μας εμποδίσετε να προχωρήσουμε. Ε, λοιπόν δεν θα τα καταφέρετε. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε, είτε όχι. 
Αν για κάτι θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανείς για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι ότι φέρνουμε τη ρύθμιση εσπευσμένα αλλά ότι καθυστερήσαμε να τη φέρουμε. Και καθυστερήσαμε με την αυταπάτη ότι θα υπάρξει συναίνεση.
Στόχος μας μετά την ψήφιση του νόμου ήταν να ορίσουμε συναινετικά τα μέλη του ΕΣΡ στο οποίο είχαμε αποδώσει την υποχρέωση να διεξάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 
Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να παρακωλύσει το σχηματισμό της ανεξάρτητης αρχής. Αρχικά ειπώθηκε ότι ήθελε περισσότερα μέλη και τα αυξήσαμε. Μετά είπε ότι έχει υπερεξουσίες ο υπουργός. Και εμείς τις μεταφέραμε στο σώμα της Βουλής. Αποδείχτηκε όμως ότι και αυτό ήταν μια πρόφαση. Η ΝΔ τελικά μας είπε ότι δεν θέλει να γίνει ο διαγωνισμός. Η συναίνεση για τον ορισμό των μελών ανεξάρτητης αρχής είναι συνταγματική υποχρέωση και η ΝΔ την παραβιάζει. 
Για τα μέσα ενημέρωσης
Μέχρι και πριν από έναν χρόνο εξαπέλυαν μύδρους κατά των αγροτών και τώρα τους το παίζουν συνοδοιπόροι. Κι εσάς σας εκβίαζαν και κάνατε πίσω. Και το ίδιο θα κάνουν και με εμάς αλλά εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. 
Υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό να τελειώσουμε το πάρτι της διαπλοκής και θα το τελειώσουμε. Ο αγώνας μας κατά της διαφθοράς ήδη δίνει αποτελέσματα καθώς αυξάνουμε τα δημόσια έσοδα. 
Για τον αριθμό των αδειών
Αν κάναμε διαγωνισμό με απεριόριστες άδειες δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο. Απευθύνω σε εσάς που λέτε ότι είναι λίγες οι τέσσερις άδειες μια ερώτηση: Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών; 
Στη Γαλλία με πέντε φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας οι άδειες είναι πέντε. Στη Γερμανία που είναι ακόμη μεγαλύτερη, έξι. Μόνη εξαίρεση η Ιταλία με τα φαινόμενα μπερλουσκονισμού. 
Εσείς λοιπόν που το καλοκαίρι μας λέγατε ότι θέλετε να μείνετε Ευρώπη γιατί λέτε όχι; Γιατί εσείς θέλετε Ευρώπη για τους λίγους και μπανανία για τους πολλούς. Με αυτή την Ευρώπη είστε. 
Για το τι ορίζει το Σύνταγμα 
Επικαλείστε το Σύνταγμα της χώρας. Εσείς που το έχετε παρακάμψει τόσες φορές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι αρμοδιότητα του κράτους κι όχι του ΕΣΡ. Διαφορετικά θα το όριζε ρητά και δεν το κάνει. 
Αποφασίσατε να παρακάμψετε το Σύνταγμα. Εμείς θα υλοποιήσουμε την δέσμευση βάση της οποίας εκλεγήκαμε. Βλέπω ότι έχετε κάνει πολύ φασαρία αλλά ονομαστική ψηφοφορία δεν έχετε ζητήσει. Αν δεν το κάνετε εσείς, λοιπόν, θα το κάνουμε εμείς. Γιατί πρέπει ο κόσμος να δει τι θα ψηφίσει ο καθένας σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία.

Τον έπιασε και αυτόν ο πόνος… … για τους εργαζόμενους…



Στη γραμμή της ΝΔ και ο Σταύρος... Επικαλείται τους εργαζόμενους για να διαιωνίζεται το παλαιό καθεστώς... στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
 
Είπε στη Βουλή:
Μοιράζετε τα λεφτά της διαφημιστικής πίτας σε λιγότερους. Πώς θα χτυπήσετε έτσι τους ολιγάρχες. Η Ευρώπη λέει ότι κίνδυνος είναι η συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγους. Το λέει ομοφώνως και η ΕΣΗΕΑ. Δικοί σας άνθρωποι το λένε αυτό. Εμείς σας καλούμε να ακούσετε την Ευρώπη, τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους και τη λογική και να ξεκολλήσετε από τη λογική του μεγάλου καναλάρχη. Και υπάρχει ένα ερώτημα: Με τους τέσσερις σταθμούς που θα κλείσουν, οι εργαζόμενοι πού θα πάνε;

Κατά τα άλλα μία από τα ίδια. Ο κίνδυνος να γίνουμε Πολωνία (παρότι η περίπτωση Πολωνίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει εδώ), και τα περί αλλεργίας στις ανεξάρτητες αρχές.
 
 Προβλέψιμος… 

 

Κυριάκος: Είσαστε η διαπλοκή…


Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή κύριε Τσίπρα!

Μαθήματα αριθμητικής από τον πρόεδρο της ΝΔ και επίκληση στη… Γαλλική Επανάσταση…

Σφοδρότατη  επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος...
της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής. «Είσαστε η διαπλοκή κύριε Τσίπρα!», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μίλησε για καταστρατήγηση των ανεξάρτητων αρχών και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η επίσπευση των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία και η αλλαγή διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Και τώρα καταργείτε το ΕΣΡ για να διαμορφώσετε το δικό σας τοπίο στα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά. 

Κατά τα άλλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι διχάζει τους Έλληνες. «Η δημιουργική και η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας γιατί τους είπατε ψέματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 

Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μαξίμου μέχρι τη Βουλή και πίσω αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε. Αντιμετωπίζετε ως εχθρούς όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Γαλλική Επανάσταση λέγοντας ότι τότε επιτρεπόταν σε κάθε γειτονιά μια εφημερίδα με εξαίρεση το Παρίσι όπου επιτρέπονταν τέσσερις. Για να προσθέσει: Τι σύμπτωση…
 

Φώφη: Ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου…

Γεννηματά: Ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου με τη τροπολογία

Τα βέλη της στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που...
πλήττεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, έστρεψε στην τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. 

«Με τους αγρότες θα ασχολούμαστε τώρα; Με το πρόγραμμά σας; Με την αγωνία για τη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη Σέγκεν; Εδώ έχουμε τη μητέρα των μαχών, υποτίθεται να χτυπηθεί η διαπλοκή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυρία Γεννηματά σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, καλώντας την ή να κυβερνήσει όπως είπε ή να αποχωρήσει.

Εξέφρασε δε την ανησυχία της για τις εξελίξεις αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, ζητώντας άμεση και λεπτομερή ενημέρωση για το ζήτημα. « Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ από τη γείτονα χώρα», είπε.

«Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν κατονομάζει. Μην υποκρίνεστε ότι αντιμετωπίζετε τα πρόβλημα! Αν θεωρείτε ότι οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν το μέλλον της χώρας, πάρτε μέτρα εναντίον τους και θα στηρίξουμε», υπογράμμισε.
 

Οι "ελευθερία τής Αγοράς" καί οι συχνότητες τής τηλεόρασης...

Βούτσης: Οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ...

Βούτσης: Οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης καταλόγισε...
στην αντιπολίτευση πολιτικό θράσος, ενώ σημείωσε ότι για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».

Όπως ανέφερε, για τη χώρα μας με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούν πολλά κανάλια να επιβιώσουν με όρους αγοράς.

«Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. οκτώ κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε.