Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τά CAPRICE τής Φρανκφούρτης !..

Βγαίνοντας από τόν εικονιζόμενο σιδηροδρομικό σταθμό τής Φρανκφούρτης, ακριβώς απέναντι από τήν κυρία έξοδο, ο πρωτοεπισκεπτόμενος τήν πόλη "κοσμοπολίτης" ταξιδιώτης (έ, βέβαια!) βλέπει φάτσα-κάρτα, μέ τό ερευνητικό του μάτι, τή φωτεινή επιγραφή πού λέει φαρδιά- πλατιά : CAPRICE (κάτω φωτογραφία) κι αρχίζει νά αναπηδάει σάν τό σκυλί τού Παβλόφ, οραματιζόμενος νυχτερινά ξεφαντώματα καί "νύχτες μαγικές ονειρεμένες ...με ουίσκι ...γλέντι και πιοτό"..! (παραλείπω, σκοπίμως, τίς αραπίνες καί τίς γλυκές κιθάρες γιατί εδώ, όσο νάναι, είναι Φρανκφούρτη)
Καί μένει δυστυχώς -ο δυστυχής- μέ τή γλύκα...
Γιατί...
... από τίς δυό διαφορετικές αναφορές στήν ονομασία "CAPRICE", πού βλέπουμε στούς δρόμους καί τίς πλατείες αυτής τής πόλης, η μία είναι επιγραφή-διαφήμηση τούρκικου ξενοδοχείου μέ ...ιαματικά λουτρά (πρός Μποντρούμ - Κουσάντασι μεριά!).
Καί η άλλη αφορά κατάστημα πού πουλάει παντός είδους ...παπούτσια!
Υ-πε-μο-νή! (πού έλεγε κι ο Νικήτας Πλατής μέ τό μπαγλαμαδάκι ανά χείρας...)


 (γράφτηκε στή  Φρανκφούρτη τήν Παρασκευή 27/2/2015) 
Δ.Ν.Α.

Ξαφνικό "πρόβλημα" μέ τήν Τουρκία. Σε πορεία ραγδαίας επιδείνωσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 Σε πορεία  ραγδαίας επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, η οποία χθες εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει από αύριο 2 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου, μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο,  «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο παραβιάζοντας κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Ο σχεδιασμός αφορά την χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για πρωτοφανή περιστατικό ακόμη και για την γνωστή τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται να καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν συνθήκες διπλωματικού συναγερμού και αποφασίστηκε  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ακολουθηθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική σε σχέση με το παρελθόν. Δηλαδή η Αθήνα μέσω συντονισμένης κίνησης και αφού  ενεργοποίησε το Σαββατοκύριακο τις αναγκαίες διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ , επισημαίνοντας ότι η Τουρκία:

1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ
2. Συνήθως η Τουρκία  δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως  ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη. 
6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε ήδη την Τουρκία,  με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ . Αργά απόψε επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το περιστατικό αυτό, έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΝΑΤΟ  στο παρελθόν με την στάση του έχει ενοχλήσει την Αθήνα καθώς τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου.

από kathimerini.gr

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο…


Σαν σήμερα (χθές) εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης (Βίντεο)…

Στις 30 Μαρτίου του 1952 εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης. Δικάστηκε και καταδικάστηκε ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπίας. 

Ο...
Μπελογιάννης, γεννήθηκε το 1915 στην Αμαλιάδα και εντάχθηκε στο ΚΚΕ από μικρή ηλικία. Το 1934 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά ενώ το 1936 θα καταδικαστεί ερήμην σε δύο χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τον Μάιο του 1938 συλλαμβάνεται εκ νέου και καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκιση. Ο ‘Β παγκόσμιος πόλεμος θα τον βρει στην φυλακή από όπου το Ελληνικό κράτος θα τον παραδώσει στους κατακτητές. Το 1943 θα αποδράσει και θα ενταχθεί στο ΕΑΜ Πελοποννήσου. Το 1950 ο Νίκος Μπελογιάννης φθάνει παράνομα στην Ελλάδα έτσι ώστε να ανασυντάξει τις οργανώσεις του ΚΚΕ και να διαγράψει τους χαφιέδες. Στις 21 Δεκεμβρίου συλλαμβάνεται και κλείνεται στην φυλακή.

Η υπόθεση ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Γνωστοί καλλιτέχνες και πολιτικοί ύψωσαν την φωνή τους έτσι ώστε να δοθεί χάρη στον Νίκο Μπελογιάννη. Ο Πωλ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Πάμπλο Πικάσσο, ο Τσάρλι Τσάπλιν, αλλά ακόμα και ο ο Σαρλ Ντε Γκωλ είναι μερικές μόνο από τις προσωπικότητες που διαμαρτυρήθηκαν.

Παρά τις αντιδράσεις την Κυριακή 30 Μαρτίου 1952 οι Μπελογιάννης, Καλούμενος, Μπάτσης και Αργυριάδης εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Χρήστος Αβραμίδης για την ελεύθερη ΕΡΤ3...
info-war.gr

Μετά τη συμφωνία, αρχίζει η διαπραγμάτευση


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
  Οταν δηλώνεις ότι το κράτος είναι χρεοκοπημένο και αναπνέει μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), διά του οποίου οι τράπεζες εμμέσως το χρηματοδοτούν αγοράζοντας έντοκα, αυτό που πραγματικά κάνεις είναι να δίνεις τον ορισμό της νομισματικής χρηματοδότησης κρατικών ελλειμμάτων (που ρητά απαγορεύεται...) και το ισχυρότερο επιχείρημα στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κ. Βάιντμαν, να θέσει βέτο. Οπως κι έκανε. Η αμετροέπεια δυσκολεύει τα πράγματα. Οπως, όταν, π.χ., υπαινίσσεσαι ότι θα βρεις κάποιο δευτερεύον αγαθό να αυξήσεις τον συντελεστή ΦΠΑ, για να ξεγελάσεις τους εταίρους. Οταν βαφτίζεις τα 700 εκατ. που μπήκαν στις τράπεζες για να πληρωθούν οι συντάξεις την επομένη, σε... αύξηση καταθέσεων. Οταν, πάλι, ισχυρίζεσαι ότι οι ασάφειες της συμφωνίας βολεύουν τον... Σόιμπλε, να τον διευκολύνουν να περάσει τη συμφωνία από τη γερμανική Βουλή – την ώρα, μάλιστα, που εκείνη συνεδρίαζε για να ψηφίσει τη συμφωνία.

Χρειάζεται κάποια αίσθηση του μέτρου ή, έστω, κάποιων ορίων. Πολύ περισσότερο γιατί, πρώτον, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και, δεύτερον, η χώρα δεν έχει πολυτέλεια χρόνου.

Είναι, ασφαλώς, πολύ θετικό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία – χάρη και στις προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, σε κρίσιμες ώρες. Απετράπησαν η επιβολή μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και η μετωπική καταστροφική σύγκρουση με το παγόβουνο του ευρωπαϊκού και δη του γερμανικού νεοσυντηρητισμού - με ό,τι θα συνεπαγόταν για τους θεσμούς της δημοκρατίας και την πορεία της χώρας. Και έγινε κατορθωτή ενώ η Ελλάδα βρισκόταν (και βρίσκεται...) σε καθεστώς παγίδευσης: Με λογιστικά πλεονάσματα ενός διαλυμένου κράτους, αδυναμία προσφυγής στις αγορές μετά από διαδοχικά και εικονικά success stories, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Αλλά η συμφωνία δεν είναι παρά ένα πλαίσιο, ένα σύνολο θεματικών τίτλων και ασαφειών, επιμελώς γραμμένων στη γλώσσα της Ευρωζώνης. Οι ασάφειες δεν είναι «επίτευγμα», είναι πεδία της διαπραγμάτευσης που μόλις άνοιξε και θα είναι επίπονη, περίπλοκη, με μικρά σκαλοπάτια ευκαιρίας να διακρίνονται στις ανηφορικές και δύσβατες ατραπούς.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η χώρα κέρδισε λίγο χρόνο, δεν κέρδισε, προσώρας, οξυγόνο. Τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από την εβδομάδα που αρχίζει, το ελληνικό κράτος έχει 7,27 δισ. ευρώ υποχρεώσεις. Από αυτά, τα 1,6 δισ. είναι για πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ - σε σύνολο 9,3 δισ. που πρέπει να του πληρώσουμε μέχρι το τέλος έτους. Περίπτωση να αναβληθεί η πληρωμή κάποιας δόσης δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε 4,6 δισ. ευρώ επιπλέον για την ανανέωση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που λήγουν αυτόν τον μήνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δώσει άδεια στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο των αγορών εντόκων, πλην αν η Ευρωζώνη λάβει ρητή διασφάλιση ότι αυτά τα έντοκα θα αποπληρωθούν ό,τι κι αν γίνει. Αυτή η διασφάλιση θα δοθεί, με προϋποθέσεις που δεν θα είναι ασαφείς, αλλά συγκεκριμένες. Δει δη χρημάτων, κι αυτό θα είναι διαρκώς πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων, θα βαρύνει το κυβερνητικό έργο που θα έχει παραχθεί. Είναι δεδομένο (κι όποιος δεν το έχει καταλάβει, ζημιά κάνει...) ότι και η νέα διαχείριση της χώρας θα συνδιαμορφώνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ. Είναι άνευ ουσίας η συζήτηση αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Μνημόνιο ή αν υπάρχει ή δεν υπάρχει επιτήρηση – υπάρχουν και θα υπάρχουν και τα δύο, το θέμα είναι ποια πολιτική θα υποστηρίζουν. Ουσία είναι, η χώρα να αρχίσει να κυβερνιέται. Χρειάζονται πολλά, τρία ίσως είναι τα στοιχειώδη: (α) Επεξεργασία πολιτικών, ταχύτατα αλλά με επάρκεια. Δημιουργούν εύλογες απορίες όσα κυκλοφορούν περί χαρίσματος έως και του μισού μιας αρχικής οφειλής στο Δημόσιο ή οι σκέψεις να απαλλαγούν οι μέτοχοι των τραπεζών και να φορτωθούν στον φορολογούμενο πολίτη τα βάρη των «κόκκινων» δανείων. (β) Αξιοκρατική στελέχωση της διακυβέρνησης. Οχι, βέβαια, με αποτυχόντες πολιτικούς που, ίσως, δεν έχουν εργαστεί ποτέ και γενικούς γραμματείς που δεν έτυχε να διοικήσουν ούτε μια ομάδα 10 ανθρώπων. (γ) Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ασπάζονται τις πολιτικές που αναλαμβάνουν να ασκήσουν, να έχουν την ικανότητα συλλογής και αφομοίωσης καινοτόμων ιδεών προς τούτο. Και να κάθονται στην υπουργική καρέκλα για να εργαστούν, όχι για να παραχωρούν επί παντός επιστητού συνεντεύξεις στα κανάλια.

H διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σύντομα, να μην εξαντληθεί το 4μηνο. Γιατί η οικονομία θα υποφέρει από μια τόσο παρατεταμένη διαπραγμάτευση, με τα «πάνω» και τα «κάτω» της. Και οι άνεργοι θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πανάκριβα κόστισε η πολιτική αστάθεια στη χώρα

 Κατά τον κ. Βαρουφάκη και την κυβέρνηση η γενικόλογη αναφορά στην απόφαση του Eurogroup συνιστά αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και των επομένων ετών, ερμηνεία με την οποία είναι αντίθετο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ολοταχώς προς ένα νέο –τρίτο– δάνειο της τάξης των 20 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη βαδίζει η Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015 και του 2016.

Η σύναψη ενός νέου δανείου, που όπως και τα προηγούμενα θα συνοδεύεται από Μνημόνιο και επιτήρηση, θεωρείται αναπόφευκτη στις Βρυξέλλες, αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα από το τέλος του φθινοπώρου έως σήμερα έχει επιδεινώσει όλους εκείνους τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου και την κάλυψή τους. Η παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) που είχε συμφωνηθεί προεκλογικά με την τότε κυβέρνηση δεν ισχύει πλέον. Η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ECCL (ένας από τους όρους είναι η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές), αλλά μόνο για κανονικό δάνειο.

Τον Ιούλιο του 2014, η τρόικα υπολόγιζε το χρηματοδοτικό κενό του 2015 σε 12,6 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή βασιζόταν στην υπόθεση ότι οι δόσεις θα καταβάλλονταν κανονικά, η οικονομία θα εμφάνιζε ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 3% του ΑΕΠ. Σήμερα, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει.

H ίδια η κυβέρνηση ζήτησε να χαμηλώσει ο δημοσιονομικός στόχος και πράγματι στην απόφαση του Eurogroup υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά ότι οι στόχοι θα λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες. Κατά τον κ. Βαρουφάκη και την κυβέρνηση αυτό συνιστά μια αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και των επομένων ετών. Κατά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αφορά μόνο το 2015 και από το 2016 και μετά επιστρέφει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνει διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν στην «Κ» ότι...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

 

Η «ανήθικη πρόταση» των 2,5 δις ευρώ

undefined

Tvxs Ρεπορτάζ

Ο σκληρός μήνας Μάρτιος γίνεται, από σήμερα, το πρώτο πεδίο δοκιμασίας της περίφημης «δημιουργικής ασάφειας» της συμφωνίας του Eurogroup – μιας «ασάφειας», που απαιτεί πλέον πολύ… σαφείς κινήσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Οι βασικές υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων της χώρας μέσα στον μήνα συνοψίζονται σε 4,6 δις ευρώ προς κατόχους εντόκων και σε περίπου 1,6 δις προς το ΔΝΤ. Με προδιαγεγραμμένη τη νέα υστέρηση στα έσοδα και με δεδομένη την απόλυτη προτεραιότητα σε καταβολή μισθών και συντάξεων, το τελικό ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται περί τα 2,1 με 2,5 δις ευρώ. Και πάνω σ’ αυτό το έλλειμμα έχει ήδη αρχίσει να παίζεται το νέο μεγάλο «παζάρι» με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εταίρους και πιστωτές στο Eurogroup – ένα «παζάρι» που εστιάζει στην εφαρμογή της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει το κενό θα ζητήσει στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου να δοθεί από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για νέες πωλήσεις εντόκων που θα αναχρηματοδοτήσουν τις άμεσα απαιτητές οφειλές. Το νέο «όχι» του Μάριο Ντράγκι πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός εάν υπάρξουν ανταλλάγματα: Τα οποία δεν είναι άλλα από την επιστροφή σε καθεστώς αυστηρής «επιτροπείας» και ακόμη πιο αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Και καθ΄ότι τα συμφωνηθέντα είναι μάλλον «ασαφή», εκείνο που ζητούν και η ΕΚΤ και το Eurogroup είναι να μπαίνει κάθε νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση σε διαβούλευση-διαπραγμάτευση και να προχωρά μόνον εάν και εφ’ όσον υπάρχει η έγκριση των «θεσμών».
Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν ήδη από χθες. Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την «δυσαρέσκεια της ΕΚΤ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας» και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Ανάλογη δυσαρέσκεια εκφράζει σήμερα ευθέως και ο – θεωρούμενος μετριοπαθής - πρόεδρος του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ για την ρύθμιση των 100 δόσεων, στην συνέντευξή του στο «Βήμα». Χαρακτήρισε την ρύθμιση ως «ατυχή επιλογή» και επανέφερε το αίτημα για περισσότερη… λιτότητα λέγοντας ότι «ρευστότητα διασφαλίζουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα».
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας και τις δύο παρεμβάσεις, εκτιμούσαν ότι είναι τα πρώτα δείγματα της νέας πίεσης που θα ασκήσουν οι εταίροι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
«Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν την τρόικα και τις μνημονιακές πρακτικές από το παράθυρο», έλεγε κυβερνητική πηγή προσθέτοντας: «Το γνωρίζουμε ότι θα επιμείνουν. Όμως, αυτές οι παρεμβάσεις κινούνται στα όρια της πολιτικής και ηθικής βάσης, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα όσα προβλέπει η συμφωνία παράτασης της σύμβασης».
Καθ’ ότι όμως οι – μικρότερες ή μεγαλύτερες – ασάφειες της συμφωνίας ευνοούν και τις δύο πλευρές, το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν. Και, είτε είναι ηθικό είτε όχι, ο Μάριο Ντράγκι με όπλο πάντοτε την χρηματοδοτική ασφυξία θα προτείνει αυστηρή επιτροπεία για να καλύψει το κενό των 2,5 δις ευρώ. Θα είναι μια μάχη που, όπως ήδη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα δίνεται μέρα με τη μέρα. Και το ακριβές ημερολόγιο πάνω στο οποίο θα παιχτεί θα είναι το εξής:
  • 6 Μαρτίου: Αποπληρωμή οφειλής στο ΔΝΤ 298.676,079 ευρώ
  • 6 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1, 4 δις ευρώ
  • 9 Μαρτίου: Συνεδρίαση Eurogroup
  • 13 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 336.010,589 ευρώ
  • 13 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ
  • 16 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 560.017,648
  • 20 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ: 336.010,589
  • 20 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ

Digea: Η μεγάλη μπλόφα…


undefined
Τι θα γίνει με την αμαρτωλή σύμβαση;..

Πίσω από τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει και έχει ήδη υλοποιήσει, όπως υποστηρίζει, οχυρώνεται η Digea, παραπέμποντας για τα προβλήματα του ψηφιακού μπάχαλου σε όλη τη χώρα στους...
αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Δικτύων και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, που βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είναι σε αναμονή της ψηφιακής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Από την πλευρά της, ως διαπραγματευτικό ατού προβάλλει τη διαχείριση του ψηφιακού σήματος για 8 σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και 103 περιφερειακής. Τα δε περιφερειακά κανάλια που βρίσκονται στην πλατφόρμα της, σύμφωνα με την Digea, δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και η εταιρεία θα μπορούσε να κατεβάσει το σήμα τους! Στο μείζον ζήτημα των «λευκών σημείων» του ψηφιακού χάρτη, με τις έντονες διαμαρτυρίες δήμων και περιφερειών σε Digea και ΕΕΤΤ, η εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών σηκώνει τα χέρια ψηλά και αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη. «Η Digea είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί κατά γράμμα τον νόμο» είναι η πάγια απάντηση που δίνει, παραπέμποντας για την εγκατάσταση αναμεταδοτών, ώστε να έχουν όλες οι περιοχές της χώρας ψηφιακό σήμα, στην… τοπική αυτοδιοίκηση, που θα πρέπει να πληρώσει.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα με το «μαύρο» σε διάφορες περιοχές της χώρας και τις επιστολές στο αρμόδιο υπουργείο, το θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμη τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν πως αρχικά θα πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά η προκήρυξη του ψηφιακού διαγωνισμού συχνοτήτων που συνέταξε η ΕΕΤΤ, όπως και το τίμημα που αποφασίστηκε, και μετά να συζητηθεί η οποιαδήποτε πρόταση για αναθεώρηση της υπάρχουσας σύμβασης.

Η ΕΕΤΤ, στο μεταξύ, παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του προέδρου της Κ. Λουρόπουλου και σε ενάμιση μήνα θα περιέλθει σε αδράνεια, καθώς δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με ευθύνη των δύο αντιπροέδρων της...
 (Το κείμενο είναι από τις typologies)

Ιδού ο (τέως) υπουργός μας...


undefinedOσοι είδαν το πρωί της Κυριακής τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Mega συνειδητοποίησαν ποιον είχαμε -δυστυχώς- υπουργό Οικονομικών τους τελευταίους 7 μήνες και  τι πρότειναν στους δανειστές μας (ποια διαπραγμάτευση;).
Ακόμη και στις...
«εύκολες» ερωτήσεις των Χασαπόπουλου - Αναγνωστάκη, που έκαναν ό,τι μπορούσαν να τον διευκολύνουν, ο Χαρδούβελης δεν μπορούσε να απαντήσει και φυσικά να εξηγήσει το περιεχόμενο του κατάπτυστου mail του.
«Μα πως ο Βαρουφάκης πάγωσε το ΦΠΑ, μείωσε το ποσοστό για το πρωτογενές, μερίμνησε για τους φτωχούς και όλα αυτά τα θετικά...», ρωτούσαν οι τηλεπαρουσιαστές τον Χαρδούβελη συγκρίνοντας τη λίστα του υπ. Οικονομικών με το δικό του mail και περιμένοντας από τον γίγαντα να τους... απομοστομώσει. Ελα όμως που ο Χαρδούβελης θεώρησε ότι «όλα αυτά του Βαρουφάκη είναι σωστά».
«Τότε γιατί δεν τα διαπραγματευτήκατε κι εσείς;» απορούσαν οι Αναγνωστάκηδες που, αν και προσπάθησαν να τον αβαντάρουν και να του δώσουν πάσες για να δικαιολογηθεί, τον οδήγησαν πολλές φορές σε αδυναμία να εξηγήσει τα σκληρά μέτρα που πρότεινε αυτός σε αντιδιαστολή με τη λίστα Βαρουφάκη... Ο Χαρδούβελης ψέλλισε μόνο κάτι δικαιολογίες του στιλ «οι νυν συνθήκες είναι δύσκολες» κλπ κλπ.
Οσοι επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση των δύο τελευταίων εβδομάδων με τους δανειστές, καλό θα ήταν να δουν το βίντεo της εκπομπής για να καταλάβουν...

zoornalistas.blogspot

Nein…


undefined
Επιμένει ο Σόιμπλε…

Χαμένος στις συνεντεύξεις, ο Βαρουφάκης…

Ο Σόιμπλε στη νέα συνέντευξή του στην – διαβόητη – Bild επιμένει στην ακραία και αντιδραστική θέση του. Λεφτά (περαιτέρω βοήθεια) προς την Ελλάδα, δεν υπάρχουν, αν δεν ολοκληρώσουν το «τρέχον πρόγραμμα» με επιτυχία.
Ο Βαρουφάκης, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε σε γερμανική εφημερίδα, «βρώμικη λέξη» το…
«κούρεμα».
Στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζει, πως δεν θέλουμε λεφτά, αλλά ανάπτυξη, ενώ μια μέρα νωρίτερα δήλωσε σε αμερικανικό δίκτυο, πως «θα φτύσουμε αίμα, αλλά θα πληρώσουμε τις δόσεις μας στο ΔΝΤ».
Χαμένος στις συνεντεύξεις. Και, ενίοτε, στη μετάφραση…

Προικοθήρες της εξουσίας

Υπάρχει πολιτικός λόγος εξουσίας που να είναι ειλικρινής; Τα κόμματα που θέλουν να πάρουν την κρατική εξουσία και να κυβερνήσουν για ποιους το κάνουν; Οι επαγγελματίες πολιτικοί που αλλάζουν κόμματα και ιδεολογίες σαν σώβρακα, γιατί το κάνουν; Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία ποιον εκπροσωπεί; Ποιο είναι το νόημα της καθολικής ψηφοφορίας και τι δυνατότητα επιλογής έχει ο καθημερινός πολίτης, όταν η πολιτική του συνείδηση διαμορφώνεται από τα σίριαλ ή τις τηλεοπτικές ειδήσεις-θεάματα των οκτώ; Οπως και να έχει η κατάσταση, το κόμμα που θα επιδιώξει την κρατική εξουσία πρέπει να πείσει την πλειοψηφία των ψηφισάντων –η αποχή δεν μετριέται– πως το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα είναι αυτό που θα φέρει την ευημερία στον λαό.
Πώς θα παιχτεί αυτό το παιγνίδι γοητείας, με ποια επιχειρήματα και με ποιο λόγο θα πεισθεί αυτός ο λαός να παραχωρήσει την εξουσία του (κυρίαρχος είναι πάντα ο λαός σύμφωνα με το σύνταγμα) για τέσσερα χρόνια, σε μια ομάδα ανθρώπων, που κατά κανόνα στρέφονται και εναντίον των ψηφοφόρων τους; Με την τακτική του προικοθήρα. Υπόσχεται όσα ονειρεύεται να ακούσει μια πλούσια νύφη, πείθει και την οικογένειά της, και όταν αρπάξει τα λεφτά εξαφανίζεται και ούτε θυμάται τι είχε πει. Μπορούμε να πούμε πως οι πολιτικοί είναι προικοθήκες, δηλαδή απατεώνες;
Μια καλή απάντηση δίνουν τρεις δημοσιογράφοι, οι Δημήτρης Μαρούλης, Λεωνίδας Σακλαμπάνης και Βασίλης Κουφόπουλος, στο βιβλίο τους «Μαζί τα είπανε - Ανθολόγιο εξαπάτησης» (εκδόσεις Λιβάνη), που καταγράφουν όλα τα ψέματα και τις αντιφάσεις της πολιτικής ελίτ της χώρας, που κυβέρνησε τη χώρα, είτε ως Ν.Δ. είτε ως ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, αυτά τα δύο κόμματα μπόρεσαν και κυβέρνησαν παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες. Που σημαίνει πως η εξαπάτηση αποδίδει. Γιατί να την αμφισβητήσουν; Και φτάσαμε να έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Αλλά κουτσουρεμένη. Ο λαός δεν της έδωσε αυτοδυναμία. Στηρίζεται σε μια διάσπαση της Ν.Δ. που δεν είναι μνημονιακή. Εντούτοις δεν την είδαμε να αντιδράει στην μπαρούφα που μας έφερε ο κ. Βαρουφάκης με τις διαπραγματεύσεις του.
Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αριστεράς-Δεξιάς καλά κρατεί. Το κράτος είναι δικό τους, και αυτό είναι αποδεκτό τόσο από τη μεγάλη πλειονότητα αυτού του λαού όσο και από τα διεθνή κέντρα εξουσίας. Ο πρώτος μήνας του μέλιτος πήγε υπέροχα. Να έχουμε έναν καινούργιο πολιτικό λόγο εξουσίας με το ίδιο περιεχόμενο; Ακόμα είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Αν και είχαμε δει αναλύσεις αυτού του είδους πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Αλλά εξ όνυχος τον λέοντα. Η Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των λαών, όσο και αν έχει θεσμούς και νόμους που έχουν δημοκρατικές αναφορές. Είναι η Ευρώπη του μαφιόζικου καπιταλισμού, σε πλήρη αρμονία με όλα τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που στηρίζουν την εξουσία τους στο 1% του πλούτου που βρίσκεται σε μετρημένους ολιγάρχες. Η πολιτική εξουσία της κάθε χώρας που έχει δεχτεί αυτό το μοντέλο είναι πιόνι της απόλυτης οικονομικής εξουσίας, που αυτή δεν υποχωρεί, παρά μονάχα αν απειληθεί. Τότε διαπραγματεύεται και δίνει κάτι για να κρατήσει τα περισσότερα.
Η διάλυση της Ελλάδας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν ήταν μια απόδειξη της κακής τους διακυβέρνησης. Ηταν ένας ρεαλισμός ενταγμένος στο ευρωπαϊκό και στο κυρίαρχο παγκόσμιο σύστημα που επιβάλλει στους ιθαγενείς: Ψηφίστε μια κυβέρνηση για να κάνουν τη δικιά μας δουλειά, να αυξάνουν τον δικό μας πλούτο και εσείς πολίτες παραμείνετε πρόβατα και περιμένετε τη μοίρα σας. Να μας έχουν φέρει καινούργιο τσοπάνη με τη δικά μας ψήφο; Είναι νωρίς να το πει κανείς αυτό. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να αποφύγει αυτές τις σκέψεις. Η Ιστορία μάς έχει δώσει πολλά παραδείγματα. Καλό είναι να τα θυμόμαστε.
Η εξουσία έχει και ένα στοιχείο μεταφυσικής. Διαμορφώνει έναν Μεσσία, που ανάλογα με την εποχή, είτε είναι θεόσταλτος ή κατασκευάζεται από τις συγκυρίες με τη συνεπικουρία των ΜΜΕ (με το αζημίωτο βέβαια). Και δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν νέα ινδάλματα και σωτήρες, ασχέτως αν είναι Μεταξάδες ή Παπαδόπουλοι. Καλό είναι να κριτικάρουμε και να ελέγχουμε την εξουσία. Αλλά με τον γείτονα τι γίνεται; Ψηφίζει ό,τι γυαλίζει και έχει πάντα δίκιο. Και φυσικά σε διορθώνει.

από  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Καταιγίδα» νομοσχεδίων από την κυβέρνηση...


«Καταιγίδα» νομοσχεδίων από την κυβέρνηση
Πέντε νομοσχέδια και πρόταση για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο αναμένεται να καταθέσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Στόχος να δείξει στους εταίρους ότι τηρεί ευλαβικά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, που...
θα επηρεάσουν την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν αφορούν:
- Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
- Την διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας
- Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην εξουσία περίπου 30 ημέρες, στην πιο κρίσιμη καμπή της Ελλάδας, ας θυμηθούμε τι είχε εξαγγείλει  και τι τελικά θα κάνει.

ΦΠΑ
Πριν: Την ημέρα της συμφωνίας του Eurogroup με την Αθήνα ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Μετά: Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στον τουρισμό, μέτρο που ήταν στο περιβόητο mail Χαρδούβελη, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένους άλλους τομείς και όχι στον τουρισμό. 

Κατώτατος μισθός
Πριν: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του, εφόσον εκλεγόταν κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως και στη συνέχεια το λόγο θα έχουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα είχε προαναγγείλει τρεις μέρες μετά τις εκλογές την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Μετά: Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Κατάργηση Τ Α Ι Π Ε Δ
Πριν: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις προεκλογικές του εξαγγελίες είχε δεσμευτεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ», το οποίο και χαρακτήριζε ως «εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης να ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ιδιωτικοποιήσεις...

Τα σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ...


undefined
Εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των μέτρων της «λίστας Βαρουφάκη». 

Σύμφωνα με...
τον "Τύπο της Κυριακής", μετά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, ότι δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει για τα τρόφιμα ούτε ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στα φάρμακα, στα εμβόλια, στη διαμονή στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα λοιπά έντυπα, αλλά και ότι δεν θα «πειραχτούν» καθόλου οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στη διαμόρφωση εισηγήσεων για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στους συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. 

Η λίστα των προϊόντων και των υπηρεσιών που... απέμειναν προς διερεύνηση για τα περιθώρια αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ περιλαμβάνει πλέον: 

1. Τα εισιτήρια των θεάτρων, τα οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

2. Τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων, τα είδη εστίασης, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων και τις υπηρεσίες των διαγνωστικών κέντρων, που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%. 

3. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23% (πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις και επισκευές ΙΧ αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και λοιπών ειδών από ξύλο, πλαστικών και χημικών προϊόντων, ειδών υγιεινής, καθαριότητας κ.λπ. παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. ο κ. Βαρουφάκης, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της δέσμευσης που ανέλαβε για αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, υποστήριξε – σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1- ότι... το πολύ πολύ να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους καταναλωτές!

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία! Μια τέτοια απαίτηση των δανειστών, αν γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση, θα σήμαινε αυτόματα:

Διπλό «χτύπημα» στην Ελλάδα...

undefinedΠρόκειται για τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν την «οικονομική ακτινογραφία» της ευρωζώνης. Ο Τόμας Βίζερ, ο Αυστριακός που ηγείται του Euro Working Group, είναι γνωστός για την ...
παροιμιώδη ψυχραιμία του.
«Η κοινή γνώμη υποτίμησε την κοινή επιθυμία για συνεργασία και εμπιστοσύνη» απαντά ερωτηθείς στο ΒΗΜΑ για το αν φθάσαμε κοντά στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή και Grexit, ενώ κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής επιλογή». 
Ωστόσο, ο  Βίζερ συνδέει τέτοιου είδους επιλογές με το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου. 
Για το ζήτημα της εκτέλεσης των αξιολογήσεων ο αυστριακός τεχνοκράτης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (ακόμη και της έλευσης των «θεσμών» στην Αθήνα). 
Ζητεί επίσης την παροχή σαφών στοιχείων επί των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν με τους εταίρους και να πληρούν τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές (έμμεση, πλην σαφή αναφορά στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ). Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα τρίτου πακέτου βοήθειας προτιμά να εκφράσει την ευχή «να περάσουμε πρώτα τη γέφυρα όταν έλθουμε πιο κοντά». 

Σόιμπλε: Το «μπαλάκι» στην πλευρά της Αθήνας
Την ίδια ώρα, μέσα από συνέντευξή του στην κυριακάτικη "Bild", ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία ακόμη φορά προειδοποιεί την Αθήνα για τις επόμενες κινήσεις της.
Ο Σόιμπλε στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να λείπουν και οι προειδοποιήσεις. Τονίζει λοιπόν ότι πλέον το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας τονίζοντας ότι τώρα τον λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας και ότι οι εταίροι περιμένουν πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων. 
Παράλληλα προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια.
real.gr

Βραδινά τιτιβίσματα, Βαρουφάκη-Χατζηδάκη...


undefined
Διαδικτυακή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, στον ΣΚΑΙ, ότι...
δεν υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για αύξηση του ΦΠΑ.

Ο  Χατζηδάκης διερωτήθηκε μέσω Twitter τι ισχύει τελικά. Θα υπάρξει αλλαγή στα προϊόντα με χαμηλό ΦΠΑ, ή όχι;

«Η συμφωνία που υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στα προϊόντα με χαμηλό ΦΠΑ. Τώρα τα αναιρεί όλα. Τι ισχύει τελικά;», αναρωτήθηκε για να λάβει απάντηση από τον Βαρουφάκη: «Αυτό που λέει κείμενο (ισχύει). Ότι θα σχεδιάσουμε τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ. Όχι ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο 4μηνο».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, ανταπάντησε: «Το κείμενο για ΦΠΑ γράφει: "Με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα αδικαιολόγητες εκπτώσεις"» και συμπλήρωσε: «Εσείς, ουσιαστικά, μιλάτε για τετραγωνισμό του κύκλου. Καλή τύχη!».
undefined

Το χάος δεν είναι λύση




Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣΜια χώρα κυνηγάει την ουρά της! Τι είπε ο Βαρουφάκης στον ANT1, ο Φλαμπουράρης στο Mega και η Κωνσταντοπούλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Πώς ακριβώς συντρίβει το Μνημόνιο ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης γιατί μπορεί ακόμη και καταργεί τις ιδιωτικοποιήσεις; Μήπως λόγω της δημιουργικής ασάφειας της νέας συμφωνίας; Αυτού του φοβερού κόλπου κυβέρνησης και εταίρων, το οποίο διαλαλεί στα μέσα ο υπουργός Οικονομικών, καρφώνοντας στον Γ. Παπαδάκη ένα τρομερό μυστικό: ότι δηλαδή επίτηδες υπάρχει ασάφεια στο κείμενο της συμφωνίας, καθώς τα μέλη του Eurogroup πείσθηκαν μεν από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν ήθελαν συγκεκριμένα νούμερα στο κείμενο για να καταφέρουν να το περάσουν από τα Κοινοβούλια! Τέτοιες ελαφρότητες άκουγε χθες το πρωί η χώρα. Και όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχουν στερέψει και οι ελληνικές τράπεζες άδειασαν και από τις τελευταίες καταθέσεις. Στην ίδια χώρα που οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί, οι άνεργοι άνεργοι, οι απλήρωτοι απλήρωτοι... Κι απ’ ό,τι φαίνεται, η πρώτη πράξη ανακούφισης του κυρίαρχου λαού από τα βάρη της κρίσης θα είναι να καταργηθούν τα «Κολέγια των φτωχών», τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία που θα μετατραπούν από εκπαιδευτήρια αρίστων σε σχολεία τυχερών μετά την κατάργηση των εξετάσεων και την επαναφορά της κλήρωσης.

Οι άδειες τράπεζες, τα άδεια ταμεία, η ανησυχητική υστέρηση εσόδων, τα μηνύματα για ανάσχεση της προβλεπόμενης ανάπτυξης, κανονικά θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, με κατάχρηση δηλώσεων και συνεντεύξεων, με ασυναρτησία θέσεων και επιδιώξεων, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη μοιάζουν να διανύουν μια δεύτερη προεκλογική περίοδο! Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς τρόπους. Οφείλουν να επαναφέρουν την ηρεμία και την αίσθηση ασφάλειας. Η αναίρεση της αβεβαιότητας θα φέρει σιγά σιγά πίσω τις καταθέσεις. Δεν είναι δυνατόν εμείς να ζούμε εδώ και τα χρήματά μας να βρίσκονται αλλού. Είναι προτεραιότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να λύσουν αυτόν τον βρόχο. Για τα υπόλοιπα υπάρχει μία και μόνον συνταγή: επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις σε μια ευνομούμενη χώρα κανόνων και θεσμών. Καινούργιο χρήμα, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Ολα τα άλλα είναι επικοινωνία, δεν είναι πολιτική. Είναι χάος, δεν είναι λύση.
 Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Στο πλυσταριό της Ευρώπης...

Όσοι είχαν απορίες για την Ευρώπη που έχουμε, αν δηλαδή είναι μια ένωση ισότιμων μελών ή μια συλλογικότητα με δύο και τρείς ταχύτητες, πρέπει να πήραν τις απαντήσεις. Το περίφημο...
κοινό ευρωπαικό σπίτι μας, για το οποίο συνεχώς μιλάνε Μέρκελ, Σόιμπλε, Γιούνκερ, Ντάιζενμπλουμ (ο τύπος με το πλαστό διδακτορικό) και μας καλούν να το προστατεύσουμε πάση θυσία, διαθέτει και σαλόνι και χολ και πλυσταριό. Ο καθένας μένει εκεί που του αξίζει. Αυστηρές απέναντι στην Ελλάδα οι κυρίαρχες δυνάμεις, διαλλακτικές και επιεικείς με Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο.

Κανονικά, με βάση τις ιερές συνθήκες-ξέρετε, αυτές που δεν παραβιάζονται από εκλογικά αποτελέσματα- οι τρείς αυτές χώρες πρέπει να τιμωρηθούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια των συνθηκών στα ζητήματα του ελλείμματος και του χρέους. Ωστόσο, δεν έχουμε να κάνουμε με την πτωχή και χρεωμένη Ελλάδα που ακκίζεται αγενώς μπροστά στις καγκελαρίες και διατυπώνει με θράσος βέβηλα αιτήματα. Πρόκειται για τις χώρες- πυλώνες του συστήματος. Οι δύο (Γαλλία, Ιταλία) έχουν μεγάλο ειδικό βάρος-πολιτικό, πληθυσμιακό, οικονομικό- το Βέλγιο είναι η «πρωτεύουσα» της Ευρώπης.

Αν η Γερμανία και οι πρόθυμοι σύμμαχοι της επέμεναν να υποστούν κυρώσεις οι τρείς αμελείς εταίροι, αν μ’ άλλα λόγια έβαζαν τις συμφωνίες πάνω απ’ όλα και απαιτούσαν πειθαρχία, πιθανότατα θα πηγαίναμε σε σύγκρουση που θα απειλούσε συνολικά την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο όμως δεν το θέλουν γιατί στην παρούσα φάση δεν τους συμφέρει. Προέχει ο εξευτελισμός του μικρού και αναιδούς ενοικιαστή πριν ανοίξει η όρεξη και σε άλλους. Γι αυτό καταπίνουν την οργή τους και σφυρίζουν κλέφτικα.

Άσε που και η ίδια η Γερμανία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις περίφημες συμφωνίες. Παραβιάζει συστηματικά το κριτήριο για τα πλεονάσματα, μόνο που κανείς δεν τολμά να την εγκαλέσει και να της ζητήσει να συμμορφωθεί. Αυτό δα έλειπε. Συστάσεις στο δάσκαλο; Τα ύστερα του κόσμου.  

Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η πρόγνωσή σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις...


Έχω μια απορία. Αφού η συμφωνία του Φεβρουαρίου είναι κακή, είναι θηλιά στον λαιμό, είναι άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, γιατί προκαλεί τόσες αντιδράσεις στη σκληρή γερμανική Δεξιά; Γιατί...
φωνάζουν ότι έγιναν παραχωρήσεις στην Ελλάδα; γιατί τους έκανε ο Σόιμπλε μασάζ επί μία εβδομάδα, προκειμένου να ψηφίσουν ναι; γιατί βγήκε η "Bild" και ζήτησε να κοπεί το οξυγόνο στους Έλληνες; Τι νόημα έχει το αίτημα αυτό, αν δεν υπάρχει, ούτως ή άλλως, οξυγόνο; Παρεμπιπτόντως, η αθλιότητα της "Bild" προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων και την ακόμη σφοδρότερη του "Spiegel", αποκαλύπτοντας ότι οι ρωγμές στο μιντιακό και στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας είναι μεγάλες. Αρκεί να έχεις μάτια να τις δεις και ευελιξία για να μπεις μέσα και να τις διευρύνεις.
Η συμφωνία του Φεβρουαρίου είναι ούτως ή άλλως πολυερμηνεύσιμη, πρόκειται για τη δημιουργική ασάφεια που επικαλείται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγματεύσεων ή συγκρούσεων, που μπορεί να καταλήξει έτσι, μπορεί να καταλήξει και αλλιώς. Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς ερμηνεύει τις ανοιχτές δυνατότητες η ελληνική πλευρά, αν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει πράγματα για το καλό των ανθρώπων ή αν θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι, ότι τίποτα πια δεν μας σώζει, ότι θα πάμε οπωσδήποτε κατά διαόλου. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε, ναι, θα πάμε οπωσδήποτε κατά διαόλου, καταχειροκροτούμενοι από τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Ντράγκι.
Το μνημονιακό κατεστημένο έχει έννομο συμφέρον να λέει ότι είμαστε χαμένοι από χέρι και ότι τα πράγματα συνεχώς θα χειροτερεύουν. Ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος προφητεύουν τον ερχομό των εσχάτων ημερών για να σώσουν τα τομάρια τους, για να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον τον καρόδρομο που χάραξαν οι ίδιοι. Το τομάρι τους θέλουν να σώσουν και τα ΜΜΕ που εξέθρεψαν τα Μνημόνια. Τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης φάνηκε να ανέχονται, να υποστηρίζουν, ακόμη και να γλείφουν, τώρα που ανέκυψαν οι πρώτες δυσκολίες θυμήθηκαν τον παλιό τους εαυτό. Λένε «Σόιμπλε», «Ντράγκι», «Λαγκάρντ» και γιομίζει το στόμα τους δυόσμο.
Αυτοί τα λένε γιατί πρέπει να τα πουν, το πράγμα όμως δυσκολεύει όταν προμηνύουν την καταστροφή τα στελέχη της Αριστεράς. Όταν ακούει ο κόσμος από δικούς του ανθρώπους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, απογοητεύεται, τρομάζει, συρρικνώνεται, κρύβεται ηττημένος στη γωνιά του. Δεν είναι συναισθηματικό το ζήτημα, είναι εντελώς πρακτικό. Όταν ακούμε από ανθρώπους της Αριστεράς ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου είναι θνησιγενής, κουμπωνόμαστε, μαζί με τα πορτοφόλια μας. Γιατί να πάω να πληρώσω τους φόρους μου -εφόσον έχω να τους πληρώσω- και να πέσουν τα λεφτά μου στη μαύρη τρύπα της χρεοκοπίας; Γιατί να βγάλω τα μετρητά από το σεντούκι και να τα πάω στην τράπεζα, αφού οι τράπεζες πάνε για φούντο;
Το λένε και αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επίσης λένε και άσχημα λόγια για τους μετά Χριστόν προφήτες.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης