Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ατελείωτος μοιάζει ο χορός τών διαπραγματεύσεων...


από τή "συλλογή"
τού Βαγγέλη Παυλίδη

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης

Tηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

omadaΣυνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, με την παρουσία του πρωθυπουργού, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα  ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Λιου με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει ότι, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στηρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε από τις ΗΠΑ ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί να βρουν κοινό έδαφος στις συνομιλίες και συμφωνήσουν σε μία πορεία προς τα εμπρός, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που απειλούν την ευρωπαϊκή και κατ΄επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Λιου είπε στον κ. Τσίπρα, πως θα παραμείνει σε επαφή μαζί του και σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει τώρα.
matrix24.gr

"The Man and the Dog". "Fundacion Argentina de Transplante Hepatico"

Ο άνθρωπος και ο σκύλος

Δείτε την ιστορία ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του που συγκίνησε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το βίντεο αποτελεί μέρος της καμπάνιας του ιδρύματος "Fundacion Argentina de Transplante Hepatico" και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση στο θέμα της δωρεάς οργάνων. (τό video είναι HD. Δείτε το σέ πλήρη οθόνη) kathimerini.gr

Σύλληψη κορυφαίων στελεχών της FIFA ...

...για διαφθορά...
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζυρίχη, στα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από...
δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για έξι άτομα στη Ζυρίχη σε σύνολο πάνω από 10 ατόμων (εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στην Ελβετία).

Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή -αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας. Οι αξιωματούχοι που συνελήφθησαν βρίσκονταν στη Ζυρίχη ακριβώς στο πλαίσιο των εργασιών για την εκλογή του προέδρου.

Ο προέδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.
 Επισήμως, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ζυρίχης επιβεβαίωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων πως έγιναν συλλήψεις κατ' εντολή του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times, η έρευνα εκτείνεται σε περίοδο δύο δεκαετιών και αφορά μεταξύ άλλων προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης.

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι έχει μπει η εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην αμερικανική έρευνα, ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (από τις Νήσους Κέιμαν) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (Ουραουγουάη), δύο από τους αντιπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής. Ο δεύτερος ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Νότιας Αμερικής.

Ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (αρστερά) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (δεξιά).

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται επίσης να είναι και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ (Τρινιδάδ και Τομπάγκο). Τα ονόματα αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα μέχρι να γίνουν επισήμως ανακοίνωσεις.

Tο πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ.
 

Κωνσταντοπούλου: Είχα την πρόθεση να ξεκινήσω... (VIDEO)


...αλλά είσαστε λίγοι (BINTEO)...
Η διαπίστωση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου για έλλειψη απαρτίας την οδήγησε, ακόμη μια φορά, σε 15λεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

«Είχα...
την πρόθεση να ξεκινήσω τη συνεδρίαση αλλά είσαστε πάρα πολύ λίγοι. Είκοσι βουλευτές. Θα διακόψουμε προκειμένου να υπάρξει απαρτία στην αίθουσα διότι ξεκινά το νομοθετικό έργο πρέπει να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και πραγματικά δεν τιμά το κοινοβούλιο με τόσους λίγους βουλευτές και θα πρέπει δεόντως να δρομολογηθούν αυτά που πρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.
Και κατέληξε: «Διακόπτουμε για 15 και ελπίζω να προσέλθουν οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι στην αίθουσα.
Δείτε το VIDEO :
 
real.gr

Η… ώρα του παιδιού ...


...για τον Σόιμπλε...
Μια… διαφορετική πλευρά (αν την έχει) θα επιχειρήσει να δείξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια άλλου τύπου συνέντευξη και...
εμφάνιση.

Ο σκληρός υπουργός Οικονομικών θα εμφανιστεί αύριο, Πέμπτη, στο… παιδικό πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ΚiKa, όπου οι «ρεπόρτερ» είναι παιδιά.

Στη φωτογραφία η 11χρονη Ρίκε, που ανέλαβε το… έργο της συνέντευξης.

Το ύφος και των δύο τα λέει όλα…
topontiki.gr

Mε εντολή Ομπάμα : να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική, ρεαλιστική λύση μέχρι τις 5 Ιουνίου...

Ανησυχεί ο Λιου...

 Λιου: Ανησυχώ μήπως ένας «λάθος υπολογισμός» οδηγήσει σε μια «κρίση» στην Ελλάδα
...μήπως ένας «λάθος υπολογισμός», οδηγήσει σε μια «κρίση» στην Ελλάδα...
Αναγκαία θεωρεί για την Ελλάδα την εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Σε...
σημερινή ομιλία του στο London School of Economics, ο Λιου είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, «χωρίς κρίση», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως η αποτυχία της Ελλάδας, δεν θα είχε συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ τόνισε ακόμη πως η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι ένας «εσφαλμένος υπολογισμός», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση» στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα πως η Αθήνα πρέπει να δείξει ευελιξία προκειμένου να αποφύγει μια δύσκολη κατάσταση αν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές, πολιτικές που θα ήταν σκληρές για οποιαδήποτε κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κανένας δεν θα πρέπει να έχει μια «λανθασμένη αίσθηση εμπιστοσύνης», όσον αφορά στις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Λιου, «η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς -το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», για αυτό και «αν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να πάρουν τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουν, θα βρουν ένα μονοπάτι για να επιλύσουν το πρόβλημα χωρίς να υπάρξει μια περιττή κρίση».

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η παρέμβαση του Τζακ Λιου στη σύνοδο των G7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη θα γίνει με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως έγινε γνωστό χθες, εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία με εντολή του προέδρου Ομπάμα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική, ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προτροπή Λιου, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και για την Ελλάδα, θα είναι η λύση να βρεθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου. 

52 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη...


undefinedΠριν από 52 χρόνια, στις 27 Μαΐου του 1963, άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής, υφηγητής της Ιατρικής, παλιός βαλκανιονίκης και κορυφαίος ειρηνιστής (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση).

Ο θάνατός του ήταν...
αποτέλεσμα δολοφονικής επίθεσης που είχε δεχτεί λίγες ημέρες πριν, στις 22 Μαΐου του 1963, στη Θεσσαλονίκη, κοντά στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, μεταξύ 9.40 και 10 μ.μ.

Μια δολοφονία παρουσία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού
Ο δολοφονημένος αγωνιστής είχε ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να μιλήσει σε συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Κι έχασε τη ζωή του μετά τη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε -στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος- υπό καθεστώς κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, αφού κατά τη διάρκειά της μερικές εκατοντάδες φασιστοειδή πραγματοποιούσαν, με την ανοχή των αρχών και υπό την καθοδήγησή τους, αντισυγκέντρωση.

Ηταν, μάλιστα, τόσο φανερό ότι κάτι φοβερό θα γινόταν εκείνο το βράδυ σε βάρος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι θα ακολουθούσε εφαρμογή σχεδίου δολοφονίας του, που και ο ίδιος ακόμα υποχρεώθηκε να μιλήσει γι' αυτό, από τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης, λίγη ώρα πριν δεχτεί το δολοφονικό χτύπημα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Εθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Βορείου Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατεύσουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου».

Φυσικά, η δολοφονία δεν απετράπη, αλλά έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο, παρουσία:

- 180 ανδρών της Χωροφυλακής και αξιωματικών που βρίσκονταν εκεί εν στολή. Πόσοι ήταν παρόντες με πολιτικά κανείς δεν ξέρει.

- Του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, επιθεωρητή Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας.

- Του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καμουτσή, διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

- Του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, υποδιευθυντή της Αστυνομίας.

- Του ταγματάρχη Κωνσταντίνου Δόλκα, διοικητή Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

- Των υπομοιράρχων Εμ. Καπελώνη και Δ. Κατσούλη.

- Εκατοντάδων παρακρατικών που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση.

Οταν ένας βουλευτής, και μάλιστα τόσο γνωστός, με τη δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη, δολοφονείται υπό αυτές τις συνθήκες, τότε δεν χωράει αμφιβολία πως η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη με σαφή πολιτικά κίνητρα.

Το νέο «όπλο» στη φαρέτρα Χουλιαράκη...



... στο Brussels Group...
Στο πλευρό του επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group βρίσκεται μία νέα επιστημονική συνεργάτιδα του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. 

Ο λόγος για την...
Μαριάνθη Αναστασάτου, η οποία κατέχει διδακτορικό στην Οικονομική Μεγέθυνση από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Την κυρια Αναστασάτου, αδελφή του τέως ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη, Τάσου Αναστασάτου, έφερε στην ελληνική αποστολή ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως αναφέρει ο "ΒΗΜΑτοδότης",  η Αναστασάτου, λειτουργεί ως διαπραγματευτικό όπλο στις τεχνικές συναντήσεις με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επί βελγικού εδάφους, αναλύοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών σε αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τη στήλη, η οποία επικαλείται στέλεχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, οι τροϊκανοί (τους λες και θεσμούς) «αποσυντονίζονται όταν η Μαριάνθη ξεκινά να τους μιλάει για τα υποδείγματα του... Solow και των Ramsey, Cass και Koopmans».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Εμπλοκή δουλεμπόρων και επιόρκων αξιωματικών τής ΕΛ.ΑΣ.


Για συμμετοχή στο κύκλωμα είχαν συλληφθεί, τον Ιανουάριο του 2013, 14 άτομα και είχαν προφυλακιστεί τα 13. «Πολιτική εκτροπή» χαρακτήρισε ο κ. Πανούσης τις αναφορές εμπλεκομένων στο πρόσωπό του.Αξιωματούχος της ΕΥΠ, διακινητής μεταναστών, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου όπου κλείνονταν «οι δουλειές» και μερικοί ακόμη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για συνεργασία επιόρκων με δουλεμπόρους.
***************************************************************************************************
 Ηθελαν την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού

 Για συμμετοχή στο κύκλωμα είχαν συλληφθεί, τον Ιανουάριο του 2013, 14 άτομα και είχαν προφυλακιστεί τα 13. «Πολιτική εκτροπή» χαρακτήρισε ο κ. Πανούσης τις αναφορές εμπλεκομένων στο πρόσωπό του.



Τον Ιανουάριο του 2013, η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε σπείρα δουλεμπόρων που προωθούσε, με πλωτά μέσα, παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία. Για συμμετοχή στο κύκλωμα είχαν συλληφθεί 14 άτομα και είχαν προφυλακιστεί τα 13. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είχε αφεθεί μόνο ο 46χρονος υπήκοος Ιράκ ονόματι Ιμπραχήμ Μ. ή «Μιχάλης», παρότι είχε ανάμειξη σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αλικαρνασσό στη Ρόδο και στο σπίτι του στο Αιγάλεω είχε βρεθεί εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων. Ο 46χρονος «Μιχάλης» είχε γιορτάσει τη μη προφυλάκισή του μαζί με αξιωματούχο της ΕΥΠ, γνωστό με το ψευδώνυμο «Νικήτα», σε ψητοπωλείο της οδού Κουμουνδούρου, που ανήκει σε υπήκοο Ιράκ και θεωρείται ένα από τα γνωστότερα στέκια δουλεμπόρων στην Αθήνα.
Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια αργότερα, ο «Μιχάλης», ο «Νικήτας», ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου επί της οδού Κουμουνδούρου καθώς και μερικοί ακόμη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. (ενδεχομένως και του Λιμενικού) βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για σχέσεις επίορκων αξιωματικών με κυκλώματα δουλεμπόρων. Το 90σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η υπηρεσία υπεβλήθη στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ενώ γνώση του περιεχομένου του έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Ο τελευταίος μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, χαρακτήρισε «πολιτική εκτροπή» και «προσβολή του πολιτεύματος» αναφορές στο πρόσωπό του από δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και φέρεται να σχεδίαζαν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του υπουργείου, θεωρώντας τον εμπόδιο στη δράση τους. Πρόκειται για έναν αξιωματικό που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κι έναν ιδιώτη, που φέρεται να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αστυνομικός (φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Α΄) μετακινήθηκε, όχι τυχαία, την 29η Απριλίου σε υπηρεσία «ψυγείο» εκτός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ενώ την ίδια τύχη είχε και άλλος αξιωματικός που υπηρετούσε στο τμήμα συντονισμού της Διεύθυνσης.

Ενδείξεις συμμετοχής του σε κυκλώματα δουλεμπόρων είχαν προκύψει ήδη από το 2013, δίχως ποτέ να μετακινηθεί από το πόστο του. Συγκεκριμένα, από έρευνα που είχε διεξαγάγει το 2013 η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (υπεβλήθη στον εισαγγελέα τον Δεκέμβριο του 2013) προέκυπτε ότι ο εν λόγω αξιωματικός, που κατείχε καίριο πόστο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, είχε στενή προσωπική σχέση και τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου στην οδό Κουμουνδούρου και ύποπτο για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα, παρότι χρησιμοποιούσε σύνδεση κινητού με στοιχεία Πακιστανού υπηκόου, οι συνάδελφοί του από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής είχαν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν στέλνοντας δείγμα φωνής στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την έρευνα του 2013 προέκυπτε ότι είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση περίπου 40 παράτυπων μεταναστών που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών κατ’ εντολή των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Επιπλέον, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μεσολαβήσει προκειμένου να εξάγονται στο Ιράκ οχήματα πολυτελείας που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος μιλώντας σε άτομα του περιβάλλοντός του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με δίκτυα δουλεμπόρων, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του σε ενδοϋπηρεσιακά μαχαιρώματα και διευκρινίζει ότι για όλες τις υποθέσεις αποφυλακίσεων κινήθηκε εντός των ορίων της νομιμότητας.

Από πρόσφατες υποκλοπές των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων προκύπτει ότι μιλούσε τακτικά με ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενή φιλική σχέση με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ διατείνεται ότι έχει προσβάσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για απάτες, ταυτόχρονα είχε σχέσεις με άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Καταγραφείσες συνομιλίες του περασμένου Μαρτίου μεταξύ των δύο αποκαλύπτουν μεθοδεύσεις για την αποπομπή, εντός τεσσάρων μηνών, όπως φέρεται να λένε, του κ. Πανούση, τον οποίο θεωρούν εμπόδιο για τη δράση τους, αλλά και κινήσεις ούτως ώστε στις τακτικές κρίσεις του Σώματος να καταλάμβαναν θέσεις-κλειδιά αξιωματικοί που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ρόλο-κλειδί θα διαδραμάτιζε ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, φέρεται να επεδίωκαν την απομάκρυνση από το τιμόνι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών τού μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γιάννη Φραγκίσκου, ο οποίος πράγματι αποστρατεύτηκε στις πρόσφατες κρίσεις.

από kathimerini.gr

Η κυβέρνηση της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη

Παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα στη σύνοδο των G7

Διπλωματικός πυρετός για το ελληνικό ζήτημα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των «θεσμών».
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά), συναντώνται στη Δρέσδη από αύριο ως την Παρασκευή με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν.
Η κυβέρνηση της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.
Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι 

«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο ένας αξιωματούχος.
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε.
«Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε πως με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων -διμερείς σχέσεις, ΝΑΤΟ, ελληνική οικονομία- συναντήθηκε την Παρασκευή(22/05) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ενημέρωσε την κ. Νούλαντ για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις της Ευρώπης με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι ζήτησε από την Αμερικανίδα υφυπουργό την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  (ΔΝΤ) προκειμένου «να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών».
                    efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tό σκίτσο τού Γιάννη Καλαϊτζή

από τήν
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τουρισμός και κρουαζιέρα στο 3ο Posidonia Forum


Ο Γιώργος Ανωμερίτης στο 3ο Posidonia Sea Forum
ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης στό βήμα τών ομιλητών
«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του δημοσίου σε έναν μόνο ιδιώτη) δημιούργησε ένα ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον και καθήλωσε τις επενδύσεις στο λιμάνι κρουαζιέρας», τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο διήμερο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum που άνοιξε σήμερα τις πύλες του για να υποδεχτεί 800 ηγετικά στελέχη από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κρουαζιέρας και yachting.
Ο Γ. Ανωμερίτης επεσήμανε ακόμα ότι ο τουρισμός και η κρουαζιέρα δεν συμπεριφέρονται με τις ίδιες τάσεις διεθνώς: η κρουαζιέρα αναπτύσσεται ταχύτερα, οι επιβάτες της οποίας το 2015 αναμένεται να αυξηθούν και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο. Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση μετά το 2009 επηρέασε τον Πειραιά και τους επιβάτες home, όχι όμως τους επιβάτες transit, αφού αυτοί προέρχονται από χώρες, που δεν βρέθηκαν στο κέντρο της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι το λιμάνι του Πειραιά με τα νέα έργα υποδομών θα καταστεί το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ο θαλάσσιος τουρισμός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας λέγοντας ότι ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζει 750.000 θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, η οποία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της υποδομής και του κανονιστικού πλαισίου που απαιτούνται για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της CLIA (Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας) Europe Pierfrancesco Vago οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, οι προκλήσεις του home-porting, οι συνεχείς και απρόβλεπτες αυξήσεις τιμών εισόδου στα διάφορα αξιοθέατα των προορισμών είναι τα κυριότερα εμπόδια για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Όπως υποστήριξε τα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ανέρχονται στα 570 εκατ. ευρώ, ενώ τα έμμεσα έσοδα ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το εν τρίτο εξασφαλίζουν 11.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Η έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με τις ΗΠΑ είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια που τορπιλίζουν την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Γράτσος.
efsyn.gr

Οπισθεν ολοταχώς από το ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση στις αναλήψεις μετρητών

Οπισθεν ολοταχώς από το ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση στις αναλήψεις μετρητών

Τελικά δεν θα υπάρξει φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ, διαβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα, είχε προκληθεί αναστάτωση καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις αναλήψεις μετρητών, είναι ένα θέμα «που συζητιέται».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών, διέψευσε με ανακοίνωσή του αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας πως επρόκειτο για μια πρόταση που συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group αλλά απορρίφθηκε από ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Το πρωί της Τρίτης, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο θέσπισης μικρού τέλους στις αναλήψεις μετρητών, λέγοντας πως είναι κάτι που συζητείται.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για τις τράπεζες του εξωτερικού συζητείται να θεσπισθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται σύμφωνα με τον υπουργό, η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσης. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος είπε, το ΥΠΟΙΚ ανοίγει τη διαδικασία της διαβούλευσης για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων καθώς και για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταβληθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου γιατί όπως είπε θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ ο υπουργός Οικονομικών δε απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων

από tanea.gr