Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Το Βερολίνο «θυμήθηκε» πως χρειάζεται την Αθήνα...

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας FAZ

Σύντομο άρθρο γνώμης υπογράφει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο εκδότης Χόλγκερ Στέλσνερ, με τίτλο «Το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα».
Οπως -μεταξύ άλλων αναφέρει- «η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά και για μια γενική απεργία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα. Τα χαρτιά του, όμως, είναι καλά».

Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται: «Τη γενική απεργία θα ακολουθήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού προβλέπουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης -το οποίο στην Ελλάδα είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.- και μείωση των συντάξεων περίπου για το 80% των συνταξιούχων.

»Οσο απαραίτητη είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο καλά είναι και τα χαρτιά του Τσίπρα σε αυτό το παιχνίδι πόκερ. Επειδή το Βερολίνο στο θέμα της προσφυγικής κρίσης εξαρτάται από τη βοήθεια της Αθήνας».
Από τη στήλη "Παρασκήνια"
efsyn.gr

Κυβέρνηση: Έχουμε εναλλακτικά σενάρια...

maximou-thumb-large
...για την αποτροπή μειώσεων στις συντάξεις...

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους...
εκπροσώπους των θεσμών, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κυβερνητική πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και σημειώνουν ότι, έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.
Ως προς τη χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την είχε προσδιορίσει χρονικά στις αρχές Απριλίου.
 

Παράταση έως τις 8 Οκτωβρίου στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

 
Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 αντί για 2 Οκτωβρίου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, η προθεσμία ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Οπως είχε γίνει ήδη γνωστό, η παράταση δεν θα συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στη νομοθεσία για τα αυθαίρετα. Οι όποιες αλλαγές το πιθανότερο είναι να συμπεριληφθούν σε μια νέα νομοθετική πρόταση για την αυθαίρετη δόμηση, η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος:
«Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», για συγκεκριμένες κατηγορίες του άρθρου 9 του νόμου.
Η παράταση δόθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επισυνάπτεται το κείμενο της Απόφασης».
Online

Στο Παρίσι ο Ραούλ Κάστρο...


Ο Ραούλ Κάστρο άρχισε την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Κούβας στη Γαλλία, μετά τον αδελφό του, Φιντέλ, πριν από 21 χρόνια, σε μία...
κίνηση, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη εξομάλυνσης των σχέσεων της Αβάνας με την Ευρώπη.

Το επίσημο ταξίδι, το πρώτο στην Ευρώπη από τότε που ο 84χρονος Κουβανός πρόεδρος διαδέχθηκε τον αδελφό του το 2006, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον Μάιο του 2015.

Ο Ρ. Κάστρο έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, με την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τρίτη στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης, να τον υποδέχεται θερμά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Τουλάχιστον δέκα συμφωνίες
Ο πρόεδρος της Κούβας είχε φΤάσει το Σάββατο στο Παρίσι για ιδιωτική επίσκεψη και θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή τουλάχιστον δέκα συμφωνιών, κοινή δήλωση στον Τύπο και επίσημο δείπνο.

Οι δύο χώρες θα εξετάσουν κυρίως τους τρόπους ενίσχυσης των ανταλλαγών τους.
Την Τρίτη θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Πρώτος ευρωπαϊκός εταίρος
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως «πρώτος ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός εταίρος» της Κούβας.

Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, η Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, η Total και η Alstom στην ενέργεια. Ωστόσο, με έναν όγκο περίπου 180 εκατ, ευρώ ετησίως, οι εμπορικές ανταλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Δεν ανέρχονται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας», παραδέχτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ.

Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει την παρουσία των εταιρειών της σε μια χώρα που ανοίγεται σταδιακά στην οικονομία της αγοράς με τη σύναψη συμφωνιών σήμερα στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του δίκαιου εμπορίου.

thepressproject.gr

Ψύχραιμος απολογισμός, μετά 201 χρόνια, τής μάχης τού Βατερλώ (1815μ.Χ.)

Δύο παραλλαγές πάνω σ΄ένα σκίτσο τού Στάθη

Κίνδυνος υποβάθμισης της κρουαζιέρας;

Προβληματισμός: Κίνδυνος υποβάθμισης της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο

Πολιτικές αναταράξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγικό μπορούν να πλήξουν τον κλάδο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
Το 2015 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, όμως οι επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2014.



Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
«Στη ζώνη υψηλού κινδύνου» για την κρουαζιέρα κινδυνεύει να μπει η Ανατολική Μεσόγειος, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη χώρα μας. Οι πολιτικές αναταραχές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και το προσφυγικό, ίσως σε μικρότερο βαθμό, ενδέχεται να οδηγήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο.
Τον κίνδυνο ανατροπής του σκηνικού έκρουσε στο δεύτερο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θόδωρος Κόντες, ο οποίος αποδέχτηκε ότι βραχυπρόθεσμα η χώρα μας ευνοείται, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα επηρεαστεί αρνητικά.

Οπως σημειώνει στη «Ν» περιστασιακά οι εξελίξεις φαίνεται ότι ευνοούν την Ελλάδα, αφού τα κρουαζιερόπλοια φεύγουν από την Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, και αναζητούν νέους προορισμούς στα ελληνικά νησιά. Ηδη εταιρείες όπως η MSC κυρίως, αλλά και οι Global, Celebrity, Costa ενισχύουν φέτος τη θέση τους στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η κίνηση κρουαζιέρας φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη στη χώρα μας σε σχέση με το 2015. Αλλά και πέρυσι η χρονιά έκλεισε θετικά, αφού μετά τον Αύγουστο τα περισσότερα πλοία που έκαναν κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο εστίασαν στους ελληνικούς προορισμούς, λόγω των αναταραχών στις άλλες χώρες.
Ειδικότερα, το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος έκλεισε με άνοδο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας (από 3.826 το 2014 σε 4.279 το 2015).
Οι αρνητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όμως έχουν ανησυχήσει τους ανθρώπους του κλάδου στην Ελλάδα που βλέπουν ότι μακροπρόθεσμα η περιοχή ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θόδωρος Κόντες κατά τη διάρκεια του δεύτερου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».
Οπως εξήγησε στη «Ν» ο κ. Κόντες, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές διότι οι συνεχόμενες τα τελευταία χρόνια αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο στο τέλος θα αναγκάσουν τις εταιρείες να αποσύρουν τα πλοία τους και η κρουαζιέρα στην περιοχή θα αποδυναμωθεί.
«Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση οι εταιρείες κρουαζιέρας θα αναγκαστούν να ενισχύσουν άλλες αγορές. Αλλωστε είμαστε σε μια περίοδο που οι μεγάλοι όμιλοι πραγματοποιούν δυναμικό άνοιγμα στην Ασία και ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία», σημείωσε ο κ. Κόντες. Υπάρχουν όμως και πρακτικά προβλήματα, όπως η επιβολή ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κόντες, οι εταιρείες κρουαζιέρας που κάνουν πλέον ενδοκοινοτικές κρουαζιέρες θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η μέχρι πρόσφατα προσέγγιση τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε. (Τουρκία) απάλλασσε τα κρουαζιερόπλοια από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στη χώρα.
Πρόκειται για κατακόρυφη αύξηση του κόστους, που είναι σχεδόν αδύνατον να καλύψουν οι εταιρείες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται. Οι εταιρείες κρουαζιέρας εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, αφού είναι αδύνατον να απορροφήσουν τη διαφορά, για συμβόλαια που είναι κλεισμένα από το 2015.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ, τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας, όμως οι αφίξεις - επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2014 (4,95 εκατ. πέρσι και 4,93 εκατ. το 2014).
Παρατηρείται, τέλος, ότι η πρώτη δεκάδα προορισμών (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Κεφαλληνία -Ιθάκη, Πάτμος και Σούδα-Χανιά) παραμένει αμετακίνητη στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς.

Διπλή καταιγίδα στον ορίζοντα (άρθρο τού ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ)

Αλέξης Παπαχελάς   Μ​​ια τέλεια καταιγίδα διαγράφεται στον ορίζοντα, πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών φέρνει στο τραπέζι σενάρια που μόνο «παλαβοί» αναλυτές, από εκείνους που έχουν την ευθύνη να σκέπτονται ανάποδα, θα μπορούσαν να σκεφθούν. Ας υποθέσουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν παύει να ισχύει προσωρινά και πως η Ευρώπη αποφασίζει ότι τα πραγματικά της σύνορα δεν βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει προβλέπουν ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να βρεθούν 500.000 άνθρωποι επί ελληνικού εδάφους χωρίς διέξοδο προς τη Βουλγαρία και τη FYROM. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να χειρισθεί το ζήτημα και, αναπόφευκτα, πολλές χιλιάδες προσφύγων/μεταναστών θα βρεθούν στα βόρεια σύνορά μας. Οσο καλά οργανωμένα και να είναι, κανείς Ευρωπαίος δεν θα αντέξει για πολλές ώρες το θέαμα χιλιάδων προσφύγων να σπρώχνουν σύρματα ή φράχτες σε ζωντανή μετάδοση από το BBC και το CNN.
H καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι το γνωρίζουν καλά αυτό το σενάριο. Βρίσκονται, όμως, αντιμέτωποι με δημοσκοπήσεις και την προοπτική ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Η Ελλάδα έχει μπει στην κατηγορία των εύκολων αποδιοπομπαίων τράγων. Προφανώς δεν βοηθάει τον εαυτό της. Αντί να έχει έναν μοναχικό ιεραπόστολο να τρέχει μόνος του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα έπρεπε να έχει φτιάξει γύρω του ένα στιβαρό συντονιστικό όργανο με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος σε θέματα οργάνωσης, ασφάλειας και μετανάστευσης. Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που ξέρουν τη δουλειά τους και αυτό φαίνεται όποτε έχουμε υπηρεσιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα ασχολούνται με τα του οίκου τους και όχι με τα του κράτους. Η παρέα και οι κάθε λογής παππούδες είναι καλοί για το σπίτι και για το κόμμα, όχι για σοβαρές κρατικές υποθέσεις.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα ζούμε στον κόσμο μας. Δεν έχουμε καταλάβει τι σεισμός είναι αυτός που γίνεται ολοένα και πιο αισθητός στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κανείς δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση, χρόνο και υπομονή για να ασχοληθεί μαζί μας. Εμείς ζητάμε να μην κοπούν οι συντάξεις. Οι δανειστές, και όχι μόνο το ΔΝΤ, λένε «εντάξει, αλλά τότε πρέπει ή να σας δανείσουμε και άλλα λεφτά ή να μειώσουμε το χρέος». Ομως, η πολιτική ατμόσφαιρα στα κέντρα αποφάσεων είναι βαριά και δεν σηκώνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε, λοιπόν, αποκομμένοι από την Ευρώπη εξαιτίας των προσφύγων/μεταναστών και με τη συζήτηση περί Grexit να ξαναζωντανεύει λόγω της μετέωρης διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Οι σειρήνες του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού θα αρχίσουν πάλι την προσπάθεια να σαγηνεύσουν, ακόμη και τον κ. Τσίπρα. Ο πειρασμός μπορεί να γίνει μεγάλος, έστω και αν αποδειχθεί καταστροφικός για τον ίδιο και βεβαίως για τη χώρα. Πιο βόρεια, όμως, θα δυναμώνουν τη γοητεία τους και οι σειρήνες του ανθελληνικού λαϊκισμού. Και όπως έχουμε δει, όταν συνδυάζονται οι σειρήνες του Βορρά με αυτές του Νότου, χωρίς την παρουσία ισχυρής πολιτικής ηγεσίας, η καταιγίδα δεν αργεί να ξεσπάσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Στην Αθήνα το «κουαρτέτο»...

Ελεγκτές πολυτελείας
To απόγευμα η πρώτη συνάντηση για την αξιολόγηση...

Στην Αθήνα βρίσκονται οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών και αύριο στις 17.00 το απόγευμα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση με την ελληνική πλευρά, με αιχμή του δόρατος το Aσφαλιστικό.

Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην αυριανή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος.

Η διαπραγμάτευση δεν θα έχει από τη μία την κυβέρνηση και από την άλλη τους δανειστές, αλλά θα χωριστεί στα τρία και κάθε πλευρά θα έχει απέναντί της δύο «εχθρούς».

Η κυβέρνηση προφανώς θα είναι απέναντι στους Ευρωπαίους εκπροσώπους (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) οι οποίοι έχουν διαφορετική ατζέντα ο καθένας, αλλά τέλος πάντων καταλήγουν σε έναν θεσμό (την Ε.Ε) και ως εκ τούτου κάποια στιγμή συντονίζονται...