Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Συλλήψεις μετά την κατάθεση Κάντα

ΑΘΗΝΑ 30/12/2013

Στη σύλληψη εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας που προμηθεύσε το Υπουργείο Αμυνας αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, προχώρησαν οι αρχές, ύστερα από ένταλμα του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαχρήστο, τον οποίο κατονόμασε στην απολογία του ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Α. Κάντας.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Η εν λογω σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001, επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και εταιρείας KRAUUS - MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επι οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πορισμάτων που υποβλήθηκαν από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου ασκήθηκε ποινική διώξη για τα ίδια αδικήματα με την προαναφερόμενη υπόθεση, δηλαδη για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ήδη διαβιβάστηκαν από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Μαλλή αντίγραφα της απολογίας του Α. Κάντα στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου καθώς ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε σειρά εξοπλιστικών που συνδέονται με "μίζες".                             Nooz,gr

Πρόστιμο 3.000 ευρώ και 4 έτη με αναστολή στον Λιάπη


Ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ ημερησίως, και επιπλέον πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη -που δεν προσήλθε στη δίκη του- ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες.
Ο εισαγγελέας έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του κ. Λιάπη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό για την υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο πρώην υπουργός ενήργησε με δόλο έχοντας προσχεδιάσει την πράξη του, αφού είχε ήδη εκδώσει τις πλαστές πινακίδες όταν κατέθεσε τις αυθεντικές.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παραβάσεις του ΚΟΚ εντολέας τους ενήργησε «από απερισκεψία, από ανοησία… αυτές τις λέξεις μου επιτρέπεται να πω στο δικαστήριο», όπως είπε ο ένας εξ αυτών χαρακτηριστικά. Τόνισαν μάλιστα ότι ο κ. Λιάπης αισθάνεται άσχημα και μεταμελημένος. Ανέφεραν, επίσης, ότι η απουσία του πρώην υπουργού από το δικαστήριο δεν οφείλεται σε απαξίωσή του αλλά στο γεγονός ότι «απ’ έξω υπάρχουν 30 δημοσιογράφοι και κάμερες, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται και έξω από το σπίτι του».
Πηγή: ΑΠΕ

Ένταση και συνωστισμός από το πρωί σε τράπεζες και ΔΟΥ



Ένταση και συνωστισμός από νωρίς το πρωί επικρατεί στις περισσότερες ΔΟΥ της χώρας και σε πολλές τράπεζες, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και να εξοφλήσουν τέλη κυκλοφορίας και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις.




Χαρακτηριστικά, στην Δ' ΔΟΥ Αθηνών, στα Εξάρχεια, υπήρχε «ουρά» τουλάχιστον 150-200 πολιτών όταν άνοιξαν οι θύρες της στις 8 το πρωί, ενώ οι πρώτοι είχαν σπεύσει από τις 6:30 το πρωί.Στη ΔΟΥ Περιστερίου πολίτες προσέρχονταν από τα ξημερώματα και επίσης υπήρχε μεγάλη αναμονή μέχρι την εξυπηρέτησή τους.
Συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, απομένουν δυο εργάσιμες ημέρες (30 και 31 τρέχοντος) για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας 2014, την καταβολή της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος, των δόσεων του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013), καθώς και την κατάθεση πινακίδων ή την έκδοση κλειδάριθμου.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης, επεσήμανε ότι τούτο εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και σημείωσε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται κανονικά.
Μέχρι στιγμής, μολονότι εφέτος η σχετική διαδικασία κινείται ταχύτερα της αντίστοιχης περυσινής, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.
Οι ΔΟΥ θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2014 και οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών παρατείνονται, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1101/2002, για τις δυο επόμενες εργάσιμες ημέρες.
Πηγή: AMΠE

Παλιότερη αλλά διαχρονική η "ματιά" τού Κ. Μητρόπουλου...