Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το παιχνίδι του Ερντογάν κόντρα στους Κεμαλιστές

Παίζει με τη φωτιά

tvxs.gr 14:17 | 30 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:34 | 30 Σεπ. 2016
Θύελλα ξέσπασε στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί οργισμένα για «απαράδεκτη και λαθεμένη δήλωση ντροπής» που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη χώρα.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που σπεύδει να υπογραμμίσει τη… ραγδαία αλλαγή στάσης του Ερντογάν - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάνης. 
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν στο μήνυμά του για την 93η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης είχε πει ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη που αποτελεί τον «τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας».
**************************************************************************
Διαβάστε: 

**************************************************************************
Μόλις χθες, ωστόσο, σε συνάντηση που είχε με τοπικούς άρχοντες στην Άγκυρα υποστήριξε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν και να παρουσιάσουν ως νίκη τη Συνθήκη της Λωζάνης». «Μας απείλησαν με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας παραπλάνησαν ώστε να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως νίκη. Με αυτήν χάσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) από τα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι» τόνισε.
Η μεταστροφή Ερντογάν «διαβάζεται» εν πολλοίς από τους αναλυτές ως ζήτημα που έθεσε κυρίως για...

Διεκόπη... πριν καν αρχίσει η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

To be continued

tvxs.gr 12:29 | 30 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:42 | 30 Σεπ. 2016
Διεκόπη… πριν καν αρχίσει η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με σκοπό να κρίνει το εάν ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο διαγωνισμός και ο τρόπος χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Το ΣτΕ θα εξέταζε τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Mega, Antenna, Αlpha, Skai, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των 6 καναλιών είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές.
Τι συνέβη
Η συζήτηση κράτησε μόλις μια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.
Αφορμή, φέρεται να αποτέλεσε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου στην αρχή της Διάσκεψης, όπου αναφέρθηκε στην...

Τούρκος διεθνολόγος επιτίθεται στον Ερντογάν: «Είναι σε πανικό. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα από το 1913»

 «Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις Συνθήκη της Λωζάννης.
Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάννης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη. Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος».
Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάννης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες». Ως προς το θέμα της Μοσούλης ο καθηγητής λέει ότι «τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ».
Ειδικότερα για τα νησιά, ο Οράν λέει ότι «τα νησιά δόθηκαν το 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία. Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάννη».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)
kathimerini.gr

Χρόνος και πόνος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε συνολικά 7,5 ώρες! Ο λόγος είναι σχετικά απλός. Π.χ. ο πρωθυπουργός δικαιούται στην πρωτολογία του να μιλήσει 25 λεπτά και μίλησε 51 και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 20 και μίλησε 52.
Ας μη φτάσουμε –ακόμη– σε επίπεδα Ευρωβουλής, όπου το μικρόφωνο κλείνει αυτόματα στον προκαθορισμένο χρόνο χωρίς καμία ανοχή, αλλά εάν δεν εφαρμοστεί στοιχειωδώς –και μάλιστα από όλους– ο κανονισμός σε μια Βουλή με οκτώ πολιτικούς αρχηγούς, τότε οι συζητήσεις θα συνεχίσουν να διαρκούν ατελείωτες ώρες, ουδείς θα μπορεί να τις παρακολουθήσει και ακόμη και οι βουλευτές θα προτιμούν το… καφενείο ή το σπίτι τους.
Χ.ΙΩ.
efsyn.gr

Ο Σόλων και η δημοκρατία (μας)

Το άσυλο: μία διαχρονική πολιτισμική αξία
 ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Περί το 600 π.Χ. το αθηναϊκό κράτος είχε ψηφίσει νόμο που απαγόρευε κάθε πρόταση για επέμβαση της πόλης στα Μέγαρα. Είχαν προηγηθεί πολλαπλές προσπάθειες των Αθηναίων να προσαρτήσουν τη Σαλαμίνα.
Μια προσάρτηση θα επέβαλλε την απόλυτη κυριαρχία τους στον Σαρωνικό κόντρα στην ακμάζουσα Κόρινθο και την Αίγινα. Ελα όμως που το νησί ήταν υπό την επιρροή των Μεγάρων και οι Μεγαρείς τούς τσάκισαν οσάκις οι Αθηναίοι εξεστράτευσαν εναντίον τους. Αναγκάστηκαν λοιπόν να ψηφίσουν τον απεχθή και ντροπιαστικό για τα μέτρα της εποχής νόμο. (Ακριβώς όπως σήμερα το «Οχι» στα μέτρα των δανειστών έγινε «Ναι» -πραγματικό όνειδος και εξωφρενικά αντισυνταγματικό· τέτοιες ώρες τέτοια λόγια...)
Μουτρωμένοι οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν τον εξευτελιστικό νόμο· ένιωθαν ταπεινωμένοι και εξοργισμένοι με την ανικανότητα του αθηναϊκού κράτους. Εξαίφνης, εκεί που τα κουτσόπιναν στην Αγορά προσπαθώντας να ξεχάσουν την πίκρα τους και τη φτώχεια τους (διότι άλλοι καρπούνταν τον Σαρωνικό), αντίκρισαν έναν περίεργο τύπο, που έδειχνε να 'χει χάσει τα λογικά του, να αναστατώνει την οκνηρία τους...

Η «μητέρα των μαχών» για τις τηλε-άδειες στη διάσκεψη του ΣτΕ

Αποφάσεις

tvxs.gr 07:36 | 30 Σεπ. 2016
Με την πολύκροτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά κορυφώνεται σήμερα ο νομικός πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες – ένας πόλεμος, που θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στο παράλληλο μέτωπο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στη σημερινή της διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποφανθεί, ουσιαστικά, για το εάν ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο διαγωνισμός και ο τρόπος χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Mega, Antenna, Αlpha, Skai, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των 6 καναλιών είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές.
Οι προσφυγές των καναλιών
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές του στρέφονται κατά...

Γιατί ο ΣΕΒ... ερωτεύθηκε το ΔΝΤ

TVXS Ανάλυση 07:25 | 30 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 07:33 | 30 Σεπ. 2016
Μπορεί να είναι απλός συνήγορος, μπορεί να είναι και ο εν Ελλάδι υποβολέας του ΔΝΤ. Ο,τι εκ των δύο κι εάν ισχύει, το βέβαιο είναι ότι το Ταμείο – του «λάθος πολλαπλασιαστή» και των όψιμων «mea culpa» για την καταστροφική ύφεση στην Ελλάδα – αποκτά εγχώριο όχημα προώθησης των θέσεών του για νέες περικοπές στις συντάξεις και για μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Με την... κομψή επισήμανση «οι τέσσερις ενοχλητικές αλήθειες του ΔΝΤ» ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων σπεύδει με το εβδομαδιαίο του δελτίο να υιοθετήσει, και να προσαυξήσει, τις τελευταίες ριπές της Ντέλια Βελκουκέσκου – ριπές, δια των οποίων η εκπρόσωπος του Ταμείου έβαλε ξανά θέμα μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων και φοροαπαλλαγών.
Η ταύτιση είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και προκύπτει από τις ίδιες τις δημόσιες τοποθετήσεις ΣΕΒ και Βελκουλέσκου.
*Για τις συντάξεις, ο ΣΕΒ γράφει στο εβδομαδιαίο του δελτίο:

Για ποιο φιάσκο θα πλήρωνες τρεις άτοκες δόσεις των 20 εκ ευρώ;...

Για ποιο φιάσκο θα πλήρωνες τρεις άτοκες δόσεις των 20 εκ ευρώ;
Απορεί μέχρι και ο Πρετεντέρης...
Επειδή οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους… Και επειδή η εικόνα των ΜΜΕ, εκτός από θλιβερή, είναι σαν το θόρυβο του άδειου τενεκέ στην κατηφόρα…
Ακόμη και δημοσιογράφοι, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης αναρωτιέται μέρα παρά μέρα με την αρθρογραφία του, «Γιατί φωνάζουν»;
Γιατί μας ξεκουφαίνουν για ένα διαγωνισμό που οι ίδιοι «Έτρεξαν» – με τα λόγια του δημοσιογράφου, «Να πάρουν μέρος… Και συμφώνησαν να διαγωνιστούν για τέσσερις άδειες; Πώς τώρα τους φαίνονται λίγες»; Και συνεχίζει, «Γιατί καταγγέλλουν κάτι που συμμετείχαν»;
Για ποιο φιάσκο όμως και για ποιο διάτρητο διαγωνισμό, επιχειρηματίες και εφοπλιστές πληρώνουν άτοκες δόσεις των 15 και 20 εκατομμυρίων ευρώ;...
enimerosi24.gr

Σήμερα η κηδεία του Σιμόν Πέρες...

Shimon_Peres_at_2009_WEF
Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος...
Σήμερα τελείται η κηδεία του ειρηνιστή και τελευταίου της γενιάς ων ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και η κηδεία του συγκεντρώνει στη χώρα τους παγκόσμιους ηγέτες. Μεταξύ των επισήμων που θα...
παρευρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυόπουλος. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι...
aixmi.gr

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Νέα οργή για την διάσωση της Ελλάδας»...

FAZ: «Νέα οργή για την διάσωση της Ελλάδας» - Media

Στη δυσαρέσκεια βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης για τη μη επιβεβαιωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρεται με...
δημοσίευμά της η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στην έκδοση τς Παρασκευής, η FAZ αναφέρει: «Όταν η ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση – όμως ακόμα δεν είναι διασφαλισμένη. Βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU θεωρούν ότι τους εξαπάτησαν».

«Νέα οργή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης για τις παρατραβηγμένες προσπάθειες εξυγίανσης της Ελλάδας. Το ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα εξαγγείλει τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας συμβάλλει στη δυσαρέσκεια» σημειώνει η εφημερίδα.

«’Ήταν προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο που αποφασίστηκε για την Ελλάδα πέρυσι στη βουλή ότι το ΔΝΤ θα...

Αποκεφαλισμένη μνήμη...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Και να το διάβασαν το όνομά της στη βάση της προτομής της, Λέλα Καραγιάννη, μάλλον δεν θα τους θύμισε τίποτε. Λέλα Καραγιάννη; Και ποια είν’ αυτή; Ηθοποιός; Πολιτικός; Αθλήτρια; Στο σχολείο, όσο κι αν το προχώρησαν...
και επιμελείς αν ήταν, δεν θ’ άκουσαν τίποτε σχετικό. Οπότε; Γιατί να διστάσουν; Γιατί να ξανασκεφτούν αν έχει «επαναστατικό» νόημα ο άθλος που ετοιμάζονταν να διαπράξουν; Βαριοπούλα λοιπόν, σκοινί, σπάσιμο, τράβηγμα: αποκεφαλισμός. Στα μπάζα – δεν ήταν άλλωστε χαλκός για να εκποιηθεί. Λες κι ήξεραν πως ο αποκεφαλισμός ήταν ό,τι ατιμωτικότερο φοβούνταν όσοι πολεμούσαν. Και σπασμένο πάντως το κεφάλι, συνέχισε να ’χει περισσότερο μυαλό μέσα του απ’ ό,τι το δικό τους το σάρκινο και κοκάλινο. Κι ίσως, έτσι ριγμένο χάμω, στην Τοσίτσα, να συνέχισε να τους κοιτάζει μ’ ένα παράπονο σχεδόν μητρικό. Γι’ αυτό και συμπλήρωσαν το ανδραγάθημά τους τσακίζοντας τα γνωρίσματα του προσώπου. Οχι για να μην το βλέπουν αλλά για να μην τους βλέπει. Αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, αν όντως υπήρξε ένα στιγμιαίο έστω αίσθημα ενοχής, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως οι κεφαλοκόπτες βρίσκονται ακόμα ελαφρώς λίγο πριν από το στάδιο των τυπικών Βανδάλων. Εκείνοι, όπως τους παρέδωσε η Ιστορία, δεν είχαν κανένα πρόβλημα όσο κατέστρεφαν και δήωναν τη Ρώμη. Οπως δεν είχε δα ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, πεπολιτισμένος Ρωμαίος αυτός, όταν κατέστρεφε Αθήνα και Πειραιά.

Παρά την επωνυμία της, παρά τη μεταθανάτια δόξα της, η Λέλα Καραγιάννη παραμένει ένα από τα αναρίθμητα πρόσωπα που ενσαρκώνουν από περίοδο σε περίοδο, όταν χρειάζεται, ό,τι εννοούμε ως «άγνωστους στρατιώτες» ή ανώνυμους πατριώτες. Πράττουν ό,τι πράττουν επειδή αυτό είναι το φυσικό τους. Αυτοί γυρνούν τον τροχό του κοινού βίου. Σε αυτούς χρωστούν οι επόμενοι, εσαεί, ένα γερό τμήμα όχι απλώς της ύπαρξής τους, αλλά της ελεύθερης ύπαρξής τους. Ψιλά γράμματα; Ψιλά γράμματα η πλούσια αντιστασιακή δράση της Καραγιάννη, με σύσσωμη την πολυμελή οικογένειά της ενταγμένη στην οργάνωση «Μπουμπουλίνα»; Ψιλά γράμματα και η εκτέλεσή της από τους Γερμανούς τέτοιον μήνα του 1944, στο Χαϊδάρι, λίγο πριν φύγουν από την Ελλάδα κι αρχίσουν να σκέφτονται μετανιωμένοι πώς θα αποπληρώσουν τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο; Πιθανόν. Ετσι που τ’ αλέθει όλα ο χρόνος, ακόμα και το σέβας για τους γενναίους νεκρούς περνάει στα περιττά και τα μη αναγκαία. Δίχως αυτό το σέβας, ωστόσο, δίχως μνήμη, καταντάμε ιστορικά νεκροζώντανοι.

Τέτοια ψιλά γράμματα, πάντως, δεν είχε χαράξει η Λουκία Γεωργαντή κάτω από τη μαρμάρινη μορφή της Λέλας Καραγιάννη. Δεν υπήρχε λόγος. Αρκούσε ένα πρόσωπο κι ένα ονοματεπώνυμο για να ειπωθούν όλα. Ετσι τουλάχιστον πίστευαν μερικές δεκαετίες προ Μηδενισμού· ενός μηδενισμού που χουλιγκανίζει υποδυόμενος τον εξεγερσιακό.

Μα να κόψουν ένα κεφάλι που ούτε καν οι ναζί δεν κατάφεραν να το κάνουν να σκύψει και να τους προσκυνήσει;

  από τήν Καθημερινή