Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα 25 είδη επιχειρήσεων που αδειοδοτούνται με απλή γνωστοποίηση στον δήμο

Με απλή γνωστοποίηση στον δήμο αδειοδοτούνται ήδη 25 είδη επιχειρήσεων που θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας με βάση υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου ξεκίνησε πιλοτικά πριν από λίγες εβδομάδες και οι διαδικασίες αναμένεται να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο, όταν ψηφισθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος-πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΔΜΗΔ, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες εφαρμόζεται το νέο, απλουστευμένο μοντέλο αδειοδότησης είναι οι ακόλουθες:

1) Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών και ειδικότερα 19 κατηγορίες: οπωροπωλείο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, πτηνοπωλείο, αυγοπωλείο, ιχθυοπωλείο, γαλακτοπωλείο, πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων, καφεκοπτείο, πρατήριο ελαίων και λιπών, πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής, πρατήριο άρτου, πρατήριο έτοιμου φαγητού, κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, κάβα εμφιαλωμένων ποτών, κατάστημα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας, πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κ.λπ. σε εμπορικά καταστήματα και πώληση παγωτού ή καφέ από αυτόματες μηχανές που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά καταστήματα ή σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών.

2) Καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα: κομμωτήριο, κουρείο, κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας (τατουάζ).

3) Γυμναστήριο και αθλητική σχολή.

Με απλουστευμένο τρόπο, δηλαδή με απλή γνωστοποίηση στον δήμο θα υλοποιούνται και άλλες ενέργειες που σχετίζονται με την επιχείρηση όπως η λειτουργία της από νέο πρόσωπο, η αλλαγή επωνυμίας, η αλλαγή νομικής μορφής (εφόσον δεν αλλάζει ο ΑΦΜ), ακόμη και η προσθήκη νέας δραστηριότητας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Με το σύστημα γνωστοποίησης παύουν να ισχύουν η υποβολή φακέλου δικαιολογητικών, η επεξεργασία δεδομένων και οποιοσδήποτε εκ των προτέρων έλεγχος από τη διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η δήλωση του ενδιαφερομένου, η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης και αντιστοίχως η ανάκληση διοικητικής πράξης σε περιπτώσεις εντοπισμού από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στοιχείων που συνιστούν λόγο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται εκ των υστέρων και θα είναι δειγματοληπτικοί, σε ποσοστό 20% υποχρεωτικά επί των γνωστοποιήσεων που έχουν υποβληθεί.

Ο ΣΕΒ
Θερμή υποδοχή στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων επιφύλαξε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει ότι «το νομοσχέδιο διακρίνεται για την τόλμη του και τη μεταρρυθμιστική του λογική». Πάντως, επισημαίνει τον κίνδυνο καθυστέρησης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης ή ακόμη και της αναίρεσής της σε περίπτωση που δεν εκδοθούν εγκαίρως τα 21 προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Οικονομική Καθημερινή

Τα ελβετικά πορνεία γεμίζουν από γαλλίδες

Photo: miriamguttmann/Flickr
«Ποιος είναι ο σκοπός της έλευσής σας;» ρωτά ο συνοριοφύλακας. «Είμαι συνοδός ανδρών» απαντά η Αναστασία. «Καλώς ήρθατε στην Ελβετία και καλές δουλειές» απαντά ο υπάλληλος, επιστρέφοντας αδιάφορα το διαβατήριο στην Αναστασία.
      
Χριστίνα Πουλίδου
Αυτή την περιγραφή κάνει η «Monde» σε δημοσίευμά της, όπου επισημαίνεται ότι μετά από την ψήφιση του νόμου που ποινικοποιεί τους πελάτες των πορνείων, οι γαλλίδες ιερόδουλες φεύγουν στο εξωτερικό – στο Βέλγιο και κυρίως στην Ελβετία. Με 130 οίκους ανοχής και 40 πρακτορεία «συνοδών» η Γενεύη προσελκύει τις γαλλίδες ιερόδουλες -που εκτιμούν ότι αν μείνουν στη χώρα τους, θα έχουν αναδουλειές. Διότι ο επίμαχος νόμος δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί (εκκρεμεί η ψήφισή του από τη Γερουσία), πλην όμως οι συνθήκες εργασίας στη Γαλλία είναι ήδη δύσκολες και η προοπτική του νόμου προκάλεσε επιπτώσεις πριν από την εφαρμογή του.
Η Αναστασία είναι μια από τις νέες προσλήψεις του «οίκου Βενουζιά» (σαν να λέμε «Αφροδίτεια») που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη και που διευθύνεται από μιαν άλλη γαλλίδα, την «Κυρία Λίζα». Κόρη λιμενεργάτη, η «Κυρία Λίζα» παντρεύτηκε νωρίς, χώρισε νωρίς, βγήκε στο πεζοδρόμιο, την ερωτεύτηκε ένας ελβετός, έγινε η μαιτρέσα του και μετά η γυναίκα του, εδώ και 18 χρόνια. Το 2003 άνοιξε το «σαλόνι» της -δυό όροφοι, 11 δωμάτια με εξωτική διακόσμηση, 70 «κορίτσια» που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες τη βδομάδα -«το μπορντέλο γυρνά συνεχώς σαν μύλος» λέει η «Κυρία Λίζα» που προσφέρει στους πελάτες της κάθε κομφόρ . Θέλουν να αγκαλιαστούν σε κρεβάτια με ουρανό, θέλουν κάτι γρήγορο, θέλουν ένα χαλαρωτικό τζακούτζι, όλα προσφέρονται.
Η ίδια λέει, ότι εδώ και δυό μήνες έχει «μαζικές αφίξεις» από Γαλλία, «αναζητούν καταφύγιο σε μένα» συμπληρώνει. Την ίδια επισήμανση κάνει κι ο εκπρόσωπος της ένωσης προστασίας των δικαιωμάτων των ιερόδουλων στην Γενεύη. «Εδώ και μερικούς μήνες τα πρακτορεία των συνοδών και τα σαλόνια των ιερόδουλων μας επιβεβαιώνουν, ότι υπάρχει μια μεγάλη άνοδος αφίξεων από γαλλίδες ιερόδουλες. Το φαινόμενο σιγά-σιγά θα αυτορρυθμιστεί, γιατί η αγορά έχει όρια και οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι μετά από το δημοψήφισμα της Ελβετίας (που θέτει περιορισμούς στη «μαζική μετανάστευση») «το πηγαινέλα ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελβετία θα γίνει πιο δύσκολο, ίσως και αδύνατο για τα κορίτσια» λέει η «Κυρία Λίζα» και συμπληρώνει ότι θα αναγκαστεί να βασιστεί σε ελβετίδες. «Ίσως χρειαστώ και μια δεύτερη γραμματέα που θα ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν την άδεια εργασίας».

(Θα μου πείτε, «τι μας νοιάζει εμάς πώς θα λύσουν τα προβλήματά τους οι γαλλίδες ιερόδουλες;» Σας μετέφερα το δημοσίευμα που διάβασα, γιατί μου έκανε εντύπωση το σύστημα που λειτουργεί γύρω από τη θέσπιση ενός νόμου. Το γαλλικό νομοσχέδιο επιχείρησε να θέσει ένα πλαίσιο στη λειτουργία των πορνείων και να δημιουργήσει ένα αποτρεπτικό πλαίσιο στη μαστροπεία. Εύστοχο ή άστοχο, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το οποίο (αποτέλεσμα) όμως, εκδηλώθηκε πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος! Οι ιερόδουλες πήραν τη δουλειά τους και έφυγαν απ' τη χώρα. Ακριβώς όπως οι επενδυτές πάνε τα λεφτά τους στους φορολογικούς παραδείσους και τα καράβια αναζητούν σημαία ευκαιρίας. Το ενδιαφέρον, που απέμεινε εκκρεμές στο δημοσίευμα, είναι το αν ο περιορισμός της προσφοράς οδηγήσει και σε μείωση της ζήτησης. Το ενδιαφέρον δηλαδή εν προκειμένω, που αποτελεί ένα ευρύ κοινωνικό θέμα, είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν οι πελάτες  των πορνείων το έλλειμμα στην αγορά των ιερόδουλων).

protagon.gr

Διεθνής εκδήλωση στην Αθήνα για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών μικρομεσαίων στον τουρισμό


Διεθνή εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων διοργανώνει στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαρτίου 2014, το Enterprise Europe Network - Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η εκδήλωση, η οποία απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς και επικεντρώνεται στον τουρισμό και τη γαλάζια ανάπτυξη, εντάσσεται στην εκδήλωση "Mission for Growth - Reaching the Greek market and its players" η οποία διοργανώνεται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani, σε συνεργασία με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη και το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η εκδήλωση των διμερών συναντήσεων αποσκοπεί στην επιχειρηματική σύμπραξη μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, η εκδήλωση επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς: Αγρο-διατροφικός κλάδος / Επεξεργασία τροφίμων / Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτεχνολογία και Γαλάζια Βιοτεχνολογία, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Τουρισμός.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρηματικές συναντήσεις καλούνται να υποβάλλουν το προφίλ τους, έως τις 5 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης http://www.b2match.eu/m4g-greece2014 (αναφέροντας ως
Γραφείο Υποστήριξης το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης). Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επιλογή και ο προγραμματισμός των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων από τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (e-mail: m4g-greece2014@ekt.gr).

Η εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων διεξάγεται παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο «Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός & Στρατηγικές Γαλάζιας Ανάπτυξης» που θα λάβει χώρα στις 10 Μαρτίου (Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
kathimerini.gr

Αύξηση 10% των τουριστών από Γερμανία εκτιμά για φέτος η TUI

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

Αύξηση άνω του 10% θα παρουσιάσει ο αριθμός των τουριστών που θα διακινήσει η Tui Γερμανίας στον ελληνικό προορισμό για τη φετινή περίοδο σε σχέση με το 2013.
Στην εκτίμηση αυτή προέβησαν τρία υψηλόβαθμα στελέχη (δρ Ολιβερ Ντόρσουκ, Μάρκους Στεμπ, Αριαν Κερς) του γερμανικού ομίλου, ο οποίος οργάνωσε στην Ελλάδα την ετήσια συνάντηση προμηθευτών του και παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 ξενοδόχοι που συνεργάζονται με την Tui Γερμανίας. Τα τρία στελέχη της Tui που υποδέχθηκαν οι Ελληνες υπεύθυνοι για τη χώρα μας στον όμιλο, κ. Ιωάννης Κουλουμπής και Μιχάλης Μαυρόπουλος, σημείωσαν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται και πάλι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη γερμανική αγορά. Επιπλέον, τόνισαν τον «ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ξενοδόχοι στη δημιουργία ποιοτικών ταξιδιωτικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών, με στόχο οι Γερμανοί επισκέπτες να επιλέξουν και πάλι την Ελλάδα για τις διακοπές τους».

O δρ Ολιβερ Ντόρσουκ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε τους ελληνικούς προορισμούς στη Γερμανία ακόμη πιο αποτελεσματικά, αλλά και να επενδύσουμε στην ελληνική τουριστική αγορά μακροπρόθεσμα». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα είναι και παραμένει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός για εμάς. Θα πρέπει να μείνει στον δρόμο της σταθερότητας». Τα στελέχη της Tui ενημέρωσαν τους Ελληνες ξενοδόχους για τη νέα πλατφόρμα Destimo που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο τον χειρισμό των κρατήσεων και εσόδων καθώς και για τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει ο όμιλος όπως π.χ. τη βελτίωση ικανοποίησης πελατών, το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ κ.ά.
H Τui Travel Plc δραστηριοποιείται σε περίπου 180 χώρες, απασχολεί περίπου 54.000 ανθρώπους και διατηρεί αεροπορικό στόλο 139 αεροσκαφών. Εξυπηρετεί περισσότερους από 30 εκατ. πελάτες σε πάνω από 31 χώρες προέλευσης τουριστών.
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε να υλοποιήσει κοινό πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης του ελληνικού προορισμού για τη φετινή σεζόν με την Tui Travel Plc σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Ο ΕΟΤ θα διαθέσει το ποσό των 920.000 ευρώ καλύπτοντας το 50% του συνολικού κόστους του προγράμματος, το οποίο θα ανέλθει σε 1,84 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, ανά αγορά ο συνολικός προϋπολογισμός για την από κοινού προβολή με την Tui θα φθάσει στη Βρετανία σε 690.000 ευρώ, στη Γερμανία σε 360.000 ευρώ, στη Βόρεια Ευρώπη (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία) σε 280.000 ευρώ, στη Γαλλία σε 126.000 ευρώ, στην Ολλανδία σε 120.000 ευρώ, στο Βέλγιο σε 130.000 ευρώ, στην Αυστρία σε 80.000 ευρώ, στην Πολωνία σε 30.000 ευρώ και στην Ελβετία σε 24.000 ευρώ.
kathimerini.gr
 

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ραγκούσης: Το νέο άκρο που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα


στήν Παραπολιτική) 
 
Παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον, λόγω του θεμιτού ρομαντισμού του, απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στο ΒΗΜΑ Fm:

Ο κύκλος μου στην πολιτική μπορεί να έχει κλείσει μπορεί και να μην έχει κλείσει.

Η απόφαση που έχω πάρει και είναι πράγματι απόλυτη σε ότι με αφορά είναι ότι εάν ξαναμπώ στην ενεργό πολιτική , θα το κάνω με την ψυχολογία του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζουν τα γνωστά λαϊκά ρητά: « Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι» και το « το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» .

Για να γίνω πιο θετικός, εννοώ πως θα μπω με όρους απολυτότητας σε κάποια πράγματα . Δεν θα ξαναβάλω νερό στο κρασί μου, δεν θα ξαναμπώ σε μια συλλογική προσπάθεια – ιδίως σ ένα νέο ξεκίνημα με λογικές συμβιβασμών.

Οι συμβιβασμοί σε μία πορεία, σε δευτερεύοντα θέματα είναι αναπόφευκτοι και αναγκαίοι.
Όμως οι συμβιβασμοί σε επίπεδο αρχών, ιδεολογίας και στόχων είναι που έκαναν πολύ μεγάλο κακό στη χώρα και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Δεν θέλω να ξαναγίνω κάτι . Εγώ, αν μου δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο πάντα μιας συλλογικής προσπάθειας , θέλω να προσπαθήσω να κάνω πράγματα πάλι. Δεν θέλω να γίνω, θέλω να κάνω. 

Για να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα , εδώ που έχει φθάσει η χώρα , και επιτρέψτε μου να καταθέσω την ματιά ενός ανθρώπου που τα έχει ζήσει από μέσα και σε ιστορικές περιόδους, όπως η περίοδος του 2009 -2010 , πιστεύω πως δεν θα επιβιώσει οιαδήποτε πολιτική πρόταση αν δεν είναι:

Ακραία ειλικρινής
Ακραία προοδευτική
Ακραία δίκαιη

Χρειάζεται η χώρα ένα νέο άκρο αλλά αυτή την φορά ένα δημοκρατικό άκρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά της αντί-συστηματικότητας με την έννοια όμως του συστήματος που μας χρεοκόπησε.

Οτιδήποτε άλλο κι αν ξεκινήσει πιστεύω ότι δεν θα ευδοκιμήσει ακριβώς επειδή είμαστε σε μια φάση αντίστοιχη του 1974. Όπως και τότε έτσι και σήμερα αυτό το οποίο ζητάει η ελληνική κοινωνία είναι πράγματι κάτι θεμελιακά τελείως καινούργιο από αυτό που υπήρχε και υπάρχει.

Μπαλάφας προς Τζαμτζή: Είσαι μπαγάσας, αγενής και ό,τι θέλω...



Απολαυστικός διάλογος...
Μετά το "τι λες ρε Πάγκαλε;" που εκστόμισε  ο Μπαλάφας (ΑΝΤ-1), με αφορμή την περίφημη φράση του πρώην υπουργού, "Μαζί τα φάγαμε", το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε. Πιάνοντας τον...
Τζαμτζή.

Ακολουθεί απόσπασμα από τους διαλόγους τους :

Μπαλάφας
: Τώρα σταματήστε. Εγώ σας άκουσα να λέτε τις διάφορες γενικολογίες. Ακούστε τώρα συγκεκριμένα πράγματα. Σταματήστε τώρα. Δε με αφήνετε να μιλήσω. Βρε το μπαγάσα.

Τζαμτζής: Μπαγάσας δεν είμαι, σας επιστρέφω το χαρακτηρισμό.

Μπαλάφας: Μπαγάσας είσαι. Και αγενής είσαι. Είσαι ό,τι θέλω.

Τζαμτζής: Να αποδέχεστε τον διάλογο. Εσείς θέλετε μονόλογο.

Μπαλάφας: Μα τι διάλογο; Εσύ δε με αφήνεις να μιλήσω.

Τζαμτζής: Θέλετε να πείτε το ποίημά σας.

Μπαλάφας: Σε διέκοψα αγόρι μου, εγώ;

Τζαμτζής: Ούτε αγόρι σας είμαι, ούτε τίποτα
 

Ώρα αλλαγής για την Κύπρo- Η σκοπιά ενός Τουρκοκυπρίου




Μετά την απογοήτευση και την πικρία που προκάλεσε η αποτυχία του Σχεδίου Ανάν το 2004, οι Κύπριοι μπορούν ξανά να ελπίζουν ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα δεν απέχει πλέον πολύ.

Η πιο πρόσφατη –και ίσως η τελευταία– πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, το οποίο μετρά σχεδόν μισόν αιώνα ύπαρξης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι δύο ηγέτες του νησιού συμφώνησαν, σε μια κοινή διακήρυξη, στην οποία περιλαμβάνονται επτά σημεία που μπορούν να θεωρηθούν ως το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Η νέα αυτή φάση των διαπραγματεύσεων...

Ανεξαρτητοποίηση Κοππά: Το δέντρο και το δάσος



Μετά από μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων της, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το σημερινό ΠΑΣΟΚ για μια σειρά λόγων του οποίους παρέθεσε.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχω διαβάσει δεκάδες σχόλια για τη «διορισμένη», για την «προσωπική φίλη του Παπανδρέου» ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα διάφορα «στο καλό» από διάφορα στελέχη του επίσημου ΠΑΣΟΚ που αδυνατούν ακόμα να διαχειριστούν τα διάφορα απωθημένα τους.
Προσωπικά, δεν έχω άποψη για το αν υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από την αποχώρηση της Κοππά, δεν έχει τύχει να τη γνωρίζω προσωπικά ώστε να ξέρω κάτι παραπάνω και μου είναι και μάλλον αδιάφορο αν τελικά θα πάει στη Δημοκρατική Αριστερά ή όχι. 
Προτιμώ λοιπόν να σταθώ στα όσα είπε η κ. Κοππά πριν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλλον ήταν αυτά που πραγματικά ενόχλησαν όσους επιστράτευσαν ad hominem επιχειρήματα για να μην ακουστεί η φωνή της.
Εκτός των άλλων λοιπόν, η κ. Κοππά είπε:
- Ο εναγκαλισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., συχνά στην πιο δεξιά εκδοχή του, του στερεί αυτό το ηθικό, πρωτίστως, πλεονέκτημα. Η ΔΗΜ.ΑΡ., σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της και τις αποφάσεις του Συνεδρίου, θέλει να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ –μ’ αυτήν του την ηγεσία, τις πολιτικές του επιλογές και επειδή έχει χάσει τη διακριτότητά του από τη Ν.Δ.- δεν μπορεί. 

-(Για τους 58) Πρόκειται για άτομα που σέβομαι και εκτιμώ, με μακρά παρουσία και προσφορά στη δημόσια συζήτηση. Όμως, διαφωνώ ριζικά με το εγχείρημα. Το κείμενο των θέσεών τους δε με εκφράζει, επειδή δεν είναι σαφές σε ποιους απευθύνεται και ποιους βάζει απέναντι. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια παραγωγική ομάδα, αλλά όχι για μια πολιτικά γόνιμη πρωτοβουλία. Δυστυχώς και ανεξαρτήτως προθέσεων δίδεται η εντύπωση ότι «ρυμουλκούνται» σε μια στρατηγική που ως προτεραιότητα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης με κάθε κόστος και το μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

-Το SPD έβαλε όρους στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, όπως η άνοδος του κατώτερου μισθού και η διπλή ιθαγένεια των μεταναστών. Δε συνυπέγραψε την κατάργηση των νόμων Κατσέλη και Ραγκούση, ούτε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είναι νωρίς να κρίνει κανείς το SPD, αλλά για το ΠΑΣΟΚ έχουμε όλοι σαφή εικόνα.

-Δυστυχώς το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο πάλεψε τόσος κόσμος στην Ελλάδα. Τα λέω εδώ και χρόνια, τα λέω μονότονα επαναλαμβανόμενα και με απόλυτη συνέπεια. Απλώς κανείς δεν αντιδρά επ’ αυτών. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν άλλαξα εγώ, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το κόμμα στο οποίο μπήκα.
Ας δεχθούμε λοιπόν, για την οικονομία της κουβέντας, ότι η κ. Κοππά είναι τυχοδιώκτρια, αχάριστη ή ό,τι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει απάντηση σε αυτά που λέει ή μόνο παραπολιτικά μπινελίκια;