Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

...το νέο παραμύθι του πολιτικού κατεστημένου : Το «κούρεμα» που δεν έγινε το 2010...


 Στα τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και το σπάσιμο της ελληνικής φούσκας, το πολιτικό σύστημα αρέσκεται να λέει παραμύθια.

Αρχικά, όταν οι αγορές μας έκοψαν, είπε το παραμύθι ότι...
κάποιος «θείος» από την Κίνα ή τη Ρωσία θα μας δάνειζε άνευ όρων όσα χρειαζόμαστε. Μετά, ακούστηκαν τα παραμύθια του Ζαππείου, που «προσέφεραν» 18 δισ., μηδένιζαν το έλλειμμα σε 18 μήνες και έστηναν νέο παραγωγικό μοντέλο με ατμομηχανή την... οικοδομή.

Το 2012 η χώρα βομβαρδίστηκε με το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης: Θα άλλαζαν το Μνημόνιο κι ο λαός θα απολάμβανε τους καρπούς της σκληρής διαπραγμάτευσής τους. Μετά ενάμιση χρόνο επιβολής μιας καταστροφικής πολιτικής, εμφανίζεται νέο παραμύθι: Αιτία όλων των δεινών είναι το «κούρεμα» που δεν έγινε το 2010...

Μπορούσε να γίνει; Όχι.

Δεν υπάρχει κανείς τόσο τρελός στον κόσμο, ώστε να δεχτεί να «κουρευτούν» όσα του χρωστά μια χώρα που έχει 36 δισ. δημόσιο έλλειμμα, 300 δισ. δημόσιο χρέος, δίνει πλαστά στοιχεία για έλλειμμα δήθεν 6% ενώ αυτό ήταν 15,6% του ΑΕΠ και η οποία δεν έχει, καν, εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης.


Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο του Κώστα Καλλίτση, ενός εκ των πλέον συνεπών αφηγητών της κρίσης εδώ  ή αμέσως παρακάτω :
parapolitiki.com

Το «κούρεμα» που δεν έγινε το 2010

Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

 
 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Στα τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και το σπάσιμο της ελληνικής φούσκας, το πολιτικό σύστημα αρέσκεται να λέει παραμύθια. Αρχικά, όταν οι αγορές μας έκοψαν, είπε το παραμύθι ότι κάποιος «θείος» από την Κίνα ή τη Ρωσία θα μας δάνειζε άνευ όρων όσα χρειαζόμαστε. Μετά, ακούστηκαν τα παραμύθια του Ζαππείου, που «προσέφεραν» 18 δισ., μηδένιζαν το έλλειμμα σε 18 μήνες και έστηναν νέο παραγωγικό μοντέλο με ατμομηχανή την... οικοδομή. Το 2012 η χώρα βομβαρδίστηκε με το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης: Θα άλλαζαν το Μνημόνιο κι ο λαός θα απολάμβανε τους καρπούς της σκληρής διαπραγμάτευσής τους. Μετά ενάμιση χρόνο επιβολής μιας καταστροφικής πολιτικής, εμφανίζεται νέο παραμύθι: Αιτία όλων των δεινών είναι το «κούρεμα» που δεν έγινε το 2010...

Μπορούσε να γίνει; Οχι.

(α) Δεν υπάρχει κανείς τόσο τρελός στον κόσμο, ώστε να δεχτεί να «κουρευτούν» όσα του χρωστά μια χώρα που έχει 36 δισ. δημόσιο έλλειμμα, 300 δισ. δημόσιο χρέος, δίνει πλαστά στοιχεία για έλλειμμα δήθεν 6% ενώ αυτό ήταν 15,6% του ΑΕΠ και η οποία δεν έχει, καν, εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης.

(β) Η Ευρωζώνη αρνιόταν τη συζήτηση όχι μόνο για «κούρεμα» αλλά...


Ένορκη διοικητική εξέταση για το "βαθύ λαρύγγι" της ΓΓΔΕ...

Ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της "διαρροής" σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με...
τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης...
newsbeast.gr

Συνελήφθη ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Βριλησσίων...



Στη σύλληψη του αστυνομικού διοικητή του Α.Τ Βριλησίων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. καθώς εμφανιζόταν ως διαχειριστής σε...
τρία εστιατόρια της συζύγου του μέσα στα οποία βρέθηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και κρυφές ταμειακές μηχανές.
Τα εστιατόρια βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στους Αμπελόκηπους, ενώ παραμένει άγνωστο το αν έχει συλληφθεί και η σύζυγός του.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, αλλά και για φορολογικές και υγειονομικές παραβάσεις.
 

Υπ.Οικονομικών: Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό


Παραπολιτική
Με αφορμή δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου σε σχέση με τα εμβάσματα εξωτερικού, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε πριν από λίγο την εξής ανακοίνωση:

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου. Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή. Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.
Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. 

Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μέχρι στιγμής, οι διαστάσεις που έχει λάβει το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ουσία του.

Η Μύκονος χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική της


"με έπιασε μια φαγουρίτσα στην παλάμη να γράψω 2-3 ανησυχίες μου 
 που τις σκέφτομαι καιρό τώρα...αν θες δημοσίευσε τις..."

 φιλικά
  Γιάννης λωλος
                                                                       ---------------

Αν όχι τώρα, ποτέ!
Η Μύκονος χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική της. Το γεγονός ότι ο τόπος δεν πάει καλά είναι
κοινή διαπίστωση όλων των πολιτών. Δυστυχώς δυσφημιστήκαμε διεθνώς την προηγούμενη σεζόν με την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας, αλλά εκτός αυτού το άκρως ανησυχητικό είναι η φθίνουσα τουριστική πορεία του τόπου. Ο κόπος και η φιλοξενία 10 γενεών κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν καταφέρουμε να επαναπροσδιοριστούμε στο εξαιρετικά ταχύ, σύνθετο, παγκοσμιοποιημένο τουριστικό περιβάλλον. Εξηγούμαι. Η προπέρσινη σεζόν ήταν εξαιρετικά δύσκολη για δύο κυρίως λόγους. 1ον οι εκλογές που συνέπεσαν με την έναρξη της σεζόν. Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε σε διεθνές επίπεδο λόγω της πολιτικά κρίσιμης εθνικής κατάστασης απέτρεψε πολλούς επισκέπτες να έρθουν, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η σεζόν επικίνδυνα και πολλοί επιχειρηματίες να εξέλθουν με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αν και η παρτίδα κάπως σώθηκε με τις υψηλές τιμές του Αυγούστου όπου κάπως επανέκαμψε η ροή των επισκεπτών.
Το δεύτερο πρόβλημα που η μυκονιάτικη επιχειρηματική κοινωνία κλήθηκε  να αντιμετωπίσει ήταν η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού. Μέχρι πριν 3 χρόνια η Μύκονος στηριζόταν πολύ στους Έλληνες τουρίστες. Τώρα πια οι λίγοι συγκριτικά φανατικοί Έλληνες που εξακολουθούν να επισκέπτονται το νησί έρχονται και συνήθως γκρινιάζουν για τις υψηλές τιμές, ενώ αρκετοί είναι σχετικά νέα παιδιά που εργάζονται στο εξωτερικό και βρήκαν φτηνά απευθείας εισιτήρια. Άρα το νησί όφειλε  να αναπροσαρμόσει την πελατεία του και να κάνει ανοίγματα σε νέες αγορές λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι ο Έλληνας αδυνατεί πλέον να έρθει. Δεν το έκανε.
Η περσινή σεζόν τελείωσε με ανάμεικτα συναισθήματα. Με τα νέα  δεδομένα της εθνικής κρίσης θα μπορούσαμε να ήμαστε ευγνώμονες που είχαμε τέτοια προσέλευση κόσμου. Πολλοί δούλεψαν αλλά υπάρχουν και πολλοί που δεν δούλεψαν. Όσοι δεν ανέβασαν το επίπεδο υπηρεσιών τους, δεν καταλαβαίνουν και δεν επενδύουν στο ηλεκτρονικό επιχειρηματικό περιβάλλον, και δεν εξορθολογίζουν τις τιμές τους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Για δεδομένα Μυκόνου πηγαίνουμε όλο και χειρότερα. Με αργά αλλά σταθερά βήματα η Μύκονος χάνει την αίγλη των περασμένων χρόνων της και ουσιαστικά μετατρέπεται σε κόμβο των Κυκλάδων. Και αυτό όχι για πολύ.
Ναι, διαβάζουμε ότι αυξήθηκε η προσέλευση στη Μύκονο και ότι είχαμε εντυπωσιακή αύξηση συγκρινόμενη με την σεζόν 2012 που ήταν από τις χειρότερες. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι...

Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια η Ελλάδα...

Ακριβότερο είναι το καλάθι του έλληνα καταναλωτή σε σχέση με το καλάθι άλλων Ευρωπαίων αφού για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες είναι αναγκασμένος να δαπανά ακόμη και τριπλάσιο ποσοστό από...
τις μηνιαίες αποδοχές του συγκριτικά με τους εταίρους του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελλήνων εργαζομένων -την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30%- σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των τιμών στα βασικά είδη έχει οδηγήσει τους έλληνες καταναλωτές να «αισθάνονται» στις τσέπες τους την ακρίβεια «σκληρότερη» ακόμη και από τους καταναλωτές χωρών στις οποίες οι τιμές των αγαθών στο ράφι είναι ίδιες ή υψηλότερες.

Πρόκειται για την ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων και καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη.

Παρατηρώντας κάποιος τις τιμές ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα στην Ευρωζώνη, αρχικά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις τιμές στο ράφι, δεν είναι η ακριβότερη χώρα. Συνδέοντας όμως τις τιμές των προϊόντων αυτών με τα εισοδήματα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους είναι η πιο ακριβή χώρα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση των μισθών που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα δεν πέρασε και στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών -βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους εταίρους μας.

Οι τιμές 20 προϊόντων

Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αβγά, ελαιόλαδο κ.λπ.) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο (περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013) συμπεραίνει ...

Η βιταμίνη C εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου

Σε ενέσιμη μορφή

Η βιταμίνη C εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου και μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Η βιταμίνη C εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου και μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας μειώνοντας παράλληλα τις τοξικές παρενέργειες της, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, με επικεφαλής την Δρ Τζιν Ντρίσκο, πιστεύουν ότι η χορήγηση της βιταμίνης C θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά έναν ασφαλή και οικονομικό τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, δείγματα ανθρώπινων κυττάρων καθώς και σε 22 ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο των ωοθηκών.

Η ενέσιμη χορήγηση βιταμίνης C σε όλες τις περιπτώσεις κατέστησε τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα, ενώ τα υγιή κύτταρα δεν υπέστησαν κάποια βλάβη. Μάλιστα, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ενέσιμης βιταμίνης C επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ποντίκια ενώ στις γυναίκες μείωσε τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.

Η χρήση της βιταμίνης C ...

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία κι όχι με λίστα. Η επιλογή αυτή φέρνει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα για τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση προβλέπει κατάλογο 42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.
Η συμφωνία των Σαμαρά - Βενιζέλου για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές επικοινωνείται ως καινοτομία, που δίνει το προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες για να αποφασίσουν ποια πρόσωπα θα στείλουν στην Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα θα μειώσει την αναμενόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές -διεξάγονται παράλληλα με το β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 25 Μαΐου.
Ωστόσο, για τους ίδιους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς θα πρέπει να απευθυνθούν στους πολίτες ολόκληρης της επικράτειας. Το γεγονός αυτό δίνει εκ των πραγμάτων πλεονέκτημα σε όσους είναι ήδη αναγνωρίσιμοι στο πανελλήνιο και έχουν πρόσβαση στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα social media.
Σε ό,τι αφορά τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή της σταυροδοσίας των υποψήφιων ευρωβουλευτών λύνει τα χέρια σε πολλά επίπεδα -και πρώτα απ όλα του Ευ.Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της ελληνικής «Ελιάς».
Το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» (που αποτελείται από την κίνηση των «58», άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ) είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, τόσο για την μέθοδο επιλογής των υποψηφίων, όσο και για τη σύνθεσή του καθαυτήν. Με τη σταυροδοσία αφενός λύνεται το πρόβλημα αυτό, αφετέρου όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αποκτούν -θεωρητικά τουλάχιστον- προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους, λόγω εμπειρίας και αναγνωρισιμότητας.
Την ίδια ώρα, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς απαλλάσσονται από τις πιθανές πιέσεις στελεχών, που θα ήθελαν να λάβουν το χρίσμα για την ένταξη στη λίστα των ευρωεκλογών, καθώς και εκλόγιμη θέση. Με την κατάργηση της λίστας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αφενός εμφανίζονται να βάζουν όλους τους υποψήφιους σε μια ισότιμη διαδικασία, χωρίς να προωθούν εκλεκτούς, αφετέρου κινητοποιούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο για το κόμμα τους στο κυνήγι της ψήφου.
 Sofokleous10.gr

Τρεις βουλευτές της ΝΔ στην τσιμπίδα για μαύρο χρήμα

Εβγαλαν στο εξωτερικό ποσά που δεν εμφανίζονται στα «πόθεν έσχες». Λίστα με 600 πρόσωπα που έστειλαν 2 δισ. σε ξένες τράπεζες

"Παρενέργειες" και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται ότι θα προκαλέσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής.. Τρεις βουλευτές της ΝΔ - μαζί με γνωστούς επιχειρηματίες, μεγαλογιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - περιλαμβάνονται στη λίστα των  υπόπτων εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι οποίοι το 2010-2012, όταν η δημοσιονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ  και οι καταθέτες ελληνικών τραπεζών δεν ένιωθαν καθόλου ασφαλείς, έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 2 δισ . ευρώ. Πρόκειται για«μαύρο» χρήμα, καθώς τα ποσά αυτά  δεν δικαιολογούνται από δηλωθέντα εισοδήματα και δεν εμφανίζονται σε φορολογικές δηλώσεις. 
Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. έβγαλαν στο εξωτερικό 3,5 εκατ. ευρώ  μαύρα Ο κατάλογος περιλαμβάνει 600 άτομα. Ολοι θα κληθούν να αποδείξουν την προέλευση των διακινηθέντων ποσών. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθούν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, καθώς τα εμβάσματά τους στο εξωτερικό δεν δικαιολογούνται από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει και είναι δημοσιοποιημένα.
Τα στοιχεία εντοπίστηκαν σε ελέγχους και διασταυρώσεις που διενήργησε τους τελευταίους μήνες το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Η λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου για τη φορολογία υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, οι οποίοι δεν έχουν  πλέον μεγάλη ευχέρεια "χειρισμών".
Τις αμέσως προσεχείς μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες  από τις φορολογικές αρχές, οι οποίοι θα καλέσουν τους "ύποπτους φοροδιαφυγής"  να προσκομίσουν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων που έστειλαν στο εξωτερικό.
 Στα χέρια των φορολογικών υπηρεσιών υπάρχει και μια άλλη λίστα με 46 ονόματα επιχειρηματικών κλπ, οι οποίοι  έβγαλαν επίσης μεγάλα ποσά σε βρετανικές και ελβετικές τράπεζες - συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καινούργια λίστα των 600, περιλαμβάνονται επιχειρηματιές και μεγαλογιατροί οι οποίοι διοχέτευσαν σε ξλένες τράπεζες την επίμαχη περίοδο πάνω από 20 εκατ. ευρώ ο καθένας.
 Για τους τρεις βουλευτές της ΝΔ πληροφορίες αναφέρουν ότι έβγαλαν συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ: Περίπου 1,7 εκα. ευρώ ο ένας  και ποσά της τάξεως των 800.000-900.000 ευρώ οι άλλοι δύο.
 Sofokleousin.gr