Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος (VIDEO)

Μήνυμα

tvxs.gr
Τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και το Ελληνικό επισκέφτηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία στο Λονδίνο έχει διοργανώσει πολλές φιλανθρωπικές παραστάσεις για τους πρόσφυγες.
«Ο ελληνικός λαός δείχνει στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Δείχνει στον κόσμο πώς είναι να προσπαθείς να σώσεις τους συνανθρώπους σου. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσους βοηθούν τους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο», δήλωσε συγκινημένη η Βρετανίδα ηθοποιός και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα και όμως μας δίνει το πιο σημαντικό μάθημα από όλα. Το μάθημα της ανθρωπιάς».

Κυριάκος: Είμαι υπερήφανος, που απέλυσα τις καθαρίστριες…

Όταν είπε στη Σία Κοσιώνη, πως είναι υπερήφανος για τις απολύσεις των επίορκων, η επόμενη ερώτηση έπεσε μοιραία στο τραπέζι.

Για τις καθαρίστριες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας, καταρχήν, πως «αυτό ήταν ένα...
υποσύνολο» και στη συνέχεια το έκανε χειρότερο λέγοντας, πως η επαναπρόσληψη τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στέρησε την δυνατότητα στο κράτος να προσλάβει γιατρούς.

Και αμέσως μετά έγινε ακόμη πιο σαφής: Αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα στις υπηρεσίες καθαριότητας και τους γιατρούς, θα διάλεγα τους γιατρούς (και εννοείται πως θα απέλυε τους υπαλλήλους καθαριότητας).

Ωραίο τέχνασμα. Άλλωστε, όταν απέλυε τις καθαρίστριες δεν βρισκόταν μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα, αλλά τις απέλυσε. Και είναι υπερήφανος!..
 

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Εισαγγελείς και… φαρισαίοι

Tvxs Σκίτσο

Πέθανε ο μαέστρος και συνθέτης Πιερ Μπουλέζ


Ο Πιερ Μπουλέζ Δάσκαλος, συνθέτης, διευθυντής σε κάποιες από τις πιο σημαντικές ορχήστρες του κόσμου, αλλά και συγγραφέας και μαχητικός αρθρογράφος
Σε ηλικία 90 ετών πέθανε μεγάλος Γάλλος μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής Πιερ Μπουλέζ. Ο Μπουλέζ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας της εποχής μας, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγούσε την ορχήστρα όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ανέλυε και ερμήνευε τα έργα της κλασικής μουσικής, παλαιότερης αλλά και σύγχρονης.
Ο Μπουλέζ κατόρθωσε να ανανεώσει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής, ερμηνεύοντας τόσο τους ρομαντικούς, όπως ο Βάγκνερ ή ο Μάλερ, αλλά και τους νεότερους κλασικούς, όπως ο Ντεμπισί και ο Στραβίνσκι.
Δίδαξε μουσική σε ανοιχτά και μη σεμινάρια, συνέθεσε σημαντικά έργα κλασικής μουσικής, ενώ διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας και επίσημος συνθέτης σε ορχήστρες όπως αυτή του Κάρνεγκι Χολ, η Συμφωνική του Σικάγου, η ορχήστρα του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.
Το 1975 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση (έως το 1991) του φημισμένου Ινστιτούτου Μουσικής Έρευνας και Συνεργασίας (IRCAM) στο Παρίσι, ενός από τα πιο πρωτοποριακά ηλεκτρονικά στούντιο στον κόσμο, και τον επόμενο χρόνο εξελέγη καθηγητής του Collège de France. 
Από τις γνωστότερες συνθέσεις του είναι το «Νυφικό πρόσωπο» (Le Visage Nuptial, 1947-50) για σόλο, χορωδία και ορχήστρα, το «Σφυρί χωρίς αφέντη» (Le Marteau sans Maître, 1953-54) για κοντράλτο και οργανικό συγκρότημα και το «Πτυχή προς πτυχή, πορτρέτο του Μαλαρμέ» (Pli selon Pli, Portrait de Mallarmé, 1957-62) για σοπράνο και οργανικό συγκρότημα.
Έχει γράψει επίσης πολυάριθμα και εξαιρετικά μαχητικά άρθρα, κάποια από τα οποία δημοσιεύτηκαν στον διεθνή Τύπο και εκδόθηκαν ως συλλογή με τον τίτλο «Απολογισμός ενός μαθητευόμενου» (Relevés d’Apprenti, 1966), το βιβλίο «Η μουσική, όπως τη σκέφτεται κανείς σήμερα» (Penser La Musique Aujourd’hui, 1963) και τη συλλογή συζητήσεων Par Volonté et par Hasard (1975).
Ο Πιερ Μπουλέζ πέθανε χθες βράδυ στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, όπου κατοικούσε.
«Για όλους εκείνους που τον γνώρισαν και που μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη δημιουργική ενέργειά του, τις καλλιτεχνικές αξιώσεις του, τη διαθεσιμότητα και τη γενναιοδωρία του, η παρουσία του θα παραμείνει ζωντανή και ακατάσβεστη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οικογένειά του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Παρισιού.

Εργοστάσιο με σωσίβια-απομιμήσεις βρέθηκε στη Σμύρνη

Λέσβος, πρόσφυγες Μια γυναίκα πρόσφυγας στη Λέσβο περπατά μπροστά από έναν σωρό από σωσίβια... | AP Photo/Santi Palacios

 Η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε στη Σμύρνη ένα εργοστάσιο το οποίο κατασκεύαζε σωσίβια τα οποία δεν επέπλεαν, και τα οποία πωλούνταν σε πρόσφυγες που ταξίδευαν προς την Ελλάδα.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 1.263 σωσίβια, τα οποία ήταν γεμισμένα με υλικό που δεν επιπλέει στο νερό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα τα φορούσαν και πιθανόν θα έπεφταν στη θάλασσα στη διάρκεια μιας θαλασσοταραχής.
Το γεγονός έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα μόνο έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου περισσότεροι από 30 άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο, ενώ στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.
Επίσης, καθημερινά τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια με αμφίβολη ασφάλειας σκάφη και προορισμό τα ελληνικά νησιά, ως πρώτο βήμα στο ταξίδι τους για την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του «Guardian», οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας ξεκίνησαν όταν βρέθηκαν νεκροί πρόσφυγες οι οποίοι φορούσαν σωσίβια τα οποία φαινόταν ότι ήταν ανασφαλή ή ακόμη και απομιμήσεις αληθινών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αρκετές φορές οι ρεπόρτερ της στη διάρκεια των ερευνών τους για την προσφυγική κρίση, βρέθηκαν μποροστά σε πωλητές σωσιβίων που ήταν απομιμήσεις αληθινών. 
Αυτά, μάλιστα, για να παραπλανήσουν τους αγοραστές, έφεραν ως εμπορικό όνομα τη λέξη «Yamaxa», δηλαδή μια ανορθόγραφη εκδοχή του εμπορικού σήματος της εταιρείας Yamaha.
Η ζήτηση σωσιβίων, για προφανείς λόγους, είναι τόσο μεγάλη στις πόλεις των τουρκικών παραλίων, ώστε όλα τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης πουλάνε σωσίβια, τα οποία συχνά είναι πλέον και η κύρια πηγή εσόδων τους.
«Μπορεί να πουλάμε δύο ή τρία ζευγάρια παπούτσια την ημέρα, αλλά δίνουμε από 100 έως 300 σωσίβια», λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στον «Guardian». «Το καλοκαίρι πουούσαμε ακόμη και 1.000 σωσίβια και τα εργοστάσια δεν μας προλάβαιναν», συμπλήρωσε.
efsyn.gr 

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο Μάκης Ψωμιάδης


Μάκης Ψωμιάδης 
  Ο αιφνίδιος θάνατος του Μάκη Ψωμιάδη οφείλεται σε ανακοπή | EUROKINISSI


Ο Μάκης Ψωμιάδης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα στα 67 του χρόνια.
Ο πρώην παράγοντας της ΑΕΚ (και άλλων ομάδων στη συνέχεια) ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ελπίς», όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί οξύ έμφραγμα, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
23/07/2002: Αγιασμός και πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ

Ως παράγοντας ο Μάκης Ψωμιάδης πρωτοεμφανίστηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1988, όταν από κοινού με τον Λουκά Μπάρλο έκαναν πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ από τον τότε πρόεδρο και ιδιοκτήτη, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.
Στη συνέχεια ο Ψωμιάδης έγινε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, μια θητεία που ξεκίνησε με μεγάλες μεταγραφές αλλά έληξε άδοξα και άφησε πίσω της μεγάλες «τρύπες».
Το 1993 εμφανίστηκε ξανά στην Ερασιτεχνική μπάσκετ, όπου έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα.
Η πιο σοβαρή παρουσία του στους «κιτρινόμαυρους» έγινε το καλοκαίρι του 2001, οπότε και πήρε το management από τις εταιρείες Enic και ΝetMed.

Σε χαμηλό 11 ετών το πετρέλαιο


REUTERS/MIKE STONE

Σε χαμηλό 11 ετών υποχωρούν τα συμβόλαια πετρελαίου Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση 4,3% στα 34,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2004.
Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,45% στα 35,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν διολισθήσει κάτω των 35 δολαρίων.
Οι νέες πιέσεις στο πετρέλαιο αποδίδονται τόσο στις τεταμένες σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, όσο και στη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία «αναθερμαίνει» την ένταση στη βορειοανατολική Ασία.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται και η οικονομία της Κίνας, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη προμηνύουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2016. 
naftemporiki.gr

Ιστορικός αγιασμός των υδάτων στην Σμύρνη...

Ιστορικός αγιασμός των υδάτων στην Σμύρνη μετά το 1922

Στο λιμάνι της Σμύρνης θα τελεστεί σήμερα για πρώτη φορά από το 1922, ο επίσημος αγιασμός των υδάτων και η...
τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής πήραν έλαβαν άδεια από τις τουρκικές Αρχές και θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο την τελετή. Στη λειτουργία θα παραστούν και καλεσμένοι από την Ελλάδα από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Ο πατήρ Κύριλλος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων. Είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί στις 8.30, με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται.

Σημειώνεται ότι η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων αγγίζει τα επτά με οκτώ χιλιάδες άτομα.
 

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σέ τίτλους
tvxs.gr | 05 Ιαν. 2016
1. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, διατυπώνοντας τη διαφωνία τους με την ανακοίνωση που εξεδόθη ερήμην τους, με την οποία κατακεραυνώνεται πρόσφατη τροπολογία (στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης) του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο - που εν ολίγοις, νομιμοποιεί τις λίστες της φοροδιαφυγής. Σκληρή απάντηση έδωσαν οι κ. Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων.

2. Το σύμφωνο συμβίωσης ταράζει τα... άγια αλλά και τα πολιτικά ύδατα των Θεοφανείων. Αιτία, το παραλλήρημα του μητροποίτη Πειραιά Σεραφείμ κατά του συμφώνου συμβιωσης των ομόφυλων ζευγαριών και η «διακήρυξή» του ότι θα διακόψει κάθε σχέση με όποιον πολιτικό συμβάλλει στη νομοθέτησή του – μια διακοπή σχέσεων, που φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τον αυριανό εορτασμό των Θεοφανείων. Δεν θα παραστεί στην τελετή ο Αλέξης Τσίπρας. Το πλούσιο βιογραφικό του Σεραφείμ.
3. Mειώσεις στις νέες συντάξεις από 15% έως και 30%, βαθιές περικοπές – έως και κατάργηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες – του ΕΚΑΣ και μια γκρίζα ζώνη ως προς την προστασία ή μη των υφιστάμενων, κύριων συντάξεων μετά το 2018 περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, το οποίο από χθες βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και των πολιτικών αρχηγών. Mε στόχο, για μια ακόμη φορά, την ευρωπαϊκή λύση σε ανώτερο επίπεδο και με χρονικό ορόσημο την 25η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση μπαίνει στην μάχη του ασφαλιστικού – μια «μάχη πολιτική», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την προδιέγραψε δίνοντας και το στίγμα της τακτικής του στον επόμενο δύσκολο μήνα. Στο μεταξύ μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παίρνουν το μέρος της τρόικας στο ασφαλιστικό, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με επτά επισημάνσεις σχετικά με το τι ίσχυε και τι ισχύει με την πρόταση που παρουσιάστηκε στους δανειστές.
4. Στα καραμανλικά «κάστρα» του βορρά και στα προπύργια του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Μακεδονία δίνεται σήμερα και αύριο η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, εν μέσω έντονου παρασκηνίου, φημών και σεναρίων. Με μια δήλωση πολλαπλών ερμηνειών αποφάσισε να τοποθετηθεί ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η αναφορά του σε «ανανέωση» αλλά και στην «ενότητα» ερμηνεύονται από τους δυο υποψηφίους προέδρους κατά το δοκούν.
5. Ακόμη 34 πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί στο Αιγαίο, μεταξύ τους τρία παιδιά. Στο μεταξύ η Σούζαν Σάραντον μίλησε για το ταξίδι της στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη και την προσφυγική κρίση που βίωσε από κοντά, στην εκπομπή The View, του τηλεοπτικού σταθμού ABC. Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και το Ελληνικό επισκέφτηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία στο Λονδίνο έχει διοργανώσει πολλές φιλανθρωπικές παραστάσεις για τους πρόσφυγες.
6. Το δημοσίευμα του Tvxs  με τίτλο «Η Εκκλησία συνεχίζει να διαβρώνει το Κράτος από μέσα» (3/1/2016), για τη πρωτοφανή είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο περί πρόσκλησης εκπαιδευτικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν σε «παιδαγωγικά συνέδρια» του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» και θέμα «Σύγχρονες Αθεϊστικές Προκλήσεις» με ενημερωτικό κείμενο και συνημμένο το πρόγραμμα του συνεδρίου μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας.
7. Παρακάμπτοντας το «μπλόκο» των ρεπουμπλικάνων και του λόμπι των όπλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, μέσω αυστηρότερων ελέγχων. Στη σκιά των δεκάδων θυμάτων εξαιτίας της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Το λόμπι αυτό μπορεί να κράτα για την ώρα το Κογκρέσο υπό ομηρία, δεν μπορεί όμως να κρατά την Αμερική όμηρο», τόνισε.
8. Η Τρίτη των Μεγιστάνων σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία. Με άλλα λόγια, οι επικεφαλής των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων θα έχουν ήδη συγκεντρώσει σήμερα το βράδυ περισσότερα χρήματα από όσα θα συγκεντρώσει ο μέσος εργαζόμενος ολόκληρο το έτος 2016, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης High Pay Centre.
9. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προϊδεάζει πως τα ρομπότ θα αναπτύξουν υψηλή τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσαν μελλοντικά να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο και σε καίριες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και - όπως σημειώνουν οι ειδικοί - αν συμβεί… ποιος θα είναι αυτός που θα καταναλώνει;
10. Ο Βίλμος Ζίγκμοντ δεν ήταν εργάτης του κινηματογράφου. Κι ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του παγκόσμιου σινεμά. Κάτοχος του Όσκαρ για την ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» έχει υπογράψει ακόμη τον «Ελαφοκυνηγό» και τη «Μαύρη Ντάλια». Πέθανε σε ηλικία 85 ετών αφήνοντας πίσω του πενήντα χρόνια συνεχούς δημιουργίας.
Κι ακόμη:
Βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε σήμερα για τις επόμενες μέρες.

*Τό σκίτσο είναι τού Κ.Μητρόπουλου