Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (25.06.16)


Το αιματηρό ξεκατίνιασμα στη Βρετανία και ο μύθος της ελληνικής ιδιαιτερότητας

22.6.16 parapolitiki.com
 
Τώρα λοιπόν που τα αδύνατα, με την κακή έννοια, μοιάζουν δυνατά σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, νιώθω την ανάγκη να προχωρήσω σε μια μικρή αυτοκριτική για τα όσα κατά καιρούς έχω σούρει στον ελληνικό λαό.

Αν και δεν υπήρξα ποτέ θερμός κοινωνός της ύπουλα εθνικιστικής άποψης που θέλει την Ελλάδα να αποτελεί «ιδιαίτερη περίπτωση», ομολογώ ότι πίστευα ότι υπάρχουν κάποιες δυτικές κοινωνίες, όπως για παράδειγμα η βρετανική, όπου ο πάτος του πολιτικού συστήματος θα ήταν πιο ψηλά από τον αντίστοιχο δικό μας. Πίστευα ότι σε κάποιες πιο «πολιτισμένες» κοινωνίες, κάποια βασικά ζητήματα τα έχουν επιλύσει.

Συνδυαστικά με την σχεδόν ανεμπόδιστη επέλαση του Trump εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στη Μεγάλη Βρετανία με σοκάρουν -και δεν αναφέρομαι μονάχα στη δολοφονία της Joe Cox. Το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι φοβερά χαμηλό και ιδιαίτερα τα επιχειρήματα των οπαδών του Leave βασίζονται σε ψέματα που κανείς θα περίμενε ότι δεν θα έβρισκαν ποτέ ιδιαίτερη απήχηση. Αντίστοιχα, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις των ολίγιστων ηγετών του Remain προκαλούν επίσης αποστροφή, καθώς εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια του αντι-ευρωπαϊσμού στη Βρετανία, προσπαθούν τώρα να πείσουν ότι θα αποτρέψουν την καταστροφή που οι ίδιοι κατέστησαν σχεδόν αναπόφευκτη.

Επιστρέφοντας λοιπόν στα περί αυτοκριτικής, δεν ισχυρίζομαι ότι οι περιπέτειες των Βρετανών λειτουργούν εξαγνιστικά για τα όσα παράλογα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ισχυρίζομαι απλώς ότι δεν θα πρέπει ξανά να χάσουμε την ευρύτερη εικόνα, μένοντας προσκολλημένοι σε μια εθνοκεντρική λογική μιζέριας και αυτομαστιγώματος.

Αποτύχαμε μόνοι μας και σε πολλά αλλά παράλληλα συνολικά κάτι δεν πάει καλά. Ο εθνολαϊκισμός θεριεύει στον δυτικό κόσμο, οι ελίτ και οι αυθεντίες αμφισβητούνται και η κοινωνική ειρήνη απειλείται με τρόπους όλο και πιο απρόβλεπτους. Τι κόσμο άραγε θα φτιάξει η γενιά της χαμένης ευημερίας; 


Μετά τη Σκώτια και η Βόρεια Ιρλανδία ζητάει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Ο επόμενος

tvxs.gr 23:41 | 24 Ιουν. 2016
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες, υπογραμμίζονται πως αυτό αποτελεί «δημοκρατική επιταγή».

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας« στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.
Σημειώνεται πως νωρίτερα και η Σκωτία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι θέλει να διερευνήσει όλες τις επιλογές που θα επιτρέψουν στην Σκωτία να παραμείνει στην ΕΕ, καθώς σημαντικό ποσοστό των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «πολύ πιθανό» και τόνισε ότι πολλοί από όσους ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας επανεκτιμούν την ψήφο τους μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ. Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.

Παρουσίαση νέου ολοκληρωμένου σχεδίου για την απεξάρτηση στις φυλακές...

fylaki-livadeia
crimenet.gr

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, σας καλεί, την Κυριακή 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των...
Ναρκωτικών, στις 12  μ.μ., στη Φυλακή Διαβατών (Θεσσαλονίκης)στο χώρο της Θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Ο Υπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο σωφρονιστικό σύστημα που περιέχει τη σύσταση και λειτουργία,σε κάθε φυλακή,προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης και σωματικής αποτοξίνωσης,καθώς και ψυχικής απεξάρτησης,με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του Νόμου 4139/2013.

Πρόκειται για ανακοίνωση ενός αναμενόμενου από καιρό εφαρμοστικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στο δικαίωμά του στη θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται η αντεγκληματική πολιτική καθώς διευκολύνεται η επανένταξη μέσα από μια ζωή χωρίς ουσίες και χωρίς έγκλημα.»
 

H Δήλος από ψηλά

Η ατάκα του Τσίπρα που άφησε... παγωτό τον Θεοδωράκη...

  

Η… ρηχή προσέγγιση του Θεοδωράκη στο θέμα του Brexit

Ο κ. Τσίπρας κατέβαλε ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες να...
καταστεί political correct στη συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, άλλωστε, όπως είναι το Brexit. Προς το τέλος του διαλόγου μπροστά από τις κάμερες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός άκουγε προσεκτικά τον επικεφαλής του Ποταμιού, μέχρι που έσκασε η… βόμβα από την πλευρά του συνομιλητή του: «Πολλοί έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μια ο λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο» είπε και ελάλησε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας τον ψύχραιμο, έως εκείνη την ώρα, πρωθυπουργό να ανταπαντήσει -ξεσπώντας φυσικά σε γέλια- ότι «κάποιοι φοβόντουσαν το Grexit αλλά μας έτυχε… Brexit».

Το αυθόρμητο γέλιο του κ. Τσίπρα δεν πήγαινε στο αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά στη ρηχή θεώρηση του επικεφαλής του Ποταμιού. Ο οποίος ανασύροντας τετριμμένα τσιτάτα από τα κατάστιχα των εγχώριων συστημικών και «φιλοευρωπαϊκών» πολιτικών δυνάμεων έσπευσε να αποδώσει το Brexit στο… λαϊκισμό. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας, για να μην προσβάλει τον κ. Θεοδωράκη, προσπάθησε να κρύψει ότι το πηγαίο γέλιο του οφειλόταν, κατά κύριο λόγο, στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αναλύουν τα πράγματα κόμματα, όπως το Ποτάμι. Γι΄ αυτό, εξάλλου και ο κ. Θεοδωράκης δεν γέλασε ιδιαίτερα με το αστείο του πρωθυπουργού…

Λαϊκιστές και οι Βρετανοί. λοιπόν. Εκτός από γέλια είναι και για κλάματα το πολιτικό πρίσμα ορισμένων…

enimerosi21.gr

Στο 8% οι απώλειες για τη στερλίνα

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 14:55
Μια γυναίκα παρακολουθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σε παμπ της Νέας Υόρκης. Στον υπολογιστή διακρίνεται γράφημα με την πορεία της στερλίνας. 
REUTERS/ANDREW KELLY


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών υποχώρησε η στερλίνα, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν το βρετανικό νόμισμα, μετά την επικράτηση του Brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Αυτή την ώρα (14.56), η στερλίνα καταγράφει πτώση κατά 7,92% στα 1,3695 δολάρια, ενώ νωρίτερα, είχε κατακρημνιστεί στα 1,3238 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1985.
Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 2,88% στα 1,1057 δολάρια. Ενδοσυνεδριακά, το κοινό νόμισμα είχε βρεθεί ακόμη και στα 1,0990 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 3,56% στα 102,37 γεν/δολάριο, υποχωρώντας από το υψηλό ημέρας των 99,01 γεν/δολάριο.
«Η πραγματική πρόκληση είναι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα δύο χρόνια» τονίζει η UniCredit Bank AG και εκτιμά ότι «είναι δύσκολο να αποτρέψουμε την αβεβαιότητα των προσεχών μηνών». «Οι επενδυτές είναι τρομαγμένοι» σχολιάζει παράλληλα.

naftemporiki.gr

«Άνω τελεία» στη συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

Οι διαδικασίες «σκοντάφτουν» σε σοβαρά νομικά κωλύματα
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 09:43

INTIME NEWS/INTIMEnews
  • Από την έντυπη έκδοση
    Της Δανάης Αλεξάκη
    dalex@naftemporiki.gr
    Στον «πάγο» τοποθετούνται, για την ώρα, οι σχεδιασμοί για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου, γεγονός που δύναται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων, καθώς το συγκεκριμένο deal είναι συνδεδεμένο με το συνολικό σχέδιο για την εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου.
    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στην αλυσίδα Σκλαβενίτη, «οι διαδικασίες για τη σύσταση της κοινής εταιρείας στον έλεγχο της οποίας θα περιέλθουν 33 υπερμάρκετ “σκοντάφτουν” σε σοβαρά νομικά κωλύματα».
    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι «στον βαθμό που ξεπεραστούν αυτοί οι νομικοί σκόπελοι τότε η πλευρά Σκλαβενίτη προτίθεται να συνεχίσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, όπως ακριβώς αυτή είχε ανακοινωθεί, ήτοι με ισόποση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο πλευρών».

    Πάντως εάν προχωρήσει η σύσταση της κοινής εταιρείας, αλλαγές στα συμφωνηθέντα φέρεται ότι τελικά θα γίνουν, καθώς το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο από κανένα μέλος ή στέλεχος της Μαρινόπουλος, δεδομένου ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται ότι έχει επισημάνει το εν λόγω θέμα και στις δύο πλευρές.
    Και ενώ η Σκλαβενίτης εμφανίζεται να μην κλείνει τελείως την πόρτα στο συγκεκριμένο deal, οι ίδιες πηγές υποβάθμιζαν τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα για μια πιο βαθιά συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών ή και πιο ουσιαστικό ρόλο της Σκλαβενίτης στη Μαρινόπουλο, τονίζοντας ότι τέτοια ενδεχόμενα «βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας». Αντίθετα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, τελικά, η Μαρινόπουλος να αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές.
    Συζητήσεις με τις τράπεζες
    Γκρίζα ζώνη, που ενδεχομένως επηρεάζει και τη στάση της Σκλαβενίτης, αποτελούν τα ανεξόφλητα της Μαρινόπουλος, από την πλευρά της οποίας, αργά το χθες το απόγευμα, υπήρξε μια λιτή ανακοίνωση -στην οποία δεν γινόταν καμία αναφορά ως προς το θέμα της κοινής εταιρείας με τη Σκλαβενίτη-, με την οποία μάλλον επιχειρείται η άμβλυνση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες. Για τη Μαρινόπουλος το «παιχνίδι παίζεται ακόμα», με τις τράπεζες να διατηρούν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ομίλου.
    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».
    «Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης» συνεχίζει η ανακοίνωση.
    «Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων» τονίζει η εταιρεία. 

Οι επιπτώσεις του Brexit σε τουρισμό και αερομεταφορές


Οι επιπτώσεις του Brexit σε τουρισμό και αερομεταφορές

Aπρόβλεπετες συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό θα έχει η απόφαση των Βρετανών για Brexit, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου.

«Οι ακριβείς παρενέργειες είναι δύσκολο να προβλεφτούν αυτή τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Το βέβαιο -προσθέτει- είναι ότι θα υπάρχει μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην ισοτιμία της στερλίνας, που θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ.Γιάννης Ρέτσος προβλέπει σταδιακή μείωση των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της μείωσης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, κάτι που θα κάνει όλους τους προορισμούς του ευρώ ακριβότερους για τους Βρετανούς.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου τρία εκατ. Βρετανοί τουρίστες, ενώ συνολικά οι Βρετανοί πραγματοποιούν πάνω από 29 εκατ. ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. Ο εξερχόμενος βρετανικός τουρισμός αντιστοιχεί στο 76% του συνόλου των ταξιδιών στην Ευρώπη. Επίσης, το 68% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται σε χώρες της Ε.Ε (περίπου 4,6 εκατ. είναι μόνο οι επισκέψεις των στελεχών επιχειρήσεων).

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες και η βρετανική τουριστική βιομηχανία δεν θα πληγεί από τις εξελίξεις, καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με αντίκτυπο στα ταξίδια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Travelzoo UK, Joel Brandon-Bravo.

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street


Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 611,21 μονάδων (-3,39%), στις 17.399,86 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 202,06 μονάδες (-4,12%), στις 4.707,98 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 76,02 μονάδων (-3,60%), στις 2.037,30 μονάδες.
από kathimerini.gr