Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Νέο Σύνταγμα διά χειρός… JP Morgan


Αλεσάντρο Σόμα, καθηγητής Νομικής Αλεσάντρο Σόμα, καθηγητής Νομικής
Καθώς τα κόμματα καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη συντα­γ­ματική αναθεώρηση, καλό είναι να θυμόμαστε ποιοι ζήτησαν πρώτοι τις ριζικότερες αλλαγές: η Ε.Ε. και η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.
Εχουνε και μια κλίσι στες θυσίες. Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη· η κατοχή σας είν’ επισφαλής: ή τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες
Κωνσταντίνος Καβάφης «Εν Mεγάλῃ Ελληνικῄ Αποικία, 200 π.Χ.»

Τον Μάιο του 2013 ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan παρουσίασε μια 16σέλιδη έκθεση στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως αυτές του Νότου δεν θα ξεφύγουν από την κρίση χρέους εάν δεν αναθεωρήσουν τα Συντάγματά τους. «Τα πολιτικά συστήματα της περιφέρειας -διαβάσαμε τότε στην έκθεση- οικοδομήθηκαν μετά την πτώση δικτατορικών καθεστώτων και καθορίστηκαν από αυτήν την αλλαγή. Τα Συντάγματα -συνέχιζαν οι συντάκτες της έκθεσης- παρουσιάζουν ισχυρές σοσιαλιστικές τάσεις (;) που αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισχύ που κέρδισαν τα κόμματα της Αριστεράς μετά τη νίκη απέναντι στον φασισμό».
Ο Αλεσάντρο Σόμα, καθηγητής Νομικής στην Ιταλία, ανέλαβε να μας εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να πετύχει η JP Morgan προτείνοντας την αναθεώρηση των Συνταγμάτων του ευρωπαϊκού Νότου. «Αυτά τα Συντάγματα, που σήμαναν το τέλος του φασισμού, θέλησαν να εδραιώσουν μια πολύ σημαντική αρχή: πως όταν το κράτος ασχολείται με την αγορά -και πρέπει να θυμόμαστε ότι το κράτος ασχολείται πάντα με την αγορά- πρέπει να το κάνει όχι για να στηρίξει την αγορά, αλλά για να υπερασπιστεί το άτομο. Πρέπει να προωθήσει τη χειραφέτηση του ατόμου, ακόμα και ενάντια στις αγορές και στην αρχή του ανταγωνισμού».
«Επρόκειτο -συνεχίζει- για θεμελιώδεις προτάσεις, γιατί ο φασισμός είχε καταστρέψει τη δημοκρατία, αλλά δεν είχε καταστρέψει την αγορά. Για την ακρίβεια, ο φασισμός ήταν η απάντηση στην κρίση του ’29 -μια απάντηση που θυσίασε τη δημοκρατία στο όνομα της αγοράς. Αυτά τα αντιφασιστικά Συντάγματα, λοιπόν, επανέφεραν τον άξονα προς τη δημοκρατία».
Τον Αλεσάντρο Σόμα τον συναντήσαμε στη Ρώμη, στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «This is not a coup» για τον ρόλο της Ε.Ε. Και αυτό που έσπευσε να τονίσει είναι ότι το «αίτημα» της JP Morgan για συνταγματική αναθεώρηση δεν διαφέρει σε τίποτα από τις εντολές της Ε.Ε. «Για την JP Morgan, για τις αγορές αλλά και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα Συντάγματα του ευρωπαϊκού Νότου έπρεπε να αλλάξουν. Δεν έπρεπε να μιλούν για την οικονομική δημοκρατία παρά μόνο για την πολιτική δημοκρατία» μας είπε ο Ιταλός καθηγητής.
Σημείο-κλειδί σ' αυτήν την αλλαγή αποτέλεσε η προσπάθεια της Ε.Ε. να επιβάλει (μέσω του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας) τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο νομικό καθεστώς των χωρών-μελών και αν είναι δυνατόν στα Συντάγματα αυτών των χωρών.
«Η υποχρέωση για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού -μας εξηγεί ο Αλεσάντρο Σόμα- σημαίνει απαγόρευση των κεϊνσιανών πολιτικών και αυτό αποτελεί ένα είδος “πραξικοπήματος”, δεδομένου ότι επιχειρείται να επιβληθεί ενώ βρίσκονται ακόμη σε ισχύ Συντάγματα που βασίστηκαν σε μια κεϊνσιανού τύπου κατανομή του πλούτου».
Βλέποντας τη χώρα του να υιοθετεί στο Σύνταγμά της την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ο Ιταλός πανεπιστημιακός υποστηρίζει ότι επιβάλλονται πολιτικές τις οποίες στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να προωθήσει μόνο ο φασισμός. «Είμαστε μάρτυρες μιας νέας οικονομικής κρίσης και την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε καταλάβει απολύτως τίποτα» μας εξηγεί και συνεχίζει: «Γύρω μας συμβαίνουν όσα συνέβαιναν και το 1929. Περιορίζεται σημαντικά η δημοκρατία για να σωθούν οι αγορές. Αυτή όμως είναι μια τυπική μορφή του φασισμού».
Διαβάζοντας εκ των υστέρων τις οκτώ προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που κατέθεσε η Ν.Δ. θα έλεγε κανείς ότι βγήκαν αυτούσιες από την έκθεση της JP Morgan. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, να περιλαμβάνει «κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον», σε συνδυασμό φυσικά με το αίτημα για άνοιγμα των Πανεπιστημίων στην ιδιωτική αγορά, θα έκανε και τους πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους αναλυτές της JP Morgan να δακρύσουν από χαρά.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, αν και πολύ πιο γενικόλογη στις προτάσεις της, επισήμανε με νόημα ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο «δοκιμάζει τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους». Και ο νοών νοείτω.
Αρκετοί φυσικά θα υποστηρίξουν (ενδεχομένως καλοπροαίρετα) ότι η ύπαρξη μιας «αριστερής» κυβέρνησης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας και σε συνταγματικό επίπεδο. Δυστυχώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το Σύνταγμα κάθε χώρας δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική ταμπέλα που κρατά ο εκάστοτε κυβερνών αλλά την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και τάξεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα που γνώρισε η Τουρκία (με αναγνώριση των συνδικάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών) επιβλήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960 –γιατί αυτό επέβαλλαν οι σχέσεις παραγωγής της εποχής. Οι ίδιοι Τούρκοι «πασάδες» όμως επέβαλαν και το αντιδημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο Σύνταγμα του 1982, όπως πρόσταζε το νέο θατσερικό μοντέλο και η νέα θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι απλό: «Εν μεγάλη Ελληνική αποικία», που θα έλεγε και ο Καβάφης, ποιες συνταγματικές αλλαγές πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν; Αυτές της οικονομικής δημοκρατίας ή αυτές που διέταξε η JP Morgan και η Ε.Ε.;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Υπόθεση Φαμπρ: Να παραιτηθεί και ο Μπαλτάς

2.4.16

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει το χάρισμα να δημιουργεί προβλήματα για τον εαυτό της από το πουθενά και αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Γιαν Φαμπρ, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών που σήμερα παραιτήθηκε.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποφάσισε να ξηλώσει τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διεθυντή, στο όνομα του «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Κατά τη σύνηθη τακτική της, η μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας επιστράτευσε διάφορες γενικόλογες καταγγελίες περί διαφθοράς, οι οποίες δεν χρειάστηκε να αποδειχθούν ώστε να αποχωρήσει κακήν-κακώς ο Γιώργος Λούκος, ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που αποδεδειγμένα αναβάθμισε το Φεστιβάλ Αθηνών. 
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Μπαλτάς αναζήτησε κάποιο μεγάλο όνομα για τη θέση καταλήγωντας στο Βέλγο Γιαν Φαμπρ, έναν αληθινά σπουδαίο καλλιτέχνη με διεθνή αναγνώριση. Θεωρητικά, η απόφαση του κ. Μπαλτά ήταν ορθή. Προσωπικά μάλιστα, είμαι γενικά θετικός στην περισταστιακή απασχόληση ξένων «ειδικών» σε διάφορα ελληνικά project καθώς μόνο καλό μπορεί να κανει η αλληλεπίδραση με την τεχνογνωσία και την εμπειρία άλλων χωρών.
Όταν όμως έφτασε η ώρα να ανακοινώσει ο κ. Φαμπρ, τα σχέδια του για το μέλλον του Φεστιβάλ, κατέρρευσαν όλες οι σχετικές καλοπροαίρετες σκέψεις. Ο Βέλγος δημιουργός παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων που απέκλειε για καιρό τους Έλληνες δημιουργούς, αντικαθιστώντας τους κυρίως με ομοεθνείς του, δίνοντας βάση κυρίως σε όσα έχει μέχρι σήμερα επιχειρήσει στην καλλιτεχνική του διαδρομή του. Δικαίωμα του, φαντάζομαι είχε θέσει σχετικούς όρους όταν ανέλαβε τη δουλειά.

Αυτοί που τον επέλεξαν όμως για τη δουλειά, ήξεραν τι ακριβώς κάνουν; Δεν ανήκω σε εκείνους που θεωρούν ότι η «ελληνικότητα» του Φεστιβάλ φέρει κάποιου τύπου αυταξία αλλά από την άλλη αναγνωρίζω ότι είναι πολιτικά και ηθικά βαρύ να αποκλείεις τους Έλληνες δημιουργούς από τη συρρικνούμενη κρατική πίτα του Πολιτισμού. Ακόμα κι αν θέλεις όμως να το κάνεις, θα πρέπεις ως πολιτική ηγεσία να το εξηγήσεις και να πείσεις ότι το έχεις αποφασίσει στα σοβαρά, όχι μόνο για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα για την αποπομπή Λούκου.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο Γιαν Φαμπρ αλλά ο Αριστείδης Μπαλτάς. Δεν μπορείς να φέρνεις τον Φαμπρ και μετά να του ζητάς πολιτικάντικα να βάλει νερό στο κρασί του για να μην δυσαρεστηθεί η εκλογική σου πελατεία στον καλλιτεχνικό χώρο. Μην τον φέρνεις καθόλου. Είναι σαν να φέρεις τον Μέσι και να του ζητήσεις να παίζει και άμυνα, γιατί το κοινό δεν έχει συνηθίσει στο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Κατά συνέπεια, η δήλωση παραίτησης του κ. Φαμπρ είναι απολύτως ορθή:



Argyro Bozoni
14 hours ago
Η δήλωση της παραίτησης του Φαμπρ, στο lavenir.net
Όταν αποφασίσει το Υπουργείο ας μας τη στείλει frown emoticon

«Αποδέχθηκα την εντολή που μου έδωσε ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία. Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έχω εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Κρίνοντας πάντως κι από το πέρασμα του κ. Μπαλτά από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να συμβει για να κατανοήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι κυρίως περιστοιχίζεται από ανθρώπους που δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε περίπτερο -παρόλο που κάποτε τα πήγαιναν καλά στον κόσμο των ιδεών.
parapolitiki.com

Κόντρα Μαξίμου - Μητσοτάκη...

...για τις αποκαλύψεις του Wikileaks


tvxs.gr 23:14 | 02 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:51 | 02 Απρ. 2016

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ ξέσπασε με αφορμή τη διαρροή του αποκαλυπτικού διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου μέσω wikileaks. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «σταματήσει να ανακαλύπτει εξωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογεί τη δικιά του ανικανότητα».  Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ ότι υποστηρίζει σθεναρά το ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του.
«Ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στη Λάρισα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι όποιες εσωτερικές διαφορές μεταξύ των θεσμών είναι γνωστές σ’ όλους, αλλά δεν θα πρέπει να λυθούν σε βάρος της Ελλάδας.
Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, την προειδοποίησε να μη διαχειρίζεται το συγκεκριμένο, κρίσιμο ζήτημα με όρους επικοινωνίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε το περσινό φιάσκο».
Κάνοντας ειδική μνεία στις αποκαλύψεις των WikiLeaks, σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά.
Επίσης επαναδιατύπωσε το αίτημα για εκλογές διευκρινίζοντας ότι το λαός είναι έτοιμος να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον, «με εκλογές αλήθειας και όχι παραμυθιών».
Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει το ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του
Σαφείς αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει το Μαξίμου, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «σθεναρή υποστήριξη του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άργησε μερικές ώρες να αντιδράσει αλλά τελικά κατέληξε να πάρει τη γνωστή και αναμενόμενη θέση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι επί των σημερινών αποκαλύψεων, ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε την «απόλυτη σιωπή».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                        Μύκονος, 31.03.2016
                                                                                         
           
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                   
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
                                                            
                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Επιτροπή Αισθητικής του Δήμου Μυκόνου καλεί τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του παραδοσιακού οικισμού του νησιού, εντός δέκα (10) ημερών και λόγω της έναρξης της τουριστικής  περιόδου, να επιμεληθούν  για τον χρωματισμό (άσπρισμα) των χώρων και των δρόμων έμπροσθεν των καταστημάτων και οικιών μέχρι τον άξονα του δρόμου. Παρακαλούμε να μην χρησιμοποιούνται  ολισθηρά υλικά (βαφές) και για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τα αντίστοιχα καταστήματα.   
Οι επιχειρηματίες  υποχρεούνται να αφαιρέσουν άμεσα τις κάθετες επιγραφές, καθώς και όλες τις πινακίδες των επιχειρήσεων τους, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε δημοτικούς χώρους και πλατείες εντός και εκτός των οικισμών.
                                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΤΑ ΜΕΛΗ
                                                           ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ